Új hozzászólás Aktív témák
-
Crystalheart
őstag
válasz
moonlight115 #1164 üzenetére
Szórt fény, vagy nagyon sok és sokfelé világító lámpatest kellene neked, mint a fotóstúdiókban, nem?
-
Crystalheart
őstag
válasz
moonlight115 #1162 üzenetére
Az egyik kertévé egyik volt kreatív igazgatója tréningezett anno minket egy kis kampány-marketing kurzuson, és szépen demonstrálta, milyen borzalmas lehet a különbség a sajátos fények miatt...
A stúdiómegvilágítást sminkelt arcokra tervezték.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #1149 üzenetére
eeegen. hát az ilyen és hozzá hasonlóknak javasolnám Pető tanár urat...
ad 2:keleti róvás
-
Realradical
őstag
válasz
moonlight115 #1128 üzenetére
A szabályokat pedig azért hozzák mert...?
Hidd el okkal maximalizálták az ellátható betegek számát adott időre a szakrendeléseken. Volt aki kétszer/háromszor annyi beteget számolt el anno, mint amennyi megjelent az adott rendelésén, mert megvolt a módja.
Másik ilyen volt amikor -eleinte nem is értettem ezeket a rendszerhibákat- egy beteg egy vagy két helyen is fekvő(!)betegként el lett számolva adott napon és ugyanakkor valahol megjelent a másik rendszeren járóbetegként. Aztán kiderült ennek is megvan az oka...Tudnám sorolni mikkel találkoztam, de inkább itt megállok. Ha nagyon érdekel, priviben mesélek.
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #1126 üzenetére
Imádom a sztereotípiákat, provokálnak, felbosszantják Rokkert is és szórakoztatnak. Kiváló kísérői a szellemi maszturbálásnak.
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #1118 üzenetére
Az a baja, h ehhez már nem elég okos.
Elvettem a kenyerét, a préri indiánokkal. Nem ő mondta, h nemesi vér is csörgedez benne? És akkor még én lennék Custer, az elnyomó? Nem bízok a németekben, túl rendmániásak, túl pontosak. Látod, ha egy pici keveredik a génjeikből valakibe, kiüt az ősök vére, rendet akar, kohéziót, pontos definíciókat elvágólag az élén. Egy személyként egyes sorokban áll. Az nem lehet, h valaki pihen, szórakozik és nem a Birodalmat építi.
Ne vegyél ám komolyan, csapongok. Én is tudom, de nem zavar.Realradical: Nem akartam én sem felhozni a közegészségügyet, Holdfény emlegette fel az orvosokat. Atyám idős már, egy régi világhoz tartozik, jól érzékeled.
Csak hogy reagáljak kicsit még a fenti linkemre is. Megsajnáltam a gyerekeket a cikk olvasása után. Ezért ma az egyik csoportomban, ahol amúgy is sok a lókötő, felajánlottam, h aki fél évig heti rendszerességgel legalább három, négy alkalommal felírja este, h mi volt aznap a számára fontos dolog, majd közülük a hétvégén fontosságuk alapján kigyűjti a legjelentősebbeket, annak félévkor felfele kerekítem a jegyét az átlagtól függetlenül. Kíváncsi vagyok, h félévkor melyek lesznek azok a dolgok, amik még mindig fontosak nekik. S felfedezünk-e bennük lényeges összefüggéseket, látjuk-e előre a hetek során azt, ami félév végén is fontos? Ha elég sokáig csinálja valaki, talán az is kiderül, h mi a fontos az életben.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #1120 üzenetére
Tudom. Én írtam.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #1115 üzenetére
dehogynem. A patológián.
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #1111 üzenetére
Képzeld, Holdfény, atyám orvos. Az a fajta ember, aki hivatástudatból dolgozik. De szerintem nyugodtan elmondhatom helyette, h az ő - és a többi orvos - hivatástudatával a rendszer tökéletesen visszaél. Nem csak gyógyításból áll a munkája, agyon van szabályozva, tele van adminisztrációval, amit rettentően utál, mert éppen a lényegtől tartja távol, nem a betegeivel foglalkozik. Ráadásul kifejezetten nem fizették meg. - És meg nem fizetés nem a pénzről szól, hanem arról, h milyen életművet érhetett volna el egy normálisan működő országabn, ahol nem ő veszi az osztály számára a gyógyszereket, hanem esetleg jól felszerelt, jól működő is a rendszer. Keserűen állapította ezt meg saját maga is, amikor egy-két éve Németországból hazalátogatott egy kollégája, akivel együtt végzett az egyetemen. A hivatástudat a rabszolgatartók találmánya.
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #1107 üzenetére
"Szerencsések, ha meg tudnak élni belőle." - Mondom, h a félpénzekből a világban mindig éppen eggyel kevesebb van.
Az indiánok elejtettek egy-egy nagyobb vadat, napokra megvolt a kajájuk, nem dolgoztak semmit. Egy kőbaltával, furkósbottal jártak a természet előtt és tízezer évekig boldogan éltek. Ha megvolt a bölény, jöhetett a szórakozás. A hivatástudat csak a mi társadalmunkban kap szerepet, ha meghallom, reflexből arra gondolok, h az uraim megint egy félpénzzel kurtítani akarnak a jövedelmemen. Sajnos hivatástudatból nem vehetek kalácsot a gyereknek. A végén csak kilyukadunk oda, h a hivatástudat egyfajta küldetés tudat, olyanoké, akik marhára fontosnak hiszik magukat és akik nélkül sokkal boldogabb lenne a világ. A hobbit nem munkának éljük meg. Az írók, művészek stb. nem a munka szeretete miatt dolgoznak (legfeljebb a szórakoztató művészetben, ahogy a francia mondja: l art pour l'art, de a megélhetési művészet, nem valódi művészet), hanem mert meg akarnak mutatni magukból valamit. A művész akkor is dolgozik, ha nem kap érte fizetséget. Végül is a fodrászat is nagyon alkotó foglalkozás, nem csoda, h élvezed. De ne ma munkát szereted, hanem amit általa kifejezel.
Van-e hivatástudata egy földművesnek? Sosem hallottam még olyat, h paraszti hivatástudat. Pedig a paraszt aránylag független, megél belőle fizetség nélkül is, megtermeli, elcseréli. Vajon szereti ,amit csinál? Biztosan. A német úgy mondja, h a legbutább parasztnak nő a legnagyobb krumplija. Akinek az esze csak a munkája körül forog, jó eredményt ér el, legyenek ezek a gondolatok akármilyen földhöz, sárhoz ragadtak. De a paraszt nem a munkát szereti, hanem a krumplit. Szóval én nagyon nem bízok azokban, akik az én hivatástudatomra apellálnak. -
finest
addikt
válasz
moonlight115 #1101 üzenetére
Egyáltalán nem, pl. az indiánok utáltak dolgozni. Tizenötezer éven át éltek Dél-Amerikában kőkorszaki vadászó-gyűjtögető közösségekben és tojtak a robotra, inkább meghaltak. A hódítók Afrikából importálták a feketéket, mert ők legalább verésre dolgoztak az ültetvényeken. Csak az európaiakba nevelték bele az évszázadok a kellő alázatot a munka iránt. De a munka csak eszköz, nem az élet.
Ceterum censeo, jó volt Coelho,de ez csak szórakoztató irodalom, bár a jobbik fajtából. Nekem azért nem elég mély, nem elég átgondolt. De élveztem. Két tanítványom is olvasta, kíváncsi vagyok, h mit szűrnek le belőle ők. Nekik persze nem a hiányosságait akarom kidomborítani.
"Inkább privátban reflektáltam. Szerintem gondolt át még egyszer a konklúziódat..." Rokker ez most kinek szól? Nekem nem jött privim.
PS A félelem, ,mint mozgató erő azért is utálatos nekem, mert ma - de csak itt nálunk - előszeretettel dolgozik ezzel a rendszer. Ugye, hányszor halljuk ilyen-olyan formában, h "el lehet menni, itt lehet hagyni minket", h mindenkinek a helyére jut tíz munkanélküli, aki a feléért elvégzi a melóját, ha esetleg nem ért egyet a rendszerrel. De ez csak a kiszolgáltatott emberekkel működik így. Biztos ismeritek a Sansouci molnárjának történetét (der Müller von Sansouci), aki a polgári öntudat kitűnő példája, mert nem félt a német császártól, tudta, h a bíróság előtt egyenlőek. Ma is áll a malma a kastély közelében.
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #1099 üzenetére
Szerintem elnagyolta a végét. Chantallal együtt lehetett volna érezni, kicsit olyan csali mesés utóízt hagy maga után, h végül egyedül markolja fel az összes lét. Nem éreztem katarzist.
Mit szólsz a tanulsághoz, h a félelemmel uralkodni lehet az embereken? Ezért a konklúzióért sem különösebben rajongok. Szar, ha a félelem igazgat, a falusiakat szegénységüknél fogva be lehetett vonni ebbe a játékba. Tulajdonképpen kezdettől fogva kiszolgáltatottak voltak erre a kísértésre. De emiatt nem elég hiteles az agónia az emberi természetben rejlő rossz és jó tekintetében. Ha beleolvasol a hírekbe, kiderül, h sokkal kevesebbért is ölnek meg embereket. Kezdetben úgy tűnt, h Viscos valamiért különleges, de kiderült, h csak az elszigeteltsége miatt volt az. Kizárólag a hely és az emberek kiszolgáltatottsága miatt működik a történet. Annyi pozitívuma van, h implicit megmutatja a rossz lényegét, azt, h a rossznak terve van, ami miatt a jó mindig lépéshátrányból indul.
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #1095 üzenetére
Megvolt a Prym kisasszony. A vége kicsit gagyi, sok hűhó semmiért, de szórakoztató és fordulatos.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #1095 üzenetére
Négyes, ketteske, leülhet...
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #1075 üzenetére
Yves R. Simon: Társadalom és tekintélyelv. A kiadó boltjában már csak 500Ft, nem tudom közvetlenül linkelni, de a kereső kidobja majd: [link].
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #1072 üzenetére
Szerintem ha veszel százat, hajcsavarás közben eladhatod egy ezres felárral a vendégeknek.
Penótot nem kérek, meg szidolozást, polírozást se... -
Realradical
őstag
válasz
moonlight115 #1072 üzenetére
Inkább semmi...
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #1067 üzenetére
A kommentelő egyszerűen csak túlságosan racionális volt. Nem tudod véletlenül melyik évebn kapott ez a romantikus novella irodalmi Nobel díjat?
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #1064 üzenetére
Ahogy mondani szokták, a jó szexhez gyomor kell.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #1064 üzenetére
Hát... szó se róla, nagyon romantikus, megható szerelmi történet, stílusában leginkább Lermontov korunk hősére emlékeztet...
A kommenten viszont igen jót derültem, dacára a drámai történetnek. -
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #1062 üzenetére
nekem ennek kapcsán is az jutott most eszembe, amikor az ominózus, utcai harcokba torkoló faji zavargás előtt Scotty, a barát megjátssza a hülyét egy tiszt előtt, hogy be tudjanak jutni a Kacsákkal a városba; mire a tiszt: "F@sze gyerek maga, harcos, a keservit!"
.... nyugi, pajtikáim, nem harcolni akarunk, csak pihenni egy kicsit - mondta a fehér furcsa, kotkodáló hangon...
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #1060 üzenetére
hát igen, ezzel kezdődött-. Aztán jött - pontatlan vagyok, olvastam vagy 3 évtizede - hol volt, Scotty közlegény? - Jelentem, hazamentem meg....ni mrs. Scottyt! és végül:
a városba gördültek be Jamison tábornok békét hozó autói. Mi pedig, négy katona, (szegény ördögök) ott ültünk és sírtunk. -
finest
addikt
válasz
moonlight115 #1055 üzenetére
Jókat mond az öreg.
Úgy tapasztalom, h Ti nagyon rá vagytok kattanva ezekre a háborús sztorikra. Mi ez, vérszomjasak vagytok, izgat benneteket az élet mulandósága?
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #1050 üzenetére
shit
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #1048 üzenetére
Megint elbeszéltünk egymás mellett... nem a kitüntetéseken van a lényeg, de ha már azt vesszük górcső alá, akkor a kitüntetések mögött rejlő nem mindennapi harci teljesítmény az elképesztő.
A lényeg a végén van. Pláne, ha oppozícióba állítod a többszáz győzelmével, de akkor sem a győzelem a főszereplő.Michael Wittmann parancsnok - élt 30 évet
Karl Wagner irányzó-tüzér - élt 24 évet
Günther Weber töltő-kezelő - élt 20 évet
Heinrich Reimers járművezető - élt 20 évet
Rudolf Hirscher rádiós lövész - élt 20 évet
Az előbb egy 80-90 éves túlélő amerikai mesélte el, hogy miután 3-szor fordult az arcvonalból sebesült társaival, amikor ment vissza az egységéhez, a fák mögül váratlanul kilépett egy német. Olyan 18 éves lehetett, az amerikai szintén. "Egyszerre kaptunk a fegyverünk után, mint egy covboyfilmben. Nálam Bren géppisztoly volt. Lelőttem őt. Sosem fogom elfelejteni. Vörös hajú, 18 éves gyerek volt. Térdre rogytam, sírtam és elhánytam magam."Tetszik már érteni ezt a groteszk ambivalenciát?
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #1048 üzenetére
Tényfeltáró riport Speerrel a Playboyban LOOOOL .
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #1042 üzenetére
Kávét, teát, tojást.
- De ezekben valóban jó vagyok.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #1042 üzenetére
főleg penótot...
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #1040 üzenetére
Én meg a natgeon a D day-t és Caen nézem. Megemlítették Wittmannt... hát, ez is elgondolkoztató...
[link] -
finest
addikt
válasz
moonlight115 #1040 üzenetére
Te főzni is tudsz???
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #1037 üzenetére
nekem a teljes filmet linkeljed és magyarul, mer' aztat szeretem...
-
Crystalheart
őstag
válasz
moonlight115 #1021 üzenetére
1934, határeset, akkor még itt-ott használták a pátoszosabb verziót is. Akkor lehetne biztosat mondani, ha tudnánk, a török eredeti mennyire archaizál, és ahhoz igazítanánk a magyart.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #1023 üzenetére
ja.
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #1009 üzenetére
"a ... egyenlőkként nyugszanak egymás mellett itt, országunk földjében" - valami kis emelkedettséget akar ez a stílus takarni.
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #1007 üzenetére
Nem követtem a fordítósdit, mi a kérdés?
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #1005 üzenetére
valahogy az angolban nem érzem annyira kihangsúlyozva, hogy "a mi országunkban"... hehh, nehéz magyarul megfogalmazni, de angolban még semlegesebb a "where they lie side by side here in this country of ours…" ... nekem legalábbis a kontextus alapján úgy tűnik.
ja, thx, a fordítást, perfect.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #1002 üzenetére
Lekésted, viszont cserébe lefordíthatod az emlékmű szövegét...
Erre nem vállalkozom, ez már túl komoly. -
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #1000 üzenetére
az enyém is... Gallipoli van a natgeon
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #995 üzenetére
én eredetileg vászonrolót akartam írni, de aztán homályos, azaz koszos, átláthatatlan ablakra magyarítottam;
az elején a sajátom: nekem ez a titok a játék (legyen játszma) kezdete, a szokásos tiszteletdíjért, plussz egyebek (egyéb kiadások jobban tetszik. Ugyancsak jobban tetszik a saját fordítgatásom vége, a pain behind the eyes = fájás s szem mögött, a szemüregben, egyszerűen: fejfájás.
A scarred for life no compensation -t én ehhez igazodva magyarítottam: egy életen át gyógyul, nincs kárpótlás (nem gyógyítható)... -
moonlight115
őstag
válasz
moonlight115 #996 üzenetére
Jav.: Életeden heges forradás
Nincs kárpótlás.
Ez magánnyomozás. -
moonlight115
őstag
válasz
moonlight115 #995 üzenetére
Jav.: Életeden heges seb, forradás
Ez a magánnyomozás. -
moonlight115
őstag
válasz
moonlight115 #985 üzenetére
Magánnyomozás
Rejtély számomra ez
A játszma. Kezdés:
Szokásos bérezés
Plusz költségtérítés
Bizalmas információ
Melynek helye egy napló
Személyes nyomozás
Nem nyilvános kihallgatás / meghallgatásKutakodom a beszámolóban
Turkálok a piszokban
Mindenféle felbukkan
Az effajta munkában
Hitszegés, árulás,
Mentség mindig van
S ha meg is lelem az észokot,
Hozzászokni sosem tudok.S a nap végén mit fogsz kapni?
Mi az, mit magaddal tudsz vinni?
Újabb hazugságok sora és egy üveg whiskey.
Reluxa az ablakon, szemedben fájdalomÉleteden heges seb, varrás,
Ez a magánnyomozás. -
Crystalheart
őstag
válasz
moonlight115 #983 üzenetére
Miért/hogyan lenne kötelező?
Amúgy ha már ennyi energiát feccölnek bele, igazán ügyelhetnének a részletekre, és nem vonulnának honfoglalóra hajazó ruhákban árpádsávos zászlóval. Annyi szent azonban, hogy ez jóval drágább cosplay, mint amit a cosplayesek csinálnak.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #989 üzenetére
Le a spenótüzérekkel!!! Le a spenótmámorban fetrengőkkel! Brrrrrrrrrrrrrrrrrr
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #987 üzenetére
biztos is. Nekem csak egy szép emberi tulajdonságom van: a kitartásom, ahogy konzekvensen utálom a spenótot meg kordagyurit.
der beste seemann war doch ich!!!
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #985 üzenetére
mi meg a penótot!!!
Nekem ez a titok
a játék kezdete
A szokásos tiszteletdíjért
plusz egyebek.
Bizalmas információk
itt a noteszben.
Ez az én nyomozásom
nem hivatalból teszem.Ellenőrzöm a jelentéseket
felásom a szennyet.
You get to meet all sorts
In this line of work ??? kapsz mindenféle ??? találkozol ehh, ez nem megy
Hűtlenség és hazaárulás
de mindig van mentség.
S mire megfejtem az okát
már semmit sem ér.Mire vége van a napnak, mit kaptál,
s mi az, amit vesztettél?
Egy üveg viszki és egy új sorozat hazugság
Homályos ablak és fejfájás.
Egy életen át gyógyul
nincs kárpótlás
ez csak magánnyomozás -
finest
addikt
válasz
moonlight115 #980 üzenetére
Németül tudtok-e? [link]
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #977 üzenetére
Látom, izgat téged ez a téma.
Szegény katonák. Egyszer összevont órán helyettesítettem a laktanyában egy esti gimis katonai osztályban. Ismerkedtünk. Csupa felnőtt, ott ülnek velem szemben egyenruhában, aznap lövészeten voltak. Mesélik, h gránátot is dobáltak, és hogy tudom-e, h kétféle van: támadó és védekező. A védekezőben nagyobb a töltet, mert azt fedezékből dobálják rendszerint, a támadóban meg kisebb, nehogy támadás közben ráfussanak a saját gránátjukra, meg jobb is, ha az ellenség csak sebesül, mert az ellátása még két másikat lefoglal. Megkérdeztem, h akkor jól értem-e, h ti nagyobb eséllyel haltok meg egy roham során, mint az ellenség? Erre vagy tíz másodperc tanácstalan csend következett, majd az egyik legszorgalmasabb közülük azzal oldotta fel, h "jobb ebbe nem is belegondolni."
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #975 üzenetére
Ezer éve olvastam. Gyerekként sokat buszoztam Fehérvár és Tbánya között, gyakorlatilag minden hétvégén. Volt egy öreg szerelő, aki mindig ugyan azzal a busszal járt haza, sokat beszélgettünk éveken át a buszon, később tanítgatott autót szerelni is, és ő adta kölcsön ezt a könyvet is. A felesége beteg volt, idővel ápoló kellett mellé, egyszer aztán elköltöztek, gondolom a munkahelyére, aszem Dunaújváros volt az, és utána többet nem láttam. Eltűnt, mint egy rejtői figura.
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #972 üzenetére
Nem is úgy értettem. Egy család történetéről szól, ahol az elszegényedett farmer nagypapa nagy krátereket ás a kertjébe, h megtalálja az arany eret a földben. Az lenne isten kicsi földecskéje, persze nem találja meg. A vele egy házban lakó gyerekei és családjaik kapcsolata megromlik. Mindenki elmegy, elmenekül a farmról. Amikor a legkisebb fiú lelép, azt kívánja az öreg, h isten kis földecskéje mindig ott legyen, ahova a fiú lép.
Amíg Tatabányán laktam gyerekkorom óta egészen tíz évvel ezelőttig egy fodrásznéni vágta a hajam, ugyanabban a kis, kétszékes emeletes ház alatti férfi fodrászatban. Nagyon sok emlék köt Marica nénihez, meg Eta és Kati nénihez, akik az évek során a társai voltak. Talán egy párat elmesélek, biztos ismerős helyzetek, történetek lennének számodra. Marika néni még dolgozik, a többiek már nyugdíjasok, de ha nagyritkán hazalátogatunk, be szoktam ugrani, megmutatni a családot.
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #968 üzenetére
De, de nekem nem volt ez eddig egyértelmű. Tök jó.
Rokker, a Tobacco Road egy Ersinke Caldwell nevű amerikai író egyik könyvének címe is, gimis korom egyik kedvence. Majdnem belőle írtam szakdolit. Dohányút címmel jelent meg nálunk, ah jól emlékszem. Isten kicsi földecskéje meg olyan hangulató, mint Holdfénynek az álmaim mobilja c. bejegyzése. Szuper írások.
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #965 üzenetére
Unták a banánt a lányok az egyik órán, elolvastuk a tegnapi szökőkutas mesét. Élvezték. Megkeresem angolul és beviszem órára olvasott szövegértési gyakorlatra másokhoz is.
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #960 üzenetére
Fodrászkodsz, vagy miért húzgálsz hajakat? Mit melózol?
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #949 üzenetére
Mighty head...
erről jutott eszembe... gimnazista jorom, a sulizenekar is ezt kente...[link]
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #946 üzenetére
Gogolák kartársnő, maga meg csak ne akarjon mindent bekapni!
-
psyho85
aktív tag
válasz
moonlight115 #945 üzenetére
Rajtam nem fog az imperio, mert az impérium küldötte vagyok, és vigyázz, mert ha kiszabadul a szelem a palackból, ahhoz képest a dementor lehelete hajnali harmatos rózsaillat!
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #936 üzenetére
Aki nem lép eccerre, nem répázzák estére... eztet szeretném előadni, fisz mollban vagy dirr dúrban.
(A répázás nagyon jó, holdfényben is az való...
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #936 üzenetére
LOOL, jó ötlet.
-
psyho85
aktív tag
válasz
moonlight115 #931 üzenetére
Mondja ezt az, akinek össze van répázva, meg egyébként is, hófehérrel van borítva az arcképe...
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #926 üzenetére
Kedves mese. Elmennék ebbe a kertbe, nincs hozzá zsupszkulcsod?
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #923 üzenetére
Mindjárt elolvasom.
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #920 üzenetére
Német boszik, magyar boszik.
És akkor mit olvassak, Machbetet, vagy HP-t? -
finest
addikt
válasz
moonlight115 #914 üzenetére
Toi, toi, toi.
-
Crystalheart
őstag
válasz
moonlight115 #908 üzenetére
Jó magyar még lehet, de azért aki nem tudja ezeket a nagyon alap dolgokat, annál értetlenül felvonom a szemöldökömet.
(Talán az Aranybulla évszáma az, ami kb. minden iskolás agyába beleég, mintha lézerrel karcolták volna bele, mert olyan egyszerű. Széchenyi és Kossuth ellentéte, az ideológiáik szembenállása pedig a mai társadalomban is fontos dilemma.)
-
Realradical
őstag
válasz
moonlight115 #897 üzenetére
Új-magyarul válaszolok: Ak nyav!
Viccesnek tartom azokat akik az ilyesmitől nagyobb magyarnak tartják magukat, de azt nem tudják megmondani miben állt Széchenyi és Kossuth ellentéte, vagy mikor készült az aranybulla. -
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #902 üzenetére
és egyre brutálisabb... ez a modern panem et circenses
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #899 üzenetére
hi, de ügyi vagy... ez az. Magyarul nem láttad?
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #897 üzenetére
Rollerball. Az eredeti, James Caannal, nem a mostani gyöklr akciófilm, amit csináltak belőle.
-
Crystalheart
őstag
válasz
moonlight115 #894 üzenetére
Hogy jön ez ide?
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #886 üzenetére
Annyit tennék ehhez hozzá, h az együttérzésnek nemcsak kormányszintű kinyilvánítására van szükség. Hanem arról, h a legtöbb ember is felfogja és átérezze a másokat ért keserűségeket, és nem hogy érzéketlen ne maradjon, de főleg ne szakítson fel faragatlanságából adódóan további sebeket. Azért az apák bűneiért annyi felelősséggel csak tartozunk, h illene belőlük tanulnunk, ahelyett, h megismételnénk. Nem választhatjuk meg, h hova születünk, de a helynél, környezetnél fogva a korábbi események részeseivé válunk.
Nektek nem esnek rosszul a magyarokat érintő előítéletek? Nem tehetünk ezekről, de nekünk kell ledolgozni. -
psyho85
aktív tag
válasz
moonlight115 #883 üzenetére
Nekem abban a vitában csak egy dolog nem tetszett: kicsit mintha azt sugallta volna, hogy az elődök bűneiért bizony sajnálkozzunk, kérjünk bocsánatot, míg a minket ért sérelmeket csak dolgozzuk fel, lépjünk tovább. Oké, lépjünk tovább, de akkor ne csak mi, hanem mindenki.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #883 üzenetére
... általában nem lehet. De azért kivételek akadnak.
-
psyho85
aktív tag
válasz
moonlight115 #881 üzenetére
Én is ezért nem szóltam bele a vitába, mert nem nincs elég ismeretem ahhoz, hogy pálcát törjek bárki felett...
-
moonlight115
őstag
válasz
moonlight115 #878 üzenetére
"Az értekezleten számos nagy popsijú, kövér nő vesz részt, össze fogom őket keverni. Első benyomásaim közé tartozik, hogy a veszettül csinos izraeli lányok, amikor férjhez mennek, viharos gyorsasággal növeszteni kezdik a hátsójukat. Amikor akkora lesz, hogy nem is lehet egyetlen tekintettel szemügyre venni, akkor fekete, tapadós, fényes anyagból készült nadrágba gyömöszölik, és attól kezdve jól érzik magukat."
"A hirtelen vallásossá vált Bibu egész nap a templomban böjtöl, csak ebédelni jön haza. Nem zsidó véletlenül?"
"Bibu szerint a vallásos zsidók táleszben mennek haza, énekelve (Istentiszteletről). Mi ugyan nem dalolunk, de egyedüli két hülyeként táleszben sétálunk hazafelé. Félúton beszüntetem ezt a demonstratív baromságot."
"Lassan megtanulom, hogy idegenben nem azokkal barátkozik az ember, akikkel kedve van, hanem azokkal, akikkel lehet."
"Az átlagos izraeli társalgás a következő napirend szerint folyik le:
1. Mit éltek át a Holocaust alatt.
2. Mennyire jól tették, hogy kijöttek „az Országba”.
3. Milyen nehéz volt a kezdet. Ekkor mindig sakálok is szerepelnek, akik benéztek a sátorba, vagy a földszinti lakás ablakán.
4. Mennyire jó dolguk van az új bevándorlóknak, és mennyire nem becsülik meg magukat.
5. MI legyen az arabokkal? Ezen azután összevesznek a jobb- és baloldaliak, és mindenki hazamegy." -
finest
addikt
válasz
moonlight115 #876 üzenetére
Valójában az irántad érzett tiszteletből, mert az nem lehet, h megint teleírogassuk a topikodat erről is, miközben próbáltam a délután folyamán az irodalom irányába visszaterelgetni a csevegést.
Holnap befejezem Coelhot, tudom, h csak száz oldal, de már vagy négy könyvben vagyok benne egyszerre. Jó fordulat, h a falusi kiscsaj kibulizta a jóság értékelését, tetszett, nem számítottam rá!
A kozmopolitákról asszociáltam erre, csak már nem volt időm módosítani a linket: [link]
Régen az entellektüell burzsoázia tagja akartam lenni, amikor közöltem atyámmal, csak annyit mondott, h leszel te ám kisfiam..., egyelőre úgy tűnik igaza volt, és maximum pszeudoentellektüell leszek.
Beleolvastam a Török Sándor könyvbe, szerintem bejönne neked, ahogy Lénárd Sándor bejött. Nem szeretnék álszerény hasonlatot tenni Lénárddal kapcsolatban; de ha a zenében Bach példaképe Buxtehude volt, akkor Lénárdé Török Sándor. Nagyon kézzelfogható már az első harminc oldal alapján a hatása.
Popper nagy hatással volt rám is. A diplomamunkámat a nyelv és a hazugság kapcsolatából írtam és sok ötletet adott a hazugságról szóló könyve. -
finest
addikt
válasz
moonlight115 #869 üzenetére
A bizonytalanság érthető érzés a mai világban, ami ontja ránk a híreket, információkat. A mai Sütő interjúban az is elhangzott, h jó ember abból lesz, aki a sorsának megpróbáltatásait szilárd jellemmel tudja viselni. Ha nem is ennyire sarkítva, de talán vonatkozhat ez nemcsak a szórványmagyarságra, de bármelyikőnkre, h szilárd értékítélettel képesek maradunk kiigazodni a világba, nem esünk áldozatul a mindent megoldó és nagyon kecsegtető végső igazságoknak, amilyenek az összeesküvés elméletek. Bár tulajdonképpen szórakoztató gondolat elképzelni, h a gonosz évtizedeken, évszázadokon át szövögeti titkos tervét, és természetesen mi mindig az utolsó időkben élünk, mint a mormonok, az utolsó napok szentjei teszik kétszáz éve. Számomra ez csak sience-fiction, játék a gondolatokkal. Éppen tegnap ráakadtam valahogy Alex Jones csatornájára a youtube-on. Ő valami apostolféle lehet az összeesküvés hívők számára. Nagy átéléssel magyarázza számtalan videóadásban a különféle összeesküvéseket, amivel az Obama-kormány, a neokonzervatívok, a gazdag kevesek, a multik, árnyékkormányok és még ki tudja hány különféle tirannus-jelölt az amerikai szabadságjogokra tör. Tegnap meghallgattam pár adást, de nem kívánkozom vissza a csatornára, és sajnálom a csókát az állandó felfokozott idegállapota miatt, nem tesz ez jót a szívnek.
Ha valaki ellenséget akar, válasszon konkrét személyt, ne egy népet, vagy egy láthatatlan társaságot, mert azok ellen nehéz fellépni, és csak felőrli saját értékes energiáit az uszítással, tönkreteszi a tehetetlenség.
Biztos nem divatos ezt mondanom, de az itteni széles körben hangoztatott elképzeléssel szemben, az amerikaiak hisznek a demokráciában, és az elnököt nem a felettesüknek, hanem az alkalmazottuknak tartják, akit a választók neveznek ki és mozdítanak el. Csak a helyi, torz vonatkoztatási rendszerben az ellenkezőjét kényelmesebb hinnünk. -
Crystalheart
őstag
válasz
moonlight115 #869 üzenetére
Pedig Széchenyi is politikus volt, főnemes és földesúr, mégsem gondolom, hogy leginkább a győzni akarás motiválta.
finest: Ohó, új érdekes téma
Természetesen maga a fogalom és a konkrét eszme a modern társadalmak találmánya. Azelőtt a legtöbb nép befogadó habitusú volt, és bár a hagyományok, a nyelv, a közös történelem, legendák, eredetmondák már jóval korábban is közösséggé tették őket, a nemzet maihoz közelítő értelmezése akkor alakult ki. A nacionalizmust megelőző korokban leginkább vallási vagy feudális közösségek (korábban családok, nemzetségek, törzsek) iránti hűség jelent meg, tehát elvileg hazaszeretetről (patriotizmusról) még korábban beszélhetünk.
Megállapodás kérdése, hogy a patriotizmust a nacionalizmus egy ágának, vagy attól különböző eszmének tekintjük-e.
1941-ben írja Joó Tibor A magyar nacionalizmus c. könyve bevezetőjében (nagyon érdekes egy akkor élt, nacionalista, de a fasiszta verzióval élesen szembehelyezkedő értelmiségi sorait olvasni):
"Az eszményi célok, mint egykor a vallásháborúk utolsó idején, puszta jelszavakká, a meztelen önzés és hatalomvágy foszló lepleivé silányultak méltatlanok kezén, s a kiábrándulás közelget. Elviselhetetlen volna e szörnyű kor, ha nem éltetne a hit, hogy nincs már messze az idő, mikor a nemzetek belátják, mily végzetes volt a nemzetiséget hatalmi és politikai kérdéssé tenni s az erőszakkal és imperializmussal fűzni szövetségbe. Rá fognak eszmélni, hogy a nemzetiség szellemi, nem pedig hatalmi elv, s hogy mindenki számára elegendő hely van a kerek ég alatt, ha megszűnik a vetélkedés, hogy a hely, ahol az emberek élnek, alkotnak, álmodoznak és töprengenek, milyen nemzet uralma, milyen nemzeti állam fennhatósága alatt álljon."Tehát ebben az értelmezésben az író a nacionalizmus nagy kalapjába vette a két irányzatot, de ez részletkérdés. Hanem ma már nem áll értelmetlen háború a tiszta hazaszeretet kibontakozása és a soviniszta elemek elvetése útjában. Most már csak a vezetőkön múlik, hogy hajlandóak-e félretenni a kicsinyességet, hogy a nemzet eszméjét a közjó érdekében felhasználják, és ne csak üres jelszavakat pufogtassanak. Mert a nacionalizmus belátható időn belül nem fog kihalni, a követői nem fognak hirtelen kitérni a hitükből. De nem is volna ideális: az internacionalizmus kudarcot vallott, az általános kozmopolitizmussal pedig fontos szellemi értékek kerülnének veszélybe. Azt kellene elérni, hogy ne a kiábrándultság legyen úrrá a tömegeken, ami csak gyűlölethez vezet, hanem hogy a szemléletük lassan forduljon át építő és teremtő hazaszeretetbe. Csak ez nagyon nehéz...
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #859 üzenetére
Hát, nem egészen erről beszéltem.
És nem is igazán értek egyet a tárgyilagosságot érintő relativizmusoddal, de most ebbe nem megyek bele. Nigel Warburtonnak van egy igazán szórakoztató könyve, aszem A filozófia világa a címe. Abban rettentő jól érthetően és humorosan kitárgyalja a valóság, létezés és társaik kérdésköreit. A győzelem, mint az élet céljával meg aztán végképpen nem tudok azonosulni. Nekem az élet nem harc, ráadásul marhára unom, h mindenki harcolni akar. (Fülkeforadalom etc.) -
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #852 üzenetére
Írhatnám azt is, Talleyerand mintájára, ez több mint bűn, hiba volt. De nem. Azért nem bűn, mert ez "csak" egy elcseszett rendelet volt, aminek fajsúlyossága utólag mutatkozott meg.
Az Orbán-kormány rokkernyugdíjas lefejező törvénye, amit gyorsan-gyorsan, siessünk meghozni dec. 28-án, legalább ekkora "bűn". Csak a nyomorultakkal a frász se foglalkozik. -
Crystalheart
őstag
válasz
moonlight115 #845 üzenetére
""Horthy és Kállay idején a németeket lepipálva hoztuk meg a zsidótörvényeket."
Szégyen." - miközben a világon másutt már 3 millió zsidót irtottak ki, itt zsidótörvényeket hoztak, melyek legföljebb kellemetlenül (elég kellemetlenül, de azért többnyire nem halálosan) érintették a zsidó lakosságot. Megint csak a "mihez képest", ugye. Szerintem elég nyilvánvaló az egész. (A legkeményebb rendelkezés a munkaszolgálat volt, mert annak kegyetlensége leginkább a tartótisztek habitusától függött. Radnóti is munkaszolgálat közben halt meg - már 1944 őszén -, mikor túlterhelve súlyosan megbetegedett, és ápolás helyett kivégezték.) Bővebben a Kállay-kormányról: [link] -
Crystalheart
őstag
válasz
moonlight115 #836 üzenetére
Szerintem gesztust lehetett volna tenni anélkül is, hogy Franciaországra rásüti a bűnös jelzőjét: "ezt a bűnt Franciaország követte el". Nekem például, mint mondtam már valahol, egyik fő tervem egy Radnótiról szóló film elkészítése.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #838 üzenetére
vagy: az indiánokért is.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #836 üzenetére
egy egészséges határon belül
-
Realradical
őstag
válasz
moonlight115 #831 üzenetére
Ebben a témában nekem a Don Juan tanításai című könyv az egyik kedvencem.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #831 üzenetére
Dustin Hoffman
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #828 üzenetére
én tudom... láttad a Kis Nagy Embert? Könyvben még jobb...
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #828 üzenetére
én tudom...
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #826 üzenetére
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #824 üzenetére
A fehérektől akkor minden kitelt... Miért, a Washita partján az öldöklés? Destroy every woman and child...
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #822 üzenetére
Sok mindent olvastam róluk, többek között a Geronimót.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #819 üzenetére
Winnetou semmiképpen... Cseroki, ill. Geronimo nicket gyakran használtam.
Real: Cooperé inkább, bár Mayt is olvastam. De onnan indult, Vadölő, Utolsó mohikán, Nyomkereső, Bőrharisnya, A préri.
Ezek hatására kezdett el érdekelni az indiánok valódi története.
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #813 üzenetére
ez az!
meg apáim főggyit!!!! -
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #809 üzenetére
Tuuuuuuuuuuuuuuuudom, láttam a dédnagyapádat harcolni Custer seregében!
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #807 üzenetére
Skalpokat akarok!!! Én vagyok a legfehérebb indián!
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #804 üzenetére
Give Irish back to the Irish! Freedom!
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #800 üzenetére
Neked is lakolnod kell, Túrófejű Lady! Aggyátok vissza atyáim főggyit, vájt men!
-
Crystalheart
őstag
válasz
moonlight115 #792 üzenetére
Az emberek többsége szerintem alkalmatlan belátó társadalmi döntésre - elég arra gondolni, milyen népszerű az ezotéria ezer ága egyidejűleg, meg a jósolós műsorok -, tehát a kormány maga leginkább random. Attól függ, épp milyen ember a leginkább hataloméhes az országban.
És szinte mindegy, milyen elborult ideái vannak, akkor is fog magának híveket találni. Sajnos jobb módszert még nem találtak ki a zsarnokság ellen, így maradt a demokrácia és az államok kölcsönös felügyelete, mert ha az emberek többsége nem is alkalmas a döntésre, azért a gonoszok kisebbségben vannak. (Azon felül a rendszerváltás előtt egyáltalán nem is beszélhetünk teljesen szabadon választott kormányokról. A legtöbbre a '48-as első kormány volt talán hivatott, melyet a kor igazán nagy alakjai alkottak, kár, hogy végül szabadságharcba fulladt.)
-
moonlight115
őstag
válasz
moonlight115 #788 üzenetére
-
old rocker
veterán
válasz
moonlight115 #779 üzenetére
Nincs mit, részlet egykori, Klebelsbergről írt szakdolgozatomból.
-
finest
addikt
válasz
moonlight115 #780 üzenetére
A "gazzal fölvert temető" meg a sok ki nem mondott bocsánatkérés, az elfeledett áldozatok, amiről itt beszélgettünk előbb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- HP EliteBook x360 830 G8 Stílus, Erő, Rugalmasság egyben!
- Honor 200 , 8/256GB , Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Quadro FX 570 eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest