Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• dezz

nagyúr

válasz Raymond #59 üzenetére

0) Nézd már vissza, mibe kötöttél bele! Ott úgy merült fel a kérdés, hogy bulk vs. SOI, és ilyenkor ez az alaptechnológiára vonatkozik, azaz a hordozóra. Mivel mindkettőnél többféle lehet a felépítmény, és az itt nincs külön specifikálva.

1) Persze, hogy nem írtad. A "bulk = nem SOI" azt fejezi ki, hogy a bulk azt jelenti, hogy nem SOI (ahol van egy extra oxid réteg, ez a különbség), a hordozóra (substrate) vonatkozólag.

"A SOI meg megint masrol szol." -- na miről, mesélj... :U

2) Nyilván ha az adott technológia konkrét megnevezéseként annyit írnak, hogy bulk, akkor a "sima" bulkot értik alatta, azaz bulk alap + szokásos anyagok. De ez egy másik eset, ezt tessék már megérteni.

De attól még a bulk alapú HKMG is alapvetően bulk. Vedd jobban szemügyre az #58-as alsó idézetét! Az egy dolog, hogy ezt sokszor csak simán "HKMG"-re egyszerűsítik. (Pedig SOI alapú is lehet.)

3) Én nem akartam semmire se kilyukadni, pusztán idéztem és lefordítottam.

• dezz

nagyúr

válasz Raymond #55 üzenetére

A shabbarulez által linkelt lapot is megnézhetted volna...:
    "Where bulk technologies start with a single-crystal silicon substrate, the SOI starting material has an embedded oxide layer just below the silicon surface."
    "..bulk silicon substrates.."

Vagy itt van pl. ez.

És itt van mégegyszer az #50-es idézet vége (ez nem különféle gyártástechnológiák felsorolása, hanem egy adott gyártástechnológia tulajdonságainak felsorolása):
    "a 28-nanometer (nm), high-k metal gate (HKMG), low-power bulk complementary metal oxide semiconductor (CMOS) process technology."

• dezz

nagyúr

válasz Raymond #55 üzenetére

Jaj, ne okoskodj már. :U Olvasd el, amit idéztem, vagy a többit. Bulk = nem SOI. Ez önmagában csak a hordozóra vonatkozik. Fölöttük különféle anyagogból lehetnek az áramkörök, HKMG vagy a szokásos.

Az egy másik dolog, hogy sokszor a bulk hordozó + szokásos kapuanyagok variációt simán bulknak mondják, de ez egy pongyola leegyszerűsítés.

Előzőhöz:
    "Contradicting older roadmap slides by the company predicting it would start selling 32 nm processors in 2011, Dirk Meyer, CEO of AMD in an interview with Information Week said that the company is on-track to ship smaller, more powerful processors built on the 32 nm manufacturing process by 2010." [link]

• dezz

nagyúr

válasz Raymond #48 üzenetére

"IBM (NYSE: IBM), Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd. (Nasdaq: CHRT and SGX-ST: Chartered), GLOBALFOUNDRIES, Infineon Technologies (FSE/NYSE: IFX), Samsung Electronics, Co., Ltd., and STMicroelectronics (NYSE: STM) have defined and are jointly developing a 28-nanometer (nm), high-k metal gate (HKMG), low-power bulk complementary metal oxide semiconductor (CMOS) process technology." [link]

Nekem ebből (és sok hasonlóból, ami a "HKMG bulk"-ra előjön a google-en) az jön le, hogy a HKMG az a bulk egy altípusa. Más szóval az is bulk (= nem SOI [?]).

Sőt, azt sem zárnám ki, hogy a HKMG SOI alapon is használható, és mintha lett is volna ilyesmiről szó 32nm-en.

shabbarulez: De közben egyre kisebb is lesz v. adott méret mellett egyre több tranzisztorból állhat, így a mérleg a végén pozitív. Különben nem csinálnák. :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés