- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
Új hozzászólás Aktív témák
-
Abu85
HÁZIGAZDA
És mennyire működik ez a fajta support. Elvégre a Linux részesedése a gémerek körében szárnyal.
És az NV a bugot okozó csomag helyére rak egy alternatív zárt csomagot. Ebből a problémából nincs kiút, amíg a gyártók közül nem fűződik mindenkinek érdeke a Linux egységes fejlesztéséhez.
Ha az Intel és az AMD is elkezdi a csomagokat cserélgetni, akkor végképp elveszik a remény, hogy a Linuxból valaha is értékelhető consumer OS lesz. Már azt is eléggé problémásnak tartják sokan, hogy az AMD a driver egy részét zártan tartja. Olyan támogatást vár el a Linux közösség, amilyet az Intel biztosít, teljesen nyíltat.
De Caesar vissza se adta a hatalmat a szenátusnak.
A működését nem igazán befolyásolják. A wayland attól még wayland marad, de a kapcsolódó csomagok száma sok, és minél több ugyanarra a problémára a csomagalternatíva, annál több a hibalehetőség. Sajnos erre nagyon kevesen jöttek rá eddig. Ez a baja az Atarinak is, amiért nem indult meg az Ataribox gyűjtése. Rájöttek, hogy nagyon meg kell fogni és le kell csupaszítani a Linux disztribúciójukat, ha valamire akarják vinni, a Valve itt bénázta el.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
És hogyan tudsz minőséget biztosítani, ha növeled a fragmentációt? Tényleg nem viccből mutatott be Linus nekik anno. Ha minden olyan fasza lenne, ahogy írod, akkor Linusnak minimum publikusan simogatnia kellene Jensen kobakját.
Igazából ezt csinálják. Vannak FOSS csomagok, és azt támogatja szinte mindenki. De ez nem sokat ér, ha csak egy cég is más utat jár, mert onnantól kezdve ott egy újabb zárt csomag, ami újabb szükségtelen bugokat eredményez, amire újabb hasznos humánerőforrás megy el.Ha csak a Nouveau driverekkel futnának a programok, akkor azzal a felhasználókat szopatná xy stúdió. Ugyanakkor nem ők a hibásak azért, mert xy cég nem akarja, hogy a Linux alternatíva legyen. Olyat az oviba volt szokás csinálni, hogy amiért Tomi mindig ver, azért én is megverem Janit.
A Vulkan marhára nem diktatórikus módon született. Egyszerűen csak az AMD azzal kezdett, hogy odaadják a Mantle-t. Emiatt fel sem merült semmilyen más alternatíva.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Azért nem, mert ők nem úgy tekintenek a Linuxra mint egy Windows alternatívára, hanem mint egy homokozóra, amiben csak homokozni akarnak. Ha tényleg alternatívát látnának benne, akkor nem szopatnák a közösséget, és még a végén Linus se intene be nekik.
Ennyi pont elég ahhoz, hogy a Linux ne jusson semerre a consumer szinten, mert lesz egy rakás egymással inkompatibilis szoftverkörnyezet, amire egyedileg dolgozni kell. A Microsoft titka igazából nem a piaci magatartás. Már rég nem akadályozzák a Linuxot tisztességtelen eszközökkel. Ezért működik a Windows sokkal jobban, mert komponensek tekintetében csak egy megoldás van mindenre, és kikényszerítik a gyártóktól, hogy azt támogassák. A Linux esetében az humánerőforrások nagy részét már az ablakkezelők bugfixelése elviszi, mert van számos kompozitor, számos protokoll, ezek között több FOSS, de a zárt meghajtók belerondítanak a csomagcserékkel, és a kismillió lehetőségre biztosítani kell, hogy az ablakkezelők működjenek. És akkor még a kernel oldalon is sok a megoldatlan probléma.
Ha már csak azt sikerülne elérni, hogy a lehetséges szoftverkörnyezetek száma redukálódjon, akkor rengeteg humánerőforrás szabadulna fel, és nem bugfixelés zajlana egy csomó ember részéről, hanem valós fejlesztés. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Mégis miféle kompromisszum? Az NV-nek pont jó úgy a Linux, ahogy van. Nem akarják, hogy legyen 1%-nál nagyobb részesedése. Ha akarnák, akkor nem szopatnák a közösséget a zárt cuccukkal, hanem segítenék megoldani a fragmentációs gondokat. Azt meg pláne nem értem, hogy milyen érdekekből kell engedni másnak. Más nem cserél FOSS csomagokat zártra a fragmentáció növelése érdekében. Más pont a fragmentáció csökkentéséért dolgozik. Persze a Linux esetében pont az a baj, hogy ennek semmi haszna addig, amíg nem akarja mindenki azt, hogy terjedjen a rendszer.
Abban egyébként lehet hinni, hogy majd mindig a következő év lesz a Linux éve, de ez addig nem fog megvalósulni, amíg x gyártónak a terjedés, míg y-nak a stagnálás az érdeke. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Teljesen lényegtelen itt az API. Nem ez a probléma. A fragmentáció jelenti az igazi gondot, és az, hogy a gyártók között nincs megegyezés. Az Intel próbálja helyretenni az egészet, az NV pedig jön és lecseréli az egyes felületeket a sajátjukkal, tehát hiába dolgozik az Intel, meg néha az AMD a fragmentáció felszámolásáért, ha a harmadik konkurens zárt csomagban szállítja vissza a fragmentációt. Ezért kapta meg Torvalds középső ujját az NV, mert Linus világosan látja, hogy mi akadályozza a Linux normális fejlesztését. A Vulkan API ezen semmit sem segít, ugyanolyan fragmentation hell marad az egész, amíg a gyártók nem ülnek le egymással, és nem ígérik meg egymásnak, hogy a működés szempontjából kritikus FOSS csomagokat nem váltják le a saját zárt szarjaikkal.
A Windows azért működik, mert a Microsoft nagyon keményen fogja a gyártókat, és kényszerítik őket az újításaik támogatására, akár úgy is, hogy az implementációs költségeket felvállalják. Lehet persze innoválni a Windowson, de mély rendszerkomponenst senki sem hozhat, ha valakinek valami igénye van, azt a Microsoft majd beépíti. Akinek ez nem tetszik, az takarodhat a fenébe a piacról.Rengeteg DX11-es funkció van, ami Windows 10-et igényel. Főleg grafikai extrákat vagy jelentős extra teljesítményt kínálók. Vulkan esetében például az új multi-GPU-nak az egyszerűen beépíthető módja kötődik a WDDM 2.0-hoz. Lényegében a Microsoft szabványos AFR-jét hívja meg. Ezek igazából működhetnének korábbi Windows operációs rendszeren is, ha a Microsoft visszaportolná az új DXGI-t és WDDM-et.
-
Raysen623
addikt
Ezek alapján megkérdezném: amikor a korábbi DX verziók váltották egymást, akkor nem kellett redesign?!
Azoknál is volt bőven eltérés és fejlődés, ennek ellenére mégsem volt akkora ellenállás a fejlesztők részéről mint most, holott állítólag ők kérték a közvetlen elérést és a többit. Valaki nem mond igazat (nem rád gondolok) az egész történetben.
(#152) morgyi: érdekes mód most meg hogy ragaszkodik mindenki a Dx12-höz, amikor jönnek az új AAA címek PC-re akkor mindenki harsogja hogy Dx11-el jobban fut és inkább azt használja. Szóval engem nem érdekel a 80% ha ő bőven elvan a korábbi API-val és ennek még örül is. PC piac pedig nem a fejlesztők dédelgetett álma.
-
Ah, ne érts félre nem támadásnak tettem fel a kérdést, hanem tényleg érdekel a dolog, hogy ki hogy látja ezt a kérdést.. Szerintem se fűzte be a hozzá kötött reményeket, igazából előnyét nem látom én , mint felhasználó. de persze én nem is értek úgy hozzá, szóval mindig szívesen látom mások okfejtését erről a témáról.
Igazából csak azt látom, hogy Microsoft hatalmas cég és erre tette fel a Windows és az Xbox jövőjét, ami nem elhanyagolható szegmens, figyelembe véve, hogy egy Windows verzió se terjed el ilyen gyorsan , mint a Win 10 a Dx 12 vel.Én nem vagyok elhasalva Frostbite-től sem. Látom én , hogy szép ,meg nagy tereket rak ki, de arról volt szó, hogy ehhez nem kell majd erőmű, mert itt lesz a közvetlenebb elérés, a la dx 12. Ehhez képest kell alá vas rendesen és azért számomra nem egy lehengerlő az előrelépés.Ráadásául voltak ígéretek itt az AI játékokban való előrelépéséről meg a fizika valósághű beépítéséről, mert majd dx 12 alatt mennyi erőforrás felszabadul. Hát izé, ez is elmaradt.
Szóval én többre becsülöm azt, amit unreal 4 rak le az asztalra mert ott legalább ha számottevő előrelépés nincs is grafikailag ( persze azért van) de a hardverigény ( elég szépen )csökkent ,a kezelhetősége pedig nőtt.
nem vagyok ellene a Vlkannak sem, NV is elég jól foltozgatta a drivereket és még a 9xx sorozat is jelentősen lépett előre Vulkan alatt,a Volta meg , ha lehet hinni a Titan V 100 által előrevetített dolognak aratni fog az alatt.
AMD kártyatulajoknak meg Kánaán lenne a Vulkan. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos autók - motorok
- Apple MacBook
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Milyen okostelefont vegyek?
- Autós kamerák
- Horgász topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Nintendo Switch 2
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E6430 - i5-3GEN I 8GB I 320GB I HDMI I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B365M i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA FSP 400W
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M2 Pro - M2 Pro 16GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest