Hirdetés

 • DraXoN

  őstag

  nem nehéz észrevenni a szennyezést egy tiszta szobában, a hiba is gyorsan kiderül így, és waferektől van szó, amik lehetnek akár nyersek is, vagy félkészek, esetleg készek, akár vegyesen mindből (bár szerintem külön tárolják őket), nem biztos ezáltal, hogy bármi is rá lett már világítva.

  a szennyezéshez elég ha az egyik komolyabb gép hidraulika csöve elpattan. Egy pormentes helyről beszélünk, ahol a tisztított levegőn kívül minimális a bekerülni tudó anyag (egy műtő ezen területhez képest borzalmasan mocskos hely)

  ha szennyezés jut be a térbe, akkor hiába minden, nem lenne jó a levilágítás, ha a szennyezés mértéke olyan hogy "lerakódik" a felületre (pl. por), akkor eltávolítani már a waferől nem lehet anélkül, hogy tönkre ne rakd a felületét (egyszerűen megkarcolja), és akkor az adott wafernak annyi..
  Elég egy tüsszentés egy ilyen helyen, hogy gond legyen (esetleges allergének sincsenek a területen), betegen se engednek be senkit.

  csak az nvidiával és az ő bevételükkel felesleges számolni, lehet, hogy őket érinti (szállítás), de az itteni kiesés most a tsmc-nek fájó rész.. ami gondolom a bevétel, a takarítás, az eszközpótlás, és gondolom némi "kártérítés" a szerződésektől függően, mert nem szállították időben a megrendelt chipeket.. bár utóbbi esetében lehet 1-2 másik üzem tudja pótolni a mennyiséget ha kell... bár nem szeretik üresen hagyni a sorokat, így lehet máshol nem volt erre hely.. pluszban 2 hét volt a leállás a költözés több lett volna.. valószínű nyers és/vagy folyamatban levő waferek sérülhettek. amivel talán egy 2-6 hetes csúszást szedhettek össze.. attól függően, hogy tényleg milyen szintű waferok sérülhettek (bár a 6 már extrém, nem hiszem, hogy sokáig raktároznának egy-egy levilágított wafert, előbb vágják fel és küldik tovább)..

  The human head cannot turn 360 degrees... || Siemens A35 -> Siemens C55 -> Alcatel OT556 -> Flying F996 -> Nokia 5230 -> Sony Xperia P -> Sony Xperia Z1 Compact -> Lenovo K3 Note -> LG v20 || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB