- Mobil flották
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
Aktív témák
-
And
veterán
Annak az EF-S 10-22 USM-nek a képe nekem nagyon tetszik, de sajnos annyira pofátlanul drága (a hazai árát meg se merném saccolni), hogy a közeljövőben nekem biztos nem lesz ilyenem
. Néhány tesztkép: Bővebben: link.
A Sigma 10-20 mennyiből jöhet ki? -
csiga997
őstag
Nem egészen. Léteznek zselatin szűrőtartók amit az objektív elejére szerelhetsz, ugyanúgy, mint mondjuk egy cokin-t. Maguk a szűrők négyzet alakúak, ~0.1mm vastagok és többféle méretben készülnek.
Amúgy általános amatőr gyakorlatban kevés előnyt jelent beruházni egy ilyenbe, a luxusigényűeknek viszont ez az alap. -
csiga997
őstag
Hát, azért ez egy igen hevenyészett lista, és nem is mondanám mindegyikre, hogy ''legjobb''. A B+W tényleg jó, a Hoya + Cokin inkább középmezőny, a Zeiss meg már csak 1 márkanév. Én rávenném a listára a Nikont és a Canon-t is mindenképp, zselatinosnál pedig a Lee és a Kodak az igazán etalon.
-
Zordkaszás
senior tag
Hát tányleg nincs tele ilyen-olyan bevonatú és anyagú lencsékkel.
Bár szerintem az f/5.6-ot 400-on nem lehet akármilből kihozni
Olvasgattam (magamtól eszembe sem jutott).
Tömör vélemény a ''tesztek'' alapján: egy olan objektív ami mindig benne lehet a táskában. És inkább oda való mint a szekrénybe
Bővebben:
- éles képek (nagyobb zoomnál persze állvány!)
- tele állásban csekály mártákű kromatikus aberráció
- repülő madarakhoz már lassú, de egyébként elfogadható AF.
- ár/teljesítmény mindenhol kiválónak (5) minősítve, összességében pedig 4-4/5 értékelést kapott.
Még meggondolom. -
Zordkaszás
senior tag
Bővebben: link
Ha már gyűjtögetés meg minden.
Tokina objektívekről vélemény? Fenti linken látható eszköz elég baráti áron kapható -
detri
aktív tag
Ehh...
Ha jól tudom még nem hogy nem használtál, nem is fogtál ilyen objektívet. Hogy lehet azt mondani rá, hogy szar???
Na mindegy, nem akarok kardozni a 28-135 mellett. Persze nem egy L obi, de azért nagyon korrekt. Igaz, hogy manapság L obi alatt 'ciki' megjelenni (persze ez nem igaz, de tényleg majdnem mindent fikáznak, ami nem L), de egy-két éve, mikor én vettem, az index objektív tesztek fórumán egy általánosan elismert obi volt, ami igaz, hogy nem pengeéles, de nagyon jó.
Bővebben: link
''If you are looking for a good value 28mm-something zoom lens and your budget limits you to the Canon EF 28-135mm f3.5-5.6 IS USM Lens' price range, look no farther. The Canon EF 28-135mm f3.5-5.6 IS USM Lens provides a great focal length range, reasonably sharp images and IS at a decent price point and in a relatively small package. This is a very popular lens - and for good reasons.''
A 28-75 Tamron valóban élesebb képet ad. Cserébe rövidebb, és nincs IS.
Objektívvásárlás = kompromisszumok közti lavírozás. -
csiga997
őstag
Ja, vagy úgy. Hát, igen, van olyan is Bővebben: link
Mondjuk, azt azért tegyük hozzá, hogy a garancia is ''tengeren túli'' hozzá, persze abból a cca 130k kölönbségből még ez is kijáccik... -
lesaux
veterán
Ezt az egészet már egyszer begépeltem, csak idejött a gyerek, és nyomott egy escape-et.
Szóval. Mire kell 10-20 mm? Az már halszem, nem?
Azt tudja valaki, hogy az objektívgyártóknak miért olyan nehéz megoldaniuk, hogy a fókusztávolság növelésével ne csökkenjen a fényerő? Tehát pl. 50 mm-nél tudnak 1,8-as fényerőt produkálni, akkor 300 vagy 800 mm-nél miért nem? Mi a technológiai akadálya?
Ha 1,4-szerező vagy 2-szerező konvertert használok, miért csökken a fényerő? És mennyire? Simán a rekeszértéket be kell szorozni a konverteren látható értékkel? Tehát pl. 4,5-ös érték esetében a konverterekkel 6,3, illetve 9,0 rekeszértéket kapok? -
zsiga667
addikt
A 100-400-nak állítólag elég ratyi a képe, és még drága is, akkor inkább a 80-400-as Sigma. A 3 Canon szupertele iszonyatosan drága, annyim tuti nem lesz rá.
100-300 + 1,4x konv jól hangzik, de nem egyszerűbb inkább a mostani obimhoz venni egy 2x extendert?
Amire gondoltam még, hogy egy menetátalakító + egy régebbi nagytele, Nikon vagy valami Zenithez való. -
Badb0y
addikt
Vazze, ennyire még régebben nem ugattad le.
Ebayen rendelt már vki obi-t? Mert ez nagyon fajának tűnik: Bővebben: link -
zsiga667
addikt
Én pedig ezt: Bővebben: link
Kicsit drága (használtan 150k körül beszerezhető), de szvsz megéri. Nemsokára nekem is lesz egy. -
Pompi
nagyúr
ImageTank-ot ne,m használtam, és igazán csak akkor van létjogosultsága, ha valaki kis memokkal dolgozgat. Nekem Kingston ElitePro szériás 1Gb-os CF-ek vannak.
Nekem 4 gigás md-m is van, mégis volt már, hogy használnom kellett
Ja...az EF 28-135 IS USM-mel kapcs. tapasztalat? Vélemény?
Képminősége elfogadható, az IS miatt imádom. Elég jó amikor 28mm-en (~45mm) 1/8-ad környékén is bemozdulás mentesen lehet fotózni, mondjuk kevés fénynél.
Eléggé közkedvelt objektív, nem véletlenül. -
Pompi
nagyúr
Ezzel a kérdéssel ugyan kicsit eltérünk a topic címétől, de hát legyen
Én használok grippet, még az előző gépemhez (D30) vettem. Imádom. Állóképek készítésénél szuper, hogy nem kell kitekerednem, csak elfordítom a gépet és ott vannak kéznél a gombok. Valahogy a nyakamban is jobban áll a gép, főleg ha vaku is van rajta, nem fordul alá. Ja és nem utolsó sorban kettő akksi megy bele.
Az obejktívparkomat már korábban leírtam.
UV szűrőt használok minden objektíven, hogy ne a front lencse karcolódjon ha történik valami, persze nem árt olyat választani amivel nem sok fényt vesztünk, a jobbak 97%+ fényátersztők. Plusz használok még polár szűrőt, ezt pl. nem nagyon helyettesíti semmilyen pc-s effekt. Ja és napellenzők is vannak.
Vakuból Canon Speedlite 550EX-et és 420EX-et használok. Egy 380EX-el kezdtem, azt cseréltem 420-ra, aztán szerettem volna upgradelni az 550-re, de mivel a két vaku tud egymással kommunikálni és ezzel elég jó dolgokat lehet művelni megmaradt a 420 isMajd ha megszorulok akkor eladom. A vakukhoz vannak kölönböző soft boxok, saját készítésü és vásárolt is.
Memóriából van bővende ha az sem lenne elég van egy Vosonic image tank is.
Mondjuk az esetek nagy részében raw-ban fotózok.
Használok még zsinóros kioldót. Egy jó állvány viszont még hiányzik, de már kinéztem az áldozatot. Amihez eddig kellett arra volt egy egyszerübb darab.
Van egy jókis fotós hátizsák is amibe mindez flottul belefér
Ja és hozzáteszem, hogy ez kb. 3 év termése, tehát nem egyszerre kellett megvennem.Valamint ha nem is ebből élek, azért a cuccok nagyrészét sikerült a fotózással kitermelni, különben tuti nem tartana itt a felszerelés. És hát ez van, de nem magyarországi beszerzések...
-
zsiga667
addikt
Külső vakum nincs, nem szeretem a vakut.
Grip szintén nincs, fölösleges szvsz.
Obik: két gagyizoom, Nikkor 28-80G f3,5-5,6 és 70-300G f4-5,6.
Polárszűrőt nem tudnék használni a jelenlegi obijaimmal rendesen, másra meg nincs szükségem, utómunkával minden megoldható.
Memória? 400-as és 800-as Fujicolor Press színes negatív. -
Pompi
nagyúr
Az a baj, hogy én ezt a kérdést se értem igazán, de azért megpróbálok válaszolni.
Ha távol levő tárgyat akarsz közelebb hozni, akkor kell a tele objektív. Ha nem elég nagy a teléd, akkor lehet használni telekonvertert. Ezt a váz és az objektív közé kell tenni. Azt viszont tudni kell, hogy ilyen eszköz használata képminőség romlást okoz, ennek foka természetesen függ a szorzótól és az eszköz minőségétől. Másrészt romlik a fényerő, erre nagyon oda kell figyelni, mert a vázak csak bizonyos fényerőig tudnak autómatán fókuszálni. Ez a szám a Canon D30/D60/10D/20D/300D esetében 5.6. Tehát ha ennél kevesebb fénynél nem működik az autómata fókusz. Én egy fix 4-es fényerejü obit szoktam 1.4x konverterrel használni, ez még pont jó, 2x konverterrel már nem működne.
Makró objektívet akkor használunk, ha azt szeretnénk, hogy egy nagyon kicsi tárgy töltse ki a képet. Ezekből is mondjuk kétféle létezik, az egyik fajta amelyiknél azt szeretnénk, hogy minél távolabbról tudjuk ezt megtenni, hogy ne zavarjuk meg a fotózás tárgyát. Erre van mondjuk a Canonnak a 100mm f2.8-as obejktívje, vagy a Sigmánal 180mm vagy e feletti. Az Sigma 70-210 vagy 75-300-as obijait tele állásban át lehet kapcsolni macro módba.
A másik variáció amikor úgymond szeretnénk a gépet beletolni a tárgyba, ehhez olyan objektív kell aminek kicsi a legkisebb fókusz távolsága. A legkisebb fókusztávolságra vonatkozó adatok minden opjektívnél fel vannak tüntetve. A Canon 50mm makró lencsénél ez 23cm, a 100mm-nél 45cm. Mondjuk a 28-135mm IS USM legkisebb fókusz távolsága 50cm. Közgyűrűkkel - az objektív és a váz közé tekerhető optika nélküli darabok - lehet csökkenteni ezt a távolságot, tehát egy nem kimondottan makró objektívvel is lehet makrózni ezek segítségével. -
Pompi
nagyúr
Canon EOS 10D-t használok, a következő obikkal:
- Canon EF 50mm f1.8
- Canon EF 28-135mm f3.5-5.6 IS USM
- Canon EF 70-200 f4 L
- Canon EF-S 18-55mm f3.5-5.6
(ritkán használok nagylátőszöget, ezért nekem erre ez a minőség megteszi, a Sigma 18-50 DC nem volt szimpatikus, ezért megoldottam, hogy az EF-S kitobi rámenjen a 10D-reBővebben: link)
Meg van egy Kenko Pro 300 1.4x konverterem.
[Szerkesztve] -
Pompi
nagyúr
Nehéz?
Akkor még nem volt Canon 100-400 vagy Sigma 50-500 a kezedben
Na azok nehézek
Meg ez is ittBővebben: link
De amúgy a 100-300 jobb széria mint a 75-300-asok.
Aktív témák
Hirdetés
- DELL PowerEdge R440 rack szerver - Silver 4114 (10 mag/20 szál, 2.2/3.0GHz), 64GB RAM,199990Ft +ÁFA
- Csere-Beszámítás! Playstation 5 Slim Digital edition! OLVASS!
- Samsung Galaxy A16 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone 11 Pro Max 12 hónap garanciával
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest