Aktív témák
-
-
atus
senior tag
A fényerő növelése kompromisszum, ennek árán romlik a képminőség, mind az élesség, mind az aberrációk, és a torzítás is. Egy 50/1.0-nak például észrevehetően rosszabb képe van, mint az 50/1.4nek, pedig sokszor annyiba kerül. A zoomoknál meg még jobban korlátoz a fényerő. Ezért van valamivel jobb képe a a 4esnek nyitva, mint a 2.8asnak legtágabban. 4re lerekeszelve viszont elillan a különbség. Meg 4es fényerősnek nincs IS változata, ami azért nem mindegy.
Ez érdekes, ezt még sose hallottam, hogy a 70-200 IS a legelbaszottabb szériájába tartozik a Canonnak. -
atus
senior tag
válasz
Kalandor #296 üzenetére
Természetesen az USA-ban ennyi, ezért is a dollár. Itthon se vészes az ára, 26k körül van újonnan, használtan meg 18-20 körül mozog. Imádom.
Törlőkendőről nem sok mindent tudok, amikor szemüveglencsét csináltattam, ezt adták a boltban, asszem Essilor. Ezres alatt volt valamivel. -
atus
senior tag
válasz
Kalandor #289 üzenetére
Drágák a fixek?
35/2 -> $219
50/1.8 -> $69
50/1.4 -> $294 (iszony jó)
85/1.8 -> $339 (méghűdejobb)
Ezek mindegyike olyan képminőséget fog adni, amit egy gagyizoom soha, de még az L-es zoomok is csak kb egy szinten vannak. Zoomból viszont 2.8as fényerőnél nincs gyorsabb, és már azok is horror árakon mennek. Ezeknél meg a leglassabb F2, de a többi mind gyorsabb. Jah, kicsik, könnyűek, fejlesztik a fotóslátást, és öszönössé teszik a komponálást a fix perspektívának és látószögnek hála. A fix optikák nagyon jó dolgok.
Vettem egy objektív tisztító hama kittet, meg egy mikroszálas szemüvegtörlőt, aztán ezekkel pucolgatom őket. A drága cuccon meg az UV szűrőt. -
atus
senior tag
csiszil: Használható, én sokáig használtam is. Azt mondták, valamikor, egyszer mutatott hibát. Na most én erre konkrétan nem emlékszem, de biztos igazuk van. Valószínűleg akkor lehetett, amikor az olimpián fotóztam, ott elég sokszáz képet ellőttem sportra, és a meccsek hevében nem igazán foglalkoztam azzal, hogy mit mutat a gép, csak kapaszkodtam az exponálógombba. Ha neked a képminőség fontosabb, mint az USM, akkor egyértelműen az APO Macro II-es Sigma a nyerő.
Kalandor: Tényleg, bocs, erről teljesen elfeledkeztem.Akkor viszont lehet, hogy az IS-es lesz a nyerő, de mielőtt megvennéd, mindenképpen próbáld ki valakiét. Nem szívesen adnék osztályzatot, semmi alapom nincs rá. 28-300. Ez tipikusan az a szitu, amikor van egy cserélhető objektíves géped, a lehető legjobb képminőség és használhatóság érdekében, amire ráteszel egy olyan objektívet, aminek se fényereje, se jó képe, de legalább cserélgetni nem kell. Ez akkor lehet, jó, ha olyan helyen fotózol, ahol az objektívcsere nem ajánlatos. Homokos part, strand, amatőr rally...
Fix objektívek nem érdekelnek? Szerintem érdemes őket is számításba venni.
-
atus
senior tag
válasz
Kalandor #277 üzenetére
Pont arra. Amúgy embere válogatja, ha neked fontosabb az, hogy 1/8-okat kitarthass, mint a képminőség, akkor egyértelműen az IS-est vedd. Az IS nagyon jó tud lenni, bár azt hiszem ebben még régebbi generációs van. Szóval a döntés az igényeiden múlik, én csak azt tudom mondani, hogy nekem nem kellene. Mondjuk eleve nem tudok mit kezdeni ezzel a gyújtótávolságtartománnyal. 95%-ban 18, 50, vagy 200mm-t használom.
-
atus
senior tag
Tény, hogy nem HSM, de fotóztam vele sportot, és egész jól muzsikált. De igaz, hogy hangosabb és lassabb, mint az USMes társai. Engem viszont a képminőség jobban érdekelt.
28-135 IS nem teljesen szar, de soha nem venném meg. Annyi pénzért már rendes objektíveket is adnak. Pl a már említett tamront. -
atus
senior tag
Szia! Látom itt is összefutunk.
A 300D-vel jó ideig használtam egy Sigma 70-300 APO Macro II objektívet, és az árához képest nem volt annyira rossz. Persze jó se, de a maga árkategóriájában a legjobb. Arra vigyázni kell, hogy mindenképpen APO Macro II legyen, az APO nélküliek, meg a DL-esek elég rosszak. Viszont ERR99 tényleg előfordulhat vele, amikor elmentünk a camera kft.hez ők mondták, hogy nem volt teljesen kompatibilis a vázzal. Ez mondjuk használat közben egyáltalán nem tűnt fel... :]
-
atus
senior tag
Az 50/1.8 tényleg kihagyhatatlan, de pl, hogy szép bokeh-je van...háááát...
Szép, amíg 1.8on használod, csak ott meg nem túl éles. Az 5 lamellás blende viszont elég jól gallyravágja a bokeht. Múlt héten próbálkoztam a háromszög alakú becsillanások elérésével, elég érdekes dolgokat produkált.Amint lesz fölös pénzem, vagy lecserélem 1.4-re, vagy 85/1.8-ra.
Manuálfókusz érdekes dolog, gagyizoomokkal, és 50/1.8-ccal tényleg fájdalom. Viszont pont a napokban próbáltam a 70-200-zal, és azzal még iszonyú gyenge fényben is gyönyörűen be tudtam lőni szemre az élességet. Csodálkoztam is rajta, mert nem túl jó a szemem. Dioptria korrekció jól jött... -
atus
senior tag
50/1.8am van, az áráért verhetetlen. Csináltam már vele sportfotót, hihetetlen rossz világításban, és viszonylag elfogadható volt. Ahhoz képest meg főleg, hogy más felszereléssel lehetetlen lett volna. Az 50/1.8 olyan mint egy játékszer, könnyű, műanyag, gagyi, távolságskála és USM nélkül, 5 lamellás blendével, nomeg normálobjektív. A 85ös viszont egy rendesen összerakott kistele optika, ezt kell megfizetned.
-
atus
senior tag
Ennek is 5.6 a fényereje 300-on, ami beltéren, akcióra sajnos nagyon kevés. ISO1600 vagy még inkább 3200 fog kelleni, akkor viszont szívrohamot fogsz kapni a zajtól, ahogy ismerlek.
Ami viszonylag olcsó, és beltéri sportra verhetetlen, az a 85/1.8. Persze még így is csak 136mm-nyinek felel meg, de sokkal élesebb a fent említett telezoomoknál, és több, mint 3 rekesszel gyorsabb, azaz ISO 3200 helyett használhatsz 400-at (!), ami irdatlan képminősgjavulást fog okozni. Még ha bőven meg kell vágni a kis fókusztáv miatt, akkor is jobb lesz a minősége. Arról nem is beszélve, hogy egy remek portréobjektívet is kapsz ezzel, amivel beltérben is megcsípheted a kis virgonc gyerkőcöd.
(Ha valakinek van ilyenje eladó, átveszem iziben...)
-
atus
senior tag
Múlt hétvégén voltam 200×1.4×1.6 -tal madarazni, ami ugye 448mm-nek felel meg fullframe, és édeskevés. Pedig etetőnél voltunk, népszerű kirándulóhelyen, viszonylag emberhez szokott madarakat próbáltunk lőni. Alig lett használható képem. Direkt félnek a dslrtől.
Srác, aki megmutatta a helyet egy FZ-10-zel (420mm) sorban lőtte a jobbnál jobb képeket, kapucnis pulcsiba rejtőzve. Szóval elvileg lehet 300-assal is, gyakorlatilag nem egyszerű mutatvány.
Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Robotporszívók
- Háztartási gépek
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Milyen videókártyát?
- Éjszakai műszak
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- iKing.Hu - Apple iPhone 16e - Black - Használt, újszerű, Alza 3 év garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest