- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Yettel topik
- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
Aktív témák
-
zsiga667
addikt
''36os tekercs 1500 forint nagyítás de még rájön a 600-as hívás''
Az ilyen 9Ft-os helyeken 1100-1200Ft a hívás, és 9Ft a nagyítás képenként, ez összesen kb. 1500Ft.
A normál helyeken 6-700Ft a hívás, de ''cserébe'' 50-60Ft a nagyítás képenként.
Ha csak hívás kell (mert diára fotóz, vagy van scanner) akkor a második a nyerő, ha hívás és nagyítás akkor az első.
Színes filmet is lehet 300Ft körüli áron venni. (Persze nem Provia-t...)
Ezekből ki kell számolni hogy megéri-e a DSLR azt a kb. 200k-s befektetést, vagy nem. Szerintem átlagos felhasználás mellett nem. Persze a képminősége jobb mint a filmé (kevesebb zaj, nagyobb felbontás, stb.), de ezen a szinten (és ilyen obikkal...) ez nem számít. -
zsiga667
addikt
1. Ha diára fotózol, elég csak előhívást kérni, ami egy 36-os tekercsnél kb. 6-700Ft. Aztán a jó képeket lehet vetíteni a családnak/ismerősöknek.
2. A 2500Ft szvsz irreálisan drága, keress egy olcsóbb helyet. Amatőrfilm és ''gagyi'' objektívek mellé bőven elég az olcsó 9Ft/kép árú nagyítás, ezzel egy 36-os tekercs kijön kb. 1400-1500Ft-ból.
3. Ha a digitális képről akarsz papírképet, az is 50Ft/db, ha te nyomtatod otthon akkor meg inkább 100-150/db...
4. Az említett 2 obi elég szar, 350D mellé jobb kell, ha tényleg ki akarod használni a tudását. De a Fuji gép szintjét azért hozzák. -
zsiga667
addikt
Olvasd el ezt Bővebben: link és rájössz.
-
zsiga667
addikt
A Canon legújabb obija: Bővebben: link
-
zsiga667
addikt
Hát szerintem egy hobbifotósnak teljesen felesleges félmilliós objektívet venni. Nameg egy olyan obi mellé már illik egy 1Ds-t venni, az meg használtan is 1milla körül van.
Én pl. nem engedhetem meg magamnak hogy félmillás obikat vegyek, pedig kicsit komolyabban gondolom a fotózást mint az átlag amatőr...
Nameg azért is hülyeség L-t venni, mert egy korrekt, mindenre alkalmas L szett 10kg körül van, azt meg nem éppen kényelmes egésznap cipelni, főleg akkor ha még pénzt se kapsz érte.
Ja és a lényeg, az L zoomokat riportereknek találták ki, ha valaki művészkedni akar, vegyen ''olcsó'' fix obikat; súlyban, pénzben és képminőségben is jobban jár.
[Szerkesztve] -
zsiga667
addikt
Bővebben: link
Itt esetleg találhatsz róla infót. -
zsiga667
addikt
1. Köszönöm, így már értem.
2. 200-as obi, f8-on és f32-n, a szűkebb rekesznél tényleg rosszabb a képminőség, igazad van.
3. Nagyon egyszerűen próbáltam ki tegnap, szintén a 200-as obi, felrakva a vázra (EOS-nál csak a váz segítségével tudom állítani a rekeszt). A keresőbe belevilágítottam egy lámpával, aztán belenéztem az obiba, és addig fordítottam oldalra, amíg még éppen látszott a fény (f4-es rekesszel). Ezután lerekeszeltem f32-re, és a határszög (ahol még éppen látszott a lámpa fénye a rekeszen keresztül) ugyanaz volt mint teljes nyílásnál. Nem túl tudományos, de engem meggyőzőtt.
4. Látom sikerült jól félreértenem, elnézést kérek.
Pár napja ajánlottam valakinek 135-400 Sigma és 75-300 IS Canon helyett a 70-200f4L-t, mert szerintem szebb a képe, árban hasonló kategória (használtan nagyjából 150k körül vannak), és ''zoomtartománya'' 1,6-os ''szorzót'' feltételezve éppen megfelelő mindennapi használatra.
A kitobit meg nagyon szeretem, az árához képest teljesen korrekt képet ad, f8-on/f11-en meg majdnem hozza a nagyságrendekkel drágább 16-35/2,8L képminőségét.
Azt meg én is hülyeségnek tartom hogy aki nem gondolja komolyan a fotózást az L-es obikra költse a pénzét, sőt, amatőr felhasználásra egy Sony F828-at vagy egy PanaFZ20-at jobbnak tartok mint akármelyik DSLR-t. -
zsiga667
addikt
1. A fényerős rész elejével egyetértek (a definícióval), a vastagbetűs következtetéssel már kevésbé. Légyszíves fejtsd ki egy kicsit bővebben, thx.
2. A fókuszálásról és a szűk rekesznél jelentkező minőségromlásról én nem írtam, ezért feltételezem hogy nem nekem szántad.
3. ''a fő attrakció''
Ezzel a résszel nyilvánvaló okok miatt (mivel én pont az ellenkezőjét írtam pár napja) nem értek egyet.
Előszöris, amit én kifogásoltam, az ez a mondat volt: ''A szûk rekesznyílásnál a lencsék külsõ része nem vesz részt a képalkotásban. ''
Ez a mondat számomra azt jelenti, hogy ha csökken a rekesz mérete, csökken a lencse hasznos felülete.
Másodszor, az általad elvégzett tesztet megcsináltam én is (csak gyorsan, szabad szemmel), és arra a következtetésre jutottam, hogy az igaz hogy a frontlencse teljes felülete nem vesz részt a képalkotásban, de ez a felület nagyjából (szabad szemmel nem láttam különbséget) ugyanakkora kis és nagy rekesznél is.
Harmadszor, olvasd el ezen Bővebben: link az oldalon a legutolsó bekezdést. Azok számára akik nem rendelkeznek a megfelelő angoltudással, elegendő ha a linkelt oldal címét (''Misconceptions in photographic optics'') és az utolsó bekezdés címét (''When a lens is used at a small aperture, only a small part of the front lens is used.'') fordítják le egy szótár segítségével...
4. L-es obik:
''L-es obi alatt ciki megjelenni ''
Ezt hol is olvastad?Mert szerintem itt egyáltalán nem ez a jellemző. Linket kérnék, please...
''Akinek az kell az vegye meg és menőzzön vele…''
Ezt meg kikérem magamnak, a többi L-obi tulajdonos nevében is. -
zsiga667
addikt
Milyen vázhoz lesz? Mert ha pl. 300D-hez, akkor a 135-400-at nem ajánlanám, mert az már túl ''hosszú'' általános használatra.
Szerk.: Helyette inkább egy 70-200 f4L. Kb. 150k használtan, és jobb a képe a két említett Sigmánál, nameg ugye használhatóbb tartományt fed le mint a 135-400.
[Szerkesztve] -
zsiga667
addikt
Igen, átlagos használatra elég.
Bár nem tudom pontosan hogy mekkora CCD van ebben a gépben, de gyanítom hogy a 35mm-re (ilyenek a sima filmes gépek) átszámolt fókusztáv kb. 35-105 lehet. Hogy ez mit jelent? Itt van egy táblázat, ami megadja hogy milyen fókusztávolságú objektív mire jó: Bővebben: link
A fényerő meg kb. ugyanilyen a kategória minden gépén. -
zsiga667
addikt
A 4.7-14.1 az objektív fókusztávját jelenti, ebből és a CCD méretéből lehet kiszámolni a látószöget.
Az 1:2,6-4,7 pedig az objektív maximális fényerejét jelenti, nagylátószögű (jelen esetben 4,7mm) és tele (14,1mm) állásban. A fényerő azt mutatja meg, hogy adott idő alatt mennyi fény jut át az objektíven, illetve befolyásolja a mélységélességet és a képminőséget is.
Fikázni meg szvsz itt senki nem akar. Előszöris mert talán vagyunk annyira értelmesek, másodszor meg mert tudjuk hogy bizonyos célokra egy ilyen kompakt gép jobb mint a legdrágább DSLR. -
zsiga667
addikt
Kicsit utánanéztem a dolognak, és ellentmondásos infókat találtam.
1-2 helyen azt írják, hogy pl. az 1Ds még tudja az AF-t f8-on is, a Canon oldalán viszont ezt találtam a 2x extender leírásánál: ''With the EF 2x II, AF is possible with any EOS body if the lens has an f/2.8 or faster maximum aperture''
Az igazat meg majd MLaca megmondja, neki van f6,3-as obija meg 1Dmk2 gépe. -
zsiga667
addikt
1. Nekem még nem tűnt fel ilyen durva vignettálás, valószínűleg azért mert igyekszem f8-f11 körüli rerkszértékkel használni a kitobit.
Az EF-S obiknak az a lényege, hogy ''olcsón'' lehessen nagylátószöget venni az 1,6-os ''szorzójú'' gépekhez. Egy EF-S 18-55 kb. 20-30ezer, egy EF 17-40 meg 200ezer.
2.Igen.
3. Használd manual-ban, az időt állítsd 1/200-ra, és emellé állítsd a rekeszt. A rekesszel és az ISO-val tudod szabályozni hogy milyen messzire ''érjen el'' a vaku. -
zsiga667
addikt
válasz
biggamer #763 üzenetére
Előre szólok, nem akarlak fikázni/leugatni/stb.
''A szûk rekesznyílásnál a lencsék külsõ része nem vesz részt a képalkotásban.''
Eddig is az volt a véleményem hogy ez a Digitális Fotó Magazin egy mindenféle szakmai hozzáértést nélkülöző kommersz szar, de ez a mondat fáj.
Ha rekeszelésnél az objektívek ''szélei'' (nem tudom hirtelen jobban megfogalmazni, bocs...) nem vennének részt a képalkotásban, azzal csökkenne az objektív látószöge, vagyis ''változna a fókusztávolság''. Ennek ellenére én eddig ilyet nem tapasztaltam, és ti? -
zsiga667
addikt
válasz
csiga997 #764 üzenetére
A pro gépeket nem azért veszik, mert sokkal több bennük a ''feature'', hanem mert gyorsabbak, erősebbek (ha valakit fejbevágsz vele, a gép lesz a ''győztes''...
), nehezebbek, időjárásállóak, stb.
Egy 350D majdnem mindent tud amit a 20D vagy akár az 1Dmk2, a különbségek a felépítésben és a sebességben vannak. -
zsiga667
addikt
Nem tartottam meg azokat a képeket, egy riporter ismerősömnek csináltam (az ő gépével), mert el kellett mennie valahova 1-2 órára.
De itt találsz ilyen képeket: Bővebben: link, Bővebben: link -
zsiga667
addikt
Nem épp a 100-300-ra gondoltam, bár az se csúcskategória. De próbáld ki egy boltban, ha elégedett vagy a minőséggel akkor vedd meg. Én csak annyit mondok, hogy próbáltam 70-200/2,8 L IS obival az eredeti Canon 2x extendert, 1dMK2 vázon, és nem volt tökéletes a képminőség... (Persze nagyon jó képet csinált, de látszott a különbség.)
A mélységélesség talán a telekonverterrel kisebb, de nem jelentős a különbség. (Ha jól emléxem, erre nem nagyon figyeltem, az élesség érdekelt elsősorban.) -
zsiga667
addikt
A Canon extenderek csak néhány L-es obival működnek, a ''sima'' obikkal nem. (Egyszerűen nem lehet rátenni az obira, mert kiáll egy lencsetag az elejéből, ami összeérne az obi hátsó lencsetagjával.)
1,4x:Bővebben: link, 2x:Bővebben: link
Az 1,4-es extender 1 értékkel csökkenti a fényerőt, a 2-es 2-vel.
Az összes EOS váz f5,6-ig tud AF-t használni, kivéve az EOS3 (és talán az EOS1V is), ami f8-ig, így könnyen kiszámolható hogy melyik obi+extender párosítás alkalmas még az AF-ra.
A más gyártótól származó telekonverterek (Tamron, Kenko, stb.) általában rámennek minden obira, de ha valami olcsó gagyi zoomobira akarjátok rátenni, nem lesztek elégedettek a képminőséggel... -
zsiga667
addikt
-
zsiga667
addikt
Remélem zsír lett. -
zsiga667
addikt
válasz
biggamer #704 üzenetére
Nem, szerintem sokan kíváncsiak hogy mit is tud egy ilyen Sony. Csak halkan mondom, de szerintem többeknek érdemes lenne elgondolkodni egy olyasmi gépen a 300D/350D/D70 helyett...
Meg ahhoz hogy jó társaságban fotózzunk meg dumáljunk, nem kell SLR, szóval szeretettel várunk. -
zsiga667
addikt
Már én is gondoltam rá, jó lenne, főleg ha be tudnánk fűzni MLacát is, nagyon meglesném azt a Sigma 50-500-at.
És ha már ez szóbajött, akár egy PH!-s közös fotóstúra is jó lenne, mert mégiscsak jobb többen menni fotózni, nem kell mindenkinek minden cuccot cipelni, több hely marad a söröknek. -
zsiga667
addikt
válasz
balage1551 #596 üzenetére
Canon 100-300? Ha messze van a ''célpont'', akkor kellhet a 300-as tele, és ha jók a fények akkor elég lehet az 5,6-os fényerő.
Makrózáshoz meg veszel hozzá egy közgyűrűt, az kb. 10k.
Vagy ha ez drága, akkor valami olcsóbb 300-as telezoom, pl. a Sigma amit említettél. Az elforduló frontlencse ne zavarjon, az lesz a legkisebb gondod (polárszűrő nélkül is lehet élni...), inkább az AF sebessége miatt aggódnék a helyedben...
-
zsiga667
addikt
Ismeri valaki a 70-200/2,8 EX Sigmát? Mennyire jó a képe 2,8-on? (Canon 70-200/4L helyett lenne, és a 2,8-as Canonra valószínűleg még egy ideig nem lenne pénzem...)
-
zsiga667
addikt
válasz
Kalandor #527 üzenetére
Hát ja, ezért utálom az aprónetet... Nézz körül esetleg az Indexen, én ott vettem a gépem.
Egy kis info az FD-obikról mindenkinek:
Bővebben: link -
zsiga667
addikt
100-400 L IS USM:
''Gagyi'' obikhoz képest jó a képe, de aki pl. 70-200L-hez van szokva az már talál benne hibát. Egy fix 400-ashoz hasonlítva meg aztán főleg. Tehát igényes amatőrnek és ''csóró'' riporternek tökéletes, de ne ezzel akarj a NatGeo-ba madarat fotózni.
Ja, és tolózoomos (asszem így hívják...), vagyis nem tekergetni hanem húzgálni kell, engem iszonyatosan irritál. Inkább Sigma 80-400 EX OS USM.
Egy kis olvasnivaló: Bővebben: link
A nagylátót nem ismerem. -
zsiga667
addikt
A 100-400-nak állítólag elég ratyi a képe, és még drága is, akkor inkább a 80-400-as Sigma. A 3 Canon szupertele iszonyatosan drága, annyim tuti nem lesz rá.
100-300 + 1,4x konv jól hangzik, de nem egyszerűbb inkább a mostani obimhoz venni egy 2x extendert?
Amire gondoltam még, hogy egy menetátalakító + egy régebbi nagytele, Nikon vagy valami Zenithez való. -
zsiga667
addikt
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Meg tudja valaki mondani, hogy lehet legolcsóbban (de azért még viszonylag jó minőségben, lehetőleg 5,6-os fényerővel, de végülis az f8 se nagy gáz, max. rászokom a manuális fókuszra vagy veszek egy EOS3-at) kb. 400mm-es fókuszt összehozni egy 300D-hez? Mert a mostani 200mm kevés madarazni.
2x extender a 200-as obihoz, vagy valami más ötlet? -
zsiga667
addikt
Én pedig ezt: Bővebben: link
Kicsit drága (használtan 150k körül beszerezhető), de szvsz megéri. Nemsokára nekem is lesz egy. -
-
zsiga667
addikt
Külső vakum nincs, nem szeretem a vakut.
Grip szintén nincs, fölösleges szvsz.
Obik: két gagyizoom, Nikkor 28-80G f3,5-5,6 és 70-300G f4-5,6.
Polárszűrőt nem tudnék használni a jelenlegi obijaimmal rendesen, másra meg nincs szükségem, utómunkával minden megoldható.
Memória? 400-as és 800-as Fujicolor Press színes negatív. -
zsiga667
addikt
Nekem jobb az USA, mert épp van kint ismerős (nyár elejéig, remélem addigra összejön a lé a cuccra, addig meg álmodozom...
), a 8% vám annyira nem vág falhoz (legalább ennyivel olcsóbb is ott, vagy inkább még többel), a 25% áfa-t viszont nem tudom visszaigényelni, mert sajnos apámék cégénél a pénzügyesek azt mondják hogy nem tudják megoldani...
De ha tudsz valami megoldást hogy megússzam az áfa-t, hallgatlak.
Állványügyben sajnos éppen erre számítottam...
Az értékelést meg kösz.
[Szerkesztve] -
zsiga667
addikt
[Szerkesztve] -
zsiga667
addikt
Én a B&H-t (Bővebben: link) nézegettem, valószínűleg onnan fogok hozatni magamnak. Valahogy meg kellene oldani, hogy megússzuk a vámot/áfa-t...
-
zsiga667
addikt
Érdekelne, hogy mi a véleményetek ezekről az obikról:
Canon 17-40 f4L
Canon 24-70 f2,8L
Canon 70-200 f4L
Canon 70-200 f2,8L
Tokina AT-X 287 Pro SV AF 28-70mm f2,8
Tokina AT-X 280 AF Pro AF 28-80mm f2,8
Tokina AT-X 828 AF Pro 80-200mm f2,8
Sigma EX 17-35mm f2,8-4 IF DG Asph Zoom
Sigma EX 24-70mm f2,8 Asph DF DG Zoom
Sigma EX 70-200mm f2,8 IF APO Zoom
Sigma EX 80-400mm F4.5-5.6 OS Zoom
Előre is thx.
(Tudom hogy sok, nem is azt kérem hogy írjatok 2 oldalt mindről, csak ha valaki használta esetleg valamelyiket, az megoszthatná a tapasztalatait.)
-
zsiga667
addikt
Nehéz?
Akkor ezt nézd meg.
Aktív témák
Hirdetés
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest