- iPhone topik
- Magisk
- Mobil flották
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Huami Amazfit Bip okosóra
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Aktív témák
-
pitman
őstag
válasz
biggamer #2531 üzenetére
Tudásában természetesen igen, hiehetetlen módon paraméterezhető és eltalát az a gép, de a képminősége (ami ugyebár elsődleges lenne, főleg magas érzékenységen), hát hogy is mondjam.... Nekem nem kellene. Persze ez erősen szubjektív dolog, nekem nem jön be a rajtalanság érdekében gyártott agyonszűrt kép. Szerintem és ez megint teljesen szubjektív dolog, tökéletesen felesleges volt 10 megapixelt rápréselni ilyen áron arra a szenzorra, arról nem is beszélve, hogy ez már az objektívek oldaláról is óriási kihívást jelent.
Az igazi gép szerintem a d200 és a 30d keresztezése lenne: paraméterezhetőség, vakuvezérlés a Nikonból, szenzor és képfeldolgozó rész a Canonból -
pacorro
aktív tag
válasz
biggamer #2463 üzenetére
Én biztos nem vennék objektívet magyar fotósújságok alapján.
Mivel a hazai forgalmazóktól kapják a tesztelendő dolgokat, nagyon rosszat nem illik róluk írni. Fogalmazzunk így: a pozitív tulajdonságait emelik ki az obinak.
Inkább kézbefognám a jelölteket, megnéznék jó sok tesztképet, elolvasnék sok user review-t, és az alapján döntenék.
A Foto Art elég erősen Canon és Sigma bérenc, a FotoVideo színvonala a béka segge alatt van, a Mozaikban és a Zoomban nincsenek igazi tesztek. A Digitális Fotó nagyon büszke rá, hogy független, de még ott sem olvastam olyan nagyon rosszat semmiről. Szóval csak a saját tapasztalat. Attól még lehet rossz, hogy három újságban is ajánlják. -
sszever
őstag
válasz
biggamer #2475 üzenetére
Internetből mindent megtudsz, több, független forrásból, szakmailag nemzetközileg elismert teszteket olvashatsz, és még sorolhatnám.
A magyar sajtó egyes résztvevőinek pártatlanságáról nem vagyok meggyőzve, ugyanakkor sokszor a tesztjeikben nem veszik a fáradtságot az angol vagy német nyelvterületről vett részletek átfogalmazására sem. (egyik másik megjelent ''saját tesztjük'' olyan ismerős volt, s szinte szószerint ugyanazt írták le, ennyi véletlen nincs)
-
hali01
őstag
-
sakál
tag
válasz
biggamer #2434 üzenetére
A számok a képméret (jelen esetben a CMOS mérete!), és a leképezengő tárgy méretének az aránya. Azaz: azt mutatja, hogy a képfelfogó méreténél hányszor nagyobb tárggyal lehet teljesen még kitölteni a képmezőt. A kifejezetten macró célra gyártott (fix gyújtótávolságú) objektívek általában tudják az 1:1 arányt. (tehát a képérzékelővel azonos méretű tárgyak méretazonosan lesznek leképezve), de evvel ne törődj, hisz itt egy standard alap zoomról van szó. A többi alapzoomhoz képest csak annyi a külömbség, hogy az objektívtubus (és reméljük - a lencsekorrekció) lehetővé teszi igen kicsi tárgyak stb, közeli fényképezését.
-
sakál
tag
válasz
biggamer #2431 üzenetére
Én egyáltalán nem úgy látom, hogy a Canon lenne a jobb.. A makrós képek becsapósak, mivel a Canon egy rekesszel gyengébb, így nagyobb teljes nyílásnál a mélységélessége.Más tesztek is engem igazolnak. Persze a Sigma ''fapados'', nics USM és képstabiklizátor. Viszont ha sok makrót akarsz készíteni, akkor nem is lesz rá szükséged. Az árukat is nézd meg..
-
Pompi
nagyúr
válasz
biggamer #2391 üzenetére
Lehet, hogy én vagyok a maradi, de én szeretem ha minden a maga helyén van, tehát azt látom, hogy új hozzászólások vannak az Objektíves topicba akkor nem arra számítok, hogy képeket mutogató és kritizáló postok lesznek azok, főleg ha ennek van egy külön topic... bocs
Objektív tesztek vagy objektívek minőségét bemutató képek az más tészta, de itt korántsem erről van szó, és ezzel nem a képet akarom véleményezni, jópofa kép csak szvsz nem ide való és csak azért bátorkodtam ezt jelezni, hogy ne legyen már ebből rendszer ha egy mód van rá. -
flugi
tag
válasz
biggamer #2377 üzenetére
még a télen készült a nagy részük, látszik is a hó. Bizony munkaidő utáni
szürkületben ISO 1600-ra is fel kell menni. Ettől kicsit zajos lesz, bár én szeretem a zajt.
Ami miatt még rosszminőség érzése lehet az embernek, az a tükörobi bokeh. Ez nem tele kerek folt, hanem karika alakú lukas folt. (érdemes megguglizni a bokeh és a mirror szavakat ezügyben) Ezt sokan nem szeretik, én ezt is szeretem, amolyan dokumentarista íze lesz a képnek.
Amikor kisüt a nap, ISO 500 is elég, olyankor baró képeket lehet csinálni, nézd meg a csuszkát. Azon nincs zaj. -
flugi
tag
válasz
biggamer #2307 üzenetére
madarászni legolcsóbban ruszki M42 tükörobival lehet (500mm). Fogod a Canon/Nikon/bármi - M42 konvertert, rátekered a tükörhordót, és napos időben kézből lősz kb 1/500-as záridővel, 8-as (kicsit drágábban 6.5-ös) blendével, manuálfókusszal(!), mélységélesség nélkül. Így a kezedben kb 2 kiló van összesen.
Egy tisztességes lencsés böszmeobi hatkilós monstrum, amitől még jobban remeg a kezed, és még rövidebb záridő kell, igaz azok már F4 kivitelben is kaphatóak, kábé 10x annyiért, mint a tükörobi.
Egy szopacs van csak a tükörobival: túl széles, és a 350D-re nem tudod feltenni, mert annak jól kilóg a rendszervakuja. Ezért aztán legfeljebb közgyűrűvel lehet használni (!!) ami ugye elveszi a végtelenfókuszt elvileg, de több tükörobi túltekerhető, ha meg mégsem, akkor meg elveszik a végtelen, na bumm, 40 méterig így is éles, messzebb meg már minek madarásznál.
Nekem D70 van (ahogy a topikot lesem, főleg Canonosok vannak, jövök kivételnek), ilyeneket csinálgattam: [link] -
-
Dtomi
őstag
válasz
biggamer #2307 üzenetére
A madárfotózás az egyik legkeményebb dió ami a fotózás technikai felszerelését illeti.
1. Ha 200 mm es obit akarsz venni az nem elég ha nem sátorból fényképezel.
2.ha sátorból fényképezel kéne a HSM motor mert a sima motoros az hangos (nem fog elriadni a madár csak oda fog figyelni és az látszik a képen de nagyon) viszont lessátorba nem kell képstabilizátor.
3. Ha nem lessátorból akarsz fotózni akkor ahogy írtad kellene közgyűrű a közgyűrű kis súly (egy 300mm+TC20 súlyban összehasonlíthatatlan különbséget jelent egy 600mm-es teléhez képest, ezért sokszor még azok a profik is megfontolják a használatát, akiknél nem is annyira az ára a szűk keresztmetszet)
- olcsó (ha kiszámoljuk, h. egy 300mm nagy fényerejű obj + TC20 ára hol van a fix 600mm-es obj.-hez képest, akkor ennyi is elég...)
- kíváló módja ''feltuningolni'' meglévő optikánk teljesítményét
Hátrányai:
- képminőség romlása (mindig jelentkezik, azonos szériájú objektív+konverter páros használatával kisebb hatású)
- fényveszteség (lásd: fenti táblázat)
- esetleg az AF nem fog működni ( a profibb darabokat úgyis a nagy fényerejű optikákhoz fejlesztik, így ott ált. működhet még az AF, az amatőr szetteknél viszont gyakran találkozhatunk ezzel a kompromisszummal)
- sötétebb keresőkép (szintén a fényerőveszteségből eredően természetesen ez is változik) viszont egy nagy fényerejű objektív [link] dupla annyiba kerül mint egy kisebb [link] fényerejű ugyan olyan objektív. Ugyen ez képstabival [link] már elég borsos, szóval a madárfotózás az kemény dió.
4. Makrózni szinte bármelyik objektívvel tudsz csak közgyűrű kell ide is [link] de ehhez azért már elég elvetemültnek kellett lennie a készítőnekremélem tudtam segíteni azt meg meg kell fontolni, hogy a képstabilizátor mennyire fontos ha arra a +1 vagy 2 Fé-re lenne pont szükséged ami 200mm en vagy szorzóval akár 400-on talán 1/3 Fé re csökken akkor már vagy sötétedik vagy nagyon rosszak a fényviszonyok, ilyenkor annyira gyorsan változik a fényerősség, hogy úgyse tudsz olyan kompozícióra várni amilyet szerettél volna ha meg világos van és tudsz rövid zárral fotózni akkor meg teljesen mind1 IS-es vagy nem vagy viszel magaddal 1 8ezres monoprod manfrotto állványt.
[Szerkesztve] -
pitman
őstag
válasz
biggamer #2307 üzenetére
Ha az IS, USM és az átfogás is fontos, akkor csak az általad kérdezett Canon marad.
A korábban említett Sigma meglepően jónak tűnik a tesztek és az általam eddig talált vélemények alapján.
A HSM nem hinném hogy hártány lenne, kicsit lassabb és hangosabb a fókusz.
A ''makroja'' kb hasonló kategória lehet, mint a kit obié, közelképekhez valószínűleg jól használható.
A Sigma esetén egyedül az jelenthet kisebb problémát, hogy 2,8-on kicsit lágy, de rekeszelve jó, illetve annyit olvastam még róla, hogy 35mm alatt, nyitott rekesznél hajlamos pontatlanabbul fókuszálni (pontosabban csak nyitott rekesz mellett látszik a hiba).
Nálam is képbe került, mert összességében kellemes darabnak tűnik. -
sakál
tag
válasz
biggamer #2307 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy - amatőr szinten - megúszhatatlan egy jó alap zoom.
Az összehasonlított két objektív esetében a Sigma nem közelít a Canonhoz, hanem - optikai szempontból - lényegesen jobb! (fele árért) A külömbség a Canon javára, hogy USM-el, ill. képstabilizátorral rendelkezik.(ezért is ilyen drága) Az USM hasznos dolog, de nélkülözhető. Ugyanígy a képstabi is, főként ebben a gyújtótávolság tartományban.
Az éles tiszta kép viszont kevésbé nélkülözhető, legalábbis az én nézeteim szerint.A kérdéseidre:
- A Sigma macró állásban is használható, arra is korrigált.
- HSM nélküliekben is van autófókusz, csak lassabb. Makrózásnál egyébként sincs(többnyire) szükség az autófókuszra.
- A 4/ 70-200 nagyon jó választás, ha van rá pénzed.
- Az IS USM objektívek általában drágák, még azok is - mint ahogy a példa mutatja - amelyek optikailag nem a legjobbak..
Én három objektívet ajánlanék(egyelőre):
Sigma 2.8-4/ 17-70, Canon 4/ 70-200, Tamron 2.8/90 macro -
sakál
tag
válasz
biggamer #2303 üzenetére
Nem ajánlanám. Elég gyenge a felbontása, ráadásul a szélek felé rohamosan romlóan.
A kromatikus aberrációja(színi hiba) egyenesen sz..r. Helyette ajánlanám a Sigma 17-70/2.8-4
objektívjét. Viszonylag olcsó széria, és mindenben felülmúlja a másikat. (igaz, nem USM)
Itt a Canon tesztje: [link]
[Szerkesztve]
Ez pedig a Sigmáé: [link]
[Szerkesztve] -
And
veterán
válasz
biggamer #2303 üzenetére
Hi! Említve volt már e topikban pro (a tartomány elején nagy látószög, hatásos IS, gyors USM, belső élességállítás) és kontra (pl. relatív gyenge fényerő) vélemény is, annyira nem fikázták
. De ha nagyon érdekel, egyszer meg is mutathatom, úgyis itt a szomszédban laksz..
-
csiga997
őstag
válasz
biggamer #1002 üzenetére
Az ilyen kis asztali állványokból még mindig a Manfrotto 709 a legjobb.
Bővebben: link -
zsiga667
addikt
-
bitfarkas
őstag
válasz
biggamer #824 üzenetére
Az általad meagadott linken egyébként van egy összefoglaló táblázat is Canon AF obikról készített tesztek összegzése, nem tudom felfedezted-e? Bővebben: link
-
bitfarkas
őstag
válasz
biggamer #824 üzenetére
Ez valóban tanulságos teszt, nem igazol néhány közszájon forgó feltételezést. A 100 mm körüli tartományban a Sigma 105-ösét istenítik, itt a legrosszabbul teljesít a Canon, Sigma Tamron hármasból. És a kicsit lesajnált Tamron meghökkentően jó eredményt produkál nem csak a kép középső részén, de a széleken is!!
Az is beigazolódott, hogy 22 blendeérték alá nem igen érdemes szűkíteni, mert amit nyer az ember a mélységélességben, elbukja az abszolút élességben. Érdekes még, hogy a teljesen nyitott blendénél is elég gyenge a lencsék rajzolata, lehet a nagy fényerő ahhoz kell, hogfy leszűkítve legyen tökéletes? -
Ryu77
aktív tag
válasz
biggamer #805 üzenetére
Ja ertem.
Csak nem talaltam kifejezetten digitalis fenykepezos topicot csak azt ami a kepekkel foglalkozik,azt emlitetted Te is.A bill kiosztasom is angol eyert nem is tudok nagyon keresot hasznalni...Format C
Zsiga667->A 36-108 a gepemen van. 3X zoom.Ez egy 2.1Mp-es gep.Bar ezt gondolom tudjatok.Az normalis h ha zoomot hasznalok akkor romlik a kepminoseg? -
zsiga667
addikt
válasz
biggamer #763 üzenetére
Előre szólok, nem akarlak fikázni/leugatni/stb.
''A szûk rekesznyílásnál a lencsék külsõ része nem vesz részt a képalkotásban.''
Eddig is az volt a véleményem hogy ez a Digitális Fotó Magazin egy mindenféle szakmai hozzáértést nélkülöző kommersz szar, de ez a mondat fáj.
Ha rekeszelésnél az objektívek ''szélei'' (nem tudom hirtelen jobban megfogalmazni, bocs...) nem vennének részt a képalkotásban, azzal csökkenne az objektív látószöge, vagyis ''változna a fókusztávolság''. Ennek ellenére én eddig ilyet nem tapasztaltam, és ti? -
zsiga667
addikt
válasz
biggamer #704 üzenetére
Nem, szerintem sokan kíváncsiak hogy mit is tud egy ilyen Sony. Csak halkan mondom, de szerintem többeknek érdemes lenne elgondolkodni egy olyasmi gépen a 300D/350D/D70 helyett...
Meg ahhoz hogy jó társaságban fotózzunk meg dumáljunk, nem kell SLR, szóval szeretettel várunk. -
lesaux
veterán
-
lesaux
veterán
válasz
biggamer #689 üzenetére
Egyszerűbb lett volna ezt az egyet belinkelni (Bővebben: link), innen elérhető az összes, sőt még több is. És tényleg sok mindent elárulnak az obikról.
-
steveetm
őstag
válasz
biggamer #675 üzenetére
Ofkoz be van foglalva, pénteken 5 percenként hívogattam a tripontot, de végülis nem érkezett meg( 2kor aztmondta még próbáljam késöbb, lehet hogy jön, de utána már nem vették fel). Majd hétfőn.
Egyébként tök érdekesek ezek a canon obi árak. Elkezdtem utána telefonálgatni, hogy mégis mi merre hogy, több nagykerrel is beszéltem, az árak nettó 110-150(százötven) között mozogtak. Nagyker. A legvicccesebb az volt, mikor találtam egy kiskert, akinek elötte beszéltem a beszállítójával, és olcsóbb volt bruttóban mint a nagyker nettóban. Hát hmmJa igen, és mindenki min. 2-3 hétre mondta ezt az obit, hogy _lehet_ hogy lesz, most canonnak sincs mo.-n raktáron. Tripont biztosra mondta, ha pénteken nem, jövőhéten érkeznie kell.
Üdv.: steveetm
[Szerkesztve] -
csiga997
őstag
válasz
biggamer #655 üzenetére
Áfa-visszatérítés, egészen pontosan. However, amióta egy brancsba tartozunk (EU) erre nincs lehetőség.
Különben pedig, amikor visszaigényled az áfát az egyik országban, azzal egy időben be kéne fizetned a célország (Mo.) Áfá-ját is. Tehát, visszakapsz 14%-ot, majd pedig befizetsz 25-öt..(Persze, a gyakorlatban ez sosem volt így.)
-
lesaux
veterán
válasz
biggamer #653 üzenetére
Bécs a határhoz közelinek számít? Ott annyi bolt van, mint a rohadás. Csak nehogy úgy járjál, mint mi. Némettudás nélkül elindultunk Bécsbe, és kiderült, hogy a bolt fizikailag nem is létezik, csak postázást vállal.
Egyébként Németországban még olcsóbbak a cuccok, de a jenkiknél a legolcsóbbak. Ezt nézd meg, aztán szorozzál és irigykedj: Bővebben: link
Nem tudok róla, hogy valamit visszaadnának a határon, de ha igen, akkor megyünk mi is. -
And
veterán
válasz
biggamer #641 üzenetére
Az első kérdésedet nem nagyon értem (mivel linket beszúrni tudsz, már láttam
). Másodikra: tudok neked ilyen képeket küldeni, vagy ftp-re feltenni. Ebbe a topicba inkább nem raknék, de a 'digit. fényképeim'-be már több képet belinkeltem, amely a 75-300 -assal készült, 300mm-es fókusszal. Az átméretezés - kicsinyítés - miatt azok nem annyira szörnyűek, teljes méretben annál inkább (persze ez relatív). A 300D egyik ismert bugja, hogy a maximálisra nagyított - amúgy éles - képrészletek az lcd-n nézve kissé homályosak. Ha 300mm-es állásban készült képeket nézek vissza rajta, teljesen megrémít, hogy mennyire életlenek..
-
fokukac
nagyúr
válasz
biggamer #641 üzenetére
itt a link :
Bővebben: link
egyébként az EF 100-300 az canon. -
And
veterán
válasz
biggamer #637 üzenetére
Hogy be kell-e szorozni az obi fókuszértékét az effektív kisfilmes értékhez, az attól függ, milyen gépre teszed. Mivel a 75-300 USM nem EF-S sorozatú, ezért nem csak APS-C méretű - 22.7x15.1 mm - szenzorral felszerelt (pl. 300D, 350D, 20D) vázakra tehető fel, hanem teljes, 24x36 -os szenzorméretű digitális, vagy akár filmes gépekre is, ha azokon EF-csatlakozás van. Ha a kisebb érzékelőméretű vázra teszed, akkor szorozni kell 1.6-tal (a képkivágás miatt), egyébként nem. Az EF75-300 IS USM objektív betűjelzései:
- IS: optikai képstabilizátor (szvsz. nagyon hasznos dolog),
- USM: ultrasonic motor, bár ebben a típusban az egyszerűbb felépítésű micro-USM van, nem a jobb fajtákon található ring-USM, így autofókusznál nem tekergethető a fókuszgyűrű (nincs FTM). Gyorsabb és halkabb, mint a sima DC-mikromotor.
Fotós kisszótár: Bővebben: link.
Nekem van egy IS-nélküli EF75-300 USM objektívem, de sajnos tényleg nem egy csúcs. Több fórumban is írják, hogy a képe nem túl kontrasztos, és 200mm felett 'lágy', azaz kissé életlen. Ezeket én is megerősítem, tényleg olyan. -
fokukac
nagyúr
válasz
biggamer #611 üzenetére
az 50-es 29e Ft volt, és új. olcsó, de mindenki dícsérte...
a 100 mm-es használtan 79e Ft volt.
ha minden igaz, holnap meglesz a 17-40-em is...
kíváncsi vagyok... azért általános felhasználásra jobb lesz, mint ezek.
tegnap előtt egy esküvőn voltam, és több száz képet csináltam... azért sokszor igencsak helyezkednem kellett, hogy beférjen a téma a képbe... -
fokukac
nagyúr
válasz
biggamer #572 üzenetére
a lehelet mindig tartalmaz zsirt...
kiveve, ha gumikesztyut hordasz a legzojarataidban...
de szvsz terjunk vissza az objektivekhez...
mi a velemeny a Tamron 17-35-os optikarol?
Azt hallottam rola, hogy ''majdnem '' olyan jo, mint a Canon 17-40 L...
es mindezek mellett nem 730 euro, hanem 450...
valaki hozzaerto? -
csiga997
őstag
-
csiga997
őstag
válasz
biggamer #453 üzenetére
Van a vignettálás és van a light-falloff (bár biztos van magyar nevük is). A hatásuk egyforma (sötét képszélek), de az okuk nem. Az előbbi esetben valami ojjektum egyszerűen kitakarja a kép sarkait, pl túl vastag szűrő(k), helytelen méretű napellenző, stb. A helyzet a rekeszelés mértékétől függően romlik. (Kisebb rekesz -> nagyobb mélységélesség -> jobban látszik a ''tárgy'' körvonala a képen.)
A light-falloff pedig az objektív (elsősorban nagylátószögűeknél) felépítéséből adódó fényveszteség, ami szintén a kép sarkainak elsötétülésével jár. Ebben az esetben viszont a rekeszeléssel a helyzet javul. (Szűkebb rekesz -> nagyobb kivilágított fénykör -> egyenletesebb fényeloszlás a sarkokban.)
A te kérdésedre visszatérve, valószínüleg az első esettel állsz szemben, amikoris a telekonverter maga kitakarja a kép széleit. Fontos tudni, hogy többnyire ezekkel az objektív elejére csavarható telekonverterekkel csak az objektív tele állásánál kapsz elfogadható képet. (De lehet, hogy még ott se.) Tehát az nem működik, hogy pl. egy 35-200-as objektívre rátekersz egy kétszerezőt, majd így próbálsz mondjuk 135x2=270 mm-es gyújtótávot elérni. Tehát, vagy leszeded a TC-t vagy pedig 400mm.
Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 3340 Core i3-4005U CPU hibás laptop
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Plus - Black - Használt, karcmentes
- Eladó megkímélt állapotban lévő Xiaomi 12T Pro 8/256GB / 12 hó jótállás
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest