Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bancsi87

tag

válasz viktorhu #4052 üzenetére

Köszönöm szépen, meg is rendeltem az új routert. Nem gondoltam, hogy ilyen siralmas lesz a kapott eszközzel a sebesség :(

• janos666

nagyúr

válasz viktorhu #4034 üzenetére

Ma már megvolt (72 órán belül) az 500. Szóval ez némileg "false alarm", csak rosszul jött ki.

• Alteran-IT

őstag

válasz viktorhu #3810 üzenetére

A TC-nek nem oszthat LAN-on IP-t (WAN-on meg főleg nem, mert az a CMTS felől jön koaxon a DHCP kiszolgálótól) mert azzal hogy kikapcsolja a DHCP szervert még nem aktiválódik rajta DHCP kliens, főleg nem a PR-esen, amin egy nagyon faék egyszerűségű szoftver van, bár ennek ellenére egy instabil szar, de azt hagyjuk is.
    Ha tudja a router régi IP címét, meg a hálózati maszkot (valószínűleg /24), akkor beállít magának a gépen egy statikus IP-t ezzel a maszkkal, még átjáró sem kell és eléri a routert, bár ha egy másik eszköz osztana IP-t és jól be van állítva (pl. a TC a 192.168.100.1, a dhcp szerver router meg a 192.168.100.2, de átjárónak 100.1-et oszt), akkor megint működnie kellene a hálózatnak és nem kellene APIPA-s problémának lenni, vagyis hogy a kliens felvesz egy címet abból a tartományból, mert nincs aktív DHCP kiszolgáló, szóval valami eléggé el lett bazseválva, először meg kellett volna győződni arról, hogy a másik eszköz oszt-e IP-t (pl. kábelmodemet lehúzni róla), aztán kikapcsolni a modemen a DHCP szervert.

#3806 Årpi: Azt meg tudod mondani légyszíves, hogy összesen hány csatorna van lefele és felfele? Felfele talán 5-öt mondtál, mondjuk nem tudom a 16/4-es ARRIS hogy bolondult meg tőle, meg hogy látta (bár valószínűleg ugyan az a SoC és konfig, csak pár beállítás, illetve a tuner más), de a lefele csatornák száma nem derült ki, viszont érdekelne. Már hamarabb meg akartam kérdezni, csak elfelejtettem, de ha esetleg lenne 24 csatorna és mondjuk itt is megvan, akkor már egy 500-as talán itt is stabilabb lehet.

• coci

csendes tag

válasz viktorhu #3676 üzenetére

Ez így erős csúsztatás. Két levelező szerver között a 25-ös porton történő adatcsere a szabványos. A többi opcionális, tehát vagy elveszik a levél, ha mást használsz vagy nem.- Ez a partner szervertől függ- de ugye minden email esetén ez más és más. Természetesen, a 25-ös porton ugyan úgy használhat titkosítást a két résztvevő (ha tud). - itt is, mint egyéb más port esetén amúgy is vizsgálni kell a levél feladóját/eredetét, biztonsági lenyomatát. - SMTP relay szerverrel meglehet adni más -akármilyen tetszőleges- portot is, de a végpont ott is a 25-öst fogja használni, ezek rendszerint extra feláras, fizetős szerverek, viszont ott a szerver szolgáltató vállalja a kockázatot, és ő kerül esetlegesen feketelistára. (más nevében email küldésére vannak más és egyszerűbb módszerek is, nem kell ehhez a 25-ös port. :) ) Persze a konfigurációs változatok határa a csillagos ég...
    Mindenesetre, emailes kérésre kb 15 perc alatt megnyitották, remélem, nem a dinamikus ip-hez kötötték. :C

Viszont azt azért nem árt megjegyezni:
    "(Az előfizető)....tudomásul veszi, hogy a PR-TELECOM Zrt. az Általános Szerződési Feltételei (ÁSZF) alapján jogosan lehetetleníti el műszakilag az előfizetői végponton történő szerverüzemeltetést."

Az első kérdés, továbbra is érdekel, hogy az üvegszálból hogy lesz nekem pixelháború a TV-ben. Szükséges-e a falban lévő coax hálózatot lebontanom a lakásban az elkövetkezendő 20 évben (amire kiépítik az optikát), vagy nem. (iptv-re már régóta lenne lehetőség a konkurenciánál, de amíg boxot adnak hozzá és nem egy univerzális applikációt, addig ez egy 'elmaradott technológia' marad számomra így maradnék amíg lehet a 'ko-kaxin'.)

• Imilenni

addikt

LOGOUT blog

válasz viktorhu #3630 üzenetére

Jó neked, nálunk az 500-as ennyi :W

Viszont nem értem, most akkor az én szerződésemben is emelkedni fog az ár erre a 7500-ra?

Most jelenleg kb 2 éve 5890-et fizetek érte.

• Alteran-IT

őstag

válasz viktorhu #3630 üzenetére

Akkor nálatok a PR miatt kedvezményes ár érvényesül, mert cím nélkül (ugye itt még nincs optika, így nem látnám az ajánlatot) csak 6360 Ft-ra megy le az ár ha választok mellé telefont vagy TV-t, szóval ez a mérvadó ár az összehasonlítás esetén, így pedig csak 25%-os felárról beszélünk, ami a PR ajánlatához képest szerintem semmi, bár ott számolni kellene külön internet árat, de ugye lényegtelen, mert az általános Telekomos és PR-es árakat összehasonlítva az érvényes, amit írtam fentebb, a kedvezményes árakról külön említést tettem, azt ebben az esetben nem érdemes összehasonlítani, maximum ha a PR Budakeszis Halásztelkes, meg hasonló HFC-s ajánlatait nézed, mert ott olcsóbban tudják adni valamiért, na ott viszont még nagyobb felárat számolnál szerintem az eredeti árhoz képest, mint kedvezményes Telekom területen, szóval így vagy úgy, de a PR-nél biztos buktak matekból, meg úgy minden másból is, ami egy kis gondolkodást igényel.

• Alteran-IT

őstag

válasz viktorhu #3622 üzenetére

Hát figyelj csak, nézd meg pl. a mostani árakat, 1000/1000-es internet (nem egy szaros 500/20-as, ami általában jó ha 2-300 Mbit/s körül van!) 6 360 Ft csomagban, akár TV-vel, akár telefonnal nézed, vagy akár mindkettővel, önmagában pedig csak 7 950.
    Ha a PR-nél nézed a netet csomagba, most nincs kedvem számolgatni, de ha egy alap TV csomag alap telefonnal 500-as nettel 10 ezer, és önmagában a net 12 ezer, akkor kicsit gond van az arányokkal nem? Telekomnál a csomag 13 ezer forint, a net meg önmagában 7 950 Ft, nem pedig még 2 ezer forinttal több, mint a csomag ár. Szerintem nem egy nagy matek.
    Ja meg annyi, hogy oké, Telekomnál 13 ezer forint a csomag, de ez olyan területen kevesebb, ahol egyrészt van konkurencia, másrészt pl. új hálózatnál az indulóár megint olcsóbb, plusz ez 1000/1000-es internet alap telefonnal és 162 TV csatornával, nem pedig 54-el, mögötte pedig ugye normális háttér szolgáltatásokkal, azért nem mindegy szerintem.

Matrox1995: Szerintem nekik nem az fájt, hanem az, hogy egyáltalán internetet kell szolgáltatni, ami kurva nehéz ilyen 20-30 éves leamortizálódott kábelhálózatokon, mint ami a PR-nél is van nagyrészt, azt drága gondolom a fenntartás, meg eleve egy kicsit több ész kell hozzá, ami szintén nem olcsó, de egyébként nem nagy etwas az a dolog sem, hogy nem kellett volna megvárni, amíg lerohad a kábelhálózat, hanem időnként szépen fokozatosan cserélni kellett volna, azt akkor a karbantartási meg egyéb költségek nem lennének az egekben (meg sokan nem hagynák ott menekülve a szolgáltatót (ezzel ugye csökkentve a bevételt), ha megjelenik a Telekom, vagy a DIGI), sőt sok helyen már rég lehetett volna HFC-ről optikára váltani, de amíg lehet a szaron is szolgáltatni, addig szolgáltatnak azon.

• hawyka

tag

válasz viktorhu #3501 üzenetére

Azt is tegyük hozzá, hogy pl usaban 2 éve melyponton volt a tv elofizetesek szama (lakossagaranyosan) es megis eltart 4-500 csatornat. De ott vannak a skandinav piacok, ahol kb fej-fej mellett van mar a hagyomanyos tv es a streaming elterjedtsége, ezzel egyutt a tv csatornák száma is csökken.

• Alteran-IT

őstag

válasz viktorhu #3429 üzenetére

És ha úgy végig is gondolod ésszerűen, akkor nem így kellene normál esetben történnie? Mondjuk a két évet kivéve, mert nem kerülne 2 évbe egy ilyen folyamat, sőt fele annyi időbe sem, ha általában nem hülyék lennének vezetői, mérnöki meg egyéb pozíciókba.
    Ami a papíros aláírást meg a vodás dolgot illeti, most is kik szenvedik el a legnagyobb kárt egy ilyen ügyletben? Az ügyfelek, mert két idióta szolgáltató nem tudja, hogy mit csinálnak, az egyik nem tudta mibe vágja a fejszéjét és szintén nem készült fel rá, a másik meg már szarik rá, de ugye nem ők szívják meg, mert az előfizetők ugyan úgy fizetnek a szolgáltatásért, a UPC ugyan úgy megkapja a pénzt, a Voda szokásához híven tovább szerencsétlenkedik és ezt mind az ügyfelek, vagyis a nép szívja meg és ha azt nézzük, a jog, a törvények meg egyéb idiótaságok elméletileg pont azért lennének, hogy ezt megakadályozzák és igazságot tegyenek, erre mindent megnehezítenek és meghosszabbítanak (egy egyszerű tárgyalás is már évekig is tarthat, vicc ez a rendszer), akiket meg védeni kellene, azok meg még jobban megszenvedik a dolgot, na de mindegy.
    A papíros részre visszatérve, van fizetési, átvételi meg egyéb ígéret, amit le lehet hitelesíteni közjegyzővel, miniszterrel, meg egyéb hivatalos emberkékkel, erre is lehetne egy hasonló megoldás és akkor ugyan úgy átkerülne egyik kézből a másikba a dolog, csupán egyszerre, nem külön jogilag, majd jóval később valamikor tárgyilagosan is és akkor elkerülhető lenne a UPC szarik rá dolog is, hiszen addig jogilag is annál van még a hálózat, akinél addig is volt és a pénzt is közvetlenül kapják meg, így minden karbantartási és egyéb kötelezettség ugyan úgy vonatkozik rájuk, sőt az átvételi-átadási dokumentumban rögzíteni is lehet, hogy a hálózat jelenlegi színvonlát addig ugyan úgy, vagy meghatározott minőségben tartsák fent, szóval annyi mindent milliószor jobban lehetne kivitelezni, csak ugye mindehez némi ész is kellene, hogy normálisan menjen végbe egy ilyen folyamat, na de mindegy.

Ne folytassuk, mert értelme nincs, mert egyrészt úgy is igazam van, másrészt úgy sem változik semmi, csak bosszantom magam, mennyi hülye van olyan helyeken, ahova értelmes, sőt gerinces emberek kellenének, na de mindegy.

• tomee987

tag

válasz viktorhu #3423 üzenetére

Nem nagyrészt, hanem teljes egészében. Az új, már Vodafoneos ED 3.1.-es modemek is Liberty UPC ISP alatt mennek. Vezetékes hálózaton nincs saját adatvonala még mindig a Vodafone-nak. Csak a mobilhálózatuk megy Vodafone ISP -vel.

• Alteran-IT

őstag

válasz viktorhu #3423 üzenetére

Pedig egy egész hálózatot sokkal könnyebb átvenni szerverekkel és egyéb háttérszolgáltatásokkal együtt és saját gerincre tenni és szépen lassan a saját portékát adni rajta, mint külön-külön településeket átrakni, szóval a UPC-Vodafone dolog pont nem a legjobb hasonlat erre, meg ha azt nézed, az is milyen jól megy, lassan az előfizetők 3/4 része elégedetlen a szolgáltatással, mert egyre szarabb a színvonal, mondjuk nem kell csodálkozni, a Vodafone mobilszolgáltatások terén sem volt sose túl jó minőségű, viszont ennek ellenére még csak nem is olcsó.

• kulu22

aktív tag

válasz viktorhu #3338 üzenetére

Igazából csak az ÁSZF azon pontja zavar ahol a havi több mint 200GB forgalmat extrémnek minősíti és 90%-os korlátozást lenget be. És nem látok kitételt, hogy ez valami korlátos csomagra vonatkozik-e vagy sem. Legalábbis ha jól értelmezem. Márpedig a PR levélben ott van (teljesen jogosan), hogy az új szolgáltató ÁSZF-je lép életbe a váltással.
    A munkámhoz a normális internet elengedhetetlen, igen érzékenyen érintene bármilyen ilyen jellegű szankció.

• kulu22

aktív tag

válasz viktorhu #3336 üzenetére

Ez igaz a FB oldalukra is. Még mélázok rajta egy kicsit, de azt hiszem, hogy nem próbálom ki őket. A PR egyébként meglepően jó volt itt nálunk.

• Fücsök007

őstag

válasz viktorhu #3253 üzenetére

Maximális modulációval és 8 csatornával megoldható a fejlesztés ha úgy döntenek, de a szegmensek mérete változó településenként. 24/8-as eszközeik vannak már, ezekből lenne is elég ha az optikázott településekről áthozzák a beltériket.

• Fücsök007

őstag

válasz viktorhu #3251 üzenetére

Igen, de a Telekom meg a Vodafone más nagyságú cég, nekik szükség volt erre az átmeneti megoldásra az FTTH előtt. A PR-nél eleve még optikán sincs gigabites csomag, és HFC-n ahol van 500MBit-es csomag, ott csak a feltöltés marad el a konkurenciától. Az ED3.0-s rendszerükből ki lehetne hozni a mostani 12 és 20Mbit helyett 25 és 40Mbit-et. Nem tudni hogy állnak az optikázással PR-nél, de 1 éven belül ha minden igaz a lefedett települések kb. 2/3-a FTTH lesz, a kihagyott településeken már nem fognak kicsit sem ED3.1-re költeni, mivel ahhoz új beltéri egység is kell.

• Akosman

aktív tag

válasz viktorhu #3104 üzenetére

Viszont a diginek nincs annyi HD csatornája mint a PR nek.😊

• Imilenni

addikt

LOGOUT blog

válasz viktorhu #2913 üzenetére

Akkor végülis elég a Cisco a 250mbps-es netre ugye?
    Nem kell váltanom akkor?
    Elég instabil sajnos errefelé a PR, bár a mostani mérés elég jó lett:

• Alteran-IT

őstag

válasz viktorhu #2730 üzenetére

DOCSIS 3.0 esetén igazából a pozitív értékek a legjobbak, illetve van egy olyan érték, ami a legjobb, de nem esik bele úgymond egyik tartományba sem, az pedig a 0 (bár egyesek szerint a 0 az egyszerre vesz fel pozitív és negatív értékeket is, már ha a fizika határait feszegetjük, de ebbe most ne menjünk bele).
    A negatív tartomány a PL esetében már inkább a tűréshatár feszegetése, én általában max. -7-et szoktam mondani olyan elmegy kategóriának, de mint ahogy kabelmania27 is írja, mindegyik modemnek más a tűréshatára, valamelyik elmegy rosszabb jelszintekkel is, illetve ebben az esetben előfordulhat pontatlanság is, mármint hogy más a valós jelszint, mint amennyit éppen a modem jelez, ezt én fentebb is egy kicsit feszegettem, mármint azalatt hogy érdemes figyelni, hogy nincs-e jelszint ingadozás, mert ez utalhat hálózati hibára, illetve arra hogy a modem rosszul méri fel a jelszinteket.
    Egyébként általában a magasabb pozitív értékek még jók, ugye negatív irányba minél kisebb az érték (szám szerint nagyobb), annál gyengébb a jelszint és a modem annál kevésbé tudja hasznosítani a bejövő jelet, pozitív irányba viszont más tészta, mert ott nagyobb a "tűrés" mint negatív irányba, persze azért ott sem a végtelenségig, de azért magasabb. Egy külföldi szakmai fórumon/oldalon, talán a cablelabs-on olvastam erről egy részletes leírást, ahol szépen le van írva ez, illetve hogy mennyi a maximum érték PL esetén, meg milyen SNR-el, illetve mikor milyen esetben léphet fel csomagvesztések, meg hasonlók, ha valamikor megtalálom, akkor én is újra elolvasom, mert őszintén szólva most én sem vagyok benne biztos, hogy nem-e mondtam véletlen hülyeséget, mármint jelszintek terén.

Hasek99: Olyasmit kellene nézni, mint amit Wasp91 is printelt, viszont hogy helyileg hol van azon a modemen belül, azt nem tudom.

Szerk.: Látom sikerült megtalálni és az értékek pedig egész jók, ott valami más probléma lesz, vagy valamilyen hálózati (kábel, osztó, csatlakozó), vagy maga a modem szar, utóbbi esetben viszont érdemes cseréltetni.

• Wasp91

aktív tag

válasz viktorhu #2726 üzenetére

Utánanézek majd akkor, hogy tettek-e.
    Amúgy most ilyen sebességet mértem.

• Alteran-IT

őstag

válasz viktorhu #2693 üzenetére

Persze, mivel az ARRIS pont olyan gyártó, akik szintén élen járnak a hülyeségben, főleg olyanban amire a nagy hülye szolgáltatóknak szüksége van, erről jutott eszembe a UPC is és a 29-es körzetben lévő hálózatuk, annak is mennyi értelme van, hogy elviszik az előfizető otthonáig az optikát, ott azt visszaalakítják koax-ra és Euro DOCSIS-on szolgáltatnak tovább, szóval megbocsáss, az az ilyen idiótaságok fölött nem fogok csendben továbblépni és szerintem senki más nem lép csak úgy tovább, akinek van egy csepp esze is, persze nem idegesítem fel magam rajta, mert az is hülyeség lenne, de a véleményem akkor is elmondom.

Amúgy meg ha jobban bele gondolsz, a központi eszközök cseréje sem pár forintos tétel, elég ha megnézed mennyi egy DOCSIS 3.0 modul ára, hát még egy CMTS ára és akkor a 3.1-es dolgokról ne is beszéljünk, szóval hatalmas baromság ez a DOCSIS 3.1 migráció, főleg hogy a legtöbb embernek nem is nagyobb letöltésre, hanem nagyobb feltöltésre lenne szüksége, arra meg nem megoldás ez, sőt igazából semmire sem, mert kisebb szegmenseken DOCSIS 3.0 esetén is tudnak gigabites sebességet adni már 24/8 csatorna esetén is, 32/8 esetén meg még inkább és a garantált sebességekkel való játszadozással itt is egy szegmensen akár 3 ilyen csomagot tudnának adni mondjuk garantált 200 Mbit/s-os sebességgel, hiszen a szolgáltatók észjárása szerint "valószínűleg úgy se fog egyszerre mind a három gigabites előfizető egyszerre leülni a gép elé és maximum sebességgel tölteni", szóval ez ilyen egyszerűen sok felesleges plusz költség nélkül megoldható, főleg hogy ha pl. megnézed, a DIGI kb. ugyan ezt csinálja, csak jóval szarabb aránnyal, ugyanis egy 32-es szegmensen FTTH esetén kioszt 32 Gbit/s-t, mert ugye csak 1000 Mbit/s csomagja van, így náluk jóval érdekesebb a helyzet, mint mondjuk a most általam felvázolt esetben DOCSIS esetén.
    Egyébként ilyen aktív koax hálózaton amúgy is hülyeség ezt eljátszani, mármint hogy kétféle szabvány legyen egy hálózaton, ennek is inkább optikán van értelme GPON, illetve 10GPON esetén, illetve ott több GPON is felvihető egy hálózatra gond nélkül, de a lényeg hogy DOCSIS-on felesleges ilyen hülyeséggel foglalkozni, mert csak felesleges pénzkidobás így a 21. században, ahol lassan minden felhőalapú és így tovább és pont ezekre nem megoldás ez a DOCSIS 3.1 migráció, felesleges is tovább a témán beszélni.
    Egyébként meg én is az optika híve vagyok, de ugye a legtöbb szolgáltató valahogy nem nagyon akar vele élni, lásd UPC, illetve a 29-es körzetbeli ökörsége, mert arra mást nem lehet mondani, de ide sorolható még a PR is, igaz hogy egy-két helyen van optika már, de azok ilyen max. 2 éven belüli hálózat építések és optika, illetve GPON nem csak 2 éve létezik, sok helyen újonnan mégis inkább koax-ot építettek ki, amit most jó drágán és jó lassan több szakaszban fejlesztettek fel, hogy tudja a 120, illetve a 240 Mbit/s-t és azt is csak éppen hogy és még tudtommal pár településen így sincs se elérhető a 240-es csomag, illetve egy két helyen egy ezressel olcsóbban a 250-es csomag, na ez meg egy jó nagy parasztság, illetve pofátlanság, főleg ha ezt a többi előfizető fizeti meg.

• Alteran-IT

őstag

válasz viktorhu #2691 üzenetére

Ha visszaolvasod amit írtam, akkor nem azt mondtam, hogy nem lehet, hanem hogy nem teljesen úgy van, ahogy leírtad, mondjuk részleteket nem is írtál le, de mindegy.
    Az ARRIS-t meg hagyjuk már, mert náluk szinte mindig csak a szarkavarás megy, ha hálózatokról van szó.
    Igaz, hogy DOCSIS téren sokat tettek és komoly hálózati eszközöket gyártanak, de ha azt nézzük, hogy miből és milyen megoldásokkal, akkor már inkább szidni lehetne őket, mint dicsérni, legalább is ha szakmai szemmel nézzük.
    Egyébként meg visszatérve, a mai koax hálózatok már általában 1 GHz-esek (már ahol normálisan meg van csinálva), a DOCSIS 3.1-nek le, illetve feltöltéssel ez már elég lenne, már amennyiben nem akarunk rajta 10 Gbit/s maximálisan elérhető sebességet lehetővé tenni 2.5 Gbit/s feltöltési sebességgel, mert ekkor már kb. ~ 1800 MHz-es hálózatra (sőt, 1800 MHz esetén talán már mehet a full duplex-be a 3.1, vagyis 10/10 Gbit/s is kihozható belőle), illetve frekvencia tartományra lenne szükség és igen, ebben az esetben kellene teljesen átépíteni a hálózatot, legalább is majdnem teljesen, mert a jobb minőségű normális réz koax kábelek bírják ezt is, főleg ahol RG11-es kábelt használnak.
    Amúgy meg nem is azzal van a baj, hogy nem lehet, hanem hogy idiótaság csak a 3.1 downstream részét bevezetni, ugyanis ahhoz már kellenek végponti eszköz cserék is és nem csak a jelenlegi kábelmodemeket kellene szinte mindenhol "kidobni", hanem a CMTS-eket is át kellene konfigurálni és nem csak szoftveresen, hanem hardveresen is, már amennyiben támogatja a CMTS, ahol a leggagyibb van ott azt is cserélni kell, ezek pedig akkora plusz költségek, hogy nem éri meg, főleg hogy ha ezekre már elbasznak egy csomó pénzt, akkor utána már utána ha optikára átáll az adott szolgáltató, akkor az még nagyobb baromság, főleg hogy ennyi pénzt addig beleölt feleslegesen, de ugye az is baromság lenne, ha tovább vinné és a hálózatot átépítené, mert ugyan úgy aktív hálózat lesz egy csomó hibalehetőséggel és így tovább, szóval ez így ahogy van hülyeség, még mindig az a legjobb megoldás, amit mondtam, hogy bővíteni 3.0 esetén a le és feltöltési csatornákat minimum 24/8-ra és akkor már egész normális sebességeket lehet adni lefele és felfele egyaránt és itt a felfele sebességen van megint a hangsúly, mert abból indult ki ez a kis "vita" és végül is jött egy olyan "megoldás" felőled, ami a feltöltési sebesség problémájára abszolút de nem megoldás, a letöltés meg így is a legtöbb esetben a legtöbb felhasználónak elég, szóval a DOCSIS 3.1 "bekeverése" több szempontból is hajmeresztő sületlenség, csodálkozom is amúgy, hogy az ARRIS előjött ilyen hülyeséggel, bár mint az elején is mondtam, szeretnek szart keverni, meg hülyeséget csinálni.

• Alteran-IT

őstag

válasz viktorhu #2684 üzenetére

Nem minden esetben, ezért is mondtam, hogy nem mindegy, hogy 3.1-en belül milyen "verziót" használnak, a verziót úgy értem, hogy a 3.1 sem olyan, hogy fix paraméterekkel rendelkezik sebességben és frekvenciatartományban sem, kicsit hasonlít a 3.0-hoz, bár nem úgy hogy csak úgy lehet a csatornák számával szórakozni.
    Egyébkén meg nem, nem kell a teljes hálózatot újraépíteni, elég csak az osztókat, illetve az erősítőket lecserélni, persze ha a költségeket nézzük, akkor egyszerűbb egy passzív optikai hálózatot kiépíteni és hagyni a DOCSIS-ot a picsába, csak ugye a kábelszolgáltatók, illetve azoknak a vezetése idióta kb. minden esetben, egyrészt az újonnan épített koax hálózatokat nem úgy építették ki, hogy DOCSIS 3.1 kompatibilisek legyenek, másrészt teljesen feleslegesen lettek kiépítve és ugye azért, mert az optikát sokkal jobban megéri kiépíteni, mert gyakorlatilag ha csak nem történik valami probléma (pl. kidől az oszlop, vihar leszakítja a kábeleket), akkor magának a hálózatnak nincsenek fenntartási, illetve fejlesztési költségei sem (a végpontokat meg most hagyjuk), tehát ha most drágábbnak is tűnik az optika, akkor az kb. 2-3 éven belül behozza az árát már csak a nagyobb sebességű csomagok miatt is, amit adni lehet rajta, illetve ugye mivel a hálózatnak nincsenek olyan kiadásai, mint az elektromos energia díja, mint ugye a DOCSIS hálózatnál, illetve annak az aktív elemeinél, szóval itt látszik, hogy a legtöbb szolgáltató olyan hülye mint a segg, de mindegy.
    Ez a frekvencia keverés meg nem egészen működik úgy, ahogy leírtad, de ebbe se menjünk bele, egyébként meg bőven lenne hely a DOCSIS 3.1 feltöltési sávjának is, ha a legtöbb idióta szolgáltató nem hagyna meg még egy csomó analóg csatornát, meg egyébként nem lenne annyi hülye TV csatorna sem még digitális formában sem (pl. fasznak kell annyi hulladék sportcsatorna, de beszélhetnék egyéb hülye csatornákról is), arról meg nem is beszélek, hogy a DOCSIS 3.1-nek nem is igazán a letöltési, hanem a feltöltési sávjára lenne szükség, hiszen DOCSIS 3.0 esetében is egy szegmensen elég nagy sebesség kiadható és ma már inkább a feltöltésre van nagyobb szükség, szóval ez "terv" egy abszolút nagy baromság, persze mit várunk a szolgáltatóktól, akiknek a pénz szón kívül semmi se mond semmit.

Egyként meg az 1000/30-as példával kicsit utána számolhatnál, hogy ha elkezdesz 1000 Mbit/s-al tölteni lefele, akkor kb. mennyi marad a feltöltésből, amit esetleg tudnál még használni :D

• Fücsök007

őstag

válasz viktorhu #2684 üzenetére

Ha jól tudom egyedül a UPC tervezte az ED3.1-re való átállást, de nem tudom mi lesz belőle, mivel eladta a helyi hálózatát a Vodafone-nak. :U

• Alteran-IT

őstag

válasz viktorhu #2681 üzenetére

Ugyan ez fordítva is igaz, vagyis feltöltés esetén csökken a letöltési oldal, ugye ez a TCP miatt van, nem egy újketelű dolog, ezért is kellene még a szolgáltatóknak pluszba ennek a forgalmát is beleszámolni a sávszélességbe, vagyis hogy annyival többet adjanak, hogy mondjuk egyszerre mindkét sávot ki tudd használni teljesen még a TCP forgalmán felül, azt ehelyett meg még kevesebbet adnak, mint amennyit kellene, mert ha azt nézzük, minimum a letöltés 1/10 részét meg kellene adni feltöltésnek, hogy jól működjön a dolog (nem, itt nem azt mondom, hogy annyit fogyaszt a TCP, mert annak jóval kisebb a forgalma), ez anno a PR-nél egészen a 20-as, illetve a 30-as csomagig jól ment, a 60-asnál ez az arány már romlott, a többiről meg nem is beszélek.
    Na igen, azt elfelejtettem, hogy a UPC újított a csomagok terén, de végül is lényegtelen, ugyanis megvan az a 20 Mbit/s amiről beszéltem, csak nem éppen a 240-es, hanem a 300-as nethez, itt talán a PR még mindig 12, vagy max. 15 Mbit/s-nál tartana feltöltésben, szóval még mindig jobban csinálja a UPC.
    ED 3.1 esetében meg el ne felejtsük, hogy ott sem csak egyfajta "opció" van, vagyis ezt úgy értem, hogy ott is eszköz, moduláció ... stb. függő, hogy az adott hálózat melyik irányba mennyit bír. Nekem kicsit gyanús az, hogy 1000-es nethez csak 50-es feltöltést adnak, mikor simán adhatnának 100, sőt 200 Mbit/s feltöltést is, már ha tényleg ED 3.1-ről beszélünk, mert az 1000-es net simán megvalósítható ED 3.0 alatt is 32/8-as csatornakötegeléssel, ami 1600/240 Mbit/s-t eredményez egy szegmensen, szóval nekem gyanús az, hogy ED 3.1 alatt ilyen kis feltöltési sebességet adnának, főleg úgy, hogy az ED 3.1 sebessége gyakorlatilag vetekszik a GPON/10GPON hálózat sebességével, szóval ebben az esetben felesleges optikáról beszélni, persze nyilvánvaló, hogy egy passzív optikai hálózat sokkal jobb, mint egy aktív réz hálózat, de most nem erről, hanem a sebességekről beszéltünk.

• Alteran-IT

őstag

válasz viktorhu #2679 üzenetére

A koax technológia nem szab meg 5-12 Mbit/s feltöltési korlátot 120-250-es csomaghoz, ezt az alacsony sebességet a szolgáltató határozza meg.
    Az igaz, hogy a feltöltési sáv/csatorna kisebb kapacitású és nem lehet belőle annyi, mint letöltési csatornából, de azért az se olyan kurva kevés, egyébként meg mindegy, hogy mennyit ad a Telekom, ha azt nézzük hogy a UPC meg ad a 240-es nethez 20 Mbit/s-t, érdekes mód ők valahogy mégis össze tudnak kaparni többet és nem csak feltöltésben, letöltésben is.
    Kicsit visszatérve, ugye a PR-nél mostanában mindehol 15-16/4 csatornát használnak, azaz 800/120 Mbit/s áll rendelkezésre egy szegmensen.
    Hogy több sebességet tudjanak adni, ahhoz lehet még bővíteni a feltöltési csatornák számát maximum 8-ra ( azaz el lehet érni felfele egy szegmensen maximum 240 Mbit/s-t), illetve lehet jobban szegmentálni, vagy amit a szolgáltatók úgy is nagyon szeretnek, az a garantált értékekkel való játszadozás, szerintem sok helyen az se lenne gond és lehetne nyugodtan többet adni, illetve ugye lehet a forgalmat priorizálni, hogy mennyit lehet maximum általános forgalmakra, p2p-re meg hasonlóra fordítani és így adhatnának nyugodtan többet és nem tudnák mondjuk torrentel lehúzni a felhasználók az egész feltöltési sávot, persze ahhoz kellene egy normális rendszer, plusz egy normális ÁSZF is amiben ez ott van, lényeg hogy nem csak egy megoldás létezik arra, hogy koax-on többet tudjanak adni, csak egy kis ész, meg akarat kellene hozzá, a baj csak az, hogy ennél a cégnél sajnos egyik sincs meg.
    Egyébként meg a koax-al nagyon általánosítottál, ugyanis nem a koax a "korlát", hanem az ED 3.0, viszont azóta már létezik olyan hogy ED 3.1, ami jóval nagyobb sebességet biztosít lefele és felfele is és már nem is annyira új, szóval lehetne úgymond haladni a korral, szerintem senki se mondta a PR-nek, hogy csak ED 3.0-t lehet használni, ahogy azt se anno, hogy csak koax-ból lehet normális hálózatot építeni, tudtommal optika már kurva régen van, ráadásul itt már elhangzott az is, hogy itt nem olyan régen újították fel az egész koax hálózatot, ennyi erővel már párhuzamosan inkább egy optikai hálózatot lehetett volna kihúzni, majd szépen mindenkit átkapcsolni, csak ugye ahhoz ész is kellene.

• Krystal_s

addikt

válasz viktorhu #2611 üzenetére

Próbáltam több csatornát, néztem 20 és 40 MHz-en is.
    Nem csatornával van gond, mert a jel 100%.

Hogyan kell a szolgáltatóit Bridge, vagy AP módba tenni? A menüben melyik beállítás az?

• Krystal_s

addikt

válasz viktorhu #2601 üzenetére

Értem, köszönöm.
    A plusz utp nekem csak a számítógéphez kell. Komolyabb használatnál azért stabilabb egy kábel, mint a wifi.

• Krystal_s

addikt

válasz viktorhu #2599 üzenetére

Nálunk a Router-től még külön felhoztak egy telefonvonalat és egy UTP kábelt is. Az eddigi szolgáltatóinknál ezek alap dolgok voltak és mindig a szolgáltatós szerelő csinálta meg. Sőt legutóbb olyan is volt, hogy az ONT akkori szoftvere miatt nem tudott netre kapcsolódni a PlaySation, ezért a szerelő hozott még egy másik routert is külön a PS-nek.
    Azt nem tudod véletlenül, hogy a Pr. alapból ügye nem IPv6 IP címet ad? Majd próbálok szólni nekik, csak én nem leszek ott.

• Alteran-IT

őstag

válasz viktorhu #2560 üzenetére

Nekem is ebből a szempontból jönne jól, múltkor is több GB-ot gyorsan fel kellett tölteni és így is órákba telt, igaz hogy egy 20 Mbit/s se lenne nagyon sok, de mégis a jelenlegi duplája lenne és fele annyi idő alatt felmenne minden, csak ugye itt próbálj meg feljebb váltani olyan csomagra, aminek nagyobb a feltöltése, a PR-esek (legalább is a 5/6 része) meg vannak lőve ebből a szempontból, itt nem éri meg feljebb váltani csak a feltöltésért, főleg nem ilyen áron, plusz ugye akkor még a hűség is meg a többi ... kész átverés és lehúzás az egész.

• bucihost

senior tag

válasz viktorhu #2550 üzenetére

"optikán az 50-es letöltéshez kapcsolódik 25-ös feltöltés"

Ez valóban így van de kérdés meddig marad így, mivel papírforma szerint (szerződésen is) 50/5 szerepel. Gondolom amíg nem lesz túltelített a hálózat, addig ez marad grátisz.

alteran95: Az, hogy neked nem elég 2018-ban egy 120 megabites letöltés nem a szolgáltató hibája. Lehet neked vannak túl nagy igényeid. :)
    De ebből ki indulva, a többi szolgáltató meg átesett a másik oldalára a millió gigabitekkel nem?
    (most mond azt, hogy 2018 ban szükség van lakossági szférában 2 gbitre...)

Amúgy szerintem kezd el sarazni a suzuki-t is, mert 2018 ban, egy 1.5 ös benzin motort csak 99 pasira tudnak megcsinálni, holott a VW 1.4 benzinből kihoz 200 pacit.... :DDD

• Årpi

őstag

válasz viktorhu #2538 üzenetére

A valós sebesség megvan p2p(?) kapcsolatoknál, webes letöltéseknél, sebességméréseknél egyáltalán nincs meg, egészen eddig jól működött neki, egyszer volt csak pár napos leállás még pár éve.

Új hozzászólás Aktív témák