Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • narumon

  őstag

  Csak annyi amit fentebb is leírtam. Kilencvenes években nagybátyámnak hifi boltja volt, korrekt hallgató helységgel. Mivel érdekelt a dolog ide jártam szabadidőmben eszközöket fülelni. (Egy időben később dolgoztam is itt). Itt csináltak-tunk néha különböző összejöveteleket, erősítő tesztek, IC kábel tesztek, vinyl hallgatózás, stb. Ezek ilyen plusz programok voltak. Ennek apropóján - mivel annó ez egy érdekes témának számított az CD írók otthoni terjedésével párhuzamosan - volt CD vs CD-R teszt is. Meg később még mp3 teszt is de az vicces volt mert ott kb csak a süket nem hallja az ordító különbségeket. Sajnos a bolt már nem létezik de sok ismerőssel haverral még most is többé.kevésbé rendszeresen összeülünk amikor van mit tesztelni.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  De ez ugye nem a CD formátumot minősíti, hiszen én is CD-re írtam ki.

  Kb a legelső hozzászólásaim egyike volt, hogy néhány kiadónak vannak egyébként nagyon jó CD-i. (de ezek is csak megszorongatni tudják a vinylt). Sőt a vinylnél is mivel mindenki ebben látja a nagy bizniszt most, hogy a CD eladások beszakadtak, itt is figyelni kell mert sajnos itt is gyűlik a szar. :(

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • narumon

  őstag

  Akkor pontos leírás a minimum a reprodukálhatósághoz.

  Szerintem ezt bármikor lehet reprodukálni. Kell egy jól masterelt eredeti CD, aztán arról kell csinálni egy átlag otthoni íróval egy másolatot. Kell egy közepesen normális hifi ami egyébként alkalmas a megfelelő információk közvetítésére. Kell hozzá 5-10 ember aki rendszeresen hifizik normális eszközökön, aztán uccu neki. (Mellékesként lehet még üdítőt, szendvicset kínálni, a végén véleményeket egyeztetni, jókat nevetgélni, beszélgetni - igazi közösségi program. Sajnos MediaMarkt és társai valamint az emberi igénytelenség véget vetettek az ilyen normális dolgoknak az országban - illetve csak 1-2 cég maradt fent többnyire Pesten akiknek valamiféle küldetés tudatuk is van a pénzbeszedésen kívül).

  Ha egyébként érdekel akkor emlékeim (szigorúan az emlékeim) szerint, a tesztelő rendszer ebben az esetben egy kutyaközönséges hifi volt, Marantz CD játszóval, Pointe erősítővel talán Mission vagy AN hangfalakkal. (Inkább utóbbi de ilyen távlatból a fene se emlékszik rá). Az biztos, hogy a lejátszó az KI volt, de hogy a CD63KI vagy más-e azt ennyi idő távlatából esélytelen lenne megmondanom. Azt biztos, hogy nekem egy ilyen lejátszóm volt később otthon mert valamelyik teszten nagyon meggyőzött.

  [ Szerkesztve ]

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • ZnVjaw0K

  tag

  Őszintén: Volt ezek között olyan eset, amikor minden résztvevő(hallgató) előtt (egészen biztosan)titok volt, hogy mikor melyik szól? Egyesével, egymástól függetlenül, egymás (akár nonverbális) befolyásolása nélkül zajlottak a meghallgatások? Voltak kontrollmérések? Hiteles statisztikai módszerekkel lettek kiértékelve az eredmények? Született róla dokumentáció?
  Volt legalább egy eset is, amire ezek mind igazak, és adott esetben neadjisten elég nagy számú reprezentatív mintán lett mérve?

 • narumon

  őstag

  Na megint a kössünk bele tipikus esete. Jesszusom ez egy hifi bolt és annak a programja volt, nem klinika gyógyszervizsgálat. Nem készült dokumentáció. Minek készült volna, hiszen nem cikket akartunk róla írni csak megnézni, hogy mi az igazság, és nem megyőzni akartunk senkit semmiről hiszen mi is akkor és ott voltunk alanyai a tesztnek. Az ott lévők nem tudták mikor melyik szól, erre nyilván figyeltünk, mindig volt egy levezető aki a tesztet irányította, és általában a teszt végéig nagy beszélgetések sem alakultak ki. Mindenkinél volt papír, toll erre írta fel, hogy szerinte mikor melyik szól, aztán a végén megbeszéltük. Aztán mindenki eldönthette maga, hogy inenntől másolgat CD-t mert az jó vagy megveszi az eredetit. Ahogy kábeleknél vagy bármilyen más tesztnél is ugyanez a helyzet. Nagyfiúsan mindenki eldönti hogy neki melyik tetszett és megér-e neki annyi pénzt, vagy elégedettebb az olcsóbbal is.

  Ez a kérdés olyan mint amit fentebb írt egy srác, hogy jajj milyen parkettás helységben van a teszt. Pedig ők csinálják jól a legnagyobb tévút a hifiben amikor a jól szóló lemezedet elviszed egy spécin kialakított helységben és az alapján megveszed az ott tesztelt eszközt. Ez szinte biztosan katasztrófa lesz. Hifit nem szabad úgy venni, hogy otthon az otthoni környezetedben nem hallgatod meg, ráadásul nem a demo CD-ket kell meghallgatni ami szinten minden szaron jól fog szólni, hanem a problémásabb felvételeket.

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • emvy

  nagyúr

  Ja, ebben az esetben ez semmit nem jelent. Veled szemben kísérletek tucatjai.

  while (!sleep) sheep++;

 • ZnVjaw0K

  tag

  Erről volt szó már itt is, hogy ugyanezt, ilyen alapossággal mások is kipróbálták és volt aki más eredményre jutott. Így ezek érvként kb kiütik egymást.

  Akkor a módszerről: "Kell egy jól masterelt eredeti CD, aztán arról kell csinálni egy átlag otthoni íróval egy másolatot." - Eddig ok.
  Ha ezután (csak hogy kicsit precízebb és reprodukálhatóbb legyen a vizsgálat) fülelés helyett begrabbelem mindkettőt, akkor igaz-e az, hogy:
  A: Ha bitre pontosan megegyeznek, akkor nincs köztük hallható különbség.
  B: Ha csak a számok eleji/végi szünetek hosszában különböznek(+- pár ms), akkor nincs köztük hallható különbség (legalábbis minőségbeli semmiképpen).
  C: A és B esetén nincs szükség további vizsgálatra, személyes meghallgatásra. Kijelenthető, hogy a két felvétel megegyező minőségű.
  D: Elszórtan 1-2 pillanatnyi különbség (egyébként durva, javíthatatlan hibaként kijelzett, akár hallható akár nem) nincs semmilyen hatással a hiba által nem érintett területek hangzására. (értsük az egyszerűség kedvéért most csak PCM kódolás esetén és a dinamikus hallásküszöb időtartománybeli hangelfedési ablakán kívül [pl legalább +-150ms-ra a hibától])
  Ebben egyetértünk?

  szerk:
  (#305): Nekem nem úgy tűnik, hogy nem akarsz meggyőzni senkit. Nekem nem a belekötés a lényeg, én kíváncsi vagyok, hogy miért és hogyan jutottál ilyen eredményre.

  [ Szerkesztve ]

 • narumon

  őstag

  Erről beszélek. Elméletben nincs közötte különbség. Gyakorlatban miért van?

  Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

 • lezso6

  HÁZIGAZDA

  LOGOUT blog

  A transzport és a DAC minősége is számít. Meg ugye a CD, de ezt alapnak veszem, hogy nem egy szar CD-vel próbálkoztok. Ha ezek mindegyike rendben van, akkor elég szomorú, hogy a hifis CD-lejátszók egy része ennyire fos, hogy egy relatíve filléres számítógépes CD-olvasó lepipálja. Még egy ok számomra a HiFi ellen.

  STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

 • ZnVjaw0K

  tag

  Bocs, ezt nem igazán tudom egyértelmű válaszként értelmezni. Tehát akkor egyetértesz a felsorolt négy ponttal, vagy nem? (Mindegyikkel, részben, melyikkel, melyikkel nem?) Melyik esetekben van (a négy közül) gyakorlatban különbség?

 • Z10N

  addikt

  Ne "kis erzekeny lelkezzel", mert szemelyeskedesert megint csak piheno jar.

  "bár ettől sztem még borzasztó messze állok"
  Szerinted. A topikban mindenki mas az ellenkezojet gondolja.

  "a hangtecnika és a minőség kérdése mindenkinek teljesen mást és más-más szinteket jelent"
  Tevedes. A szintek adottak, mar csak az igenyesseg donti el, hogy melyik kategoriat valasztod.

  "ugyanis nincs arra sem szabály, sem semmilyen kötelezvény - hogy bárkinek ugyan az legyen az áhított prémium minőség - mint neki/nekem vagy fordítva..!"
  Igy van, ha megelegszel a bazarival akkor az a sajat dolgod. Ettol fuggetlenul a teljes palettat figyelembe veve ez belepo kategoria kozep szintjen van es nem premium.

  "Lehet itt köpködni/vagdalkozni/mutogatni ki mire esküszik - csak éppen teljesen felesleges"
  Diohejban leirtad, hogy mit csinalsz es meg ki is nyilatkozod utana, hogy teljesen felesleges. Akkor minek csinalod?

  "mert egy két gyökér ilyen fórumokon éli ki a "majd én megmondom" fétisét"
  Pontosan ezt csinalod, de ugy latszik nem tunik fel.

  "és van aki felfogja és értelmezi egy-egy termék hovatartozását és szerepét a palettán..!"
  Mert aztan marha okosnak hiszed magad, hogy ezt partolod. A topikban sokan meg ezt szova merik tenni, hogy nem er ennyit.

  "Tehát bocs - de mivel vélemény és szólásszabadság van - nincs miből visszavegyek"
  A velemeny es szolasszabadsagot osszekevered a bunkossaggal. Es ezt eszre se veszed a "nincs mibol visszavegyek" kijelentesbol itelve.

  "akinek fáj az igazság"
  Hogy micsoda? :DDD Az igazsag az, hogy ennyi penzert sokkal jobbat veszel.

  "lehet lapozni..!"
  Tipukus fellengzos tereles.

  Es akkor meg odairod a vegere, hogy "Peace". Vicc!

  # sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"

Hozzászólok Aktív témák