Új hozzászólás Aktív témák
-
Crystalheart
őstag
válasz
moonlight115 #773 üzenetére
És miért kellene általánosan bocsánatot kérni, mert létezünk, vagy mi?
A kollektív bűnösség elve elég korlátolt és elavult ideológia, ami többek közt a németek kitelepítéséhez vezetett a II. VH. után. Egyes felelősök vannak, személyek, és mint ilyenek, ma már legföljebb a "szocializmus építőiből" élnek néhányan, akik igazán bocsánatot kérhetnének a magyar néptől.
-
Crystalheart
őstag
válasz
moonlight115 #771 üzenetére
Több probléma is felvetül, például kitől kérne bocsánatot és ki?
Elvégre a fehérterror magyar baloldaliak ellen irányult, olyan emberek részéről, akik már rég halottak, közvetlen ideológiai utódok nélkül.
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #758 üzenetére
Nem láttam a filmet, de nem újdonság, amit a bevezetőben elmondanak.
-
Crystalheart
őstag
válasz
moonlight115 #755 üzenetére
(És ez hogyan jön ide?
De ha már itt tartunk, Horthyék szereplése igazán filmbe illő volna, tele válaszúttal, ambíciókkal, társadalmi és személyes tragédiával. Álmok, háború, kudarc, zsarolás, legyőzetés. Szinte látom magam előtt a képeket.
)
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #751 üzenetére
Az USA-ban valóban nagy a hazaszeretet. Teljesen normális egy családi házra felhúzni a lobogót. Viszont a hadseregbe azért mennek a fiatalok, mert egyes területeken nagy a munkanélküliség, kilátástalanság. És ott is volt egy ingatlan hitelekből kialakult válság. Tanítottam katonákat is esti gimnáziumban, szerződésesek voltak, saját magukat megélhetési katonának nevezték. Őket is ugyan azok az okok terelték a magyar katonasághoz, mint az USA-ban élő fiatalokat a saját hadseregükbe, a különbség az, h mi nem harcoló alakulatokat küldünk a NATO-ba.
-
Crystalheart
őstag
válasz
moonlight115 #753 üzenetére
Nem tudom, ez alsóbb iskolákban mennyire vezetne eredményre, mert az ilyen fiatalok nem a belátásukról híresek.
Amúgy közvélemény-kutatás szintjén a mi középsulinkban volt ilyen.
A gond, hogy könnyű ám azt mondani, hogy "jobb tanárok kellenének", de megvalósítani még a legszakszerűbb, legjobb úton is évtizedekbe telne. Értelemszerűen a meglévő tanári kart nem lehet cakkompakk lecserélni.
-
Crystalheart
őstag
válasz
moonlight115 #751 üzenetére
A hazaszeretet jó, hazaszeretet kell - de tantárgyként tanítani merő ostobaság volna. A magyar történelem és művészettörténet önmagában is van olyan átütő, hogy jól előadva megszerettesse magát.
-
Crystalheart
őstag
válasz
moonlight115 #745 üzenetére
Utólag már lusta voltam beleszerkeszteni, hogy "élőszóban társalgok"
Egy falu legszélén, az erdő mellett élek, közvetlen szomszédok és telefon nélkül. A családom nem számít, amikor velük beszélek, akkor nem figyelek oda semmire.
-
Crystalheart
őstag
válasz
moonlight115 #741 üzenetére
Szigorú? Inkább megszeppent.
A 21. században a fényképekkel együtt kell élni, nincs mese; épp csak nem vagyok túl fotogén.
Ami a mosolyt illeti, igen, kommunikációs szerepe van. Épp ezért társalgás közben tudatosan alkalmazom, ha tehetem. (Az az évi két-három alkalom, amikor társalgok, belefér.)
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #740 üzenetére
Lénárd Sándor végül Braziliában kötött ki, ahol egy bánya orvosa lett, felcsere tulajdonképpen, mert az orvosit a háború miatt nem fejezte be. Tudása rendkívül széleskörű, és nagyon szórakoztatóan fűzi egymásba ismereteit. Kalandos élete volt. Kiterjedt levelezést folytatott híres kortársakkal. Latinra fordította a Micimackót, és egy kellemetlen perbe került, mert meggyanúsították, h ő a bujkáló Mengele.
-
Crystalheart
őstag
válasz
moonlight115 #734 üzenetére
"Biztos vagyok benne, hogy jó könyv, a HP írója nem írhat rosszat" - Erről beszélek, jól tette, hogy a HP-el kezdte, mert erre az újra a kutya sem figyelt volna fel ilyen szinten.
-
Crystalheart
őstag
válasz
moonlight115 #732 üzenetére
Én is láttam a falamon: ha ezzel a könyvvel kezdte volna, nem az első könyvével lett volna világhírű, vagy egyáltalán népszerű, annyira hátköznapi a téma. Attól jól is megírhatta, persze, de akkor is HP fogja elvinni a hátán.
-
válasz
moonlight115 #726 üzenetére
Érdeklődve várom.
Egyelőre még elvagyok a hetedik kötettel.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #728 üzenetére
felsikoltottam az örömtől...
-
válasz
moonlight115 #720 üzenetére
Nehéz választani, de talán Pierre de Siorac, a Francia História sorozat főhőse.
-
Realradical
őstag
válasz
Skandar Graun. Ha felnövök, félork harcos pappá képzem magam és Kirovangban én leszek a kupi ura!
-
Crystalheart
őstag
válasz
Zéta
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #718 üzenetére
Eszter, persze! Na, akkor majd kiderítjük közösen, h mit tud ez az Eszter.
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #716 üzenetére
Még folyamatban van. Nagyjából a felénél vagyok, még nem döntöttem el, h mennyire szórakoztató irodalmi alkotás. Könnyed, egyszerű nyelvezet, egyszerűen megfogalmazott gondolatok, életigazságok. Na, majd meglátjuk, h mennyire lesz mély a végére. - Coelhotól tartottam, ahogy mindenkitől, aki tucatjával írja évente a könyveket. - Ettől még tetszik egyébként.
Rubin Rékától a Barchesz megvolt neked esetleg?
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #714 üzenetére
Tengerecki Pál
Szil
szál
szalmaszál!
Merre jár a Pál?Tenger szélén?
Hegyek élén?
Havas sziklák
meredélyén?Hol bolyong
a messzivágyó,
tûzhegyjáró,
felhõszálló
Tengerecki Pál?Hol a Bajkál halat dajkál,
kis pej lován ott poroszkál.Hol porzik a nagy zuhatag,
arany szitakötõt itat.Megfújja fény-trombitáját,
felölti neon-ruháját.Viharcsónak legelején
száll a tûztenger tetején.Göncölszekér útját rója
ezüstszínû ûrhajója.Varázsdallal, muzsikával
harcot vív a Fagykirállyal.Siklik villanyfelhõk szélén,
kóborol a tenger mélyén.Szil
szál
szalmaszál!
Gyere haza, Pál!Vándor kedved
meddig éled?
Játszanék már
újra véled.Messzeségbőg!
Tőlem többé
el ne tévedj,
ecki,
becki,
tengerecki,Tengerecki Pál!
Tengerecki hazaszáll
Szil
szál
szalmaszál!
Merre járt a Pál?
Merre járt a
messzivágyó
jéghegyjáró
felhõszálló
Tengerecki Pál?Ment, amerre
szeme látott...
Bebolyongta
a világot
- s belefáradt
már.Lova üget...
Gépe dörög...
Magában õ
így füstölög:Mért is menjek Tangerbe
- fulladni a tengerbe!Gyötörjön a zsába
- nyirkos Kambodzsába?!Nagy melegbe, nagy hidegbe
- izzadjak-fázzak Tibetbe?!Sürgönyözhet Jereván:
-Tengerecki, gyere mán!Üzenheti Bábel:
- engem ne hibázz el!Suttoghatja Nápoly:
- engem holtig ápolj!Zúg a Gangesz... Mindhiába
- nem indulok Indiába!Hogyha mennék Asszíroszba:
- a Sors tönkremasszírozna!Az a cudar Kalkutta
- béremet lealkutta!Mind befagyott Bangkokba
- betétem a bankokba!Kérhet-várhat Hawaii
- kedvem nem a tavalyi!Mit érdekel Raratonga
- fürdök én a Balatonba!Hazaszállok, mint az álom
- a hoppla-hopp-szalmaszálon!!!Itt maradok veled én
- itt a Tisza peremén...Így kiáltok: Tengerecki,
- a földgömböt itt hegyezd ki!Kacagnak a nyári egek...
- itt dalol majd tiveletekSzil
szál
szalmaszál...
itt lesz boldog közöttetek
ecki
becki
tengerecki
engerecki
vengerecki
Tengerecki Pál! -
finest
addikt
válasz
moonlight115 #712 üzenetére
Ezt is, és amire emlékszel azt is, Tamkó Sirató Károly írta. Ezt kevesebben ismerik.
Három verziót írt a Tengereckiből.
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #704 üzenetére
Csak úgy:
Tengerecki Pál
Szil szál
szalmaszál
fehértestű lány
miért állsz a kapud előtt
merről késik a szeretőd
Tengerecki Pál?Tengerecki Pál
vajon merre jár?
Melyik ország melyik táján
melyik földrész mely lapályán
merre, merre vár?Talán nem is vár.
Talán nem is vár.Rég elfúlt ajkán az ének
- talpa sincs már cipőjének.Nem tehet veled több sétát...
- szétrágták a spirochéták.Autója egy fának szaladt
- elvérzett a műtét alatt.Foszlottan rejti az erdő
- nem nyílt ki az ejtőernyő.Tókióból hazafele
- gennybe lábadt a vakbele.Kerítésen átvetődött
- lelőtték a fegyházőrök.Liverpoolban elmenőben
- leszúrták a kocsmagőzben.Indult, hogy hajóra kapjon
- s megölte a daják asszony.Hosszan nézett egy nő után
- s autó tiporta el Budán.Szil szál
szalmaszál
fehértestű lány
hiába állsz
kapud előtt
sose jön el a szeretőd
sose jön el a szeretődecki
becki
tengerecki
Tengerecki Pál! -
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #708 üzenetére
Ja, herr Major! Jawohl! Gut is not good. Two scoth whisky is not dry: zwei!
jeszokédollár -
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #705 üzenetére
LOL!!!! Gut, Johann ... sehr gut
-
Realradical
őstag
válasz
Nem nem unikorntaur maximum
-
moonlight115
őstag
válasz
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #700 üzenetére
..
-
Crystalheart
őstag
válasz
moonlight115 #700 üzenetére
Semmi akadálya nem volna annak, hogy hazai kiadó adjon ki külföldön könyvet. Hacsak nem az indulótőke.
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #691 üzenetére
Na, de miből merít az átlagember, h ne vesszen el, ha csak a populáris kultúra marad? Nem csak a művészekre gondoltam, és a cikk írója sem.
Szabó Magda, Kertész, Esterházy, Nádas (?) ennyi, aus. Most sorold fel csak az általad ismert dél-amerikaiakat! -
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #680 üzenetére
messze nem.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #678 üzenetére
Én ma néztem meg. Gyermeki ártatlansággal indul, ami eltűnik az iszonyatban. Értsd: ártatlanul belesétál és az iszony megemészti.
Erős idegzetűeknek.
A zongorista ehhez képest Mr. Bean. -
válasz
moonlight115 #674 üzenetére
"Bár, a japcsiknál is árulnak, biztos. Inkább te küldj nekünk. Valami jópofa zent, vagy hasonlót, de márkás cucc legyen ám!"
Igen, én is azt hittem, hogy kiművelődöm a zen buddhizmusból, de kiderült, hogy a munkatársaim kevesebbet tudnak (hajlandóak elárulni) a buddhizmusról, mint amit már tudok. Egyáltalán nem vallásosak, szóval, zen nincs, divat az van (divat vallásosnak lenni errefelé, minél több vallás, annál jobb). Inkább szívnék valamit...Narnia, mint film annyira nem tuti(bár a könyvekhez jó alapot ad), mint könyvsorozat annál inkább. Különben is, filmből csak három könyv nézhető meg a hétből, szóval nem az igazi.
Gyerekként olvastam a Mosó masát, meg a Gőgös gunár-t, sőt Öreg néne őzikéjét is, de annyira egyik se ragadott magával. Szabó Magdának csak a neve ismerős.
Elkezdtem a hatodik könyvet, cirka a kilencvenedik oldal körül tartok, egyelőre komoly a függőség, már-már a munka rovásra megy, de nem érdekel. Komolyan azon gondolkodok, mit fogok a hetedik könyv után olvasni, ami még ennél is jobb, csak, hogy ne legyen csalódás. Ezt kellett volna a végére hagyni, mint finálé, már látom.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #670 üzenetére
kifelejtetted belőle kát... ja nem Nagot... a kélgyót
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #668 üzenetére
Meg a Riki-tiki-tévit is olvastam, az meg egy monszum... vagy monguz... egy kígyóbűvölő
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #664 üzenetére
Te csak ne félts engem! A Csili-csali csalavért is egyből lőttem tartalmilag, meg a Micimackó kuckóját!
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #658 üzenetére
Nem. Kis köcsögökben és robbantgattunk.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #656 üzenetére
én puskaport csináltam a barátaimmal...
-
válasz
moonlight115 #653 üzenetére
"Melyik online könyvtárban van meg?"
Abban, amelyiket nem nevezünk nevén.Vannak más online könyvtárak is?
"A Potter egyre jobb, a 6.rész is, de a 7. .... hűűűűűűha 3 nap alatt végeztem ki, angolul."
A hetediket már olvastam pár éve magyarul. A hatodik film után kizárt dolog volt, hogy megvárom a hetedik mozit... Nekem se volt több idő, de magyarul."A Gyűrűk urát elkezdtem, de nem bírtam elolvasni. Hallottam, hogy az eleje egy kicsit vontatott, de hogy ennyire??? Huhhh..."
Ezt már sok embertől hallottam, majd meglátjuk. Max, a bevezetőt ugrom."Alkalmazott kémia? Na neee..... Én régebben pulcsikat kötöttem... Kémia...jujjjjj"
Én jó néhány éve a haverokkal PET palackokat robbantgattam sósav, meg alufólia segítségével... Azt hiszem, kissé más az érdeklődési körünk. -
Realradical
őstag
válasz
moonlight115 #648 üzenetére
Goodreads-en nem írnak róla rosszat. Mondjuk a rövid leírások alapján nem az én könyvem.
Ahogy öregszem egyre válogatósabb leszek...
-
Realradical
őstag
válasz
moonlight115 #644 üzenetére
A rejtély az volt, hogy miért néztem meg a második évadot is
@mave13
A film szinte teljesen ugyanaz, mint a könyv a belső monológok nélkül.Abból az elsőt olvastam, de valamiért nem olvastam a második részt már. Rossz emlékeim mondjuk nincsenek.
-
válasz
moonlight115 #636 üzenetére
Elolvastam mind a három kötetet. Nekem nagyon tetszett, szeretem az olyan írásokat, amik szinte filmszerűen ábrázolják a történetet.
A filmet még nem láttam, de így is képeket tudok felidézni a könyvből, olyan jó a leírása egyes helyzeteknek, bár néha azért meg-meg bicsaklott a sztori, szerintem, többet is ki lehetett volna hozni belőle.
De, félelmetesen hülye vagyok irodalom terén, úgyhogy ez szigorúan egyéni vélemény.Az Úr sötét anyagai trilógia? Valaki?
-
Realradical
őstag
válasz
moonlight115 #642 üzenetére
A lost az valami katasztrófa. Megnéztem az első évadom, mondom a havernak, hogy:
-Te ez egy szar, nem történik semmi, vontatott, mint állat
- Neeeem hülye vagy a másodiktól amúgy is beindulHá' mondom jó, megnéztem a második évadot:
- Te itt valamit csapóajtót nyitnak ki és kész másról nem szólt
- Á hülye vagy, meg jönnek majd új szereplők király azA harmadikat már nem néztem meg. Gondolom találnak egy kulcsra zárt ajtót a csapóajtó után és majd azt akarják kinyitni.
-
Realradical
őstag
válasz
moonlight115 #640 üzenetére
Nálam arra ott a Dexter meg a Breaking Bad.
-
Realradical
őstag
válasz
moonlight115 #638 üzenetére
Ebook-ként nem került sokba.
Ezeket én két szakmai könyv között szoktam olvasni. Kell a kikapcsolás két könyv között, mert áttértünk új technológiára több oldalról, aztán sokat kell tanulni. Ha épp nincs ilyen akkor szoktam frissen kipihenten ráugrani a szépirodalomra. Azt fáradt aggyal a komolyabb műveket nem lehet megemészteni. -
Realradical
őstag
válasz
moonlight115 #636 üzenetére
Jó volt ,csak tipikus nő által írt regény. Többet olvasunk a főszereplő belső tépelődéséről mind a három könyvben, mint a valóságról. De nem volt rossz ennek ellenére.
szerk: Valahol már talán írtam is, hogy szerintem valósághűbb a pszichológiája a Battle Royal-nak. Hiába a japcsik jók a beteg dolgokban
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #630 üzenetére
Ha nem az angolok nyerték volna 1814-ben a vizilabda meccset, akkor nem röltették volna ránk, hogy ilyen hülyén írjuk le a szót, víziló...
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #628 üzenetére
az... you stupid girl
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #626 üzenetére
szóltál vólna két pasinak, kocsistól szép csendben arrább raknak...
Ha a karmester alszik, attól a zenekar még játszik...
Napóleon aludt Waterloonál vagy 2 órát, a katonák meg harcoltak. Igaz, az eredményen meg is látszott... -
moonlight115
őstag
válasz
moonlight115 #623 üzenetére
"A Readers Digestnél fontolgatják, hogy megjelentetik két viccemet....!"
LOLLLL!!!!!!/részlet a Vietnámból/
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #620 üzenetére
agymenők: LOL!!
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #618 üzenetére
Ez, de a teljes filmet én sem lelem....:-(([link]
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #613 üzenetére
ez volt a magyar fordítása, ami - akárcsak a Blöff, vagy a Ponyvaregény, nagyon jóra sikerült. Ízesebb... szellemesen trágár.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #611 üzenetére
A Jesus névre hallgató spanyol származású bowlingos ejtsd: hesus) (lásd részlet a gurításáról: [link] kifele menet odaszólt Lebowszkiéknak: készülhettek a holnapi b@sztatásra, Töki! Tőled meg, Walter, elveszem a pisztolyod, feldugom a s..gedbe és addig húzom a ravaszt, amíg nem kattan! (T.i.: kifogy a tár...) Mire Walter felnyögött: Jézusom...! A spanyol megállt, rászegezte az ujját: magad mondád! Hesussal nem lehet b@sz@kodni!
jé! megtaláltam angolul ezt a jelenetet is! [link] -
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #609 üzenetére
Csak a név. a Jesus. A poén meg vulgár.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #607 üzenetére
Nekem erről a Big Lebovszki jön be...
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #604 üzenetére
Te már magadtól értetődő vagy
Ne fényezz, holdsugár
Azért emeltem ki az elsőt, mert neki hendikepje volt a második megszólalóval szemben:-) Neked már ismert terep -
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #602 üzenetére
Engem... nem tudom. Reálisan valami ilyenre számítottam. De az eredmény nem ez. A megjelent írásra adott első válasz. Az az eredmény. S ha nem remélnék még hasonlókat azoktól, akik még nem olvasták, nem közöltem volna, amihez gratulálsz....
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #597 üzenetére
Javítottam a linket. A pszeudoparaszt viszont legalább alliterál is.
Az a baj, h hagyományosan nem vagyunk akkora májerek a mezőgazdaságban sem. A modern iparágakat kellene idehozni, felfuttatni, csak ehhez innovátorok kellenek, nem parasztok. A derék magyarok közt viszont az csak utóbbiból van sok. -
finest
addikt
válasz
moonlight115 #595 üzenetére
Annyiból igaza van a srácnak, h felszínesek az ismereteim Wassról. Harapott is rá rendesen, bár a cukkoláson kívül semmit nem értett meg. Mindegy, ő a paraszt, és ezt ő mondta.
Olvasom ma a neten, h egyrészt a kormányfő szerint világnemzet lettünk (csak ezt még Magyarországon kívül még nem tudják), meg hogy kellenek a középparasztok, akik a magyar társadalom gerincét adják. Mondanom sem kell mekkora csalódás ez nekem, ahhoz képest, h korábban a kormányzat még a polgárság/középosztály létrehozásával hitegetett. Mivel inkább lettem volna intellektuel, még ha pszeudo is, mint középparaszt. Sajnos, maradunk parasztok, termelhetünk olcsón, maradhatunk kiszolgáltatottak, ráadásul eleve hátrányos helyzetben. Mert az olcsóságon kívül nincs adunk, az meg kevés, mert annál mindig van olcsóbb. Ahogy ezt az Érik a gyümölcsből ismerjük. -
finest
addikt
válasz
moonlight115 #589 üzenetére
Na, megrendeltem Werfeltől a Musza dagh negyven napját, egy hét múlva ér ide elvileg.
-
psyho85
aktív tag
válasz
moonlight115 #589 üzenetére
Úgy vagyok vele, mint az a szólás valami öreg szamuráj és a nők vonatkozásában - minde(n)t nem lehet, de törekedni kell rá!
@Finest: Nincs ultimate megoldás. Törekszünk rá, hogy jók, emberiek legyünk a másikkal, mind az életben, mind a fórumon, ennyit meg kell tenni. Valaki mindig okosabb lesz, még ha hülyébb is amúgy, függetlenül szem/haj/bőr/zászló színtől.
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #585 üzenetére
Kicsit bővítettem a reflexiómon, h a csóka megértse. Valahol olvastam mostanában egy ilyen véleményt, h az a szar ebben az országban, h mindenki jobban tudja a másiknál, h mi lenne neki a jó. Ez a Wass Albert dolog is tipikusan az, mert ugye, ha mindenki vitriolos dumákat dünnyögne a lócán illemről, molyrágta vadászkalapban a háza előtt, mennyivel jobb lenne a világ! S talán el is hiszik magukról, h mérhetetlen büszkeségükben soha senkit nem sértettek meg, nem éltek vissza mások idejével. - Nyilván, mert magukon kívül nem is ismernek (el) mást.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #587 üzenetére
nem, azér, mer nem tucc róvásírásul.
-
psyho85
aktív tag
válasz
Japp. De az idézet arról szól, hogy ne rabold mások idejét, mert az alja dolog*. Meg ne káromkodj feleslegesen*. Meg tartsd a szavad*. Ezek mind idejétmúlt, köldöknéző, "trendi-magyarkodós" valamik, igen, igazatok van...
*Durván zippelve.
Keresztre feszíteni meg senki nem fog.
Na az idejétmúlt!
-
old rocker
veterán
válasz
szégyejjed magad.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #579 üzenetére
föladta a leckét Rory...
-
moonlight115
őstag
válasz
moonlight115 #575 üzenetére
"A rózsa tüskéjét meglelted,
S ez rosszul esett neked... -
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #572 üzenetére
egyébként, ha nem lenne ott az I'm, ami könnyen jön, könnyen megy, avagy ebül szerzett jószág... de biztos vagyok, hogy nem így érti
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #572 üzenetére
könnyen jövök, könnyen megyek... most nem vagy olyan gondtalan(?)
keresed a tövist a rózsán, megragadni veszélyes -
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #569 üzenetére
itt van klippel, gondolatébresztőnek
-
moonlight115
őstag
válasz
moonlight115 #569 üzenetére
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #567 üzenetére
nincs, de nagyon bízom benned
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #562 üzenetére
"A tolerancia akaratlanul is együtt jár valamiféle felsőbbrendűség-érzéssel, és ezért nem is becsülöm nagyon sokra, bár kétségtelenül jobb, mint az intolerancia, ami ugyanennek az életérzésnek egy agresszívebb kifejeződése"
Nincs kedvem most ízekre szedni ezt a pszeudotudományos bölcsességet, ami már eleve ellentmond önmagának és intoleránssá válik azzal, hogy nem becsüli sokra a toleranciát, de szerencsére mégis icipicit jobbnak tartja, mint az intoleranciát, ami a tolerancia agresszívabb kifejeződése.
Ha ezek után azt írnám, ez így egy baromság, akkor ugye intoleráns vagyok... szerencsére akár tetszik, akár nem, tolerálom a véleményét, mert esélyem sincs arra, hogy megváltoztassam.A tolerancia az élni és élni hagyni elve, az a viselkedésforma, amikor mással szemben nem követek el olyat, ami nekem is rosszul esne. Jelenti továbbá a másik tiszteletét, véleményének, szokásainak bizonyos határokon belüli tiszteletben tartását. Mert a tolerancia elve sohasem arról szólt, hogy mindent tolerálni, hanem egy bizonyos határokon belül, azaz, az egészséges opportunizmusról, alkalmazkodásról szól, nem pedig arról, hogy eltűröm, ha a liftben a képembe fújják a füstöt és közben arra gondolok mosolyogva, milyen jó, hogy hagymás babot nem ebédelt.
A filozófia területén egyébként kiváló példa erre Szókratész, aki filozófiáját nem rábeszéléssel és meggyőzéssel, hanem kérdésekkel érvényesítette. Vagyis addig kérdezte bizonyos dolgokról a másikat, amíg a kérdésekre adott válasszal az illető saját magát meg nem győzte. Szókratész, annak ellenére, hogy bölcsességét a hálás utókor sem vitatja, azt mondta: "Tudom, hogy nem tudok semmit". Vagyis Szókratész toleráns volt, ugyanakkor semmiféle felsőbbrendűségi érzetet nem mutatott.
Egy nálam nyilvánvalóan khm.... képzetlenebb, nyilvánvalóan téves nézeteket képviselő emberrel szemben mindaddig nem érzek felsőbbrendűségi érzetet, ameddig ő szellemi alultápláltsága ellenére nem véli úgy, hogy én egy bornírt barom vagyok, aki képtelen az ő lángeszéhez felnőni. Akkor én intoleráns toleráns vagyok, enyhe, esetleg látens felsőbbrendűségi érzetekkel?
-
Realradical
őstag
válasz
moonlight115 #555 üzenetére
Rockszakértőknek némi összefoglaló.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #557 üzenetére
Ez az előnye, ha valaki hülye az angolhoz, mert az alapján fordítja a szöveget, ahogy ő értelmezi, vagyis neki mit jelent.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #555 üzenetére
Zűrzavar lesz sírhantomon,
ahogy mászom a repedezett ösvényen,
ha odaérünk hátradőlve
ülve nevethetünk
de félek, sírást hoz a holnapunk
igen, félek, holnap sírni fogok -
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #552 üzenetére
ne vedd el az én King Crimson szövegemet!!!!
Confusion will be my epitaph.
As I crawl a cracked and broken path
If we make it we can all sit back
And laugh.
But I fear tomorrow I'll be crying,
Yes I fear tomorrow I'll be crying. -
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #546 üzenetére
meg az eleje:
From the coast of gold, across the seven seas,
I'm travelling on, far and wide,
But now it seems, I'm just a stranger to myself,
And all the things I sometimes do, it isn't me but someone else.I close my eyes, and think of home,
Another city goes by, in the night,
Ain't it funny how it is, you never miss it til it's gone away,
And my heart is lying there and will be til my dying day.Real, a holdfény az ügyeletes fordító, ő a zsugabubus ebben
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #541 üzenetére
A rockműsoromban én is ezt állítottam... ebben a számban - meg amiket beraktam Baley jobb, mit Dickinson. Valami nyers "brusztosság" árad belőle; Dickinson figurája egy icipicit el is nyomja a többi zenészt; itt ők is nagyon éltek
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #537 üzenetére
Kis segítséggel fordítottam... nekem inkább az megy benne, hogy az egyébként kiváló angolosokkal szemben megtaláljam, mit akar magyarul jelenteni...
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #534 üzenetére
Én jelen esetben többet érzek-értek benne... szívtelen vagy, ki kellene cserélni a szíved stb. csak körülírni tudom
A másik kedvencem tőle: Chemical weddingHow happy is the human soul Milyen boldog az emberi lélek
Not enslaved by dull control melyet nem igáz le az ostoba irányítás
Left to dream and roam and play melyet hagynak álmodni, vándorolni és játszani
Shed the guilt of former days elmúlt napok bűnét lerázvaWalking on the foggy shore Ködös parton sétálva
Watch the waves come rolling home nézem a görögve hazatérő hullámokat
Through the veil of pale moonlight a sápadt holdfény fátylán keresztül
My shadow stretches out its hand árnyam kitárja karjaitAnd so we lay, we lay in the same grave És így ugyanabba a sírba feküdtünk
Our chemical wedding day a mi kémiai esküvőnkön.
And so we lay, we lay in the same grave
Our chemical wedding day
Floating in the endless blue A végtelen kékségben lebegve
My seed of doubt I leave to you kétségem magját rádhagyom
Let it wither on the ground Hadd száradjon/hervadjon el a földön
Treat it like a plague you found Bánj vele úgy, mint a dögvésszel, mire ráleltélAll my dreams that were outside Minden álmom, amelyek kinn/kívül voltak
In living colour, now alive élő szinekben, most élnek
And all the lighthouses és minden világítótorony
Their beams converge to guide me home fénye összetart, hogy engem haza vezéreljenAnd so we lay, we lay in the same grave
Our chemical wedding day
Our chemical wedding day
Our chemical wedding day
Our chemical wedding day
Our chemical wedding day
Our Chemical wedding day
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #531 üzenetére
Bár itt Dickinson aligha az orvosi értelemben vett szívátültetésre gondolt...
A Tears of the Dragon szövege jobb egyébként...Itt ülök
egyedül az ablaknál
Az eső hull le
az üvegen (ablakon) a hidegben - úgy magyarítanám az eső kopog a hidegben az ablakon
Egész életemben
vártam
a pillanatra
ami sose jött
sosem jön el talán
oh, néha nem tudom, miért.......
Te csak mész tovább egyedül
nem tudsz megállni
a szívedet kellene kicserélni -
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #528 üzenetére
Latinovits talán nagyképűnek ható, de kiváló színész volt. Példa erre az Isten hozta őrnagy úr! c. filmben (Tóthék) nyújtott alakítása.
Egyébként ezt a verset -zenéstől - árvaházi gyerekek megsegítésére készített tv műsoromhoz használtuk, röviddel karácsony előtt. "Vége klip lett belőle, szépen meglassítva, egymásba úsztatva... (Csak onnan volt persze használva, hogy "a semmi ágán ül szívem".) Azt mondta az igazgatónő, sosem kaptak még annyi ajándékot; zsákszámra... -
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #526 üzenetére
Ezt, ebben az interpretálásban talán hallgatni...
-
Realradical
őstag
válasz
moonlight115 #520 üzenetére
Tőle konkrétan semmit sem olvastam. Jack Londontól majdnem mindent, de ő nem is írt régiesen
Közben a végére értem a Holtak szószólójának ez sem volt rossz, bár a Végjátékhoz képest gyengébb. Illetve beesett egy Oracle WebLogic Server 11g Administration Handbook, de annak nem volt irodalmi értéke
-
Realradical
őstag
válasz
moonlight115 #516 üzenetére
Nekem a Legyek Uránál jobban tetszett a Battle Royal. Vagy, ha gyerekek egy szigeten téma akkor Verne: Két év vakáció.
@mave13
Nightwish jó volt én még láttam Tarjával. Igaz, hogy csak rövid ideig, mert a koncert 80%-át háton fekve töltöttem az utolsó sorban, próbáltam kapaszkodni a ringó padlóba és imádkoztam, hogy ne vigyenek el a detoxba -
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #516 üzenetére
Szerény véleményem szerint a filmet is megnézheti először. Én a film miatt olvastam el, egyik kedvenc könyvem lett.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #502 üzenetére
Ez a csel benne. A szöveg nem nehéz, de a mögöttes tartalom...
Nincs igazad. A Rammstein az egyetlen német együttes, amelyik csak!! németül jó -
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #498 üzenetére
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #496 üzenetére
és hogy az úri közönségnek a dallamról is legyen lövése, amit ez a remek muzsikus, aki élt és halt azért, amit csinált, itt a montreauxi koncertje:
[link] -
finest
addikt
válasz
moonlight115 #491 üzenetére
Anélkül sok értelme nincs a dalszöveg fordításnak. Ezek szerint esztétikai élmény nuku. Ezért sem álltam neki egyébként, gondoltam, h csak egy nyersfordítás lesz.
-
psyho85
aktív tag
válasz
moonlight115 #486 üzenetére
Én szabad fordításba kezdtem, de aztán... csúsztak ki a kezem közül a dolgok az életben. Több fronton. Most már jobb a helyzet. Idáig jutottam, amikor elkezdtem:
Apám füldje, anyám nyelve,
Félrevezet, sötét ködbe,
Sok éven át azt hazudja:
Az én utam a gyűlölet útja.Megöltem sok angyalt apám,
Úgy hiszem,
Most a tengerhez megyek.
Magamnak egyszer, remélem, megbocsáltok
Kérlek kösd ki
egy mólóhoz üres csónakom.Az ereimben futó kék vért okolhatnám
De úgy látszik elfelejtem,
hogy mind egyformák vagyunk.De látva látva a tiédet, inkább feladom.
Kicsit amúgy is szabadon álltam hozzá, mert nem röstellek hozzáadni, ha úgy jobban kiadja.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #486 üzenetére
Malmsteen is játszik Beethovent.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #481 üzenetére
Nem. Kritikus szoktam lenni. Különösen veled szemben, mert túl sokat olvastál angolul.
-
moonlight115
őstag
válasz
moonlight115 #483 üzenetére
23.10-től, az a rész......hűűű ha..... a világ legszebb zenéje.
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #481 üzenetére
Engem is lenyűgöz, h képes voltál ezt a sz@rt ilyen szépen meghegeszteni. Ezért megajándékozlak egy esztétikai élménnyel: [link]. Az egyik tenor Hueges Cuenod, 108 évesen halt meg 2010-ben Svájcban, az egész XX. századot átélte, énekelte. Sajnos ennél jobb minőségben nem találtam meg youtube-on a művet.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #479 üzenetére
Ezt művészfordításnak hívják. Tudtam, hogy tudsz, de ez több annál, amennyit kinéztem belőled, s ezzel nem a korábbi meglátásomat állítom be kicsinek, ezt sokallom. Lenyűgöző.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #472 üzenetére
Ebben a műfajban ilyen nehézveretű, mindamellett költői dalszöveg ritkaság. Kapargatják mások is, de ritkaság, hogy egy szerzemény, mint vers ennyire összeálljon. Nem tudom, az együttes saját szövege, vagy valamelyik angol költő szövegét zenésítették meg. A zene nem egy fülbemászó dallam - szerencsére, mert a popularizmus agyonverné ezt a szöveget - hanem a progresszív rock kiemelkedő alkotása.
Ennyit az angolról.
A fordítás szövegét könnyen el tudnám intézni néhány keresetlen trágár szuperlatívusszal.
Ami talán jobban kifejezné, hogy leesett az állam, de méltatlan lenne ahhoz a szellemi munkához, amit ebbe Moonlight beleölt.
Nem vagyok nagy angolos, de háromszor végigolvasva, összehasonlítva, majd a zenével összevetve azt tudom írni: perfect. Olyan műfordítás, ami kevés jelenik meg - sőt, elő sem fordul - ilyen portálon. Címlapon lenne a hely, nem csak itt, mert vetekszik pl. Barna Imre Bob Dylan műfordításaival.
Ezt elolvasva, nem hinném, bárki űberelni tudta volna; a legmélyebb tisztelettel gratulálok. -
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #474 üzenetére
ja bocs, közben beugrott...
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #471 üzenetére
az eredeti angol kitől?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- DUNE médialejátszók topicja
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- VR topik
- Goddess of Victory: Nikke
- Honda topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Honor Magic V2 - Black - Használt, karmentes
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest