Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Lefordítva tehát, a szülők féltik a gyereket a pornótól, meg a fejezős videóktól, de a többi az nem gond. Hogy beszív a facebook meg a sok szociális szar, az nem annyira para?

  Vissza kell vinnem pár kazettát.

 • Tapsi

  őstag

  A megoldás tök egyszerű: szülői felügyelet szoftvert kell telepíteni a kölök által használt eszközökre. Jobb esetben ezek központi whitelist alapján működnek.

  A facebook amúgy egy moderált környezet, attól kevésbé félteném a gyereket. Arról nem beszélve, hogy az alsó korhatára 13 év.

  [ Szerkesztve ]

 • KEndre

  HÁZIGAZDA

  Van egy magyar fejlesztés, egész jónak tűnik: Mongu for teen
  [link]
  [link]

  [ Szerkesztve ]

  Légy óvatos, sokan pályáznak a nehezen megszerzett pénzedre! Tudd, hogy csak te vagy képes megvédeni magad!

 • fatal`

  félisten

  Szerintem a facebook károsabb, mint a pornó. Valóban moderált, de rengeteg az idióta. Bár éppen ez a való világra is igaz.

  http://goo.gl/gd6Zi5

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog (1)

  tök véletlenül találtak egy problémát, amire tök véletlenül van jó pénzért megoldásuk.

  ahha.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • janeszgol

  veterán

  De most nem azért, de ennek így kéne működnie. Itt a probléma, itt az ellenszer. És ez egy létező probléma, nem úgy, mint amit a pszichiátria kitermelt magából (100+1 fóbia, meg a fene tudja mi).

  Huawei: akárhogy alakul a sorsa, a kedvenc telefonmárkám marad. (2012-től ismerem es követem a márkát.)

 • D1Rect

  félisten

  No internet, no problem.

  "Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog (1)

  én pl. nem láttam a cikkben, hogy ez most szakmai hír vagy fizetett hirdetés.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Dr. Romano

  veterán

  Miközben meg a kaszinó játékokat simán engedik a ESRB és PEGI-nél minden korosztály számára. :)

  Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

 • Vesa

  addikt

  Sajnos közel sem ilyen egyszerű. A gyerek közösségbe jár, a közösségben pedig elég egyetlen hülye, neveletlen gyerek -és nem egy van mint tudjuk-, és már fertőzi is végig az össze többit. Ugyanis mutogatja nekik a tartalmakat, melyektől Te megvéded a felügyeleti rendszereddel. De attól nem tudod megvédeni, hogy a másik gyerek eszközén mit fog megnézni.

  Az egyetlen megoldás a felvilágosítás! A teljes tiltás semmiképpen nem jó, egyensúlyt kell találni és a témáról nem kioktatóan, hanem kvázi "barátként" kell beszélgetni velük. Mert a nem kívánt tartalom szembe fog jönni, ezt elkrülni sajnos lehetetlen! Ha fel van rá készítve, akkor kevesebb kárt fog okozni, mintha csak abban bízunk, hogy nem jut el hozzá, mert megvédtük egy szoftverrel. Nem tudjuk 100% megvédeni, ez van!

  [ Szerkesztve ]

 • Xpod

  őstag

  "Háromból 2 szülő (64%) egyetért azzal, hogy gyermeke túl sok időt tölt az interneten, ami nem pusztán azt jelenti, hogy a gyermekkor egyéb örömeit és előnyeit a képernyő előtt töltött időre cserélik..."

  Ha valóban így gondolná, akkor nem venne a gyereknek okostelefont internet előfizetéssel.

  "A szülők ugyan elismerik, hogy az ő felelősségük, hogy a gyermeküket megfelelő információval ellássák, ugyanakkor egy óránál is kevesebb időt fordítanak erre. A Kaspersky kutatásából egyértelműen kiderül, hogy a szülők számára nehézséget jelentenek az ilyen jellegű beszélgetések."

  Na itt kezdődik a probléma, hogy a szülő sincs tisztában az internet használatával, illetve a veszélyekkel. Csak hozzáfogtak internetezni és gőzük sincs a veszélyekről, és most nekik kellene megvédeniük a gyerekeiket, holott saját magukra sem tudnak vigyázni.

  Lassan a gyerekek tudatosabbak lesznek az internet használattal kapcsolatban, mint a szüleik. (lásd a magyar Safer internet programot.)

  [ Szerkesztve ]

  Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

 • szir3na

  aktív tag

  Ha valóban így gondolná, akkor nem venne a gyereknek okostelefont internet előfizetéssel.
  Nagyon le egyszerűsíted, bár tény és való hogy az egyik leghatékonyabb megoldásnak tűnik.
  Ugyanakkor sajna a klikkesedés már az óvodában is jelen van. Tehát ha kizárjuk a gyereket akkor az csak abban az esetben életképes, ha minden szülő ezt tenné. Ha ez nem így van, akkor előbb vagy utóbb ki közösítik, mert csökken a kommunikációs téma. Ördögi kör. Sajna már az alsó tagozatos gyerekek is mobil telefonnal rohangálnak. Ugyan ki nem használják, és szükségük sincs rá, de kell, mert a gyerekek körében is egyfajta státus szimbólum. Sajna nekem is be kellet lépni ebbe a körbe. Azaz a gyerek is rendelkezik mobil telefonnal. Amikor megkapta bevitte megmutatta, a nagy szájúak leszálltak róla. Ugyanakkor a telefont nem viszi be az iskolába, nincs rajta internet. Ha szükség van rá, a szülőket ingyen tudja hívni.

  Na itt kezdődik a probléma, hogy a szülő sincs tisztában az internet használatával, illetve a veszélyekkel.
  Egy szülőnek épp elég gondja baja van. Reggel beviszi a gyereket az iskolába, utána rohan a munkahelyére, ha le tette a lantot rohan a gyerekért, közben bevásárol, vacsorát készít, és segít a gyereknek a házi feladatokba. Gyakorlatilag egy szülőnek napi szinten 1-3 órája van a gyerekkel. És ebbe benne van a munka utáni rituálé is. A felnőtt, szülő is elfárad, miközben ugyan úgy meg kell felelnie a munkahelyi kihívásoknak. Tehát se ideje, energiája, nincs arra hogy olyan IT problémákkal foglalkozzon ami nem az ő területe, és igen tájékozatlan, de nem azért mert nem érdekli, hanem azért mert nincs ideje, vele foglalkozni. És legyünk őszinték, elsősorban nem a szülők feladata lenne. Erre ott van a technika, és rendszermérnökök, szolgáltatók. Amik vannak ezzel kapcsolatban hírek, azok is sokszor hamis biztonsági érzetet biztosítanak a tájékozatlan, fáradt felnőtteknek, szülőknek.
  Tudom manapság nagyon menő a szar lapátolás, és a felelősség áthárítása. De a valós probléma sokkal összetettebb, és bonyolultabb annál hogy ezt a szülők nyakába traktálják.

  " Van, aki csak kolbásszal, más tojással vagy rizzsel tudja elképzelni a lecsót. Szinte mindenki máshogy főzi."

 • Xpod

  őstag

  "Ugyanakkor a telefont nem viszi be az iskolába, nincs rajta internet. Ha szükség van rá, a szülőket ingyen tudja hívni."
  Ezzel egyet értek. Amire akartam célozni, hogy a korlátlan internet ne legyen az okos telefonon. Persze elegyen elérhető ha szükség van rá, de azért ne netezzen mindenféle kontroll nélkül.

  A cikkből: "a gyermekkor egyéb örömeit és előnyeit a képernyő előtt töltött időre cserélik.".
  Most a gyerekkor egy része az online világról szól. Ez miért baj? Ez kb a régen minden jobb volt szinonímája. Én is jártam LAN partyra, meg a koleszos időkben is sokat neten voltam. Miért baj ez? Változnak az idők, tudomásul kell venni. Most lesz valami hátránya a gyereknek, ha nem 3 órát focizik, hanem csak kettőt vagy másfelet? Szerintem nem. (Max tovább bírja a cipő. :) )

  "Tehát se ideje, energiája, nincs arra hogy olyan IT problémákkal foglalkozzon ami nem az ő területe, és igen tájékozatlan, de nem azért mert nem érdekli, hanem azért mert nincs ideje, vele foglalkozni. És legyünk őszinték, elsősorban nem a szülők feladata lenne. Erre ott van a technika, és rendszermérnökök, szolgáltatók."

  A rendszermérnök, szolgáltató alatt ugye nem azt akarod érteni, hogy a netszolgálattóé legyen a felelősség? Vannak korrekt védelmi megoldások, amiket ingyen, vagy nem sok pénzből meg lehet valósítani, csak azt tapasztalom, hogy sokan egyáltalán nem foglalkoznak vele. (Pl: egyes vírusirtók tudnak is ilyet alapból.) De még így sem tudsz mindent a technikával megvalósítani.

  Az általad említett 1-3 óra amit a gyerekkel tud a szülő foglalkozni, szerintem bele kell férjen egy 10 perc, amikor erről beszélgetnek. Nem azt mondom, hogy szülő nézze át a gyerek teljes online tevékenységét, meg tartson kiselőadást és bábozza el a dolgokat. Csak az a 10 perc arról szóljon, hogy milyen alapvető dolgokra figyeljen oda a gyerek. Ehhez nem kell IT tudás, meg adatvédelmi végzettség.

  Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

 • szir3na

  aktív tag

  Most a gyerekkor egy része az online világról szól. Ez miért baj?
  Sajnos probléma, azért mert a gyerek nem ismeri a határokat. Ezek szerint őskövület vagyok. Nem örülök annak ha túl sok időt tölt a gép előtt. Vannak sokkal fontosabb dolgok, mint az online party-k. Amik a fejlődését jobban elősegítik. Pl lehet menni túrázni, akár barátokkal. Lehet gyerek kutató munkákat csinálni, amik csak a fejlődését, tudását növeli. Pl gyüjts össze a kerületbe milyen múzeumok vannak, és arról egy kis beszámoló. Stb... Lehet könyvet olvasni, akár Szép irodalmat, ami a szókincsét bővíti. Rengeteg más, hasznos elfoglaltság van. A kapcsolat tartás legyen inkább személyes, mint digitális. De ez az én gondolatom, és ezt jobban preferálom, mint a digitális hentelést, fortnite, és stb... És a legfontosabb, hogy egyre többet követelnek a gyerekektől, így a legfontosabb a tanulás, a gond akkor van, amikor a digitális élet, kiszorítja azokat az értékrendeket amiket később az életben tud majd hasznosítani.

  A rendszermérnök, szolgáltató alatt ugye nem azt akarod érteni, hogy a netszolgálattóé legyen a felelősség?
  Dehogynem, ha valakiknek van releváns rálátása az internetes incidensekre, visszaélésekre az pont a szolgáltatók, rendszermérnökök. Pont hogy ők rendelkeznek azzal a tudással, tapasztalattal, amivel hatékonyabban vissza lehet fogni a visszaélések lehetőségét. Egy vírus irtó, gyermek felügyeleti programok sok esetben csak amolyan tessék lássék megoldások, de sok esetben elvéreznek, egy minimális nyomásra, illetve cél irányos visszaélés esetében hatástalanok. Ettől lényegesen komolyabb biztonsági megoldásokat ki tudnak játszani akár a rossz fiúk, vagy éppen egy erre fogékony kamasz. Egyre több példa van rá.

  Szerintem bele kell férjen egy 10 perc, amikor erről beszélgetnek.
  Az igazság az, 10 perc kevés. Az a tíz perc az esetek X% azzal megy el sok esetben a gyerekeknél, hogy de miért nem engeded? Az osztálytársam, Pisikének is a szülei megengedik neki, akkor ti miért vagytok ilyenek? Csak egy egyszerű példa, amivel minden szülő szembesül. Ahhoz hogy egy gyereknek elmond, úgy hogy értse is, az sok esetben lényegesen több időt vesz igénybe. Mert az elején azt látja hogy a szülő már megint tilt, reakció hiszti, szülő megnyugtat, lefordítja az ő nyelvére, a gyerek eddig szerzett élet tapasztalatai alapján próbál párhuzamot vonni, és újra és újra nekifutni, példákkal, érvekkel. Ehhez nem csak hogy 10 perc kevés, de külön idegzet kell hozzá, a napi szülői rutin mellet.
  És akkor még tegye rendbe a IT eszközöket, figyelje van valami frissítés, vagy éppen melyik program miért nem teszi úgy a dolgát, mint eddig. Egyáltalán nincs ideje erre egy átlag Magyar szülőnek, Ahhoz hogy hatékonyan tudjon érvelni, és csökkenteni a visszaélések lehetőségét, külön el kell mélyednie egy picit a témában. És ismét ott vagyunk hogy idő.

  Ezért nem értem, miét akarják a szülők nyakába rakni egy olyan problémát, amit akár szolgáltatói szinten lényegesen hatékonyabban meg lehet oldani. Pl DNS szinten, vagy csak olyan eszközök üzembe helyezésével, amiknek a segítségével hatékonyabban lehet szűrni. A mai technikai eljutott már oda, hogy pl hálózati eszközökbe bele integrálnak IPS/IDS szűréseket. vagy geoip szűréseket. Tovább viszem a szolgáltatói magas és mondhatni professzionális "elvárásaimat" a szolgáltatói DNS szűréssel. Pl amikor belépsz a szolgáltatói profilodba, ott tudod ki ikszelni, azokat a tartalmakat amikre nem vagy kíváncsi. Erre a legjobb, és a leglátványosabb példa az OPENDNS ingyenes szolgáltatása. Ezt akár a magyarországi szolgáltatók is meg tudnák tenni.

  ( egyébként ismerem milyen lehetőségek vannak jelenleg a piacon, nem magamról beszélek, sokkal inkább az átlag internet felhasználókról, szülőkről. ) Akiknek igenis hatalmas probléma, csak hogy nézzük meg a másik oldalt is, hogy milyen hétköznapi átlagos napi rutin mellet is akarják, a szülőkre ezt rá terhelni, amit lényegesen könnyebben, hatékonyabban meg lehetne oldani. De míg a szülőktől mára elvárás, addig azok akiknek lenne lehetőségük hatékonyan fellépni, és vissza szorítani, azokat meg védjük és kibúvókat keresünk miért is nem neki kell vele foglalkozni, csak hogy maradjunk az üzleti résznél, akár ilyen plusz szolgáltatást bevezetni, felügyelni, és értékesíteni. Érdekes ....

  [ Szerkesztve ]

  " Van, aki csak kolbásszal, más tojással vagy rizzsel tudja elképzelni a lecsót. Szinte mindenki máshogy főzi."

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog (1)

  "Erre ott van a technika, és rendszermérnökök, szolgáltatók.": ezzel két probléma van:
  1. ez orbitálisan gigantikus elementáris baromság.
  2. kipróbáltuk, nem vált be (szerencsére).

  Miért orbitális baromság?
  - mert a rendszermérnök az általában rendszermérnök, nem pszichológus, pláne nem gyerekpszichológus. tehát nincs kiképezve ilyen kérdések eldöntésére
  - a rendszermérnök az rendszermérnök, vagyis azért alkalmazzák, mert a bitfaragó képességére szükség van. a rendszermérnök munkaidejének bitfaragástól eltérő témákban történő elvesztegetése pazarlás.
  - az internet szolgáltatók elsöprő többségénél NINCS RENDSZERMÉRNÖK. tehát nem lehet kiosztani feladatot olyan pozícióra, amiben nincs ember
  - az internet szolgáltatók kisebb részénél van rendszermérnök (és csak néhánynál van több), vagyis egy rendszermérnök van, következésképpen egy nézőpont van. az az egy rendszermérnök hogyan fog megfelelni fideszes/mszp-s/jobbikos, keresztény/muszlim/zsidó, liberális/konzervatív/fasiszta nézőpontú családok mindegyikének?
  - ki fizeti ki azt a munkát, költséget, ami egy ilyen feladatkör betöltéséhez szükséges? az isp? miért? az isp mióta családvédelmi hivatal?

  a gyerek nevelése elsősorban a szülő feladata. ezt másra átruházni nem lehet. ingyen átruházni meg mocsokság.

  erősen javaslom, hogy minden hasonló ökörséget, hogy olyan feladatokat rójunk az isp-kre, amihez semmi közük, még azelőtt felejtsetek el, hogy leírjátok.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Tapsi

  őstag

  Pont hogy ők rendelkeznek azzal a tudással, tapasztalattal, amivel hatékonyabban vissza lehet fogni a visszaélések lehetőségét.

  A cikk nem visszaélésekről szól, hanem arról, hogy a felnőtt tartalmakhoz való hozzáférést korlátozni kéne. Ez pedig csak végponti szinten működik (a delikvens gépén). Az nyilván abszurdum, hogy ezt rendszergazdáknak kéne csinálniuk. Ilyesmire mindenhol mezei moderátorokat használnak, lásd: facebook.

  [ Szerkesztve ]

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog (1)

  tegyünk még hozzá két gondolatot:
  - egy csomó fórum van, amit csak részlegesen kellene moderálni. egyik topic mehet, másik nem. pl. a ph! is ilyen, vagy a hup. emellett az is gyakori, hogy a topic eleje oké, később durvul el. vagyis csak úgy lehetne korrekten moderálni, ha az egészet elolvassa valaki, és aktuális tartalom alapján természetes intelligenciával dönt. melyik isp fog erre annyi embert alkalmazni, amennyi szükséges? hint: egy se
  - a rendszermérnökre azokat a feladatokat lehet rábízni, amiket elvállal. tehát hiába erőlködik bármilyen szervezet, a kormánytól kezdve a babakocsikat harciasan toló tigrisanyák kommandójáig, lehet bármilyen előírást, törvényt hozni, ha a rendszermérnököt az nem érdekli, nem fogja csinálni. ha ehhez fel kell mondania, felmond. és akkor egy komplett iparág marad szakértelem nélkül.

  én biztos nem vállalnám be pisis óvodások meg raplis facebookzombi tinik gardedámozását. de azt ki tudnám találni, mivel foglalkozott annak az anyja, aki ilyesmit kitalált.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • szir3na

  aktív tag

  Nagyon félre ment, de nem csodálkozom. Valóban, a gyereknevelés nem az ISP feladata, sőt nem is ezt kell átvallania. Ezt csak te értelmezed így, ennek oka soraidból lekövetkeztetve, hogy volt hozzá szerencséd, és ennek mellékhatásai megmérgeztek. :)
  De még csak nem is ezt írtam. Idézem szavaid: orbitális baromság a te szavad.
  Mit akartam mondani a fenti írásommal, csak annyit, hogy a szolgáltatók lényegesen hatékonyabban tudnak szűrni, hálózatot védeni. Nem kívánatos tartalmat szűrni, mint egy átlagos felhasználó. Ez az orbitális baromság, csak hogy ismételjem szavaid annyira baromság hogy egyrészt a mobil internet esetében van is ilyen szolgáltatás, illetve ha jól olvastam az ASZF-t, akkor lassan csak volt. És te magad is megemlíted, idézem:
  2. kipróbáltuk, nem vált be.
  Tehát ez annyira baromság, hogy nem csak bennem merül fel a kérdés, ennek lehetősége.
  Annak kitárgyalása hogy mik voltak a buktatók, és mi lehetett az oka, hogy életképtelené vált, nem fórum téma. Ugyanakkor ha fentebb említett OPENDNS szintű, kiikszeléses módszer kap teret, nagy valószínűséggel neked is könnyebb lett volna az életed. :) De ilyen opciót, eddig én nem láttam egy szolgáltató esetében se. Tehát elméletileg életképes tud lenni, ahogy azt vissza igazoltad, voltak, vannak ilyen irányú elképzelések, csak a megvalósítást nem sikerült.

  " Van, aki csak kolbásszal, más tojással vagy rizzsel tudja elképzelni a lecsót. Szinte mindenki máshogy főzi."

 • Xpod

  őstag

  Az első bekezdésedre szeretnék reagálni. (nem idéznék ha megengeded). Nem egy és nem két alkalommal láttam, hogy egy idő után az online térből a való életbe mennek át a fiatalok. (Pl itt a PH!-n is szerveződtek találkozók, sőt közös táborozások, kirándulások elég csak az offtopic témákba belenézni. Volt nekem is ilyenekben részem, de több családtagom esetén is láttam már ezt.)
  A múzeum, könyvtár, színház stb látogatását meg általában nem a gyerekek szervezik, hanem felnőtt (szülő, tanár, stb.). Ha a gyerek azt sem tudja hol túrázzon, akkor hogy szervezze le, hogy keressen hozzá társakat?
  Igen, a legfontosabb a tanulás. Meglátásom szerint a szülőnek és a tanároknak kell megtanítani a gyerekeket, hogy az idejét jól használja ki. Szülőnek kell kitalálnia, hogy megfelelően kordában tartsa agyerek digitális életét. (Nálunk 23-24 éve ezt úgy oldották meg szüleink, hogy a gép billentyűzetét elvették, és ha kész volt a házi akkor lehetett gépezni. favágó megoldás volt, de akkor ez volt a legegyszerűbb megoldás.)


  "DEzért nem értem, miét akarják a szülők nyakába rakni egy olyan problémát, amit akár szolgáltatói szinten lényegesen hatékonyabban meg lehet oldani. Pl DNS szinten, vagy csak olyan eszközök üzembe helyezésével, amiknek a segítségével hatékonyabban lehet szűrni. A mai technikai eljutott már oda, hogy pl hálózati eszközökbe bele integrálnak IPS/IDS szűréseket. vagy geoip szűréseket. Tovább viszem a szolgáltatói magas és mondhatni professzionális "elvárásaimat" a szolgáltatói DNS szűréssel. Pl amikor belépsz a szolgáltatói profilodba, ott tudod ki ikszelni, azokat a tartalmakat amikre nem vagy kíváncsi. Erre a legjobb, és a leglátványosabb példa az OPENDNS ingyenes szolgáltatása. Ezt akár a magyarországi szolgáltatók is meg tudnák tenni."

  Úgy tudom volt ilyen, el is vérzett. Úgy hívták sulinet. DNS szűrést mégis hogy gondolod? Ha a szolgáltató ezt beállítja, akkor te sem fogod azokat az oldalakt elérni ami beleesik ebbe a kategóriába. Sőt, ha úgy működne ahogy te leírtad,akkor a szolgálató teljes hálózatán nem lennének elérhetőek a tiltott oldalak. Egyébként meg ki határozná meg, hogy ne lehessen bizonyos oldalakat elérni? A szolgáltató?

  "Egy vírusirtó, gyermek felügyeleti programok sok esetben csak amolyan tessék lássék megoldások, de sok esetben elvéreznek, egy minimális nyomásra, illetve cél irányos visszaélés esetében hatástalanok."

  A célirányos visszaéléseket meg lehet előzni. Meglátásom szerint pl: ha nincs instagramja, vagy nem posztol fel a gyerek magáról kihívó képeket, akkor sokkal kisebb az esélye, hogy priviben zaklatni fogják, hogy küldjön meztelen képet magáról.

  "És akkor még tegye rendbe a IT eszközöket, figyelje van valami frissítés, vagy éppen melyik program miért nem teszi úgy a dolgát, mint eddig. Egyáltalán nincs ideje erre egy átlag Magyar szülőnek, Ahhoz hogy hatékonyan tudjon érvelni, és csökkenteni a visszaélések lehetőségét, külön el kell mélyednie egy picit a témában."
  Az IT résszel nem értek egyet. Havi 1 óra alatt egy teljes otthoni hálózatot szinte naprakészen lehet tartani.

  Az utolsó bekezdésedre csak annyit szeretnék írni, hogy szintén a szülőnek kell döntenie, mit enged és mit nem. Ismernie kell a gyerekét. Tapasztalataim szerint a szolgáltatások, szoftverek megfizetése nem az erőssége a magyar emberek többségének, szerintem részben ezért nem foglalkoznak vele. (Diákigazolvánnyal fillérekért lehet kapni olyan licenceket, amivel az összes eszközön tudod szabályozni ki mihez férhet hozzá.)

  Egy kérdés. Abba belegondoltál, ha egy 4 fős családnak van legalább 5 internet előfizetése (4 mobil, mert ugye mindenkinek kell egy, plusz a vezetékes internet) akkor az mekkora terhet ró a szülőkre adminisztrációból? 5 internet leglább 2 szolgáltató, és mindet külön kezelni, hogy melyik előfizetésen mit lehet elérni és mit nem.

  A kivétel kezelésről még nem is beszéltünk. Ugye a DNS szűrés sem egy 100%-ig megbízható dolog, esetenként előfordulhat, hogy letilt olyan weboldalt, amit nem kellene. (tapasztalat, volt olyan szoftver ami a NAV oldalát tiltotta le, mert phising kategóriába sorolta,ami mondjuk májusban elég kellemetlen) Ilyen esetben akkor mit csinálsz? Vered az asztalt az ISP-nél. Saját szoftver esetén, meg kiveszed a pipát, hogy saját gépedre vonatkozóan, hogy ideiglenesen engedjen ilyen oldalakat is megnyitni.

  Hétvégente meg le lehet ülni szerintem a gyerekkel és meg lehet ezeket a dolgokat beszélni nyugodtan, nem kell hétközben kutyafuttában kapkodni.

  Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog (1)

  "oka soraidból lekövetkeztetve, hogy volt hozzá szerencséd, és ennek mellékhatásai megmérgeztek": rendszermérnök vagyok vállalkozóként több isp-nél is. tehát amikor ilyeneket irkálsz, akkor közvetlenül rólam beszélsz.

  "hogy a szolgáltatók lényegesen hatékonyabban tudnak szűrni, hálózatot védeni.": nem, nem tudnak. nem lehet úgy hálózatot szűrni, hogy kötelező a netsemlegesség. másrészt nem érdemes bármiféle hálózatszűrő megoldásra pénzt adni, amikor tudom, hogy 5 másodperc alatt kerülik meg. nagy beruházás nulla hatékonysággal szimpla pénzkidobás. mint például ez a marhaság, hogy opendns szerű szűrést használjunk egy olyan hálózaton, ahol bárki bármikor beállíthat más dns szervert, emellett a böngészője képes https-en keresztül dns rezolválásra a mozilla szerverein.

  "Tehát ez annyira baromság, hogy nem csak bennem merül fel a kérdés, ennek lehetősége.": nem hát, diktatórikus kormányokban is fel szokott merülni, sose válik be. nekem szerencse, hogy az előfizetőimnek sokkal több esze van annál, minthogy központi rabigába hajtsák a fejüket még az interneten is. és ez oldalfüggetlen vélemény.

  opendns szerű kiixelés: persze, futtassak minden előfizetőre egy dns szervert? micsoda remek ötlet. jelenleg a felhasználói élményt a dns rezolválás sebessége, minősége alapvetően meghatározza. tehát ha nem akarok kitolni az előfizetővel, a leggyorsabb dns szervert pakolom oda nekik, és minden marhaságtól megszabadítom, amire nincs valójában szükség, mert ettől fogja legjobban érezni magát az előfizető. tehát nem lesz adatbázislekérés meg hasonló vicces dolgok a rezolválásban.

  "Tehát elméletileg életképes tud lenni, ahogy azt vissza igazoltad, voltak, vannak ilyen irányú elképzelések, csak a megvalósítást nem sikerült. ": súlyos tévedés. attól nem lesz valami életképes, hogy egyes csoportok erőltetik. amelyik megoldás hosszú távon sem életképes, az legnagyobb valószínűséggel marhaság volt a kitalálásának pillanatában is. mint ahogy ez, amiről szó van, az volt, és ezt már akkor is lehetett tudni.

  MINDEN központosításra, diktatúrára erőlködő ötlet bukta, minden olyan erőlködés hamvába hal, amikor egy kisebbség kitalálja, hogy márpedig az ő erkölcsi elvei az általánosan igazak. Az ilyen törekvésekre egy alapos beintés szokott lenni a válasz a tömegektől.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • szir3na

  aktív tag

  Most komolyan, ha a szolgáltatói profilodba belépve lenne egy menüpont hogy internet szűrés, rá lépve ezek a kategóriákat látná az előfizető:

  És csak be kell X-ni, amit nem akar hogy elérhető legyen, miért nem lenne jó?
  Ha így lenne, akkor az előfizető maga tudná eldönteni mi az a kategória ami számára, nem kívánatos. És ha valami félre megy, nem működik. Belép, és kikapcsolja az adott szűrést. Vagy addig a szolgáltatást. Majd ha elvégezte a dolgát vissza tudja kapcsolni.
  A célirányos visszaéléseket meg lehet előzni.
  Ez így ebben a formában, nem minden esetben alkalmazható.
  Az IT résszel nem értek egyet. Havi 1 óra alatt egy teljes otthoni hálózatot szinte naprakészen lehet tartani.
  Hát nekem sokszor ez heti, mire minden eszköz naprakész. De csak akkor ha minden update lemenet probléma mentesen.
  Egy kérdés. Abba belegondoltál, ha egy 4 fős családnak van legalább 5 internet előfizetése (4 mobil, mert ugye mindenkinek kell egy, plusz a vezetékes internet)
  Ebben a kérdésben nem hogy belegondoltam, de ennek költségeit is érzem.
  Egész pontosan most mondtam le 1 előfizetést, ami backup, illetve home office feladatok ellátása miatt volt eddig fenntartva. Infrastruktúra átszervezés miatt okafogyottá vált a további fenntartása. És mindenki elér mindent amire szüksége van.
  A kivétel kezelésről még nem is beszéltünk. Ugye a DNS szűrés sem egy 100%-ig
  valóban nem 100%, de jelentősen lehet csökkenteni a kellemetlenségeket. Amit meg fogott, meg fogott, amit nem nem. A semmitől lényegesen több.

  [ Szerkesztve ]

  " Van, aki csak kolbásszal, más tojással vagy rizzsel tudja elképzelni a lecsót. Szinte mindenki máshogy főzi."

 • szir3na

  aktív tag

  Nagyon eltereled, a témát.
  Ez viszont érdekes, ", emellett a böngészője képes https-en keresztül dns rezolválásra a mozilla szerverein."
  De ha a hálózati eszközön meg van adva, hogy a dns kérések csak adott dns címen menjen ki, minden más dns címet droppol akkor is életképes? Csak érdeklődési szinten?
  És most ne térjünk ki a proxy, és vpn megoldásokra.

  " Van, aki csak kolbásszal, más tojással vagy rizzsel tudja elképzelni a lecsót. Szinte mindenki máshogy főzi."

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog (1)

  hát persze, mert a szolgáltatói profil csak úgy terem a réten. meg a nagy űrlapok és a hozzá tartozó backend is. kimegyek a kaszával, ingyen lekaszálom, oszt jónapot.

  a #24-ben feltett kérdésed alapján úgy érzem, nem akarok veled tovább vitatkozni.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • szir3na

  aktív tag

  Ja te ezt vitaként éled meg?
  Sajnálom.
  kimegyek a kaszával, ingyen lekaszálom, oszt jónapot.
  Ja hogy munka van vele és költség, ami egyébként hosszú távon behozná az árát, valószínűleg. De azért egy laza mozdulattattal a tájékozatlan előfizetőkre lőcsöljük problémát, és pofátlan módon minősítjük őket, úgy hogy bőven meghaladja a lehetőségeiket.
  Vagy a rosszabbik eset, amikor csak beszélnek róla, lásd cikk csak éppen produktívan nem mutatnak fel semmit azok, akiknek megvan minden lehetőségük a problémák visszaszorítására.
  És ez még mindig nem személyes, és a fentebb leírt DNS megoldástól független.

  " Van, aki csak kolbásszal, más tojással vagy rizzsel tudja elképzelni a lecsót. Szinte mindenki máshogy főzi."

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog (1)

  "De azért egy laza mozdulattattal a tájékozatlan előfizetőkre lőcsöljük problémát": próbáld meg azt olvasni a hsz-eimből, amit beleírtam, nem pedig azt, ami az álmaid szerint ott kellene legyen.

  jelenleg is van gyerekvédelmi rendszer. kötelező reklámozni. ennek ellenére nem kell a kutyának se. és ez tőlem teljesen függetlenül zajlik, tehát nem azért nem használja az előfizető, mert én kekeckedek vele, hanem azért, mert saját szabad akaratából úgy döntött.

  azt pedig találd ki magad, hogy milyen véleményt mondok arról az előfizetőről, aki ezzel a tettével velemi kifejezetten JÓT tett.

  "Ja hogy munka van vele és költség, ami egyébként hosszú távon behozná az árát, valószínűleg.": sok munka lenne vele, sokat rontana a szolgáltatás minőségén és egy fillér plusz bevételt nem hoz. mi a bánattól térülne meg? súlyosbítva azzal, hogy az előfizetőnek nem kell, nincs rá igénye?

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Xpod

  őstag

  A képet értem. De ezt akkor minden internet előfizetésnél el kell játszani. Ráadásul, ha az otthoni hálózatra állítod be, akkor neked is korlátos neted lesz, mert nem tudod gépenként szabályozni.

  Egyébkét ha már URL szűrés. Egy komolyabb vírusirtó már OS független, és lehet benne szabály alapú URL szűrést beállítani. Egy szoftver amit felraksz minden eszközre és utána policyből szabályozod melyik eszközön mit lehet és még a szolgáltatók beállításaitól is független lesz, mert minden hálózaton ugyanaz a szabályozás lesz. A kikapcsolást meg egy mesterkóddal levéded és a gyerek már ki sem tudja kapcsolni a védelmet.

  Innentől kezdve már csak a sokkal nehezebben kezelhető adatvédelemet kell a gyerekkel megértetni. Ami sokkal nagyobb probléma, és sokkal nehezebb megfogni a lényegét. (mit oszt meg, mit nem, kinek mit ír, küld, stb)

  A célzott támadás ellen nincs 100%-os védelem, de ha már a célponttá válást csökkenti az ember, azzal már sokat tett.

  A frissítést nem tudom, hogy és mit csinálsz, de az nagyon sok. 1 hétig nagy cégeknél (szerverek, hálózati eszközök, kliensgépek, nyomtatók, stb) is max 2-3 nap frissítés.

  A hsz végén ismét a dns szűrést írod, hogy jó dolog, de itt megint a kérdés miért az ISP? Én jobban szeretem saját kézben tartani a dolgokat, egyszerűbb. Ja, hogy megint bejön a nem akarok érte fizetni faktor, nem akarok külön szoftvert/szolgáltatást venni. Oldja meg az internetszolgáltató ingyen.

  Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

 • Vesa

  addikt

  De hogyan szűrne bármit a szolgáltató, amikor azt sem tudja, hogy az adott IP mögötti gépnél egy gyerek ül vagy egy felnőtt? És hogyan akadályozna meg egy titkosított kommunikációs csatornán történt zaklatást? Bele sem nézhet a személyes társalgásokba (ok, persze belenézhet bűnügyek kapcsán, de ez most más lapra tartozik). Ne haragudj, de úgy látom, egyáltalán nem vagy tisztában a rendszer működésével, ezért jutsz teljesen téves következtetésekre.

  Szűrni kizárólag az adott eszközön lehet, ezt helyetted senki más nem tudja és nem is fogja megoldani. Amiről Te beszélsz, az különböző tartalmak konkrét cenzúrája, ami természetesen kizárt, hiszen sérülne a netsemlegesség és a személyek szabadsága is, hiszen mint írtam, az ISP csak komplett szolgáltatást tud tiltani, amihez így már az sem fér hozzá, akinek joga van, vagy kifejezeten akarja (pl. felnőttek).

  Továbbá fentebb már leírtam: A gyereket megvédeni NEM TUDOD! Ha a saját eszközén nem látja a káros tartalmakat, majd megmutatja neki az osztálytársa a suliban. Kizárólag felkészíteni tudod a gyereket arra, hogy ha a tartalommal találkozik, azt hogyan tudja feldolgozni. Ebben segíthetsz. Elzárni nem tudod, ezt tudomásul kell venni.

  [ Szerkesztve ]

 • szir3na

  aktív tag

  Talán a UPC esetében láttam valamit, de nem vagyok benne biztos hogy gyerek védelem, a Telekom megoldási egyenlőre elkerülte a figyelmem. Illetve a Telekom esetében mobil előfizetésnél láttam ilyen megoldást, persze be is van kapcsolva. Sajnos meg fogják szüntetni. :( Még mindig személyesre veszed, pedig nem rólad szól. Csak elmondásod alapján érintetnek érzed magad. Bevételt akkor hozna ha ez egy plusz szolgáltatás lenne. Aminek X összeg az előfizetése. Én a centralizált felügyelet híve vagyok. Ha internet, és a szolgáltató biztosítana használható megoldásokat, tuti hogy élnék vele. És nem más megoldások után néznék. A lényeg a hatékonyság, és nem hamis biztonsági érzet keltés, ami napjainkban divatos.

  (#28) Xpod
  De ezt akkor minden internet előfizetésnél el kell játszani.
  áá dehogy is, egy IP cím de több profil hozható létre. Windows gépekre van kliens, ami automatikusan frissül. Pl magadnak létre hozol egy szülő profilt, a gyereknek meg gyerek profilt. mind kettő profil eltérő egymástól. A telepített kliens programba beállítod hogy az adott eszközön melyik profil legyen érvényes.
  Egyébkét ha már URL szűrés. Egy komolyabb vírusirtó már OS független, és lehet benne szabály alapú URL szűrést beállítani.
  Személy szerint több ilyen programot ki próbáltam, egyik se hozta azt az elvárást amit elvártam volna a pénzemért. Így megváltam tőlük, és más megoldást kerestem. Ami szintén központi, de lényegesen költséghatékonyabb megoldás mint a vírus kereső megoldások. Ráadásul, pont a gyerek gépén, egyszer valami rejtélyes ok miatt kikapcsolódott.
  (mit oszt meg, mit nem, kinek mit ír, küld, stb)
  Ez még nálunk nincs meg, nem regisztrálhat ilyen szociális portálokra. És nem is érdekli egyenlőre. Persze ettől még téma szokott lenni, ami főként elrettentő példák sorozata. A játék élmények túlzásba esésére is pl a 10-15 évvel ezelőtti Német hülye gyerek volt a példa videó, hogy ne... Tök jól megértette.
  A hsz végén ismét a dns szűrést írod, hogy jó dolog, de itt megint a kérdés miért az ISP?
  Mert az ő eszközein keresztül megy a kapcsolat, ő náluk van minden telekommunikáció, miért ne bíznám rájuk is ezt, miért kellene nekem 2-3 fél szolgáltatását igénybe venni, ha egy felületen mindent meg tudok oldani. Ilyen egyszerű kényelmi okai lennének.

  (#29) Vesa
  De hogyan szűrne bármit a szolgáltató, amikor azt sem tudja, hogy az adott IP mögötti gépnél egy gyerek ül vagy egy felnőtt?
  Nem is kell hogy tudja. ha a gyerek nem néz pornót, akkor mint példa mutató én se fogok. :D
  Tehát mehet tiltó listára. Ha én nem torrentezek, akkor a gyerek se tegye, és ez fordítva is igaz. Ilyen egyszerű
  És hogyan akadályozna meg egy titkosított kommunikációs csatornán történt zaklatást?
  Na ez egy érdekes téma, ugyan block listára teheti, az illetőt de csinál egy másik regisztrációt. Erre csak a szülő, és gyerek közti bizalom a hatékony megoldás. Hogy szülők fel tudják venni egymással a kapcsolatot, és meg tudják beszélni.
  Ne haragudj, de úgy látom, egyáltalán nem vagy tisztában a rendszer működésével, ezért jutsz teljesen téves következtetésekre.
  Igazad lehet, ezek után mást nem tudok erre mondani. Sok sikert a hatékonyabb megoldásaidhoz.
  Szűrni kizárólag az adott eszközön lehet, ezt helyetted senki más nem tudja és nem is fogja megoldani.
  Szűrni lehet a hálózati eszközökön is, elég sok mindent. De ez más téma. És lehet DNS szinten is. És lehet win szerver esetén AD-ban user szinten is. És lehet Microsoft account keresztül is. Nem hogy siteokat, de időkorlátot is. és még játék időket is, és nem elég hogy PC/Laptop szinten, de még akár Xbox szinten is.... sok minden mást. Mert ott is van szülői felügyelet, ami történetesen elég jól teszi a dolgát, sőt heti szinten küldi a szülőnek a statisztikát.

  Természetesen kizárt, hiszen sérülne a netsemlegesség és a személyek szabadsága
  Tehát akkor pl az open dns sérti a netsemlegességet, de mondhatnám a vírus irtók DNS szervereit is. Ezt azért gondold át, de ha már net semlegesség akkor a szülői felügyelet pont ezt teszi nem? sérti a netsemlegességet a gyermek védelméért. Szóval, bocs ez baromság.
  A gyereket megvédeni NEM TUDOD!
  őőő értem amit mondasz, de azért van még remény. És vannak hatékony megoldások. Ilyen pl a gyerekek szülei közötti kommunikáció, ha nem kívánatos tartalom megy. És hála a jó égnek, ilyen szinten jelen pillanatban nagyon nagy az összefogás minden szülő részéről. Ha más ban nem is, de ebben a kérdéskörben minden szülő egyetért. És azonnal jön az üzenet hogy x szülő nézzen a gyerek körmére mert.... És ez oda vissza működik nálunk sértődés mentesen. Hála a jó égnek.

  " Van, aki csak kolbásszal, más tojással vagy rizzsel tudja elképzelni a lecsót. Szinte mindenki máshogy főzi."

 • Vesa

  addikt

  Szűréssel kapcsolatban félreértettél, (valószínűleg én fogalmaztam rosszul), természetesen nem a technikai oldaláról beszéltem!

  Nem tudom hány éves a srácod (vagy srácaid), de úgy gondolom a hozzászólásaid alapján, hogy még kicsik lehetnek (alsó??). Nos, nekem 3 gyerekem van, a legnagyobb most ment egyetemre, a legkisebb még csak ált.isk. hatodik osztályos. Átéltem velük az egész telefon forradalmat. Valójában a gyerekek a szűkebb közösségükben egy másik életet is élnek, amit te otthonról nem ismersz. Igen tudom, minden szülő azt gondolja, hogy az ő gyereke kivétel, de a gyakorlatban nem így van. Alsóban még esetleg, de 12éves kor felett elkezdenek önállósodni, ami teljesen normális, mi is így voltunk vele anno, nekünk is megvolt a saját kis külön életünk és témáink a haverokkal, melyekről otthon nem beszéltünk. A mai srácok az infókat már a netről szerzik be 90%-ban, osztják is egymást között azonnal, ha olyasmit látnak. Persze a különböző nemkívánatos tartalmaktól a legtöbb szülő meg akarja védeni a gyerekét, ez természetes, de a közösségben sajnos nem tudod megakadályozni, hogy egy másik gyerek adott esetben olyasmit mutasson neki, amit te nem mutatnál meg. Ez a gond!

  Szülőkkel valóban lehet egyeztetni, már amiről tudnak persze. Mert általában csak az jut el odáig, ami már tényleg problémás, pl. zaklatás, vagy félelmetes tartalmak. Aztán az is gond, hogy nem minden szülő ilyen, kisebb sulikban -de ott is csak szerencsés esetben-, ez működhet, de össz. társadalmi szinten ez nem megoldás, mert számos hülye szülő is van, akit nem érdekel az egész. Harmadrészt azért sem megoldás, mert ha a szülőknek már meg kell beszélni egymással valamit, akkor a gyerek már belefutott a tartalomba, és onnantól nagyjából ott vagyunk, amiről beszéltem, vagyis nem tudtad megvédeni, csak a látottak feldolgozásában tudsz utólag segíteni.

  A démonizálásnak egyébként nem vagyok híve, mert olyan ez is mint a kés, lehet vele szobrot is faragni és ölni is, de nem lenne jó senkinek, ha csak az öléssel kapcsolatos felhasználást emelnénk ki. A nagyfiam például az online játékoknak is köszönheti, hogy középsuli végére meglett a felsőfokú angol nyelvvizsgája! Nem vicc, RPG-vel játszottak angolul, ráadásul a csapatban voltak angol anyanyelvűek is, ami a beszédét is nagyban fejlesztette. Meg kell találni az egyensúlyt, a démonizálás szerintem nem vezet sehova, de ez szubjektív véleményem!

 • szir3na

  aktív tag

  Az a helyzet, hogy alapvetően nekem nincsenek ilyen gondjaim. A technika segítségével elég sok mindent tudok kontrollálni. Nagyon eddig nem is volt rá szükség, leszámítva a káros tartalmak blokkolása. Ami rövid ideig "problémát" jelentett az a mai youtube gyerekek, de itt is sikerült szavakkal érvelve meggyőzni melyik youtube csatornáival érdemes neki foglalkozni. Ha nem ment át, a szülői rostán, akkor nem vagyunk restek keresni neki más megoldást. Ami miatt nem megy át a roston, nem neki való tartalom, csúnya szavak használata, ordítozós, kiabálós csatornák.

  Valójában a gyerekek a szűkebb közösségükben
  Tudunk róla, eddig nem kellet beleavatkozni. Hála a jó égnek, normális hasonló gondolkodású kis emberek akik benne vannak a klikk-ben. Jóban vannak a szülők is. Volt hogy hozzájuk akart valaki csatlakozni, de nem engedték be. :) Ők tudják ennek okát. Ők nagyon megválogatják.
  12éves kor felett elkezdenek önállósodni, ami teljesen normális,
  Ja ezzel nincs is baj, sőt kifejezetten jó dolog, amikor eljut oda hogy több mindenben kialakul a felelősség tudat.
  melyekről otthon nem beszéltünk.
  Na ezt én másképp kezelem. Én ezt nagyon egyszerűen megoldottam, elmondtam neki én is voltam gyerek, vannak életkori sajátosságok, ezekkel nem akarok foglalkozni. De ha bármiben kételye lenne, inkább velünk beszélje meg, mint hogy egymást hülyítik. Nekem bejött, azóta is ha valamiben nem biztos, simán hozzánk fordul hogy rendbe tegye a dolgokat. Teljesen mindegy milyen téma, ilyen esetben az se baj, ha nem éppen neki való. De ha már szembe jött akkor tegyük rendbe, és kezeljük helyén. Nálunk ez eddig bejött.
  A mai srácok az infókat már a netről szerzik be 90%-ban
  Nagyon ódivatú vagyok, a könyvtár van preferálva. Igaz ismeri is minden könyvtáros, és sokat segítenek neki, hogy megtalálja a számára megfelelő könyvet.

  Lekopogom, eddig mindent meg tudtunk beszélni, és helyén tudtunk kezelni. Amit a technika által nem lehetett szűrni, megoldani. Megvan a szülő felé a bizalom, igaz nem csak mint szülő, de egyben barátként is kezel minket. Ehhez szükséges hogy megértsük mit is akar mondani, akkor is amikor esetlenül fogalmaz meg dolgokat. Sose volt könnyű a gyereknevelés, de napjainkban tény és való, egyre több veszélyforrásnak vannak kitéve, mint pl az én gyerekoromban.

  [ Szerkesztve ]

  " Van, aki csak kolbásszal, más tojással vagy rizzsel tudja elképzelni a lecsót. Szinte mindenki máshogy főzi."

 • Necroman_Mk2

  senior tag

  "Én ezt nagyon egyszerűen megoldottam, elmondtam neki én is voltam gyerek, vannak életkori sajátosságok, ezekkel nem akarok foglalkozni. De ha bármiben kételye lenne, inkább velünk beszélje meg, mint hogy egymást hülyítik. Nekem bejött, azóta is ha valamiben nem biztos, simán hozzánk fordul hogy rendbe tegye a dolgokat. Teljesen mindegy milyen téma, ilyen esetben az se baj, ha nem éppen neki való. De ha már szembe jött akkor tegyük rendbe, és kezeljük helyén. Nálunk ez eddig bejött."

  No, valami hasonlót akarok én is elérni majd, amikor már elég nagy lesz. Persze nem lesz ez könnyű, régen se volt az, de a saját családi mintámból kiindulva talán működni fog. :) A "német hülyegyerek" videó azonban nem biztos, hogy a legjobb példa, mert az egy paródia volt.
  És bár értem a központi szűrés gondolatát, de ahogyan bambano is rámutatott, a netsemlegeség sértése mellett ez problémát okozhat egy diktatórikus(abb) kormány kezében. Lásd valós példa: Kína, ahol politikai okokból blokkolják pl. az Amnesty Internationalt, mert meg mer bizonyos dolgokat kérdőjelezni - ez talán káros a gyerekre, hogy meg merjen kérdőjelezni dolgokat?
  Illetve oké egy központilag meghatározott szűréslista, ugyanakkor sok oldalt nem lehet fekete-fehér módon bekategorizálni, hogy ez ártalmas a gyerekre, ez meg nem. Főleg, hogy a közösségi oldalakon (Facebook, Twitter, VK, stb.) vegyesen lehetnek gyerek kompatibilis és nem kompatibilis tartalmak is.

  "Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog (1)

  közopnti internet szűrés évek óta van itthon, úgyhogy ez a probléma engem nem érdekel.
  nekem az a fő problémám, hogy nekem kellene az előfizető világnézeti kérdéseiben dönteni, ami kivitelezhetetlen és a felelősséget sem vagyok hajlandó vállalni érte.

  én pl. ajánlott kategóriába tenném a leszbikus pornót, amitől egy szentfazék anyuka dührohamot kapna :P

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • szir3na

  aktív tag

  előfizető világnézeti kérdéseiben dönteni,
  Pont nem kell dönteni, mert ez csak egy opció, amivel vagy élnek az előfizetők vagy nem.
  De gyakorlatilag nincs is ezen mit beszélni, mivel nincs ilyen opció.
  Én is csak mint elméleti megoldásként gondoltam rá.

  " Van, aki csak kolbásszal, más tojással vagy rizzsel tudja elképzelni a lecsót. Szinte mindenki máshogy főzi."

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog (1)

  és ha az előfizető él az opcióval, akkor mi van?

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • szir3na

  aktív tag

  Mi lenne, használná. Ahogy a példa alapján próbáltam mutatni, ki ikszeli ami neki megfelelő opciókat és békesség. Ha meg nem tetszik neki, nem használja. Egyébként a fenti példa OPENDNS-nél is van külön fehér és fekete lista. Oda be tudja tenni az esetleges problémás url-ket.

  " Van, aki csak kolbásszal, más tojással vagy rizzsel tudja elképzelni a lecsót. Szinte mindenki máshogy főzi."

 • stonedude

  lelkes újonc

  a szülői ellenőrzés és a gyermekek internetes biztonsága jelenleg nagyon fontos kérdések. Mivel az Internet mindent elérhet. Ijesztő és csodálatos ugyanakkor.
  Megértem sok szülemet itt. Senki sem akarja, hogy gyermekét zaklatás vagy bármilyen nem megfelelő tartalom befolyásolja.
  Sőt, nem hibáztatom egyik barátomat sem azért, hogy megfigyelő alkalmazásokat használtak a gyermekeik látogatott webhelyeinek ellenőrzésére. Egy barátom a közelmúltban beszélt nekem egy www.mspy.com platformon. Tehát alaposan tanulmányoztam, és azt kell mondanom, hogy ez nagyon releváns megközelítés az internetes problémák megoldására. Ezzel nemcsak az alkalmazásokat, hanem a webhelyeket is blokkolhatja, és ez jó döntés, ha azt akarja, hogy gyermeke biztonságban maradjon az interneten.

  ~ Legyen kedves az emberekkel és önmagával

Hozzászólok Aktív témák