Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Vesa

  addikt

  "miközben ma már a mobiltelefon az elsődleges számítógép"

  Azért túlzásokba ne essünk már...A mobiltelefon elsősorban kommunikációs és médiaplatform(eszköz)! Azon belül is a faék egyszerű megoldások eszköze. Munkára -irodai, fejlesztő, grafikai, video, mérnöki, tervező, 3D modelező stb.-, teljesen alkalmatlan. Csak nézd meg, hogyan zuhant meg a tablet piac az utóbbi 2 évben, holott 3-4 éve még sokan lelkendeztek, hogy teljesen ki fogja váltani a PC-ket. Nincs ezeknek a marhaságoknak alapja. A telefon egy kellemes eszköz kommunikálni és mobil médiafogyasztási eszközként is lehet használni. A klasszikus értelemben vett számítógépes feladatokra viszont alkalmatlan, "elsődleges számítógéptől" -bármit is jelentsen ez- kb. fényévekre van!

  [ Szerkesztve ]

 • Vesa

  addikt

  Nem beszéltünk még a mini kijelzőről (igen, az 5-6inch is apró akár egy rendes noti kijelzőhöz képest is, nemhogy desktophoz), ami nem mindenkinek kényelmes és trendi. Én pl, utálom, mert nem látom jól, aprók a betűk, kicsi az egész, filmet nézni is kb. az a szint, mint mikor Mozartot hallgat valaki Sokol rádión. Dolgozni ekkora kijelzővel hosszabb távon egyszerűen fárasztó és lehetetlen, teljesen mindegy, milyen annak a mobil hardvernek a teljesítménye. A tablet is ezért szorult vissza, nincsen semmi értelme ugyanis, a PC-t kiváltani nem tudta, még a notikat sem. Megjegyzem, a netbook bukásában az ott alkalmazott -általában- szintén kis kijelző is nagy szerepet játszott.

  [ Szerkesztve ]

 • Vesa

  addikt

  "Nah, az elsődleges számítógép ezeknél az embereknél kb azt jelenti, hogy azon élik az életüket"

  Ezt természetesen nem is kérdőjeleztem meg, ráadásul az "elsődleges számítógép" fogalma nem is létezik, ez így definiálhatatlan. Azonban a kolléga összemosta a számítógépet a médiafogyasztásra alkalmas eszközzel, ugyanis a telefont én sokkal inkább hasonlítanám egy mobil TV/telefon hibridhez, mint mobil számítógéphez. Egy jobb TV-n is tudsz nézni filmeket, képeket, hallgatni zenéket, akár még netezni is lehet rajta -azt már csak kompromisszumokkal-, és gyakorlatilag a digitális szórakozáshoz szükséges minden tartalom elérhető általa (okosító eszközzel még játszni is lehet). Mégsem mondjuk azt, hogy a TV egy számítógép!

  Azok az emberek, akiknek a telefon az általad említett célokra kellenek, nem mások, mint az a széles tömeg, akik korábban is főként csak médiafogyasztottak és telefonáltak, miközben a számítógépet (PC-t), a mobil éra előtt is csak akkor szedték elő, ha munkára kellett nekik. Most annyi történt, hogy kaptak egy olyan eszköüzt melyet bárhova vihetnek magukkal, méretéből és jellegéből adódóan kicsit kibővített lehetőségekkel rendelkezik (pl. kamera) és egyszerű a használata.

  Viszont a kalsszikus értelemben vett PC-t a mobilokkal összehasonlítani hiba, mert teljesen fals eredményt fog adni természetesen. Bár tömegek használják a telefont, mert a tömegek korábban sem értettek a számítógépekhez, maximum netezni tudtak rajta. Ezzel szemben a mobilt egyszerű kezelni egy IT analfabétának is addig a pontig, amíg csak kommunikál és médiafogyaszt rajta. Azonban semmilyen módon nem képes kiváltani a PC-t, ha ennél kicsit is összetettebb feladatokról van szó! Még egy szimpla szövegszerkesztés is ezerszer körülményesebb telefonon, mint laptopon vagy desktopon. De komolyan, még egy sima szövegkijelölés, vagy egy copy/paste is rémálom.

  Összegezve: a telefon nem azért népszerű, mert kiváltja a számítógépet, hanem azért, mert a számítógéphez nem értő tömegek számára is egyszerűen kezelhető és számos -de főleg kommunikációs és szórakoztató, médiafogyasztó- célra számukra is egyszerűen használható.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák