- One mobilszolgáltatások
- Lendülettel mehet nyaralni a Samsung
- Yettel topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Aktív témák
-
sszever
őstag
-
sszever
őstag
Ha jól tudom 2 állású IS van rajta, így a kettes állásban svenkelve is tudod az IS-t használni.
Nem rossz obi, de ami kicsit elgondolkoztató, hogy a frontlencse fókuszálásnál mozog. Szűrőnél hátrány.
Az F4-5,6 verőfényes napsütésnél nem fog gondot okozni, de szürkületben, alkonyatkor bizony már kevés lesz (belső felvételekről ne is beszéljünk), itt az IS sem lesz majd csodákra képes (hosszabb expohoz továbbra is állvány és kikapcsolt IS szükséges). -
sszever
őstag
180 ezerért nem használtat vennék, kit udja milyen eredetből...
A bizonytalan eredet nm a Canon-nak szól, hanem előző tulajának, tulajdonosainak.
De most olvastam, mindkettő új. Ok. Tényleg félreolvastam, vagy félreérthető volt.
Az, hogy a technológia 7 éves, az egy dolog. Bizonyára annyira sikerült az obi, hogy eddig nem volt szükség ráncfelvarrásra.
Ha a nyújtótáv nem számít, akkor dönts a fényerő alapján. Mondjuk én azt tudom, hogy a 200-as obival simán el lehet éldegélni IS nélkül, boldogan!!! -
sszever
őstag
Pedig elég jelentős a nyújtótávolság különbség...
Az első hiába L-es, mégiscsak 7 éves obiról van szó. Ki tudja mi mindenen ment keresztül. Lehet, kívülről nem is látszik semmi...
A másik sem túl bíztató, elég gyenge fényerő, bizonytalan eredet. Hát nem tudom, nem bitos, hogy belevágnék... -
sszever
őstag
válasz
Petrisz #1828 üzenetére
Nem internal fókuszos? Ezt hol olvastad? Érdekelne. Mert én most megnéztem az obit. Ez bizony az.
USM-je marha gyors, fókusza pedig nagyon pontos, és az egész egy igen komoly, robusztus felépítést kapott... Lehet , két eltéró obiról beszélnénk?
Makróhoz jobbat el sem tudok képzelni... További előnye, hogy átkapcsolás nélkül bármikor kézzel is rásegíthetsz a fókuszra... -
sszever
őstag
Beszéljünk obikról...
Megtaláltam az egyik régi kedvencemet:
[link] -
sszever
őstag
Így már sokkal szebb a topic
-
sszever
őstag
-
sszever
őstag
válasz
Obolony #1776 üzenetére
Mondjuk én nem néztem utánna, csak mikor ma mondtad, hogy menniybe került döbbentem meg, és gondoltam is magamban, hogy azért bizonyára ennek az alacsony árnak vannak okai.
Főleg összehasonlítva egy EF-s 60 mm USM-el, amely igaz ''csak'' F2,8, de az ára a sokszorosa... Gyanús volt az obi így. De legrosszabb esetben valakit megdobálni vele jó lesz... -
sszever
őstag
válasz
kalasnikov #1752 üzenetére
Az igazi igényeket nem is ismerjük, ha olvas minket, talán többet is mond majd ezekről, s utánna el lehet gondolkozni, hogy jönne ki ebből a slamasztikából a legjobban...
-
sszever
őstag
válasz
Obolony #1686 üzenetére
Ezt nem értem. Mi köze az USM-nek az állványhoz?
Miért nem előny a gyors és halk élesség állítás állványról? Ha nincs, nem akora hátrány, hisz ha állványról fotózol a téma bizonyára nem szalad el, de akkor sem értem az összefüggést...
Nem kevered az IS-el? Mert abban az esetben viszont ha csk állványról fotózól, nem kell IS, hisz köutudott, állvánnyal nem használunk IS-t... -
sszever
őstag
válasz
AMD!4ever #1648 üzenetére
Egy profi focimeccsen kötve hisze, hogy közelebb kerülsz 3 méternél a játékoshoz, így ez a gond nem fenyeget
Milyen téma, amire egy ilyet lehet használni?
Csak egy pár:
- állatképek
- sport képek (pl. forma 1, ahol tényleg messziről tudsz csak lőni)
- nagy eseméynek, híres emberek
- stb...
Alapobik? Mi az alapobi? Kis zoomtáv az alapobi, vagy az olcsó obi az alapobi? Ezt így kijelenteni nagy baromság, üzenem ismid-nek! -
sszever
őstag
válasz
AMD!4ever #1640 üzenetére
ajaj, micsoda kérdés. Félő, hogy a két tábor egymás nyakának fog ugrani, és vér fog folyni
De legalább lesz kis izgalom
Arra, hogy melyik alapobi a jobb, szerintem itt nem találsz választ, mert kötve hiszem, hogy akad valaki, aki mindkét típust közel azonos időben tartósan használta volna. Erre választ csak a külföldi fórumokon remélhetsz, vagy a tesztekben...
Mire jó a 2 millás fix 400-as obi? Tudja a penész, nincs ennyi pénzem, hogy megvegyem és kipróbáljam
De gondolj bele, IS, 2,8-as fényerő, marha nagy, marha nehéz, marha jól néz ki.
Az biztos, hogy önvédelmi célokra is lehet használni
Gondolom itt főleg a 2,8-ért kell fizetni, hisz pl. a 300 L IS F4 és F2,8 között is 900 ezer a különbség, bár ez a 400-asoknál már lecsökken 500 k-ra.
Miért drágább a 18-70-es, mint a 18-55-ös? Mert jobb minőséget ad, jobb minőségben lett legyártva... (Ez olyan költői kérdés, hogy miért drágább a trabantnál a bmw) -
sszever
őstag
Láttam már vele készült szép képeket, igazából csak az 50 feléeső vége gyenge nagyon. De viszont legnagyobb hátránya a súlya, bár mit várjon el az ember egy 500-ig menő telétől?
Ahhoz képest, hogy mekkora tartományt fog át, igenis szép képeket csinál, és mindenféleképp elfogadható áron. -
sszever
őstag
Én sem L-essel kezdtem.... Bár anno ha nem 28-200-ast, meg 60-as makrót veszek, vehettem volna egyet.
A vita nem is innen kezdődött, s nem is egy átlag felhasználónak látszó tag, átlag obijairól indult...
Amúgy szerintem mindenkinek a pénztárcájához és az igényeihez mérten kell választania. Tehát ha valaki pl. max 300 k-ból indulva szeretne közel mindent megoldani egy KIT obi mellett, tuti, hogy Sigma 50-500-ast ajánlanék a figyelmébe... Engem is sokáig izgatott... -
sszever
őstag
Hangsúlyozom, nincs széleslátó lencsém (még), de a netes fórumokat bújva, a Sigma, illetve Tamron lencséket sem dícsérték agyon...
Nincs valahol egy teszt, amely kifejezetten az ebbe a tartományba illő különböző gyártók lencséit hasonlítja össze??? -
sszever
őstag
Szeretem, mikor a hozzászólásaimat fikázzák, mert hogy a másik annyival okosabb, majd alig 2 beszólásnál később belebukik saját butaságába
Most őszintén. Ez az IS dolog annyira alap! Ezek után mennyire vegyünk komolyan?
Azért erősödik bennem az az érzés, hogy életedben nem volt még a kezedben általad fikázott L szériás, IS-es profi Canon objektív... -
sszever
őstag
Állványról IS-t használni???
Adtak a Canon obidhoz leírást, amely így kezdődik: IS 1 fokozatát az alábbi esetekben ne használja: ha svenkel, állványról fényképez, vagy a xy táblázatban meg nem adott rekeszidővel fényképez...
Persze, hogy szarok lettek a képek...
A leírás így folytatódik valahogy: amennyiben az IS-t nem rendeltetésszerűen használja az hibás működéshez vezethet...
Igazából ez a lényege. Köztudott, hogy az IS 3 rekeszt tud javítani (kb.) ebben az intervallumban használva nagyon szép eredményeket érhetsz el vele, ezen kívül pedig könnyen lehetséges, hogy értékelhetetlen képeket lősz... -
sszever
őstag
A Canon 70-200 F4 L USM-re gondolsz? Nem tudom, de mintha ott is ott lenne az L...
Végignéztem most a Canon prosit, a gyártott lencsékről, és jelenleg 70-200-ból a Canon prosi szerint (ezt gondolom vehetjük hivatalos infónak) csak L szériás van... hmmm.
24-70-est ennyire nem ismerem, hogy véleményt alkothassak róla, majd más megteszi helyettem...
Ami viszont feltünt:
Egyik előző hozzászólásodban ezt írtad:
''Volt egy másik regisztrációm is, csak a sok ''lelkes'' tag miatt egy idő után hányingerem lett az egésztől''
Már ne haragudj, de szerintem ha szerinted most sem jobb, inkább ne írj, úgy érzem arra megy ki a játék, hogy beleköss bármibe is, így mások véleményét egyenesen baromságnak nevezed, hátha valaki felveszi a kesztyűt.
Ha más a véleményed szívesen megbeszélhetjük. De akkor konkrétumokra támaszkodjunk. Ez nem fikaparádé. Nagyokat én is tudok mondani, de inkább csak a tapasztalatom osztom meg másokkal.
Nem nézek le senkit, ha Sigmája van, vagy tamronja (Obolony ez neked szól), én is sokszor gondolkoztam már rajta, de valami kifogásom mindig is volt (ha más nem akkor a hangosabb ''USM'' motor).
És igenis van bennem valamilyen szintű Canon rajongás, mert eddig mindig sikerült olyan terméket kapnom tőlük, amely teljes mértékben kielégítette igényeimet, s a neten található tesztek, és egyébb olvasói hozzászólások alapján (pl. külföldi fórumok) nem én vagyok az egyetlen. Ennyien csak nem lehetünk hülyék??? -
sszever
őstag
Azért kevés olyan obit ismerek, amelyik versenyt tud tartani egyik másik Canon L szériás objektívvel.
Elvétve léteznek, de egyik gyártó sem mondhatja el magáról, hogy tud képviselni egy állandó szinvonalat. Erre főleg csak a gyári obik képesek, legyen ez Nikon, Canon, vagy bármelyik másik gyártó.
Addig míg Nikonra, és Canonra a gyári obikból össze tudsz egy olyan készletet állítani, amely az össze sigényt lefedi, ezt nem tudod megtenni a Sigmával, vagy a Tamronnal...
Kb. ennyit erről. HA elég obit próbálsz ki, rájösz Te is. Észerveszed azokat az apró különbségeket, amely sokunknak számítanak, vagy esetleg amelyekkel mások együtt tudnak élni, mert kielégítik igényeiket, vagy esetleg ennyit enged meg pénztárcájuk.
Ha a tegnapi hozzászólásokból vonsz átlagot, akkor csak annyit, hogy ha valaki akar venni 5 méregdrága obit, akkor a hatodiknál ne adja már lejjebb a szinvonalat. -
sszever
őstag
válasz
Obolony #1596 üzenetére
Valamekkora minőségromlásra számolnod kell, az, hogy a Sigma 2x és a Sigma obion ez konkrétan mennyi, azt bizony csak teszt árán, vagy a saját bőrödön megtapasztalva tudhatod meg. Az biztos, hogy valamilyen szinten engedned kell igényeidből a használata esetén.
Az pedig, hogy az autófókusz működik e vele, vagy sem, azt az infót a leírásokból, vagy a gyártó honlapjáról bizonyára ki lehet nyerni. -
sszever
őstag
válasz
Obolony #1590 üzenetére
Kicsit rugaszkodj el a SIGMA-tól, és az előző linkekett vedd általános konverter teszteknek, hogy alapvetően tudd, mire számíts!
Amúgy elég korrekt tesztek, és megmondom neked őszintén, nagy különbséget, és csodát a Sigma sem fog produkálni...
De szerintem keress rá google segítségével... -
sszever
őstag
válasz
Obolony #1564 üzenetére
A 16-35 helyett én inkább választanék 10-22-est, hisz ott van mögötte a 24-70-es. Így a széleslátóban nagyobb területet tudsz lefedni, olcsóbban, igaz 3,5-4,5 ös fényértékekkel. De ez nem hiszem hogy gondot jelenthetne...
A Sigma helyett viszont, ha már minden másban is Canont választanál, gondold meg a EF-70-200 F2,8 L USM-et, vagy ha árban belefér akkor az IS kivitelűt...
Az 50-es obit mire használnád? Van a Canonnak 60-as FIX-e, F2,8-al. Portréra az is tökéletes, és nagyon jó makróra, csak EF-S-es. -
sszever
őstag
válasz
zsiga667 #1559 üzenetére
Nem tudom, akkor is a PDA-s mellett döntenék, már csak azért is, mert többet ki tudok belőle hozni, csak a szoftver kérdése. Persze az adatokat utánna össze kell fésülni... Mindegy.
Felső kategóriás Nikont nem próbáltam még. De szerintem nem is igen fogok. Elhiszem, hogy jó gép, bizonyára vannak előnyei Canonhoz képest, de ugyanúgy gyengébb oldalai is. Mielőtt megvettem a tükrösöm, sokat gondolkoztam, mit vegyek, hisz ha elkezdem egyszer felszerelni magam obikkal, meg egyébb kiegészítőkkel, akkor később ezt bizonyára nem teszem meg egy másik márka kedvéért újra.
Szerintem, ha valaki komolyan gondolja, akkor az elején hozza meg a legkomolyabb döntését, amely sok esetben akár egy életre is szólhat. A gépet lecseréled 200.000 - 1.000.000 Ft között, attól függ, milyen kategóriát választasz, de az obikat, amelyeket az évek alatt összeszedsz, a vaku(ka)t, stb ennek már csak többszöröséért tudod lecserélni...
Filmszkenner: általában a komolyabb gépgyártók mind mind gyártanak, és mind mind lenyűgöző minőségűeket.Egyiket sem ismerem, sima szkennerre gondoltam, amikor megemlítettem
Mikroszkópokról csak annyit tudok, hogy megnézel valami nagyon kicsit benne, és az marha nagy lesz! -
sszever
őstag
válasz
zsiga667 #1557 üzenetére
Próbáltam mást. A Canon nem csak a gép miatt fogott meg, meg az obijai miatt, meg a vakui miatt, meg a nyomtatói miatt, meg a szkennerei miatt, meg mit tudom én, hanem mert tetszik a neve.
Nem tudom elmagyarázni. Évekkel ezelőtt találkoztam először a Canon-nal, nyomtató téren. Azóta kb. 5 Canon fax, és nyomtatóban ennek a töbszöröse volt felügyeletem alatt. Mint fényképező nem rég ismerem. De megbízom benne, soha egy termékében sem csalódtam...
LEnne nekem is egy kérdésem. Használtál már PDA-hoz kapcsolható kis ''zsebszar''-t, esetleg beépítettet? Vagy inkább a szoftvere nem tudta azt, amire neked kellett... Mindegy, ebben nem nyitok itt vitát, ismét eltér a véleményünk, de 100%, hogy felveszem a zsebszarommal a Nikon GPS-el a versenyt... Sőt!
Te légifotózol? Használod ezt? -
sszever
őstag
válasz
DVD_2_U #1551 üzenetére
Mondjuk nem igazán értettem soha, hogy hobby szintre miért érdekes, hogy megvannak e a pontos koordináták, ahol a kép készült... Valaki magyarázza már el!
PDA, GPS-el pedig már kapható 100 k-ért, kicsit többért támogat DS, és CFII kártáyt, és még az útközbeni adatmentés is megoldható... -
sszever
őstag
Tegnap előtt végre megérkezett az új obi:
Canon EF 300 mm F4 L IS USM... + 1,4-es bizbasz...
2 hónap után... Már nem is tudtam annyira örülni neki a sok bosszankodás miatt -
sszever
őstag
válasz
kalasnikov #1533 üzenetére
Hogy érted, hogy csak a név miatt?
Én alapból szkeptikus szemmel nézem, ha egy gyártó bezár, mert nem gazdaságos... Hiába veszi át a Sony, ez még nem jelenti azt, hogy gazdaságos lesz. Ergo valahol költséget kell csökkenteniük, vagy majd szépen leszűkítik a termékeket, és a támogatást... Szóval a lényeg, elég bizonytalan vásár lenne jelen esetben... -
sszever
őstag
válasz
kalasnikov #1525 üzenetére
ok. Így már világos...
relatíve jó áron adják így. Kezdéshez, és tanuláshoz teljesen jók lesznek az obik, akkor is ha gyengébb minőségűek, és ezért olcsóbbak. -
sszever
őstag
válasz
kalasnikov #1523 üzenetére
''Úgy látom, hogy három géphez lehet széleslátó + tele obit venni:''
Ezt nem egészen értem... Minden tükröshöz lehet venni különböző obikat, és mindhez gyártanak széleslátó és tele obikat is! -
sszever
őstag
Mivel az APO tudtommal a kromatikus aberációt hivatott a minimálisra csökkenteni, így jóval magasabb minőségű kép készülhet.
Ha nem nagy az áreltérés, ne gondolkozz, vegyél APO-sat, amúgy pedig kell nézni tesztképeket APO-s és nem APO-s lencsékkel és eldöntöd, neked mennyire felel meg.
[link] -
sszever
őstag
Alapból csak Canon obit veszek, és eldöntöttem, hogy csak L-eset, még akkor is, ha emiatt csak fél évvel később tudom megvenni. Így viszont kicsi a valószínűsége, hogy csalódnék!
-
sszever
őstag
válasz
Bélaapu #1454 üzenetére
Annyi biztos, hogy sok sok véleményt olvashatsz róluk itt: [link]. Elég eltérőek a vélemények, de nagyjából egy kategóriának tűnik.
Ami a Canon előnye, az a 17 mm kezdő, illetve az IS. Nem tudom, hogy az IS mennyire kpes ellensúlyozni a 4,5-ös kezdő értéket. De a fényereje nm nagy durranás ez egyértelmű. Ennek hátrányai feltehetőleg a fedett helyen történő fényképezésnél jön elő.
Azon viszont el kell gondolkoznod, hogy a 17 - 28 mm közti különbség nem fog e hiányozni... -
-
sszever
őstag
No, elolvastam a tesztet. Nagyon jó teszt, mit ne mondjak. A 1,5x -el fényképezett gépek kifejezetten jónak mondható, igaz, minimális eltérés látható. Megjegyzendő, hogy a tesztre használt 70-200 L + 1,5x még mindig jóval olcsóbb megoldás, mint egy plussz obi.
Másrészt figyelembe kell venni, mire is használnád ezt a megoldást. Tárgyfotózásra semmiképp, madarászásra viszont annál inkább, bizonyára ott egészen más eredmények jönnének ki (feltehetőleg kisebb észrevehető minőségromlás!).
A teszt második oldala ugyebár a bélyegeket ecseteli. Jópofa összehasonlítás a 2x használata a PS-hez képest. Nos a 2x egyértelműen jobb minőséget produkál... Gondolom itt megmutatkozik az interpolálás nagyobb minőségromlása.
Ettől függetlenül a 2x-es bizonyára elgondolkoznék, ott bizony elég látványos minőségromlások vehetőek észre, a 1,5x-esen ez elhanyagolható. Így egyértelmű megoldásként továbbra is szóbajön, legalábbis nálam. -
sszever
őstag
-
sszever
őstag
Azért nem lehet ám minden obira használni...
Canon az alábiakra ajánlja:
EF 135 F2 L USM
EF 180 F3,5 L Macro USM, majd jönnek a fix L-ek 200-400 if, a 400-as DO IS, 5,6L, majd a 600-as és 1200 mm-es obijuk.
Zoom-osból pedig 70-200 F2,8 L, F4 L, és a 100-400 F4,5-5,6 L IS
Gondolom nem véletlenül adták meg melyik obikra használható. -
sszever
őstag
válasz
DVD_2_U #1416 üzenetére
Én is úgy tudom, hogy nem sokat ront. Láttam képeket, ahol 400-as obi + EF 2x-el lőttek madarat. Szerencsém volt, hogy a képet eredeti méretben is megt tudtam nézni. Én nem vettem észre rajta hibát.
Másrészt ha annyival romlana a minőség, bizonyára a ''nagyok'', kiknek van pénzük a drága, hosszú obira, bizonyára nem a könnyebb (súlyban, és értékben is) utat járnák a minőség rovására.
Lényeg, hogy amilyen képeket eddig láttam 1,4x vagy 2x használatával, nem rettentettek el, s szerintem kifejezetten jó volt a minősége, sőt!
Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Asztalos klub
- One mobilszolgáltatások
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Hálózati / IP kamera
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen légkondit a lakásba?
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! HP Omen - i7-7700HQ I 16GB I 512SSD I 15,6" 4K I Nvidia GTX1050Ti 4GB I Cam I W11 I Gar!
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest