- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- iPhone topik
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
Aktív témák
-
flugi
tag
válasz
biggamer #2681 üzenetére
a link már működik (te voltál türelmetlen, még feltöltés közben néztél oda
)
a reciprokszabály egy ökölszabály, hogy látható bemozdulás milyen zoomállásnál milyen rövid záridővel kerülhető el: 1 / hány mm. Ez nagyon durva, jó kezű emberek ennél hosszabb záridőket is aránylag biztosan kitartanak, másoknak ez sem elég, de egy jó start ahhoz, hogy mindenki kitapasztalja, hogy mit tud a kezével.
Nekem madarászásnál gyakran kell szembenéznem azzal, hogy vagy kitartom 500mm-en (ami 750) a 1/400-at, vagy életlen lesz. 1/400-on már sokszor bemozdul a képem. De ugye 500mm-en az ember azért csinál kézből három képet, hogy a madár feje is és farka is bennelegyen egyáltalán a képben, mert ennyire rezeg az ember kezében a gép. -
flugi
tag
Ahogy mások is mondják, igyekezz minél lejjebb menni ISO-ban. Nagyjából próbáld tartani a reciprokszabályt, ami 300mm állásban (x1.5 kb) 1/500-ad, de ha jó kezed van, 1/250 is jó záridőben, és madaraknál jó, ha a mélységélesség aránylag alacsony (ami fényerő szempontból is szerencsés), tehát 5.6-8 -as fényerők mellett ez jó időben megy is.
Nekem mondjuk D70-es van, ISO 500-al már tűrhető a zaj is.[link] (ez 500mm tükör, érintetlen kép, így jött ki az usb kábelből, elférne rajta egy kis utómunka, de most éppen a zajról van szó)
-
flugi
tag
válasz
csiga997 #2430 üzenetére
no igen. Boltban vajon miért ne lehetne, pl ennek az 1200-1700 zoom-nak csak egyszer mertem megnézni az árát
(mellesleg bakker, 1700-on 8-as fényerő. Az 500-as tükörobim 8-as)
Egyébként szívesen nézegetnék a boltban ilyen fényerejű obikat, még ha manuálisan is kell tekergetni rajta mindent. -
flugi
tag
válasz
biggamer #2377 üzenetére
még a télen készült a nagy részük, látszik is a hó. Bizony munkaidő utáni
szürkületben ISO 1600-ra is fel kell menni. Ettől kicsit zajos lesz, bár én szeretem a zajt.
Ami miatt még rosszminőség érzése lehet az embernek, az a tükörobi bokeh. Ez nem tele kerek folt, hanem karika alakú lukas folt. (érdemes megguglizni a bokeh és a mirror szavakat ezügyben) Ezt sokan nem szeretik, én ezt is szeretem, amolyan dokumentarista íze lesz a képnek.
Amikor kisüt a nap, ISO 500 is elég, olyankor baró képeket lehet csinálni, nézd meg a csuszkát. Azon nincs zaj. -
flugi
tag
válasz
biggamer #2307 üzenetére
madarászni legolcsóbban ruszki M42 tükörobival lehet (500mm). Fogod a Canon/Nikon/bármi - M42 konvertert, rátekered a tükörhordót, és napos időben kézből lősz kb 1/500-as záridővel, 8-as (kicsit drágábban 6.5-ös) blendével, manuálfókusszal(!), mélységélesség nélkül. Így a kezedben kb 2 kiló van összesen.
Egy tisztességes lencsés böszmeobi hatkilós monstrum, amitől még jobban remeg a kezed, és még rövidebb záridő kell, igaz azok már F4 kivitelben is kaphatóak, kábé 10x annyiért, mint a tükörobi.
Egy szopacs van csak a tükörobival: túl széles, és a 350D-re nem tudod feltenni, mert annak jól kilóg a rendszervakuja. Ezért aztán legfeljebb közgyűrűvel lehet használni (!!) ami ugye elveszi a végtelenfókuszt elvileg, de több tükörobi túltekerhető, ha meg mégsem, akkor meg elveszik a végtelen, na bumm, 40 méterig így is éles, messzebb meg már minek madarásznál.
Nekem D70 van (ahogy a topikot lesem, főleg Canonosok vannak, jövök kivételnek), ilyeneket csinálgattam: [link]
Aktív témák
Hirdetés
- Eladó karcmentes állapotban levő Xiaomi 14T 12/256GB / 12 hónap jótállás
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest