Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sir Ny

senior tag

válasz agressiv #123 üzenetére

ah, lejárt az időm :(

,,ha ez lenne nem adna képet a VGA, nem matekozna az FPU, nem csinálnának semmit,"

Amiket felsoroltál, mind olyan dolgok, amik nem számítanak be az energiamérlegbe, nem kell hozzájuk energia, vagy csak járulékos energia kell, nem mérhető, nem függ semmitől. Pl a ,,matekozáshoz" használt energiát tipikusan nem tudod behelyettesíteni egy energiaképletbe sem. Előfordul az ilyesmi is. Olyan teendőit is tudod sorolni a processzornak, amiknek tényleg van joule jellegű mennyiséggel kifejezhető értékük?

• Sir Ny

senior tag

válasz agressiv #123 üzenetére

ha nem érted, próbáld meg elolvasni amit írunk. Mint írtam, szerintem az általad felvetett gondolatkísérlet (csökken a fogyasztás, de nem csökken a számítási teljesítmény) is azt bizonyítja, hogy a kettő között nem sok összefüggés van. Szerinted?

,,Komolyan úgy gondoljátok, hogy egy lapka csak fűt és semmi energiára sincs szükség a benne lévő tranzisztorok kapcsolgatásához? "

de, szükség van a kapcsolgatáshoz. Pontosan Ek (energia_kapcsolgatási) energiára. Most fogj egy energiamegmaradás képletet, rakd bele az egyik oldalára az Ek-t, a kapcsolgatáshoz szükséges energiát, és a másik oldalára tegyél valamit, ami vele egyenértékű. (súgok, joulehő lesz az)
    Ha nem érted, akkor tényleg meg kéne próbálnod követni az instrukciókat.

szerk:

#124: vhoá, az egy nagyon jó képlet. Azt mondja, hogy egy kondenzátor esetén a nemhasznos teljesítmény (azaz az egész) független a kondenzátor anyagi mivoltától? Hm, ennek van ahhoz köze, hogy a kondenzátor szinuszjelből koszinuszjelt csinál, és akkor haszontalan a teljesítmény, ha nincs szinkronban? Nem tanultam olyan rég eletromosságot, és lukas az agyam, de nem szokás ilyenkor még tekercseket is pakolni az áramkörbe?

• Sir Ny

senior tag

válasz agressiv #109 üzenetére

,,Csak gondold végig, ha alulfeszeled, a számítási teljesítmény nem csökken, viszont kevsébbé fűt, kevesebb energia alakul át hővé, de megmarad a számítási teljesítmény, mert azzá is át tud alakulni.."

én abból, hogy megmarad a számítási teljesítmény, de a fogyasztás és a hőleadás csökken, arra következtetek, hogy a számítási teljesítménynek nem sok köze van a fogyasztáshoz és a hőleadáshoz. Te?

(természetesen nem minden felvett joule alakul joulehővé, egy kevés kisugárzódik EM hullámok formájában, egy kevés meg elmegy az entrópia csökkentésére, de ezek méréssel nem túl kimutatható tényezők. Legyen elég neked annyi, hogy amennyi joule-t vesz fel, annyi joulehőt kell elvezetni)

• Sir Ny

senior tag

válasz Reggie0 #73 üzenetére

Hm. Ez egy másik, független jelenség, ami erősebb Dennard skálázásánál?
    Vagy ez a jelenség hogyan kapcsolódik Dennard skálázásához, hogyan van rá hatással, miért veszíti tőle el az érvényét?

A hwsw (a google egyetlen releváns találata, csak már vagy 10+ éves) azt írja, a többi tranzisztor az oka, és hogy közel és sokan vannak, és nem az, hogy a tranzisztor pici.

De ha Dennard skálázása (valaki adjon egy magyar kifejezést, pls) nem sérül, és az alagúthatás és a nemárnyékolás miatt fellépő szivárgási áram dominál, akkor miért nem rakják szimplán távolabb a kisebb tranzisztorokat?

De köszönöm, ez egy jó kulcsszó, majd utánanézek (és hogy miért igaz a Dennard skálázás, számomra ez főbb probléma. Meg szükséges megérteni ahhoz, hogy tudjuk mi van rá hatással).

szerk: ah, túl sokáig írtam a kommentet (át kellett nyálaznom az egész internetet), #74 megelőzött. Köszönöm, azt is átnézem.

• Sir Ny

senior tag

válasz Oliverda #70 üzenetére

ennyi lényeget láttam:

,,Reasons for increased static power loss include complex quantum effects as component size falls and the chemical composition of chips is changed to handle the smaller sizes. And there seems to be no way out. "

Ez nekem nem tűnik elég indoknak, hogy minden második hozzászólásomba leírjam, hogy a fizika törvényei(wtf?) a jelenlegi módszerekkel és anyagokkal nem engedik az alacsonyabb fogyasztású tranzisztorokat.
    (ha elsiklottam valami fontos felett a cikkben az az angol kevéssétudásom miatt van)

#71: És az alaguteffektus és a véges árnyékolási távolság milyen összefüggésben van a tranzisztor fogyasztásával és Dennard skálájával, miszerint a fogyasztás a tranzisztor (két dimenziós?) méretével egyenesen aránylik? Nagyon szép jelenségek, tényleg, csak nem látom a kapcsolatot a fogyasztással.

• Sir Ny

senior tag

válasz Oliverda #57 üzenetére

nem értem. Konkrétan melyik fizikai törvény az oka, hogy a fogyasztás nem csökken méretcsökkenéskor?

• Sir Ny

senior tag

válasz Abu85 #41 üzenetére

,,Az Intelre is vonatkoznak a fizika törvényei. "

ennek mi köze van a fizika törvényeihez? (mármint azon kívül, hogy a vékonyabb drótnak nő az ellenállása, de ez nem orvosolhatatlan problem)

#45: ,,Igazából nehéz érvet felhozni a 20 nm mellett. Kisebb lesz a lapka az biztos, de a többi paraméter nem biztos, hogy elég jó, és eközben ott a kockázat."

fele akkora lapka, fele gyártási költség, több, mint kétszer akkora profit. az nem olyan nagy baj, azt hiszem.

#52: ,,A fogyasztás alig változik (stagnál), de a hőtermelése a kártyáknak"

a fogyasztás az a hőtermelés (ventillátor ide vagy oda)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés