Hirdetés

2019. február 20., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#151) Lord Myn válasza -RARA- (#150) üzenetére


Lord Myn
(senior tag)

Én is így látom... :K Egyébként pont a Win10-től tartottam én is, hogy mennyit fogok szívni a hangkártyával, ehhez képest Win10 alatt minden mással szívtam az elején (Alaplap, LAN driver, Video (nV) driver, Win update, Chrome, stb.stb.), viszont a Titanium HD, az pöcc-röffre ment elsőre (a Creative-os W10 driverrel) és azóta is minden funkciója működik (úgyhogy ennyit az apokalipszisről...) :C

[ Szerkesztve ]

"War does not determine who is right - only who is left."

(#152) bot1978 válasza -RARA- (#150) üzenetére


bot1978
(fanatikus tag)

Amióta létezik USB és külső hang teljesen értelmetlen belső kártyát venni. Csak a baj lehet belőle. Az USB úgy kezdődik, hogy universal. Mi a gond vele? Mi a fenének a PCI egy formájához láncolni magad és szűkíteni az upgrade-re alkalmas alaplapok körét olyan dolog miatt, mint a hang, amiből eleve sokkal jobb minőséget lehet elérni, ha nem a házon belül van?
Manapság akkora külső DAC-ok is vannak, mint egy gyufásdoboz. Minden alaplapon tengernyi USB hátul.

Egyszerűen marhaság PC-be tenni a hangot. Ha sok csatlakozó kell valakinek akkor sem a PC mögött vannak azok a csatlakozók jó helyen.

A digitális kripto a semminek az a formája, amit még ki is lehet számolni, ezért Te kiszámolod a semmit, mert mások azért fizetnek, hogy eltüntethessék a valamit.

(#153) -RARA- válasza Lord Myn (#151) üzenetére


-RARA-
(senior tag)

Nekem most van néha olyan gondom a Sound Blaster Z-vel hogy a jobb és bal csatorna felcserélődik egy két játéknál. De itt sem a hangkártyával lesz hiba, valószínűleg, hanem a régi 790-es chipsetes alaplappal akad össze, ugyanis ezzel az alaplappal a firewire-s külső Focusrite külső hangártyám is összeakad (szaggat a hang, 100%-on pörgeti a procit), és már mindent kipróbáltam... az előző 770-es lapomba semmi baja nem volt, illetve másnál sem megy 790-es chipsetes alaplappal a Focusrite... Szal szívás, most egyáltalán nem is tudom használni a focusrite-ot, még egy youtube video is szaggat a hang miatt... A Creative is másik gépben hiba nélkül működik...
Sebaj, vettem új Ryzen PC-t végre csak még nincs összerakva remélem megszűnnek a gondjaim :K

[ Szerkesztve ]

A 7. napon a mindenható megteremté az embert. A 8. napon az ember megteremté a mindenható Google-t.

(#154) ricsard88 válasza -RARA- (#150) üzenetére


ricsard88
(fanatikus tag)

Konkrétan hol? Creative E-Mu 0204 USB kártyám van, a hivatalos oldalon csak Mac OS driver van, még 2011-ből. A kártya 2010-ben jelent meg 32 bites windows driverrel, azt ígérték lesz 64 bites is, de 1 év alatt csak egy beta-ra futotta. Azzal használtam 5 évig, de naponta 1-2x újra kellett indítani. Creative reakciója a panaszokra: ma már nincs is fenn az oldalon, hogy valaha volt rá windows támogatás, csak a 2011-es mac driver van, amivel szintén nem mész sokra 2018-ban.

(#155) -RARA- válasza bot1978 (#152) üzenetére


-RARA-
(senior tag)

Van külső kártyám nem is a legolcsóbb (85 ezer volt) Focusrite Saffire Pro24 DSP ami firewire-s. Sokkal tisztább és jobb minőségű a hangkimenete mint a Sound Blaster Z-nek, de viszont sokkal "szárazabb" is...

A creative azért kellett mert van egy Logitech z5500-am amit optikán DTS-el használok filmekhez, illetve tud Dolby Digital Live-ot ami a PC-s játékok analóg 5.1 hangját is képes optikán átküldeni úgy hogy az 5.1 is szóljon... Ezt a 2 funkciót egy külső kártya sem tudja...

[ Szerkesztve ]

A 7. napon a mindenható megteremté az embert. A 8. napon az ember megteremté a mindenható Google-t.

(#156) -RARA- válasza ricsard88 (#154) üzenetére


-RARA-
(senior tag)

Ezt a tipust nem ismeem, de nem lehet hogy ezt eleve nem is igazán PC-hez hanem inkább MAC-hez tervezték? (nem tudom csak kérdem...)

A 7. napon a mindenható megteremté az embert. A 8. napon az ember megteremté a mindenható Google-t.

(#157) ricsard88 válasza -RARA- (#156) üzenetére


ricsard88
(fanatikus tag)

Ez egy átlagos felhasználásra készült hangkártya (soundblaster fölé pozíciónált termékvonal) a dobozán egy jól kivehető nagy méretű windows logóval, illetve olyan ajándék alkalmazásokkal, amiből nem létezik Mac-es verzió.

(#158) Lord Myn válasza bot1978 (#152) üzenetére


Lord Myn
(senior tag)

Lehet, hogy marhaság, de én még nem találtam olyan USB-s hangcuccot, ami tudná az X-Fi Titanium HD összes feature-jét... (pl. az Audio Creation Mode-ot). Ha lenne/lett volna ilyen, tuti USB-set vettem volna én is.

#154 - ricsard88: Igen, úgy tűnik, a Creative már hanyagolja az E-MU termékvonalat, pedig az volt a (fél)professzionális termékcsaládja :(

#155 -RARA-: Azt hiszem az X-Fi Surround Pro 5.1 és az Omni Surround 5.1 USB-s cuccok tudják a DDL enkódolást, de a DTS-ről nincs infóm.

[ Szerkesztve ]

"War does not determine who is right - only who is left."

(#159) -RARA- válasza Lord Myn (#158) üzenetére


-RARA-
(senior tag)

DTS-t nem tud egyik külső sem, ezért vettem én is belsőt, pedig külsőt vettem volna... :O

A 7. napon a mindenható megteremté az embert. A 8. napon az ember megteremté a mindenható Google-t.

(#160) lezso6


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

Jaj, micsoda csetepaté volt itt, kár hogy lemaradtam. :O :DDD ;]

Ez tényleg egy belépő stúdiós kártya. No nem a hangja (hisz azt nem tudjuk), hanem a csatlakozási lehetőségek miatt, mert van rajta balanced kimenet és egyéb feature-ök.

A 129 dB SNR az jól hangzik, már csak az a kérdés, hogy miképp mérték. Gondolom 1 kHz teszthanggal. :D Ezen kívül még van pár dolog, pl az IMD (intermodulációs torzítás) már egész sokat mond, de hát azt szinte senki sem méri, mert nem lehet vele nagy számokat produkálni. ;]

Primitív kérdésre nincs helyes válasz. – A hsz nyomokban iróniát tartalmazhat! – Boldogok a lelki szegények, mert övék a facebook üzenőfala.

(#161) Tetsuo válasza lezso6 (#160) üzenetére


Tetsuo
(tag)

Az a 129 dB szerintem nem az eszköz mért értéke, hanem a beépített DAC-chip maximuma. Az eszköz - szerintem - kevesebb, mint 120 dB, amivel nincs is semmi gond.

(#162) lezso6 válasza Tetsuo (#161) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

Az még jobb. :DDD Kerestem datasheet pdf-et, de nem találtam olyat, ahol konkrét mérések vannak. Szóval sunnyognak. :) Normális gyártóknál van rendes datasheet.

Persze ez inkább a mérnökök számára releváns, végfelhasználó számára csak a teljes DAC-ra vetített mérési eredmények számítanak.

[ Szerkesztve ]

Primitív kérdésre nincs helyes válasz. – A hsz nyomokban iróniát tartalmazhat! – Boldogok a lelki szegények, mert övék a facebook üzenőfala.

(#163) CabalX válasza lezso6 (#162) üzenetére


CabalX
(fanatikus tag)

Én egy Creative terméknél sem láttam olyan datasheet-et ahol mérések vannak.
Biztos lesznek majd tesztek is erről a kártyáról, ez csak egyfajta early preview volt - pici hírverés - anno az AE-5-öst is letesztelték jó pár helyen de ilyen méréseket nem nagyon láttam.
Most találtam egy párat itt: [link]

De hogy erre az AE-9-re mikor lesz... jó kérdés. Még oldala sincs a Creative-nál szóval még korai.

(#164) Dobrika válasza narumon (#135) üzenetére


Dobrika
(lelkes újonc)

Ez így is van, műszaki szempontból a legrosszabb a vinyl, az, hogy egyes embereknek a rossz tetszik, már más kérdés. :)

(#165) orion1025 válasza lezso6 (#162) üzenetére


orion1025
(őstag)

Egy normál erősítőnél is csak ferdítések vannak, akkor egy átlag gyártó vajon mivel rukkol elő?... Én nem vagyok a számok embere, mert van aki olyan hangfalat elvből nem vesz meg, ami csak 89dB-es, mert a 90-es sokkal jobb...

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#166) lezso6 válasza CabalX (#163) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

Konkrét teljes DAC-ról illetve hangkártyáról nem szokás méréseket kiadni, bár van kivétel. Magukról a felhasznált alkatrészekről viszont minden normális gyártó ad ki datasheetet dokumentált mérésekkel.

A linkelt mérés egyébként nem igazán mond semmit, mert a THD-t csak 1 kHz-en méri, illetve az a multitone distortion nem tudom mire jó, egy intermodulation distortion (IMD) mérés sokkal hasznosabb lett volna.

Primitív kérdésre nincs helyes válasz. – A hsz nyomokban iróniát tartalmazhat! – Boldogok a lelki szegények, mert övék a facebook üzenőfala.

(#167) lezso6 válasza orion1025 (#165) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

Nem mindegy, hogy mégis hogy jönnek ki a számok, ugye egy hiteles méréshez kb ezekre lenne szükség:

1. maga a mérési eredmény
2. pontosan minek az értékét mérték, milyen alkatrészt mértek
3. milyen paraméterekkel, környezetben, eszközökkel mérték

S akkor ha ez megvan, az még mindig kevés, mert ott a relevancia kérdés-e is, hogy számít-e valamit az a mérés, mennyire szól bele a hangba, főleg ha számba vesszük az esetleges többi mérést is.

Tehát pl adott ez cikkben lévő -129 dB THD érték, az első pont jó, mert legalább van mérés. :D Bár elég sovány, mivel nem grafikon, csak egy szám. A második pont pedig már rossz, hiszen nem a teljes hangkártyára vonatkozik az eredmény, hanem csak egy alkatrészre, miközben a végső eredményt nagyon nagy mértékben befolyásolja a többi alkatrész. Szóval csalnak. A harmadikról meg nem tudunk semmit, sunyulás van. Bár gyaníthatóan csak 1 kHz-en mértek valamit és kész. S ugye itt a legkönnyebb teljesíteni, tehát más frekvencián mérve nagy eséllyel rosszabb az eredmény (pl 5 kHz-en csak -119 dB). Végül arra jutunk, hogy igazából nem sok értelme ennek, önmagában kevés egy 1 kHz egy hangkártyát, pl az IMD sokkal fontosabb érték, mivel jóval hangosabb és zavaróbb (könnyebben észrevehető) a THD-hoz képest.

Ha ugyanezt hangfalak dB értékével játsszuk el, akkor ugye ez azt kéne jelentse, hogy 1 watt terhelés alatt 1 méterre mekkora dB(SPL) hangnyomást tapasztalunk. Na most ez kevés. Tudni kéne hogy milyen hanggal mérnek. Pl ha 1 kHz-cel, akkor máris simán lehet olyan eset, hogy egy 85 dB-es hangfal hangosabb lesz egy 90 dB-esnél, mivel utóbbi 1 kHz-en kiemel, azaz nagyon hatékony, de máshol meg halk. :) Meg hát ott a relevancia: az érzékenység csak egy paraméter a sok közül.

Primitív kérdésre nincs helyes válasz. – A hsz nyomokban iróniát tartalmazhat! – Boldogok a lelki szegények, mert övék a facebook üzenőfala.

(#168) orion1025 válasza lezso6 (#167) üzenetére


orion1025
(őstag)

Pontosan ezért írtam a számmisztikát. és ezekkel nagyon sok embert meg lehet venni.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#169) Tetsuo válasza orion1025 (#168) üzenetére


Tetsuo
(tag)

Egyetértek. A legkomolyabb gyártók is használják (a "gemátriát").

(#170) narumon válasza Dobrika (#164) üzenetére


narumon
(őstag)

Műszaki szempontból sem a legrosszabb messze nem. Ha fizikai formátumban nagy felbontású zenét akarsz venni, akkor vinyl az amin szinte minden elérhető BD, DVDA, SACD és társaik azon alig elérhető valami bár ezek már szólnak úgy mint a vinyl. A CD meg még FONTOS műszaki paraméterekben sem közelíti meg a vinylt, főleg azért nem mert a modern CD-ket teljesen elbassza a loudness war nevezetű dolog. Hidd el végig próbáltam már minden utat. BDA lehetne szimpatikus de szinte semmi nem jelenik meg ebben a formátumban. HDTrack fele csalás szintén, ráadásul nem fizikai formátum, biteket gyűjtögessen akinek három anyja van.

Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

(#171) Dobrika válasza lezso6 (#167) üzenetére


Dobrika
(lelkes újonc)

A Creative tapasztalatom szerint, a kártyával végzett saját loopback mérések eredményét adja meg.

Narumon

A CD meg még FONTOS műszaki paraméterekben sem közelíti meg a vinylt.

:Y

Javaslom nézz utána a vinyl műszaki paramétereinek, mert szó szerint a legrosszabbakat produkálja a gramofon óta.

[ Szerkesztve ]

(#172) narumon válasza Dobrika (#171) üzenetére


narumon
(őstag)

Hmm.... szerintem neked kellene utána nézni.... igazából van egy pár paraméter amiben gyenge ez tény, cserébe viszont analóg így úgye a bitmélység mint olyan értelmezhetetlen. Egy jó nyomású lemezről 40-45khz körüli hangok simán lejönnek. (Az új lézeres eljárással még többet ígérnek). Loudness war sem jellemző vinylen. 40-50-60 év múlva is bizonyítottan hallgatható, stb. Szerintem menj és hallgass meg egy normális vinyl rendszert.

Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

(#173) Dobrika válasza narumon (#172) üzenetére


Dobrika
(lelkes újonc)

Bravó, legalább a denevérek is hallgathatják, ha te nem is hallod a nagyfrekit . :)

Viszont, amit hallani leheet, az az inyonyatos modulációs torzítás, a borzalmasan alacsony jel/zaj viszony, a nagyon rossz sztereó áthallás, a nyávogás és ráadásnak kopik is a lemez. :(

Mellesleg láttam már spektrum képet a baakelit híres nagyfrekvenciás átviteléről, és valóban elmegy 30-35Khz-ig is, a probléma az, hogy azok a frekik nem a forrásból jönnek, hanem 10KHz felharmónikusairól van szó a brutális mértékű torzítás miatt, szóval hagyjuk ezt kérem. Ha tetszik a hangja semmi baj nincs, nekem is tetszik néhány nóta a lemezen, de ettől még nem jó.

Amúgy dinamika kompresszornak hívják amiről te beszélsz és azért nem alkalmazzák a vinlyl-en, mert egyszerűen a vinyl nem bírja. :DDD :DDD :DDD

(#174) ROBOTER válasza narumon (#172) üzenetére


ROBOTER
(PH! addikt)

A frekikorlátban nyilván van igazságod, ha nem is ennyire sarkos a helyzet.

"cserébe viszont analóg így úgye a bitmélység mint olyan értelmezhetetlen"

A vinyl lánc végén mért eltérés a lánc elején (nyomólemez vágónál) beadott jelhez képest frekvenciától függően kb. 1 nagyságrenddel nagyobb az LSB-nek megfelelő "lépcsőtől". Még akkor is, ha egy digitális hanghordozót nem nagyon lehet 0dB-re kihasználva rögzíteni. Azért megnézném, amikor a vinyl láncba betolt pl. -85dB szintű jelet (és akkor mondtam némi tartalékot) te a végén kiszedsz és méréstechnikailag értékelsz.

"menj és hallgass meg egy normális vinyl rendszert."

Az élményt senki sem vitatja, legalábbis megértem. De miért kell műszaki magyarázatot tenni egy élmény mögé? Élvezetes és kész.

[ Szerkesztve ]

(#175) narumon válasza ROBOTER (#174) üzenetére


narumon
(őstag)

A műszaki magyarázat csak a belekötés miatt jött. Nyilván egy zenénél pedig első sorban az élvezet a fontos, az, hogy te milyennek hallod - éled meg a minőséget.

Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

(#176) narumon válasza Dobrika (#173) üzenetére


narumon
(őstag)

Ez attól függ mert számtalan kutatás bizonyítja, hogy a nagyfelbontású zene sokkal kellemesebb a fülnek, nem véletlenül terjed digitálisban is. Valószínűleg az ember nem csak a fülével - hallójáratával érzékeli a zenét - hangokat mint ahogy nem csak a tüdőd vesz fel oxigént. Azért a borzalmasan alacsony jel-zaj viszont megint ugye a mihez képest kérdést veti fel. Egyébként kell hogy forrásból jöjjön a nagyfreki (még több is) ugyanis a quadró lemezeknek pont az volt a kódolása, hogy a nagyfreki ment a hátsó hangfalakra kódolással - ott pl kitétel, hogy a lemezt úgy kell gyártani, hogy 45khz-ig feltunkolják hanggal.

Egyébként nyilván mindenki azt hallgat amit akar, az én fülemnek a CD-k többsége bántóan buta. Van pár igényes kiadó akik kiváló CD-ket adnak ki de sajnos ritka mint a fehér hollló.
Igen a kompresszálás egyrészről a technológia miatt másrészről a még mindig fellelhető (de kiveszőben lévő) igényesség miatt hiányzik vagy kisebb mértékű mint a lemezen. (Egyébként ennek tényleg loudness war a neve). Ez már önmagában elég, hogy inkább az LP-t válasszam mert egyszerűen élve nyúznám meg a kompresszáló mániás hangmérnököt (bár szerintem neki parancsba van adva, hogy utcán meg kocsiban fogják ugyis hallgatni). Az már csak hab a tortán, hogy a vinyl értéke általában felfele megy, a nagy és igényes borítót, insertet sokkal jobb kézbe fogni mint a CD-t, stb stb.

Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

(#177) Tetsuo válasza narumon (#176) üzenetére


Tetsuo
(tag)

Abszolút egyetértek.

(#178) PuMbA válasza narumon (#176) üzenetére


PuMbA
(PH! félisten)

"Ez attól függ mert számtalan kutatás bizonyítja, hogy a nagyfelbontású zene sokkal kellemesebb a fülnek, nem véletlenül terjed digitálisban is."

Azért annyira nem terjed. A földön jó, ha 0,000001%-a az embereknek nagyfelbontású zenét hallgat. Egyébként én 192kHz-es LP digitalizációt is 44,1-be hallgatok, mert szerintem 0 a különbség és 10-ed annyi helyigénye van.

[ Szerkesztve ]

(#179) Dobrika válasza narumon (#176) üzenetére


Dobrika
(lelkes újonc)

Nem látom értelmét a vitának, műszakilag nyílván nem vagy kompetens, a többi meg engem nem érdekel, ízlésről nem vitatkozok. :)

[ Szerkesztve ]

(#180) narumon válasza Dobrika (#179) üzenetére


narumon
(őstag)

Ajjaj amikor csak úgy sorjáznak az érvek. Mellesleg szívesen látunk facebookon a vinyl gyűjtők csoportban, vagyunk uszkve 7-8 ezren ott még komplett műszaki leírást is tudsz kapni ha nagyon szeretnél. (Bár vicces amikor rám mondod, hogy nem vagyok műszakilag kompetens, de szerinted 30khz fölött már nincs hang a vinylen, a 80-90khz átvitelt biztosító hangszedőket csak viccnek gyártják, a 90db jel-zaj viszony bazi kevés, stb stb.) Kérdés mennyire fogsz sokkot kapni akkor a 2019 év vége felé boltokba kerülő lézervágott Vinyl-től, ahol a külső barázdákon 100khz átvitelt ígérnek a gyártók....

Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

(#181) narumon válasza PuMbA (#178) üzenetére


narumon
(őstag)

Persze ha a földet nézed alapnak akkor ez így van - akkor inkább úgy fogalmaznék, hogy a zeneszerető, zenét nem csak háttérben hallgató közösség. Tapasztalataim szerint aki hifizik az egyre inkább HD anyagot vagy vinylt hallgat.

Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

(#182) narumon válasza PuMbA (#178) üzenetére


narumon
(őstag)

"Egyébként én 192kHz-es LP digitalizációt is 44,1-be hallgatok, mert szerintem 0 a különbség és 10-ed annyi helyigénye van."

Ez kizárólag fül és hifi cucc kérdése. Kocsiban én is mp3-at hallgatok mert úgysem hallanék semmi különbséget, otthon viszont vakteszten is megmondtam 100% pontosággal, hogy mikor szól mp3 és mikor FLAC, és kisebb pontossággal ugyan de a HD-t is meg lehet mondani. A legnagyobb különbség pl az, hogy a 16bit 44.1khz zenét, 10-20 perc után megunom, fészkelődök, érzem a fülemben, hogy valami zavar, a HD-nál ez lényegesen hosszabb idő, vinylnél meg akár egész nap képes vagyok lemezt hallgatni. Egyszer próbálj ki egy ilyen hosszabb tesztet (persze csak akkor van értelme ha van otthon ehhez hifid is).

Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

(#183) ROBOTER válasza narumon (#180) üzenetére


ROBOTER
(PH! addikt)

Azért te is érezd a dolog abszurditását:

Én is vittem vissza boltba 1994-ben szlovák nyomású Depeche Mode CD-t (akkoriban az összeset ott nyomták), mert úgy volt kompresszálva, hogy nem ismertem fel a számot. Vettem egy holland nyomást Németországban.

Eddig ok.

De mit kezdesz a lézervágású vinyllel, ha az a gyüjteményed 0%-át teszi most ki, és később sem mehet őrült nagy százalékra, mert egyszerűen nem fog megjelenni a kedvenc zenéd és/vagy a kedvenc zenédet Dolby A-val rögzítették soksávos stúdiómagnóval. A kedvenc zenéid maradéka pedig 48KHz/16bit-en masterelt vagy ha későbbi termék akkor szintén digitális, de nagyfelbontású.

Ez kicsit olyan, mint a képlet az élet valószínűségére az univerzumban.

Elenyésző a zenei "történés", ahol kihasználható a minőségi előny, a valóság nem a tesztlemezek rögzítéséről szól. Ezt a forrást elenyésző számú ember szereti legalább annyira, hogy jelentős arányban és tartósan hallgassa. Elenyésző számú lemez fog megjelenni ezzel a csúcstechnológiával és elenyésző számú ember fogja a szobáját berendezni úgy (fizikai méretek és adottságok, külső zaj + hangrendszer), hogy a feltételek adottak legyenek.

(#184) Dobrika válasza narumon (#180) üzenetére


Dobrika
(lelkes újonc)

Nem, szerintem már 20KHz-től sincs érdemi infó a lemezen, csak az alacsonyabb frekik felharmónikusai. Ezt arra alapozom, hogy nagyfelbontású digitalizált felvételeket elemeztem spektrum analizátorral, nem a fészbúk csoportban olvastam. :) Ja és szintén csak a hívók szerint van értelme 20KHz felett bármiféle frekvenciának megszólalnia, ami legfeljebb azért okozhat érdemi változást, mert nagyfrekin elég magas a hangszórók torzítása és különböző frekvenciák különbsége jelenik meg visszahallgatáskor, amik felvételkor nem voltak jelen.

Nem értem miért erőlködsz, 90dB jel/zaj viszonyra soha az életben nem volt és nem is lesz képes a vinyl, ha a 60dB megvan az már elég jónak számít. Mégegyszer leírom, hogy ettől még tetszhett neked, nekem is szokott, de nem jó. Valakinek a trabant is kultusz és imádja, de attól még egy igénytelen szemét autó, amibe soha többé nem akarok beülni. :)

(#185) Duracellm... válasza Dobrika (#184) üzenetére


Duracellm...
(PH! kedvence)

Hallottam vinil köré épített rendszert és digitális forrás köré épített rendszert is. Egyik sem volt "tökéletes", de mindkettő képes volt azt az illúziót létrehozni, hogy intim kapcsolatba lehet kerülni a zenével. (megbasznak a füleden keresztül)
Nem a frekvenciamenetekről meg a dinamikáról kezdtünk el utána beszélgetni, hanem a zenészek lelkiállapotáról, milyen helyiségben vették fel, milyen mikrofonozással, mi volt a koncepció keverésnél.

A nagy számok csak addig fontosak, amíg utánuk és nem a füled után mész.

Sün

(#186) lezso6 válasza Duracellm... (#185) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

A hallás szubjektív, a számok objektívek. Mindkettőt figyelembe kell vennei, de önmagukban értelmetlenek, s versenyeztetni sem érdemes a kettőt. Amit jónak hallasz, az nem biztos, hogy jó minőségű; illetve ami jó minőségű, azt attól még nem biztos, hogy jó hallgatni.

Primitív kérdésre nincs helyes válasz. – A hsz nyomokban iróniát tartalmazhat! – Boldogok a lelki szegények, mert övék a facebook üzenőfala.

(#187) Dobrika válasza Duracellm... (#185) üzenetére


Dobrika
(lelkes újonc)

Értem már baszki, de senki ne állítsa azt a baromságot, hogy a vinyl jobb műszakilag, mert minden szempontból hamis, kamu, nem igaz, baromság, fasság gyökérség, tévedés, ostobaság és a tudomány pofánköpése! Ez elvileg egy szakmai fórum, mégis a hajamat tépem, hogy miket lehet itt olvasni, már bánom, hogy regisztráltam.:W

[ Szerkesztve ]

(#188) lezso6 válasza Dobrika (#187) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

Akkor be ne nézz a HiFi topikba, mert azt is megvánod, hogy megszülettél. :DDD

Primitív kérdésre nincs helyes válasz. – A hsz nyomokban iróniát tartalmazhat! – Boldogok a lelki szegények, mert övék a facebook üzenőfala.

(#189) ricsard88 válasza lezso6 (#188) üzenetére


ricsard88
(fanatikus tag)

:DD

(#190) Dobrika válasza lezso6 (#188) üzenetére


Dobrika
(lelkes újonc)

Megfogadom a tanácsot. :DD

(#191) narumon válasza ROBOTER (#183) üzenetére


narumon
(őstag)

"De mit kezdesz a lézervágású vinyllel, ha az a gyüjteményed 0%-át teszi most ki"

Hogyhogy mit kezdek? Megveszem és hallgatom. (Nem kell hozzá semmi új cuccot venni csak a vágás (gyártás) metódusa változik. Most is van pár ezer lemezem van mit hallgatni.

és később sem mehet őrült nagy százalékra, mert egyszerűen nem fog megjelenni a kedvenc zenéd

Akkor az kijön "síma" vinylen ahogy eddig is. Vinyl - vinyl nekem a mostani lemezek nagy százalékával sincs gondom - bár mint fentebb is írtam ide is gyűrűzik be az igénytelenség :(

A kedvenc zenéid maradéka pedig 48KHz/16bit-en masterelt vagy ha későbbi termék akkor szintén digitális, de nagyfelbontású.

Nekem a digitális nagyfelbontással nincs bajom. Ha jó a master akkor az egy vinylre rátéve is nagyon jól fog szólni. Most is ezt csinálják nagyon kevés stúdióban rögzítenek ma már analóg módon, viszont a profi stúdiókban 32bit/384khz az alap rögzítés, ebből nagyon faszányos vinylt lehet nyomni ha a mastert nem cseszik el. Szerencsére az igényesebb együttesek kiadók külön mastert csinálnak vinylre és CD-re. Sajnos hallatszik is a különbség rendesen.

Ezt a forrást elenyésző számú ember szereti legalább annyira, hogy jelentős arányban és tartósan hallgassa. Elenyésző számú lemez fog megjelenni ezzel a csúcstechnológiával

Ezt nem igazán értem. Ugye azt tudod, hogy a vinyl piac egy több milliárd dolláros piac és kb szinte minden valamire való kiadvány megjelenik vinylen is? Az hogy most a lézervágott vinyl ebből milyen arányban lesz jelen nyilván nem tudni (de az egyik legnagyobb európai présüzem már berendelte hozzá a gépeket), de a régi vinylek sem tűnnek el, egyszerűen szerintem lesznek igényesebb kiadók akik majd így vágatják a lemezt és lesznek akik a hagyományos módon. (Bár a lézervágás olcsóbb mint a mostani, de az újdonság miatt egy ideig biztos drágábban adjákj majd az így készült lemezeket).

Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

(#192) narumon válasza Dobrika (#184) üzenetére


narumon
(őstag)

Nem, szerintem már 20KHz-től sincs érdemi infó a lemezen, csak az alacsonyabb frekik felharmónikusai. Ezt arra alapozom, hogy nagyfelbontású digitalizált felvételeket elemeztem spektrum analizátorral, nem a fészbúk csoportban olvastam.

Prekoncepciókból indulsz ki. Én is elemeztem és nem facebook csoportban olvastam. Talán elemezd megint. Talán egy olyan felvételt vegyél elő amit megfelelő eszközzel rögzítettek. (És akkor még mindig a rögzítés hiányosságaival együtt fogsz elemezni). Én is szoktam haveroknak digitalizálni vinylt és amikor visszahallgatom azért messze nem az eredetit kapom vissza.

Ja és szintén csak a hívók szerint van értelme 20KHz felett bármiféle frekvenciának megszólalnia,

Ne haragudj de egy ideje már teljesen komolytalan amit írsz. Ez is pont ilyen.

Nem értem miért erőlködsz, 90dB jel/zaj viszonyra soha az életben nem volt és nem is lesz képes a vinyl, ha a 60dB megvan az már elég jónak számít.

Annyi fáradtságot sem veszel, hogy utána nézz.... szerintem te leragadtál a nagyi lemezeinél és lemezjátszójánál....

Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

(#193) narumon válasza Duracellm... (#185) üzenetére


narumon
(őstag)

Ez a lényeg egyébként. Amit kollega állít a CD felsőbbrendűségéről annak legalább itt ki kéne jönnie és akkor 10-ből 9 embernek úgy kéne felállnia a teszt után, hogy a CD jobban szólt. Ennek ellenére az arány pont fordított. 10-ből 9 ember úgy szokott felállni, hogy baszki a CD egy szar volt mellette. (Az is, tisztelet a kivételnek)

Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

(#194) Dobrika válasza narumon (#192) üzenetére


Dobrika
(lelkes újonc)

Bírom, hogy konkrétumokkal, magyarázattal sosem szolgálsz, csak cáfolsz azzal, hogy én hülye vagyok. :))

Pihenj kicsit. :))

Ne haragudj de egy ideje már teljesen komolytalan amit írsz. Ez is pont ilyen.

Én konkrét magyarázatot adtam erre, mire te megint csak komolytalanozol. :)

20KHz felett bármiféle frekvenciának megszólalnia, ami legfeljebb azért okozhat érdemi változást, mert nagyfrekin elég magas a hangszórók torzítása és különböző frekvenciák különbsége jelenik meg visszahallgatáskor, amik felvételkor nem voltak jelen.

Gondolom a bokád leszakad, ha elárulom, hogy manapság már a kutya sem dolgozik analóg technikával, így a vinylre nyomott muzsikát is digitálisan rögzítik és masterelik. :)

Az persze külön rejtély, hogy egy hangkártyát bemutató cikk alá miért kellett megjönnie egy vinylfetisisztának és osztania a tipikus szánalmas hülyeségeit mindenféle konkrét érv nélkül, egyfajta megmondókapitányként, mert mindenki más süket.

Ahogy hallom a hírét a hifi topikban megvan a helyed, menj vissza oda szerintem és örülj a fajtársaidnak, de ez már iszonyat nevetséges.

[ Szerkesztve ]

(#195) arabus válasza ΞΔGLΞ (#38) üzenetére


arabus
(fanatikus tag)

Nem tudom minek szakérteni itt egy studió keverővel?
Ez a pci express kártya nem erről szól te meg osztod itt a tudást.
Amugy a te összetékolt kis holmidhoz hépest a creative egy joval
komolyabb cég.Már 2007-ben tudott 192 khz-et:[link].
És itt belsö pc kártyárol beszéltünk.
Ha valaki 3000 hülyeség leirásával nagyur attól még nem lett okos.

(#196) Duracellm... válasza narumon (#193) üzenetére


Duracellm...
(PH! kedvence)

CD-nek gagyi a mechanikája, túl sok alkatrész, ahhoz hogy a digitális technológiai előnyét megcsillogtassa. Ugyan ezt a 44.1/16-os PCM-et lejátszva egy sd kártyáról radikálisan mást mutat, csak ugye kevés a közkézen forgó, nem összebarmolt anyag, amit megéri végighallgatni. Nagyjából a "CD"-vel a loudness war és utána beállt ez az állapot, ami a mennyiségi zene fogyasztást gerjeszti, akár ilyen PC-s hangkártyán át, ami minőséget és sok szolgáltatást ígér egyszerre.(csak hogy ON is legyen)

[ Szerkesztve ]

Sün

(#197) narumon válasza Duracellm... (#196) üzenetére


narumon
(őstag)

Tökéletesen egyetértek.

Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

(#198) narumon válasza Dobrika (#194) üzenetére


narumon
(őstag)

Gondolom a bokád leszakad, ha elárulom, hogy manapság már a kutya sem dolgozik analóg technikával, így a vinylre nyomott muzsikát is digitálisan rögzítik és masterelik

Na látod ennyire olvastál figyelmesen - ezt még én is leírtam.

Vinyl hírek és újdonságok: www.vinylnirvana.hu

(#199) ROBOTER válasza narumon (#197) üzenetére


ROBOTER
(PH! addikt)

Az elég baj neked.

CD mechanika és hangminőség? Légy szíves fejtsd már ki a szigorúan műszaki elméletedet a kettő összefüggéséről. Mármint mechanika alatt egy hétköznapi, de tisztességes lejátszó szerkezetét értem.

[ Szerkesztve ]

(#200) Tetsuo válasza ROBOTER (#199) üzenetére


Tetsuo
(tag)

Az Audio CD kiolvasása nem teljesen digitális, ahogy azt a laikusok gondolják. A lineáris PCM időzítése pl. merőben függ a kiolvasási mechanika sebességétől/pontosságától.
Bár bizonyos pufferekkel lehet orvosolni a jelenséget, azért az mégsem olyan egyszerű - és úgy tűnik nem is olcsó.
A legtöbb CD-lejátszót a mai napig bizony jellemzi a mechanikából eredő jitter - sajnos.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.