Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PrometheusX

    aktív tag

    Sziasztok, gondoltam írok egy gyors véleményt általános tapasztalataimról az EMUI 9.0.1-ről / Android Pie-ról így két hét elteltével.

    Nem tiszta telepítést végeztem: 8.0-ról frissítettem a rendszert, nem volt factory reset utána. Ugyanígy frissítettem 7.0-ról 8.0-ra, szóval a mostani rendszer kétszer ment át főverzió frissítésen. A frissítés gyorsan lezajlott, körülbelül 15 perc volt a telepítés, és körülbelül 5 perc az alkalmazások optimalizálása.

    A legfontosabb témával kezdem, az az üzemidő és erőforrás használat. Én úgy vettem észre hogy takarékosabb lett a telefon 8.0 óta (legalább 10%-al több üzemidőm van, ugyanolyan beállítások mellett), és a rendszer bátrabban nyúl hozzá a memóriához is. Régebben 2 GB-nál nem nagyon volt hajlandó többet használni a rendszer, manapság már 2.5 - 3 GB RAM-ot is használ a telefon. Az alkalmazásokat nem kezdi el kilőni csak úgy a memóriából, volt úgy hogy két játék + kamera alkalmazás + online rádió együtt megfért a memóriában, és minden gond nélkül váltogatott közöttük a telefon. Szóval szerintem 9.0-al sokat javult számomra a rendszer akkumulátor- és memóriakezelése, az alkalmazások közötti váltás, és alapvetően a rendszer feldolgozó sebessége.

    Megjelenés, design szempontjából változtak is a dolgok meg nem is. Voltak opciók ahol finomhangolták a kezelőfelületet (például tárcsázó, üzenetek), de alapvetően nagy változást nem vettem észre. Ami zavaró és már a 8.0 alatt is készítettem visszajelzést az a rendszerkapcsolók felülről legördülő menüje. Két dolgot nem értek: miért nem lehetett végre implementálni azt hogy by-default első legördítés a felső hat elemet jelzi ki, a második pedig az összes kapcsolót? Persze van Google időjárás értesítésem ami megakadályozza hogy az összes kapcsoló látható legyen elsőre (köszi a tippet srácok!), de nem értem ezt. Persze ízlések és pofonok de nem került volna sokba egy beállításban definiálni ezt a dolgot. Ahogy azt sem értem hogy miért nem lehetett a rendszertémát úgy összerakni, hogy egy kapcsolóval sötét módra tudjuk kapcsolni? Tudom, ízlések és pofonok, plusz letölthetnék egy témát erre a problémára, de ezek olyan apróságok amik jól jönnek szerintem még ha nem is használja ki mindenki azokat. Plusz ugye ott van a "notch"-osodás is, hogy a bal oldalra került a hálózati jelző és a WiFi ikonja is. Ha nem notch-os telefonról van szó, akkor miért nem lehet beállítani hogy jobb oldalt jelenjenek meg az ikonok? Mibe telt volna ezt is egy kapcsolóval állítani? Értem én hogy a notch a jövő egyes embereknek, de akinek nem, az miért ne állíthatná be magának?

    Funkcionalitás szempontjából sok apróságot finomhangoltak, például: screenshot jobban kezelhető lett (jobbra/balra csúsztatás, felfelé megosztás), képernyőfelvétel végre elforgatva veszi fel a képernyőn megjelenő tartalmat, a hangerő szabályozó oldalt jelenik meg (ami lehet egyben negatívum és pozitívum is, nekem pozitívum, jobban kézre áll). Én különösen örültem a "Digitális egyenleg" funkciónak a beállítások menüben, rádöbbentett hogy sokkal többet nyomkodom a telefont mint kéne. :D Viszont tényleg jó hogy ha van egy gyermeked és korlátozni akarod hogy egy játékkal mennyi időt tölthet, akkor nem kell külön alkalmazást telepítened hanem a rendszer ezt tudja beépítve.

    Szóval szerintem jól sikerült a főverzió frissítés: sok dolgot sikerült jobbá és kényelmesebbé tenni, memóriahasználatban és akksi időben is kicsivel jobb lett a telefon. Kezelés szempontjából alapvetően sokat nem változott. Ettől függetlenül még mindig vannak olyan dolgok amik hiányoznak számomra, és lehet nem is lesznek implementálva. Na mindegy, köszi hogy végigolvastátok a posztomat.

Új hozzászólás Aktív témák