Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Stauffenberg

nagyúr

válasz domerator #37 üzenetére

Linkeltem X-A1 tesztfotókat. Leszarod.

Linkeltem tesztet az X-M1-ről amiben ugyan ez a szenzor van. Leszarod.

Idéztem egy kulcsfontosságú mondatot az X-M1 szenzorról, mégpedig, hogy még a legmagasabb ISO értékek körül is jól használható. Leszarod.

Akkor tulajdonképpen miért jöttél ide siránkozni? Mert azon kívül, hogy az ISO 6400 (25600) maximumon pörögsz és siránkozol és látatlanban fikázod a gépet, nem túl sok érdemit tettél hozzá a témához.

Ez nem a fényerős objektív bűvöletéről szól, hanem arról, hogy még nem sokat tudunk az X-A1 képességeiről amíg nem özönlenek ezerrel a tesztek, de az X-M1-ből sok dologra lehet következtetni. Például arra, hogy hiába ISO6400 a maximum, jól teljesít ott is, így a nyafogásod megalapozatlan.

Szerk: Abban sem tart vissza senki, hogy megvedd a Canon 5Dmk3 vagy 6D vázakat ha ennyire fontos neked a magas érzékenység. Ha meg csak ebben az árban keresel gépet, akkor kíváncsi vagyok, hogy tudsz-e olyat mutatni ami ennyi pénzért tökéletes fotókat készít ISO 6400 mellett. Kérlek sorold őket! :)

• Stauffenberg

nagyúr

Az első X-A1 tesztfotók. Sajnos le vannak méretezve, gyanítom azért mert pre-production kamerával készültek (talán említi a cikk, még csak bele-bele olvasgattam).

Inkább csak a dinamika csekkolására jók.

Vannak köztük magas érzékenységgel, sötétben készült darabok is. 2048px szélesre leméretezve jól mutatnak. Mindenesetre várom a teljes felbontásúakat. Megyek is egy kört a Dpreview felé. :)

---

Szerk: Nope. A Dpreview még nem vette kézbe az X-A1-et, de arra felhívja a figyelmet, hogy ugyan azt a szenzort használja, mint az X-M1, csak X-Trans helyett Bayer. Nekik már van X-M1 tesztjük és idéznék egy fontos mondatot ami az ISO maximum nyafogáshoz illik:

"Low noise until the very highest sensitivities"

Tehát igazolódik az, hogy nem feltétlenül kell az ISO maximumán aggódni. Az X-M1 például jól teljesít még a plafonhoz közeledve is.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz -=RelakS=- #25 üzenetére

Na most itt vagy félreértés van, vagy te tényleg mobilos fotók zajszintjeit méred fényképezőgépekhez.

Amit a kolléga mond, hogy nem törvényszerű az összefüggés a maximális érzékenység és az adott érzékenység mellett produkált jel/zaj arány között.

Legyen "A" gép maximális érzékenysége ISO 6400, míg "B" gép tudja ennek a dupláját. Könnyen meglehet, hogy "A" és "B" gép hasonlóan teljesít ISO 1600, ISO 3200, stb értékeken. Persze a gyakorlatban a legtöbb gépnél megfigyelhető, hogy minél magasabb az elérhető legnagyobb ISO érték, annál jobban teljesít a gép nagyobb érzékenységen, de ettől ez még nem törvény, nem szabály, nem egy tankönyvi összefüggés.

Ráadásul sokféle karakterisztika megfigyelhető. Ahogy az autónál sem csak a végsebesség számít, úgy itt sem csak a legmagasabb érték ami mellett még "elfogadható" fotót készít a gép. Az egyik váz közepes ISO mellett jobban viselkedik mint a másik, de cserébe a vége felé hamarabb leromlik, tehát nem egyenletesen adja le a teljesítményt és nem lineárisan romlik a jel/zaj arány. Ilyen is van sok, meg olyan is ahol fokozatosan romlik és messzebb is mehetsz el, de cseszheted ha csak ritkán használod az érzékenységi tartomány végeit, így esetleg jobban járnál egy olyannal ami alacsony és közepes ISO mellett jobban viselkedik.

Várjuk meg, hogy mit tud majd az X-A1 és utána fanyalogjunk vagy örüljünk. Egyébként kiterjesztett módban az X-A1 is elfut ISO 25600-ig. Simán lehet, hogy egyik gyártó még engedélyezi a natív ISO 12800-at is, miközben nem jobb a minősége, mint a kiterjesztett ISO 12800-nak X-A1-en.

Előbb lássuk mit tud, utána mondjunk rá bármit.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz domerator #22 üzenetére

Vagy a fényerősebb objektív, melynek megvásárlásában senki sem akadályoz. Nem értem, hogy egy 200k alatti MILC esetében miért elvárás a fényerős alapzoom kitobjektív. Tök szép lenne mondjuk egy stabilizált 16-50mm f/2.8 konstans fényerővel, de ez önmagában többe kerülne mint a teljes kit csomag ára, főleg ha a szokott Fujinon minőségben készül el. Még a jóval drágább X-E1 mellé adott, jóval drágább XF 18-55mm is leszűkül a vége felé f/2.8-ról f/4-re.

Majd meglátjuk mit tud a gép magasabb érzékenységen.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz tetrix #19 üzenetére

Van-e? Csak a Leica és Zeiss objektívekkel említhetők egy lapon, szóval aki erre a rendszerre vágyik az kösse fel a gatyát, mert nem olcsók! :)

Amúgy az X-E1 kitobjektíve az XF 18-55mm f/2.8-4 OIS. Ez a gyengébb fényerejű objektív az olcsóbb X-M1 és X-A1 miatt kellett. De minőségileg így is az egyik legjkobb alapzoom kitobjektív. Én nem félnék tőle.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz ThorsHUN #10 üzenetére

Az X-A1-ben lévő szenzorról még nem tudunk semmit, így nem tudjuk azt sem megmondani, hogy minőségileg hova lőhető be. De a Fujifilm mérnökeinek nem lesz nehéz dolga, hogy jobbat alkosson az NX1000-nél.

Maradjunk abban, hogy az NX1000 finoman szólva sem tette magasra a lécet. :D

Ha hozza az X-A1 a szokásos Fuji minőséget, akkor ég és föld lesz a különbség. De az összehasonlítás nem igazságos, az egyik gépet 80 ezerért kapod meg, míg a másik kereken egy százassal lesz drágább.

• Stauffenberg

nagyúr

Nekem szimpatikus. Valahogy így kell ezt csinálni és nem a kezelőszerveket lenyirbálni, hogy aztán végképp baromi kompaktos legyen (ami nálam a hasznavehetetlen vacak kategóriába sorolja a kezelhetőséget).

Itthon kb. 180.000 Ft lesz az ára kitobjektívvel (az X-M1 kitobjektívvel 240k indulóáron, ebből levonva 300 dolcsit kb 180-190k lesz). Szerintem teljesen reális lesz. Ennyibe kerül most egy kifutó Sony NEX-5R, míg az új NEX-5T inkább az X-M1 árában nyomul.

Még engem is elgondolkoztatott, mert szemeztem az X-M1 vázzal (tegyük fel, hogy lenyelem az EVF hiányát). Már csak az érdekel, hogy mit tud majd a szenzor. Nem tartok tőle, hogy drasztikusan rosszabb lenne csak azért mert Bayer és nem X-Trans. De majd meglátjuk.

A megspórolt pénzt akár egy jobb Fujinon fixbe is folyathatnám, lehet azzal előbb érnék el jobb fotókat, mint az X-Trans szenzorral.

Határozottan "karácsonyi ajándéklista" gyanús. :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés