Hirdetés

Keresés
 • PuMbA

  PH! félisten

  Semennyi, mert az MPEG-4 H264 már halott. 4K felbontásban szabvány szerint csak HEVC van, ami fele annyi bitsebességgel tud ugyanolyan minőséget :) Jelenleg 50-80Mbit/s-osak a 4K 24fps filmek, 120fps-hez 160Mbit/s biztosan kell, ami nagyon sok. Nem fog egyhamar elterjedni, az biztos.

  [ Szerkesztve ]

 • ZnVjaw0K

  tag

  Nehéz lenne erre a kérdésre pontos választ adni, mert erősen függ a tartalomtól.
  Beszélgetős jeleneteknél, ahol kb csak az ember szája mozog, gyakorlatilag a 24fps-el megegyező bitrate is elég lehet. Egyszerű, jól megjósolható mozgásoknál szintén alig van különbség. Gyors, kaotikus mozgásoknál pedig a többszöröse is lehet a bitrate igénye. Ahogy (#49) PuMbA is írta, 4k-hoz inkább a HEVC dukál. Bár elméleti akadálya h264-en sincs 4k-nak, de már rendelkezésre áll a HEVC nagyobb számításigényével gond nélkül elbíró hardver. Na meg újabb, fejlettebb is. Egy "átlagos" film esetén én is reálisnak látom a 24fps-hez képest 2-3x szorzót ahhoz, hogy egyesével állóképként nézve hasonló minőségű képkockák legyenek. Más kérdés, hogy szükség van-e pontosan ugyanarra a minőségre egy olyan képkocka esetén, amit ötödannyi ideig látsz. Ha nem, akkor mindjárt nem olyan vészes a helyzet. De ennek eldöntéséhez elsősorban tartalomra van szükség, aminek az ideje most talán szép lassan eljön. Mondjuk ha van is plusz bitrate, az szvsz jó helyre megy. Amúgy meg nem fogják törvénybe foglalva kötelezővé tenni a 120fps-t. Aki sokallja, az használhat kevesebbet is.
  És nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy most a jelenlegi technikáról beszélünk. Gyakran előfordul, hogy valami nem indul döccenőmentesen, de idővel kiforr. A HEVC sincs kőbe vésve, ahogy a h264 se volt. Ennek a dekódere is meg fogja enni a későbbi fejlesztésű, okosabb encoder-ekkel tömörített tartalmat, ahogy azt a h264 is tette anno (és teszi ma is, mert messze nem halott). A "halandók kezébe is eljutó kamerák", a memóriakártyák és a többi eszköz se visszafelé fejlődnek.