Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Ringman

  addikt

  Innentől kezdve a technológiaorientált, új folyamatokat, eljárásokat és technológiákat Magyarországra behozó, a már meglevő munkahelyek hozzáadott értékét növelő beruházásokat is támogatni tudja a kormány – mondta.

  vö. oktatás lezüllesztése, az innovációs miniszter azon ujjong, hogy kevesebb lesz a gimnazista, mint a szakközepes. [link]

  az mta kinyírása is biztos segít a fene nagy innováción.

  szerk:
  gondolom az új idők szele volt a hír is, hogy
  Megszünteti a porszívógyártást jászberényi gyárában az Electrolux, így 800 ember veszíti majd el a munkáját. A svéd vállalat közleményben jelentette be: stratégiai vizsgálat után úgy döntött, hogy a hatékonyság növelése érdekében átszervezi magyarországi termelését. Ennek része a jászberényi üzem leépítése mellett az, hogy 100 millió eurót fektetnek a nyíregyházi gyáruk automatizációjába és digitalizációjába, ahol hűtőket gyártanak.

  [ Szerkesztve ]

  multifunkciós agárstadion épül

 • gabor7th

  addikt

  Már korábban is írta a portfolio, hogy egyszerűen már túl drága egy új munkahely teremtése, ráadásul magyar munkavállaló már alig van, tehát egyáltalán nem éri meg.

  "Sőt, úgy tűnik, a munkahelyteremtés egyre többe kerül a kormánynak. Míg 2014-ben még 43,68 milliárd forintból a tárca 9552 munkahely létrehozását támogatta, úgy idén már ez a szám eddig csak 3729-et érte el 54,6 milliárd forintból. Arányosan 2014-ben a támogatások egy munkahelyre vetített értéke csupán 4,57 millió forint volt. 2016-ben ugyan ez az érték felugrott 11 millió forintra, viszont visszaesett a következő két évben. Idén viszont ez a szám rekord magas, 14,64 millió forintot üti munkahelyenként."

  "Észbe kapott a kormány: már nem támogatja a munkahelyteremtő beruházásokat"

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • Tigerclaw

  veterán

  "ráadásul magyar munkavállaló már alig van..."

  Ezt mondják el azokban a régiókban, ahova a rendszerváltás óta egyetlen ilyen multi sem telepedett le. Az ország nagyobb felén, vidéken, az autópályáktól messzebb továbbra is komoly munkanélküliség van, csak a külföldre menekültek, a közmunkások, meg a rendszerből kikerültek nem látszanak az amúgy is kozmetikázott munkaügyi statisztikákban. A mi városunkban nem találsz egyetlen helyi, vagy regionális cég hirdetését sem a munkaügyi központ hirdető falán. Az összes hirdetés kivétel nélkül minimum 200km-re cégtől származik.

  A kormány nem csinál mást mint hogy folyamatosan az észak-nyugati és középmagyarországi régiókba, ugyanazokba a városokba telepít cégeket, pontosabban azt ösztönzi hogy oda telepedjenek le. Komárom, Székesfehérvár, Győr, Mosonmagyaróvár, Budapest ismétlődik jellemzően az ilyen hírekben. A Mercedes vagy a majdani BMW gyár a nagyon ritka kívétel.

  Ezekben a régiókban az átlagbér meg erősen tendál a minimálbérhez. Az átlag középfokú végzettségű alkalmazott itt 200 bruttó alatt kap jellemzően, mert minek is adnának többet egy olyan régióban, ahol munkanélküliség van és ezt ki lehet használni.

  Én több szakmával, valódi idegennyelv-tudással nem találtam itthon munkát. Aztán voltam külföldön másfél évig és most megint itthon vagyok és átképzem magam nem kevés saját pénzből egy új szakmára, remélve azt hogy azzal már nem kell újra külföldre mennem mikor munkát keresek.

  [ Szerkesztve ]

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • oszi666

  őstag

  100%ban egyetértek veled
  mivé képzed magad ha szabad kérdezni?

  It is not birth, marriage, or death, but gastrulation, which is truly the most important time in your life.

 • Tigerclaw

  veterán

  Szoftverfejlesztő. Sok sok évvel ezelőtt már tanultam programozni iskolapadban csak jó magyar módszer szerint elavult nyelveken kis intenzitással oktattak, szóval nem ért semmit. Az alapok megmaradtak, csak át kell ültetnem friss nyelvekre.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • opr

  addikt

  Sok sikert kivanok hozza! Viszont ne lepodj meg, ha szoftverfejlesztokent is az lesz a vegen a konkluzio, hogy hatbakker, csak le kene lepni. :(
  Legalabbis a tapasztalatom az, hogy akkor eri meg magyarorszagon dolgozni, ha nem zavar a hulye fonok, a folyamatos, fizetetlen tulora, az "xy-ra jelentunk be, tobbit kapod kezben, ok?" jellegu dolgok, es hogy ha valami a lehetetlennel hataros, de megis megcsinaljatok valahogy, akkor azert jobb esetben jar egy "kosszgeci", roszabb esetben meg egy csunya nezes, hogy "naugye, hogy megy ez nektek, ha akarjatok, ne nezzetek hulyenek, hogy nem".

  Persze, vannak kivetelek, de sajnos a nagy atlag az ez, mindegy, hogy kis vagy nagy ceg.
  Jah, az meg a masik, hogy ha szabit kersz, az ereztetve van, hogy most igazabol neked szivesseget tesznek, hogy elengednek. De azon se kell meglepodni, ha utolag szolnak, hogy mivel tul sok szabid volt, a mult hetet beirtak annak, ugy nem gond...

  "Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

 • Tigerclaw

  veterán

  Nincsenek se illúzióim, se extra igényem. Ha csak a pénz számított volna, maradok külföldön.

  Kezdő programozóként szerintem jópár évnek el kell telnie mire annyit keresek majd havonta, amit villanyszerelőként kerestem külföldön.

  Eleve nem mentem volna ki ha itthon lett volna egy tényleg nagyon szerényen "megálmodott" havi fizetés 8 órás munkával minden legálisan. Ahelyett kint ennek a többszörösét kerestem.

  Nem kalandvágyból mentem ki, nem is mohóságból, hanem kényszerből, ahogy a többiek akikkel együtt dolgoztam.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • opr

  addikt

  Hidd el, En sem kalandvagybol koltoztem. Az biztos, hogy valamennyire jobban bannak a programozokkal, mint a szakikkal, de azert nem olyan sokkal, mint azt hinni szokas, kiveve ha valami hihetetlen mazlival talalsz egy nagyon jo ceget.

  Mondjuk az biztos, hogy akar otthon, akar kulfodi nyelvu helyen szoftverfejlesztokent a villanyszerelohoz kepest kinyilnak a kapuk, ezerszer tobb lehetoseged lesz, illetve amig van annyi eszed, hogy orankent atmozgasd magad, meg mondjuk edzel/sportolsz valamit mellette, fizikailag se tesz tonkre.

  "Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

 • nyisziati

  addikt

  Szerintem ez az adóparadicsom burkolt megfogalmazása is lehet.
  Cég idetelepül, munkavállalót nem kell foglalkoztatni, kap adókedvezményt, összevont (alias csökkentett) járulékot és a k+f kétszeresét leírhatja az adóból. Lehet, a fácsénak/guglinak/almának jobban megérné egy-az-egyben idetelepülni, mint szerte a világban bohóckodni az adóelkerüléssel...

  Samsung Galaxy A9 (2018); Pebble Steel

 • T J

  kezdő

  "megszűnik a társasági adóelőleg-feltöltési kötelezettség"
  Mindenféle adóelőleget el kellene törölni. Hogy lehet olyan bevételt megadóztatni, ami még nem is keletkezett? :F

  "Észbe kapott a kormány: már nem támogatja a munkahelyteremtő beruházásokat"
  Ideje volt.

  Bútor & belsőépítészeti kivitelezés: tolcser.com

 • Lortech

  addikt

  1x éve dolgozom szoftverfejlesztőként itthon, megjártam jónéhány céget, kkv, multi, magyar és külföldi tulajdonosú is volt. Nem volt se feketézés, sem folyamatos elvárt túlóra, ahol eseti jelleggel volt, az kompenzálva volt, lepapírozva, és nem zsebbe. Mostani munkahelyemen inkább küldenek haza munkaidő után, nehogy kiégj. Szabadság kivétele soha nem jelentett gondot. Nagyon nem az általam tapasztalt átlag, amit írsz, azok a cégek nem tudnak épkézláb embert megtartani, de már felvenni se. Normális cégeknek is nehéz embert találni. Amelyik cégnél már az interjúk vagy a szerződés során felmerül a feketézés, attól menekülni kell, mert más téren is így fog viselkedni. Elvétve találkoztam ilyennel a néhány 10 interjúm során.

  [ Szerkesztve ]

 • opr

  addikt

  Ez nem mind az En tapasztalatom volt, de az, hogy Magyarorszagon maximum vezeto fejlesztoig volt ertelmes ember, az viszont kb minden cegnel adott volt, folotte valahogy igazi fogalmatlan barom volt ~mind, egy-ket kiveteltol eltekintve.
  Feketezes az nalam is csak egyszer volt, utana olyan helyre be nem tettem a labam tobbe, bar az ilyen-olyan premiumokat valahogy mindig kp-ban kaptam, egy ceget kiveve, de az multi volt. Na, az a tapasztalat arra volt jo, hogy utana csak nagyon kicsi startuphoz voltam hajlando menni, de ott meg ugye az egyeb problemak vannak, cserebe altalaban nagyon erdekes, amin dolgozol, illetve tenyleg fejlesztesz valamit nullarol, nem csak feature-oket adogatsz valamihez, meg supportalsz.
  Sok webfejleszto ismerosom van, na ott meg aztan plane megy a feketezes meg a tuloraztatas.

  Igaz az is, hogy ~4 eve nem magyarorszagon dolgozok, ugy hallom, azota sokat fejlodott a helyzet, leginkabb a munkaerohianynak koszonhetoen.

  "Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

 • Egon

  nagyúr

  Sok ismerősöm van, mindenféle munkakörben (nem csak IT). A feketézés szerintem bizonyos munkakörökben (jellemzően az alacsonyabb végzettséget igénylő munkák esetében) jellemző még valamennyire (bár még bankban is előfordul olyan, hogy kp-ban adnak jutalmat).
  Viszont a túlóráztatás és a worklife balance nem megfelelő volta még mindig sok helyen jellemző, ahogy nézem (nem feltétlen IT-s munkakörökben, de ott is előfordul sajnos, pl. családtaggal is, olyan munkahelyen, amiből nem néznéd ki).

  "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

 • opr

  addikt

  Persze, ne ertsuk felre, azt sehol nem mondjak, hogy tulorazz. Ha kimondod a szadon a tulora szot, megszedul mindegyik, hogy jajj, azt neeeem, dehogy, csak eppen ket dolgot mondanak:
  a) az eredeti, alapbol is necces hataridot tartani kell
  b) amugy van egy csomo uj otletunk. Nem nagy dolgok (faszt nem), ugyhogy nem lesz gaz (de lesz), ugyhogy az eredeti hataridot tartani kell, mert jon az xy befekteto...

  Es akkor ha szereted meg erdekel amit csinalsz, akkor ezt nagyon kihasznaljak. Ha meg lelepsz, akkor meg a csapat fog csunyan nezni rad. Az idealis az lenne, hogy ilyenkor a csapat osszenez, rohog egyet, es osszetartoan, egyontetuen jelzi, hogy lof@szt a seggebe a managementnek, de tapasztalataim szerint ilyen nagyon keves helyen van.

  "Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

 • Eugene Roe

  senior tag

  Mérget ne vegyél arra a BMW gyárra... :)

  It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

 • Tigerclaw

  veterán

  Igen, olvastam hogy felfüggesztették míg tart a válság, de gondolom ahhoz kell pár év.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • Eugene Roe

  senior tag

  Nézz szét, hogy áll az építkezés, lehet, hogy 2035-ben már lesz is ott gyártás.

  It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

 • Tigerclaw

  veterán

  Remélem hamarabb. Gondolom most sehogy sem áll, mert leállították, de a német gazdaság hamar talpra áll, aztán folytatják.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • nyisziati

  addikt

  Ha továbbra is fizetni akarnak havi többszázezer migrinek "nyugalmi pénzt", akkor nem biztos, hogy helyrejön.

  Samsung Galaxy A9 (2018); Pebble Steel

 • Ghoosty

  őstag

  "Mindenféle adóelőleget el kellene törölni."

  Megnézném az emberek arcát, mikor Január elején kopogtatna az APEH, hogy akkor most 4 havi bruttó bért tessék azonnal befizetni, mert év közben megkapták a bruttó fizetést.
  Ne gondold, hogy kisebb vállalkozások esetében jobb lenne a helyzet, ott jellemzően a beszedett ÁFÁ-t is magukénak érzik és elköltik, aztán néznek, hogy miből fogják befizetni. Nagyobb cégeknél meg a cash flow szempontjából érdekesebb a dolog, de ott azért már tudatosabb a pénzügyek kezelése.
  Az állam szempontjából se lenne túl jó, hogy Január 1-én megérkezik minden pénz az államhoz, aztán egész évben ott parkol egy része, mert ebből kell fedezni a Novemberi, Decemberi kiadásokat is.

  "Hogy lehet olyan bevételt megadóztatni, ami még nem is keletkezett?"

  Az előleg mindig egy becsült összeg, jellemzően valóban létező jövedelemhez tartozik, ha túlfizetés van, akkor visszakapja az illető.

 • T J

  kezdő

  Nem tudom miért kevered ide a bérterhet és az ÁFÁ-t. Egyik se előleg, csak az után kell fizetni, amit már megkaptál, és nagyrészt havonta.

  "Az előleg mindig egy becsült összeg, jellemzően valóban létező jövedelemhez tartozik"
  Egy létező és leadózott jövedelem alapján adóztatnak meg egy még nem létezőt.
  Örülnék, ha nem kellene hitelezzek fél-egy évre az önkormányzatnak, csak mert épp erős évem volt, vagy összecsúsztak a számlázások.

  Bútor & belsőépítészeti kivitelezés: tolcser.com

 • Ghoosty

  őstag

  Azért keverem ide a bér terheit, mert év közben azokra is adóelőleget fizetsz. Nyugodtan megnézhetsz egy SZJA bevallást. Találsz benne egy ilyen sort, hogy a 'A kifizetők által levont adóelőleg összege'. Ez az év közben a munkáltató által levont SZJA adóelőleg.
  A tényleges adómegállapítás a következő év elején történik. Most, hogy éppen 1 kucsos szja van, ritka az eltérés az adóelőleg és a tényleges adó között, de mikor még 2 kucsos volt, csak év végére derült ki, hogy mennyi volt a teljes éves jövedelmed. Simán keletkezhetett adótöbblet és adóhiány is.

  ÁFÁ-t csak azért említettem, hogy a pénzügyi tervezés nem erőssége a vállalkozásoknak. Másik, hogy az ÁFA bevallásáig az a pénz nálad pihen és az állam hitelez neked, mert nem kell azonnal befizetned amint keletkezett.

  "Egy létező és leadózott jövedelem alapján adóztatnak meg egy még nem létezőt."

  Nem, egy létező leadózott jövedelem alapján kell adóelőleget fizetned és ha úgy hozza a sors, hogy több, akkor visszakapod.

  "Örülnék, ha nem kellene hitelezzek fél-egy évre az önkormányzatnak, csak mert épp erős évem volt, vagy összecsúsztak a számlázások."

  Akkor nézzük meg a másik oldalát. Volt egy rossz éved is, akkor a következő fél-egy évben az önkormányzat hitelez neked. Gyanítom te sem szeretnél minden hónapban adóbevallást készíteni, hogy megállapítsák mennyi is a tényleges jövedelmed.

  [ Szerkesztve ]

 • T J

  kezdő

  Keletkezhet különbözet év végén, de a bérterhet akkor is abból a bérből vonják, amit megkapsz. És ott van a munkaszerződés biztosítéknak, hogy a következő hónapban is kapsz bért, ennek ellenére nem kell a jövő havi járulékot előre befizetned.

  "Volt egy rossz éved is, akkor a következő fél-egy évben az önkormányzat hitelez neked. "
  Nehogy már hitelezésnek vedd a befizetési határidőt! Akkor hitelezne, ha ő fizetne nekem, amit majd visszatörlesztek valamikor.

  Bútor & belsőépítészeti kivitelezés: tolcser.com

 • Ghoosty

  őstag

  A te adóterhedet is abból fizeted be, amilyen jövedelmed keletkezik. Ahogy a munkavállalónál is előfordulhat, hogy túlfizetése van, úgy vállalkozásnál is előfordulhat. (Én már kaptam vissza SZJA túlfizetés miatt pénzt.)

  "Nehogy már hitelezésnek vedd a befizetési határidőt!"
  1. De, a fizetési határidő az bizony hitelezés. Kemény tárgyalások folynak cégek között, hogy növeljék/csökkentsék.
  2. Adófizetési kötelezettséged abban a pillanatban létrejön, hogy jövedelmed van. A törvényi szabályozás az, ami lehetővé teszi neked, hogy hosszabb időszakonként kelljen elszámolnod/befizetned.
  Mivel az előző évet veszik alapul ezért rosszabb év után kevesebb adóelőleget kell fizetned, mint amennyi a valós adófizetési kötelezettséged.
  Mivel adminisztratív költség szempontjából nem hatékony minden hónapban adóbevallást készíteni, ezért kitalálták az adóelőleget ami szintén törvényi szabályozás.

  Te meg ki akarod mazsolázni a törvényi szabályozások közül azokat, amik neked kedveznek és eltörölni azokat, amik meg hátrányosak számodra hátrányosak. (Persze ez valahol érhető, ki ne akarna kedvezőbb helyzetbe kerülni, csak éppen nem túl fair.)

  "Akkor hitelezne, ha ő fizetne nekem, amit majd visszatörlesztek valamikor."

  Ez játék a szavakkal. Neked egész évben tartozásod van feléjük. Ez a helyzet teljesen ekvivalens azzal, hogy ha minden hónapban befizeted a tényleges adófizetési kötelezettségedet, de az előző évi alacsonyabb jövedelemmel számított adó és a fizetett adó különbözetét meg átutalnák neked és év végén meg egyben kéne törlesztened.

  [ Szerkesztve ]

 • Penge_4

  veterán

  ""Észbe kapott a kormány: már nem támogatja a munkahelyteremtő beruházásokat"
  Ideje volt."

  Megelőztél. Végre léptünk egy hangyafasznyit előre a 21. századba, ahol már el kéne felejteni, hogy emberek dolgoznak, mivel a gépek 100x-1000x hatékonyabbak.

Hozzászólok Aktív témák