Hirdetés
- Az iPhone 15 az igazi profi a kínzópadon
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Z Flip4 - tavalyi göncben flexelsz?
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- DIGI Mobil
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Bemutatta az Apple az iPhone 15 telefonokat és két új órát
- Yettel topik
- iPhone topik
- Macrodroid
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
B1T3
addikt
A hivatalos bemutatóoldalon kiderül, hogy 4K 120fps-t tud majd, nem csak 60-at (FHD-ban pedig 240 fps-t).
A szenzor mérete pedig egész pontosan 1/1,22", amelyen 16384x12288 pixel (azaz egészen pontosan 201,33 MP) terül majd el.[ Szerkesztve ]
-
-
B1T3
addikt
válasz
Donki Hóte #3 üzenetére
A Xiaomi Mi 11 Ultrában egy ennél is nagyobb szenzor foglal helyet (1/1,12"), de a Huawei P40 Pro is hozzávetőlegesen ekkora szenzort kapott (1/1,28"), szóval megoldható.
[ Szerkesztve ]
-
this is life
Ármester
válasz
Donki Hóte #3 üzenetére
A szenzor szinte bárhol elfér egy telefonban , a gondot sokkal inkább az előtte lévő lencsesor megalkotása jelenti , de szerencsére nem megugorhatatlan feladat a mérnökök előtt .
Aztán a szomszéd tehenének, hogy szolgál az egészsége?
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte #3 üzenetére
Úgy, hogy egyre csökkentik a gyújtávot csak azért, hogy mindenáron belepréselhessék a nagy szenzort, lásd: [link]
De az újabb, 1/1.28"-es Huawei-eket is lehetne mondani, azok is alapból 1,2x digitális zoom-mal fotóznak, hogy meglegyen a megszokott ekv. 27mm-es látószög.
[ Szerkesztve ]
-
Vikooo
addikt
Képzeljétek el a pixelmeretet egy ekkora szenzoron, 12Megapixellel! Minek a 200Mpixel (a pixel binning és egyéb szoftveres huncutsagon túl?).
-
Segal
veterán
Mert jol mutat a marketinganyagban...
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
törölt tag
Azért, mert 12MP-en ugyanolyan képet csinál ez is, csak pluszban képes még erre is: [link] [link]
Az ilyen cikkek alatt mindig a megapixelre mondják, hogy parasztvakítás, pedig a pixel binning miatt gyakorlatilag nem jár kompromisszummal, előnye van csak.
Ellenben a szenzorméret növelésével (gyújtáv, mélységélesség), amit szinte mindig örvendve fogadnak mégis. -
Mathiask
senior tag
És az GN5-nek mekkora a mérete?
-
Mathiask
senior tag
Közben megtaláltam 1/1.57"
-
atis78
tag
Tetszik hogy ezeknel x száz megyapixeles telefon kameraknal mindig csak a szenzorokrol esik szo pedig az elottuk levo optika legalabb annyira fontos a felbontasnal.
Kivancsisagbol felutottem a DXO lencse tesztjeit es a full frame fixek tudnak nagyjabol 40-50 megapixeles felbontast mFT-nel mar csak 14-15 megapixel. Es akkor meg a kep szelekrol/sarkokrol nem is beszelt az ember.
Lehet hogy nem teljesen korrekt az osszehasonlitas de kizartnak tartom hogy a mobilokba szerelt optikak meg csak megkozelitoleg is ki tudjak rajzolni ezeket a felbontasokat.
De persze a marketing anyagokon jol mutatnak...
[ Szerkesztve ]
-
XMI
csendes tag
"pedig a pixel binning miatt gyakorlatilag nem jár kompromisszummal, előnye van csak"
Ez azért ebben a formában nem teljesen igaz:
- Minden szenzornál pixelenként van valamennyi dead zóna, ahol nem érzékeny, lényegében egy keret a fényérzékeny terület körül. Ha egy összefüggő pixeled van, akkor 1x a keret vastagsága jön le, ha 4 pixelt binnelsz, akkor függőlegesen és vízszintesen is 2x-2x keretvastagság esik le 9-nél 3-3x, és így tovább. Ugyanakkora területen egy összefüggő pixelnek összesen mindig nagyobb fénygyűjtő felülete lesz, mint sok kicsi összebinneltnek. BSI szenzoroknál a keret lényegesen kissebb, mint FSI-nél, de nem nulla.
- A binnelés olyan, mintha átlagolással próbálnál zajt csökkenteni. Hatásos, de vannak lényegesen jobb zajszűrő algoritmusok is. Minél több különálló pixeladat áll rendelkezésre, annál hatékonyabban tudják elkülöníteni a zajt a hasznos képtartalomtól. Összességében jobban jársz, ha a teljes felbontású képet kiolvasod, zajszűröd, majd csak utána skálázod le.
- A quad-bayer, nona-bayer, 16x-bayer (secdeca?) színszűrő egy szűkséges rossz velejárója a binnelésnek, mert nem binnelhetsz össze különböző színű subpixeleket. Az effektív színfelbontás ennél a 200Mpixeles, 16x-bayer szenzornál kb 3Mpixel piros-kék és talán 8Mpixel zöld színben. Ok ennél valamelyest bonyolutabb a helyzet, de a lényeg, hogy 4-4 összefüggő színhiányos sor és oszlop van egymás mellett, ami bezoomolt képnél már nagyon sok.
Igazából a binningnél szinte minden esetben jobb lenne egy sima bayer mintás érzékelő, amit a képprocesszor teljesen kiolvasna, teljes felbontásban feldolgozna, majd csak a legvégén skálázna le. Egyedül a videonál van előnye, mert sok megapixelt kiolvasni hosszú idő, emiatt csúnya rolling shutter lenne. -
törölt tag
Nem hiába fogalmaztam úgy, hogy gyakorlatilag.
Elméletben tök jól levezetik mindig az ilyen topikokban, hogy miért nem működik, de a képeken valahogy nem látom, hogy miben adna többet mondjuk egy 1/1.7"-es 12MP-es szenzor egy azonos méretű quad bayer-hez képest.
Azt viszont igen, hogy miben tud kevesebbet, lásd #9.Csináltam múltkor iso tesztet raw-ban 1/2.6" és 1/1.7" (bayer) szenzoros telókkal, fél fényértéknyi előnye volt utóbbinak kb, pedig jóval nagyobb a területe. Nem láttam még ilyen összehasonlítást, de ennek fényében kétlem, hogy a pixelek kerete által elvett terület szemmel láthatóan rontana a képeken.
Az átlagolástól mi a jobb zajszűrés? Én csak valami deep learning megoldást tudnék elképzelni, de az asztali gépeken is elmolyol egy ideig a képpel.
[ Szerkesztve ]
-
Namelesske
addikt
Szerencsére ismét lesz mire vergődni az őszi bejelentések idején mekkora királyok vagyunk hogy 200 mpx tud olyan képet lőni mint egy 12mpx szenzor 4 évvel ezelőttről...
Ha érdekel amiket csinálok: shorturl.at/inoxV
-
XMI
csendes tag
válasz
#96241664 #15 üzenetére
Hogy mennyi esik le a pixelszéleken, az leginkább gyártástechnológia-függő. Gondolom a Samsung akkor lép egy szorzótényezővel följebb felbontásban, amikor elég vékonyra tudják csinálni ahhoz, hogy ne takarjon ki számottevően. Meg mostanában valamelyik gyártónál volt szó mikrolencsés felület meg hasonló megoldásokról, amivel próbálják ellensúlyozni ennek a hatását.
A raw összehasonlításnál egy csomó egyéb paraméter bejátszik, amit nem feltétlen kötnek a vevő orrára.
Én pl pont múlt héten próbáltam S10 és S20FE fő (12MP-es sima bayer) kameráját hasonlítgatni gyenge fényviszonyok mellett raw-ban. Meglepő módon az S10-es 1/2.55"-os (F1.5) szenzora azonos beállítással lényegesen világosabb képeket produkált az S20 1/1.72"-osnál (F1.8). Az S10 objektív 0.3FÉ előnye ennyi különbséget messze nem indokolt volna. De persze a nagyobb szenzor zajszintje (ahogy várható) alacsonyabb volt. Arra tudok gondolni, hogy az azonos ISO beállítás egyszerűen nem ugyanazt jelenti a két gépen. Így viszont nagyon macerás összehasonlítani, a zajszintet precízen meg kéne határozni, hogy a dinamikatartomány kiszámolható legyen. Az S20FE-n quad bayer-es kamera sajnos csak az előlapon van (de minek...), 1/3.24"-os 32MP-es, képminőségben nyilván összehasonlíthatatlan hátsó kamerával.
Tldr, arra akartam utalni, hogy meglepően nehéz ezeket a szenzorokat korrektül összehasonlítani.Átlagolásnál biztosan jobb mondjuk egy spektrális noise gate (nem tudom mi ennek a helyes magyar megnevezése) zajelnyomás, ami az oversampling-et kifejezetten jól tudja használni.
BTW: simán el tudom képzelni, hogy a binninget a camera app ténylegesen csak videofelvételnél kapcsolja be, normál fényképnél kiolvassa a teljes szenzort és utána skáláz le.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
ma Kétszeres pixelegyesítéssel a HP1 hagyományos felbontások mellett kvázi a valósnál sokkal nagyobb fizikai méretű érzékelőként tud működni. Talán ez lesz az S22 Ultra főkamerájának szenzora?
- Az iPhone 15 az igazi profi a kínzópadon
- Mozilla Firefox
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Azonnali fotós kérdések órája
- Philips LCD és LED TV-k
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Sorozatok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Skoda, VW, Audi, Seat topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok