Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • bitblueduck

  senior tag

  Én inkább attól tartok, hogy Nem lesz Founders Edition a GeForce RTX 3060-ból

  An open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded.

 • demmer123

  őstag

  válasz bitblueduck #1 üzenetére

  Sőt biztosan irtó nagy készlethiány lesz hónapokig, ha meg kapható is lesz pár darab irreális áron. Főleg hogy legtöbb ember 1080p-hez venné ezt a kártyát.

  [ Szerkesztve ]

 • Psychopeti

  senior tag

  Miért nem bővítik a gyártósorokat ha ennyire nagy a kereslet rájuk? Jah hogy akkor olcsóbban adnák őket...

  Kend azt hiszi ez csak úgy van, hogy befogjuk a kancát a szekér elé, és gyi te szürke???

 • bitblueduck

  senior tag

  válasz Psychopeti #5 üzenetére

  Azért ennyire nem egyszerű. Ha tavaly elkezdtek építeni egyet talán 2022-ben beindul 10-20 milliárd dollárral később. Abban van valami, hogy lehetne a kapacitást bővíteni mert azelőtt is voltak problémák, de 2020 az nem egy normális év volt. BTC ha (megint) bedőlne az azért segítene.

  An open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded.

 • siposz

  tag

  válasz Psychopeti #5 üzenetére

  Most olvastam, hogy konkrétan autógyárak! csökkentik a termelést chip hiány miatt. Ha a német autóiparnak gondjai vannak, akkor mi szerintem ne is reménykedjünk. Valami óriási strukturális problémának kell lennie.

  [ Szerkesztve ]

 • Találtgyerek

  őstag

  Hozzánk nem szállítottak FE-t a 3000-es szériából,ha jól tudom. Szóval számunkra mindegy,hogy lesz vagy sem.
  1-2 darabot láttam,de azt is gondolom külföldről szerezték be a tulajdonosok.

  06-3o/9759I39

 • Joci10

  senior tag

  válasz Psychopeti #5 üzenetére

  Hűha. Mintha csak annyiból állna az egész, hogy 'A fenébe, mennyi VGA megy most a piacon! Bővítsünk, és holnap már legyen 2x annyi kártya!'. Pedig nem.
  Abu már többször leírta (mintha nem lennél már újonc, így olvashattad volna), hogy mivel nem saját maguk gyártatnak a gyártók, így nem lehet egyik napról a másikra megnövelni a gyártókapacitásokat. Egyrészt a GPU-gyártók egy adott mennyiséget gyártatnak, ami szerintük elég kell legyen (a bányászattal nem tudnak számolni előre - az hol felfut, és a rendelések többszörösét is felszívná; hol meg visszaesik, és a berendelt készletek a gyártók nyakán maradhatnak (lásd: AMD/ATI esete az első kisebb hullámnál, amikor GCN 1-es GPU-k ragadtak a nyakukon, és még a GCN 4-es generáció debütálásakor is próbáltak túladni a GCN 1-es feleslegen)). Mivel ezek mind külső cégeknél mennek (AMD: TSMC, NVIDIA: korábban TSMC, most Samsung), így egy évre előre le kell adni a rendeléseket. Ezek 'normál' áron mennek. Ha ezekre kellene még plusz rendelés, akkor azt csak a megfelelő bérgyártó szabad kapacitásainak terhére (már ha van ilyen) és plusz árazásért lehet megtenni, ráadásul azok átfutási ideje is több hónap (ha meg ezért új gyárat kell építeni, akkor meg évek múlva lenne belőle bármi is). A kártya-összerakók meg csak ez után jöhetnek, ahol a GDDR memória is egy erősen kérdéses dolog (ott is vannak nem ritkán szállítás elmaradások, késések, áremelkedések).
  Vagyis nagyon nem olyan egyszerű a helyzet, ahogy az egyszerű Móricka Psychopeti elgondolja.

  [ Szerkesztve ]

 • demmer123

  őstag

  válasz bitblueduck #6 üzenetére

  Semmi baj a bányászattal, ha tudnák folyamatosan gyártani a készleteket.

  [ Szerkesztve ]

 • relixo

  csendes tag

  válasz Joci10 #9 üzenetére

  Nagyon jól összefoglaltad viszonylag röviden ez mind igaz és szép és jó.
  De könyörgöm hány éve már,hogy az a rohadt bitcoin megkeseríti az emberek életét ???
  Mi volt a válasz a nagy okoska globális multi milliárdos cégektől erre ? SEMMI! :K
  Itt nem arról van szó ahogy azt te degradálóan írtad,hogy idézlek:
  'A fenébe, mennyi VGA megy most a piacon! Bővítsünk, és holnap már legyen 2x annyi kártya!'

  Nem egyik napról a másikra növekedett meg az igény és még csak nem is a vírus okozta a helyzetet. Ezt kéne már felfogni ha ennyire ügyesen sikerült összefoglalnod magadtól. A probléma itt az,hogy a cégek(AMD,Nvidia) ülnek a problémán min. 10 éve már (2009-be startolt a bitcoin ugye) azóta fel-le megy az árfolyam oké,de folyamatosan gondokat okozott és hiányok alakultak ki az ótvar bányászok miatt.

  Most is van kártya gyártva de csak a bányába talicskázza az Nvidia őket sorra. Pár db-t meg koncként kidobnak a scalper cégeknek. 2021-be ez egy VICC,hogy ennyire jutotta egy globális hatalommal rendelkező cégnek....és itt jön be ,hogy jaaa nem is hanem csak szimplán corpo mocsok módra még több pénzt nyesnek le az emberekről. Na ezt kéne feldolgozni inkább, nem pedig az adatokkal vagdalkozni amik már évekkel ezelőtt jelezték a problémát meg teóriákat gyártani a megértőbb hozzáállásra.

  Ez egy jól bevett irányzat lesz majd a cégek részéről minden egyéb területre is hamarosan láthatjátok majd. A vírushelyzet is csak adja alájuk a lovat. Hiányt kiáltanak vagy mondva csinálva előállítják azt és máris dől a lé. A bitcoin miatt meg nehogy már iparágak meg több millió ember szűkösködjön mert oda kell kártya, meg chip, meg energia ,meg mit tudom én mi egyéb más még. :W
  Remélem jó nagyot fog sok ember bukni majd a végén ezen a sztorin mikor a nagyhatalmak kiveszik a tőkét belőle és nem irigységből mondom ezt hanem mert kb. nyomorúságba döntik az embereket vele lassan. Nem elég nehéz a helyzet a politikai játszmák (USA-Kína ellentét) meg a vírus miatt még ezek is tovább gerjesztik nem is akármilyen méretekben. Már a Gazprom is bitcoint bányász. Ja meg béla bácsi a sufniba lásd harveraprón a hirdetést ahol is jó képességűek hirdetik,hogy összeszerelnek bányász gépet meg betanítanak a rejtelmekre 1 milláért. Röhej mi van itt már nem is a covidra kell itt vakcina hanem a bitcoin hülyeség ellen kéne oltani az embereket :U .
  Na tessék leírtam... lehet savazni érte.

 • zetor2000

  aktív tag

  válasz relixo #11 üzenetére

  Amíg van kereslet a csúcs VGAkra, amiken a legmagasabb az elérhető profit, addig annyit fognak kábé csinálni, amennyit felvesz a piac. Ja, hogy a bányáknak is kell, meg neked is kéne? Az más... köss le te is annyi kártyát, hogy előnyt évezz. Egy bánya nem 1-2 kártyát vesz, hanem sokat. Dobozolni sem kell, meg drivercd-t se kell gyártani hozzá... Így ők könnyebben hozzájutnak, és kábé nekik van gyártva. Hogy lenne másmerre is piaci igény? Az nem biztos, hogy realizálna ekkora profitot. Kellene doboz, driverlemez, matrica, akármi. Ráadásul a nagy doboz miatt a konténerekbe nem férne, csak töredéke, ami a szállítás végett megint árfelhajtó...
  Sok itt a probléma sajnos. Nekem se jut...

  "Tűzoltó, csavart tűzoltó vagyok"... ©Google Translator

 • djculture

  félisten

  válasz bitblueduck #1 üzenetére

  Csak Ghost Adventures lesz belőle... Nem tudom minek erőltetik a papíron meglévő termékeket.

 • bitblueduck

  senior tag

  válasz demmer123 #10 üzenetére

  dehogy nincs baj a bányászattal. amikor zuhan az árfolyam hirtelen raktáron maradhat egy adag hardver. nem lehet erre gyártani. meg ha nem szabadulunk meg tőle mindig egy parazita lesz a rendszerben. ha nem a bányászat miatt akkor azért kell fenntartani irgalmatlan kapacitást hogy ne szerezze meg senki a hashrate több mint 50%-át.

  An open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded.

 • adamssss

  veterán

  Nagy dolog. A tobbibol is gyakorlatilag csak papiron letezett.

  Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...

 • morgyi

  nagyúr

  válasz siposz #7 üzenetére

  Érdekes a mobilpiac nincs válságban

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • Enton

  addikt

  válasz morgyi #16 üzenetére

  még! Ha így folytatódnak a dolgok idén vagy egy év múlva a mobil piac is be "kell" zuhanjon(jön egy árvíz vagy egy kellemesebb pár órás áramszünet). Plusz ők sem tudnak végtelen készleteket felhalmozni, és az ő be/bér gyártó kapacitásaik is végesek, csak épp kismillió cég gyárt telefonokat manapság a vga és cpu 2-3 márkájával szemben.

  "mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."

 • morgyi

  nagyúr

  válasz Enton #17 üzenetére

  Attól még 90%-a Qualcomm ARM procis. Gondolom a Merci gyár se azért áll, mert hiánycikk egy FET a piacon.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • Enton

  addikt

  válasz morgyi #18 üzenetére

  Szinte biztos. Valami spéci saját fejlesztésre tippelnék amit kb 1-2 gyártó ha tud gyártani nekik, kb mint a teslás chipek/pcb-k, de ők meg maguknak csinálnak mindent, meg eleve nem valami tempósak egy bármilyen másik autógyárhoz képest.
  Ehhez képest a mobil piacra szánt chipek szinte biztos roskadoznak a polcokon "még", hisz lassan 10-en x éve a mobil már-már "nélkülözhetetlen" a mindennapokban. Még mindig a csúcson csücsül darabszámban a mobil az autókhoz képest is.

  "mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."

 • Psychopeti

  senior tag

  válasz Joci10 #9 üzenetére

  Nos szépen összefoglaltad ezt az egészet! :K
  De ugye ez az egész már nem ma kezdődött hanem korában, tehát a gyártóknak és bérgyártóknak készülniük kellett volna arra hogy majd bővítsék a gyártósorokat még ha ez sok pénzbe is kerül nagyon. :U
  Van aki komolyan gondolja ezt? :(
  [link]

  [ Szerkesztve ]

  Kend azt hiszi ez csak úgy van, hogy befogjuk a kancát a szekér elé, és gyi te szürke???

 • M5Norbi

  őstag

  Azzal a gondolattal nem szoktak eljátszani ezek a most kényelmesen pénzt számolgató cégek hogy mi van ha 1. Sokan megelégelik az áremelést és vesznek egy nem túl jó videokártya árából egy konzolt? Akkor már más pc alakatrész sem kell majd neki.
  Meg periféria sem sok.
  2. Nem kell esetleg valamiért kártya bányászatra? ( pl valaki egyszercsak előáll egy erre kitalált géppel ahogy btc-nél van is már)

  "Az embereket mindenre meg lehet tanítani, két kivétellel: józan ész és jómodor". by H_M_CS

 • morgyi

  nagyúr

  válasz Enton #19 üzenetére

  Kétlem hogy spéci. Simán csak a Merci mint autógyár lehet brutál nagy, de a félvezető piacon futottak még kategória...
  Meg ismerve pár német céget, szerintem simán elbalfaszkodták a rendeléseket... Decemberben már a fű se nőtt, Januárban meg Kínában nem nő a fű a holdújév miatt.

  De pár éve pl általános alkatrész hiány volt, akár kondik, ellenállások, tranyók stb... se jöttek meg. Egy évre tudtak szállítani a dílerek.
  Konkrétan ha nem Kínában ültetted be az elektronikát, akkor esélyed sem volt.
  Mert minden SMT alkatrész amit legyártották a kínai határt se hagyta el.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • morgyi

  nagyúr

  válasz M5Norbi #21 üzenetére

  A brutál árakat a boltok miatt látod, nem a gyártók miatt. Azért mert valami ritka, nem kötelező túlárazva eladni, hogy melyik hülye ad érte mégtöbbet.

  Az Ethereum pl kvára memória sávszél igényes, így "ASIC ellenáló" direkt. Úgy hogy megtérüljön csak GPU-val éri meg bányászni.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • M5Norbi

  őstag

  válasz morgyi #23 üzenetére

  Persze nyilván a boltok akik nagyrészt nyerészkednek de úgy tudom a gyártók is emelnek.

  "Az embereket mindenre meg lehet tanítani, két kivétellel: józan ész és jómodor". by H_M_CS

 • Televan

  veterán

  válasz M5Norbi #24 üzenetére

  A gyártó nem emel árat, tőle csak elviszik a kapuból teherautón, maximum azon nyer hogy csomagolás nélkül viszik el és nem kell szállítani. Ami kevés kijut Kínából azt a kereskedelmi lánc drágítja meg, mert több fogyna mint ami van. ;)

  Tele vagyok!!!

 • g@norbert

  aktív tag

  Úgy gondolom, olvasva a hozzászólásokat, nagyjából nem sok minden változott a vélemények terén. Elégedetlenkedünk szerintem teljesen jogosan, mivel lehet mutatni még egy olyan cégtervet, a teljesítési kötelezettségeket nézve, amibe mindez belefér úgy, hogy az a cég ne menne csődbe, mivel soha sem tudja kielégíteni a szerződésekbe foglaltakat.
  Egyszerűen nem érdekli a gyártót sem, mert majd úgy is lesz valahogyan, mivel a termékeire égető szükség van ezer piaci szegmensben.
  Csak itt egy komolyabb probléma is van pont ennek a tekintetében.
  Ezeknek a monopol gyártó cégeknek nincsen több ellenfelük, akikkel ugye már nem érné meg lebratyizni, és gyártanának helyettük, evvel buknák a boltot..
  Erre viszont nem értem, hogy miért nem találnak ki egy az országokat összefogó, minden országban külön működő olyan szervezetet, ami szankcionálni tud, mert egyszerűen már másképpen nem lehet kordában tartani ezeket az óriás cégeket.
  Ne mérjünk már kettős mércével ennyire pofátlanul feltűnően, minden cég fel tud készülni tizenévek alatt arra, hogy mennyi terméket gyártson, mivel előre megkötik a szerződéseket.
  Ebben a helyzetben még attól sem kellene félniük, hogy nem veszik meg.
  Egyszerű a képlet, nem akarnak változtatni a nyilván működő üzletpolitikájukon, kevesebbet gyártanak, kissebb beruházásból, és drágábban adják,megveszik biztosan, mert kevés van.
  Igen ám, pontosan itt a baj, nincs fék, nincs ellensúly, ne mondjuk már természetesnek azokat a tényeket, amiket ha egy kissebb cég bejátszik, akkor becsődöltetik, felelősségre vonják, meghurcolják, és komoly állami szinten szankcionálják,hoszú távon.
  Ne felejtsük el egyszerűen a kötbér fogalmát, ami minden céget komolyan érint, mivel tönkre is mehet, igenis a szerződésekbe bele kell venni, akkor majd nem lesz a 12 hónapos évből természetes az, hogy két hónapig leállunk, azután meg csúszunk 6-10 hónapot mindennel.
  Nem tartoznak senkinek semmilyen felelősséggel ????
  Problémamentesen fel tudja minden cég mérni a keresletet, és úgy gyárt.
  1 cég sem köt meg úgy szerződéseket előre, hogy majd biztos lesz alapanyag.
  Nem hülyék. Tönkre mehetnek, a szerződésekben foglalt kötbérek miatt.
  Azt meg ne mondjuk, hogy ez az első ilyen helyzet, és nem tudtak felkészülni arra, hogy a szerződésekbe foglaltakat ne tudják teljesíteni.
  Nehogymár azt képzeljük, hogy kötetlenül megy ez az üzlet, hogy aki kapja marja, csak köcsög módon figyelmen kívül hagyják a szerződésekbe foglalt kötelezettségeiket, hazudnak mint a vízfolyás, és eladják raklapostul oem a kártyákat a bányászoknak.
  Megvan a mennyiség, még több is, mivel boldog boldogtalan bányászik, csak nem azoknak adják, akiknek az előzetesen lefixált szerződéses szinten járna.
  Na ezt nem szabadna ennyiben hagyni,mert túl sok mindenki megy csődbe miattuk.

  Álljon má meg a mivan má itt, ne csapjuk be egymást, olyan nincs hogy nem lesz sehogy :)

 • arn

  nagyúr

  miert, a tobbibol van? a jelkepes mennyisegen kivul?

  facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

 • Joci10

  senior tag

  válasz relixo #11 üzenetére

  Úgy reagálsz, mintha elolvastad volna, amit írtam, de pár sort mintha kihagytál volna. Idézem magamat onnan (a lényeget kiemeltem):
  " Egyrészt a GPU-gyártók egy adott mennyiséget gyártatnak, ami szerintük elég kell legyen (a bányászattal nem tudnak számolni előre - az hol felfut, és a rendelések többszörösét is felszívná; hol meg visszaesik, és a berendelt készletek a gyártók nyakán maradhatnak (lásd: AMD/ATI esete az első kisebb hullámnál, amikor GCN 1-es GPU-k ragadtak a nyakukon, és még a GCN 4-es generáció debütálásakor is próbáltak túladni a GCN 1-es feleslegen))."

  Vagyis igen, van bányászat, de annak mindig is vannak bizonytalan tényezői. Az AMD már egyszer megégette magát, így nem véletlen, hogy nem fog minden generációjában azzal számolni, hogy majd most megint felszalad a vásárlás a bányászhullám miatt. Az NVIDIA meg hasonló okok miatt (az okos a más kárán tanul) nem gyártat minden egyes generációjából több darabot, mert hátha majd most fog fellendülni. Ez nem olyan, mint az időjárás, amit kis tévedésekkel meg lehet előre jósolni, mert megismertük az ezeket befolyásoló folyamatok nagyobb részét, így lehet ismert algoritmusokkal előre kiszámolni. De a bányászok VGA vásárlási kedve, lendülete nem ilyen. Ehhez tudni kellene több hónapra előre a valuták árfolyamát is pl. (hiszen ha ez nagyobb, akkor többen fognak belépni, régi rendszereket cserélni, ...), amit nagyon nem egyszerű előre látni.
  Egy dolog van, amit ismerhetnek a gyártók a teljes egyenletrendszerből, az pedig a várható számítási értékük a bányászattal kapcsolatban (a 'hash rate'-jük, szép magyar szóval). De ez nagyon nem elégséges, mert a fix bányászok sem mindig egyszerre cserélnek/váltanak/vásárolnak, így tulajdonképp a legnagyobb volumenű vásárlói bázisról nem lehet előre tudni semmit. Ezért a leglogikusabb, hogy csak egy minimális résszel számolnak (ha számolnak). De eleve többszörös mennyiséget rendelni rizikós, mert mi van, ha nem viszi senki, mert akkor éppen a vásárlási hullámuk lefelé tartó részén vannak a bányászok.

 • devast

  addikt

  válasz Joci10 #28 üzenetére

  Különben meg lehet nyugodni, ethereum 1-2 éven belül átáll proof of stake-re, és nem marad olyan vga-val bányászható crypto a piacon aminek akkora értéke lenne, hogy képes legyen ennyi vga-t felszívni. Tudom ez jelenleg az embereket nem vígasztalja, de ez van. Mellesleg btc-t kb 5-6 éve nem lehet vga-val gazdaságosan bányászni, szóval aki a bitcoin-ra próbája kenni a helyzetet az fogalmatlan. :)

 • Reggie0

  nagyúr

  válasz devast #29 üzenetére

  Jah, ethereum mar evek ota ezt allitja, de nem nagyon lepnek semmit, nem veletlen, felnek h bezuhan a coin erteke, no meg a halozatnak sem biztos, hogy jot tesz. No meg ott a veszelye, hogy az emberek inkabb elforkolnak es maradnak a regi kodbazison banyaszgatni.

  [ Szerkesztve ]

 • devast

  addikt

  válasz Reggie0 #30 üzenetére

  Forkolás már volt egy, ethereum classic-nak hívják és nem igazán van értéke, a bányász teljesítmény mögötte nevetségesen kicsi. Nyilván a pos a bányász cégeknek nem fog tetszeni, de jelenleg én úgy látom semmit nem tudnak tenni ellene. Ezért sem látom értelmét mining only videokártyáknak. A ROI -nak igen nagy részét teszi ki az, hogy ha majd nem lehet bányászásra használni a hw-t, akkor még más célra a használt piacon eladható. Akkor lenne max értelme ha tényleg nagy különbség lenne az árak között, mondjuk felébe harmadába kerülne, de ilyen meg nem lesz.

 • Reggie0

  nagyúr

  válasz devast #31 üzenetére

  De tudnak mit tenni: forkolni. Es az eddigi tapasztalatok szerint altalaban az a coin marad meg, amelyik banyaszhato marad. Nincs egy olyan PoS coin ami csak emlitesre melto lenne.

  Az ETC fork sokkal inkabb elvi okokbol tortent, nem volt gyakorlati gazdasagi jelentosege, egy moralisan elfogadhato indokkal leptek meg egy moralisan elfogadhatatlan lepest. Es itt is az a coin nyert, ahova tobb hashrate ment...

  [ Szerkesztve ]

 • g@norbert

  aktív tag

  válasz Reggie0 #32 üzenetére

  Azért nem nagyon tesznek jót az ilyen, és az ehhez hasonló polgárpukkasztó cikkek, a bányászat széles körben történő elfogadásának, mivel szándékosan hergelik azokat az embereket, akik 1 darab vga-t szeretnének venni normális elfogadható áron, nem elég hogy mindezt sokkal drágábban vehetik meg a bányászat miatt, persze ha kapnak...🤣
  Az ilyen cikkekről beszélek [link]
  Ugyanennek a faszinak van 78 darab 3080 amivel bányászik.
  Ne csodálkozzunk azon, ha általánosítanak az emberek, és az ilyen cikkek után köpködnek🤣

  Álljon má meg a mivan má itt, ne csapjuk be egymást, olyan nincs hogy nem lesz sehogy :)

 • Reggie0

  nagyúr

  válasz g@norbert #33 üzenetére

  Hat az elet ilyen. En meg kastelyt akarok, de a sok szemet, akik masodik, harmadik lakast is vesznek felhajtjak az ingatlanarakat :)

  Vagy rendes gepet akarok venni munkahoz, de a sok gamer felvasarolja a procikat es a memoriakat, azokbol is allandoan hiany van. Es meg terjesztik a virusokat is a lopott jatekaikal/windowsjaikkal :D

  [ Szerkesztve ]

 • g@norbert

  aktív tag

  válasz Reggie0 #34 üzenetére

  Értelek, most azért ne bagatelizáljuk a bányász felvásárlási lázat, a hardverek drágulásával kapcsolatban, és ne is keverjük össze az ingatlanpiaccal, mivel az árak lejjebb mentek, és az albérletek is csökkentek.
  Rendes gépet tudsz venni, (biztos nem fogják a gémerek felvásárolni előled a többszázezer forintos munka procikat talicskaszámra 🤣) csak horror áron, mert a vga árak mellett a procik, ramok is drágultak ugye, persze a használtak is ugyanúgy el szálltak, és nem a gémerek miatt, mert ők sem tudnak venni.
  Avval az ostoba hülyeséggel meg légyszíves ne nevettesd ki magad, hogy a gémerek terjesztik a vírusokat, a lopott játékaikkal, és a lopott windowsaikkal, mert a gémerek nagyon nagy többsége egyszerű felhasználó, nem tud vírust tervezni, és kivitelezni sem, és természetesen nem is rendelkezik olyan szakmai tudással sem, hogy aktivátor programokat írjon egy operációs rendszerhez, illetve játékokat törjön fel...🤣
  Ehhez bizony szakemberek kellenek, akik ebből is pénzt húznak a gémereken 🤣
  Ne csapjuk be egymást....🤣
  A gémerek örülnek ha játszanak, ezért gémerek 🤣🤣🤣
  Ne próbáljuk elvenni az élét annak ami éles, most azért utálják a bányászokat, mert nagyon nagy szerepet játszanak a hardver hiányban, és az árak durva emelkedésében, amikor meg jön a crack, akkor meg azért, mert a szar széthajtott nem alulfeszelt kártyáikat akarják azt hazudva eladni hogy ez bizony nem bányászott 🤣
  Az előző lufinál is rengeteg ember át lett verve 🤣
  Persze vannak ugye normális emberek, és van aki nem az, ennyi, viszont ne nézzük egymást ennyire hülyének, megmagyarázod hogy a bab, az hús 🤣

  A gémerek a te univerzumod ellenségei, nekem csak véleményem van arról, hogy amit állítasz, az egy bődületes baromság, pedig szerintem te egy magasan kvalifikált szakember lehetsz, nem tartom életszerünek, és korrektnek sem a lekezelő hozzászólásodat.
  De ez csak egy vélemény, az én véleményem.

  Álljon má meg a mivan má itt, ne csapjuk be egymást, olyan nincs hogy nem lesz sehogy :)

 • Reggie0

  nagyúr

  válasz g@norbert #35 üzenetére

  Nem elbagatelizaljuk, hanem szokd meg, ez egy termeszetes jelenseg, meg ha most kozvetlenebbul is tapasztalod. Az alberlet/ingatlan arak is ha most mennek le, akkor mar ott sem volt ilyen jelenseg? El kell fogadni, hogy a veges keszleteknel a vevok csak egymas karara tudnak vasarolni, ha nagyobb az igeny, mint a termeles.
  Rendes gepet se tudok venni, lasd ryzen processzorok keszlethianyai, amik nem lennenek, ha nem lenne oriasi gyartokapacitas lefoglalva csak a konzolok csipjeinek gyartasara. Csak ez neked mar nem szur szemet.
  Arrol meg ne is beszeljunk, hogy dolgozni nem csak a tobbszazezres workstation/szerver procikkal lehet, sot szamszerulek aranyaiban ezzel dolgoznak kevesebbet, mert a sima munkahelyi laptopokba/asztali gepekbe nem ez kerul, szoval ne is probald meg ezt itt csusztatni.

  "Avval az ostoba hülyeséggel meg légyszíves ne nevettesd ki magad, hogy a gémerek terjesztik a vírusokat, a lopott játékaikkal, és a lopott windowsaikkal, mert a gémerek nagyon nagy többsége egyszerű felhasználó, nem tud vírust tervezni, és kivitelezni sem, és"
  Terjesztesrol volt szo, nem tervezesrol, remelem erted, hogy a ketto kozott mi a kulonbseg? A tort szoftverek hasznalata fokozott kockazatot jelent, marpedig, foleg magyarorszagon ez a gamerekre leginkabb jellemzo viselkedesi forma. Persze letezik vallalkozoi kalozkodas is, csakhogy az darabszamban sehol sincs a gamerekhez kepest.

  A gamerek nem az ellensegeim, csak eppen azt mutatom be, hogy ebben a vilagban mindenki ellenseg lehet a masik szemszogebol. Mert az eroforrasok vegesek es azok piaci alapon kerulnek elosztasra es a vegen valaki mindig sirni fog. Most eppen a gamerek. Es ez teljesen termeszetes, nem kene ekkora hattyuhalalat eloadni miatta.

  [ Szerkesztve ]

 • g@norbert

  aktív tag

  válasz Reggie0 #36 üzenetére

  Nézd..
  Nekem senki sem az ellenségem, nincs itt semmi hattyúhalál, ismét szándékosan félremagyarázod mint mindíg, és ha ezt csinálod, mindíg össze fogunk különbözni.
  Én azt írtam hogy egyáltalán nem vet jó fényt a bányászokra ez a cikk, amikor úgy is útálják őket a játékosok, mivel eszméletlen mennyiségű hardver landol náluk úgy, hogy nem lehet a boltokban kapni.
  Ha nem kellene a sok vga a bányászoknak, és az a mennyiség a boltokban landolna, akkor mindenkinek bőven jutna hardver, és jóval olcsóbban is lehetne megvenni.
  Nem elég hogy a kriptovalutát bányászók miatt (mivel nagy tételben felvásárolják a kártyákat, és nem egy darab, vagy kettő kell egy bányásznak) kialakult egy durva extra hiány, és a gyártással kapcsolatban felmerült problémák miatt (amivel semmi gond nem is lenne ,mivel a bányászat miatti óriási kereslet miatt van csak ez a mennyiségi probléma) kihasználják a forgalmazók ezt a helyzetet, és sokkal drágábban árulják a hardvereket, akkor még egy milliomos suttyó paraszt feldob egy cikket, aminek a végén elmondja, idézem :
  ,, Byrne azt is hozzátette, hogy az egész autós megoldást azért csinálta, hogy "idegesítse vele a gamereket". Igazi gavallér az úr, ez nem is lehet vitás. ''
  Lehet hogy el kellene olvasni a cikket.
  Tehát egy unatkozó gazdag bányász szándékosságáról, a rosszindulatáról beszéltem, ami miatt a bányászokat sokkal rosszabb megítélés illeti, és ezen nem is csodálkozom :C
  A másik...
  A játékosok miatt soha nem kellett semmit drágábban vásárolnod, mivel nem vásárolnak nagy tételben, téhát mindíg a bányászok miatt nincs semmi a boltokban, vagy ha van jóval drágább, ismét ne beszéljünk mellé :))

  ,, Mert az eroforrasok vegesek es azok piaci alapon kerulnek elosztasra es a vegen valaki mindig sirni fog. Most eppen a gamerek. ''

  Ismét nagyon hülyének nézel mindenkit, és mellébeszélsz :C , mert nem éppen, hanem mindíg a játékosok kerülnek ebbe a rossz helyzetbe.
  mindíg azok b@sznak rá, akik 1-2 darabot szeretnének venni, mert aki sokat vesz egyszerre olcsóbban is kapja, és hamarabb is, mert sokat visz. :DD
  Egy szó mint száz, jelentős a megkülönböztetés, és a hátrány egy olyan vásárló irányában, aki NEM pénzszerzés céljából vásárol nagyobb mennyiségben hardverkomponenseket.
  Lehet hogy ezt inkább be kellene ismerni, és nem egy te általad létrehozott idealizált képzeletbeli helyzetről kellene beszélni, ahol a két vásárló réteg azonos esélyekkel indul egy cél irányába , mert ez egyáltalán nincs így :(
  Ebben egyáltalán semmi természetes nincs, ez gyomorforgató, és mélységesen felháborít.
  Kivétel nélkül mindíg ugyan az a vásárló célközösség szívja meg, mert kis tételben vásárol.
  Nekem evvel van tele a tököm, és főleg azzal, hogy a két vásárló réteg közé hogy rakhatsz egyenőségjelet, amikor mindenki számára nyilvánvaló, hogy ez egyáltalán nem egyenlő helyzet, hanem kifejezetten, és mindíg a bányászoknak kedvez a nagy mennyiségű oem felvásárlás miatt.
  Nem hinném hogy az lenne a megoldás, hogy mindenkinek zarándokutat kellene tennie a gyártó céghez egy darab hardverkomponens miatt, hogy ne kelljen sokkal drágábban megvenni, és vagy egyáltalán tudjon venni egy rohadt számítógép alkatrészt :DD

  Álljon má meg a mivan má itt, ne csapjuk be egymást, olyan nincs hogy nem lesz sehogy :)

 • Reggie0

  nagyúr

  válasz g@norbert #37 üzenetére

  Nem magyarazom felre, csak en mas szemszogbol nezem. A banyaszatnal nagyobb a tokekoncentracio es nagyobb gazdasagi erdek fuzodik hozza a vasarloi oldalon, a gaming tobbnyire csak szorakozas, az ugy igazabol sosem terul meg. Marpedig ilyen helyzetben mindig az erosebb kutya ..... Ahogy AMD-nel is lehivtak a konzolgyartok(ps/xbox) az opcios mennyiseget, mert jol fogytak a konzolok, igy kevesebb csip jut a boltokba, mert az AMD altal lefoglalt chipgyarto gyartokapacitas veges. Ezert is jonnek(tek) akadozva a ryzen procik. Ez mindig ilyen.

  A forgalmazok mondhatjuk, hogy kihasznaltak a helyzetet, dehat ez egy kozepiskolai gazdasagi tetel, a kereseleti-kinalati gorbe talalkozasa. Ez mindig az egyensulyi helyzet fele fog mozogni, ha csak allami szabalyozas nem lesz a GPU arara.

  A jatekosok miatt pont kell dragabban vasarolni, csak nem latod ilyen kozvetlen az osszefuggest, lasd az AMD procikat.

  Ha a jatekosokat zavarja az OEM felvasarlas, akkor egyesuletet kell alapitani, ami intezi a nevukben a csoportos vasarlast es maris tenyezok lesznek a piacon, jobb arakat is tudnanak kialkudni. Masoknak ez erdekes modon megy.

  [ Szerkesztve ]

 • g@norbert

  aktív tag

  válasz Reggie0 #38 üzenetére

  Természetesen értem mi a mondanivalód lényege, csaj kihagyod azt a tényt, hogy a vga piacra ami gyakorlatilag a játékosoknak készül a 85 %a, és a maradék 15% a játék csúcskártyákat használja munkára.. Persze még ott vannak még a munkára a quadro kártyák is, azokból is van 8-16 gb-os, és van majdnem 1millióért is, van a mostani árakban 8gbos is 300ezerért, meglepő, de nem ékszer áron, hanem a mostani árakkal egy szinten, azt miért is nem vásárolják kamionszámra?
  Tavaly év végén már pedzegette pár gyártó, az msi biztos, hogy csinál konkrét bányász kártyát...
  Tehát nem erre készültek ezek a kártyák, ott vannak a quadro kártyák is, tehát gyakorlatilag jogos az anyázás.

  Az meg végképp baromság, hogy a gyártót, és a forgalmazót érdekli, hogy megtérül a vásárlónak az ára vagy sem, a mivel ha bárki is megvesz valamit, senkinek semmi köze nincs hozzá, hogy megtérül, vagy sem.

  Fantasztikus pofátlanság a dupla megtérülés terén amit a bányászok művelnek a többségben már nagyon rossz műszaki állapotú, és elhasználódott kártyáikat eladva, persze a hazugság is természetes, hogy ez bizony csak játékra, meg nincs kihasználva...

  Azt meg megint ne beszéljük félre, hogy a proci miért drága, azért, mert rengeteg embernek tele lett a töke, hogy nem tud játszani mert ha venne egy új videokártyát, vagy nincs a bányászok miatt, vagy méreg drága, és szarik bele, inkább a vga árából vesz egy konzolt.
  Tehát még ez a hardver probléma is az oem nagytétel vga felvásárlós, bányász láz számlájára írható ismét, amit bármilyen magasról is nézed, kiveri a szemed, olyan egyértelmű 😂

  Az meg a pofátlanság csúcsa, hogy az egyéni vásárlóknak készült termékeket felvásárló bányász ipari rétegből az jön le megoldásnak, hogy csoportosuljanak az egyéni vásárlók is, hogy megvehessék azt, ami nekik készült 😂

  Csak közben ennek a rétegnek még arra is van pénze, hogy ezen felül bőven amennyit csak lehet felvásárolja a hardvereket, és természetesen jóval drágábban árulja 😂
  Itt is van a [link] amit szabályozni kellene, mert nem elég hogy csak a kriptotovaluta miatt vesznek meg mindent, miért is ne vehetne még annyit amennyit tud csak úgy, hogy azon is nyerészkedjen a kedves tőkés vérszívó 😂

  Van ám sok ember arcán vastag bőr, de ezt mindenki visszakapja egyszer majd gazdagon, és meg is fogják érdemelni ugyan olyan gazdagon 😂

  [ Szerkesztve ]

  Álljon má meg a mivan má itt, ne csapjuk be egymást, olyan nincs hogy nem lesz sehogy :)

 • Reggie0

  nagyúr

  válasz g@norbert #39 üzenetére

  Mert nem eri meg azokat vasarolni. Olyan nincs, hogy mire keszultek a kartyak, csak olyan, hogy mire lehet hasznalni. Ha arban megeri es jo ra, akkor az ágynak a rovidebb laba ala berakjak.

  A forgalmazot es a gyartot sosem kellett erdekelje a vasarlo megterulese, az arat a gazdasagi mechanizmusok majd intezuk maguktol. Ezert is ment fel az ara.

  Mindenki tud jatszani, aki akar, en is rohogve elvagyok a 1070-el. Legfeljebb nem ugy tundnak jatszani, mint amit elkepzeltek, hogy JAR nekik, aztan a gazdasagi realitas pofancsapta oket. De szukseg sincs nagy teljesitmenyre a jatekhoz, csak igeny van, legtobbszor indokolatlanul, mert a szomszed pityukanak is az van, nehogy mar nekem ne legyen... Az egesz jaj de nem lehet most igy jatszani mizeri egy szanalmas hiszti. A hisztit pedig a felnottek leszarjak.

  [ Szerkesztve ]

 • g@norbert

  aktív tag

  válasz Reggie0 #40 üzenetére

  Persze hogy arra használja mindenki amire akarja, de az a megállapításod hogy nem konkrétan a játékokhoz készülnek ezek a kártyák, az bizony eddíg az egyik legnagyobb baromság volt amit írtál, egy teljes játékszoftver iparág épül rá fel hosszú évtizedek óta, és az meg megint vicces, hogy mióta is kellenek ezek a hardverek a bányászoknak?
  Gusztustalan cigánykodás ez az egész, ha kitalálnák, hogy robotporszívóval lehet a leghatékonyabban bányászni, akkor meg azért puffognál, hogy miért urizál a paraszt, és nem is érted miért nem jó neki a seprű, amikor avval is lehet takarítani, mert igenis a robotporszívót mindenki arra használja amire akarja, és most így jártak az emberek, nincs robotporszívó, mert a nagy tőkés gazdasági érdekek ezt diktálják, és ezt természetesen fogadja el mindenki mert ilyen ez a világ, nem? 😂
  Nem veszed észre hogy mennyire érdekesen állsz ehhez a témához?
  Mintha bányászatra használták volna mindíg is a videokártyákat, és utána kezdtek volna vele hébe hóba játszogatni az emberek, de egyáltalán nem jellemző 😂
  Az a baj, hogy nincs a képeden bőr bevállalni, hogy te is azok közé tartozol, aki megpróbálja ezt a pár éves faszságot előtérbe helyezni, egy hosszú évtizedek óta létező iparág elé, ezek a kártyák egy játék iparág szerves részéhez tartoznak, és ha már a faszságoknál tartunk, az ugyanannyiba kerülő professzionális munka kártya miért is nem éri meg megvenni?
  Ki ne találd, hogy mindenki 3090es kártyákkal bányászik, mert kiröhöglek, jó ha átlagban 3070es van többségben, és max 3080, nagyon sokan veszik bányászni még azokat a bedöglött kártyákat is, amik nem adnak képet sem 😂👍💪
  A lekezelő hangvételed csúcsa meg az, hogy ha valaki szeretne mondjuk csak fullhd felbontásban az új címekkel a sugárkövetés használatával fullos max beállítások mellett játszani, akkor annak már kevés a 3060Ti is erre, ha kompromisszummentesen szeretne játszani, oda már egy 3070-es kártya kell, és ha valaki ezt szeretné, és venne is mert van pénze rá, és idáig is megtette, akkor miért is legyen elég neki egy 1070es ?
  Mert a bányászat sokkal fontosabb?
  Neked lehet, de rengetegen ezt teljesen leszarják.
  Most egy 1070es már 120 ezer körül van használtan gari nélkül a hardveraprón, a mértéktelen bányászfelvásárlás okozta hiány miatt, plusz a nyerészkedők miatt, akiknek a nagyrésze szintén bányászik, és mellette evvel seftel 😂
  Ha ez számodra a gazdasági realitás, és megkérdőjelezed azt, hogy egy hosszú évtizedek óta működő pc játék iparághoz kapcsolódó videókártyát miért is kell a parasztnak, majd rájön, hogy elő lehet venni a fakockát is, mert a bányászat sokkal fontosabb, akkor neked komoly mentális problémáid vannak, és mint korábban mondtam, meg szeretnéd nagyon magyarázni ezt a dolgot nekem, hogy ez a normális, de felvilágosítalak, ha hiszed ha nem, a bab nem hús, és akkor sem lesz az ha folyamatosan mondogatod magadnak, és el is hiszed. 😂

  Egyébként ha meg úgy gondolod, hogy te vagy a felnőtt, és mindenki más egy szánalmas hisztis gyerek, akit a realitás pofáncsapott, mert nem tud venni magának többszázezer forintért egy hardvert a pc-be játszani magának, egy olyan kártyát, amit erre készítettek, természetesen nem gyerekeknek, erősen 18+os nagyon sok játék, mindezt azért mert szerinted nem is jár nekik, és a bányászat sokkal fontosabb ennél, akkor kérlek legyen benned vér, ezt hangosan is fejtsd ki olyan emberek társaságában, mondjuk akik roppant elégedetlenek e miatt, és hidd el, a konkrét realitás valósághűen téged is pofon fog csapni, de izomból 💪😂
  Félre ne érts, én nem haragszom rád, csak le kellene venni a perifériás látómezőt teljesen eltakaró szemellenzőt.

  [ Szerkesztve ]

  Álljon má meg a mivan má itt, ne csapjuk be egymást, olyan nincs hogy nem lesz sehogy :)

 • Reggie0

  nagyúr

  Ez kb. addig volt igaz, amig a GPGPU-t ki nem talaltak es altalanosan elerheto nem lett a kartyakon, sot a driverek licenceszerzodesben is le van fektetve, hogy nem csak jatekra hasznalhato. Nem veszed eszre, hogy a vilag elment melletted es egy 20 eves berogzulest probalod visszasirni. Sajnalom, de az mar elmult, akarhogy toporzekolsz. Ezek mamar univerzalis programozhato eszkozok. Az egy dolog, hogy eddig a gaming hajtotta az ipart, de semmi sem garantalja, hogy ez holnap is igy lesz, a computing egyre nagyobb szeletet visz a a gpu piacbol es nem csak a banyaszatt miatt.

  Amugy felreerted amit irok: a banyaszat gazdasagosabb, mint a jatek. Ha nem igy lenne, akkor a jatekosok is kifizetnek a kartya arat, mert annyira font os lenne qhd sugarkovetesben jatszani. Akinek meg ez akkora kompromisszum, hogy nem birja ki, az hogy birta ki a kartya megjeleneseig? Na ugye, csak sikerult az is valahogy.

  [ Szerkesztve ]

 • g@norbert

  aktív tag

  válasz Reggie0 #42 üzenetére

  Megjegyzem szerintem te el sem olvasod amit írtam, mert nem én toporzékolok, te szűkölsz hogy a játékos elmehet a vérbe, és egy bányásznak több joga van használni a játékokra gyártott, és kihegyezett videokártyákat, és különben is le van írva, hogy nem csak ja tékra lehet használni... 😂😂😂

  És mióta van bányászat, mire ez a nagy arc?
  Nehogy azt hidd hogy instabilabb történet a pc játékipar, mint a minden nap összeomolható bányász árfolyam, ami csak a multimilliomos bálnák kénye kedve szerint alakul 😂😂😂
  Viszont neked nem kellene figyelmen kívül hagynod a hátékos társadalmat, ami egy hosszú évtizedek óta működő viszonylag megbízható piac, és ennek a piacnak az összeomlásától nem kell félnie senkinek, és még öngyilkosok sem lesznek egy crack után tömegesen az emberek, ha nem jön ki egy játék időben..egy család sem megy tönkre, és senki sem akarja a másikat szándékosan megrövidíteni, holott neki megtérült az ára ugye? 😂😂😂
  Ne kérdőjelezd meg azt, hogy egy lufit borotválsz éppen, és amikor kidurran rohannak majd a fantasztikus bányászarcok a hardverapróra a használt széthajtott, szétfőzött hardvereikkel, rengetegnek köze sincs az egészhez, fogalmuk sincs az alulfeszeléshez, viszont belehazudni az ember pofájába azt tudnak, azt bezzeg megtanulták, lehazudják a csillagot az égről, hogy ez bizony nem bányászkártya, ilyenkor bezzeg nem veri a mellét egyik sem, hogy ez bizony egy sokszor megtérült szakértelem hiányában ostobán használt bányászkártya, pár hónap lehet hátra neki jó esetben 😂😂😂
  Édes istenem milyen sok emberf átvertek ezek a jólszituált gazdag bányászok 😂😂😂
  Ez a szánalmas, és nem az, hogy egy játékos szeretne egy videokártyát venni magának, de a kapzsi gazdag bányászok felvásárlási láza miatt mindenki szív, mert jó esetben is 30%al többe kerül mindenkinek a hardverek ára.
  Ilyenkor azért legalább lehetne annyi bátorság, és becsület benned, hogy bevallod, emögött a hardver szarkeverés mögött egyértelműen a bányászok állnak, ami egyébként is nyilvánvaló, és már nem ez az első alkalom, válaszként erre a gyártók szarnak magasról, nekik meg van a pénz mindenképpen, ők is hazudnak folyamatosan, hogy mennyire fontosak nekik a vásárlók, pedig ők is tisztába vannak evvel az egésszel. 😂😂😂
  Azért ha a játékipart tesszük a bányászat mellé, akkor nagyon sok kört ráver megbízhatóságban a bányászattal szemben, fogtok még nagyon sírni sajnos, a történelem ismétli önmagát, ne vedd ezt a matekot olyan biztos alapnak..
  Viszont arra nem tértél ki, hogy a 3070es kártyákkal azonos árba kerülő munkakártyákat miért is nem éri megvenni bányászni, hogy nem érheti meg, ha egy árban van vele, vagy még olcsóbb is 😂😂😂

  Álljon má meg a mivan má itt, ne csapjuk be egymást, olyan nincs hogy nem lesz sehogy :)

 • g@norbert

  aktív tag

  Szépen beköltöztünk ebbe a topikba 😂😂😂😂

  Álljon má meg a mivan má itt, ne csapjuk be egymást, olyan nincs hogy nem lesz sehogy :)

 • Reggie0

  nagyúr

  válasz g@norbert #43 üzenetére

  Pont azt mondom, hogy senkinek sincs tobb joga hasznalni, a piac eldonti, hogy ki veszi meg.

  Nagyjabol kb. fele annyi ideje van gpu banyaszat, mint gpu jatek. A nagyarcozassal szepen le is allhatsz, probalj meg visszaterni valami kulturalt kommunikacios formaba.

  Amugy mar nem olvasom el csak az elso 3-4 bekezdest, senkit sem erdekelnek a feloldalas litaniaid gyakorlatilag majdnem ugyanarrol, plane, hogy az informaciotartama kb. 4 sorba lenne tomoritheto.

  [ Szerkesztve ]

 • g@norbert

  aktív tag

  válasz Reggie0 #45 üzenetére

  Pontosan ez itt a lényeg, te lehetsz lekezelő bárkivel ugye, te vagy az aki megmondja mindíg a tutit, és mindenki más le van szarva, de ha valaki ugyanolyan, vagy csak hasonló hangnemben ír neked vissza, te persze vérig vagy sértve 😂😂😂
  Gratulálok az óriási egódnak, de válaszolni azt nem tudsz érdemben, mert tisztában vagy vele, hogy a nyilvánvaló tényekkel szemben csak félremagyarázni tudsz, de azt nagyon 😂

  Álljon má meg a mivan má itt, ne csapjuk be egymást, olyan nincs hogy nem lesz sehogy :)

 • Reggie0

  nagyúr

  válasz g@norbert #46 üzenetére

  Ertelmezned kene, amit irok, es akkor maris nem felremagyarazasnak venned :)

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés