Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• fateless

veterán

válasz lordtoulus #389 üzenetére

Ha megtanul egy ember "szövegszerkeszteni" MS office-szal, utána biztosan tudja majd használni az OpenOffice-t is. Ha valaki veszi a fáradságot, nagyon könnyen megismerheti a Linux-ot is. Ha valaki megveszi a PII-es, PIII-as gépet, arra felesleges feltenni a Win XP-t azért, hogy öt percig boot-oljon.

Sokan felhozzák példának, hogy a szegénycsalád megveszi a használt, vagy új, de alap 50k-s számítógépet úgy, hogy épp csak össze tudja kuporgatni rá a pénzt, esetleg karácsonyra veszik meg a gyermeknek szülinapjára, karácsonyra, nyuszira meg mindenre együtt - nekem anno így volt. Ez eddig mind igaz, de ilyenkor jön a félremagyarázás: szegény családnak nincs pénze a drága szoftverre, de ezért ne tanuljon a gyerek? Nos, a válasz: de igen, tanuljon. Fel a Linux, amiben minden benne van, tanulja meg a szövegszerkesztést, a táblázatkezelést, hogyan kell kimentenie az adatait és hasonlók. De lássuk be, a valóság az, hogy ilyen esetekben leggyakrabban inkább az történik, hogy a gyermek feldobja rá a Win-t, majd megy a barátjához, aki lemásolja neki a játékot, ami előtt ott üldögél majd a kicsiny utód.
    Csak a szűk környezetemben jópár családot fel tudnék sorolni, ahol ilyen PIII-as gép van, rajta a Win meg a játékok, a gyerek nem tud megírni egy épkézláb mondatot megszerkesztve a gépen, viszont 25 féle PC-s újság mellékletéről származó demó van fenn a gépén, aztán pedig engem hívnak fel telefonon, hogy nem megy el a Doom 62, a GTA 18 a gépen és mi a rossz a telepítésben, segítsek már.
    A helyi fogyatékos otthonba is vittünk számítógépeket, természetesen Linux volt rajtuk. A gyerekek addig soha nem láttak linuxot. Egy hét múlva már ott játszottak különféle játékokkal a gyerekek, amiket ők maguk találtak meg az interneten Linux alá, emellett pedig büszkén mutogatták, hogy a nálunk tanult módokon (nálunk Win xp gépek vannak, Microsoft apó INGYEN adta a dobozos szoftvereket a jótékony célra :R ) hogyan írtak levelet, szerkesztettek dokumentumokat és küldtek e-mail-eket. Érdekes, nekik ment a Linux-szal való gépkezelés...

Mindezt nem flame-nek írom, kérlek ne reagáljatok vissza úgy, hogy persze, de az ilyen és olyan szoftver csak win alatt fut el, mert az ilyen és olyan szoftvert is meg kell venni. Sokkal inkább példaértékű, hogy mire képesek a gyakran lenézett fogyatékosok (Vagy angolosan mentally challenged people :D ).

• fateless

veterán

Elég sok angol ismerősöm van, néhány család itt él a városban. Múltkor gépet akartak venni, és teljesen meg voltak döbbenve, hogy nincs rajta windows. Kint minimális azon gépek száma, amin nincs vagy win, vagy rendes Linux, esetleg más program. Idehaza már akkor sem veszik meg a gyárilag win-nel - és matricával - árult gépet, amikor csak 8k-val kerül többe, merthogy azt majd Peti úgyis elhozza nekem egy CD-n, akkor meg minek fizessek érte. Alapvetően nem pénz kérdése ez a szituáció, hanem hozzáállás kérdése. Az UHU linux például eszméletlen jó kis program, de az emberek nem használják...

(Mielőtt a kedves hsz-ek is megérkeznek, hogy milyen vastag vagyok; a keresetem minimálbér alatti, de fontosnak tartom, hogy legális legyen a rendszer - lelkiismereti okokból)

• fateless

veterán

Volt már egy logout írás, ami után összejött egy hatalmas vita erről, nem hiszem, hogy itt is folytatni kellene mindezt.
    Úgysem lehet meggyőzni egyik oldalt sem. (Majd a BSA megteszi ;] )

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés