Aktív témák
-
pBandi
tag
Pentax obiknál az SMC minek a rövidítése?
-
pBandi
tag
Hát nem tudom de az MTF diagram alapján nem olyan jó a képe. Pl a 18-125 Sigma-é sokkal jobb, és az is majdnem mindenre jó A 18-200nak csak 6,3-as a fényereje 200mm-en, igy autofocussal, gond lehet.
Érdekelne, hogy nagylátóból melyik a jobb:
Sigma EX 10-20mm f4.0-5.6 EX DC HSM Zoom
Sigma EX 12-24mm f4.5-5.6 DG IF Asp Zoom
Tokina AT-X 124 AF Pro SD DX 12-24mm f/4 IF
Tamron SP AF 11-18mm f4.5.-5.6 Di II LD Aspherical (IF)
Canon 350d-re. Ha minden igaz akkor a második fullframe, és akkor a látómezőt osztani kell 1,6-tal? Ha igen akor, csak a másik három jöhet szóba. Esetleg saját tapsztalat, vagy tesztek, vagy saját eladó...
-
pBandi
tag
Megkérdeztem egy német ismerősömet a soligor közgyűrűsorrol, ha tud szerezni szólok. Ha kell hoz többet is...
-
pBandi
tag
válasz
Maksifül #1000 üzenetére
Egyszer már ajánlottam egy ilyet, de akkor senkinek nem nyerte el tetszését. Bővebben: link Magassága is állítható saccra 30-60cm között.
[Szerkesztve] -
-
pBandi
tag
válasz
zsiga667 #819 üzenetére
Akkor a válaszok:
1. Beismerem, hogy hülyeséget írtam (pont azt szeretném bebizonyítani, hogy ha szűkítjük a blendét akkor nem dolgozik a lencse teljes felülete), de most helyesbíteném: Amatőr szinten csillagászkodom, úgyhogy onnan tudok példákat mondani. PL veszel egy 100/750mm es távcsövet és egy 100/1200mm-est (Átmérő/fókusz) a kettő fényereje különböző F7,5 és F12 de a látott csillagok, bolygók képe azonos nagyítást feltételezve, nem lesz halványabb a fénygyengébb távcsőben, mert a két lencse átmérője egyforma. De a fényerősebb műszerrel mégis rövidebb exp időket lehet alkalmazni. Ennek oka, hogy a rövidebb fókusztávolság kisebb képméretet eredményez a fókuszsíkban, tehát nő a fénymennyiség/terület arányszám, ami közvetlenül meghatározza a szükséges expozíciós időket.
2. Az egész írást nagy általánosságba szántam, hogy mindenki szemezgessen saját magának. De egy tesztet elvégezhetné a kedvemért, és a 3. kérdésben is végérvényes megoldást adhat. Végy egy teleobjektívet minél hosszabb fókusszal. Fényképezzél vele 2 képet állványról, egyet teljes nyílásnál egyet jó szűk blendével. Ha tapasztalsz minőségromlást (kisebb részletek eltűnnek) akkor csökken a fent definiált felbontás, és ebből kifolyólag nem dolgozik a lencse teljes felülete szűk rekesznél!
3. Utolsó sor harmadik képen, az obiba ferdén belenézve nem látszik a vetített sugárkúp, és mivel a fény nem szeret túlságosan kanyarogni, viszont még nem vagyok a lencse szélén sem, számomra elég világos, hogy az ezen kívüli rész nem vesz részt a képalkotásban. (A felbontás is csökkenni fog!) Vágjál ki egy karikát (külső átmérő= frontlencse külső átmérője A belsőátmérő 4-5mm-rel kisebb legyen) és takarjál ki körbe egy kis részt a lencséből. Fényképezgess vele és nézd, meg hogy mi történik. A lencsék mindig túl vannak méretezve valamilyen szinten, úgyhogy még teljesen nyitott állásnál se biztos, hogy a teljes lencsefelület dolgozik. Ez a tisztítás miatt van, ugyanis a lencse széléről elég nehéz szakszerűen kipiszkálni a szöszöket, és a sorozatos tisztításoknál, egyre csak gyűlik a kosz a lencse foglalat mellett.
4. Nincs se, időm se kedvem még egyszer 8xx hozzászólást végignyálazni, de biztos, hogy olvastam. Itt nem még nem ez a jellemző, de már kezd arra kanyarodni, mert olyan 750 körül kérdeztem egy sigma obit , semmi válasz nem jött, de utána pár hozzászólással valaki kérdezett egy drágább cussost arra egyből volt reagálás…
''Akinek az kell az vegye meg és menőzzön vele…''
Ezt meg kikérem magamnak, a többi L-obi tulajdonos nevében is.
Ha már itt tartunk, én is kikérném magamnak, hogy ez a mondat így ki lett ragadva a szövegkörnyezetéből, és így egész sértő lett többekre nézve, de én nem annak szántam. Itt olyan emberekre gondoltam, akikről lerí, hogy még csak képen (D-)SLR gépet, csak hallották, hogy a „kitobi elég tré”, (az árához képest egész jó, szerintem nem illik egy nála 10x drágább obival összehasonlítani) ezért legjobb obit akarják megvenni az apuka/anyuka pénzéből. Nyílván aki ezzel keresi kenyerét ott más a helyzet. Egyébként nem biztos, hogy a drágább obi a jobb ilyen pl az ominózus 28-105 és 28-135 Canon obi esete. Az általam látott tesztben az elsőnek volt szebb képe a 28mm-es fókusztávot kivéve. Mégis mindenki a másikat dicséri, mert az IS meg USM meg drágább… -
pBandi
tag
Optikai alapok, avagy ne írjunk olyan témákról véleményt, amiben szegényes az ismeretünk:
Senkit nem szeretnék megbántani de a fórum tejes átolvasása után még mindig vannak akik nincsenek tisztában bizonyos optikai fogalmakkal, és mindenféle faramuci bizonygatásokkal akarják saját igazukat bizonyítani. Leírtam pár alapfogalmat, közben megpróbálok néhány téveszmét eloszlatni, és bizonyos kérdéseket megválaszolni.
Vágjunk bele:
Fényerő: az objektív fókusztávolságának és a lencse átmérőjének a hányadosa = az f utáni számmal. Pl. 100mm fókusztávolság 20mm lencseátmérő 100/20=f5 fényerőt, szintén 100mm fókusztávolság 10mm lencseátmérő 100/10=f10 fényerőt eredményez. Ebből már előrevetíthető, hogy még sem akkora hülyeség, hogy nem dolgozik a lencse széle, de erről később. Ugyanazon lencsén bármekkora blendenyílásnál a hiedelmekkel ellentétben ugyanannyi fény halad át! A blende nem az áthaladó fény mennyiségét szabályozza! Miért lehet akkor mégis nagyobb nyílásnál rövidebb exp időt alkalmazni? Azért, mert a felületegységre jutó fénymennyiség megnövekszik.
A fókuszálás mechanizmusa: A legjobban fókuszáltság helyzete nem a fókuszírozó egyetlen, pontosan meghatározható, kitüntetett pontja a mozgatási lehetőségén belül. Valójában ez egy pozíció-tartományt jelent, amelyet kritikus-fókusz tartományának neveznek (angol rövidítéssel CFZ, Critical-Focus Zone). A CFZ mérete a távcső fókusz-arányától függ. Fényerős, pl. f/4 vagy f/5 objektív esetén kicsi, kevésbé fényerős távcső esetén, pl. f/8 vagy f/10 esetben nagyobb. A CFZ mikronban értendő közelítő értéke tetszőleges objektívre meghatározható a CFZ=(fókusz-arány)^2x2.2 képlettel. Nyílván valahogy visszafelé is lehet számolni, hogy egy bizonyos fókuszírozó állásban tetszőleges blendenyílásnál milyen távolságtartományon belül tekinthetjük fókuszáltnak az objektumokat. A többi helyen egyszerűen nincs fókuszálva a kép, a blende tehát nem a szóródó fényeket küszöböli ki.
Miért romlik a képminőség nagyon szűk blendenyílásnál?
Bármely optika felbontóképessége kép olyan pontnak (pl kettőscsillag) a szögtávolsága, amelyet ideális körülmények közt még két érintkező korongként látnánk. Értéke szögmásodpercben 138/D a vörös és 122/D a sárga fényben, ahol D a távcső mm-ben vett átmérője. Kisebb objektívátmérőhöz rosszabb felbontás és képminőség tartozik. A legjobb az volna ha az objektív felbontása közel egyenlő volna az érzékelő pixelméretével, vagy a fim szemcsézettségével. Ebből kifolyólag nem lesznek jó minőségűek a sok megapixeles kis lencsével és kis érzékelővel rendelkező fényképezőgépek.
Ezek után megfogalmazható a blende feladata:: Meghatározza a szükséges exp. időt és azt a távolságtartományt ahol éles képet kapunk.
Kis bevezetés után rátérnék a fő attrakcióra, hogy csökken-e a hasznos lencseátmérő a fényerő csökkentésével
Ajánlanám a szöveg és e Bővebben: link kép párhuzamos tanulmányozását. A képen egy nálam idősebb M42-es 200 f4-es obi van. A képeket ellenfényben kellett készítenem, hogy lászódjon amit mutatni szeretnék, így nem a legjobb minőségűek lettek… A blendeállások fentről lefelé F4-F8-F22. Vízszintesen az optikai tengelytől fokozatosan eltávolodva nézünk az objektívbe.
1. sor: Optikai tengelyben semmi szokatlan. Attól eltávolodva a frontlencse szélénél belenézve látható, hogy a kilépő sugárkúp nem kör alakú (pirossal jelölve) hanem, fogyó holdra emlékeztető alakot vesz fel. Ez a vignettálás. Itt kb 40%-ra becsülöm, magyarán, a teljes látómező kirajzolásához még nagyobb frontlencsére lenne szükség!
2. sor ez kb az a határhelyzet, ahol a lencse teljes felülete dolgozik és a vetített kép pont a lencse szélén „fogy el”.
3. sor itt már nem dolgozik a lencse teljes felülete, mert a pirossal jelzett körön kívüli lencserész egyáltalán nem vesz részt a képalkotásban. Még nem vagyok a lencse szélén, de már nem látni a vetített fénysugarat! Ezzel a fényerő számításánál ismertetet képlet által előrevetített tény beigazolódni látszik. A képletek mögött általában fizikai valóság áll, csak meg kell keresni, most sincs ez másképpen…
Egyébként úgy vettem észre, hogy itt csak egy szűk kör kb 8-10 ember válaszolgat egymás kérdéseire, több kérdés megválaszolatlan mard, föleg ha nem egy többszázezres obiról van, szó. Nem hinném, hogy aki még nem fényképezget régebb idő óta (esetleg első obiját veszi) különösebben észrevenné azokat a nüánsznyi különbségetek amire kiadott egy rakat pénzt. Itt is kezd eluralkodni a pár hozzászólással ezelőtt emlegetett L-es obi alatt ciki megjelenni hozzáállás, ami szerintem nem helyes. Akinek az kell az vegye meg és menőzzön vele… -
pBandi
tag
Ez milyen a 300/350D kitobija helyett:
Sigma 18-125mm F3,5-5,6 DC Canon??
Aktív témák
Hirdetés
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- Milyen egeret válasszak?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos cigaretta 🔞
- sziku69: Szólánc.
- Építő/felújító topik
- Gyúrósok ide!
- Linux kezdőknek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B365M i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA FSP 400W
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest