Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
3-400W (szumma cpu+gpu) nem vicc az biztos.
Szvsz darabonként 100-150W a kényelmes léggel. Én ezt lőttem be elég régen.
Korábbi (kb. 4 éves) konfig tuningolt Phenom II X4 + GTX 460 volt. Ez vegyes (nem max) load alatt volt 320-340W körül, kb. 160+180W. Ezt is lehetett hűteni, de nagy borda kellett a halk működéshez plussz extra jó házszellőzés.Ehelyett jött a downclockolt+tuningolt i5-2500 + 7850 alapfeszes tuning. Ez így kb. +0W ill. +10-15W a tuninggal. Vegyes terhelés 160-180W körül. Ez bármilyen léggel halkan hűthető, a házhűtésre se kell a gatyád ráfizetni. (Értsd: nem 10-12k-s hűtő kell a procira +8-10k házventire és extra egy jól szellőző házra.)
Ez az igazán kényelmes megoldás.
Viszont ha nem jön extrém módon nagyobb teljesítmény ugyanebben a fogyasztási keretben - amit mostmár elég jól látni, hiszen se gpu, se cpu nem jön évek óta a (vélhetően) kompromisszumos Maxwellen kívül.Szóval ezen felül viszont már kevés vagy úgyis drága a lég. Egy hw komponensre szűkítve, 300W-os vga-val meg kifejezetten lehetetlen küldetés. Nem írom le még egyszer az érveket, de szerintem ez a koncentráltan hűthető, kis felületű, kis nyákos vizes megoldás nagyon kedvező. 300W-nál más nagyon szóba se jöhetne.
150-re talán felesleges, de az meg a fenti megkötésekkel/feltételekkel használható.Ártól eltekintve ha a Nano hozza a 290 szintjét nekem az bőven elég lenne. Ha viszont több kellene és mozdulni sem lehetne egy 290 szintű vga-val akkor a vizes 300W-os Fury-ra se néznék úgy, hogy ez a közelembe se kerüljön. Mint ahogy a téglákra néztem eddig...
(Szerencsére remélhetőleg az sw oldali előrelépések miatt egy 290 szint, de még talán egy 270 is jó lehet majd valamire, ha jobban ki lesz használva. Persze attól is függ mennyire nő meg a kihasználtsággal a játék komplexitás.) -
sb
veterán
De azt tudod, hogy leginkább a hőszállítással van gond PC-knél?
Hova fújsz ki/el halkan akár 150W-nyi hőt is? Vagy 200-at? Benga hűtő mivel lenne jobb?
Itt a 300W hővel mit kezdenél a házon belül 10 perc után?Ma viszonylag kényelmesen megoldható léggel egy kellően erős gép. 80-100W cpu, 120-150W gpu. De erre építeni kell azért a háznál, szellőzésnél.
150+2-300W-nál már ha e köré építed a komplett konfigot akkor sem lesz halk és hűvös gép. Kb sehogy.
Előrelépni meg máshogy nem tudnak. Legalábbis a csillió tflops felé. Az irány meg mégis az a régi idők reflexei alapján.A másik irány meg az, hogy sw-ből kihoznak a mostani 2-3tflops kártyából is 1-nél többet, gpu/cpu limit helyett. Ezért kell külön optimalizálgatni de az se tetszetős irány egyeseknek mer' szegény programozó majd mennyit szenved.
Be kell látni végre, hogy nem nagyon van harmadik irány ami eddig volt: csíkszélességet felezünk meg 1-2 apróság aztán 2x teljesítmény jön ki ugyanabból a TDP keretből. Lehet kívánni ezt is persze, meg világbékét. És nem csak AMD oldalon van átnevezgetés. NV-nél is megy. Maxwell nem rossz, de annak is vannak árnyoldalai. CPU fronton meg már 5 éve helyben toporgunk.Szerintem az sw (low level, hsa) lesz a jó irány. Ha emellett még tudnak csíkszélességben lefelé menni, architektúrát finomítani az se rossz, de láthatóan erre már nem nagyon lehet alapozni. Várjuk, de nem jönnek.
A harmadik megoldás (amit most látunk), hogy 150W helyett legyen 300W vga és az majd gyorsabb lesz... ez nem szimpatikus nekem. Nem is lehet mainstrem. Régebben se jött be a 2 gpus- szörnyekkel és Prescottokkal ma meg a nappalis usernél főleg nem fog bejönni.A fizika határait viszont el kell ismerni. 10W-ból nyilván nem lesz renderfarmunk soha. De ettől még 3-500W-os szörnyek se lehetnek mindennaposak. Minden irányt és lehetőséget ki kell használni és most a hw oldali tűnik nehezebbnek.
De akinek ez kell...300W kártyát (téglát) szvsz még nem oldottak meg ilyen jól mint most. -
sb
veterán
Most melyikre gondolsz? A Furyn én fordítva látom.
Ha csúcskártya kell eddig tégla méretben tudták csak prezentálni. Hűtés is nyilván akkora kellett rá. És még azzal se volt halk kártyád. (Nem véletlen, hogy te is ahogy néztem soha nem a csúcsot célzod, hanem egy halk és kezelhető 150W körüli kategóriát. Vagy nem?)Most viszont:
1. Egy 19 cm-es nyákra ráfért minden oda-vissza.
2. Erre értelmes méretű léghűtő már nem fér csúcsfogyihoz. (csúcsfogyit értsd: 200W, de inkább 150W felett)
3. Amúgy is jól hűthető vízzel mert nem kell rá egy tégla méretű full cover blokk sem, lévén, hogy van egy chiped meg egy vrm-ed és kakukk.
4. Ha meg a lég nem jó, a víz könnyebben kezelhető mint általában szokott akkor fér még rá kraft. A víznek kis túlzással tök mindegy, hogy 200, 250 vagy 300W. Megküldték még pár shaderrel.És a végén kijött egy - remélhetőleg hangban, deltaT-ben, méretben kellemesen hűthető csúcsvga.
Nem kell hozzá tripla torony. Ami eddig kellett. Léggel, de vízzel is ugyanúgy. Plussz minden 90-100C üzemi hőmérsékleten volt emellett is.Persze a teszteket meg kell várni de ez az én ok-okozati összefüggésem hűtés ügyben.
Attól függően, hogy én középkategóriára gyúrok. Kb. a Nanora, de arra is jó áron. Ott mondjuk 150W-ra ez a törpe lég aggasztó kicsit. Most meg kicsit ez lett a senkiföldje. 3x akkora léghűtőt hogy teszel rá vagy minek növelnéd meg akkorára? Víz meg hülyeség 150W-hoz.
Vagyis inkább drága... ha olcsó lenne akkor nem ellenkeznék egy 30-40 fok közötti tartományban mozgó hangtalan vizes 150W-os kártyával szemben sem. -
sb
veterán
válasz
#16939776 #51 üzenetére
A nagytesó talán még így sem tudja ki magát.
A Nano ha ezt hozza akkor idevele.50k-ért persze.
Előzetesen felemás érzéseim voltak. Csúcskártyában ez a méret+víz+hűthetőség tetszett... de olyat soha nem vennék, nekem egy 270 feletti teljesítmény kellene 150W alatt. Ha a 290 is kijön belőle az csak pozitív csalódás. Persze ahhoz képest, hogy nullasemmi előrelépést vártam. Amúgy normális körülmények között nyilván a folyamatos fejlődés lenne az alap.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman S4 Plus TT 500W
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G7 - i7-10GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest