Hirdetés
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Örömhír: nem spórol Európán a OnePlus
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Fele annyit ér az iPhone Air, mint amennyibe pár hete került
- Kezünkben a OnePlus 15 és az Oppo Find X9-ek
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Android szakmai topik
-
Mobilarena
"név nélkül, hirdetés linkelése nélkül írjuk ki a fájdalmunkat", tehát a Hardverapróról
- ne linkelj konkrét hirdetést
- ne tegyél be hirdetés screenshotot
- ne idézz hirdetésből konkrét szöveget
Személyes adatot ne tartalmazzon a hozzászólásod!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
Cs1csó
üzenetére
Azt sehol nem írtam, hogy én a névérték feléért vettem tőlük az utalványt. Nekem akkoriban nem volt sok forgó tőkém, de ha mégis volt nekem is ilyen lehetőségem, - nem csak hallottam, róla mint a legtöbb esetről - akkor én azért simán jobb árat fizettem, már csak azért is, mert akkor a lelkiisimeretem is tisztább volt, és még ígyis jól lehetett járni, mondjuk egy 1000ft-os utalványért 800ft-ért, és arra relative könnyű volt már embert találni.
Számomra inkább az volt a megdöbbentő, hogy nyilvánvalóan előnytelen üzletekbe is belementek, annyira kellett a pia. -
-
Cs1csó
titán
válasz
KROK640
üzenetére
Az emberi roncsokat még jobban kihasználni, szép világ. Nem biztos, hogy nekem lenne gyomrom hozzá.
Ahogy Galadriel mondta:Kisebb leszek, elmegyek nyugatra, és Galadriel maradok
Persze lehet azzal nyugtatni a lelkiismeretet - már akinek van - hogy "más majd megveszi"
-
cidalain
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
Ok, gyerekeim vannak, őket viszem a strandra, de nyilván a felnőtt társadalmi életünk egy részét is ott éljük, ezért nem unalmas felnőttnek sem. A kölkök együtt játszanak, pancsolnak, a szülők
isznakmegbeszélik a gazdasági helyzetet. Nomeg mióta vettem SUP-ot, azért el lehet azzal lenni felnőttként is. -
válasz
KROK640
üzenetére
Régen -> mert a járvány alatt nem jártak nyaralni a népek, és féltek bizonyos körök, hogy nem fogja hozni a hasznot a pénz. Nem volt az régen, 4 éve.
Itt még 2024 elején a Coopban elfogadták a szépkártyát akármire (amikor már máshol vagy egy éve nem). Érdekes pénzmosoda lehet.Meg volt a Böske utalvány, amire kaja volt, de sör nem
-
KROK640
nagyúr
válasz
F.E.K..
üzenetére
"ha igazolta hogy a 80% már el lett költve" - akkor nagyon nagy dolgot nem is tudsz belőle venni, mert nem gyűjthető fel. Plusz gondolom mindenről vigyél számlát.
Egyik ismerősömnek külföldön van valami hasonló, a munkahely adja neki is, elvileg ilyen home office támogatás, de ha nem költi el, akkor "elvész". Ezért egy ideig szorgalmasan fejlesztette a gépet, de mivel már 128GB RAM és RTX3090 van az I7 mellett, így "irodabútor" címszóval elkezdte otthon kicserélni a berendezést ...
-
KROK640
nagyúr
válasz
cidalain
üzenetére
Igen, az úgy szerencsés. Laktam Zánkán egy ideig, akkor eleinte sokat jártam én is a Balcsi partra (mondhatni minden szabadidőmben) de egy idő után már nem volt annyira érdekes és csak néha mentem. Hasonló zajlódottt le Cipruson is, pedig ott nem 2-3km-re volt a strand mint Zánkán, hanem konkrétan 30 méterre...
Azt meg nem is gondoltam volna, hogy már 2000ft egy lángos, emlékszem pár éve az 500ft-oson ájuldoztunk.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Trailblazer
üzenetére
Igen, ettől fogom is a fejem, hogy régen a szép kártyára azért lehetett élelmiszert venni a boltban, manapság meg nem. Meg ugye egy időben volt amit csak nyaralásokra meg ilyesmire lehetett ellőni, azok sokszor bent maradtak.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Trailblazer
üzenetére
Tényleg a Cheque Déjeuner és a Sodexo is úgy eltűntek mint a Chokito.
-
-
cidalain
veterán
válasz
F.E.K..
üzenetére
Lemegyünk 4-en a strandra, 4 lángos innivaló nélkül 8000-től indul. És olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy itt lakunk a parton, ezért mi sokszor megyünk a strandra, ha olyan idő van. Így azért heti egyszer szokott lángos lenni. Néha azért befigyel egy pizzarendelés is, vagy éttermezés ha kiránduluni valamerre. Tehát azért nem 100% megy lángosra, de a fele simán.
A normál havi adag olyan 20k körül van nekem, ezt összegyűjtve nem nagyon jön ki egy nyaralás itthon. Másra nem érdemes tartogatni.
Van hogy kapunk bónuszba nagyobb összeget év végén a Szépre, azt azért szálásra is el szoktam költeni 1-2-3 éjszaka úgy kijön. De korábban már vettem belőle koncertjegyet is. -
F.E.K..
senior tag
-
homerhamm
veterán
-
-
BiP
nagyúr
válasz
gyulaszu
üzenetére
Azt értem, de a vén kujon főbérlő úgyis csak az ágyra fókuszál, örüljön, ha saját szobát kap mellé, és nem a szőrös dagadt főbérlővel egy ágyban kell aludni

Amúgy sajnálom azokat az embereket, aki csak ennyit tud szánni a lakhatásra, őket csapta agyon a legjobban a lakhatási válság

-
cidalain
veterán
válasz
Trailblazer
üzenetére
Na de ők nem vehetnek belőle wécéülőkét meg falfestéket.
Mi meg most már igen. A mienk jobb, tagadhatatlan.
-
-
TaaT
nagyúr
Békéscsabán tavaly 70-ről indultak az albérletek, most inkább 80.
-
cidalain
veterán
válasz
Trailblazer
üzenetére
Persze, mert kimutatás volt arról, hogy egy csomó zseton bent ragad, és akkor az nettó profitja a kártyás cégnek. Ha a Szép kártyán ragad bent, akkor az az államé lesz ugye.
-
-
cidalain
veterán
válasz
Alusky
üzenetére
Tégláson, Tyukodon, esetleg bàrmilyen elmaradott peremfaluban lehet hogy összejöhet.
@koby11h:
Az szerintem mindegy, hogy ténylegesen mivel mész be dolgozni, a munkába járási jár. Volt olyan hogy két kollega ugyanonnan egy kocsival szokott járni, egyik héten ez, másikon az hozta a kocsit. Úgy már rentábilisabb volt. -
KROK640
nagyúr
válasz
Trailblazer
üzenetére
van jó példa is

-
Astroboy
őstag
Nem gondolod komolyan, hogy engednek működni valamit, ami nem 100%-ban a zsebüket tömi és jó a lakosságnak?
És persze amellett se menjünk el, hogy már maga a kafetéria rendszer is az ország szegénységi bizonyítványa (civilizáltabb helyeken normális fizetés van, nincs szükség ilyen kaja-jegyes kőkori komcsi fasságokra) -
-
homerhamm
veterán
-
-
KROK640
nagyúr
Igen, ez a munkásbusz főleg azoknak szívás akik a "sor végén" vannak hazafelé (és nyilván akkor reggel is). Be kell tekeregni mindenféle faluba, mennek extra X km-t és X percet mire be vagy hazaérnek.
A telekocsi is hasonló, sajnos nem egyszer jártam már vele úgy, hogy "sor végén" voltam, és emiatt ismerd meg európát játszottunk, volt, hogy Németország közepén még 200km-t autóztam úgy egyenesen északra, hogy közben nekem dél nyugatra kellett volna haladni.
De volt olyan is, hogy Budapestről úgy sikerült megtenni Debrecenig az utat, hogy bele kellett essen Salgótarján, Miskolc és Nyíregyháza is
-
Alusky
senior tag
Angyalom a település csoportban kiadó házat keres 70-ért havonta rezsivel együtt...
-
KROK640
nagyúr
válasz
koby11h
üzenetére
Egyébként ez a város egyik fele VS falu érdekes tud lenni, mert volt ismerősöm aki mondta, áh ő közel lakik. Több mint egy órát buszoztunk hozzá, közben rengeteg lámpa meg megálló (nem számoltam de nagyon sok). Közben a város olyan részein jártunk, ahol tizen meg huszon éve nem voltam. Mondtam neki, hogy nincs közel, mondhatni az isten háta mögött. Jajj de én (mármint én, én) vidéken lakom az biztos messzebb van.
Másik alkalommal elindultunk ugyanonnan, és 20 percen belül kint voltunk nálam falunk, ok kellett még 10 perc séta, de az nála is miután leszálltunk a buszról, több mint 1 óra után. Meg is volt lepődve, hogy hát ő a városban lakik én meg falun, és nálam sokkal hamarabb kint vagyunk, mikor hát ő km-re meg légvonalban is közelebb lakik ...
csak hát felé sok megálló, lámpa, forgalom miatti lassú haladás, össze-vissza kanyargás, hozzám meg nyílegyenesen, főúton kimegy a busz.Végül azzal vágta ki magát, hogy ő legalább a város táblán belül lakik. Mondtam neki, hogy nekem ennyit nem érne, hogy minden egyes alkalommal több mint 3× annyit utazzak, mellesleg drágábban is.
-
-
koko52
nagyúr
válasz
koby11h
üzenetére
Akkor én mit szóljak? Pályázatok nagy részéből kizárnak vagy nulla pontot kapunk a megvalósítási helyszínre, mert fejlett megyéhez tartozik a gyárüzemünk. Ez egy kihaló félben lévő falu, kb nulla munkalehetőség rajtunk kívül. Tőlünk 5 Km-re egy kisváros van másik megye, ami hátrányos helyzetű. Na az a kisváros ki van tömve gyárakkal, munkahellyel, annyi adóbevétellel hogy jobban lopnak mint a fidesz. Maximális pontszámmal 50-70% intenzitással lehet pályázni. Adott be az polgi kérelmet, hogy vegyék fel a falut SZVSZ zónába, de senkit sem érdekel, csak a megyét nézik. Sok száz millióról van szó és sok munkahelyről, de ez az ország ilyen...
-
koby11h
őstag
válasz
cidalain
üzenetére
Ja, kolléga a szomszéd faluból jár be a céghez (ami a városnak a hozzá közelebbi végén van), kocsival 2*3 km és kap utazási támogatást, 30 Ft/km. Én a város túlsó végén lakom, napi 2*8.5 km ugyan oda és semmit nem kapok. Tőle nem sajnálom, a támogatás szabályai nevetségesek.
Az meg tényleg nevetséges, mikor látom, hogy be van írva a napra hogy kéri, de reggel együtt értünk be és kerékpárral volt. Nekem kerékpárral sem adnak
-
cidalain
veterán
válasz
envagyok
üzenetére
Nem emlékszem pontosan. A törvényben meghatározott minimum összeg.
Ugye ettől felfele irányban el lehet térni. Mondjuk nekem majdnem mindegy hogy 3500 forintot kapok vagy 7-et, mert nem lakok messze. Ha 20-30km-re laknék, az már jelentős lenne.De ez amúgyis egy hülye dolog, mert pl tesóm a város egyik feléről jár a másikra, és így nem kap semmit. Aki a szomszéd faluban lakik, de közelebb, mint a tesóm, az meg kap.
-
-
cidalain
veterán
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
-
homerhamm
veterán
-
A TÜV közzétette az elmúlt év műszakivizsgáinak 2024 évi statisztikáját. Tudni kell, hogy a járműveket általában közvetlenül viszi a gazdája vizsgáztatni. Kevés járművet készítenek elő vizsgára.
A link német nyelvű, A magyarra fordítás egészen jó a Chrome-ban.
Erre tessék kattintani.Az idén már, az elektromos autók külön statisztikát kaptak.
Nagy meglepetéseket nem várjatok.
A sereghajtók eléggé monolit tömeget alkotnak a legrosszabb koros autók kategóriájában. -
cidalain
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Van. Zopelem 350+.
Ezért nem opció azt lecserélnem, mert ezt nem tudom már eladni, senki sem vesz ennyi km-rel autót. Fillérekért meg nem adom el, mert alapvetően nem rossz.
Egy hasonló méretű, de mondjuk 5 személyes 10 év alatti kombi most 6 millió. Amíg ezt évi 100-200k-ból fenntartom, addig nincs értelme anyagilag. Az újabb autóra ugyanennyit rávernék, azon is kopik a fék, a gumi, miegymás. -
koko52
nagyúr
Tesla 10 éve gyárt autót, kinőtte a kezdeti gyermekbetegségeket, az utolsó a futómű kopogás volt 2022-ig. Azokat cserélik 4 év teljeskörű garival, nyugodtan vehető. Nekem 2024-es van. De volt Prius2 is, imádtam. Most van CH-R is (eladó
), azzal sincs gondom, de a fenntartási költség (kötelező szervíz, olajcserék) finoman szólva nem olcsók. Szóval tudom miről beszélek, nem szóltam le, csak jobb a tisztán EV és ennyi. -
válasz
koko52
üzenetére
Toyota, Lexus a hybridekre 10 év, (ha jól emlékszem) 150k km garit ad alapból, ami a tizedik év után összesen 15 évig kitolható, ha évente egyszer elviszed szervizbe. És ez ingyenes és automatikus. És visszamenőleg is érvényes, akkor is, ha olyan kocsit veszel használtan, amin még nem volt ilyen, amikor azt eladták. Beviszed egy hybrid check-re, ha minden stimmel, kapod is rá a garit.
Szóval a gyakorlatban ennyire megbízhatatlan a Toyota/Lexus hybrid.
Konkrétan sikerült a minden létező statisztika szerint minden idők egyik, ha nem A legmegbízhatóbb hajtásláncát leszólnod, hogy szerinted nem megbízható. Aztán ellenpéldának hozni egy tesla-t, amik... fogalmazzunk finoman, nem épp a megbízhatóságukról híresek.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Szilenteket, egyik kerékcsapágyat, lengőkarokat. Mindezt 320k km után.
Ezek továbbra is a kopó - fogyó alkatrész és segédanyag kategória részei. Mivel jó minőségben gyártották, sokat bírtak ki.
Ezért érdemes mindig elgondolkodni az eredeti gyári és az utángyártott alkatrész közötti választáskor. -
Bizony!
Nekem 2008-as Toyota Avensis, most kellett cserélni egy rakás dolgot a futóműben. Szilenteket, egyik kerékcsapágyat, lengőkarokat. Mindezt 320k km után. Bár gondolom közrejátszanak a magyar utak.
Motorilag nem lett bontva és furcsa de még vezérlés, a vízpumpa és benzinszűrő is gyári. (igaz láncos)
Kipufogóm is szétrohadt 310k km után. Pontosabban már nem volt vállalható műszakin.
Olaj, szűrők 10kkmként csere.
Szóval a gyári alkatrészek is bírják 300kkm ig is akár. Nyilván a szűrőkket olajat kell cserélni, de azon felül nem sok mindent kellene. 400-500kkm között majd a vezérlésre rá kell nézi ahogy olvastam neten de úgy is hangja lesz.
Ja és ez még 2.0 szívó benzin, hagyományos 4seb olajos automata. [link] 8-9 között eszik. Egy szavam nincs, 1.6Mft-ba volt amikor vettem szóval még bőven költhetek rá akkor sem fogja egy jó darabig megközelíteni egy új autó árát, még a felét sem.
Gondolom azért van még hasonló korú és futású autó az utakon amiknek nagy baja nincs. Hozzáteszem előzőleg AstraG-m volt 1.8 benzin szintén 4seb automata, arra kellett költeni de minden olcsó volt hozzá, viszont nem annyira megbízható mint ez a Toyota. -
-
koko52
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
"A Tesla nagy királyság, de azért megnézem majd, hogy hol lesznek 8-10 év múlva, főleg amiket sűrűn használnak."- Megnézheted, vannak már 400k+ Km-el 10 évesek 75% feletti akkuval, ami még elavult technológia volt. A Toyota már 1M Km garanciát és 15 évet ad gariba. Hol van ehez a hibrid 3-5 év. BYD hamarosan kiadja az élettartam garanciát az akkura ami 1.5M Km-lesz, ennyit kb senki nem megy egész életében.
-
válasz
szebe
üzenetére
Igen. Beszivárog a régen minden jobb volt nosztalgia az autók témájába is.
Az európai előírások szabályozzák a járművekre vonatkozó minőséget. A jármű első 10 évében, nem fordulhat elő motorbontással járó javítás. A melyik gyártó képtelen volt ezt teljesíteni, már elvonult. Egyedi esetek előfordulhatnak, de tömeges probléma nem.
Ami inkább elő szokott fordulni, az a filléres zsugoriság.
A Fiesták ablakemelőivel nem volt gond. Egyszer lecserélték egy dizájnosabb, gondolom olcsóbb változatra. A műanyagra krómozott kiemelkedés letört. Az összes autó esetében. Gondolom a felület kezelés gyengítette meg a műanyagot.
Kezelték a problémát. Elhagyták a krómozást. Olcsóbb lett és tartós az ablakemelő gomb.
-
KROK640
nagyúr
válasz
koko52
üzenetére
Úgy vettem észre (és ez kb passzol azzokkal az évekkel amit írsz), hogy a Canbus tömeges elterjedésekor lett itt túl bonyolítva a téma. Attól lett az autónak egyfajta "keringése" és ez nem mindig előnyös feltétlenül.
Szerencsére az általam kinézett autók hobbi és szerelem projectek is egyben, mindegyike "19" -es kezdetű évjárat, így ez nem is érint annyira. (sok más meg nyilván igen)
A Tesla nagy királyság, de azért megnézem majd, hogy hol lesznek 8-10 év múlva, főleg amiket sűrűn használnak. -
tserrof77
őstag
válasz
Trailblazer
üzenetére
Nincs. Inkább csak sírni való. Tanárgyilkos faluból "nyócmagos gémer" 45k ért...
-
Trailblazer
veterán
Autós topic nincs külön? Uncsy. Nincs kacagnivaló hirdetés helyette?
-
cidalain
veterán
válasz
szebe
üzenetére
nagyon nem mindegy, hogy az autó csak viszi-e a pénzt vagy hozza is?
egy átlag magyar család autója általában nem hoz pénzt. az enyém sem. ugyan azzal járok dolgozni, és így effektíve többe is kerül mintha busszal járnék (bérlettámogatás 100%, autónál 15 Ft/km ugye), ellenben viszont időt sokat nyerek vele (30-40 perc/nap).kb ugyanez érvényes az új autókra, az első pár év értékvesztése iszonyú nagy ár csak azért, hogy új autód legyen. így kb az 5-10 éves kocsik közül lenne most érdemes válogatni, de mérettől, márkától, felszereltségtől függően simán bele kell tolni 3-6 milliót még így is, ami kb egy átlagos magyar családnak kb nem opció.
mondhatnánk hogy de, mert nem ezt látjuk, de a kép csalóka, szerintem a babaváró kamatmentes hitelek nagy része autóra ment az elmúlt években, no meg majd most a munkáshitel nagy része is arra fog
-
szebe
addikt
válasz
koko52
üzenetére
Bőven vannak még ~10 éves modellek, amik megbízhatóak. Meg aztán ahogy az első körös downsizing motorok kifutottak, a második generáció 1-2 kivételtől eltekintve (ecoboost, puretech) semmivel sem rosszabb mint a 20-25 éves technika. Amikkel ugyanúgy volt probléma, csak az idő megszépít mindent, meg az, hogy józsi bácsi otthon tudott taknyolni rajta ezt-azt.
Ez a hibrid azért nem jó mert belsőégésű+ev hibaforrás meg nettó bullshit. Ha annyira rossz konstrukció lenne, akkor nem lenne kb minden 2. taxi hibrid (jellemzően Toyota-Lexus).
Víz kell meg belevaló olaj, aztán hadd szóljon. Akksi cellánként cserélhető. -
koko52
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
Előbb utóbb kikopnak a megbízható autók. Kb 2000-2002-ig gyártottak megbízható(bb) autókat. Azaz már 25 évesek, végük van hamarosan. Marad a betegágy azutáni fostalicskák vagy EV/Hibrid. Hibridet azért nem vennék, mert ugyan úgy ott van a belsőégésű hibaforrás + az EV hibaforrás (ami a legcsekélyebb), valamint ugyan úgy hordhatod szervizbe, semmivel sem olcsóbb fenntartani. Szóval marad az EV. Drága? Az. Melyik nem? Egy Toyota CH-r hibrid 12.5 misi (full alap), a tölthető 16,5m. Ennyi egy Tesla M3 és a kettőt nem lehet összehasonlítani méretben, teljesítményben és felszereltségben.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Ezekben mild hibridekben nincs súly többlet. Az egyszerű indítómotort cserélik le egy komplexebbre. Nincs sok hely, nem lehet sokkal nagyobb egységet beépíteni.
Ezekre az autókra már nincs kedvezmény. Az egésznek annyi értelme van, hogy sikerül a környezetvédelmi előírásokat megtartani. A teszteket profi vezetők csinálják, tudják hogyan kell kihozni a kedvező paramétereket a tesztből.
Az átlagvezető úgy közlekedik, mint ahogyan más autókkal teszi. -
KROK640
nagyúr
A költség többszörösen is jelentkezik, mert a plusz súly mellett plusz anyag, és plusz fejlesztési költség, meg ha az romlik el, akkor ugye szervízköltség.
Legszebb az egészben, hogy megterevezik vele is meg nélküle is
Egyébként szép dolog a környezetvédelem, de le kellene ülni az autógyárnak és a környezetvédőknek és megbeszélni, hogy mi az ami megvalósítható, és mi az ami egyszerűen nem. Az, hogy kitalálnak valamiféle törvényt, hogy az autónak ennyit kell fogyasztania ekkorra, és kész, az csak az ilyen dízelcsalós meg mild hybrid dolgokat hozza magával.
Na meg azt teszi ami Amerikában történt a '70-es években a downsizing alkalmával, az autógyártók egy rakás pénzért kellett tegnapra új modelleket fejlesszenek (olyanok is lettek), addig is mindent harmatgyenge motorral szereltek, így az új autók a kutyának sem kellettek, a gyártók pedig sok pénzért olyan modelleket fejlesztettek amit senki sem vett meg. A régi "gas guzzler"-ek meg felértékelődtek, és így az egész piac a gyártótktól a használtautósokig, végig mindenki szenvedett. Talán csak a környezetvédők csettintettek volna elégedetten, de ez sem igaz, mert csak egyszerűen a sok régi autó maradt az utakon, amik mind méretben, kényelemben, motorerőben, megbízhatóságban, biztonságban és persze fogyasztásban is felülmúlták utódjaikat. (És ekkor kezdtek a japán autók is hódítani arrafelé).#122012 cidalain : igen, most még kapsz pénzt a Mazdáért, de lassan kezdi elérni azt a kort amikor a legkevesebbet éri
-
válasz
KROK640
üzenetére
Yapp. Suly, komplexitas, koltseg, adnak ezek az autohoz minden jot. Cserebe sporolnak a fogyasztason... Pontosan ugyan annyit, hogy ugyan annyit fogyasszon a kocsi, mint a sima verzioja a plusz suly nelkul.

Es igen, a mild hybrid a letezo legjobb gyakorlati pelda, hogy mennyire el van baszva az EU-s szabalyozas. Nem veletlen, hogy a vilagon sehol mashol nem megy a dolog, csak itt. Sot, a fejlesztest is erosen dragitja, mert ugye mindent ugy kell kifejleszteni, hogy ki lehessen dobni az egeszet a picsaba ugyan annak a modellnek ugyan abbol a verziojabol az osszes olyan piacon, ahol nincs szukseg ilyen agyatlan trukkozesre.
-
cidalain
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
Kicsi: Mazda 2 DY (1st gen) 1.2 benzin (városban rohangálós, igazából 90%-ban rövid távokra max 10-15km. Ilyenkor télen benyal közel 10 litert. Mondjuk nyáron meg a klímázás miatt). A tégla forma sem túl áramvonalas.
Nagy: Opel Zafira B 1.6 benzin (ez olyan 8 körül van, de jellemzően hosszabb távokra. Ha ezt használnám a rövid távokra is, akkor ennél azért rosszabb lenne, de nem annyira, mint a mazda)
Mindegyik szívó benzines, így a nagyobb fogysztást kompenzálja az alacsonyabb karbantartási költség. Már körvonalazódik, hogy a Mazdát le kéne cserélni. Bár nem a fogysztás miatt, hanem mert most még talán kapok érte pénzt... -
válasz
Hieronymus
üzenetére
Igen, vannak ezek a csalos mild-hybrid baromsagok, semmire se jok. Illetve de, arra jo mind, hogy ra lehessen mondani, hogy nem sima belsoeges az auto, ezzel kijatszva minden idiota torvenyi szabalyozast. En azokat nem tekintem hybrideknek oszinten szolva. Ha nem tud csak arammal menni, legalabb 1-2km-t, alacsony varosi tempo mellett, akkor az en szememben az nem hybrid.
Ez amugy megintcsak egy gyonyoru pelda az iszonyatos mod elbaszott EU-s autos kornyezetvedelmi szabalyozasokra, nem masra. Maga a hybrid technologia nagyon jo, ha rendesen van megcsinalva. Viszont ezek a meguszos/atbaszos/adocsalos mild hybrid baromsagok semmire se valok. Illetve de, egy valamire nagyon jok: Egy potencialis extra hibaforras, amit raadasul mocsok draga javitani, ha megkotlik.
-
Igen.
A hibrid technológiát sikerült megtrollkodnia a Fordnak.
Az egyik régebbi munkahelyeken Fiestákat használtunk.
Az utolsó csere autó már hybrid volt.
Amolyan kondenzátor szintű energiatárolást valósított meg. Egy gyorsításnyi energiát tudott tárolni, amit a lassítás és fékezés fázisokban töltött.
A gyorsításkor volt egy "turbó lyuk" amíg eldöntötte a számtógép, hogy elegendő a tárolt energia vagy sem. Erre nem lehet alapozni egy előzést. A töltéshez az utolsó pillanatig nem szabad használni a kuplungot. A főtengelyen az önindító helyére rakták be a rásegítést - visszatöltést.Az 1 literes motorhoz hatos váltót raktak. Ez nagyon előnyös a városi közlekedésben. Hatvannál már a hatodikat jelzi a fedélzeti számítógép.
A legszebb az volt ezekben az autókban, hogy a fogyasztás nem csökkent. Pontosan annyit fogyasztottak városban, mint szívó motoros elődeik. -
válasz
Hieronymus
üzenetére
Ezeken felul meg meg ott van a technologia.
Egy jo dizel vagy egy hybrid szinte mindig kevesebbet fog fogyasztani, mint egy barmilyen sima benzines.Par pelda:
- 0.8-as szivobenzin daweoo matiz, boven 8 liter felett zabalt, a 10 se volt ritka. Leginkabb meg ahhoz is uvegelni kellett szegenyt, hogy egy helyben alljon stabilan.
- 2 literes, 110 lovas peugeot 307 dizel. Soha nem evett 6 felett. Na jo, de, de az autobahn sebesseg mellett volt, ugy akar a 7,5 litert is megette
- Haver Lexus IS300h-ja. 200 paci, varosban 4,3 liter koruli fogyasztas, palyan sebessegtol meg labtol fuggoen 5-7 kozott.
- En 2013-as BMW 520d-m. Autobahn-on se sikerult tobb, mint 7 litert megetetni vele, pedig 180 alatt csak parkoltunk, amikor eppen nem vagott ki elenk egy VW verseny Polo 110-el, index nelkul. -
KROK640
nagyúr
válasz
Hieronymus
üzenetére
Igen, ezekkel eddig is tisztában voltam, de azért le a kalappal, szépen elmagyaráztad

Konkrétan arra voltam kíváncsi, hogy mi lehet a másik autója.
Átalában az újabb autók kevesebbet is fogyasztanak. -
válasz
KROK640
üzenetére
Mi a nagyobb kocsid, hogy kisebb a fogyasztása?
Egyrészt függ a jármű korától. Ha még karburátoros, akkor azonos motortérfogat mellett alacsonyabb a teljesítmény és magasabb a fogyasztás. A karburátorral nem lehet tökéletesen szabályozni az üzemanyag és levegő mennyiségének arányát.
Másrészt.
A motor nyomaték termelésének mértéke fordulatszám függő.
Nagy közelítéssel a ma használt autók fogyasztási optimuma 1500 - 2000 fordulatszám tartományban van.A kisebb motorral szerelt jármű esetében magasabb fordulatszámon kell megtermelni az azonos nyomatékot, azonos járműben.
Nagyon szép minta példát szolgáltatott a Mitsubishi.
A kisautó kategóriába gyártott Space Star modellek eredetileg 1 vagy 1,2 literes motorral voltak megvásárolhatóak.
Az ezres motorral 0,1 literrel magasabb fogyasztási adatot adott meg a gyártó, városi forgalomban.
Ez nem sok. De az EU megnövelt energiahatékonysági követelményeit már nem volt képes teljesíteni a motor. Ezért csak az "erősebb" 1.2 literes motor maradt meg az európai forgalmazásban. -
KROK640
nagyúr
-
cidalain
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
Alapvetően egy Corsa méretű kocsi tök elegendő munkába járni, és városban rohangálni. Én is a kicsivel megyek ha lehet, hiába nagyobb a fogyasztása, mint a nagyobbnak. Egyszerűbb parkolni mert kisebb helyre is befér, 60-ig dinamikus is az 1.2 motor ellenére, de 100-110 utazót kényelmesen, nem ordítós motorral is tudja (ekkor már nem dinamikus). Nekem kb 3 km a városon kívüli rész otthon-munkahely úton.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 15 / 12/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3951, 100% Akkumulátor
- Samsung Galaxy S23 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3650, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Árban sem nagyon volt különbség.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)