Hirdetés
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz azbest #41383 üzenetére
Szerencsére jól működik de nyilván alaposan letisztítottam. Meg vagyok vele elégedve. Xbiant raktam rá. Kellőképpen gyors. Hűtésnek egy kis öntapadós rambordát kapott mert nincs nagy feladata, sima fullhd filmeket kell játszania. Kézzel nézve rajta tudom tartani a kezem lejátszás alatt így részemről nem kap plusz hűtést.
-
Keem1
veterán
válasz azbest #41826 üzenetére
#41824 kutga:
Így van, pontosan. A DP++ (DP alternate) átviszi a HDMI jelet is (a két jelet együtt, tehát nem kell konvertálni), így ha egy DP++ aljzatba (átalakítóval) egy HDMI kábelt dugsz, akkor működni fog (épp azért, mivel ott van a HDMI jel is).
De a HDMI nem tartalmaz DP jelet, azt egy aktív átalakítóval konvertálni kell.Elnézést, nem azbest számára akart válasz lenni, csak idézni akartam
[ Szerkesztve ]
-
wassermann
Topikgazda
válasz azbest #41853 üzenetére
Tulajdonképpen most nekem is csak vésztartaléknak van a "Málnám" (RPi 3). Nagyjából csak videómagnóként használom: ritkán, ha van kódolatlan csatornán olyan film amit fel akarok venni vagy később visszanézni, bekapcsolom és beállítom a TV-Headend-et.
... kivárok a következő nagy hardveres ugrásig!
-
Mr Dini
addikt
válasz azbest #41943 üzenetére
Köszi a választ!
1. Egyrészt azért választottam a zerot, mert ilyenem még nem volt. És igen, kicsi a fogyasztása. Illetve ami érdekes benne, az az OTG támogatás. A mikrotik routeremen van egy USB 2.0 port, azt rákötöttem a Pi Zero belső micro USB portjára, majd módosítottam a kernel init konfigját, hogy induljon, mint RNDIS eszköz. Így a router USB-n felismeri és be tudtam emelni egyetlen micro USB kábel segítségevel a Pi-t a hálózatba, plusz tölt is ugyanazzal a kábellel. Így a ping is kevesebb, mint 1 ms a router és a Pi közt, szóval nincs vele gondom. Meg 8 euróért nem kapok sehol pi4-et.
Ami viszont meglepett, hogy elég nagy input lag volt SSH-n, miután felraktam a raspbiant, pedig szűz telepítésről volt szó. GUI sem fut, full headless az egész és a light verziót raktam fel. Szerencsére ez "magától" elmúlt valahogy.
2. A video kimenetet már ismerem a pi4/pi2-ről, de sajnos ez itt nem pálya, ahogy írtam is, teljesen headless a rendszer. Még átalakítóm sincsen displayhez, csak egy micro USB kábel, meg egy SD kártya. A syslog viszont jó tipp, köszönöm. Egyelőre minden rendben van szerinte!
3. Nem tudom eldönteni, hogy mi okozhatja, maga az egyetlen processzormag alig van állandóan kihasználva a htop szerint. És csak az apt futott meg a htop, semmi más a stock rendszer processzein kívül. De csináltam egy dd tesztet cache nélkül és valószínűleg tényleg I/O bottleneck lesz. Jó, ha 2 MB/s-t tud, ami elég karcsú.
4. Hatalmas ötlet felcsatolni a /var/log-ot tmpfs-nek. Én is ezt fogom csinálni szerintem.
Egyébként felraktam a pihole -> stubby -> quad9 (DNS over TLS) triót és elég siralmasan teljesít, egy nem gyorsítótárazott kérés feloldása van hogy 730 ms, de általában 1-2 sec között van. Olvastam pár helyen, hogy ez többek közt a Raspberry Pi OS/raspbian optimalizálatlansága miatt is lehet, de nem hiszem. Mindenesetre most kipróbálok egy Alpinet, illetve lecserélem a stubbyt unboundra. Van esetleg valami más lightweight os, ami megy headless és mondjuk nem musl-t, hanem glibc-t használ? Meg mondjuk nem debian alapú, hanem valami rolling release.
Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
Mr Dini
addikt
-
Mr Dini
addikt
válasz azbest #41955 üzenetére
Köszi, de szerintem marad a void, ha már ennyit szenvedtem vele. Meg nem vagyok egy nagy debian fan, plusz a rolling release otthoni használatra szerintem jobb, mint az ezeréves csomagok.
Ennek a setupnak annyi hátránya van, hogy mindent kézzel kell felszenvedni rá. A Bluetooth is 2 óra volt kb, mire összejött.
Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
őstag
válasz azbest #41999 üzenetére
Feltette automatikus először a frissítéskor az OSMC, gondoltam kipróbálom. Az oldalán azt írták, hogy csak be kell jelentkezni, nem kell API kulcs. A régihez van kulcsom, de így én már nem kísérletezek ezzel. Már most megy a Win32DiskImg, tükrözi a másik Pi rendszerét. Ilyenkor bánom, hogy még nem hoztam össze az nfs-ről futtatást.
Sajnos engem ez a bő egy éve tartó bénázás a négyessel, a Youtube kliens köhögése egyre inkább valami dobozos médiajátékos megoldás felé terel. -
Tyson5
tag
válasz azbest #42038 üzenetére
A pi 1.2A áramot tud leadni usb interfészen, de én a tápfeszt két részre "osztom". Közvetlenül megtáplálom a raspbit és közvetlenül megtáplálok egy aktív usb hub-ot, amit rádugok a raspbira. A hub-ba megy minden ssd, pendrive stb.. így elvileg megoldódott a tápfesz probléma. Multiméterrel amit mértem áramokat egyenlőre tetszik de néhány nap, néhány hét üzem után tudok biztosat mondani
-
válasz azbest #42089 üzenetére
A docker image készítőjén múlik, de az is csak 1 beállítása a konténerek. Magának a konténernek a konfigja (létrehozása) ugyanolyan macera. Jó, lehet azzal kezdeni, hogy a portainer-t telepíted, és a GUI-ból "hozzácsapod" a többit, de ott is nagyon oda kell figyelni mit miért pipálsz be/ki, vagy hogy a portokoat, IP címeket hova állítod.
Persze ha elég türelmes - és ügyes - vagy, akkor készíthetsz magadnak egy scriptet, ami felveszi az összes konténert olyan beállításokkal, ami neked tetszik, de ez sem kezdőknek való móka.
Plusz ugye ott vannak az én rossz tapasztalataim(Se elindítani, de törölni nem tudtam a dokker image-t), ami miatt nem szimpi. Persze ettől még másnak simán működhet hosszútávon.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
-
MrSealRD
veterán
-
azbest
félisten
válasz azbest #42722 üzenetére
Közben néztem, hogy 32 biten valamiért mégis jól meg a tavaszi raspbberry os rendszer alapból, az tölti le az imager is.
A 64-esen ha hagyom, hogy ráfrissítésre a kézzel másolt 5.10.76-v8+ kernel helyére a legutolsó stabilat, akkor elmegy a kép mert úgy tűnik 5.10.63-v8 a legutolsó stabil és az se teljesen kompatibilis még.Áh megvan, hogyan lehet másik kernel ágra váltani, a brancnek meg lehet adni, stable a sima, next a tesztelős (ahogy látom a next a master branch tartalmát szedi, 5.10.76 os verziót)
sudo BRANCH=next rpi-updateHa van másik 64bites pi, akkor lehet azon elő lehet ezt frissíteni a kártyán zero2be helyezés előtt.
Az rpi3 hoz való libreelecet is megpróbáltam feléleszteni zero2 w-vel. Ott az overlay mappát, dto fájlokat és bootcode.bin fixup.dat start.elf fájlokat frissítettem kézzel a master branchről.
Így elindul, de videó indítása helyett elkressel, lehet mást is kéne piszkálni vagy muszáj újabb verziót kivárni. Az új fajta wifit, ahogy várható volt nem ismeri. Szóval usb-lan adapterrel próbáltam.#42723 Aryes
a cpu rész ugyanaz, de most a tetejére van integrálva a ram is. És kisebb a nyák ami szétvigye a meleget. Ja és jobban megnézve, fentebb rosszul írtam, nem a pi3A+ hanem a sima pi3A -val egyező a cpu rész, BCM2837A1 -nek írják. Az alapítványosok is úgy fogalmaztak, hogy az első pi3-mal egyező fajta. Az meg 1.2 GHz-en ment, a + -os változat (BCM2837B0) lett 1.4 GHz. A pi zerora is azt mondják, hogy 1.2 sima liba, bár hűtés nem árt. Feljebb már lutri.
Nem tudom, hogy miért a régebbi dizájnt használták, amikor van frissített változatuk is belőle."uses the same Broadcom BCM2710A1 SoC die as the launch version of Raspberry Pi 3," [link]
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz azbest #42724 üzenetére
Libreelec kapcsán siker: a stable ágról kellett szedni a boot tartalmát [link] onnan felmásolni az overlay mappát, dto fájlokat és bootcode.bin fixup.dat start.elf fájlokat a kártyára.
Így játsza a videót is és nem száll el a kodi. Látja, hogy 1GHz-es a proci. Az 512 ramos gépek szerinti 160MB ramot fogja gpunak. Ez így pont jó.Terhelgetve 76 fok környékére ment fel most stress-ng --cpu=4 paraméterezéssel terhelve 1GHz-en. Viszont 1.2GHzen elkressel induláskor mint állat
[ Szerkesztve ]
-
LógaGéza
veterán
válasz azbest #42725 üzenetére
Octoprint / Klipperre jó lehet?
Szerk.: Közben látom, hogy fel is került az OctoPi ajánlott hardvereinek listájára. Kérdés, hogy vajon két kamerát elbír-e (egy USB és egy CSI).
[ Szerkesztve ]
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
Crvsh3R
senior tag
válasz azbest #42768 üzenetére
Nálam lefutott az upgrade, c03112 revision, de a proci maradt 1,5 GHz-en (Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.2 4GB). Config.txt-ből az új bejegyzéseket átemeltem és stable firmware-en vagyok. Esetleg kihagytam valamit?
A hivatalos fórumon leírtak szerint a dhcpcd5 eldobta magát, de a raspi-config-al helyre lehet állítani.
Samsung Galaxy A52s 5G || Steam: Crvsh3R || Nintendo Switch OLED || NS friend code: SW-6235-6627-3408 || Hirdetéseim (Switch kiegészítők, stb.): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/crvsh3r/index.html
-
Crvsh3R
senior tag
-
törölt tag
válasz azbest #42773 üzenetére
Na, akkor kipróbálom. Teljesen új rendszer lesz nálam, friss még a pi4-em, igazából kisérletezgetek csak vele. Eddig pi3 és pi3+ volt csak, illetve raspbian a raspios helyett.
Van egyolyan tervem (még nem tudom hogyan kivitelezhető), hogy bizonyos helyekre ~30m sugarú körben hőmérséklet-szenzorokat helyeznék kültérre és beltérre és logolnám a változásokat. Ott akadtam el, hogy terv szerint valami rádió kapcsolaton (gondolom BT ehhez gyenge lenne, talán wireless lan) gyűjtené be 1db Pi az adatokat és pakolná adatbázisba. Szoftweres rész szerintem nem lenne gond, de nem tudom a szenzor kapcsolatot hogyan lehetne kivitelezni.
#42774 0519:
Én pénteken vettem 4gb verziót a málnás weboldalon (remélem nem minősül reklámnak) és hétfő reggel hozta ki a gls futár a többi cuccal együtt. Csomagban még kapható 4gb ahogy nézem (nekem az nem érte meg), illetve 2gb verzió is van.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz azbest #42885 üzenetére
Szerintem nem csak a bullseye-ben nincs omx, hanem eleve a Kodi 19.x nem használja. Buster-en fordítottam Kodi 19.3-at és már ott sem lehet kiválasztani. Szóval eleve nem is használja. Próbáltam pi4-buster-kodi19 kombóval h265-öt lejátszani, nem volt gyorsítás. Felraktam a repoból mellé a kodi 18.7-et és ugyanazon a rendszeren volt h265 gyorsítás (mmal/omx).
Nagyon úgy fest, hogy egyelőre sem a Kodi 19.x-et nem érdemes használni, sem bullseye-re váltani, ha a video a cél.
Eléggé "hülye" helyzet alakult ki mostanra.
Vissza is térek a buster-kodi18.x kombóra.
Csak valahogy a 1080p léptetés problémát kellene elhárítanom... -
törölt tag
válasz azbest #44181 üzenetére
Közben magam is megtaláltam, hogy cpu-ból csinálja és ez "normális". Csak bosszant, hogy miért kell erre cpu-t pazarolni. Maradna erőforrás legalább másra, ami egy ilyen jellegű eszköznél nem utolsó szempont.
Az igazat megvallva nem tetszik az irány, ami felé az elmúlt években a Pi elindult.
És itt a hw (pi3 pl. lan és pi4 firm-codec licensz) és főként sw oldalra is gondolok. RpiOS lassan és bugosan reagál az új eszközök megjelenésére, Arch pedig nem hivatalos bár így is erősen gondolkodom, hogy a pc-k után rpi-re is azt tgyek. -
-
tasiadam
veterán
válasz azbest #44211 üzenetére
Ez alapjan lett bekotve, es az eredeti szineket neztuk, ami ez:
Viszont mivel van 2 lehetosegen igy siman kivaghatom az USB2.0-t belole csak az a baj hogy egyik csatlakozonal mar lehuztam a 2.0 kabeleit es ott nem indul a 3.0 se, szoval kell neki minden.
[ Szerkesztve ]
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
tasiadam
veterán
válasz azbest #44224 üzenetére
https://www.instructables.com/PiNAS-the-Raspberry-Pi-NAS/
Itt van a képek között, hogy miért nem férne el, de igen, az lenne a legjobb. Viszont akkor már értelmét veszti ez a ház. Még menteni akkor lehet, ha kivágom a 3.0 takaróját, levágom a forrasztásokat és közvetlen dugok rá külső hdd-t.
8 és a 12. lépés[ Szerkesztve ]
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Láncfűrész topik
- Politika
- Horgász topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Spórolós topik
- Apple asztali gépek
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- LG LCD és LED TV-k
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- UItra 9 185H / 32GB DDR5 / Intel Arc GPU / 1TB SSD - Beelink mini PC
- i7 es Lenovó IdeaCentre pc
- AKCIÓ!!! GAMER PC SZUPER ÁRON: i5-12400F/14600KF - RTX 3060 Ti - Új 16/32GB DDR4 - GAR/SZÁMLA!!!
- JGamer PC V2 R7 1700 RX 5700 XT 16GB DDR4 512GB NVME 1TB HDD
- Gamer PC , i5 13400F , RTX 3070 , 32GB DDR5 , 512GB NVME , 1.2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest