Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
Új hozzászólás Aktív témák
-
mgy
senior tag
Van valakinél a 4-es napi használatban? Mennyire okés cucc? Szeretnék ilyet, de látatlanban nem lesz elég, amit róla hiszek, asszem.
-
RetepNyaraB
veterán
Kérlek fejezzétek be a topik teleszemetelését off témával, ha lehetséges. iOS vs. Android érintőlegesen tisztázva, de már több oldal óta nem sok gyakorlati köze van a cikkhez.
Köszi
-
sz.balazs.95
veterán
Úgy jön az iOS és az Apple, hogy ők képesek hosszútávú szoftveres supportot adni, és így időtálloság terén ők az egyedüliek, akik szóba jöhetnek a Fairphone mellett.
Emellett évekkel ezelőtt a Greenpeace a második legzöldebb mobilgyártónak hozta ki az Apple-t, a Fairphone után. Az összes többi rosszabbul teljesít, különösen a kínai gyártók, mivel ott sokkal lazábbak a környezetvédelmi előírások, míg az önszorgalmuk meg kb 0.A hitvitát nem értem, honnan keverted ide. Az, hogy mi meddig kap frissítéseket, illetve hogy az eredeti megjelenési dátumhoz képest milyen késéssel, az tényszerű adat, nem pedig hit kérdése.
Az, hogy mennyi CO2 kibocsátással jár valami legyártása, szintén tényszerű adat.
Az, hogy egy gyártó mennyire transzparens úgy általában a környezetterhelésével kapcsolatban, vagy hogy hogyan törekszik ennek mérséklésére, szintén tényszerű adat, nem hit kérdése.A fene nagy szabadság, amit az Android nyújt, véleményed szerint viszont már sokkal érdekesebb dolog, mert ez így semmi konkrétat nem tartalmaz, ellenben népszerű közhely, és ezzel, mint ilyennel, nem igazán tudok mit kezdeni. Miben korlátozza az iOS a szabadságodat?
-
GreenGoblin
őstag
-
Fall-N
veterán
válasz
sz.balazs.95 #66 üzenetére
Neked. De hogy jön a Fairphonehoz az iOS és az Apple? Tőlem adhatna 20 év frissítést, akkor sem vennék Apple eszközt. Felét sem tudja amire nekem szükségem van és túl zárt. Inkább veszek két-három évente új telefont, minthogy legyen egy iPhoneom.
Másrészt már írtam, hogy itt nagyon OFF mivel a Fairphonera sosem lesz iOS ismert okokból. Amit nyújt ez a telefon Android fronton az meg teljesen korrekt. Úgyhogy ömlengj máshol a csodás iOS-ről.
Egyébként is idiotaság az állandó hitvita, mert manapság mindkét rendszer bőven kiforrott lett már régóta és az egyedi igények amik számítanak. Akinek megfelel a rendszer amit az Apple megtervezett annak ott az iPhone. Aki a szabadságot akarja az meg vesz Androidos telefont. Megjegyzem mivel már bőven jók a középkategóriás telefonok, addig én egy iPhone árán akár háromszor is cserélhetek telefont, ami ugyanúgy frissül folyamatosan. Amúgy is sokan megunjuk két év alatt és egyébként sem adok ki rá 2-300ezer Forintot.
-
GreenGoblin
őstag
válasz
Van hátránya a Lineage OS-nek de több előnye van mint hátránya.
-
raveinT
tag
válasz
Nézd, én egyik "oldalon" sem állok, azt veszem mindig ami épp ár/érték arányban nekem megfelel. Custon romokkal nem foglalkoztam, csak a gyártó által kiadott OS-ről nyert tapasztalatokról szóltam mindkét készülék esetében.
Azokból pedig azt a következtetést vontam le, hogy inkább legyen csak 2-3 évig támogatott a készülék, de utána is funkcionális, mint hogy rányomnak még egy verziót, amit viszont már nem bír el, és hasznavehetetlen lesz.
Előbbivel még tud mérlegelni az ember, hogy a felhasználói szokásai mellett belefér-e neki, hogy már nincs security patch (aki csak telefonál és böngészik, azaz pénzügyeit nem telefonról intézi, annak pl. nem egetrengetően fontos a legfrissebb security patch), vagy vesz másik készüléket. Utóbbinál viszont nincs tényleges döntési lehetőség, mert már egy sima contact list megnyitása is csigalassúvá vált.
Elhiszem, hogy neked androidon voltak hasonló rossz tapasztalataid, nem is vitatom ezeket.
Persze a legjobb ha minél tovább kap minőségi frissítést a felhasználó, brandtől független. Ebben mindenki egyet tud érteni szerintem.
-
sz.balazs.95
veterán
azért az a 2 év OS / 3 év security elég sovány, pláne, hogy Android One. Annak nem az lenne a lényege, hogy „tiszta” Android, és könnyen lehet rá frissítéseket tolni?
Nekem eddig minden Android mobilom csalódás volt, és nem a hardver miatt, hanem egyszerűen fos volt rá a szoftver. Ezt adott esetben orvosolni tudta az, ha feltoltam egy LineageOS-t, de az meg fájdalmasan fapados, hiszen a proprietary Google szarok nincsenek benne, így marad mindenből a jóval butább open source verzió, amit lehet egyesével lecserélni, ha találsz rájuk valamit a Store-ban. De mondjuk a kamera firmware-je biztos, hogy mérföldekkel szarabb lesz, szóval azt is lehet hackelni rá, meg lehet vele mókázni, ha valakinek ehhez van gusztusa. -
raveinT
tag
válasz
sz.balazs.95 #64 üzenetére
Androidon eddig 1 készülékem van, amire már nem jön több frissítés: egy android one-os xiaomi mi a1. A készülék 3 éven át kapta a security patcheket, 2 éven át a os verzió frissítést.
A legutolsó frissítés után is teljesen használható sebességgel működött, közel sem az az "egyik pillanatban még jó, másikban már kuka" élmény, mint amit az iPhoneon tapasztaltam. Ez nyilván csak az én tapasztalatom, nem állítottam, hogy androidon minden szép és jó. -
raveinT
tag
Anno az iPhone 4-em volt úgy, hogy megkapta az iOS 7 verzióra a frissítést, és az addig teljesen korrekt telefonból egy csigalassú, gyakorlatilag használhatatlan papírnehezék lett. Persze visszaváltani az előző OS verzióra nem volt lehetőség, így egyik napról másikra kuka volt a készülék. Elhiszem, hogy ez esetleg manapság már nem így van, de az nekem akkor elég volt arra, hogy azóta se vegyek apple készüléket.
-
válasz
sz.balazs.95 #60 üzenetére
a 6s, dicseretes hogy igy legalabb kap hivatalos security updatet.
Kerdes mennyire hasznalhato, es mennyi feature hianyzik belole mar. -
laci1892
őstag
válasz
sz.balazs.95 #60 üzenetére
-
válasz
sz.balazs.95 #52 üzenetére
Google pixelekről hallottál már?
A harapott alma az iphon6/7 akkus botránya után volt kénytelen valamit dobni a usereknek. 11-nek és újabbaknak viszont valóban kiváló az üzemidejük.
-
laci1892
őstag
válasz
sz.balazs.95 #56 üzenetére
Egyetértek minden sorával
-
sz.balazs.95
veterán
Ezekkel én is egyetértek.
Az Apple környezettudatosságát pl erősen csorbítja az a tény, hogy teljesen mindegy, hogy akár 6-8 évig is faszán lehetne használni, ha rengeteg user 1 év elteltével veszi az újat, pedig jó eséllyel semmi szüksége nem lenne rá.
Az Androidnál szintén nem lenne szükség ekkora kapacitásra, ha normálisan lenne megírva az a nyamvadt OS, és egész egyszerűen limitálná az appok erőforrás-igényét. Az egyszerűen nonszensz, hogy az appok lényegében szabadon gazdálkodhatnak az erőforrásokkal, és persze mivel minden szolgáltatás megköveteli a saját appját, így egy mai mobilon minimum 100 app van, aminek legalább a negyede folyton megy a háttérben, mert rettenetesen fontosak az azonnali értesítések, telemetria, meg ki tudja még, mi.Ezzel együtt én várom azt a keynote-ot, ahol az Apple azzal a szöveggel jelentené be az új iPhone-t, hogy az már most is az emberek zsebében van, mert egész egyszerűen annyira fejlett a meglévő, hogy értelmetlen évente frissíteni, szóval örüljön mindenki a mobiljának, és viszlát jövőre.
- Persze rettenetesen idealista vagyok, de akár simán megléphetné az Apple, mert ha 2-3 évig szart se fejlesztenének, akkor sem tudná a konkurencia maradéktalanul behozni a lemaradásukat, de ha be is tudnák, ez már az a teljesítményszint, aminek már szinte semmi értelme nincs az átlag userre nézve.
Mármint oké, ott az A15, brutál erős, tök jó. És ki az, akinek arra valóban szüksége van? A nyolcadával tök jól el lenne a legtöbb ember, akinek ilyen mobilja van, egyrészt mert nem csinál semmi olyat a mobilján, ami okvetlen indokolna ekkora számítási kapacitást, másrészt az OS maga is annyira jó, hogy egy iPhone 8 is simán hozza azt a sebességet, mint amit a mai Androidos flagshipek, ha a UI általános sebességéről van szó, maximum a 3D renderelésben lehet rosszabb, de az meg kit érdekel?Nekem iPhone 8-am van lassan két éve, és konkrétan ez az első olyan mobilom, hogy ennyi idő után sem érzem meg rajta az idő múlását, egyszerűen nem találok okot a cserére, mert mindene rendben van. Eddig nálam kb fél, max 1 év volt az az időszak, amíg egy mobilt elviseltem, utána mindig már kerestem az újat, hogy mire kéne lecserélni azt, ami van.
-
laci1892
őstag
Illetve még egy gondolat...
Bár így is eléggé off:
Csak a mobiloknál maradva... Eléggé kiábrándító számomra hogy a világban, egy rakás ember csak arra tud otthon recskázni hogy mit tud kifelé mutatni a külvilágnak, mindegy hogy milyen drágán sózzák rád az új Galaxy s22 plus ultra hiper szupert a lényeg hogy lehessen vele villogniErősen tisztelet a kivételnek.
-
laci1892
őstag
Tudjátok amúgy az a nagy büdös helyzet hogy Nekem Samsung Galaxy s10-em volt másfél évig. Tönkrement és végül anyagi dolgok miatt olcsóbban kellett vegyek telefont.
Végül poco M3 lett. 60 ezerért. Sok területen elégedettebb vagyok vele. Persze összességében jobb volt az s10+, de a poco nak vannak igenis olyan területei ahol ha nem is jobb, igen csak nagyon jó. Mondom ezt teljesen objektíven.
Két dologra jöttem rá, mióta használom közben.
Először is :
Egyetlen telefon sem ér meg 3-500 ezer forintot.-A magyarok nagy része hitelre, törlesztő részletre vesznek telefon, csupán azért hogy kifelé mutassuk milyen kurva jók vagyunk, nap végén ki csapjuk a képeket faszbukkra, de kizárólag olyat ahol látszik az alma logó :) #iphone12promaxKurvaDrágaVolt
A kép elkészülte után pedig az élet más területein hoznak súlyos kompromisszumot az ilyen jellegű emberek....
Persze tisztelet a kivételnek. -A másik
70-100 ezres telefon ma már bőven hozza azt a szintet, ahol az ember bátran tervezhet 2-3, de akár 4-5 évet is egy telefonnal ha nem az az élete hogy, évente cserélgesse a telefonjait.
Momentán a poco is csinál olyan képeket, amit kinyomtatva elégedett vagyok, és teljesítményben sincs vele problémám.Félre ne értsétek nem egy márkát jöttem brandelni.... Csupán a figyelmet szerettem volna rá felhívni hogy Nagyon... De mocskos módon elszállt a mobilok árai.
És tellhesne értelmetlen több százezer forintot csemgetni egy olyan telefonért, amit egy max 2 évente cserél a legtöbb ember.
Ebből a szempontból a fairphone szimpatikus nekem, mert bár húzós az ára azért jó pár évet le lehet vele húzni.
-
Yeffy
veterán
tetszik a koncepcio.
-
sz.balazs.95
veterán
Módosítatlan Androidos mobilt nem nagyon tudsz használni, de ha tudnál, az is szar lenne, mert az gyakorlatilag az az AOSP, ahhoz pedig az Android-x86 áll a legközelebb, vagy maximum a Lineage OS.
De az Android rengeteg komponense meg zárt, nem része az AOSP-nek, így azokat élből bukod.
Mind a kettő fentebb említett példa is rettenetesen vérszegény, kb semmire nem képesek gyárilag, úgy kell kipótolni a hiányzó appokat, hogy valamire jó legyen az egész.Az AOSP pedig semmiféle energia-managementet nem tartalmaz, semmiféle olyan finomhangolás nincs benne, ami úgy korlátozná a töltést, hogy pl csak akkor menjen a gyorstöltés, ha arra valóban szükség van.
Az Asus ROG Phone-ban van asszem egyedül normális, konfigurálható töltés vezérlés, csak az meg kap max 1 évig Andoid update-et, utána meg vedd meg az új generációt.Egyszerűen nem látok ma olyan Android mobilt, ahol minden a helyén lenne és minden stimmelne. (Azonnal megkapná az új Androidot, lenne normális erőforrás-kezelése, és nem lassulna be 1 év után)
És az iOS-en meg egyetlen kattintás kikapcsolni, hogy az akku degradálásával arányosan lassuljon a mobil. nekem 2 éves most az iPhone-om, és semmi lassulást nem érzékelek, pedig be van kapcsolva ez a korlátozás, és 93% az akku állapota. A HTC-mnek ennyi idősen 77% körül volt, de ahhoz is buta az OS, hogy ezt gyárilag kiírassa, erre is vadászni kellett egy appot külön.
Nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez lenne az a felhasználói élmény, amit annyira magasztalni kéne...
„Az alkalmazások RAM éhsége sem igaz, nem csak béna programozók vannak.”
Ja oké. És ez rajtam hogy segít egy olyan világban, ahol lassan minden szolgáltatás egyre zártabb, és semmihez nincs alternatív kliens app?
És egyáltalán nem az OS dolga lenne gátat szabni az egyes appoknak, hogy azok ne nőhessenek rá a rendszer fejére, ezzel pedig az egész rendszert belassítva?? -
Fall-N
veterán
válasz
sz.balazs.95 #48 üzenetére
Ez még viccnek is rossz. Az Applenek volt pont az akkumulátorokkal kapcsolatban botránya és amúgy is sokkal kisebb kapacitásút használnak. Egy-két generáció óta jobban bírja az üzemidővel az iPhone, de előtte elég gázul állt e téren.
Az Androiddal sincs gond, az más hogy mit tákolnak egyes gyártók. Nézz meg egy módosítatlan Androidos telefont, sokkal jobban bánik az erőforrásokkal. Az alkalmazások RAM éhsége sem igaz, nem csak béna programozók vannak. A Fairphone meg támogatja példásan a telefont, nem is értem mi a gond? Vagy iOS kellene rá? Apple sosem engedné meg.
-
sz.balazs.95
veterán
Igen, ez mindenképp a Fairphone mellett szól, hogy ha elromlik a csatlakozó vagy betörik a képernyő, könnyen kicseréled, és kész.
Az iPhone esetében meg éppen, hogy azt tapasztalom, hogy a felhasználói élmény nem romlik számottevően, ezzel szemben korábban egyetlen egy Androidos mobilom sem volt, ami normálisan használható maradt volna akár csak egyetlen évig. Teljesen mindegy volt, hogy LG, HTC, belépő, vagy flagship.
Plusz nem az van, hogy a gyártó ígérget fűt-fát, és az eredeti megjelenéshez képest 1 év késéssel derül ki, hogy nem jár újabb Android.
Ha kijön az új iOS, az telepíthető az iPhone-ra. Pont.
Ha kijön az új UBports vagy SFOS, az azonnal telepíthető a kompatibilis készülékekre.
(De a ChromeOS-nél is meg tudta oldani a Google, hogy közvetlen tőle kapd a frissítéseket, nem a fos gyártótól, nem is kell annyit baszakodni vele, mint droidon)
Ha kijön az új Android... akkor nyasgem, mert nemhogy nem kapod meg frissítésként azonnal, de még az új készülékek is több hónappal utána jönnek csak. Röhejes.
És a frissítések is sok hónapos késéssel jönnek ahhoz képest, hogy mikor jelenik meg az adott Android verzió. Halihó! Nem éppen ezért lett bevezetve évekkel ezelőtt a béta program, hogy a gyártóknak legyen idejük elkészíteni a saját ROM-jukat? Meg a Project Treble, meg a többi, mindenféle fantázianévre hallgató szar? -
Noukoum
veterán
válasz
sz.balazs.95 #48 üzenetére
Csak az Apple féle szoftveres szupport azt is tartalmazza hogy egyre nagyobb a rendszerverziók hardverigénye és ezzel a felhasználói élmény is fokozatosan romlik. A hardveres szupport tényleg nagyszerű, viszont a szervizköltségek ára eléggé magas és gazdaságilag sokszor már nem éri meg. Ezzel szemben a gyors, korrekt árú, munkadíjmentes modularitás elég nagy fegyvertény. Magáról az androidról alkotott képed inkább bizonyos gyártók által használt felületekre érvényes. A gyári stock (vagy ahhoz hasonló) megoldások kifejezetten jók.
-
sz.balazs.95
veterán
Azt a szintet az Apple is bőven meghaladja a laza 6-7 éves szoftveres és hardveres supportjával, csak az nem javítható, mint a Fairphone.
Én mondjuk ha vennék is Fairphone-t, az első dolgom lenne száműzni a fenébe róla az Androidot hogy Linuxot toljak rá, mert az Android tökéletesen szembemegy az egésznek a filozófiájával, hiszen hihetetlen gyorsan avul, és brutál rossz az egész.
Optimális esetben is tök nagy késésekkel érkeznek meg az új kiadások a mobilokra, plusz az AOSP szinte semmi érdemi funkciót nem tartalmaz, vagy a usernek kell mindenre vadászni valami alternatívát (ami sosem lesz azonos szintű stabilitásban egy gyári megoldással) vagy a gyártó tákol bele a ROM-ba mindenfélét.
Plusz az Android erőforrás kezelése kritikán aluli. Az appok egyenként zabálják a RAM-ot és a CPU-t, az akku meg gyorsabban degradálódnak általában, mint egy iPhone-ban, amiben korrekt töltés vezérlés van, nagyon kíméletes az akkuval. Ez lenne szerintem az elvárható szint 2021-ben, pláne ha fenntarthatóságról beszélünk.
Az egész tök kiábrándító és elkeserítő, ami az Android tájékán megy.
A Linuxok is tele vannak hibákkal, de a tapasztalataim szerint egy UBports és egy Sailfish is csípőből leveri az Androidot stabilitásban, persze ezekre nincsenek színes szagos appok, de valamit valamiért. -
Nekem kifejezetten tetszik az elképzelés és maga a videó is ami ezt bemutatja .
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
cinemazealot #44 üzenetére
Ilyenkor nem az számít hogy te mit akarsz. :)
Vagy mint amit én, vagy bárki más.
-
<Adamsky>
nagyúr
"Ha már ekkora a káva, legalább notch ne lenne ... " - nekem is ezt tűnt fel. Szívből rühellem a notch-ot, lyukat, stb. Ennél a készüléknél pedig végképp nem igazolható semmivel a léte.
Szerintem sokan úgy érzik ettől menő, "új" egy készülék. Elszomorító."Ha lenne egy beépített 100mha akksi (gyors csere idejére szolgálna) ... " - az tényleg király lenne. Lenovo notin láttam hasonlót.
#9 McDuglas
" ... nem érzem, hogy a hardver teljesítménye miatt kellene váltanom."
Én sem azért váltottam anno a Xiaomi Mi 2s-emről, hanem mert már nem találtam hozzá minőségi - ne adj' Isten gyári - akkumulátort. A kijelzője egy helyen besárgult (sajna ez gyakori a Xiaomi-knál), amit szerettem volna cserélni, de ugyanaz lett a vége. Gyenge minőségű 3rd party kijelzőket tudtam csak beszerezni, amiknél vagy a közelségszenzor nem működött, vagy a keret volt gyatra anyagból. És akkor a szoftver. Ugye a gyártók egy idő után már hoznak ki rá új főverziót és a sec. patch-ek is elmaradnak. Szóval váltani kell, ha tetszik, ha nem. -
válasz
arnyekxxx #38 üzenetére
Bármelyik böngésző elhomokórázik egy-egy tartalmasabb weboldalon (és itt a webfejlesztők kényelmét is csókoltatom), a navigálás során várakozással töltött idő néha irritálóan hosszú. Nyilván 2 GB RAM-mal (esetemben most egy Xperia Z1C-ről van szó) nevetségesek lehetnek az igényeim, de ha olyan kommersz alkalmazások között lapozgatok, mint pl. böngésző (Vivaldi), levelező (K-9 Mail több fiókkal), banki mobilalkalmazás (CIB), fényképező alkalmazás, képnézegető, üzenetküldő alkalmazások (Messenger, Viber), térkép alkalmazás (Google Maps, Mapy.cz), zenelejátszók (Spotify), fájlkezelő (TC), ez a lassulás exponenciálisan fokozódik. Ez viszont az OS és az alkalmazások memória menedzsmentjét is jellemzi, ami szerintem lesújtó.
#40 aprokaroka87
Ne komolytalankodj már!Miért akarnék egy 6-7"-es képernyőn 4K filmet nézni? Főleg, hogy a telefonom 4,3"-es és HD felbontású...
-
Fall-N
veterán
Talán le kéne szállni a magas lóról.
Nem, nem csak a drága telefon lehet gyors, de te biztos jobban tudod. És volt drága csúcs telefonom is, de köszönöm nem fogok kifizetni 5x vagy 6x annyit a jobb kameráért, meg a gyorsabb SoC-ért.
Arról nem is írok, hogy egy megfelelően optimalizált launcherrel sokkal gyorsabb bármilyen telefon (Nova, Smart stb.). Élj tévhitben és vegyél jó drágán telefont.
-
aprokaroka87
nagyúr
Ha valakinek mindig is csúcs telefonjai voltak, akkor számára egy Redmi note 7 valóban lassabb lesz, viszont akinek meg mondjuk mindig csak kb középkategóriás telefonjai voltak, akkor kb azzal elfogad egy amolyan arany közép utat.
Másfelől a gyorsaság is sokszor csak egy vizuális tényező.
-
Gerybut
tag
A csúcskategória nem 2-300 hanem 4-600 ezerbe kerül
És igen veszik a magyarok is többnyire hitelre....nem azért, mert olyan kva jól állunk.
És neharagudj, de azt írod a Redmi Note 7 -ed is fürge?
Valószínűsítem sosem volt még csúcskategóriás telefonod, ami nem baj, csak ne alkoss véleményt a mobilpiacról ilyen határozottan.
És nem, nem fürge a telefonod, hanem egy kalap szar, de az a lényeg, hogy neked megfelel, mert nincs összehasonlítási alapod -
aprokaroka87
nagyúr
válasz
cinemazealot #32 üzenetére
Probálj meg egy 4K@30fps vp9 kódolású YouTube videót le játszani, azzal a 10 éves mobil hardverrel....
-
arnyekxxx
veterán
válasz
cinemazealot #35 üzenetére
melyik az a kommersz nemjátékszoftver ami megfektet egy 3-4éves telefont? redmi 4x-em van 3/32-es lassan 5 éves modell 4éve 25ért vettem, kipróbálnám a határait.
-
Fall-N
veterán
válasz
cinemazealot #35 üzenetére
Nem feltétlenül rögtön 100ezer Ft. Az előző telefonom egy Mi A1 volt és hardveresen majdnem egál volt a mostani Redmi Note 7-tel. Kiszolgált két évig csak sajnos a kijelző ment tönkre (meg lehetett volna csinálni, de inkább vettem újat). Egyébként most is működhetne, ami több mint négy éves lenne. 65ezer volt nem 100. Az Android One is fürge volt. A jelenlegi Note 7 is fürge, jó az akku pedig két éves már. Nem is cseréltem még le, majd ráér jövőre.
-
Zeki
nagyúr
Az egész világ erre, a fogyasztói társadalomra épül, csak egyre jobban kell fogyasztania, mert a tőzsde és a befektetők az emelkedő értékesítési számokat szeretik. Cserébe több a szemét, több energia, nyersanyag megy el a gyártásra.
Nekem hulla jó az öreg Huawei P9+ telóm, csak már nem jön rá frissítés régóta így a Meki appja már nem mükszik vele. Ott az év elején kapott céges Samsung A51, amin megy minden, csak idegesítően tetves lassú.
Valahogy toporog a fejlődés. Anno a ramokra mentek nagyon rá, most a kamerára. De az akkunál ami igazán számít, ott nincs forradalmi áttörés. -
"ha nem pörgetnék a dolgokat, akkor nyilván tönkre is mennének."
Sajnos kialakult az a beidegződés, hogy a szoftver ingyenes. Pedig qrv@sok meló van vele. De az átlagember ma már csak azért hajlandó fizetni, amit kézbe tud venni, azaz a vasért. A szoftver meg jó lesz ingyen. Hanyagul összehányt szarkupac, mert hogy sietünk? Kit érdekel? Eggyel több indoka lesz rá, hogy megvegye a következő vasat jövőre, igaz?
"Egyébként sem tart senki feje mellett pisztolyt, hogy cseréljen telefont."
Sajnos a júzer nem tud mit csinálni, ha a legkommerszebb szoftverek (tehát nem játékok vagy speciális hardverhez kötött alkalmazások), is annyira elhíznak és elkényelmesednek, hogy a vas idővel használhatatlanná válik alattuk. Szóval de, sajnos ott a pisztoly.
"...a mai telefonok (ha nem alsó kategóriás), azért bőven elmennek már 3-4 évet."
Ha nem alsó kategóriás, akkor bőven 100 ezer Ft fölötti. És még mindig csupán 3-4 év. Tehát évente csak +30 ezer forint kifizetésére vagyok rákényszerítve. Micsoda megkönnyebbülés!
Nézd el nekem, de nem fogsz tudni meggyőzni arról, hogy ami ma a piacgazdaságban zajlik, az jó.
Nem, ez így fenntarthatatlan.
-
Fall-N
veterán
Az lemaradt, hogy szerintem sem kellene fél vagy évente új modellt kidobni, mert fölösleges. Elég lenne két évente, közte maximum apróbb facellift, ha valakinek viszket a tenyere, hogy újra vegyen. Olcsóbb telefonoknál is megy a kapkodás. Például a Redmi Note 7, ami nekem van, szinte ugyanaz, mint az utód 8-as. Külsőre szinte megegyezik, a SoC meg alig 10-15%-kal volt gyorsabb. A kamerán variáltak egy kicsit, de az sem volt olyan nagy előrelépés. Elég lett volna a 9-ből csinálni a 8-ast.
-
Fall-N
veterán
válasz
RetepNyaraB #26 üzenetére
Nem átlag magyarnak való? Akkor a 2-300ezres telefon az? Azaz a csúcs Samsungok, iPhone, Fold 3 stb. Mégis veszik őket. A tudásához képest valamivel drágább, de a modulos felépítés és a szoftveres support azért baromi nagy előny. Meg az utólagos upgrade sem rossz.
cinemazealot: Nem törvényszerű, de ha nem pörgetnék a dolgokat, akkor nyilván tönkre is mennének. Ha olyan telefonok lennének, amik például 4-5 évente kapnának utódot, akkor addig mit csinálna a gyártó? Egyébként sem tart senki feje mellett pisztolyt, hogy cseréljen telefont. Azért a mai telefonok (ha nem alsó kategóriás), azért bőven elmennek már 3-4 évet. Az hogy megunja az ember két évente az más dolog. Van egy réteg akinek mindig a legújabb csúcs kell, de ők vannak kevesebben.
-
"A PC és most az okostelefonok is egy gyorsan elavuló kategória."
És ez törvényszerű?
Ennek kizárólag az az egyetlen oka, hogy a társadalom ebbe az irányba "fejlődik". Mert a gyártók a fejlődést a minél gyorsabb "teremtésben" látják, nem pedig az alaposságra való törekvésben. Ez nyilvánvaló érdekük is, hiszen így nem lenne minden évben bevételük az új vasak eladásából.
Egy PC anno rendelkezett néhány(tíz/száz) MB RAM-mal és pár száz MHz-es órajelen lefuttatott egy olyan látványos animáció vagy szolgáltatást, amit ma egy belépő okostelefon tízszeres/százszoros erőforrásokkal komoly küzdelmek árán, készülékcseréért kiáltva. Szerintem ez egyáltalán nem normális.
"Rengeteget változtak a telefonok 10 év alatt."
Öööö... mire is gondolsz pontosan? Az ujjlenyomatolvasóra? A több kamerára? A más frekvenciákon való kommunikáció képességére? A nagyobb felbontáson történő képalkotásra? 10 évvel ezelőtti okostelefonok alapvetően semmiben nem térnek el a maiaktól, legfeljebb abban, hogy rendelkeznek a fenti fícsörökkel. De a képalkotáson kívül mi az, ami az alkalmazások futtatását annyival nagyobb erőforrás igényéhez kötik?
-
Fall-N
veterán
válasz
cinemazealot #23 üzenetére
Az még más világ volt és a fejlődés is lassabb volt. A PC és most az okostelefonok is egy gyorsan elavuló kategória. Rengeteget változtak a telefonok 10 év alatt. 5 év alatt is, így persze, hogy nem jók már.
-
Noukoum
veterán
válasz
RetepNyaraB #29 üzenetére
Nem személyesen neked szólt a hsz, ne vedd magadra. Az lg velvet 5g nem volt tudtommal kapható hivatalosan itthon, a 4g verzió nyitóára 200e forint. Itt persze képbe jön a szolgáltatói kínálat vételár előnye illetve a folyamatos árcsökkentés a gyártók részéről.
Elfelejted azt hogy óriási technológiai ugrás volt hardver téren. Az egy dolog hogy 5-10 éves telefonok ma mit produkálnak, de a mai telefonok sokkal jobban fognak szereplni ennyi idő elteltével. Csak hogy lásd: Hasonlíts össze egy iPhone 5s-t és egy iPhone X-et, majd egy iPhone X-et és egy iPhone 13 pro-t. [link]
Belassult az egész ipar, amit próbálnak ilyen olyan módszerekkel pörgetni hogy az eladások maradjanak ha már innovációk nincsenek. És ezzel nem azt állítom hogy nem éri meg 4 évente cserélni mobiltelefont. Azzal viszont nagyon egyetértek hogy ezekhez a készülékekhez nem igazán lehet hozzánőni mert semlegesek. Itt magát a céget és ami a termék mögött van lehet kedvelni és támogatni. Ez a hét év amúgy is az ár miatt jött fel, hiszen ez a termék nem titkoltan hosszabb élettartamot kínál a megszokott telefonokhoz képest és értelemszerűen ezt érdemes lehet kihasználni ha valaki nagyon matekozni akar. -
RetepNyaraB
veterán
Nézd, amíg 80k Ft-ért vettem egy új 5G Velvetet, ami egy ennél valamivel fejlettebb telefon meglátásom szerint, nem nagyon tudnak meggyőzni.
A másik, hogy hét éven át nem valószínű, hogy tudnék aktívan használni egy mobil eszközt. Egyszerűen lelépi a piac a képességeit és ezt aktívan támogatja szoftveres oldalról is. Itt figyel az OPO, Mi3, Z2 a fiókban, de igazából csak apámnak lennének jók fairphone kivitelben. Neki persze jók lennének, aláírom. Nagyjából négy évenként érzem szükségesnek a váltást ilyen-olyan szempontból. Ha ezt egy akku/kameracserével ki tudom tolni még eggyel, az már nyeremény; de ehhez olyan eszköz kell, ami hozzám nőtt. Nem hiszem, hogy kisebbségben lennék ezzel az igényemmel. Az autóm pl. hybrid, inkább azt vettem egy octavia kombi árából és lenyelem, hogy relatíve kicsi a csomagtér, meg nem megy kétszázzal, cserébe az én pénztárcámhoz a legzöldebb megoldás. -
Noukoum
veterán
válasz
Vakargathatod a garit, ugyanaz mint máshol csak hosszabb.
Egészséges aksi degradációra, kijelzőtörésre vagy egyéb sérülésre nyilván nincs gari. Nem mindenhol mérik amúgy aranyáron, pl. a Oneplus gyári szervize nagyon korrekt áron dolgozik.
Ez az átlagmagyarozást kb. mindenre el lehet sütni, manapság már egy Dacia-ra is.Ha feltételezünk egy 7 éves használatot amin belül csak egy aksi csere volt (30€) akkor már nem olyan nagy ez az összeg. Persze specifikáció szinten biztosan nem ez az év üzelete. Csak sajnos a fogyasztói társadalom okozta károkat nem pótolják a specifikációk. Ezt a nincs pénzem zöldnek lenni dolgot addig tudom elfogadni amíg mondjuk az valós költségben sokszorosa volna a környezetbarátabb megoldás. De itt láthatóan nem arra törekednek, hanem akarnak egy kompromisszumot ami minél több embernek megfelel a hétköznapokra ellenben nem is megfizethetetlen az ára. Ez a 200e forint ma már abszolút felső-közép kategória az árazásban, a "normál" okostelefonoknál is.
-
-igu-
addikt
válasz
tisztában vagyok vele, csak a cikkben nem ezt sikerült leírni
-
RetepNyaraB
veterán
A töltőt nem adják hozzá. Telepet természetesen igen. Autót se benzintank nélkül árulják, hogy vedd meg utólag - legfeljebb ha az Apple gyártja.
-Egyébként persze retek drága, de az előző modellből kiindulva simán jöhet hozzá egy-két év múlva egy kamera hardver ápdét pl. és máris jobb a helyzet, kevés pénzért.
Garit megvakargatnám szívesen, mit is tud 5 évig. Akksit nyilván nem, de aljzatokat, érzékelőket, neadjisten kijelzőhibát? Ezeket utólag mind aranyáron mérik, ha szervízbe kell vinni a vasat.
-Meg kár, hogy elég böszme a tok. Nej zöld arc, de köhögőrohamot kapna egy ekkora szappantól. Én viszont nem érzem elég zöldnek magam ennyi pénz kiperkálásához, a tudásához képest. Nem átlagmagyarnak való termék sajnos. -
Noukoum
veterán
válasz
cinemazealot #23 üzenetére
Kis cégről van szó, kevés típussal így elég korrektek szoftveres téren.
Olyan szempontból nem tudok egyet érteni hogy +5 éves készülékeken vígan elmennek a mai népszerű alkalmazások. Számítógépes fronton szintén használhatóak a régi gépeken a mai oprendszerek és szoftverek.Phülöp: Én elsősorban a tartalmi hibára próbáltam felhívni a figyelmet, de ez is teljesen jogos. Bár fura lenne ha akkumulátor nélkül árulnák hiszen kinek van otthon olyan akkuja ami ezzel kompatibilis.
-
-igu-
addikt
A cikk szerint akksi se jár hozzá.
"A 3905 mAh-s akkumulátort maximum 30 wattos teljesítménnyel lehet tölteni, amit igény szerint külön lehet megvásárolni, maga a telep pedig természetesen könnyedén cserélhető"
Bár ez szerintem csak fogalmazástechnikai mellényúlás. Ha nagyon kekeckedni akarnék, akkor azt mondanám, hogy a 30 wattos teljesítményt lehet külön megvásárolni.
-
Hiába nyitott a bootloader-e az Xperia mini prónak, KitKat a legfrissebb Android rá és már azzal is csak nyűglődik. A mai alkalmazások meg akkorák, hogy rá sem férnek. Ezért mondom, hogy szoftveresen nagyon elkurvult az ipar. A mennyiségre feküdt rá és messze nem a minőségre.
#15 Noukoum
Mondom, nekem nincs bajom a Fairphone-nal. Csak addig, amíg az OS és a szoftverfejlesztési morál nem változik, addig ennek is meg van pecsételve a sorsa. Múlt hétvégén volt Bacsis retro számítógép kiállítása. Elképesztő, hogy azokon az ősöreg vasokon mi képes elfutni, pusztán azért, mert a programozók akkor még vették a fáradtságot arra, hogy minden MHz-ből kifacsarják az erőforrásokat. Ma meg csak azt mondjuk, hogy "bocs, vegyél erősebb gépet, mert ez a fejlődés".Egy fenét... egyszerűen lusták vagyunk normálisan megírni egy programot.
-
vakablak93
őstag
Teccetős koncepció és most a hardver is korrekt, a korabbiaknál kissé alálőttek, de ez jónak tűnik.
Ha abból indulok ki hogy a google a 730G-vel szerelt pixel 4a-t meddig támogatja majd, akkor szerintem 750G-vel ez rendben van.
Remélem megélnek belőle, nyilván sosem lesznek nagyok vagy ilyesmi de jó hogy van ilyen is, már a próbálkozás is dícséretes.Az áron meg kár is rugózni a felmillás mobilok korában, ha így nézzük nem is olyan rossz, aki hosszú távra tervez annak tényleg jó lehet egy ilyen, az 5 év támogatásért is jár a pacsi.
Én ennyit nem köktök ugyan telefonra meg nekem ez túl nagy is, de a mai divatba ez a méret illik úgy is.Drukkolok a gyártónak hogy megeljenek a maguk módján, esetleg veszek egyet anyámnak, a Mutter úgy is hosszú távra tervez ez erre jó lehet. 🤔
McDouglas: ez a kijelző fagyás vagy mi ami miatt lezárni majd feloldani kell nálam is előjött amikor felkerült a deoid 10, engem is kiidegelt rendesen.
Az usb csatival nem volt gondom, de ez lehet csak szerencse.
Ha az nemett volna akkor még ma is azt használnám valószínűleg, mert a hardver nekem elég lenne még mindig. -
McDuglas
aktív tag
Használhatatlan nem, de az azért durva felismerés volt, hogy az érintőkijelzője egy ipari hulladék, (rendszeresen lefagy az érintés és olyankor zárolni kell és felnyitni. Lehetőleg mindig a legrosszabkor) és mindössze fél évig volt jó az usb csatlakozója, azóta kontaktos. (Legalább tudat alatt minden töltéskor, amikor nem veszi egyből az áramot motoszkál bennem, hogy na, most már nem fogom tudni többet tölteni...)
-
törölt tag
válasz
GreenGoblin #16 üzenetére
Annyira szerintem nem vészes az ára. Most ha azt nézem, hogy amúgy semmilyen konkurenciája nincs ennek a szerelhetőséggel együtt, akkor elég egyedi, de amúgy sem vészes. Meg aztán melyik másik gyártó ad 5 év garanciát és supportot? Meg a 750G is szerintem kimondott előny, a 8xx széria idén nem sikerült túl jól a QC-nak és jövőre is forrófejű lehet, ha megint teljesítményt emelnek.
-
Noukoum
veterán
válasz
cinemazealot #12 üzenetére
Windows 11 csak papíron nem kompatibilis a régi gépekkel, a gyakorlatban igen. Egyébként a Fairphone elég jó szupportal rendelkezik.
Nem vagy helikopter csak azt kell látni hogy Nyugat-Európában 1-2 évente cserélik az okostelefonokat, ehhez képest ők elég hosszú életű készülékeket garantálnak. -
ku-cu
tag
A jack dugot azert elhagytak a negyedik szeriarol ha jol latom.
Edekes lenne latni egy atlag vezetekes es vezetek nelkuli ful/fejhallgato kornyezeti terheleset az elettartama alatt.
-
McDuglas
aktív tag
válasz
cinemazealot #12 üzenetére
Le a kalappal előttük. De ha a szoftvert nem ők írják, akkor pontosan ugyanaz lesz egy-egy Fairphone modell sorsa, mint bármelyik másik nem szétszedhető modellé.
Azért egy nyitott bootloader, meg a cserélhető alkatrészek hozzátesznek, hogy ne legyen az ember opciók nélkül, ha tovább használná, mint amit a gyári os-el kihúz. -
Lehet, hogy csak én vagyok helikopter, de nem értem, miért büszkeség, ha az ember meg van elégedve a 3-4 éves telefonjával.
Ha nem vált volna le az LCD a képernyő üveglapjának belsejéről és nem lenne ma gyakorlatilag használhatatlan a 2 mag 1 GB RAM és az ICS alap, még mindig használnám a 2012-es, 4,3"-es telómat (sőt, az 1 mag 512 MB-os 3"-es modellemet talán még szívesebben). De épp a minap már a 4 GB RAM-ra is olvastam fanyalgást itt a fórumon. Egyes vasakra pedig esélytelen 4.4 fölötti Androidot hegeszteni. De minek is? Hiszen még ha el is fut rajta az OS, a szoftver vagy nem fér rá, vagy csak vánszorog. Iszonyú szégyen, ami ma az IT (főleg mobiltelefónia) terén zajlik. De oké, a fejlődés jegyében fejlesszünk új vasat új fícsörökkel, új szoftverrel! Igaz, ezeket jóval kevesebben vennék, ha a régi vasakra még lenne használható szoftver. Semmi gond, nyírjuk ki a régi vasat szoftveresen, így bőven lesz igény az új vasra!
Félreértés ne essék, a Fairphone koncepcióját imádom. Le a kalappal előttük. De ha a szoftvert nem ők írják, akkor pontosan ugyanaz lesz egy-egy Fairphone modell sorsa, mint bármelyik másik nem szétszedhető modellé. Felhasználói szemmel semmi nem változik. Megveszem jó pénzért, pár év múlva cserélhetem le az egészet, hiszen szoftveresen a régebbi komponensek nem lesznek támogatottak (lásd Win11 vs. öregebb Core generációk). Legfeljebb annyival leszünk beljebb, hogy nem egyben kerül a veszélyes hulladékba, hanem darabokban, alkatrészenként, esetleg szelektíve.
A világ hozzáállását kellene megváltoztatni, mert az a fejetlen kapkodás, ami ma megy, az fenntarthatatlan.
-
Gerybut
tag
válasz
dajkapeter #10 üzenetére
3 éves Mate 10 el operálok, szintén 17ben mutatták be.
Akksijával semmi baj, meg mással sem, 2x kimostam mosógépben....ilyen telefonokra van szükség, nem Lego-ra. -
dajkapeter
senior tag
LG V30-am van. 2017-ben mutatták be, tehát 4 éves. Újonnan vettem a "csaló" turbado-tól 200-ért. Most cseréltem benne akksit, mivel amit vennék (pl Nokia 1 III) az marha drága. Nem szégyenkezik és nem problémázik az alkalmazásokon. Igaz, nem a legfrissebb fícsörökkel rendelkező facebook-ot, messenger-t, vagy instagramot használom. Ellenben a waze a legfrissebb rajta és hibátlanul fut.
Kérdem én, minek is vegyek új telefont fél millióért? Ha eltűnik az az idióta belógás a kijelzőből (és a lyuk). Akkor nagyon is érdeklődni fogok egy ilyen teló irányt. -
McDuglas
aktív tag
Azért az elég nagy túlzás, hogy a hardver egy elavult fos lenne 2 év után. 3 éves a Snapi 660 + 4 gb ram-os nokiám, nem érzem, hogy a hardver teljesítménye miatt kellene váltanom. Egy 8 gigás változat a FP4-ből, simán elég lehet 3+ évre - legalábbis az eléggé betenné a kaput, ha az androidnak több lenne a ram igénye a közeljövőben, mint a windowsnak...
-
Gerybut
tag
Ennek mi értelme? Mintha a telefonok nem bírnának ki simán 2,3 évet...
Cserélgetheted a dolgokat a hardver egy elavult fos lesz 2 év múlva.
Az ára meg.. hagyjuk.
Fenntartható források meg a szokásos zöld maszlag....
Szánalmas -
McDuglas
aktív tag
A teszteket megvárom, de lehet megvan mire váltok Nokia 7 plusról... Valahogy a legtöbb mai telefonnál azt érzem, hogy ipari hulladékot kapok a pénzemért, ami 2 év után használhatatlan lenne - ennél talán menne ez tovább is...
-
Szerintem jó az út. Ez már vételre ajánlható darab, nem az a vicces próbálkozás, mint az első. (Ronda, gyenge, drága)
-
Noukoum
veterán
Nem jár hozzá töltő és átalakító sem. Ezeket külön lehet megvásárolni ha szükséged van rájuk.
-
törölt tag
Szuper lenne ez a telefon, csak túl nagy. Meg kicsit szebb designja is lehetne az előlapnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ma A továbbra is könnyen javítható és cserélhető alkatrészekből felépülő Fairphone 4 most igazán korrekt hardvert tud felmutatni.
- Redmi note 13 128gb
- ÚJ aktiválatlan Független Apple iPhone 16 128GB ! 1Év nemzetközi APPLE GARANCiA
- ÚJ független Samsung Galaxy S24 Ultra 256GB TiTanium Black ! 1 ÉV Samsung GaranciA
- AppleCare+ biztosítás - új / maximum 60 napos Apple termékekhez - Apple Biztosítás
- ÚJ aktiválatlan Független Apple iPhone 13 128GB ! 1Év nemzetközi APPLE GARANCiA
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z390 AORUS ULTRA alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Tp Link 16 Portos net elosztó 6hó jótállás!
- AM 4 Lapok
- Bomba Ár! Lenovo IdeaPad 100 - Intel N2840 I 8GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest