- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Magisk
- Samsung Galaxy A16 5G - a hetedik évben megpihen
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tigerclaw
nagyúr
Mit nem értek?
Az hogy a Nokia úgy állította be szoftveresen az automata módot, hogy bármilyen ISO-t, bármilyen expo időt választhat, a többi cég meg úgy, hogy vannak limitek, az nem jelenti azt, hogy a 920-as kamerája jobb. Mások azt gondolták, hogy az auto mode az átlagos, mondhatjuk optimális viszonyok közötti fotózásra legyen jó, míg a Nokia ennél a telefonnál úgy gondolta, hogy az auto mode legyen jó mindenre. A 920-as képe szépen be van mozdulva OIS-el együtt is és ezt pont ti írtátok, nem én. Az összes kép hulladék, a 920-asé is, de persze még mindig sokkal jobbak tűnik egy rendesen exponált, de bemozdult kép, mint egy teljesen alulexponált, és a sok tudatlan embert be is ugratják ezzel. Ezt a filozófiát egy SW frissítéssel átveheti más gyártó is és ha az OIS miatt jobb is marad a 920-as képe, nem ennyivel lesz jobb. Rakják manuálisra az összeset, ISO 800, 1 seces expo, zajcsökkentés minimális és máris kiderül, hogy mennyivel jobb maga a kamera.
Dettó ugyanez a filozófia beli eltérés, hogy a 920-as akkor is használ nagy erejű segédfényt a méréshez, ha ki van választva, hogy nincs vaku. Más cégnél úgy gondolták, hogy biztos oka van, hogy nem lehet vakuzni.
Félreértés ne legyen, ha már rámondták a Nokiánál, hogy ez is egy Pureview kamera én elhiszem nekik, de akkor legyen rendes teszt.
-
Tigerclaw
nagyúr
Értem, ezért is írtam, hogy így nincs értelme összehasonlítani a képeket. Sokan csak azt nézik, hogy az egyik sötét, a másik meg már egész jó, miközben ezek szoftveres korlátok. Nem arról van szó, hogy azokkal nem lehet sokkal jobb képet készíteni, mert lehet. Ez a téma láthatóan meghaladja a telefonos kamerák képességeit. Itt már olyan záridőt kell használni, amit kézből nem lehet megtartani ilyen könnyű gépeknél. Állvánnyal menne persze. A cikk szerint nem volt aktív az 920-as OIS-e, de 1 másodpercet szvsz azzal se lehet megoldani, ha kész lesznek vele. A 808-as night mode-ra mondjuk kiváncsi lettem volna, kár hogy az nem jutott eszükbe. (sőt a téma miatt mindegyik géppel csak a Night mode-nak lett volna értelme)
-
Tigerclaw
nagyúr
Nem csalás, sőt így kellene mindnek működni és elvileg a többi telefon is tud hosszabb záridőt. Ezért nem értem, hogy miért 1/14, 1/15, 1/8, 1/2 azoknak a zárideje. A cikkben írták, hogy a képstabilizátor még félkész, így azt nem próbálták ki. Talán ezért is van blur a 920-as felvételén.
Találtam némi infót:
A Galaxy S3-a automatán 1/17s-ig tud menni, és night mode-ban is csak 1/2s-ig. Manuális módban 1 sec a limit.
Kerestem a HTC és Lumia 900 adatait is, de sehol semmi. Esetleg ha vkinek van vmelyik telefon, beírhatná.
-
Tigerclaw
nagyúr
Ha megnézed az EXIF adatokat - már amik vannak - az derül ki, hogy más paraméterrel lett fotózva a két kép. Ha majd mindkettőt manuálisra teszik, ugyanolyan ISO-t, ugyanolyan záridő-t használva, akkor kiderül, hogy mennyivel jobb a 920-as a másiknál.
Ha tényleg automatán volt minden, ezekből csak az derül ki, hogy nem jó a szoftverük. A 920-as zárideje az exif szerint hosszabb volt mint a többi telefoné, van amelyiknél dupla annyi ideig fényképezett, van amelyiknél 15x annyi ideig. Egyébként a 920-as hiányos, vagy hibás exifje azt mutatja, hogy vakus volt a felvétel. Szóval az egész egy katyvasz.
Én örülnék a legjobban, ha odacsapna valaki az iPhone-nak, de ehhez rendes profi tesztek kellenek.
-
Tigerclaw
nagyúr
-
Tigerclaw
nagyúr
Pont ez a lényeg. Van egy halom képünk, ami ugyanott készült, de teljesen eltérő beállításokkal. Ha a 920-as tényleg 1 secig exponált, akkor a 808-ashoz képest 8x annyi ideig gyűjtötte a fényt, HTC detto csak az némileg kompenzálta magas ISO-val. Még a S3-hoz képest is dupla annyi ideig exponált (a többit már nem néztem). Nem lehet sehogy összehasonlítani a képeket.
Majd ha lesz valódi teszt, mondjuk itt a Mobilarénán, akkor megtudjuk, hogy mennyivel jobb, ha jobb, addig meg marad hitbeli kérdés. A jó kérdés viszont az, hogy ez a hit elég lesz-e az iPhone, vagy pl. az Ativ S és a többi WP8-as prémium telefon ellen.
Én attól tartok, hogy bizonyítana a Nokia, csak nem tud. Vagy ezért mert tényleg félkész a termék vagy mert nem olyan jó, mint ahogy a marketingesek beállították eddig.
-
Tigerclaw
nagyúr
Érdekes, hogy a 808-as elvileg ISO 1600-at is tud valamit 2,7seces expót is (ha jól tudom), de a kép ISO 800-al van ÉS csak 1/8-ad sec expóval. Az S3-as is tud nagyobb érzékenységet és hosszabb expot az ISO640 - 1/2s-nél. A 900-as exifje hiányos, nem tudni, milyen ISO-val készült, csak az hogy 1/14-es expóval.
Persze lehet, hogy ezek auto módban készültek és ilyen hülyén állította be ezeket az automatika, de szvsz több mint fura...a 920-as eredeti képe meg sehol.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G 12GB RAM / 512GB ROM (Garancia 2026.04.10-ig)
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 14 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A26 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Honor Magic V2 - Black - Használt, karmentes
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest