Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • narumon

  őstag

  "Nálam a felső kategóriás, mint megnevezés és szófordulat, vagy hova tartozik ez a kártya a cikk szerint, pontosan azt jelenti."

  Akkor a te értelmezésed rossz a felső kategória az nem csak stúdiót jelent, hifi cuccokból is van bőven felső kategória mégsincs semmi köze a stúdióhoz. Ez valószínűleg azoknak az embereknek készül akik játszanak, videót néznek a gépen és mellette még elfogadható minőségben akarnak róla zenét is hallgatni.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Nah hát nekem még házimozim sincs mert nem nagyon filmezek. Zenét meg vinylen hallgatok ahhoz van rendszerem - sajnos még mindig nem nagyon találtak ki jobbat. (ami elérhető is). Szóval ez a hangkártya tökre hidegen hagy mert ígyse úgyse vennék :D
  Na ki a kiráááály? :D

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  "A vinylnél csak jobbat találtak ki."

  Bár így lenne :(

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Jah hát igen, nekem a vinyl rendszerem az többe van mint az autóm :D

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Hát a széthallgatás nem igen opció - egy jelentékenyebb gyűjteményt ami nem 10 lemezből áll gyakorlatilag lehetetlen széthallgatni. Jó eszközökkel az életben nem jön el ez a pillanat. Az apám által vett lemezek ugyanúgy szólnak most is mint újkorukban, pedig van amelyikben már szerintem 100 fölötti lejátszás van.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Hát leginkább szar lemezjátszó, szar tű meg rossz beállítás esetén akár pár lejátszás is tönkre teheti sajnos. Ha meg megfelelő eszközeid vannak és betartod amit be kell akkor meg ott a sok példa a 60-as években kiadott teljesen hibátlan lemezekből.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Hát inkább az a kabaré amikor valaki azt hiszi, hogy ő mindent tud és mindenkinek az kell ami neki. Mások vagyunk más a prioritásunk mást keresünk egy zenében mást szeretünk birtokolni, stb. Mindenki elbassza a pénzét csak másra. A gond akkor van amikor valamelyik nem akarja elfogadni, hogy a másik olyan dologra bassza el ami a valamelyiket nem érdekli :D

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Műszaki szempontból sem a legrosszabb messze nem. Ha fizikai formátumban nagy felbontású zenét akarsz venni, akkor vinyl az amin szinte minden elérhető BD, DVDA, SACD és társaik azon alig elérhető valami bár ezek már szólnak úgy mint a vinyl. A CD meg még FONTOS műszaki paraméterekben sem közelíti meg a vinylt, főleg azért nem mert a modern CD-ket teljesen elbassza a loudness war nevezetű dolog. Hidd el végig próbáltam már minden utat. BDA lehetne szimpatikus de szinte semmi nem jelenik meg ebben a formátumban. HDTrack fele csalás szintén, ráadásul nem fizikai formátum, biteket gyűjtögessen akinek három anyja van.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Hmm.... szerintem neked kellene utána nézni.... igazából van egy pár paraméter amiben gyenge ez tény, cserébe viszont analóg így úgye a bitmélység mint olyan értelmezhetetlen. Egy jó nyomású lemezről 40-45khz körüli hangok simán lejönnek. (Az új lézeres eljárással még többet ígérnek). Loudness war sem jellemző vinylen. 40-50-60 év múlva is bizonyítottan hallgatható, stb. Szerintem menj és hallgass meg egy normális vinyl rendszert.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  A műszaki magyarázat csak a belekötés miatt jött. Nyilván egy zenénél pedig első sorban az élvezet a fontos, az, hogy te milyennek hallod - éled meg a minőséget.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Ez attól függ mert számtalan kutatás bizonyítja, hogy a nagyfelbontású zene sokkal kellemesebb a fülnek, nem véletlenül terjed digitálisban is. Valószínűleg az ember nem csak a fülével - hallójáratával érzékeli a zenét - hangokat mint ahogy nem csak a tüdőd vesz fel oxigént. Azért a borzalmasan alacsony jel-zaj viszont megint ugye a mihez képest kérdést veti fel. Egyébként kell hogy forrásból jöjjön a nagyfreki (még több is) ugyanis a quadró lemezeknek pont az volt a kódolása, hogy a nagyfreki ment a hátsó hangfalakra kódolással - ott pl kitétel, hogy a lemezt úgy kell gyártani, hogy 45khz-ig feltunkolják hanggal.

  Egyébként nyilván mindenki azt hallgat amit akar, az én fülemnek a CD-k többsége bántóan buta. Van pár igényes kiadó akik kiváló CD-ket adnak ki de sajnos ritka mint a fehér hollló.
  Igen a kompresszálás egyrészről a technológia miatt másrészről a még mindig fellelhető (de kiveszőben lévő) igényesség miatt hiányzik vagy kisebb mértékű mint a lemezen. (Egyébként ennek tényleg loudness war a neve). Ez már önmagában elég, hogy inkább az LP-t válasszam mert egyszerűen élve nyúznám meg a kompresszáló mániás hangmérnököt (bár szerintem neki parancsba van adva, hogy utcán meg kocsiban fogják ugyis hallgatni). Az már csak hab a tortán, hogy a vinyl értéke általában felfele megy, a nagy és igényes borítót, insertet sokkal jobb kézbe fogni mint a CD-t, stb stb.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Ajjaj amikor csak úgy sorjáznak az érvek. Mellesleg szívesen látunk facebookon a vinyl gyűjtők csoportban, vagyunk uszkve 7-8 ezren ott még komplett műszaki leírást is tudsz kapni ha nagyon szeretnél. (Bár vicces amikor rám mondod, hogy nem vagyok műszakilag kompetens, de szerinted 30khz fölött már nincs hang a vinylen, a 80-90khz átvitelt biztosító hangszedőket csak viccnek gyártják, a 90db jel-zaj viszony bazi kevés, stb stb.) Kérdés mennyire fogsz sokkot kapni akkor a 2019 év vége felé boltokba kerülő lézervágott Vinyl-től, ahol a külső barázdákon 100khz átvitelt ígérnek a gyártók....

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Persze ha a földet nézed alapnak akkor ez így van - akkor inkább úgy fogalmaznék, hogy a zeneszerető, zenét nem csak háttérben hallgató közösség. Tapasztalataim szerint aki hifizik az egyre inkább HD anyagot vagy vinylt hallgat.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  "Egyébként én 192kHz-es LP digitalizációt is 44,1-be hallgatok, mert szerintem 0 a különbség és 10-ed annyi helyigénye van."

  Ez kizárólag fül és hifi cucc kérdése. Kocsiban én is mp3-at hallgatok mert úgysem hallanék semmi különbséget, otthon viszont vakteszten is megmondtam 100% pontosággal, hogy mikor szól mp3 és mikor FLAC, és kisebb pontossággal ugyan de a HD-t is meg lehet mondani. A legnagyobb különbség pl az, hogy a 16bit 44.1khz zenét, 10-20 perc után megunom, fészkelődök, érzem a fülemben, hogy valami zavar, a HD-nál ez lényegesen hosszabb idő, vinylnél meg akár egész nap képes vagyok lemezt hallgatni. Egyszer próbálj ki egy ilyen hosszabb tesztet (persze csak akkor van értelme ha van otthon ehhez hifid is).

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  "De mit kezdesz a lézervágású vinyllel, ha az a gyüjteményed 0%-át teszi most ki"

  Hogyhogy mit kezdek? Megveszem és hallgatom. (Nem kell hozzá semmi új cuccot venni csak a vágás (gyártás) metódusa változik. Most is van pár ezer lemezem van mit hallgatni.

  és később sem mehet őrült nagy százalékra, mert egyszerűen nem fog megjelenni a kedvenc zenéd

  Akkor az kijön "síma" vinylen ahogy eddig is. Vinyl - vinyl nekem a mostani lemezek nagy százalékával sincs gondom - bár mint fentebb is írtam ide is gyűrűzik be az igénytelenség :(

  A kedvenc zenéid maradéka pedig 48KHz/16bit-en masterelt vagy ha későbbi termék akkor szintén digitális, de nagyfelbontású.

  Nekem a digitális nagyfelbontással nincs bajom. Ha jó a master akkor az egy vinylre rátéve is nagyon jól fog szólni. Most is ezt csinálják nagyon kevés stúdióban rögzítenek ma már analóg módon, viszont a profi stúdiókban 32bit/384khz az alap rögzítés, ebből nagyon faszányos vinylt lehet nyomni ha a mastert nem cseszik el. Szerencsére az igényesebb együttesek kiadók külön mastert csinálnak vinylre és CD-re. Sajnos hallatszik is a különbség rendesen.

  Ezt a forrást elenyésző számú ember szereti legalább annyira, hogy jelentős arányban és tartósan hallgassa. Elenyésző számú lemez fog megjelenni ezzel a csúcstechnológiával

  Ezt nem igazán értem. Ugye azt tudod, hogy a vinyl piac egy több milliárd dolláros piac és kb szinte minden valamire való kiadvány megjelenik vinylen is? Az hogy most a lézervágott vinyl ebből milyen arányban lesz jelen nyilván nem tudni (de az egyik legnagyobb európai présüzem már berendelte hozzá a gépeket), de a régi vinylek sem tűnnek el, egyszerűen szerintem lesznek igényesebb kiadók akik majd így vágatják a lemezt és lesznek akik a hagyományos módon. (Bár a lézervágás olcsóbb mint a mostani, de az újdonság miatt egy ideig biztos drágábban adjákj majd az így készült lemezeket).

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Nem, szerintem már 20KHz-től sincs érdemi infó a lemezen, csak az alacsonyabb frekik felharmónikusai. Ezt arra alapozom, hogy nagyfelbontású digitalizált felvételeket elemeztem spektrum analizátorral, nem a fészbúk csoportban olvastam.

  Prekoncepciókból indulsz ki. Én is elemeztem és nem facebook csoportban olvastam. Talán elemezd megint. Talán egy olyan felvételt vegyél elő amit megfelelő eszközzel rögzítettek. (És akkor még mindig a rögzítés hiányosságaival együtt fogsz elemezni). Én is szoktam haveroknak digitalizálni vinylt és amikor visszahallgatom azért messze nem az eredetit kapom vissza.

  Ja és szintén csak a hívók szerint van értelme 20KHz felett bármiféle frekvenciának megszólalnia,

  Ne haragudj de egy ideje már teljesen komolytalan amit írsz. Ez is pont ilyen.

  Nem értem miért erőlködsz, 90dB jel/zaj viszonyra soha az életben nem volt és nem is lesz képes a vinyl, ha a 60dB megvan az már elég jónak számít.

  Annyi fáradtságot sem veszel, hogy utána nézz.... szerintem te leragadtál a nagyi lemezeinél és lemezjátszójánál....

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Ez a lényeg egyébként. Amit kollega állít a CD felsőbbrendűségéről annak legalább itt ki kéne jönnie és akkor 10-ből 9 embernek úgy kéne felállnia a teszt után, hogy a CD jobban szólt. Ennek ellenére az arány pont fordított. 10-ből 9 ember úgy szokott felállni, hogy baszki a CD egy szar volt mellette. (Az is, tisztelet a kivételnek)

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Tökéletesen egyetértek.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Gondolom a bokád leszakad, ha elárulom, hogy manapság már a kutya sem dolgozik analóg technikával, így a vinylre nyomott muzsikát is digitálisan rögzítik és masterelik

  Na látod ennyire olvastál figyelmesen - ezt még én is leírtam.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Bocs a mondandója második felével értek egyet, bár a mechanikának is van köze a hangminőséghez (máskülönben mindegy lenne mit használsz CD transportnak)

  [ Szerkesztve ]

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  A CD csak egy adathordozó és az, hogy a vinyles csávó semmi másról nem tud beszélni csak a CD-ről különösen nevetségessé teszi a zagyvaságait.

  Ne haragudj de innen indult a beszélgetés - a fizikailag megvehető formátumról. Mi az, hogy senki nem használ CD-t? Rohadt sokan veszik még mindig (mivel nem nagyon van más). Legalább ne állíts olyanokat amit soha nem írtam. Pont ezzel kezdődött az egész hozzászólásom. A HD digitálissal semmi bajom nincs az már tényleg jól szól, csak alig lehet valamit ebben a formában megvenni. Innen indultunk, most meg az a bajod, hogy a CD-ről beszélek? :o

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Mivel az audio CD-ről tudsz készíteni veszteség nélkül ripet

  Ez valóban így van ehhez kell egy számítógép. A CD lejátszók viszont nem így működnek, ott interpolárás van, mert lejátszás közben egy használt CD-nél csak saccol a gép, hogy az most 1 vagy 0.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Baromi robosztus az audio CD, nagy hibatűréssel.

  Nah konkrétan ez nem igaz. Az adat CD pont azért kisebb méretű (vagyis azért tudsz kevesebb bitet írni rá), mert ott valóban van és kell hibajavítás. Az audió CD-é egy vicc. És ha utána nézel a technikának akkor az a pit olvasás az messze nem olyan magabiztos audió CD esetén mint ahogy sokan szeretik előadni. De már tényleg nagyon elkanyarodtunk minden témától.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  A témában esetleg egy kis iromány.
  https://www.dbpoweramp.com/spoons-audio-guide-cd-ripping.htm

  Másik (innen csak kimásolok egy részt mert amúgy nagyon hosszú):

  "I can play audio CDs perfectly; why is reading the CD into a file so difficult and prone to errors? It's just the same thing.
  Unfortunately, it isn't that easy.
  The audio CD is not a random access format. It can only be played from some starting point in sequence until it is done, like a vinyl LP. Unlike a data CD, there are no synchronization or positioning headers in the audio data (a CD, audio or data, uses 2352 byte sectors. In a data CD, 304 bytes of each sector is used for header, sync and error correction. An audio CD uses all 2352 bytes for data). The audio CD *does* have a continuous fragmented subchannel, but this is only good for seeking +/-1 second (or 75 sectors or ~176kB) of the desired area, as per the SCSI spec.

  When the CD is being played as audio, it is not only moving at 1x, the drive is keeping the media data rate (the spin speed) exactly locked to playback speed. Pick up a portable CD player while it's playing and rotate it 90 degrees. Chances are it will skip; you disturbed this delicate balance. In addition, a player is never distracted from what it's doing... it has nothing else taking up its time. Now add a non-realtime, (relatively) high-latency, multitasking kernel into the mess; it's like picking up the player and constantly shaking it.

  CDROM drives generally assume that any sort of DAE will be linear and throw a readahead buffer at the task. However, the OS is reading the data as broken up, seperated read requests. The drive is doing readahead buffering and attempting to store additional data as it comes in off media while it waits for the OS to get around to reading previous blocks. Seeing as how, at 36x, data is coming in at 6.2MB/second, and each read is only 13 sectors or ~30k (due to DMA restrictions), one has to get off 208 read requests a second, minimum without any interruption, to avoid skipping. A single swap to disc or flush of filesystem cache by the OS will generally result in loss of streaming, assuming the drive is working flawlessly. Oh, and virtually no PC on earth has that kind of I/O throughput; a Sun Enterprise server might, but a PC does not. Most don't come within a factor of five, assuming perfect realtime behavior.

  To keep piling on the difficulties, faster drives are often prone to vibration and alignment problems; some are total fiascos. They lose streaming *constantly* even without being interrupted. Philips determined 15 years ago that the CD could only be spun up to 50-60x until the physical CD (made of polycarbonate) would deform from centripetal force badly enough to become unreadable. Today's players are pushing physics to the limit. Few do so terribly reliably.

  Note that CD 'playback speed' is an excellent example of advertisers making numbers lie for them. A 36x cdrom is generally not spinning at 36x a normal drive's speed. As a 1x drive is adjusting velocity depending on the access's distance from the hub, a 36x drive is probably using a constant angular velocity across the whole surface such that it gets 36x max at the edge. Thus it's actually spinning slower, assuming the '36x' isn't a complete lie, as it is on some drives.

  Because audio discs have no headers in the data to assist in picking up where things got lost, most drives will just guess.

  This doesn't even *begin* to get into stupid firmware bugs. Even Plextors have occasionally had DAE bugs (although in every case, Plextor has fixed the bug *and* replaced/repaired drives for free). Cheaper drives are often complete basket cases."

  [ Szerkesztve ]

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Tehát a 3000 Forintos PC-be rakható CD olvasók között nincs különbség (mert van mögötte egy számítógép),

  Én ilyet még véletlen sem írtam, csak egy számítógépes adat lemez olvasása teljesen máshogy történik mint egy Audio CD olvasása. Teljesen más a szerkezete, sokkal több információ található rajta ami az olvasást segíti mint egy Audio CD-n. A hibajavítása is fényévekre van az Audio CD szabványában leírttól. Pont ez miatt van az is, hogy Audio CD-re több "adat" fér mint egy Data CD-ra (~700/650MB).
  Ennek ellenére pont az volt a régebben otthon is kipróbálható tesztek egyszerűsége, hogy fogtál 3 féle CD-ROM drive-ot, esetleg 3 féle rippelő programot és ugyanazt a CD-t nem bit pontosan ugyanúgy másolták le. (Még a fájl hossza is eltérhetett pár bittel.) Ettől te még nem hallottál (valószínűleg) semmit. Ezen segített sokat a később megjelenő SecureRip meg AccurateRip és társaik (és az ezt alkalmazó programok pl EAC), de egy Audio CD lejátszónál ezeket a trükköket nem tudod bevetni mint amiket ezek a programok alkalmaznak. (manapság már lehetne ha nagyon akarnák).

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Feszesebb basszus meg térhatás meg színpadkép mechanikai okokból. Ahhha...

  Oké és ezt próbáltad már? És tényleg lelked rajta az ég világon semmi különbséget nem hallottál amikor egy 20e forintos lejátszó van rádugva ugyanarra a rendszerre, ugyanazzal a DAC-al (hogy a lejátszó szar DAC-ját kivegyük a képletből), meg mondjuk egy 150e forintos (hogy drágábbat ne mondjak) futómű esetén?

  Nekem az a furcsa, hogy én már annyi olyan emberrel találkoztam (nem mondom hogy te is ilyen vagy) aki nagy mellénnyel osztotta az észt aztán mindig kiderült, hogy soha nem próbált soha nem hallgatott csak ugye valamilyen hátsó információ miatt mondja.

  Nálam még barátok esetén is sokszor van megdöbbenés pl amikor lemezt hallgatunk, mert nekik az van a fejükben, hogy amikor ők gyerekek voltak vagy a szüleiknek volt lemezjátszójuk akkor az így úgy (általában szarul szólt, pattogott sercegett). Aztán felteszünk egy lemezt és az állukat keresik, hogy tök csendben van a zenén kívül, ráadásul kurvajól is szól. Ez is az elmékekből táplálkozó hibás prekoncepció.

  Én egyébként egy Oppo DV980H-t és egy BDP-105-öt használtam CD lejátszónak, majd kihasználatlanság miatt eladtam őket. Nem mondom, hogy a világ legjobb lejátszói de azért audió körökben elég jónak vannak tartva. (Csak azért, hogy ne az legyen a vége, hogy Creative 5.1 szettel meg CD-ROM-al hallgattam a zenét - ott szinte tök mindegy mit csinálsz úgyse hallasz meg semmiféle különsbéget)

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Nem gondolod hogy ezek a kijelentések a tanúsított műszaki tudásod és logikád fényében kissé nagyképűek? Ez az egész áltudományos f@szságotok arról szól, hogy képtelenek vagytok megérteni a digitális technika alapfogalmait, ezért inkább a '70-es években aktív mérnökök tudását kisebbítitek.

  Izé egy kicsit vicces úgy, hogy informatikus vagyok több mint 20 éve ebben dolgozom, hobbi időmben (meg néha cégesben is) programozok, az országban az elsők között volt CD íróm OTTHON, az egyik neves magyar release csapatnak voltam az mp3 releasere (még akkor amikor DOS alatt grabbeltünk 250MB-400MB-os!!! HDD-kre így számonként kellett grabbelni, és tömöríteni, hogy egyáltalán a hatalmas adatot fel tudjuk dolgozni, és egy Audio CD feldolgozása olyan 12-16 óra volt (csak hogy nosztalgiázzunk). Amúgy meg nagybátyám jólmenő hifi boltjában lógtam naphosszat szó szerint több száz féle CD játszót és más audió eszközt tesztelve, hallgatva. Manapság is írok cikket néhányról (persze már nem CD vonalon leginkább). Nem mondom, hogy nem kopott meg Audio CD-ben a tudásom mert évek óta nem foglalkoztam vele, de azért beállítani egy nyeretlen kétévesnek a témában az gáz. Senki nem kisebbíti semmilyen mérnök tudását (ezt szerintem inkább ti teszitek meg), és a hifi voodooba se szoktam belemenni mert amit én nem hallok arról nem tudok vitázni (pl tápkábelek közötti különbség nekem már kb ez a kategória nem is költök rá százezreket de ettől még van barátom aki vakteszten is 10-ből 8-szor megmondja melyik van bekötve ami már bőven túl van a hibahatáron).
  Vagy mint amikor a fenti hifi üzletben tarottunk szeánszot az eredeti és a másolt CD-k között és még én is meglepődtem, hogy a felsorakozott emberek (akik kíváncsiak voltak) milyen jó százalékban találták el mikor melyik szól pedig ugye elvileg bit-bit tökéletes másolatról beszélünk.
  Ezt a vitát már mp3 folyamán is lefolytattuk sokakkal sokszor, aztán vakteszten 100% pontossággal találtam el (nem egyedüliként) azt hogy mikor szól az mp3 és mikor a wav. (mielőtt belekötnél direkt nem 128k mp3 volt). Persze ez megint messzire vezet mert nem erről szól a dolog. Én hajlandó vagyok ésszerű vitára mindig, de amikor pl a másik srác is olyat próbál a számba (tollamba, billentyűzetembe) adni amit nem mondtam, nem írtam soha az gáz.

  Egyébként induljunk az elejéről. Egy audio CD-ről hogy olvassa a lézer az információkat? (Súgok a lézer az egy "analóg" hullám nem digitális - sokan itt mennek el a rossz irányba már eleve). Optikai módon olvas, a fény vissza veréséből számítja ki, hogy az ott most egy 1-es vagy egy 0. És akkor innen folytathatjuk és te is gondold át, hogy ebből milyen hibák adódhatnak.

  [ Szerkesztve ]

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Cáfolat? Most tényleg fizikai alapokról fogunk vitatkozni úgy hogy fizikai alapokkal sem értesz egyet vagy mi? :o

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Szívesen kipróbálom mi a teszt lényege az én tapasztalataim pont az ellenkezőek, az audo CD játszók sajnos össze-vissza olvasnak :(

  A többire meg hívd fel a kollegád figyelmét aki ezek szerint általános iskolai fizikával sincs tisztában :D

  [ Szerkesztve ]

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Szerintem pont a témába vágott. Végül is a legelső bejegyzés a lényeg ahol leírja, hogy a grabbelés és a lejátszás két külön dolog. Az utóbbi bonyolultabb de kellő hozzáállással hiba nélkül megoldható. (többszörös olvasás, összehasonlítás, stb.) elnézést ha nem ez jött le belőle. A lényeg ott van az első bekezdésben - az audio cd lejátszó ezeket nem tudja megtenni mert nincs lehetősége dupla olvasásra, nem tud véletlen eléréssel dolgozni. A cdparanoia csak akkor jelez hibát ha már ő sem tud vele mit kezdeni nem? Azaz ha többszöri olvasás után is MINDIG ugyanott van a hiba - tehát nem olvasásból adódott.

  Ezt nem értem - tehát úgy teszteltél, hogy tescos CD lejátszód meg a másik CD játszód optikai kábelét kötötted egy hangkártyába és úgy "vetted fel" a zenét majd ellenőrizted a kapott file-t?

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Még Caddy-s Plextor és Sony íróim voltak, mindkettő 2x-es sebességgel. Össze vissza cserélgettem a forrásokat és a beolvasó eszközt.

  Ez érdekes mert én megcsináltam ugyanezt a tesztet még annó a Yamaha Caddys íróval és egy Matshushita CD-ROM-al (az is caddys volt egyébként), és két grabbelő szoftver eleve mást olvasott nekem ki. Pont ez a lényeg, hogy nem volt egyforma bit-ről bit-re. (Hallgatás alapján hiba egyikben sem volt).

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  A biztositekot persze az veri ki, amikor valaki szerint ket HDMI kabel kozott vannak olyan kulonbsegek, mint peldaul kontraszt vagy szinarnyalat.

  Ez megint olyan amibe én nem tudok belevau mert nem érdekel a filmezés de az tény, hogy a legnagyobb házimozis szaklapokban is vannak ilyen tesztek. Gondolom nem véletlenül.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Hát eleve ránézésre ugye más a file hossza. Meg hát a CRC check is mást mond. Én aztán tovább nem analizáltam, de ha két szoftver ennyire máshogy hozza le akkor csak van valami nem? Illetve amit már írtam korábban egy viszonylag normálisabb rendszeren (nem is kell hozzá high end) elég sok ember mondja meg melyik a másolt CD és melyik az eredeti. Pedig elvileg egyforma nem?

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  az egyik hálókártyán 800 GB, a másikon meg 650 GB adat ment át, mindez 0 darab hibával. Ha lenne ilyen kimutatás a SSD-kről is, azok még durvábban néznének ki, mert ugye ott sem az a jellemző, hogy minden második bit hibás.

  Jajj ugye ezt mos vicc volt? Vagy trollkodás. Az audio CD-t ne keverjük már egy digitális folyam továbbításával. Ég és föld a kettő.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Oké hát ezt passzolom mert van jó tévém otthon a hobbim/másod melóm miatt de mint mondtam a filmezés nem érdekel így ehhez nem tudok hozzászólni. (Csak tudom, hogy audio vonalon sokmindenki voodoonak tart olyan alap dolgokat amik nélkül hifizni sem lehet normálisan - de hát ez a vita is abból indult ki :D)

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Hiszen az egyik egy digitális adatfolyam, a másik meg... egy digitális adatfolyam.

  Nem. Továbbra is nem. Erre próbálom felhívni már régóta a figyelmet. Ha az audio CD-ről legrabbeled az infot onnantól azzal azt csinálsz amit akarsz mert egy biztosított digitális környezetben van. A hálózati protokollokból rohadt rég vizsgáztam de annyi azért megmaradt, hogy egy könyvnyi téma volt csak a hibajavítási layerről. Gyakorlatilag itt tökéletesen megoldott a bit perfect másolás (ami kell is hiszen itt adatokról beszélünk, egy bítnyi hiba azt jelentené, hogy nem indul el a program a másik helyen). És kezdetektől erre próbálom felhívni a figyelmet, hogy az audio CD NEM rendelkezik ilyen szintű hibajavítással. Sem olyan szintűvel mint egy ADAT CD. A kettő között ég és a föld a különbség olvashatóság és adatbiztonság tekintetében. Ezért nem mindegy hogy egy wav fájlt adatként írsz ki egy lemezre vagy audio CD-ként. A kettő visszaolvasása utána már egy teljesen más történet, teljesen máshogy történik a kétféle lemez olvasása.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Hűha megint érvelés nélkül. Mi a pit szerinted? Mert szerintem (ahogy eddig is írtam) a CD-ben pit-ek és land-ek vannak, ahol a pitek élei jelentik az 1-et, a landek pedig a nullát. Javítsd ki ha tévedek, de akkor javítsd és ne csak magyarázd, hogy én nem értem.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Pont itt a lényeg abban amit linkeltél az Audio CD szektora 2,352 byte az Adat CD-é pedig 2,048 byte, az utóbbi esetében a maradék 304 byte a plusz hibajavítás ami az audio CD-nél nincs meg. (és ezért van kevesebb hely ha adatként írsz CD-t) A 700MB az egyébként a 74perc Audio CD adatmennyiésge emlékeim szerint. (ami persze gond nélkül felírható a 650MB CD-re amikor audio ként írod mert ott percként 74 perc fér rá az 50MB különbség a 304 byteokból tevődik össze).

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Wikipédia: "Amikor az olvasófej egy pit felett van, akkor csökkent fényintenzitást érzékel, mivel a fókuszált lézerfény pitről visszaverődő része gyengítő interferenciába lép a környező landról visszaverődő fénnyel. Land fölött a fény nagymértékben visszaverődik. A CD kódrendszerében a pit-land vagy land-pit átmenet (azaz a fényerősség hirtelen változása) jelenti az 1-et, az átmenet hiánya (amikor nem változik a visszavert fény mennyisége) pedig a 0-t." - kb pont ugyanezt írtam én is.

  [ Szerkesztve ]

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Úú bakker.... ez már trollkodás. Mérnökök rajzolták.

  Ahogy ezt is... a lényeg ugyanaz..... szerintem nézz utána egy kicsit.

  [ Szerkesztve ]

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Bocs annyit tévedtem (kihagytam a fogalmazásból), hogy nem csak a landek hanem a pitek alja is, de ennyibe tudsz belekötni amúgy össze vissza hadoválsz folyamatosan és ferdítesz.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Meg azt amit én írtam. Szerinted én mást írtam?

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Még mindig ez a része a leggyengébb láncszem:
  "A lézerfényt egy speciális fókuszáló eszköz vetíti a lemezre, amely mindössze 1,5 mm-re van elhelyezve a fókuszáló egységtől. A körben forgó lemezen mechanikai domborulatokat és mélyedéseket sorra letapogatja a fénynyaláb, s a domborulatokról visszaverődik (ezt érzékeli az optoelektronikai elem). E folyamat során tehát a visszaverődő lézerfényt a lemez digitális jelei modulálják. Ez a modulált fény az optoeletronikai átalakítóban modulált elektromos jellé alakul át, amelyet előbb egy digitális-analóg konverterbe vezetnek, majd az így kapott jelet egy dekódoló áramkörrel alakítják sztereó hangfrekvenciás jellé."

  Ezt nem akarjátok megérteni. Ez a folyamat az ami nem 100%-os.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  uhh most komolyan ezredszerre - ha ripet csinálsz akkor nem az Audio CD kódolása fog tevékenykedni. Erről szólt az egész eddigi adatfolyam. Tehát ha rippeled (grabbeled pontosabban) akkor semmit nem fogsz tudni az audio CD hibajavításáról mert akkor a szoftver veszi át a hatalmat és a PC, nomeg az Accuraterip.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Nem hiszem el, hogy valaki lehet ennyire csökönyös agyú. Higgy amit akarsz - legalább könnyű az életed filléres kütyükkel ki lehet szolgálni az audio iránti igényedet.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Én már érveltem eleget, de amikor valaki azt állítja, hogy a lézer nem analóg hullám, onnantól nehéz bármit is komolyan venni.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Nah már az origónál is fültelenek lettek:
  [link]

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Ja, a konkrét hibajavító adatokat szerintem ki sem lehet imádkozni egy CD meghajtótól, azt szigorúan belügyként kezeli.

  Több CD-ROM meghajtóból ki lehetett. Ezekkel teszteltünk régen. A plextornak programja is volt rá.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Írott lemezből nekem konkrétan van egy csomó amiről lejött a hordozó réteg teljesen olvashatatlanná téve azt. A régi kilencvenes évek elején-közepén írt Kodak még most is tökéletes, de pl a Fujik, TDK-k, SKC-k már évekkel (10 évvel ezelőtt) "elengedték" magukat. Így DVD adattárolásra már eleve Archive Grade lemezeket vettem, ezek ránézésre már jók, de már az optikai meghajtóm is csak "dísznek" van évente talán 1x-2x van beletéve valami. Szerencsére ezt az optikai adattárolást túlhaladta a világ. Évek óta kb 1000 eladott gépből 50-100-ba kérnek optikát nálunk, notikban sincs már.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Oké de ugye azért érzed, hogy innentől ez már kötözködés - bármit írok bele lehet kötni. Fordítva is így lenne csak szerintem nem ez a lényeg. Itt most hirtelen mindenki hülye aki mást mer hallgatni. Belekötni abba, hogy milyen egy lakás azért mondjuk az a legalja. A te lakásodban külön stúdió van zenehallgatásra vagy mi? :(
  (Az origo meg tényleg egy fos, csak ez pont most jött velem szembe - érdekes, hogy minden tesztnél az van, hogy a lemezjátszó . még egy ilyen olcsó belépő is mint amit az origo tesztelt - nyer a CD ellen, de mindenki hülye hiszen már leírtátok itt párszor, tehát neked, nektek van igazatok.)

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

Hozzászólok Aktív témák