- Aurát vált a Vivo V60
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- iPhone topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Magisk
Aktív témák
-
csiga997
őstag
Az objektív látószöge két tényezőtől függ: a film (érzékelő) méretétől és az objektív fókusztávjától. θ=2*arctan(F/2f) ahol F az érzékelő mérete az adott irányban, f pedig az objektív fókusztávolsága (mindkettő milliméterben).
Egy adott géptipusnál az érzékelő mérete fix, tehát F konstans. Ebből következik, hogy a látószög kizárólag az objektív fókusztávolságától függ. Tehát egy 15mm-es EF-S objektívnek ugyanakkora látószöge lesz, mint egy 15mm-es EF-nek (full frame).
A 100°-os látószög amit te szeretnél (felteszem, vízszintes irányban) ott már a 10mm-es objektív is csak felülről közelít (valójában 9.5mm lenne szükséges), a 12mm-es pedig még a közelében sincs (86°). Persze, ha átlósan értetted 100°-ot, akkor mindegy, jó a 10 meg a 12 is. -
DVD_2_U
senior tag
-
csiga997
őstag
-
pitman
őstag
Nyilván jobb a képe a 18-125-nek, mint a 18-200-nak. Egyénként a 6,3-as fényerő (jelen esetben) nem okoz gondot az autofokusznak.
''Canon 350d-re. Ha minden igaz akkor a második fullframe, és akkor a látómezőt osztani kell 1,6-tal? Ha igen akor, csak a másik három jöhet szóba. Esetleg saját tapsztalat, vagy tesztek, vagy saját eladó ...''
Teljesen mindegy, hogy full frame vagy sem, mindegyiket fel kell szorozni 1,6-tal, hogy megkapd a 350D-n kapott tényleges értéket. -
Smogus
őstag
én mondtam hogy működik én is próbáltam már régi obikkal
csak arra kell figyelni hogy így a mélységélességet mm-ben kell nézni vagy még kisebben
tehát nem egyszerű a dolog
Bővebben: link
100mm-es makró és 55mm fordított lencse ez így készült (EOS20D)
nem akarok más tollával ékeskedni de ez nagyon jó kép és gondoltam megoszotom veletek (természetesen nem én készítettem) -
lesaux
veterán
Ez milyen jószág?
Amúgy lehet, hogy nem kéne annyira fikázni a kitobit, de ti tudjátok. Én örülök annak, hogy szinte ingyen van egy 18 mm-es nagylátóm. Állítólag 8-11 körülire lerekeszelve már egész jó képeket lehet vele csinálni. Bár én ha nem posztert nyomtatok, akkor 760x570-be, illetve 760x1013-ba szoktam átméretezni a képeket, ott szerintem ember meg nem mondja, hogy kitobival készült-e vagy 17-40 L-lel. És nem került 200 ezerbe. -
zsiga667
addikt
1. Köszönöm, így már értem.
2. 200-as obi, f8-on és f32-n, a szűkebb rekesznél tényleg rosszabb a képminőség, igazad van.
3. Nagyon egyszerűen próbáltam ki tegnap, szintén a 200-as obi, felrakva a vázra (EOS-nál csak a váz segítségével tudom állítani a rekeszt). A keresőbe belevilágítottam egy lámpával, aztán belenéztem az obiba, és addig fordítottam oldalra, amíg még éppen látszott a fény (f4-es rekesszel). Ezután lerekeszeltem f32-re, és a határszög (ahol még éppen látszott a lámpa fénye a rekeszen keresztül) ugyanaz volt mint teljes nyílásnál. Nem túl tudományos, de engem meggyőzőtt.
4. Látom sikerült jól félreértenem, elnézést kérek.
Pár napja ajánlottam valakinek 135-400 Sigma és 75-300 IS Canon helyett a 70-200f4L-t, mert szerintem szebb a képe, árban hasonló kategória (használtan nagyjából 150k körül vannak), és ''zoomtartománya'' 1,6-os ''szorzót'' feltételezve éppen megfelelő mindennapi használatra.
A kitobit meg nagyon szeretem, az árához képest teljesen korrekt képet ad, f8-on/f11-en meg majdnem hozza a nagyságrendekkel drágább 16-35/2,8L képminőségét.
Azt meg én is hülyeségnek tartom hogy aki nem gondolja komolyan a fotózást az L-es obikra költse a pénzét, sőt, amatőr felhasználásra egy Sony F828-at vagy egy PanaFZ20-at jobbnak tartok mint akármelyik DSLR-t. -
zsiga667
addikt
1. A fényerős rész elejével egyetértek (a definícióval), a vastagbetűs következtetéssel már kevésbé. Légyszíves fejtsd ki egy kicsit bővebben, thx.
2. A fókuszálásról és a szűk rekesznél jelentkező minőségromlásról én nem írtam, ezért feltételezem hogy nem nekem szántad.
3. ''a fő attrakció''
Ezzel a résszel nyilvánvaló okok miatt (mivel én pont az ellenkezőjét írtam pár napja) nem értek egyet.
Előszöris, amit én kifogásoltam, az ez a mondat volt: ''A szûk rekesznyílásnál a lencsék külsõ része nem vesz részt a képalkotásban. ''
Ez a mondat számomra azt jelenti, hogy ha csökken a rekesz mérete, csökken a lencse hasznos felülete.
Másodszor, az általad elvégzett tesztet megcsináltam én is (csak gyorsan, szabad szemmel), és arra a következtetésre jutottam, hogy az igaz hogy a frontlencse teljes felülete nem vesz részt a képalkotásban, de ez a felület nagyjából (szabad szemmel nem láttam különbséget) ugyanakkora kis és nagy rekesznél is.
Harmadszor, olvasd el ezen Bővebben: link az oldalon a legutolsó bekezdést. Azok számára akik nem rendelkeznek a megfelelő angoltudással, elegendő ha a linkelt oldal címét (''Misconceptions in photographic optics'') és az utolsó bekezdés címét (''When a lens is used at a small aperture, only a small part of the front lens is used.'') fordítják le egy szótár segítségével...
4. L-es obik:
''L-es obi alatt ciki megjelenni ''
Ezt hol is olvastad?Mert szerintem itt egyáltalán nem ez a jellemző. Linket kérnék, please...
''Akinek az kell az vegye meg és menőzzön vele…''
Ezt meg kikérem magamnak, a többi L-obi tulajdonos nevében is.
Aktív témák
Hirdetés
- Aurát vált a Vivo V60
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kerékpársportok
- Mikrotik routerek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Az új Battlefield bemutatkozása közelebb lehet mint hinnénk
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Ford topik
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Csomagfeladás Foxpost automataba XS/S/M/L/XL - 2390 Ft egységesen
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest