Hirdetés

2019. március 26., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#39) zseko válasza Kopi31415 (#35) üzenetére


zseko
(PH! kedvence)

Sokszor szarul fogalmazok az tény :D De te elakadtál egy kifejezésnél, nem a lényeget látod. Ha az zavar(t) hogy zárójelbe betettem a hybrid szót, az azért volt, hogy egyértelműsítsem. Nélküle is érthető, de itt kimondottan a 'vegyes' működésűre gondoltam, mivel leginkább azokról szólt az én beszélgetési szálam (Prius, Ampera).

De akkor egyértelműsítsük, amiket én ismerek:

- Hybrid: elsődleges a robbanómotoros hajtás, működő, de lóf.sz elektromos hatótáv (~5-15km). Jellemzően a Prius amit ilyennek ismerek, főleg az első szériák.

- Konnektoros (plug-in) hibrid (PHEV): Itt már akár (papíron) 80km is megtehető csak elektromosan, jellemzően 50-60-at tudnak tisztán (már amelyik, van ami a 35-öt is alig ugorja meg), de elsődleges hajtás még mindig a belső égésű motor.

- Hatótáv növelt (REX): 100+km hatótáv elektromosan. Itt már csak azért van benne a belső égésű motor, hogy áramot termeljen, hajtásban nincs szerepe.

- Tisztán elektromos (BEV): Úgy gondolom ez egyértelmű, a hatótáv viszont elég tág. Vagy gyorsan mész, vagy messzire. Eső/hó+klíma/fűtés+sebesség némelyiknél igencsak leveszi a hatótávot, ezért régebbieknél necces még a 60km is.

Az meg nekem nem autó, és ez most kimondottan az elektromosnak szól, amivel például ha Hatvannál felmegyek az autópályára, Gyöngyösnél már le kell jönni, mert elfogyott a nafta. Az sem igazán teljes értékű alternatíva számomra, amikkel sokan legtöbbször 50-90km/h között közlekednek jellemzően, hogy legyen hatótáv.
A REX nem lenne rossz - ha nem haladni akarsz vele, hanem messzire menni -, csupán az nem tetszik (abszolút egyéni ellenszenv), hogy a belsőégésű motor szinte többet fogyaszt mint a jelenlegi autóm :) Ami azt jelenti, hogy ~100km-enként meg kell állni tankolni...

Nekem kell a minimum 60km tisztán elektromos hatótáv minden körülmények között (bár a 80 lenne a legjobb, azzal már tényleg lefedném az esetek 80-90%-át), de mivel ez az első kategóriával abszolút nem, a többinél meg kompromisszumokkal hozható, ezért fogalmaztam úgy, ahogy.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.