Hirdetés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Amazfit Helio Strap – képernyőmentesen
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
Pali79
aktív tag
Na most fogok sikítófrászt kapni. Az OMV-ben a lemezek adatainál látható, hogy annyi hely foglalt a lemezeken mint előtte, de sehol nem látszanak az adatok. Az mc-ben is a üresnek mutatja.

-
lovi27
addikt
Nem ígértem how to...-t. Te már kicsit foglalkoztál vele és láttad, hogy nem két soros utasításról van szó és hardver specifikus a megoldás. Azaz a cpu és az alaplap változásával mindenkinek magának kell módosítani a script fájlokat. Nem profik csinálták a bővítést, nem használtak változókat, ezért direktbe kell beleírni a különbségeket.
Természetesen itt a fórumon, hisz az ötlet és megvalósítás is onnan van. Én is csak azt csináltam.
-
lovi27
addikt
válasz
slashing
üzenetére
Jó az észrevételed...

Gondoltam, amíg tudom mérni a cpu hőmérsékletét, kicsit meghajtom és lássuk, hogy viselkedik a hűtése (HP N40L). Ez lett az eredmény:
Kerestem cpu égető szoftvert és először óvatosságból csak az egyik magot (két magos a cpu) terheltem 100%-osan. Amikor láttam, hogy nem nagyon akar melegedni, fullra megterheltem a másik magot is (töréspont az emelkedésben). És 55 fok lett a vége. Látszik, hogy low power az AMD CPU és jól tervezte meg a hűtést a HP. Super! Ez nem tud leégni.
És ezt megtetézve az OMV azonnal küldött egy figyelmeztető e-mailt, hogy a cpu terheltsége folyamatosan nagyobb, mint 95%. Majd a végén, hogy már nincs gond, 75% alá csökkent. Erre is gondoltak a fiúk.

-
Pali79
aktív tag
Úgy néz ki teljesen megadta magát a dolog. Se webgui, se ssh, se TM. Sehogy nem lehet elérni a nas-t. Kell egy ssd....
-
Pali79
aktív tag
De azt úgy látszik már nem, hogy alapfokon be is avatkozik, és én arról beszéltem. Minimum veszettül fütyül, de a mai CPU-k sem égnek már le, mert bizonyos hőmérséklet felett felhasználói akarattól függetlenül leállnak. A BIOS-t nem nézi senki, legfeljebb beüzemeléskor.
Ezt is tudtam, mert az irodába volt már, hogy lemozdult a hűtő a cpu-ról és túlmelegedett. Persze le is kapcsolt mire gond lett volna, de eszembe sem jutott, hogy ez a gond. Ha láttam volna, hogy egyre melegebb, valószínű magam is rájövök, mi a baj.
Jutottál valamire a kijelzéssel?
Elég sok dologra rájöttem, de még nem az igazi. Lehet, hogy hülyeség, de nagyjából látom már miért nem csinálta meg senki feltelepíthetőre. Nagyon sok változóból kell összerakni a dolgot, hogy működjön. Viszont tényleg csak az alap cpu hőmérsékletet tudom figyelni, mert az lm-sensor csak azt ismerte fel, semmi mást.
Persze a hdd sensor is működik, de nem próbáltam még összefűzni a dolgokat.Viszont most jutottam el odáig, hogy a 4. hdd-t is hozzá fűzzem a raid tömbhöz. Majdnem két napig csinálta az összefűzést, ma reggel indítottam el a megosztott dolgok növelését. Kicsit fura, hogy hiába növeltem meg a meghajtó méretét, a megosztást is hozzá kell igazítani.
De nem tudom mi történt az összes grafikon megszakadt ma reggel, lehet megint újra kell rakjam az OMV-t, de most már megvárom míg meglesz az ssd. Utána remélem nem kell többet hozzányúlni egy darabig.
-
lovi27
addikt
"Azt tudom, hogy a biosban általában látható a hőmérséklet..."
De azt úgy látszik már nem, hogy alapfokon be is avatkozik, és én arról beszéltem. Minimum veszettül fütyül, de a mai CPU-k sem égnek már le, mert bizonyos hőmérséklet felett felhasználói akarattól függetlenül leállnak. A BIOS-t nem nézi senki, legfeljebb beüzemeléskor.Jutottál valamire a kijelzéssel?
-
Pali79
aktív tag
Hát nekiláttam a fent linkelt leírás alapján, de a 3. lépésnél elakadtam. Valaki tudna segíteni, hogy miként is kéne értelmezni/megcsinálni ez a lépést?
-
Pali79
aktív tag
Igen igazad van, kinek kinek szája íze szerint... Engem érdekelne főleg, hogy nekem nem gyári venti van a gépben, mert az atomos lapon alapból egy 4cm-es volt ami vagy 4000-es fordulaton ment iszonyú hanggal. Levettem és tettem helyette egy 12cm-est, viszont azt nem tudtam az alaplapra csatlakoztatni csak simán a molex csatikra, így igazából nincs infóm arról sem, hogy megy-e egyáltalán. Azt tudom, hogy a biosban általában látható a hőmérséklet és az alapra csatlakoztatott venti fordulata is, de mint korábban említettem már nálam mivel nincs monitor, nem is lehetséges megnézni. Arról nem is beszélve, hogy a biosba tudtommal csak újraindításkor lehet belépni, de én nem indítgatom újra ha nem muszáj.
-
lovi27
addikt
Mivel írtad, hogy az angol mély víz neked...
Ott, a fórumban már felvetette valaki, hogy plugint kéne csinálni belőle, de nem reagált rá senki.Nekem nem hiányzik ez a funkció, mert nem nyújt sok információt. A mai CPU-k védve vannak túlmelegedés ellen - csökkentik a sebességet, végül lekapcsolnak. Amúgy egy félvezető 90°C-on vígan üzemel (nem a cpuház, a mag hőmérsékletéről beszélek). Ráadásul a hőmérsékletet alapvetően a hűtőventilátor tartja kordában, így annak az állapota legalább olyan fontos. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mi van, ha senki rá sem néz a grafikonokra. Mert installálás után már napokig vagy hetekig se fog senki ránézni. Szóval, nem olyan egyértelmű kérdés ez. A BIOS-ba meg be van építve az alapvető védelem a hőmegfutás és a ventilátor leállás ellen.
Így a többi tárolt adat fontossága is megkérdőjelezhető, de legalábbis én kikapcsolhatóvá tenném.
-
lovi27
addikt
De, egyről beszélünk, csak nekem egyszerűbb samba-nak hívni. Örülj neki, ha nálad működik a nyilvános beállítás, inkább csak panaszkodtak rá.
A ki- és bepakolást akkor is meg kell csinálnod, ha klónozod a fájlrendszert, én meg csak arról az időről beszéltem. Amit nyerhetnél vele az az, hogy nem kell újra beállítgatni a rendszert. Kezdetben volt backup funkció a beállításokra, de kivették belőle, ami azt jelenti gond volt a visszaállítással. Inkább előröl kezdem, mintsem azt keresgéljem mit csinált rosszul a backup.
Tanácsot adni könnyű, de nem segítene egy drótnélküli (rádiós) billentyűzet-egér kombó? Plusz, ha ennyire nehéz kiszedni a gépet, akkor fixen kilógatni egy USB és egy monitor (HDMI) kábelt, és máris nem kellene kibányászni. A CD-t meg kiváltani egy pendrive-al. Megszűnne a mozgatás és zaj.
-
Pali79
aktív tag
Akkor nem a samba-t használtad, vagy a config fájlban kellett turkálni.
Az SMB/CIFS menüpont nem a samba? Én azt használom. A megosztásokat nyilvánossá tettem, sehol nem kér jelszót.Fél óra az újrarakás. Neked lehet, de nekem a helyéről kirángatás, usb-s cd meghajtó előpakolása, beüzemelése, a gép tv-re kötése aztán jöhet a telepítés. Ha kész minden vissza a helyére, ez legjobb esetben is legalább két óra és nem igazán lehet közlekedni a lakás egy részén, mert keresztbe kasul mennek a kábelek. Éjszaka meg azért nem tudom csinálni amikor mindenki alszik, mert az usb-s cd szörnyen hangos. Ha asztalom alatt menne a gép és lenne monitorom amit rádugjak, nem is gondolkodnék a dolgon, de így elég kínlódás. Persze ha nem lesz más út, kénytelen leszek nekilátni újra.
-
Pali79
aktív tag
Megoldható valahogy az, hogy a pen-ről egy az egybe áttenni az OMV-t egy másik meghajtóra? Vagy ez csak újratelepítéssel lehetséges?
-
lovi27
addikt
Tegnap kijött a 0.4.9 verzió. Ebben javítva lett az SMB/CIFS beállítási hibája, amit többnyire a windowsosok hiányoltak. Most már tényleg jelszó nélkül is be lehet lépni egy samba megosztásba, amennyiben úgy van beállítva. Remélem, ezután már a verzió 0.5 jön.
-
slashing
senior tag
Van valakinek tapasztalata hogy hány másodperc egy ssd-vel a boot idő?
Jelenleg pendrive-on fut a rendszer a htpc wake on lanal ébreszti a nas-t ami így 1 perc de lehet több is mire feláll a htpc-hez képest. -
slashing
senior tag
-
-
slashing
senior tag
szerkesztés lejárt sry, nálam így van a 6 oldal ebből kb. az eslő kettő ami fontos...
persze a szükséges portok forwardolva vannak a routeren...
-
lovi27
addikt
Mint írtam, nem használom a transmissiont, csak a fórumtársunk kedvéért tettem fel és próbáltam ki. Már leszedtem, de nem emlékszek 6 oldalra. 2 oldalon állítgattam, de elég primitív volt. Valószínűleg jogosultsági gondjaid vannak, ha még mindig nem tud letölteni. De sajnos már csak az ünnepek után tudok segíteni.
Békés Ünnepet Mindenkinek!
-
lovi27
addikt
válasz
slashing
üzenetére
Megnéztem, valóban valamit nem jól csinál az MC. A rar fájlok rendben vannak, de nem tömöríti ki. Ezért, ha mégis a NAS-ban akarsz kitömöríteni, akkor a parancssorból kell kiadni az unrar parancsot. Egyszerű: be kell lépni a könyvtárba, ahol a rar fájlok vannak és kiadni az unrar e fájlnév.rar parancsot. Ekkor ugyanoda csomagolja ki, hibátlanul. Ha az x kapcsolóval csinálod, akkor megadhatsz célkönyvtárat is, de a teljes elérési út kell. Ez macerás egy kicsit a wincsi hosszú kötetszáma miatt, de elég egyszer beütni, utána a le-fel nyilakkal visszahozhatók a régi parancsok, és legközelebb már elég csak a fájlnevet kicserélni.
A másik lehetőség a gigabit lan, és akkor a TC-vel csinálhatod a PC-édről emberi sebességgel.
-
Ezt csak meg tudom erősíteni, bár nálam a CAT 5e simán kihajtja csúcsra a sávszélt, kb. 10m távon.
-
Pali79
aktív tag
Na igen, de nálam ez akadályokba ütközik. Az egyik az, hogy a NAS olyan helyen van ahol senkit nem zavar, nevezetesen a kamrában a polc tetején. A másik, hogy nincs monitorom. Az OMV újra húzását is úgy tudtam megoldani, hogy kirángattam a helyéről és HDMI kábellal rádugtam a nappaliban a tv-re. Ha menet közben kell valamiért monitor akkor egy 10 m-es kábellel csinálom ugyanezt, csak akkor már elég zavaros a kép. Egyszer láttam a vaterán egy pici monitort aminek volt vga bemenete, akkor nem vettem meg, de azóta sem láttam hasonlót.
-
slashing
senior tag
Igen az alapján csináltam valamikor ahogy írtad, mondjuk nem akadok fenn rajta, tuti hogy csomagoltam már ki hasonló nagyságú fájlt ami működött szóval lehet itt valami mégis a rar-ozással, ezért az egy probléma miatt nem fogok nekiállni széttúrni a dolgokat meg újratelepíteni.
-
lovi27
addikt
válasz
slashing
üzenetére
Linuxban másként van, mint a windowsban. Ahhoz, hogy az MC tudjon kicsomagolni, telepíteni kell tömörítő (rar) csomagot. Telepítettél, és azt, amit itt valamikor előbb már ajánlottam valakinek? Ő utána nem panaszkodott.
Én ezért használom mindenhol a byte-os kijelzést a TC-ben, hogy a kerekítések miatt ne legyen az egy-két tizedes eltérés.
-
slashing
senior tag
100% mert ha total commanderben tömörítem ki úgy hogy kvázi tesz egy kört a hálózaton(abszolút feleslegesen de máshogy ugye nem tudom megoldani) akkor kitömöríti, crc ell. OK hibamentes. Az a legfőbb bajom hogy ez egy sorozat és van belőle 13 ugyan ilyen rész

amúgy rosszul emlékeztem 55 db 47.6 megás rar fájl, MC-ben ha belelépek akkor 2048M ír ha TC-ben akkor 2.5G ír, ha kitömörítettem akkor 3.0G fájlt kapok, viccses dolgok ezek a számok pedig elvileg mindenhol egyeznie kéne mindegyiknek. MC-ben kitömörítve 940 megás fájlt kapok.
-
slashing
senior tag
Nekem az mc nem hajlandó kicsomagolni egy 15 darabos rar-t ami 3 gigás fájlt tartalmaz 900 megánál vége és késznek jelzi... nah ez mitől van szerintetek?
szerk.: jah ha csak simán belelépek a rar fájlba úgy mintha total commander lenne akkor nem is látja 3 gigásnak csak 2.5-nek...
-
lovi27
addikt
A működtető szoftver RAM-ból fut. Az elején betölti a pendrive-ról, HDD-ről vagy SSD-ről - itt van időkülönbség, - de utána RAM-ból fut. Jól néznénk ki, ha azokat mindig a háttértárból kéne beolvasnia. Tehát másolásnál nem játszik szerepet a pendrive. Az I/O műveleteknél van jelentősége, hogy mennyire gyors a háttértár. Pl. a web gui forma oldalt mennyi idő alatt tudja beolvasni, vagy a különböző log adatokat mennyi idő alatt tudja kiírni.
-
slashing
senior tag
Hát egyszer az is megtelik és ott állsz hogy nem tudod már odatenni és kell egy másik lemez, persze ideig óráig jó ez persze de ér-e annyit hogy kockáztasson az ember és bukja a filmeket is meg a zenéket is egyszerre vagy legalább az egyik megmaradjon ha valami elszáll... ha raid-el van kombinálva az már azért jó megoldás valóban....
De akkor már inkább legyen egy 1TB vinyó a kettő helyett(tudom ehhez el kéne adni őket és vennni egy másik
) és azon a filmek zenék stb.. könyvtár és azokat a könyvtárakat külön külön csatoljuk hálózati mappaként. Így kvázi ugyan azt a "dinamikusan" növő szerkezetet kapjuk csak itt nem egyszerűsítjük le egy meghajtókra hanem többszörösítjük holott csak 1 van és mégis rend lesz mindenhol.Szerk.: mondjuk jelen esetben is elbukjuk egy hiba esetén mindenünket szóval akkor már inkább a két külön 500 gb vinyó a biztosabb megoldás.
-
lovi27
addikt
válasz
slashing
üzenetére
Azért nem hülyeség az a funkció. Képzeld el van 2 db 500 GB vinyód. Az egyik a Filmek, a másik a Zenék számára. Ha betelt a filmek, akkor már nem tudod hova tenni a következőt, legfeljebb a zenék közé, ami felborítja a rendet. Ha viszont egy kötetben használod a két vincsit, akkor a "könyvtárak" mérete dinamikusan változik a szükségletnek megfelelően, míg be nem telik az 1 GB.
Jó ez és használják is, csak a kötetet is RAID-be kell kötni, amihez még egyszer annyi HDD kell. (Meg pénz, pénz és még több pénz.) -
-
slashing
senior tag
Hát istenigazából tökmindegy hogy az a merevlemez 1 kötetre vagy 5 kötetere van osztva ha elszáll a meghajtó ugrik minden...
(vagy lehet rosszul fogalmaztál, számomra nem egyértelmű hogy nálad mi számít egy kötetnek, nálam a kötet = a partícióval ami szerintem a standard megfogalmazása a kettőnek a sz.gép világában)
-
lovi27
addikt
válasz
larryking
üzenetére
"Próbálj meg 1700 db 4-5 Mb-os képet wifin áttolni a nasra..."
Az, hogy wifin küldted vagy kábelen nincs jelentősége a NAS szempontjából, mivel a NAS kábellel csatlakozott a routerhez. Wifi csak a géped és a router között volt."'Kb 40 szer próbáltam"
Sose tudom megérteni, hogy miért kell görcsösen ahhoz ragaszkodni, ami nem megy. 40% átment, tehát ha egyszerre csak 20%-ot (340 db-ot) küldtél volna át, akkor átment volna és csak négyszer kellet volna még megismételned.Amúgy szerintem az 1700 db kép átküldése nem az OMV-nek okozhat problémát (ha egyáltalán okoz valakinek), hanem a fájlrendszernek, melynek egyszerre nagy mennyiségű fájlt kell eltárolnia egy könyvtárban. Gondolom EXT4 volt a fájlrendszered, de az képtelenség, hogy ez neki problémát okozzon. Nincs olyan fájlrendszer forgalomban, aminek ez gondot jelenthet.
Azért kipróbáltam. Csak 2,2-3 MB-os képeim voltak, ezért 3200 db képet küldtem át egyszerre. Semmi gond nem volt. 163 mp alatt ment át a kb. 8 GB kép. Utána tisztességtelen voltam a wincsimmel szembe, mert egyszerre 3 db full HD filmet játszottam le, miközben ugyanarra a wincsire átküldtem a 3200 db képet. Semmi probléma nem volt, de a film ritkán egy-egy pillanatra megakadt. A fej veszettül járhatott és ez már túl sok volt neki. Egy SSD jobban bírta volna. -
Pali79
aktív tag
Hát ezt nem hiszem el! Egy teljesen új pen-re tettem tegnap az OMV-t. Minden tök jó volt. Most megint nem éri el a netet, se frissítés, se torrent, semmi.

-
slashing
senior tag
Amúgy én is úgy emlékszem hogy addig én sem tudtam használni a torrent részét míg nem volt meg a három mappa, de azthittem komolyabb probléma van a háttérben, amúgy sem értek hozzá annyira így nem szóltam hozzá a témához

-
lovi27
addikt
Az Incomplete és a Watch-nál van külön engedélyezési funkció (most nincs bepipálva), de addig nálam az oldal nem fogadta el az OK gombot, míg mind a 3 Shared folder ablak üres volt. Azt viszont látom, mivel nincsenek engedélyezve, nem is hozta létre az Incomplete és Watch alkönyvtárakat.
Nálam zöld színre váltott és azt írja ki "Seeding to..."
A web gui-nál is azt írja ki, hogy seedel. -
Pali79
aktív tag
Bocsi, de szerintem nem így van! Csak a letöltéshez kötelező megadni, a többi csak opció. Én is csak egyet adtam meg és működik. Abban igazad van, hogy könyvtárat kell megadni, ráadásul olyat aminek külön írás/olvasás jogot adtál a TM-nak.
Viszont a Remote GUI-val kapcsolatba lenne egy kérdésem: ha befejeződött a letöltés, az állapot ismeretlenre vált és a tracker állapotnál mindig "dolgozok" van. Miért van ez?
Új hozzászólás Aktív témák
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Elon Musk billiomos lesz, ha kitör a gépek forradalma
- TCL LCD és LED TV-k
- Hisense LCD és LED TV-k
- Linux Mint
- PlayStation 5
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen videókártyát?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Amazfit Helio Strap – képernyőmentesen
- További aktív témák...
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Ryzen5 4650U Refurbished
- Apple iPhone 13 Pro Max Sierra Blue ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 128 GB Használt, szép,100%
- Samsung Galaxy A16 / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Ganacia / BONTATLAN NULL Perces!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black - 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen,MS3489, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Most meg sokkal gyorsabb, ugyan az a csomag MC-ben 3 perc, TC-ben 9 perc.