- Mobil flották
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
Új hozzászólás Aktív témák
-
doooo
veterán
válasz
beyruth82 #215 üzenetére
Már hogyne tudnának benyomulni...BBK, Xiaomi, mind ácsingóznak a helyére, és ezek csak a nagyobb kínai gyártók. Samsungról ne is beszéljünk. De csúcskategóriában még az Apple is ott van. És ismételten, azokon a piacokon, ahonnan már nagyrészt kiszorult a Huawei, sikeresen átvették a helyét, egy pillanat alatt. A globális eladások sem csökkentek a koronavírus előtt, tehát nem voltak olyan tömegek, akik a "vagy Huaweit, vagy semmit" elvet vallották.
A te elképzelésed továbbra is csak akkor lehetne igaz, ha 240 millió die-hard fan lenne, akik már csak azért sem vennének más márkájú mobilt (bár ebben sincs logika, egyszer úgyis le kell cserélni a zsebükben levő Huaweit/Honort... vagy nem lesz többé telefonjuk?), és szó szerint százmilliós csökkenés lenne a piacon. Viszont ez abszurdum, eddig sem volt ilyen, és ezután sem lesz.Ja amúgy senki nem gyárt le 60 milliónyi készülékkel többet raktárra, ez nonszensz, és több szempontból kivitelezhetetlen, szóval mindenféleképp lehetetlen a 300 millió is.
-
Fuxosbömis
tag
Szénné röhögöm magam a Harmony OS hallatán. Még meg sem jelent, de a fanok már az egekbe emelik......giga bukta lesz. Lopással, csalással, nagyotmondással nem lehet jól működő OS-t kifejleszteni.
-
Schuler888
senior tag
válasz
beyruth82 #207 üzenetére
Anno volt cikk errol, talan a TMSC kapcsan, (asszem itt is), hogy meg sem fogjak erezni a kieso huawei megrendeleseket, mert az AMD egybol lecsapott ra, de eleg megnezni a kijelzopiacot is, az applenek is 3 kulon beszallitoval kell szerzodnie hogy tudja tartani a volument. A memoria regota hianytermek, ezert is megy fel olykor pofatlanul az ara egy ideje, tehat boven van megrendelesuk az ebben a szegmensben dolgozo beszallitoknak
nem veletlen kotnek le mar elore gyartaskapacitast, erosebb kutya kozosul szinten.
-
Giovan!
addikt
válasz
beyruth82 #217 üzenetére
Áh értem, szóval a márkahűség miatt. Hát ez nem tudom mennyire erős a Huawei felhasználóknál, de szerintem itt inkább a koronavírus-járvány és főleg annak várható gazdasági hatásai okozzák a mobilpiaci eladások visszaesését, mintsem a Huawei sorsa körüli bizonytalanság.
-
Szerintem rengetegen akik mondjuk tavaly vagy tavaly előtt vettek egy huaweit és idén cserélték volna kivárnak mi lesz a céggel és inkább halasztják a vásárlást de nem váltanak gyártót egyből(megszokasból,márkahűségből vagy mert nem ismerik a többi gyártót eléggé,stb).Pl:
Tavaly valaki vett p30 pro-t googleval.Idén p40 prora nem cserél mert nincs google és inkabb kivár hátha a jövőre megjelenő p vagy mate széria már újra googleval jelenik meg. -
240 millió telefont adott el a huawei 2019-ben. Nyilván nem darabra pontosan ennyit gyártottak hanem jóval többet amik a gyári raktárakban,eladóknál,forgalamzóknál,szolgaltatóknál vannak eladatlanul.A 300 millió csak egy hasraütészserű szám de 240 milliónál mindenképp többnek kell lennie.Nem hinném hogy azonnal be tudnának nyomulni a helyére más gyártók inkább globális csökkenés jellemzi az eladásokati adatokat.A fokozatosság viszont igaz természetesen nem egyszerre szakadna 240 millió vásárló a piacra
-
doooo
veterán
válasz
beyruth82 #205 üzenetére
Szerencsére nem gyártott le 300 millió készüléket tavaly. És pláne nem adott el ennyit. Arról nem is beszélve, hogy fokozatosan esik ki a piacról, nem azonnal, hirtelen. Van bőven idejk átvenni a helyét a többieknek... tavaly ősszel már tökéletesen látszott ez például Európában. Itt estek először drasztikusan az eladásaik, a Samsung és Xiaomi pedig azonnal bekebelezték a korábbi piaci részesedését, és összességében nem fogyott kevesebb telefon, sőt.
Egyébként meg az egész iparág megszenvedi a koronavírust, egyértelmű, hogy a korábbi eladási számok mentek a kukába az idén. -
Giovan!
addikt
válasz
7Heads Drago #212 üzenetére
Mármint kivárják hogy mi lesz a Huawei-el? Biztos lesznek ilyenek, de rájuk nem alapozhatnak a cégek, mert szerintem még a Huawei sem tudná megtippelni, mennyien lesznek.
-
7Heads Drago
veterán
válasz
Depression #211 üzenetére
Azért sztem meg simán kivárnak majd sokan. Persze nem mindenki. Csak ugye a Huaweit ki lehet ütni, akkor bárki mást is.
-
válasz
Depression #206 üzenetére
Én most inkább a beszállítók szempontjából kérdezem.Ha a világ legkapitalistább, a szabad piacot más országokban akár háborúval is kierőszakoló kormány a sajátjában korlátozza a tőkét(milliós,milliárdos kiesést okozva) akkor ezt nem kötelessége kompenzálni valahogy?
-
válasz
Depression #204 üzenetére
Abban én is biztos vagyok de a huawei által legyártott telefonok számát nem biztos hogy hozzák az új, feltörekvő gyártók.Tehát pl tavaly mondjuk a huawei legyártott 300 millió telefont amibe különböző licencelt alkatrészeket vásárolt(kamera,chipset,stb). Mondjuk jövőre ez kiesik de a többi gyártó megrendelései nem nőnek ennyivel, nem akkor mi van?
-
A tiltások miatt kiesett bevételeket kompenzálja az usa kormánya a cégeknek valahogy?
-
sfefe
addikt
Chip gyártás...ezt is megoldják mint más technikai másolást...
-
Dhampir
félisten
válasz
7Heads Drago #192 üzenetére
Valamint kicsit gyorsabb belső tárolót is kapott, ha nem tévedek.
-
fairi
őstag
válasz
Ezekiell #188 üzenetére
Elektori rendszerből következik igazából kettőből választhatsz. Oké szavazhatsz harmadikra, de azok elvesznek, mivel győztes mindent visz.
Nálunk is a kis párokra érkező szavazatok semmisek lesznek.
2016-ban is emberek 5,7% másra szavazott nem a két nagy pártra, de képviseletük nem lett.Jobb rendszerek még 1% esetén is adnak vmi képviseletet, csak ott az a baj egyezkedni kell a pártoknak, na ami rosszul megy.
Képviseleti demokrácia nem egyszerű. Nem csoda nem ritkán hibrid rendszer lesz, vagy csak egy nagy kamu műsor mint belaruszoknál.. -
Ezekiell
veterán
-
válasz
7Heads Drago #192 üzenetére
tudom, h van rajta gugli, de mi lesz a frissítésekkel, mégfontosabb biztonsági foltokkal ha a cég lehúzza a rolót?
-
gondolkoztam egy p30 pro new edisön beszerzésén, de kicsit tartok tőle, ilyen körülmények között meddig fut még a mobilteló üzletág és a támogatás/biztonsági frissítések...
-
Ricardo
titán
válasz
7Heads Drago #189 üzenetére
Így van . Jelen állás szerint a szoftver lesz a legkisebb gondjuk.
-
7Heads Drago
veterán
válasz
Inkvizitor1 #163 üzenetére
Az eddigi sikerek titka a kirin prociban volt. És a jelenlegi állás szerint semmilyen értékelhető soc-juk nem lesz. Főleg nem a P széria magaságában. De legyen úgy!
-
Ezekiell
veterán
válasz
Inkvizitor1 #187 üzenetére
Nem kettőből lehet valasztani ám...
-
Inkvizitor1
tag
"Különféle shadowban hatékonyabb, te látod megjelent, de senki nem reagál rá, és így értéktelennek tűnik"
Ezt a youtube is bőven megcsinálja.A legnagyobb tévhit egyébként, hogy Amerika demokrácia. Még a Freedom House amerikai NGO jelentése szerint is csak "korlátozott demokrácia", de szerintem inkább puha diktatúra. Az embereknek el kellene azon gondolkodni, hogy például miért lehet vagy 200 év óta csak 2 pártból választani. Mert az igazi hatalom ezeknél a pártoknál van, a szénátorok meg sokszor életfogytig vannak megválasztva, lásd McCain. De a válasz az, hogy a különböző párt donorok, például nagy tech cégek, és milliárdos magánszemélyek egyszerre szokta támogatást adni mind a két nagy pártnak, általában úgy, hogy a Demokrata párt többet kapjon. És ez vezet ahhoz, hogy 3. párt sosem tud megjelenni, mert a két nagy párt ki van tömve pénzzel, egy harmadiknak pénz nélkül meg esélye sincs. Lehet, hogy ez nem sztálinista diktatúra, de nem is demokrácia.
Múltkor volt valami felmérés, hogy a szavazók kb 50%-egyik elnök jelöltet sem tartja mentálisan egészségesnek. És mégis ebből a kettőből lehet választani. De az elnök választás egy bohóc show, amit odadobnak az embereknek, az elnöknek viszont csak korlátozott hatalma van. Trump sem épített falat, nem volt meg hozzá a hatalma, a Republikánus pártot viszont nem lehet leváltani. -
Inkvizitor1
tag
Szerintem ami még elképzelhető az az, hogy a kínai cégek lemondanak a flagship kategóriáról, és az lesz mint kb 6 évvel ezelőtt, hogy ott lesznek az alsó, meg részben a középső kategóriában. Nem lesz meg a technológiájuk flagship telefon gyártásához, mert 5nm-es chipet még vagy 3-4 évig nem tudnak gyártani, a 7nm-ért is küzdeni kell, de a show menni fog tovább. Gyakorlatilag arra kell törekedni nekik, hogy két generációval ne maradjanak le, közép kategóriában viszont elmozoghatnak egy 7nm-es chippel, főleg, ha a Harmony önmagában gyorsulást és energia hatékonyságot fog eredményezni.
-
fairi
őstag
"Mintha elbeszélnénk egymás mellett
"
igen, értem én mit mondasz, csak azt írod hogy milyennek kéne lenni a világnak."kiterjeszteni a befolyását a világban. Ezt az USA meg akarja akadályozni. "
Államok többsége azt szeretné, hogy szava mindenhova elérjen, csak kevésnek van rá lehetősége.
Kína meglátott egy hatalmas foltot amit USA és szövetségesei hagytak. Bizonyos államokkal nem akartak üzletelni. Kína bárkivel alkut köt, igaz feltételek nem biztos jók és pórul járhatsz. Miért Kína és nem India lépett erre az útra? Diktatúrának van egy kis előnye, ha van egy erős vezető látomással, azt erővel végigverheti a népen. India még mindig reformjaival szenved. USA is nehéz helyzetben van, két párt mentén szakadozik." Erre pedig szerintem elegendő az ilyen, bizonyos stratégiai fontosságú szektorokban terjeszkedő kínai cégek elleni fellépés is. "
USA egységesen léphet fel, de EU nem tud. A perifériás államoknak jól jön a távoli pénz is, és magánalkut köt. EU vezetőség inkább lenyeli ezt, mint szakadást generálni.
Kína bármely projektbe fizet pénz, feltétel meg kisbetűs, EU biztosítékokat kér. kína nem követel politikai változást a pénzért, EU meg szeret biztosítékot várni. Ahol egy kétes projekt, ott Kína is feltűnik -
fairi
őstag
válasz
Depression #180 üzenetére
"akkor holnap nem mehetnék a szomszéd faluba, mert megírtam ezt a posztot, és ha lázas lennék, akkor 20-an vernének engem is, és a családomat is, mert táborba kell, hogy vonuljak"
egy dolgot ne felejtsd el, ami hír Kínából jön az átmegy kínai vagy nyugati propagandán. Igazság inkább annyi a poszt meg se jelenne, mert automatikus chat szoftvert kulcsszó alapján blokkol. Különféle shadowban hatékonyabb, te látod megjelent, de senki nem reagál rá, és így értéktelennek tűnik. 1,3 milliárdos országba ezerszám születnek a kedvezőtlen posztok, és semelyik államnak nincs arra kapacitása hogy mindenkit büntessen.
ha valaki nagyon pattog azt kapják el, és statuálnak példát, mint teszik itthon is ha koronavirus vagy holokauszt tagadó vagy. Ott a Párt a kellemetlen téma.Van YT videó amin nyíltan szegi meg a feltöltő a kínai törvényeket Pekingből , mert VPN-t használ és prezentálja hogy megkerülhető ezzel a programmal a tűzfaluk. Igaz kényes témákat nem feszeget.
Jelenleg a világon csak egy igazi despotikus diktatúra van, ami tényleg élet minden pillanatát akarja szabályozni az Észak-Korea.
És nem hinném bárki elfogadna vagy bevezetne despotikus rendszert. jelenleg elég jó módszerek lettek az internet megrendszabályozására.
-
_cHAos_
aktív tag
Egyszerűbben: a KIRIN egy custom ARM Soc volt, licenszek híján megtervezni sem tudna a Huawei egy ARM alapú új generációs lapkát, nincs is ami eljusson gyártásig. Az meg Kit érdekel kategória, hogy a létjogosultsag nélküli előző generációs Soc-t nem gyártja le nekik a TSMC. (egyébként szintén törvénybe ütköző lenne)
Nem mintha hiányoznának a kínai processzorok. -
_cHAos_
aktív tag
Nem célom fikázni a cikket, de megemlíthettétek volna
hogy a HŐS KIRIN egylapkás feldolgozó egységek olyan ARM (nem kínai cég) architektúrára épülnek, amit a Huawei már nem képes megvásárolni. A TSMC nyilván nem fog lopott technológiát gyártani... Marad
, ami raktáron van a Huawei-nek. Bocsánat, hogy ezt beszúrtam 50 orosz-vietnámi-koreai-amerikai és kínai politikai/világnézeti témájú hozzászólás közé csak így szakmai alapon. -
Aryon87
félisten
válasz
Inkvizitor1 #167 üzenetére
YT helyett a Vanced megy, sztem az is ugyanúgy értesítene (passzolom ezt, nincsenek feliratkozásaim). Netflix meg elérhető már HMS alatt és tudtommal megy is, míg 2 hónapja még el se indult telepítés után.
-
Depression
veterán
"Nálunk is azért van demokrácia, mert EU, külföldi civil szervezetek, USA pénzeli a műsort." Műsor van bőven. 30 év nem volt elég, hogy átálljunk demokráciává, lassan hosszabb lesz az újabb diktatúra, mint az oroszok befolyása. De ez történelem, sem a törökök, sem a Habsburg monarchia nem arról szólt, hogy mi mit akarunk, és most sem arról szól,, vagyis de, mert megmondják nekünk, hogy mit akarunk.
Amit én láttam Kínából, azt köszönöm szépen, nem kérem, mert akkor holnap nem mehetnék a szomszéd faluba, mert megírtam ezt a posztot, és ha lázas lennék, akkor 20-an vernének engem is, és a családomat is, mert táborba kell, hogy vonuljak. Nem rémlik, hogy Kína arra hivatkozik, hogy külföldiek hordják vissza oda be a koronavírust? Mert ők lenullázták, és csak külföldi lehet a hibás? -
Giovan!
addikt
Mintha elbeszélnénk egymás mellett
A kínai állam, mint a dolgok jelenlegi állapotával elégedetlen nagyhatalom, szeretné megváltoztatni ezt a (szerinte számára előnytelen) status quo-t, és kiterjeszteni a befolyását a világban. Ezt az USA meg akarja akadályozni. Ennek érdekében különböző intézkedéseket hoz. A célja ezekkel nem a jelenlegi kínai rezsim leváltása, hanem a kínai terjeszkedés megakadályozása. Erre pedig szerintem elegendő az ilyen, bizonyos stratégiai fontosságú szektorokban terjeszkedő kínai cégek elleni fellépés is. Ebben lehet és kell is követnie Európának is az USA példáját.Ennél érthetőbben sajnos nem tudom elmagyarázni a dolgot, szóval én a magam részéről be is fejeztem az offolást ebben a témában.
-
fairi
őstag
"enki sem mondta hogy porrá kell bombázni, vagy összeomlásig kell szankcionálni. Nem csak a végletek léteznek. "
neked meg nem kell idealisztikus naivnak lenni, hirtelen egy diktatórikus rendszer nem szokott valódi demokráciába fordulni. max a filmekbe, meg fantasy sztorikba.
Maga a diktatúra is a többség jóváhagyásával működik, míg az erőszakszervezetek a vezető mellett állnak marad a hatalmi struktúra. Elégedetlen emberek mindenhol vannak, rendszer híveinek hűsége számít.Rendszerváltás legtöbbször külső beavatkozás eredménye, persze lehet békés a folyamat ha már alapból halódik a rendszer vagy igenis bombázás és szenvedtetés ha rendszer alapjából stabil. Ritkán kiderül a többség tényleg a vezető mellett áll (vagy legalábbis legitimálja)
legnagyobb demoralizálódás SZU bukása után volt (nyugati szankciók segítsége megvolt) mivel mikor SZU támogatás megszűnt életképtelen rendszerek összeomlottak.
2020-ben inkább visszafordulás látszik. Valóság az demokráciához szükséges egy megfelelő társadalom. Diktátor bukása után sokszor csak idő kérdés, mikor jön egy újabb ember aki kezébe szedi a hatalmat.
Nálunk is azért van demokrácia, mert EU, külföldi civil szervezetek, USA pénzeli a műsort. -
doooo
veterán
A külpolitikai döntéshozatalt valóban meg kell reformálni... nem számítottak arra, hogy a vétójogukkal így visszaélnek majd egyesek... (khm... tudjuk kiről van szó) Így aztán kicsit racionalizálni kellene, hogy 1 apró ország ne akaszthasson meg 26 másik által támogatott folyamatokat.
Na de megosztható vagy sem, tényező, mondhatni a szuperhatalmakon kívüli világ képviselője. Na meg amúgy ne felejtsük el, hogy van pár igen nagy szereplő az Unióban, akik külön-külön is befolyásosak minden téren, a világ legnagyobb gazdaságai közé tartoznak, vagy épp hatalmas, modern hadsereggel is rendelkeznek.
Ja és nem akarom újranyitni a diskurzust, csak ez még kikívánkozott. -
Giovan!
addikt
-
Giovan!
addikt
válasz
Inkvizitor1 #167 üzenetére
És ha sikerrel járnak, azzal az Apple árait is le tudják majd szorítani.
Én nem bánnám, de őszintén szólva ennek kicsi az esélye. Az Apple és a Huawei ugyan konkurensei egymásnak, de alapvetően máshol erőssek. Az Apple a nyugati piacokon, azon belül is a felsőkategóriában, míg a Huawei ha jól értem inkább a középkategóriában akar ezzel az új OS-el hódítani, és a megrendült vásárlói bizalom miatt (ami leginkább a nyugati piacokat érinti) főként hazai pályán lesz esélye a sikerre. Szóval az Apple eladásai nem valószínű, hogy túlzottan meg fogják érezni a HarmonyOS sikerét, legalábbis a kezdeti időszakban ennek nem nagyon van realitása. Persze pár év múlva, ha tényleg berobban, már más lesz a helyzet. -
Ezekiell
veterán
válasz
terratech #170 üzenetére
Nem, azon nincs GMS. De telepíthető rá elvileg.
-
Ezekiell
veterán
válasz
Juhaszatti #165 üzenetére
-
terratech
csendes tag
Sziasztok. Nem teljesen a temahoz tartozik, de eleg jo aron van a mediamarktba egy huawei tablet. Ezen sincs gms es play aruhaz? Koszonom elore is.
-
Inkvizitor1
tag
válasz
A memória onnan lesz, hogy állítólag előre egy évre készleteztek. Szerintem már a ZTE szankciók idején látták, hogy ez a pillanat valamikor el fog jönni.
A lényeg az, hogy valószínűleg fognak tudni olyat ajánlani, amire azt lehet mondani, hogy ebben meg abban rosszabb, viszont van amiben jobb.
És ha sikerrel járnak, azzal az Apple árait is le tudják majd szorítani.
Szoktam gondolkodni rajta, hogy mekkora érvágás lenne nekem, ha nincs GMS. Igazából csak az zavarna, ha nem kapok értesítés az új Youtube videókról amiket követek. A Gmail ugyanez, de ott lehet másik emailt csinálni. Vannak még könyveim playstore-on, azt nem akarnám elveszteni. A Facebook nem érdekelne, ha nincs értesítés, játszani meg nem játszok mobilon. Ja, van Netflix előfiztésem is, de az gondolom futni fog Hms-en.
Szóval szerintem lesz egy réteg, akinek működni fog az áttérés. -
Giovan!
addikt
válasz
Vagy az is lehet hogy a gyári appok esetén értendő ez a gyorsulás, a 3rd party appok esetén meg a fejlesztőre bízzák, hogy lefejleszti külön a platformra, és akkor az is hasítani fog, vagy hagyja alapállapotában az appot, cserébe a rosszabb felhasználói élményért.
-
Juhaszatti
addikt
válasz
Inkvizitor1 #163 üzenetére
"ahol az alkalmazások tökéletesen könnyedén futnak, teljes összhangban a rendszerrel, akárcsak az iPhone-nál"
A kérdés már csak, hogy milyen alkalmazások. Mert ugye az Apple-nél a Google szolgáltatásai is teljeskörűen elérhetők, a Huawei új operációs rendszeréről pedig az sem biztos, hogy csak ezek fognak hiányozni. Ha tényleg ennyire más lesz, ennyire összhangban lesz a rendszer a hardverrel, nem kizárt hogy minden appot külön kell majd átírni rá (pont mint iOS-en), innentől pedig erősen kérdőjeles, hogy mi lesz elérhető rá, és mi nem, még a legnépszerűbb alkalmazások közül is.
Ez persze teoretikus, egyelőre még az is kérdés, hogy az a "4GB memória" honnét lesz.
-
Giovan!
addikt
válasz
Inkvizitor1 #159 üzenetére
Továbbra is próbálsz nem tudomást venni a tényről, hogy a NATO a volt szovjet tagállamok kifejezett kérésére terjeszkedik náluk. Talán az orosz külpolitikának kellene változtatnia, hogy ne rettegjenek tőle ennyire a szomszédai...
Az nem komolyan vehető opció, hogy akkor hagyjuk Putyinnak, hogy restaurálja a cári Oroszország határait, cserébe ő meg megígéri (lol), hogy nem fogja szétrollkodni az amerikai választásokat.
Hogy háborúzni kevesebbet kéne, abban egyetértünk.De igaza van 7Heads Drago kollégának, ez már nagyon off topik, szóval én be is fejeztem ezt a beszélgetést.
-
Inkvizitor1
tag
válasz
7Heads Drago #161 üzenetére
Kitaláltam egyébként a Huawei stratégiáját. A bejelentések szerint áprilisban lesz elérhető a HarmonyOS a 4GB-t elérő készülékekre. A 4GB viszont már abszolút a csúcs kategóriás flagship készülék, mint ahogy az iPhone 11 Pro max is 4GB-al megy, mert saját operációs rendszere van. Vagyis a Huawei P50 Pro már Harmonyval fog jönni.
Ez pedig azt jelenti, hogy áprilisban egy olyan készüléket fognak ajánlani, ami rekorder lehet üzemidőben, kamerába, kijelző alatti kamerával, és ahol az alkalmazások tökéletesen könnyedén futnak, teljes összhangban a rendszerrel, akárcsak az iPhone-nál. Csak mindezt olcsóbban, mert kb mindent maga fog gyártani, és nem kell majd megvenni az alkalmazásokat úgy, ahogyan az iPhone-on. Vagyis valószínűleg egy baromi jó ajánlatot fog letenni az asztalra.
Én magam elégedett vagyok a Note 10+-al, de szerintem egy ilyen például nagyon sok fiatalnak tetszeni fog. -
Inkvizitor1
tag
válasz
Ezekiell #160 üzenetére
Betartaná, mert nem akarna NATO rakétákat a határára, és mert egy alku kölcsönös érdekeken alapul. Egyébként értelmetlen démonizálni Oroszországot, konkrét számítások, és mérlegelés alapján hozzák a geopolitikai döntéseket. Geopolitikában nem annyira játszik a jók / gonoszok felosztás, az inkább Hollywood.
-
7Heads Drago
veterán
Srácok: marha izgalmas a téma, de kanyarodjunk vissza a témához. Kirin-Huawei stb.
-
Ezekiell
veterán
válasz
Inkvizitor1 #159 üzenetére
És szerinted Oroszország mondjuk betartana egy ilyen alkut? Ugyanmár, ne legyél ennyire álnaív...
-
Inkvizitor1
tag
"Az nem szolgálja a békét és a prosperitást ha szemet hunyunk a különböző diktatúrák terjeszkedése fölött."
- Egyrészt nem szemet hunyásról beszéltem, hanem megegyezésről. Például a NATO nem terjeszkedik a volt szovjet államokban, cserébe Oroszország nem ad el fegyver Venezuelának, meg nem veti be a troll hadseregét az amerikai választásokon, vagy ilyesmi.
- Másrészt jó lenne a demokráciák (erőszakos) terjeszkedését is átgondolni. Az, hogy egy ország demokrácia, nem jogosítja fel hódító háborúkra. -
Giovan!
addikt
Nem kell szalmabábozni, senki sem mondta hogy porrá kell bombázni, vagy összeomlásig kell szankcionálni. Nem csak a végletek léteznek. De az sem megoldás, hogy mindent ráhagyunk, és reménykedünk, hogy nem fog visszaélni a helyzettel. Határozott fellépés kell, éreztetni velük, hogy a Nyugat nem fogja elnézni a terjeszkedésüket, de ezt hadüzenet nélkül is el lehet érni.
-
fairi
őstag
"nem szolgálja a békét és a prosperitást"
attól hogy demokráciává bombázod az országot, vagy szankcionálod összeomlásig nem fog működő demokráciát eredményezni (sose volt nyugatnak érdeke, bábállamot akar, csicska jobb mint egy valódi demokácia, ahol lehet leszavaznák). USA ezt csinálta (erős politika mellett) két évtizede, és egyre több hibrid rezsimet eredményezett (sokszor emberek jelenlegi vezető mellé álltak és elfogadták kilengéseit nehogy USA csicska legyen belőlük). Még ahol siker történt az is inkább instabil rendszer amit a nyugati pénz és fegyverek tartanak fenn.
Kína történelme során ezerszer esett darabokra és mindig egy erős vezető ragasztotta össze, nincs kultúra arra hogy nép véleményeket kikérjék. ha vezető erős volt egyben volt, ha gyenge hullott darabokra.Ez igaz Oroszországra, azt is erős kezű uralkodók vezették, mikor gyenge volt akkor darabok akart leesni (és esett is).
India azért működik demokráciaként (ázsiaiként), mert India mint állam sose volt egységes, kisebb államok lazább erősebb szövetsége volt. Indiában a kezdetek elején a rádzsákat választották (persze nem a parasztok), nem öröklődő tisztség volt. Ez is korrumpálódott és öröklődött, de kultúrában benne van hogy vezetők válasszuk nem kell öröklődőnek lennie minden esetben.
Kelet-Európában még azért van Belarusz kivételével demokrácia, mert nyugat fizet érte. ha ez megszűnne hamar egy-két állam hibrid rezsim lenne, sőt nyílt diktatúra.
-
Giovan!
addikt
Amiről beszélsz az azt feltételezi, hogy az EU-t alkotó országok már elszánták magukat a szintlépésre, és egy közös hadsereg létrehozására, ami kiválthatja a NATO-t és elláthatja annak feladatait. De ehhez előbb az európai szövetség olyan szintű megerősítése kéne, ami a kanyarban sincs jelenleg. Ha a valóság talaján maradunk, akkor be kell látni, hogy szükségünk van a NATO-ra, mert most, a létező valóságunkban még nincs rá európai alternatívánk.
-
cog777
őstag
válasz
Ezekiell #150 üzenetére
1) Oroszorszag letezik, de messze csupan arnyeka az akkori Szovjetunionak. Ergo nem hiaba bomladozik a NATO, ahol a gazdasagi ellentetek nagyobbak mint az Oroszorszag nyujtotta fenyegetes, lasd EU<-> USA, Gorog<-> Torok ellentetek. Uj szovetseget kell kialakitani a gazdasagi ellentetek repedeseinek menten.
Talan egy kis lepes h M.i-ban vegre ujbol neki allnak a hadiipar fejlesztesenek, EU-s celra...Ebben az uj EU-s szovetsegben jobb helyuk lenne a HELYBELI orszagokbol valo haderonek.
Ez a megfelelo irany, nem pedig a 70 evvel ezelotti helyzethez letrehozott, ma mar belulrol rohado katonai szovetsegek."Miiiii????? Úristen....
Egy kicsit azért nézz ennek jobban utána, mert ez így ahogy van butaság."
Az butasag ha valaki egy elavult dolgokhoz ragaszkodik, mukozben a fejet a homokba dugja.2) Annak aki nem agresszor, boven eleg par tengeralattjaro nukival. Boven eleg elrettento agresszorok szamara.
3)"És pont ezért kellenek a szövetségek, hogy ne ellenfelek között alakuljanak ilyen konfliktusok."
Ebben egyetertek, de egy gazdasagi agresszor es vetelytarssal nem lehet szoros szovetseget kialakitani. Lasd 1-es pont. -
Giovan!
addikt
válasz
Inkvizitor1 #153 üzenetére
Az nem szolgálja a békét és a prosperitást ha szemet hunyunk a különböző diktatúrák terjeszkedése fölött. Az appeasement policy már Chamberlain-nek sem vált be. Az európai országok, beleértve a német-francia tengelyt, sem a meghódolás mellett vannak, és bizonyos kérdésekben igenis képesek felemelni a hangjukat (pl. a Krím annektálása miatt Oroszországgal szemben, de Huawei-t is egyre több európai ország tiltja ki a hálózati szektorából).
A pontjaid is sántítanak. Az iraki háborúban nem vett részt a NATO (bár egyes tagállamok csatlakoztak az amerikaiakhoz, maga a szövetség hivatalosan nem, hiszen az egy támadó háború volt), Afganisztánba pedig ENSZ felhatalmazással érkezett segíteni a helyi kormánynak megszilárdítani a hatalmát és felszámolni a terrorista szervezkedéseket.
A jugoszláv belháborúban egy konkrét népírtásnak kellett véget vetni. A Balkán békéjének fenntartása fontos Európa biztonságának megőrzéséhez, szóval nem mondanám hogy légbőlkapott indokkal avatkoztak be. A határokat én úgy tudom az ENSZ kooperációjával húzták meg végül.
Amerika katonai bázisainak száma nem tudom miért jelentene terjeszkedést. Amerika jól megvan a maga párszáz bázisával már egy ideje, Kína és Oroszország az akik nem elégedettek a jelenleg fenálló helyzettel. Amúgy a terjeszkedést nem csak katonai eszközökkel lehet végrehajtani, ajánlom figyelmedbe pl. Kína One Belt One Road politikáját.
Egyetlen tagállam sincs belekényszerítve a NATO-ba. Mindenkit önszántából vettek fel, népszavazást követően. Elhiszem hogy az oroszoknak nem tetszik, hogy nem annektálhatják a Baltikumot, de a NATO bővülése akkor is a népakarat megnyilvánulása volt, és nem valamiféle hódító hadjárat következménye. Tekintetbe véve Oroszország hozzáállását a szomszédai területi integritásához, senkit sem lep meg, hogy sok ország inkább a biztonságukat garantáló NATO-hoz közeledne.
Erre az ukrán forradalomba befektetett NATO pénzre van valami forrásod? -
Inkvizitor1
tag
Szerintem viszont kiegyezésre van szükség az olyan országokkal, mint Oroszország, vagy Kína, amire a Német-Francia tengely törekszik is, míg a vérmesebb 5 szem csoport inkább keresi a konfrontációt.
"amennyiben tovább folytatják a jelenlegi expanzív külpolitikájukat"
Szerintem ne feledkezz meg a NATO terjeszkedő politikájáról. Alább csak néhány példa arra, hogy miért mondom, hogy kiegyezésre van szükség:
- Amerika hamis bizonyítékok alapján támadta meg Irakot, akinek semmi köze nem volt a 9/11-es eseményekhez, majd megtámadta Afganisztánt, bár a merénylők nagyrésze Szaudi volt. Mind a két megszállásban részt vett a NATO, és magyarok is ennek keretében.
- A szerb - koszovói háborúban a NATO felülírta a világháború utáni status quo-t azzal, hogy Szerbia területét önhatalmúlag megváltoztatta.
- Amerikának 800+ külföldi katonai bázisa van, Oroszországnak 13, Kínának 1. Ez nyilván nem tükrözi a mai realitásokat.
- A Szovjetunió feloszlatásának feltétele volt, hogy a NATO nem terjeszkedik a varsói szerződés országaiban, meghagyva egy semleges zónát a béke fenntartása érdekében. Ezzel szemben nemcsak a varsói országok lettek beléptetve a NATO-ba, hanem olyan poszt szovjet országokat is megkörnyékeznek, mint Grúzia, Ukrajna. Victoria Nuland amerikai államtitkártól hallhatuk, hogy 5 milliárd dollárt fektettek az ukrán színes forradalomba.Nyilván lehet mondani, hogy, ha semmit nem csinálna a NATO, attól még Kína meg Oroszország valahol terjeszkedne. De pont ezért kellene valamilyen kiegyezés, ami a békét és prosperitást szolgálná mindenkinek.
-
Giovan!
addikt
válasz
Inkvizitor1 #148 üzenetére
1.) Oroszország azért még mindig ott van, szerintem ez önmagában is pont elég ok a NATO fenntartására (elég csak a közelmúlt eseményeit tekintetbe venni ennek belátáshoz). Ráadásul Kína erősödése új célt adhat a szövetségnek, amennyiben tovább folytatják a jelenlegi expanzív külpolitikájukat, és maguk ellen hergelik az európai államokat is.
2.) Igen, és? A NATO egy védelmi szövetség, lényegtelen hogy eltérőek a tagállamok igényei, a lényeg hogy biztosítani tudják egymás biztonságát.
3.) Ezek a belső feszültségek a NATO-val egyidősek. Törökország és Görögország viszonya mindig is rossz volt, kb. 10 évente háború szélére sodródik a helyzet, ez a mostani konfliktus egyáltalán nem újkeletű. De végül mindig megoldódik a dolog.
Valóban, túlzottan is optimista volt az én megközelítésem.
-
Ezekiell
veterán
válasz
Inkvizitor1 #148 üzenetére
1) Oroszország létezik, és egyre inkább terjeszkedni akar. Mondd ezt a balti államoknak/Ukrajnának, ők biztosan egyetértenek veled, hogy felesleges a NATO.
2) Európának nem is kell repülőgép-hordozókat építenie, sehol sincs ilyen kötelezettség a NATOban.
3) És pont ezért kellenek a szövetségek, hogy ne ellenfelek között alakuljanak ilyen konfliktusok, amik háborúhoz vezetnének gyorsan. NATOn belül nem lesz háború, az szinte biztos.(#149) Giovan! annyira örülnék, ha nem lenne igazad, de igazad van - sőt szerintem még alá is becsülöd a bajt. Nem könnyen megosztható az EU, mert ez feltételezi hogy az alap állapot az egység - az EU marha nehezen egységesíthető bármi ügyben, mert az alapállapot a megosztottság.
-
Giovan!
addikt
Amíg ezek a jelenlegi döntéshozatali mechanizmusok a helyükön vannak, amíg nincs egységes külpolitika, hanem ez úgy néz ki hogy 27 tagállam néha meg tud egyezni hosszú hónapokon, sokszor éveken keresztül tartó vita után, hogy egységesen lépnek fel (de az utolsó pillanatban még így is becsúszhat egy vétó és borul az egész), amíg nincs egy egységes európai hadsereg, ami biztosítani tudná az EU-s érdekek érvényre jutását (ahogy Teddy Roosevelt mondta, "speak softly and carry a big stick, you will go far"), szóval amíg lényegében a nagyhatalmiság összes feltétele hiányzik a gazdasági erőn kívül, addig nem fog az USA és Kína mellé harmadik pólussá nőni az EU.
Hidd el, én is szivesen venném ha ez összejönne, és örülök is minden, a centralizáció irányába mutató lépésnek. Igazából az EU létrejötte óta tart ez a folyamat, amiben a tagállamok folyamatosan lemondanak a szuverenitásuk egy-egy szeletéről a közös EU-s szervek javára. De még közel sem jutottunk elég messzire ezen az úton ahhoz, hogy EU-s nagyhatalmiságról beszéljünk. Még mindig túl könnyen megosztható ez a szövetség. -
Inkvizitor1
tag
"A Nyugat az USA nélkül annyi mint a vőlegény..."
A NATO viszont ebben a formájában a végét járja, 3 okból is, és ezért beszélnek sokan a közös európai hadseregről:
1.) A NATO a Szovjetunió ellen jött létre, ami meg ugyebár már 30 éve nem létezik, tehát egyre nehezebb a szervezet formáját és létét igazolni.
2.) Európa nem akar támadó hadsereget, amihez például iszonyatosan drága repülőgép-hordozók szükségesek, hogy a világ bármely pontján katonai erőt tudjon kifejteni. Vagyis mások a prioritások, mint Amerika esetében.
3.) Belső feszültségek, például most éppen Görögország és Törökország között alakul egy katonai konfliktus úgy, hogy mind a kettő NATO tag.Az 5 szem együttműködésének, és egy Német-Francia vezetésű uniónak mások a céljai, és az útja.
-
doooo
veterán
"Az EU egy nem létező valami ezen a színpadon, ahol az USA meg Kína méregetik éppen egymást."
Hmm.. ez nem igaz. Az EU az a nagyon is nagy tényező, aminek kegyeiért mindenki küzd, mivel hatalmas gazdasági, és ha tetszik ha nem, politikai erőt is képez, közben pedig igyekszik semlegességet tartani az újra polarizálódó világot akaró USA és Kína között. Mondjuk azért ésszel, például tudják, amit itt a Kína-imádók nem akarnak felfogni, hogy az USA a sokkal, sokkal kisebbik rossz, így azért nem fele-fele arányban barátkoznak mindkét oldallal. Főleg az utóbbi hónapokban kezd erősen Kína kárára fordulni a dolog... de hát erre nyilván számítaniuk kellett, amikor turbó fokozatra kapcsoltak az idén a Párt ellenségeinek elhallgattatásában, a kémkedésben, meg a szomszédok hergelésében, meg a miattuk elharapódzó világjárvány utáni álszenteskedésben (ami nem igazán jött össze), meg még ki tudja miben...
Ja és a két szuperhatalmon kívül a világ minden más országa is szeretne jóban lenni az EU-val. Még azok is, akik folyamatosan a bomlasztásán dolgoznak... khm. oroszok... khm.. utóbbiak ha másért nem, hát ismételten az óriási gazdasági, azon belül is főleg kereskedelmi potenciál miatt.
Na meg a laza gazdasági szövetség (ami mellesleg korántsem olyan laza) elég sokat erősödik az idén (ezzel együtt növelve az EU tekintélyét is), az új gazdasági mentőcsomaggal, vagy inkább újjáépítési csomaggal, és a következő 7 éves büdzsé tervével, melyekhez precedens nélküli módon teremtik elő a kellő pénzeket, méghozzá precedens nélküli mértékű, közvetlen pénzügyi befolyást adva az EU, mint egységes, közös entitás kezébe. -
Giovan!
addikt
válasz
Ezekiell #144 üzenetére
Hát igen, erre a társadalomnak kell rákényszerítenie őket. Pl. a Mulan film kapcsán még az ujgur munkatáborok parancsnokának is megköszönte a Disney a segítséget. Az ilyet azért jutalmazhatná az amerikai fogyasztó azzal, hogy akkor ő meg nem nézi meg a filmet és nem termel bevételt a Disneynek. Meg kell értetni a cégekkel, hogy ha meghajolnak a kínai rezsim akarata előtt, annak a nyugati piacokon lesznek negatív következményei.
-
Ezekiell
veterán
Nem is féltem, egy Biden elnökség se lenne ezen a téren más szerintem se - max egy kicsit rendezettebben menne a külpolitika. Itt inkább arra gondoltam, hogy a cégek politikájában is megjelenik-e majd a társadalom Kína-ellenessége.
Egyelőre még ugye annak semmi jele, ezért is lobbizik simán minden cég hogy "na még egy kicsit hadd bizniszeljek a Huaweiel, naaa, plz".
-
Giovan!
addikt
válasz
Ezekiell #141 üzenetére
Ha hinni lehet a közvéleménykutatásoknak, akkor az átlag amerikaiban eléggé negatív kép él most Kínával kapcsolatban (már a járvány előtt se volt éppen rózsás a helyzet, de a kínai kormány szerepe a koronavírus világra szabadulásában aztán végképp elpárologtatta a maradék szimpátiát is). Szóval úgy néz ki Trump Kína ellenes politikája nem fog véget érni az elnökségével, úgyhogy szerintem a Huawei-bant se kell félteni.
-
Giovan!
addikt
A Nyugat az USA nélkül annyi mint a vőlegény... szóval tudjuk a végét.
Az EU egy nem létező valami ezen a színpadon, ahol az USA meg Kína méregetik éppen egymást. Az EU nem egy föderáció, mint az USA, csak egy laza gazdasági szövetség. Szóval neki nincs olyan opciója, hogy távol tartsa magától az idegen befolyást. Addig nincs, amíg ebben a jelenlegi formájában, 27 szuverén tagállam névleges szövetségeként létezik.
Én sem örülök ennek, szívesen látnám ha tényleg megszületne végre egy föderált Európa ami nagyhatalommá tudna emelkedni, de amíg van ez a nacionalizmus nevű izé, addig ennek semmi esélye. Szóval meg kell elégednünk azzal, hogy a kisebbik rossz bír befolyással az európai ügyekre.
Nem kell NATO? Ne röhögtess, még egy közös európai hadsereget sem bírtak létrehozni az európai államok. Szerinted meddig maradna független pl. a Baltikum a NATO nélkül? -
Ezekiell
veterán
válasz
Depression #138 üzenetére
itt van gond az USA-val, hogy behódoltak Kínának
Inkább úgy fogalmaznék, hogy az amcsi cégek a profitot helyezik előtérbe minden mással szemben - és ez valóban nem remek... Ennek tényleg változnia kellene, de ez nem csak az amcsi cégek sajátja.
Ennek lehet talán egy első lépése a Huawei ban, nyilván attól függően, mennyire támogatja ezt a nagyközönség. -
törölt tag
válasz
Depression #138 üzenetére
Na, ez lájtosban nálunk is megvan.
Vagy te hallottál annak a magyar megyeszékhelynek a rendőrőrséről, ahol csak a partvis nem lett koronavírusos?
Nem is fogsz...
Elbocsátási kuss van... -
Depression
veterán
Aki Kínának drukkol, mert ott tiltott a google, instagram, youtube, stb, és mindenki csak cenzúrázva (a legjobb esetben) van, aki elmondhatna bármit, és közben az USA-ban még a laposföldhívőket is elviselik.
A youtube-ról letörölték azokat a videókat, amik megmutatták, hogy Wuhanban mit tettek azokkal, akik koronavírusosak lettek. Na itt van gond az USA-val, hogy behódoltak Kínának. -
cog777
őstag
De a nyugat != USA. Ezt kell felismerni. Csak egy resze, EU piaca es gazdasaga majdnem akkora mint az USA-e.
Tovabba:
"nyugat érdeke az, hogy Kína befolyása ne erősödjön."
EU-ban Kina befolyasa sokkal kisebb, az USA-e nagyobb.
Tehat inkabb igy fogalmaznek:
"EU erdeke az, hogy USA befolyasa ne erosodjon."
Szerencsere az EU mar felismerte ezt es mar megy a harc.. lasd EU-s birosag szembekerult az USA-val adatvedelem teren, ergo az IT-s monopol cegeikkel. [link]EU jobban tenne ha mind a kettot "meglovagolna" es felhasznalna a helyzetet a SAJAT megerositesere.
NATO-rol jut eszembe.. USA jobban tenne ha elhagyna EU-t. Mar nincs szukseg rajuk. -
Ezekiell
veterán
válasz
7Heads Drago #133 üzenetére
Fegyvertartas != onbiraskodas
-
Giovan!
addikt
válasz
7Heads Drago #133 üzenetére
A szabad fegyvertartás szerintem is túlzás, de az önbíráskodást mondjuk büntetik az amerikai törvények is. Persze a magántulajdon védelme ott szent dolognak számít, de azért a nyílt utcán lepuffantani valakit ott sem ok, sőt.
És az se értem hogy került ez a téma ide?
Tőlem kérded?
Én csak reagáltam egy, az amerikai szólásszabadság állapotát firtató hozzászólásra. -
7Heads Drago
veterán
-
Ezekiell
veterán
válasz
Inkvizitor1 #130 üzenetére
A kulturális út az remek, de nem erről van szó. Kulturálisan nem kell betagozódni az USAba se Kínába, persze, nem is szabad - de tényleg nem erről van szó a külpolitikában ám
-
Giovan!
addikt
válasz
Inkvizitor1 #128 üzenetére
Nem igazán látom értelmét az egyensúlyozásnak. EU és NATO tagok is vagyunk, ahogy a kolléga is írta, a nyugathoz tartozunk, akár tetszik ez egyeseknek, akár nem. Márpedig a nyugat érdeke az, hogy Kína befolyása ne erősödjön.
A magyar külpolitika nagyon rossz példa, ez az "egyensúlyozás" nem igazán vált be ennek az országnak (elég csak az utóbbi 100 évet nézni). De ez már tényleg nem ebbe a topikba való, ott van a politika topik, ott ezt ki lehet tárgyalni.
-
Inkvizitor1
tag
Multipoláris világban élünk, nem az van már, mint a hidegháború után, hogy Amerika volt az egyetlen szuperhatalom, és mindenki más csak elenyésző.
Mivel Kína és Amerika is elég messze van, lehet egyensúlyozni köztük. Persze lesznek olyan dolgok amiben választani kell, például, hogy kiépítjük-e most az 5G hálózatot a Huawei-el, vagy várunk pár évet, amíg lesz amerikai. De lehet egyensúlyozni, a hivatalos magyar külpolitika is egy háromszögben képzeli el magát Németország, Oroszország, és Törökország között. -
Ezekiell
veterán
válasz
Inkvizitor1 #125 üzenetére
Ugye nem gondolod komolyan, hogy Magyarország a nagy függetlenként ellavírozik a globális politika farvizén, senkihez se igazodva, teljesen önállóan?
Mert ez azért teljes életképtelen feltételezés, és figyelmen kívül hagyja a valóságot (pl kezdve azzal hogy EU/NATO tagok vagyunk)
-
Giovan!
addikt
válasz
Inkvizitor1 #125 üzenetére
Na jó, belpolitikába inkább ne menjünk bele, az már nagyon távolra vinne minket a topik tárgyától.
Mindenesetre olyan nincs, hogy ha az USA feladja az európai pozícióit és izolációba vonul, akkor majd minden happy lesz és mindenki intézi magát mindenféle külső befolyás nélkül. A nagyhatalmak nem így működnek, valakinek a befolyása az amerikai kivonulással párhuzamosan megerősödne.
Erről szól a Huawei elleni háború története is, hogy nagyhatalmak versengenek a pozíciókért. Szóval de, igenis választanunk kell, és én a jelenlegi felhozatalból egyértelműen az USA-t tartom a legjobb lehetőségnek. -
Inkvizitor1
tag
"lényegtelen abból a szempontból, hogy most, napjainkban melyik ország nyújtja a jobb alternatívát."
Szerintem egyik se. Talán pont ezt kellene felismerni a két ország összehasonlításából, hogy kerüljük el a másokhoz való igazodást. Szerencsére Magyarországnak megvan a maga útja, és bármilyen hihetetlen is, nálunk az egyik legkisebb a cenzúra. -
Giovan!
addikt
válasz
Inkvizitor1 #122 üzenetére
Mondjuk foglalkozhatnánk a jelennel is inkább...
Meg ez a 100 millió indián ez honnan?
Azt tudod amúgy, hogy a kínai han lakosság hogy került túlsúlyba az ország déli tartományaiban? Bizony hasonlóan, mint ahogy az amerikaiak megszerezték maguknak az országukat. De ez igazából lényegtelen abból a szempontból, hogy most, napjainkban melyik ország nyújtja a jobb alternatívát. -
joey04
titán
válasz
Inkvizitor1 #99 üzenetére
Nem sok köze van a kettőnek egymáshoz. Mondhatni 0, vagyis teljesen rossz példa.
-
Inkvizitor1
tag
"tudósok bizonyítékokkal arra, hogy mindenki alsóbbrendű aki nem fehér és férfi."
Ő azzal érvelt, hogy nem egyformák, gondolom tudod mi a különbség "egyforma", és "egyenlő" között. De nem is ez a probléma, hanem, hogy a cenzúrát próbálod védeni. Nincs szólásszabadság, helyette "cancel culture" van, a marxizmus felé tartó USA-ban."1949 óta elkövetett bűneik miatt"
A kommunizmusnak volt a legtöbb áldozata, ebben egyetértünk. Az időpont választásod viszont elég önkényes. Mi van, ha mondjuk 1980-tól nézzük? Csak a hamis bizonyítékok alapján indított iraki háborúnak több mint félmillió polgári áldozata volt, és akkor ott van még az összes többi ország, amit Amerika ma is bombáz. Biztosan nem tudod például, hogy az USA-nak 800+ külföldi katonai bázisa van, míg a második-harmadik helyen lévő Nagybritanniának és Oroszországnak kb 13-14.
Ha '49 előttet nézzük, akkor szintén Amerika a nyerő, százmillió indián egybehangzó véleménye alapján. -
törölt tag
válasz
7Heads Drago #117 üzenetére
A tüntetések igen, hiszen ez a közvetlen visszajelzés, hogy valamivel elég sokan elégedetlenek. A zavargások meg hát sajnos mellékhatásai, mivel nem tud mindenki kellően higgadtan és civilizáltan véleményt nyilvánítani. Volt erről amúgy egy elég jó cikk, csak sajnos nem emlékszem már merre láttam (ez mondanivalóban elég hasonló: [link] ), hogy könnyű kiemelni a tüntető tömegből azt a néhány embert egy tudósításban, akik a leginkább radikálisak (lángoló autó tetején táncoló figura mondjuk), de ez egy elég félreképviselése a valós eseményeknek azért.
És itt is elég éles az ellentét. Amik az államokban történnek, azt eléggé felerősíti a szenzációhajhász média, sokkal több forrásból olvasni sokkal tragikusabb nézőpontot, mint ami esetleg valójában történik. Másik oldalon pedig egy cenzúrázott hírfolyamot lehet látni, amiről amúgy is kevesebben tudósítanak, mert távoli ország belügye. Például az ilyenekről sem sokat hallani, pedig nem egyedi eset, kvázi rendszeresen történik hasonló. Csak ezt annyira nem szeretik, hogy például amíg ott éltem, sosem jött szembe a téma, mindenki inkább igyekszik kerülni, nem beszélni róla.Az egyébként nem teljesen igaz, hogy semmi sem történt a #blm kapcsán 100 év alatt. Ha megnézed mi volt még a múlt század derekán is arrafelé (a 60-as évek közepéig tilos volt a bevándorlás minden nem fehér és nem nyugat-európai számára), ahhoz képest jelentős az előrelépés, de ez egy lassú folyamat.
-
Giovan!
addikt
válasz
7Heads Drago #117 üzenetére
Értem... Akkor a zavargások, tüntetések azok a demokrácia szerves részei?
Pontosan. Ha az elégedetleneknek nem lenne lehetősége felszólalni és hangot adni az elégedetlenségüknek, az sokkal nagyobb probléma lenne. Na az már tényleg nehezen lenne demokráciának nevezhető. Persze baj az is, hogy sokaknak van oka elégedetlennek lenni, ezt nem vitatom. Ahogy az sem jó, hogy sokszor zavargásokba csapnak át a tüntetések. De mint mondtam, megvannak az USA-nak is a problémái, amin dolgoznia kell, ezt nem is tagadja senki.
Csak azt mondom, hogy ezek a hibák eltörpülnek azok mellett, amikkel Kína esetén találkozhatunk. -
<Adamsky>
nagyúr
válasz
aprokaroka87 #111 üzenetére
"Mivel az oprendszert ingyen adják így valamiből kell bevételt csinálni."
Legyen fizetős az új rendszer. Vagy X év után az update lehetőség.
... ahogy azt ebben a topic-ban már írtam is.(#117) 7Heads Drago
"Telóról hirtelen tabra váltottál. 😄"
Nem, de néha fáj a szívem, hogy a telefonom nem root-olt.
Igazából csak arra hoztam a tablet-es témát, hogy adott hw. nagyon sokáig elég - játékon kívül - szinte mindenre, ill. hogy a gyártók sajnos idő előtt "végzik ki" a termékeiket.
Miért? Mert nekik így kényelmes. Senki sem kényszeríti rá őket, hogy másképp tegyenek (pedig a sok elektronikai hulladék legalább akkor a probléma), és a vevők is - önként és dalolva - fizetnek ki 1,5-2× többet szinte (!) ugyanazért.
Itt is ennél az Asus-nál is vastagon fogott a toll a pörgő-forgó kamera és a folyékony-fém (vagy mi a tök) okán. -
doooo
veterán
válasz
Jaaj... megint előjött valaki, aki nem szereti, ha lenácizzák? Ugye nem te vagy az, "Tetsuo"?
Ó, lejjebb már "white lives matter" van, meg tudósok bizonyítékokkal arra, hogy mindenki alsóbbrendű aki nem fehér és férfi... hát most már nehéz lesz meggyőznöd arról, hogy nem a fenti másodregje vagy. -
7Heads Drago
veterán
válasz
<Adamsky> #108 üzenetére
Telóról hirtelen tabra váltottál. 😄 A tablet vonalon ez ügyben marha magasra tette a lécet az Apple. Erősen kétlem hogy egy új tablet mellé rakva is pörgősnek éreznéd. Illetve ne kigyomlált memóriát nézzünk. Nem az az általános.
Giovani!: Értem... Akkor a zavargások, tüntetések azok a demokrácia szerves részei?
Engem nem az egyes esetek zavarnak, hanem hogy ez már több 100 éve zajlik és semmit se tesznek ellene. -
doooo
veterán
Ez abszolút nem igaz. Épp az a lényege a whistleblower-eknek, hogy nagyon is van eredménye a munkájuknak. Amint a tömegek értesülnek a dolgokról, vagy mondjuk épp a politikusok, hisz sokszor ők sem tudják mit csinál egy-egy cég, van esélyük lépni, megváltoztatni a törvényeket úgy, hogy ilyesmiket ne lehessen megtenni csak úgy, vagy sokkal szigorúbban tartatják be a már meglévő törvényeket (mindezt országon belül, vagy épp világszerte, hisz globális problémákról beszélünk). És így is szokott lenni legtöbbször? Még mennyire. Kínában mikor van lehetőség ilyenre? Ja igen, majd ha félmilliárd ember egyszerre lázad fel, és egyszer s mindenkorra eltüntetik a KKP-t.
A kettős mércét nálad lehet egyre jobban észrevenni. Az egyik oldalnak semmit nem nézel el (bár ez rossz kifejezés, nem is kell elnézni nekik semmit se, de azért világos mit akarok mondani, mondjuk úgy, a legkisebb dologba is belekötsz), a másiknál a többszörösen rosszabb, precedens nélküli rémtetteket is (vagy ismét mondjuk úgy, hogy a legóriásibb dolgokba sem kötsz bele különösebben), hisz ha a koncentrációs táborokban történő, szó szerinti agymosásra, gyilkolásra, kínzásra, meg ki tudja még mire az a válasz, hogy "Amerika se jobb", nos akkor nagyon, túlzottan, már-már kellemetlenül elnéző vagy Kínával szemben, és most még finoman fogalmaztam. Ha egyszerűen azt mondod, hogy a kettő úgy általában egyforma, akkor is ugyanilyen kettős mércét használsz, hisz ha a legszigorúbb bíróság elé is állítanánk a kettőt, az összes, 1949 óta elkövetett bűneik miatt, akkor is egyértelmű, hogy ki kapna borzasztóan nagy büntetést, és ki kapna olyat, amit már szinte mérni sem lehet (belekrülve ezzel egy kevés szereplős társaságba, hisz összességében a Harmadik Birodalomhoz, és a Szovjetunió korai évtizedeihez foghatóak az emberáldozatok számai, a módszerek, a társadalmi terror és abszolút elnyomás léte, stb, ezek pedig tények, és hozhattok akárhány proxy-háborút meg kémkedést, ilyet sem Amerika, sem senki más nem követett el a modern világban). -
Giovan!
addikt
válasz
Inkvizitor1 #107 üzenetére
Az állam nem lő le a véleményed miatt az USA-ban, míg pl. Kínában ezt simán megteheti.
Ha te szándékosan provokálod a többi polgárt, és ők erre erőszakkal válaszolnak, az már nem az állam hibája. Persze meg kell tennie mindent, hogy megakadályozza az erőszakot, de hibák előfordulhatnak (pláne egy olyan országban, ahol több a forgalomban lévő lőfegyver, mint az állampolgár), ez viszont nem jelenti azt hogy az USA-ban anarchia lenne. -
Schuler888
senior tag
"itt is csak az Amerika a király mert ott aztán demokrácia van és ott aztán napsöütésé van és szivárvány mentalitás tévedéseire próbálok rávilágítani."
Es ezeket a velemenyeket erdekes modon csak te latod a forumban, hiaba emeltuk ki tobbszor tobben, hogy ez eros szalmababozas.. vagy a szemuveget kene lecserelni, lehet azert latsz olyat, ami nincs.. -
Giovan!
addikt
itt is csak az Amerika a király mert ott aztán demokrácia van és ott aztán napsöütésé van és szivárvány mentalitás tévedéseire próbálok rávilágítani.
Átfutottam a topikot, nem írt senki még hasonlót sem. Sőt, épp azt írta mindenki, hogy egyáltalán nem tökéletes az USA, rengeteg belső probléma gyötri, de Kínánál még így is jobb (mármint a jelenlegi USA a jelenlegi Kínánál, a jövőbe egyikünk sem lát szerintem).
Szóval te egy olyan mentalitással hadakozol, ami nincs jelen a topikban. Ennek tényleg nincs sok értelme. -
doooo
veterán
Valamiért... hmm.. vajon miért? Ha 2020 egyvalamire jó, akkor arra, hogy bemutassa az ilyen egyenlő elbírálást óhajtó egyéneknek, hogy mire számíthatnak ha Kína egyszer s mindenkorra le akarja törni minden létező jogát a kiszemelt tömegeknek (és akkor még jól jártak, ha csak ennyiből áll a dolog). Hongkong, Xinjiang, és most, hogy haladunk az őszbe, Belső-Mongólia is lassan ide kerül.
Szóval miért is? Nos például ilyesmik miatt. -
<Adamsky>
nagyúr
válasz
aprokaroka87 #109 üzenetére
" ... a gyártók van hogy erre csesznek rá ... "
OK, de pont erről beszélek. Nem érdekük, és nincsenek is rákényszerítve (mondjuk a politika által). Fossuk az elektronikai hulladékot, pedig lehetne, és volna is mit faragni ezen. -
<Adamsky>
nagyúr
válasz
7Heads Drago #63 üzenetére
Hmm... akkor az lehet, hogy bullshit, hogy az Android egyre jobban optimalizált?
Egyébként az előző telefonomon (Mi2s) volt szerencsém több különböző rendszert és Android verziót tesztelni. A legutolsó, hivatalos Miui már azért nem pörgött úgy rajta, mint az első (Jézusom, hányas is volt? 5-ös, talán). Aztán jöttek a főzött ROM-ok, és jééé... a hardver magára talált. Szóval szerintem már nagyon régóta adott az alap arra, hogy ha meg van az "akarás", akkor sokáig támogatható lehetne az adott készülék (nem mindenkinek van igénye sok-hertz-es kijelzőre, pókszem ill. dudorkamerára)
Ja, a tablet-emnél (Tab3 8 Plus) ugyanez a helyzet. Sőt! 6-os droid-al jött, a gyártó frissítgette, de újabb főverzió nem jött rá. De, mivel a közösség szereti, ezért épp Lineage 17.1-el (droid 10) használom. Ez barátok között is 4 főverzió -
Inkvizitor1
tag
válasz
Ezekiell #100 üzenetére
"A szólásszabadságnak ugye tudod, hogy nem része a gyűlöletbeszéd"
Az erőszakra való felbújtás az, ami nem része a szólásszabadságnak, véleményt lehet mondani bárkiről (jogilag). De egyébként igazad van, 20 évvel ezelőtti, rossz példát hoztam. Ma már azért is lelőnének, ha kiállsz mondjuk egy olyan táblával, hogy "white lives matter". Vagy, ha emlékszel a Google tudósra (James Damore), akit azért rúgtak ki, mert több tanulmányra hivatkozott, ami szerint a nők és férfiak képességei nem egyformák, akkor tudod, hogy nincs szólásszabadság. -
Ricardo
titán
válasz
Ezekiell #104 üzenetére
Olvasgatom. Annyira nem foglalkozom napi politikával, ami ott van az nem az én világom.
itt is csak az Amerika a király mert ott aztán demokrácia van és ott aztán napsöütésé van és szivárvány mentalitás tévedéseire próbálok rávilágítani. De látomnem sok sikerrel, így itt is befejezem. -
Ricardo
titán
válasz
"Van az a jelenet a "Drágán add az életed"-ben."
Azt a jelenetet nem is Harlemben vették fel mert ott nem merték, hanem Washington Heights-nél. A tábla még így is üres volt, a felirat később digitálisan tették rá. Jó lehet ott élni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Mobil flották
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Austin F.: Intel Iris Xe driver frissítés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Hardcore café
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest