Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Morden24

nagyúr

válasz dabadab #345 üzenetére

Nem nagyon látok bele a dologba, mivel nincsen AC2-őm, de én úgy vettem észre (más topikokban is), hogy akik megvették, azok nem nagyon érzik úgy, hogy szopatva vannak. Volt egy laza duzzogás a kezdeti probléma miatt, kb. annyira, mint amennyire patch meg akadozó ati/nvidia driver miatt szokott lenni.
    Én azt látom, hogy olyan emberek érzik azt, hogy hihetetlenül szopatják őket, akik iszonyatosan de nem is használják a rendszert, mert elméleti szinten elítélték. Ami persze így rendben is lenne, csak közben a gyakorlat mást mutat.

• Morden24

nagyúr

válasz FoxiestFox #329 üzenetére

Internetre az egyjátékos játékhoz? Nem...

Szerintem senki nem állította, hogy a te érdekedben kell a netkapcsolat. Azt állítottam, hogy volt már ezer olyan dolog, ahol egy váltás rengeteg embert érintett valóban közvetlenül, nem csak rinyálás miatt. Ennek a "miért kell a net" dolognak a nagyobb része elvi gyűlölködés, nem gyakorlati hátrány.

• Morden24

nagyúr

válasz FefeeX #326 üzenetére

Ez használható lenne, csak ők úgy gondolják, hogy így oldják meg.

Anno volt egy szakasz a floppy és a cd, később a cd és a dvd között (valahogy kétlem, hogy a dvd és a br köztt lesz ilyen, de ki tudja), amikor bizony nagyot szoptak azok, akiknek még drága volt a megfelelő olvasó, mert bizony nem tudtak játszani az adott cuccal. Ez jer1cho részéről pl. remek példa volt.
    De emlékszem, anno az X-Wing vs. TIE Fighter meg Win95-öt kért magának. De lehet még mondani a játékokat, amik hangkártyát követeltek, és baszhattad a (neked akár tökéletesen megfelelő) pc-speakert. Ne beszéljünk a 3D gyorsítókarikról.

Ha egy jó cipőt csak akkor vehetek meg, ha mellé kötelezően kell vennem egy olyan nadrágot is, ami nem tetszik, akkor valószínűleg nem veszem meg.

Szerintem is állatira idegesítő ez a kötelező netfüggő dolog, de ettől függetlenül tényleg nem kell katasztrófaként megélni. Egyelőre egy (illetve tervben pár) játékról van szó, ahol muszáj a net, különben ohne működés.
    Ha ez trend lesz, akkor az azt jelenti, hogy a vásárlóközönség túlnyomó többsége miatt (és a többletkiadások ellenére, mert azért kemény lóvé ezt fejleszteni és fenntartani) működtethető a koncepció. Ergo vagy a cég pisál széllel szemben, és akkor ezt az üzleti eredményeik reprezentálni fogják, vagy te pisálsz széllel szemben, és ennyi.

• Morden24

nagyúr

válasz Zeratul #284 üzenetére

Betörős hasonlatod akkor lenne pontos ha a betörő bemegy a lakásodba és használja a kábel tévédet utána meg távozik kikapcsolja a TV és mindent változatlanul hagy, téged gyakorlatilag csak az energia számla és a TV elhasználódás miatt ér kár.

Remek a példa, ezt már én is akartam többször írni (nem betörővel, hanem beül a szabad helyre a tévé elé), és teljesen jól fedi a valóságot:
    Kárt nem okoz, csak alapvető jogaimban aláz meg, lábbal tiporva a nem konkrétan a tulajdonomat, hanem az azokhoz fűződő jogomat, kontrollomat. Na és a példád tökéletesen érzékelteti, hogy miért is jön ki a belem az ilyen hozzáállástól. Bejön a lakásba, elvileg kárt nem okoz, de sem erővel, sem törvénnyel nem tudom kivágni ottnan a büdös francba az utcára, ahová való.

Fankadeli ingyen letölthetővé tette a Magyarok Nyilai című albumot

Ha jól gondolom, a Stardock csinált hasonlót (védelem nélkül kiadott játékok), és hát nem ugrott meg a bevételük, legalábbis én nem tudok róla.
    Lehet, hogy ez egy apró(bb) piacon, ahol szinte már személyes a szerző és a műélvező között a kapcsolat, ez számít, de itt iparról van szó. Itthon az Imperium Galactica-t is szétlopták (akkor még cédén másolva) a népek, nyivákolt is ezerrel a DR, évekig tartott, mire pénzügyileg lábra álltak utána (elhúzva és megnyesve a további feljesztést). Pont mindenki leszarta, a pénzügyi nehézségekről szóló nyilatkozatok után sem rohant senki "támogatni" őket, pedig az aztán tényleg "nemzeti ügy" lett volna.

• Morden24

nagyúr

válasz hommeros #265 üzenetére

És igen, jó esetben elbeszélgetnek a két betörővel, hogy ugyan már, mi is vezetett ide (igazságszolgáltatás) rosszabb esetben, amit te is ábrázolsz, nem (jogszolgáltatás - Magyarország).

Igen, erről van szó. De nem én beszélgetek el vele (a lakás tulaja), vagy nem is az ellponi kívánt tévé vagy kenyér előállítója, ld. igazságszolgáltatás, bíróság.

az a baj, jelenleg ez senkinek nem az

Dehogynem, az igazságszolgáltatásnak, már amennyiben a törvényszegés/szabálysértés bekövetkezett, és az elkövetőt sikerül felelősségre vonni. De ez a rendszer nem igazán alkalmas egy 10K-s játék letöltőjének teljes, személyre szabott környezetvizsgálatára.

Az tény, hogy a rendszer alapban hibás. Viszont én abban erősen kételkedek, hogy a warezosok a rendszer áldozatai, vagy a rendszer termékei, mert igazából egyik sem. A lehetőség az, ami megszüli a warezost.
    Mi itt jogalkotásról, joggyakorlatról vitatkozunk, ami szép dolog, de Józsika nem azért tölti le, mert kalóz, meg nem is azért, mert fújkiadók, és adott esetben nem is azért, mert az adott konkrét termékre nem lenne pénze, hanem azért, mert lehetősége van ingyenesen hozzájutni (nem lopni, jogsérteni, warezolni, lázadni, kalózkodni, bojkottálni -> az átlagember szótárában a letöltéshez nem nagyon kapcsolódnak egyéb fogalmak vagy érdeklődési kör).

Szóval igaza van dabadab-nak és még egy pár embernek, aki azt mondja, hogy a jelenlegi rendszer hibás. Én meg azt mondom, hogy a társadalmi hozzáállás is hibás, és ennek feloldására paradigmaváltás kell, nem drm vagy éppen crack a drm-hez; viszont nem is az, hogy a hibás társadalmi nézet nyomására elfogadottá teszünk egy olyan dolgot, ami alapjában véve egy tarthatatlan magánvéleményt tükröz, nevezve azt, hogy önkényesen felülbírálható teszem azt egy játék ára, mert neki az nem tetszik, de attól még a termék kell, és lehetőségénél fogva el is veszi (nem megszerzi).

• Morden24

nagyúr

válasz GAbre #256 üzenetére

Nekem a Dragon Age: Awakenings járt így. Nekem szerencsém volt, a cég (hmv.com) le sem sz_rta, hogy eltelt-e már a 21 nap, amit ők előírnak (asszem 19 telt el). Ők intézik a saját ügüyket a Postával (hogy ez a Royal Mail vagy éppen a Magyar Posta, majd kiderítik, vagy nem), de 12 órával a levelem után írták, hogy sok sorry, refund vagy resend. Utóbbit választottam, ma reggel meg is jött :K

• Morden24

nagyúr

válasz dabadab #250 üzenetére

Thx, majd elolvasom.

HaaS: nekem is az az érzésem, hogy keveset nézel ki az emberekből...

Ezt nem kell megérzés alapon megítélned, konkrétan kijelentem, hogy igen, roppant keveset ebben a témában. És ez nem azért van, mert hülyéknek vagy gonoszaknak tartom őket, még mielőtt valaki félreért.

• Morden24

nagyúr

válasz dabadab #246 üzenetére

Nem egészen értem, hogy "mások" miért akarnak hozzáférni a tárolóhelységhez (tartalomhoz), amihez nekik nincsen kulcsuk (joguk).

Illetve értem, de azt már nem, hogy miért kéne ezért nekem engedményt adnom az ő irányukba?

A helyzet az, hogy ha az UBI egy társasház, az Assassin's Creed 2 meg egy közös tárolóhely, akkor aki nem fizetett a közös tárolóhelyért (ami fizetésért cserébe kap kulcsot hozzá), az húzzon más tárolóhelyre, vagy akárhová.

• Morden24

nagyúr

válasz hommeros #245 üzenetére

Azért ne felejtsd el, egy diagramon csak egy bizonyos százalék az, aki ilyen bojkott, vagy csak mert nem akar fizetni, azért tölti le a játékot. Ezen százalék letöltéseit én se támogatom.

Tény, és asszem vagy veled, vagy talán HaaS-al pont múltkor ugyanezen témáztunk. A lényeg az, hogy ennek a "bizonyos" százaléknak az aránya nem ismert. Ez lehet a halmazon belüli 1% vagy lehet 99% is. Erre csak szubjektíven lehet reflektálni, és amíg így van, csak azt tudhatjuk meg a másik véleményéből, hogy ki mennyit néz ki az emberekből ilyen téren. Én keveset.

De ott lesz még rengeteg szelet, amiből összetevődnek a miértek, és ott bizony ha magyarázni kellene, akkor részben a gazdasági folyamatokkal, illetve a piac reakcióival, illetve egyes manipulatív reklámgyáros trükkjeivel lehet majd magyarázni.

Pont az a lényeg, hogy a miértek nem számítanak. Hogy értsd: ha elbeszélgetek a lakásomba betörő két tolvajjal, kiderülne, hogy az egyik azért viszi el a tévémet, mert nincsen kedve dolgozni, és így keres pénzt, a másikről meg az, hogy csak a kiló kenyérért meg a felvágottért jött, mert nincsen mit ennie a három gyerekének. Míg az egyiket (szubjektíven) nem sajnálom, a másikat meg igen, a valóságban nem tudok elbeszélgetni egyik tolvajjal sem, éppen ezért inkább zárat teszek a lakásra, és egyik sem tud bejönni.
    Szóval igazad van, egyéni szinten a miértek a lényegesek, de globális szinten elméleti és gyakorlati lehetetlenség megítélni és elbírálni mindenkinek a személyes miértjeit. Ezt koronzázzuk meg azzal, hogy egy cégnek ez ugyanúgy nem feladata, mint pl. nekem, mint magánszemély.

Aki letölt, még nem biztos, hogy kalóz.

Ez az, amit aztán sosem állítottam. Személy szerint azt sem tudom, hogy mi köze a "kalóz"-nak ahhoz, hogy jogtalanul használok egy adott szoftvert. Ez csak marketingduma a warezosok részéről, akik között páran biztosan szívesen tetszelegnek egyfajta romantikus kalóztörténet főszereplőjeként, vagy esetleg Robin Hood-utánzatként.

Amit könnyű: bírálni.

Illetve a másik oldalról: felmenteni.
    Ez nem kötözködés, csak tény.

• Morden24

nagyúr

válasz dabadab #238 üzenetére

Egyebkent ha en lennek a vilag kiralya, akkor holnaptol lehetne valasztani, hogy masolasvedelem vagy szerzoi jogi vedelem - de a ketto egyutt semmikeppen sem.

Ez egyébként állati jó felvetés szerintem, cak az a probléma, hogy a magántulajdon jogi oltalma ellenére én azért nem szívesen szabadulnék meg a lakásom ajtaján a zártól.

Egyébként a jogi oltalom hiánya abszurddá tenné a másolásvédelem létét, tehát ha választani kell a kettő közül, én az előbbire voksolnék.

• Morden24

nagyúr

válasz Khelben #237 üzenetére

Ha ezt akarnák, ezt le is kommunikálnák, mert sokakat visszatart a vásárlástól az, hogy mi lesz, ha lelövik a szervereket és nem tud játszani.

Ha azt nyilatkoznák, hogy 1 év múlva elérhető az off. nocd, akkor az megcsappantaná a bevételeket. Ha meg azt, hogy egyszer majd talán, az senkit nem érdekelne. Te mennyire hiszed el?

Te megvennél egy olyan könyvet, amiből x idő múlva eltűnnek a képek meg a szöveg?

Filmeket, zenéket és játékokat vásárolok (illetve sokan még a világon) annak teljes tudatában, hogy obszolálódhatnak X év alatt (pl. 64-es OS-eken el nem indítasz olyasmit, ami 16bites kódot tartalmaz). Szóval ennyit erről.
    Másrészről meg bevallom, nem hiszem, hogy mondjuk 5-10 év múlva érdekelni fog, hogy lelövik az Assassin's Creed 2 szervereket (ha már Xbox Live-ból indulunk ki, ami 2002-ben startolt, és most lőtték le), ha egyáltalán futni fog a Windows 11 Home Premium 128bit-en.

Ettől függetlenül értem az álláspontodat. Erre a feltételezésre alapozva simán megértem, ha valaki bojkottálja a terméket. Hogy a bojkott viszont nem elég neki, mert azért jó lenne játszani is, és ezért letölti - ezt is megértem, de sem elfogadni, sem helyeselni nem fogom soha.

• Morden24

nagyúr

válasz misx #222 üzenetére

Megmondom miért: vannak olyanok (sokan), akiknek csak ingyen jó, ha nincs warez, akkor nem is játszik. Ennyi.

Akkor ne játsszon, hanem csináljon valami mást.

Az a baj, hogy a warez kényelmessé tesz és - lehet hogy ezért kapom az ostort, de azért is kimondom - csak egy módon szüntethető meg: büntetéssel!

Amúgy teljesen egyetértek veled. Azért virágzik a warez, mert nincsen retorziótól való félelem. Ezen kéne változtatni.

Szóval a "nem lopnál kocsit, nem lopnál tévét" tényleg szar tájékoztató, mert ha úgy lophatnának autót és tévét, mint ahogyan letölthetnek egy játékot, akkor ... :DDD

• Morden24

nagyúr

válasz HaaS #221 üzenetére

Ezek a termékek is, mint minden könyv, zene, film, akármi, a kultúra része.

Attól, hogy valamit valaki a kultúra részének ítél, még nem lesz ellenérték megfizetése nélkül elérhető bárkinek.

Na most ha nem megy egy program, mert nincs egy szerver, mert nincs egy cég, akkor ez az _egész_ - úgy, ahogy van - egy hatalmas nagy nulla.

Na most tartok tőle, ha akarják, akkor kb. egy official no-cd patch-csel egyenrangú valamit kell kiadniuk ehhez, ez pedig csak a hajlandóságon múlik. Sok kiadó (Take2, THQ stb.) játszott már meg ilyesmit.

Gyakorlatilag nem engedik, hogy valaha - egyszer, akármikor - közös tulajdon lehessen amit csináltak.

Gyakorlatilag hadd keressenek már belőle pénzt akkor, amikor nem számít még közkincsnek :)
    Tegyük már hozzá, hogy 1. egy még nem két hónapos szoftverről van szó, szóval nem azért törték fel, hogy el ne tűnjön a süllyesztőben, kivágva egy nagy szeletet a kultúrából :U 2. kíváncsi vagyok, hogy mennyire érdekli a warezkultúra nagyobb részét, hogy teszem azt nem közkincs a Dune2. Pont tosznak rá. És kb. annyira része a kultúrának, mint egy öregedő laserdisc lejátszó.

Én sem a kiadó bevételei miatt aggódom. Ettől függetlenül többre tartom azokat az embereket, akik dolgoznak és ebből meg akarnak élni, mint azokat, akik másokat elméleti szinten dolgoztatnak ("mikor jön má' a PC-s verzió, mi a k_rvaanyjáért késnek már megint, miért nem kékebb a karakter szeme, miért ilyen magas a gépigény" stb.), aztán meg maguknak követelik ingyen és bérmentve, oszt' jónapot.

• Morden24

nagyúr

válasz Khelben #219 üzenetére

Egy játék védelménél nem az az elsődleges cél, hogy lophatatlan legyen, és 3 évvel később a csóri Józsika ne tudja lenyúlni az "Eztvedddmeg!" 990 forintos csomagot, hanem az, hogy a premierközeli időben a sok türelmetlen gamer ne töltse le két héttel megjelenés előtt, aztán megjelenéskor kutyaf_szát sem vesznek, mert már háromszor kitolták az egészet.
    Szóval a védelem elsődleges lényege, hogy a nagypénzes premieridőszakot biztosítsa a játéknak - az nem egy nagy baj, ha még azt is kommunikálja magáról, hogy feltörhetetlen, amit persze már a nagyanyám is tud, hogy bullshit.

Én mindenesetre nagyon remélem, hogy a következő játék DRM-jét megbolondítják annyira, hogy a crackereknek megint egy-másfél hónapot kell izzadniuk a dolgon.
    Az ideális egy jó 2-3 hónap lenne. Aki "demowarezos", az még jól is járna, hiszen ha tetszik neki, már élből nem premieráron szerzi be. A cég nyilván jól jár, tehát minden fontos delikvens jól jön ki belőle. Aki meg csak ingyenél és venni úgy sem akar semmit, az szopjon csak, mint a torkosborz. A fene jó mindeningyenvan életébe bőven beleférne.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés