Hirdetés
- iPhone topik
- Kicsomagoljuk és bemutatjuk a Poco F8 Ultrát
- Ultra jó ajánlattal lépheti át a Vivo a 7000 mAh-t
- Netfone
- Karácsonyi telefonajánló 2025
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
RPZ
tag
Bocs, kicsit hosszan írtam, de érdekes ez a sávszélesség téma, és kicsit elkalandoztam
.Itt nagyon jól elkaptad a lényeget:
"a hálózaton átnyomandó tartalom ugye ... exponenciálisan növekszik."
Minden ami technológiával kapcsolatos, az exponenciálisan növekszik. Kurzweil után én is szingularitáriánus lettem
. Jól látható, hogy a sávszélesség kb. 3 évente duplázódik. Az adatforgalmazás szintén ugyanígy (éppen úgy, mint a számítási teljesítmény, a tárolókapacitás, stb.)!Teljesen egyetértek az elvvel, hogy a felesleges pazarlás értelmetlen! Viszont: lehetne büntetni a pár %-nyi extrém usert, de minek? Mindig voltak ilyenek, de mindig elfértek. Eddig sem voltak nagyon ilyesmi korlátozások, ezután sem lesznek, a végcél a TELJES információs szabadság, a trendek a végtelen felé tartanak. Most kb. 22 Mbit a világ átlagos internetelérési sebessége, kb 15-20 év múlva pedig el fogja érni az 1 Gbit-et! Nemsokára túlszaladnak az elérhető lehetőségek a userek igényein. Bár az igényeket mesterségesen tudják még növelni, de már 3-500 Mbitnél a nagy átlagnak bőven ki lesznek maxolva az igényei, Gbitnél pedig tökéletesen. Ha normál minőségű 4k-s videostreamből (mondjuk 50mbit) 3-at akarnak egyszerre futtatni a háztartásban, az is kijön 150 Mbitből. A leggyakoribb legnagyobb adatsűrűségű tartalomnak, a videóknak van felülről egy korlátossága, mert a 8k-t már csak 50 év múlva fogják tudni lenyomni a userek torkán, amikor mindenkinek 3 méteres átmérőjű kijelzői lesznek otthon.
Most még sokan be vannak ragadva Mo-on 2-10 Mbit között, de előbb-utóbb mindenhová ki fog gurulni az üvegkábel. Azon pedig előbb-utóbb MINDENKINEK meg fogják valósítani a kb 2,5Gbit leltöltés /1,5
feltöltés sebességet. A Cisconak volt egy ilyen című előrejelzése: "Zettabyte era". De nem kell nagy ész hozzá, a trendek egyértelműek és megállíthatatlanok.
Ha ma egy közepes user havi 100GB-ot forgalmaz, akkor 10 év múlva 1 TB-ot fog.
A modemes idők után 384 kbit-tel indultam, és most ért el hozzám az üvegkábel, 8Mbitről átállok 30-50Mbitre (de 120Mbit-re is válthatnék). Ha az 56 kbites modemtől számolom, akkor 2000X-esre gyorsult az elérhető sebesség
! 8, max. 10 év múlva biztosan válthatok majd 1 Gbitre is!!!És azt mondom bőven lesz értelme, sőt, a Gbit/Gbit már megadná a teljes információs szabadságot!
A winchesterek kb. 120 MB-al másolgatnak, 1 Gbittel már ténylegesen meg tudom tenni, hogy a világ másik pontjáról mondjuk ftpvel csak áthúzzam a haver fájljait. Pl. van egy 4k-s 2 órás videofelvétele a nyaralásáról, az egy 40 GB-os fájlocska. Még így is 5,5 perc lenne amíg áthúznám, de nem idegeskednék, mert a HDD max írási sebességével tudnám másolni. Persze ehhez az kell, hogy neki legyen 1 Gbites feltöltési sebessége. Egy ilyen zökkenőmentesség még abszolút jogos elvárás lehet, hiszen az idő az ember legértékesebb kincse./Persze mindeközben mozdulunk el a mozgó alkatrész mentes tárolás felé, az SSD-k már jóval gyorsabban irkálnak
/.
Ráadásul, egy háztartásban előfordulhat, hogy 3-4-en egyszerre szeretnének minél nagyobb sávszéllel forgalomigényes dolgot művelni. Pl. 4k-s filmletöltés, 4k-s videotelefonálás, pc-s játék letöltés, akármi. A játékok már ma is 50 GB-osak, most jön majd a Star Citizen, 100 GB-os lesz, 5-10 éven belül 100-300 GB-os lesz minden A kategóriás cím.
Szóval őrült nagy adatforgalmak lesznek, ehhez őrült nagy sávszélességekkel. A user szempontjából nézve nyilván ekkora sebességeknél már csak nagyon ritkán lenne kihasználva a teljes sávszélesség, viszont a hálózat ugyanúgy fullon elfoglalt lesz majd, hiszen 10 év múlva már 8 milliárd ember akarja használni azt, ahogy az elmaradott régiók is felzárkóznak.Végső célnak jó lenne, hogy hatalmas fájlokat ne 5-15 óra alatt lehessen elérni (engem ez jelen pillanatban borzasztóan idegesít), hanem 5-10 perc alatt. Itt nagyjából kimaxolódna a dolog, és onnan erőteljesen elmozdulnának az irracionalitás irányába a tovább növekvő igények.
De a szingularitásban úgyis teljes lesz az irracionalitás, és minden kifordul majd magából
.Van már olyan hely is a világban, ahol a 100 GBitet vették célba.
[link]
So residents in some parts of Minneapolis might be feeling like they won the Internet lottery this week with the debut of 10-gigabit-per-second service.
"The next logical step" is 40 gigabits per second, followed by 100 gigabits, Caldwell said. "We are already working on 100 gigabit. There are bigger things to come."30-40 év múlva elérhetjük világszinten az átlagos 100 Gbit-et, vicces lesz.
A UPC csomaghoz szólva: egyetlen értelme van a korlátlan csomagnak, és az pedig a HD videózás. Emlékeim szerint a Youtube-on fél órányi 720p videó kb 700 MB, ami azt jelenti, hogy 3,2 Mbit-es letöltés elég lehet hozzá. Ha mindig tudná hozni a hálózat a 4 Mbitet (a legnagyobb csomagban), akkor még éppen cipőskanállal, de elég lehetne ez a sebesség. Jobb lenne 10 Mbit, arra már azt mondanám, hogy kimaxolta az igényeimet
! Így picit necces, tesztelni kellene. -
KTTech
veterán
Nem tévedés szerintem, de ezekben a döntésekben a mérnököknek kustibolhás, pofád alaphelyzetbe állítod a neve egyébként is...

A marketing eldönti mi lesz, mit lehet eladni, meghatározza az árat is, a mérnökök meg szépen megcsinálják, de szigorúan a lehető legszűkebben tervezve az erőforrásokat (hogy a kihasználtság a 100%-hoz közelítsen) a tervezettnek megfelelően, hogy meg legyen a gazdaságos üzemeltetés. Ha kevés az erőforrás, akkor majd bővítenek (ha megéri)...Kb. ennyiről szól a történet. Ahol nincs korlátlan adatforgalom, ott előbb-utóbb nem lesz előfizető, és lehet pislogni bevétel nélkül... QoS meg most is van a hálózatokon.
-
Drenadar
veterán
Én márpedig örülnék ha már lassan a mobilnet is olyan szabadsággal járna mint egy vezetékes internet. Többnyire a hálózat leterheltsege a kérdés. Vannak olyan szolgáltatók akik meg tudják oldani a korlátlan internet elérést mobilra.
Nekem jelenleg 2 gigás csomag van, ez majdnem elég egy hónapra nekem úgy hogy csak böngészés, és fb chat van..
Új hozzászólás Aktív témák
- OLED TV topic
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- iPhone topik
- Kicsomagoljuk és bemutatjuk a Poco F8 Ultrát
- sziku69: Szólánc.
- Okos Otthon / Smart Home
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- További aktív témák...
- 9800x3d félkonfig
- Dell Latitude 7390 / i7 8650U / 16GB DDR4 / 256GB Nvme / Vill. Eu bill / Jó akku
- Dell Latitude 5440 / i5 1345U / 16GB DDR4 / 512GB SSD / Excelent akku / Magyar bill
- Bomba ár! HP ProBook 450 G8 - i5-1135G7 I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Bomba ár! HP ProBook 440 G8 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- AKCIÓ! Dell Latitude 5455 14 FHD+ üzleti notebook - Qualcomm X Plus X1 16GB DDR5 512GB SSD W11
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB Red-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3984, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó 2 db pixel 7
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
.
! 8, max. 10 év múlva biztosan válthatok majd 1 Gbitre is!!!