Hirdetés
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Apple iPhone 17 - alap
- iPhone topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Amazfit Helio Strap – képernyőmentesen
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
-
Mobilarena
"név nélkül, hirdetés linkelése nélkül írjuk ki a fájdalmunkat", tehát a Hardverapróról
- ne linkelj konkrét hirdetést
- ne tegyél be hirdetés screenshotot
- ne idézz hirdetésből konkrét szöveget
Személyes adatot ne tartalmazzon a hozzászólásod!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
sh4d0w
üzenetére
"az egyik nagy hiba a plus4 inkompatibilitása a c64-gyel." - ez így van. C64 után kezdtem Plus4-et használni (mellette szimultán maradt a C64) és nagyon rossz volt, hogy teljes inkompatibilitás volt a kettő között

Persze sokszor azon járattam az agyam, hogy a kettő összegyúrásából milyen jó kis programokat tudnék létrehozni. Aztán jött C64-re a Simon's Basic, meg a Graphic Basic, és ez számomra elásta a Plus4-et.A C128 ennyiből jobb volt, ott volt native C64 mode, ugyanakkor a Basic 7.0 sokkal izgalmasabb volt még a Plus 4 3.5-nél is. Viszont emiatt meg pár C128-ast láttam, ami egész életében C64 mode-ban ment.
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Elnagyolt? Moldova a Lopni tudni kell egyik pársorosában jól megfogta ezt a fajta egyszerűsítést:
Egyszer hallottam, hogy H., a kitűnő természetfilmes rendező előadást tartott hazánk valamelyik külföldi követségén a Kis-Balaton madárvilágáról meghívott vendégeknek. Megjelenik az első vetített madárkép, H. mondja a nevét.
– Kékbörzsönyös sápi gyurgyalag! – (Vagy valami hasonló.)
A tolmács sokáig tűnődik, aztán fordít.
– Vogel!
Ennyi ment át az egészből, madár-madár!A Plusi maga volt az anomália, a TED sorozat meg szándékosan lett inkompatibilis. A cél egy olcsó, Spectrum killer volt, ennek megfeleő tudással és árral. Tramiel kb. a C116-ra gondolt, csak miután kiviharzott a cégből az egészet félrevitték. Az ötlet életképességét az mutatta, hogy amikor levitték az árát a C64 felére, ami az eredeti cél volt, akkor rögtön beindultak az eladások. Ez is management hiba volt, elképzelés és iránymutatás nélkül a mérnökök szeretnek alkotni és 90%-ban túlmérnökölik a dolgokat.
A részletekről már írtam és soroltam elég sokáig, KROK legyen a tanum

-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Amit írtál több sebből vérzik:
nem tudtak versenyezni a PC-vel -> A management döntései miatt nem versenyeztek, hanem pénzt lapátoltak ki.
az Amiga nem volt olcso -> Az Amiga olcsó volt, de nem mint egy C64, hanem ár/értékben a PC-hez, vagy Mac-hez képest volt az.
es persze megjelent az Apple, valamint az IBM a PC-vel -> A megjelent nem fedi le a szituációt. Az Apple a PET-tel egy időben volt a piacon az Apple II-vel 1977-től. Az IBM PC is 81-ben piacra került az Amiga előtt.
Valójában a problémát még csak nem is az IBM jelentette, hanem az ami nekik is betette a kaput, a sok klón gyártó akikkel versenyezni kellett volna egyre őrültebb tempóban. De még ez is megugorható volt, ott az Apple példája akik bár válságba kerültek a 90-es évek közepére, mégis a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően valahogy túléltek. Ezzel szemben a Commodore vezetése felélte a jövőt, vagy rossz irányba fejlesztettek vagy csak szimplán az R&D-t inkább kivették a cégből. Ezt vezetője válogatta. Azt is hozzá lehet tenni, hogy aki talpra tudta állítani a céget azt meg kirúgta Gould. A végén még a gazdasági és marketing 1x1-et is elszúrták, az olcsó lefutott cuccból készleteztek az új helyett amit vártak a népek. Szóval sokkal-sokkal bonyolultabb a történet, mint amit írtál.
Trailblazer: Saját, ha olvasni szeretsz, akkor van írásban is

-
Pikari
veterán
válasz
sh4d0w
üzenetére
Abból indulsz ki, hogy az intelnek az a mentsége az E magokra, hogy nincs fejlett gyártósoruk. Ezzel szemben senki sem tiltotta meg nekik, hogy már akár 10 éve is leszerződjenek a tsmc-vel. Az AMD ezt megtette, az intel nem. Ráadásul azóta már az intel is a TSMC-vel gyártatja a legmodernebb chipjeit, az E magok mégsem tüntek el belőlük, az intel valamiért szükségét érzi annak, hogy a továbbiakban is létezzenek ilyenek.
-
szebe
addikt
válasz
sh4d0w
üzenetére
FPS-ben, taktikai játékokban jobb a wide, mert nagyobb szöget látsz be
Igen, ennek ellenére a legtöbb profi pl cs-ben simán 4:3 stretched-ben játszik, esetleg 16:9.
21/31:9 gyakorlatilag nem létezik, egyrészt nem nagyon van olyan monitor, ami ekkorában tudna 240-360hz képfrissítést, másrészt ekkora szöget sosem kell tartani.
De időnként előfordulnak vicces pillanatok, amikor 4:3 miatt "sétálnak el" egymás mellett.
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Azt hinnéd, én is azt hittem, de nem. Legalábbis ha normál monitor távolságból nézed, nem. Legalábbis nekem nem volt az. Azért, mert olyan qrvanagy, hogy nincs benne a minimap a látómezőben, csak a perifériás látásban kb, tehát az a vége, hogy a helyett, hogy csak gyors odapillantasz, forgatni kell a fejed. Ez meg egy gyorsabb tempójú játékban egyszerűen nem megengedhető. Amit nyersz azon az extra 20 fok látómezőn (ami amúgy tényleg fasza dolog), azt bőven elbukod ezen.
Ha messzebb ülsz, akkor simán lehet, hogy jobb. Vagy lassabb játékokban, mint mondjuk civilisation, mert szép meg jól néz ki, hogy milyen sokat látsz.Ui: viszont az tény, hogy munkára, ha nincs hely két nagy monitornak egymás mellett, zseniális az uw monitor. Csak akkor ne 34" legyen, hanem picit több, mert így két ablak egymás mellett nekem pont úgy volt kicsi, hogy nagyon kellett volna még extra minimum 5cm mindkét oldalon. De még így is imádtam.
-
Pikari
veterán
válasz
sh4d0w
üzenetére
Amúgy ez így van, az AMD nem tud szabadulni ettől a foglalattól, mondjuk ránézésre nem is nagyon akar. A 16 magos megoldások csak a masszívan párhuzamos feladatok futtatása alatt jók, az átlagfelhasználók vagy gamerek számára az 5800X3D vagy az 5900x processzorok nyújtanak jobb teljesítményt.
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
De ez hamar kiderül

Coming out megy itt is, de sütit is szoktak hozni az áldozatok. Pár hellyel korábban pedig megesett komolyabb átalakítás is, pl. full fekete desktop, az egérmutatót is feketére állították, stb. Velem pedig az, hogy szintén "homogén" háttér, és hasonló linkekre állított desktop ikonok (de az összes). Egérgombok megcserélve, és egy kattintásosra állított asztal. Állítólag több órát dolgoztak rajta, miután hazamentem, és nagyon szomorúak voltak, amikor kb. 5 perc alatt visszaállítottam mindent
@quailstorm :
-
koby11h
őstag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Az oktatási vezető a lezáratlan gépekről szerelmi vallomásokat küldözgetett a kollégáknak egymás között, hogy megtanulják, a Windows+L-t nem szórakozásból oktatja.
Még talán 2002-2003 körül volt, hogy a logisztikus kollégák (egy irodában voltunk velük) gépébe Knoppix Live CD-t raktunk. Bejöttek, benyomták a gépet, kabát le, ki a konyhába, kaja be a hűtőbe, tea-kávé készít, táskából kipakol és utána néztek rá a gépre. Persze nem az XP jött be, hanem a Linux. Hát ez meg mi a f.szom??? Az új XP, gondoltuk nektek már felrakjuk, hogy ismerkedjetek vele. Percekig nézték, mint boci az új kaput, aztán küldtek el minket melegebb vidékre.
Az egér átdugdosás az mindenhol alap volt
Fősulin DOS-os gépeken tanultunk holt nyelveket (Forth, Fortran, Algol, PL/I), vizsgáztunk is belőle. Előttem egy srác épp levizsgázott, én is túl voltam már rajta, csak haverokat vártam. Látom még valamit írogat a gépen, pakol a táskájába, veszi a kabátot, elköszön és akkor lépett el a monitor elől:
Formatting drive C: 6%, mutatom havernak, mondom én inkább kimegyek a folyosóra, mielőtt kitör a balhé...
-
quailstorm
félisten
válasz
sh4d0w
üzenetére
Mi szoftverfejlesztők is űztük a szívatást. Egyik munkatársam kiment kávéért és nem zárta le a gépet így rögtön görény lett a háttérképe. Aztán mikor visszajött, bebeszéltük neki hogy jól figyeljen mert mindenfélét átállítottunk a gépén meg majd másnap reggel 9:30-kor (daily standup) történni fog valami, stb. stb. stb. Természetesen nem nyúltunk semmihez.
Viszont másnap mielőtt bejött volna, bekerült egy USB vevő a dokkolójába és elkezdett random arrébb menni a kurzor a szövegszerkesztőben. Félregépelni a kódolás közben. Standup helyett meg bejött a záróképernyő. Kb. 1,5 órán át tartott a szívatás mire rájött
Átnézte a feladatütemezőtől kezdve a mindent és de nem talált semmit
-
-
-
-
Cs1csó
titán
válasz
sh4d0w
üzenetére
Volt már hatalmas sírás a klasszikus " jaj tiltották a porfilomat és ebből élek" típus. Röhögtem rendesen. Ha valaki hülye hát hülye. Facebook topikban volt ilyen több is az elmúlt években.
Erről az a női fodrászat jut az eszembe ami egy panelház aljában volt kialakítva és a kirakatban napszítta 30 évvel korábbi frizurareklámok "hívogattak"
Értem én, hogy kialakult az ügyfélkör de azért egy minimális igényesség azért csak kell. Esetleg nem mindig a bahamákon nyaralni, hanem 10 évente egy diszkrét felújítás és ez nem csak a fel lefestését jelenti. -
válasz
sh4d0w
üzenetére

ON : Megyek a cuccért, két kistelepüléssel arrébb. Telefon, nem veszi fel. Megadott címen a ház töküres, ablakok befóliázva, felújítás lehet.
Anyázva ülök be az autóba, jön egy csóka, hogy hozzám jössz?
Mondom ja, ha te árulsz *****
Kezembe adja, kifizetem.
De hogy miért nem vette fel + miért nem azt a címet adta, ahol lakik...?@KROK640 : Az tuti hogy sok idősnél bejön. Undor.
@hotkar : Azaz
Nincs valami, írok neki, hogy akkor mit helyette? Megyek tovább, mire válaszol, 3 másik cuccot összeszedtem
-
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
sh4d0w
üzenetére
De ha már ott van a kosárban minden ami kell, és a sorban állok 10-15 perce, akkor már a fene se akar visszamenni még vásárolgatni, csak azért mert elment a busz.
(Régebben volt egy útbaeső kocsma ahol néha beültem 1-1 kólára meg a pultos csajjal dumálni, ha így jártam, de bezárt, szóval azóta maradt a buszmegálló
és akárki tervezte az itteni buszmegállókat, még sosem várt buszmegállóban buszra az is biztos) -
KROK640
nagyúr
válasz
sh4d0w
üzenetére
Nem kell vitázni, csak gondold végig : Akkor hol van évi 45 (sőt sokkal inkább 85) ezer ft?
Még ha meg is spórolod, az nem neked fog visszajönni, hanem kiköt valakinek a yachtjában. (jajj milyen vagyok... Szóval izé... tételezzük fel, hogy soha egyetlen fillér adót és közpénzt nem loptak még el ebben az országban : )
Bármennyibe is kerül a KP rendszer fentartása, ha egy 5000-est odaadok a pénztárosnak azt 5000ftnak fogja számolni, nem kevesebbnek.
Ha elteszek egy fiókba 100 ezer ft-ot, akkor az 6 hónap múlva is 100 ezer lesz (nyilván az inflációt most ne keverjük ide) nem pedig 79 ezer, mert minusz számlafentartás. De a pénztárcámban sem lesz kevesebb ha más nem veszi ki. Ráadásul azt is csak közelből tudja. Innentől számomra totál irreveláns, hogy az állam mennyit költ arra, hogy KP-t koptassak. Sőt... legyek szemét ? Van még egy rakás más dolog (pl Stadionok, kisvasútak) aminek se az állapota, se a fentartási költsége nem érdekel, mégis fizetem, áfa és jövedelem adóformájában, és nem külön mindezek felett extra adóként a banknak.Nos, mire ideértél az olvasásban megértem miért nem vitázol, ezzel ugyanis nehéz.
De ne aggódj, továbbra is rá vagyok kényszerítve, hogy legyen magyar bankszámlám, és már csak ezért a külön adó miatt is, ahol lehet kártyával fizetek. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
sh4d0w
üzenetére
Az adót ígyis úgyis befizetem, hogy annak mekkora része mire megy el "nem érint" a lényeges dolgok (pl egészségügy) úgyis szarok
és a kp és bankkártya közötti különbséget sem kapom vissza.
Ráadásul van egy olyan gyanúm, hogy a számlafentartási díjat nagyvonalúan kihagyták a számításból.Valamint a cikk megemlíti, hogy a 20 ezresek nagyrésze még sosem látott pénztárgépet, (eleve ritkán látom a legtöbb bankautomata akármennyit is veszek le 10 ezresekben adja ki, bár most épp van előttem egy 20 ezres, de nem gyakori), szerinted a számlán állomásoztatott pénz körforog a gazdaságban? Hát nem. Ugyanakkor a nem elhasznált bankjegyet nem kell lecserélni.
-
-
-
-
-
-
CJ4567
nagyúr
válasz
sh4d0w
üzenetére
Nézd meg a fentebb linkelt tesztben a produktivitás részt, ott tud lenni a Ryzen 9-ek közelében. Természetesen nem mindenhol, de azért elég erősen oda tudja tenni magát, de ez félig meddig azért is tud megtörténni, mert nem kevés produktivitásra használt alkalmazás pár szálon megy csak.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
sh4d0w
üzenetére
Pedig de...
Nyilván más kérdés, hogy hirdetésekről lévén szó ilyen 5+ éves i5-ökre mondogatják, hogy bika, nem a legújabbra. -
BiP
nagyúr
válasz
sh4d0w
üzenetére
Attól még lehet bőven erős egy i5 is.
Ki mihez szokott. Aki eddig 4-6genes i3-akkal tolta, annak egy 11.gen i5 bivaly
Aki meg mindig megveszi a legújabb i7-i9-eket, meg HEDT-vel nyomja, annak ez picsafüst.Objektíve nézve meg egy mai i5 bőven elég erős. Főleg, hogy az intel az alsóbb szintekbe is elhozta a teljesítményt, (mondhatni kategóriacsúsztatást csinált) egy i5-14600-ban bőven elég mag és kraft, ami korábbi i7-eket szégyenít meg. És persze az ára is a korábbi évek i7-esekével versenyez. Régebben 120-ért i7-et kaptál, ma meg már az említett i5 14600 kerül 120-130-ba. Cserébe hozza is azokak az i7-ek teljesítményét.
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Melyik gen.?
@Cs1csó : "Abszurd, meg persze lustaság, csóróság, hogy nem üzemeltet egy weblapot."
Fentebb írta @KROK640 a megoldást. Facebook=internet. Ha annak nem is, aki Fb-n hirdet, de az ügyfélkörnek lehet, így hozzájuk igazodik.@Trailblazer : Pedig vannak egyszerű dolgok. "[adott dolog, amire a reg szól]jóédesanyját."
Máris mindegyik eltér, de meg tudod jegyezni
-
KROK640
nagyúr
válasz
sh4d0w
üzenetére
Igazából alatta sem egy van, bár tény, hogy a Pentium meg a Celeron ma már nem rúg labdába, és a legtübb embernek csak az I3-tól látszik a dolog, de régebben Celeron < Pentium < I3 < I5 <I7 < I9 votl a sorrend, ebből az I5 középszint.
Sajnos az átlagnak egy 11th gen I5 errefelé bivaly, mivel a legtöbb helyen 6th gen I5 van van meg 8-10th gen I3 jobb esetben (meg pár régebbi I7-es).
-
KROK640
nagyúr
válasz
sh4d0w
üzenetére
Nos attól függ hanyadik generációról van szó, de gondolom akkor 1-6th genről.
Nekem itthon az egyik gépben I5 12400F van, 32GB DDR5-el, és az bizony nem gyenge. De a 10400F-emet se mondanám annak. Egy I5 14600 meg kifejezetten bivaly, 10-11th genes I7-eket is lenyomja. -
Cs1csó
titán
-
-
BiP
nagyúr
válasz
sh4d0w
üzenetére
A lényeg, hogy most már van Ti meg a mi. (És ugye mi vagyunk a normálisak, ti meg a libsik, természetesen így értendő az elhatárolás). Lehessen mutogatni a másikra.
De még mindig nem derült ki, mi a sérelem, és miért kell minden állatvédőt egy kalap alá venni, minek kell sárdobálni, és miért lesz egyből lippsi valaki, ha látatlanba nem ért egyet azzal, hogy minden állatvédő csakis hülye lehet. -
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
sh4d0w
üzenetére
Én még emlékszem anno micsoda parasztlázadás ment itt a fórumokon mikor kijött a GTA4 és a min követelménye Core 2 volt, az emberek meg itt nyigtak, hogy hát nekik nem megy a Core Celeron meg Pentium procikon teljesen negálva a tényt, hogy nekik csak a uArch Core, a proci nem...
-
cidalain
veterán
válasz
sh4d0w
üzenetére
Polyén vóót!
Más
Íróasztalokat lesegetek: az élvédő félig lekopva/szakadva még simán a jó állapotú kategória (apró hibáját fotóztam, használatát nem befolyásolja szerű szövegekkel)
Nagyméretű/kisméretű íróasztal mérethatározás - de egy rohadt centiméter nem volt a közelben. Így találjam ki, hogy a neki szemre nagy/kicsi az vajon nekem beférne-e oda ahova kéne.
Hogy a színt esetleg beírnák, az luxus. Mondjuk úgy hogy bükk színű kéne sokkal könnyebb lenne keresnem.
Árak az egekben, a 12mm-es bútorlapos egyszerű szart is 10 felett adják. Annyiért újan is van kb. -
cidalain
veterán
-
-
gban
veterán
válasz
sh4d0w
üzenetére
Mindig is bírtam ezt a jelzőt, régen ez volt a csoda-jelző, hogy húúú ez multimédiás, akkor ez nagyon szuper gép.
De már akkoriban is csak annyit takart hogy van hangkártya a gépben...
Ennél meg érthető ha mindenféle ködösítéssel hirdetik, eladhatatlan szegény kártya, annyiért ment a 1030 mindig mint egy 750 Ti, cserébe a sebessége meg a fele, ha nem mondok sokat... -
Alusky
senior tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Nekem nem hiányzik, alig van méretbeli különbség SD és 720p között.
Az egyik agyonhájpolt idei film alá írtam be, hogy bár valóban jó film volt, csak azért mégis untam magam valamennyire közben, ez meg egy igazán jó filmnél nem történik meg. Meg felsoroltam a film előnyeit, tehát összességében nem szóltam le egyáltalán, csak nem ültem fel a hájp vonatra. Erre a sok besértődős gyakorikérdések szintű felhasználó szarránegatívozott. Utána írtam megint nekik, hogy amúgy tök poén amit csinálnak dedós módon, csak épp felesleges, mert simán ki tudom törölni és eltűnik az egész.
Adtam neki pár napot, érdekes módon nem reportolta senki mert nem tűnt el pedig a modik ott elég könnyen törölgetnek mindent. Persze szét lett mínuszozva az is, aztán utána kitöröltem mindkettőt és röhögtem egy jót magamban.
Annyira jó érzés szívni a lelkét a sok nyomorultnak, mint a lidércek az Atlantisban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Linux kezdőknek
- Elektromos autók - motorok
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Assetto Corsa Rally
- Ezzel jobban keresel, mint az arannyal
- Hearthstone: Heroes of Warcraft - free online CCG
- Path of Exile (ARPG)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Eredeti játékok OFF topik
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- További aktív témák...
- LG 65G4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Xiaomi Redmi Note 13 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Strix RTX 2080Ti 11GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S21 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L580 - i5-8350U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest