Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • dabadab

  titán

  "Tudatos fejlesztésről nem nagyon beszélnék, pont a CD-vel kapcsolatban:"

  Aztán leírod, hogy teljesen tudatosan kipróbálták a dolgokat, hogy mi működik, mi nem és az alapján alkották meg a CD-t. Ennél tudatosabb fejlesztést hogyan akarsz? Lássanak a jövőbe és már elsőre a szabvány végleges változatát írják meg?

  "csak éppen elmaradt ennek a hangja a vinil-től"

  Ezzel szemben a hivatkozott forrás ezt írja (spoiler: jobb volt a hangja, mint a vinilnek, de a kosz meg a karcolások ugyanúgy behallatszottak):
  "From 1973 to 1976 two Philips engineers were given a mandate to develop an audio disc based on optical videodisc technology, and they started by experimenting with an analogue approach using wide-band frequency modulation. The problem with this was that it was not really much more immune to dirt and scratches than an analogue LP, although there was a certain improvement in sound quality"
  [link]

  [ Szerkesztve ]

  DRM is theft

 • dabadab

  titán

  Nézd meg légyszives, hogy az a [16] mire linkel :)

  Egyébként az "unsatisfactory performance" nem azt jelenti, hogy rosszabb volt a hangminősége, hanem azt, hogy nem voltak elégedettek az eredménnyel - az meg ott van fenn kifejtve, hogy konkrétan mire jutottak és miért nem voltak elégedettek (a hibatűrés hiánya miatt).

  DRM is theft

 • dabadab

  titán

  "Én magát a PCM technológiát ismerem-elismerem, de a CD-t egy Low-cost inplementációnak tekintem."

  És miért? Ott van a fenti anyag a születéséről, mind a mintavételi frekvenciája, mind a bitmélysége nagyobb volt annál, mint amit az akkoriban professzionális környezetben használt digitális technikáé (és nem láttam semmi meggyőző bizonyítékát annak, hogy a 16/44,1 az ne lenne teljesen transzparens az emberi fül számára), a Solomon-Reed hibajavítókód meg direkt drágának számított, ahogy egyébként a komplett lézeres mechanika is (a konstans lineáris sebességgel együtt).

  Így utólag nézve is nagyjából egyedül azt lehet hibájának felróni, hogy nem lehetett sample-pontosan pozícionálni, csak olyan kb. másodperces pontossággal, amúgy nem nagyon látom, hogy hogyan lehetett volna javítani rajta (főleg olyan módon, ami ne lett volna kivitelezhetetlenül drága a kifejlesztése idején).

  [ Szerkesztve ]

  DRM is theft

 • dabadab

  titán

  "Ez valóban így van ehhez kell egy számítógép. A CD lejátszók viszont nem így működnek"

  Lejátszója válogatja. A húsz éve vett Discmanem pl. egészen biztosan úgy működött, hogy a bufferébe rippelte a CD-t és onnan játszotta le, így oldották meg a rázkódásvédelmet. És ha ezt egy olcsó hordozható lejátszónál meg tudták oldani, akkor elég nagy összeget mernék tenni arra, hogy jópár high end cuccban ugyanúgy megcsinálták.

  [ Szerkesztve ]

  DRM is theft

 • dabadab

  titán

  "ezek a sérülések és javítások soha nem fognak strukturált zenei/hangzási hibává összeállni"

  Ez mondjuk egy elég fontos dolog, amin nem szokott senki se nagyon fennakadni, pedig.

  DRM is theft

 • dabadab

  titán

  "Egyébként induljunk az elejéről. Egy audio CD-ről hogy olvassa a lézer az információkat? (Súgok a lézer az egy "analóg" hullám nem digitális - sokan itt mennek el a rossz irányba már eleve)."

  És ennek mi köze BÁRMIHEZ? Nyilván egy memóriachip kiolvasása meg az összes létező adattároló használata analóg folyamatokról szól. Ennek azért elég nyilvánvalónak kellene lennie, ahogy annak is, hogy a digitális technikát azért találták ki, hogy az analóg jelszintek meg egyebek kvantáltságával hibatűrést hozzanak létre és tökéletesen reprodukálhatóvá tegyék a jeleket.

  Egyébként az azért elég közismert dolog, hogy egy normális lejátszó egy normális CD-t gond nélkül tud olvasni, még csak a hibajavítást sem kell alkalmazni, de egy átlagosan koszos és megviselt CD-nél is az alkalmazott hibajavítás teljesen alkalmas arra, hogy minden olvasási hibát javítson.

  És ez nem olyasmi, amit bemondásra el kell hinned, hanem simán kipróbálhatod otthon is.

  (#233) Duracellm...: elég nehéz ám olyan technoblablával vitatkozni, amit még az sem ért igazán, aki mondja.

  [ Szerkesztve ]

  DRM is theft

 • dabadab

  titán

  Ja, igen, és az se vita, hogy a témához abszolút nem tartozó wall of texteket ideraksz.

  Nem tudom, hogy te miket próbáltál, de egyrészt a cdparanoia (aminek a faq-jából fent idéztél, teljesen feleslegesen) elég jól jelzi, hogy hol volt írási hiba (bár az ő szempontjából a SR-hibajavítás transzparens, de az tulajdonképpen mindenképpen az) illetve én is teszteltem abszolút lowcost cuccokat (értsd: a legolcsóbb tescós DVD játékos a legolcsóbb tescós optikai kábellel meg a tök közönséges CD-immel, amiket nagyjából pont úgy használtam és kezeltem, mint bárki más, mindenféle extra törődéstől mentesen) és azzal is csak minimális hiba volt, az is egy halomban (talán egy karc vagy ujjlenyomat lehetett), a másodperc töredékéig, ami messze nem elegendő ahhoz, hogy bármi hallható hatása legyen (még csak nem is kattant, mert a lejátszó bedobota az interpolációt és az eltakarta).

  DRM is theft

 • dabadab

  titán

  "Szerintem a félreértés gyökere valahol onnan ered, hogy még mindig biztosak vagytok benne, hogy egy Digitális berendezés 100%-ban hibamentes eredményt ad, nemcsak elméletben, de a gyakorlatban is."

  Ilyet senki sem mondott, ha visszaolvasol, nem is látsz ilyen állítást, sőt, Roboter meg én is azt mondtam, hogy előfordulhatnak hibák. Viszont a hibaráta nagyon alacsony és ez az, ami számít: hogy ilyen kevés és ilyen elszórt hiba egyszerűen nem tud összeállni hangzásbeli különbséggé.

  "Mi meg akik használjuk ezeket nap mint nap, legalább gyanakszunk egy ideje, hogy ez nem így van."

  Még az a szerencse, hogy én nem használok digitális technikát - mármint leszámítva az elmúlt harminc évet :)
  Egyébként meg nem gyanakodni kell, hanem mérni, az sokkal többre vezet. Most ránéztem pl. a szerverre és a gép bekapcsolása óta az egyik hálókártyán 800 GB, a másikon meg 650 GB adat ment át, mindez 0 darab hibával. Ha lenne ilyen kimutatás a SSD-kről is, azok még durvábban néznének ki, mert ugye ott sem az a jellemző, hogy minden második bit hibás.

  DRM is theft

 • dabadab

  titán

  "de az tény, hogy a legnagyobb házimozis szaklapokban is vannak ilyen tesztek. Gondolom nem véletlenül."

  Valóban nem véletlenül, ahogy az sem véletlen, hogy a házimozis "szaklapok" valójában nem szaklapok, hanem hirdetési felületek. A valódi szaklapokban (mint mondjuk a Proceedings of the IEEE) nincsenek ilyenek.

  DRM is theft

 • dabadab

  titán

  "Hát eleve ránézésre ugye más a file hossza"

  Éppen fent idéztél egy baromi hosszút arról, hogy milyen nehéz pontosan pozícionálni audio CD-knél (elolvastad? :D ), szóval simán benne van a pakliban, hogy az elején meg a végén lévő csend hossza különbözött - de persze ehhez rendesen össze kellett volna hasonlítani a két file-t, hogy kiderüljön, egy egyszerű CRC ezt nem mondja meg.

  DRM is theft

 • dabadab

  titán

  "Jajj ugye ezt mos vicc volt? Vagy trollkodás"

  Elolvastad, hogy mire válaszoltam?...

  Most komolyan, tényleg úgy tűnik, hogy write-only üzemmódban vagy.

  "Az audio CD-t ne keverjük már egy digitális folyam továbbításával. Ég és föld a kettő"

  Hiszen az egyik egy digitális adatfolyam, a másik meg... egy digitális adatfolyam.

  DRM is theft

 • dabadab

  titán

  "hálózati protokollokból rohadt rég vizsgáztam de annyi azért megmaradt, hogy egy könyvnyi téma volt csak a hibajavítási layerről"

  Az látszik, hogy nem maradt meg sokminden, ugyanis az ethernetben semmilyen hibajavító kód nincs. Egyáltalán. :D
  Összesen van frame-enként egy crc32, ami arra jó, hogy jelezze a hibákat, vagyis ha a fenti 1,5 TB adatból akár egyetlen bit is hibás lett volna, akkor az hibaként jelent volna meg (és újra kérte volna a driver az adatcsomagot), szóval az a nulla hiba azt jelenti, hogy mintegy tizenháromezermilliárd bit hiba nélkül ment át a kábelen.

  Szóval a CD sokkal robosztusabb hibajavítással rendelkezik, mint az ethernet - ha ennek az ellenkezőjére próbálod meg felhívni a figyelmet, akkor valamit nagyon benéztél. :DDD

  "az audio CD NEM rendelkezik ilyen szintű hibajavítással. Sem olyan szintűvel mint egy ADAT CD. A kettő között ég és a föld a különbség olvashatóság és adatbiztonság tekintetében"

  Annyira nem ég és föld, a kettő között annyi a különbség, hogy az adat CD-k kaptak egy újabb réteg Reed-Solomont (ami egyébként jóval kevesebb hibát tud javítani, mint az alatta lévő CDDA-s CIRC).

  DRM is theft

 • dabadab

  titán

  "Ezt nem akarjátok megérteni. Ez a folyamat az ami nem 100%-os."

  Mérési adatok? Mert amúgy - ahogy már fenn is írtam - amikor én mértem, akkor elég közel volt hozzá.

  DRM is theft

 • dabadab

  titán

  "Audio CD kódolása fog tevékenykedni. Erről szólt az egész eddigi adatfolyam. Tehát ha rippeled (grabbeled pontosabban) akkor semmit nem fogsz tudni az audio CD hibajavításáról mert akkor a szoftver veszi át a hatalmat és a PC, nomeg az Accuraterip."

  Dafuq?...

  A szoftver nem tud semmit átvenni a hibajavításból, mert nincs mivel.

  Az accuraterip egy nulladik szintű, teljesen naív CD lejátszóimplementációhoz képest egyetlen dolgot tud pluszban: ugyanazt a területet többször is tudja olvasni.

  Ez egyrészt szükséglet, mert PC-n megtörténhet az, ami egy CD lejátszón nem igazán: az, hogy a gép nem tudja fogadni az adatokat a CD-től, mert közbejött valami interrupt, ezért az olvasóban lesz egy bufferoverflow, ami miatt - amikor a gép újra tud vele foglalkozni - újra kell olvasni egy részét. Ami wall of texteket beidéztél, az jórészt ennek a nehézségével foglalkozik, miszerint azt nem lehet mondani egy CD olvasónak, hogy menjél vissza három frame-mel, mert ilyen pontos címzést nem tudnak, hanem kénytelenek visszamenni viszonylag sokkal, aztán kitalálni, hogy pontosan melyik ponton van vége a már kiolvasott adatoknak és hol kezdődik az új.

  Másrészt meg ezzel a képességgel azt tudják hozzátenni a hibák kicselezéséhez, hogy a problémás részeket többször is megpróbálhatják beolvasni, hátha másodszorra (harmadszorra, negyedszerre) sikerül.

  Szóval a ripperek tulajdonképpen eleve hátrányból indulnak a sima lejátszókhoz képest (lásd egyes pont) és a nem-valósidejű lehetőségeikkel sem tudnak sokat hozzátenni a dolgokhoz (lásd második pont), mert egyrészt egyáltalán nem jellemző, hogy ilyen problémás legyen egy CD, és ha igen, akkor azon általában a többszöri próbálkozás sem segít.

  Ja, a konkrét hibajavító adatokat szerintem ki sem lehet imádkozni egy CD meghajtótól, azt szigorúan belügyként kezeli.

  DRM is theft

 • dabadab

  titán

  Érveid (mármint olyan, aminek köze lett volna a vitához és tényszerűen igaz is lett volna) szerintem nem nagyon voltak.

  DRM is theft

Hozzászólok Aktív témák