- Yettel topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One mobilszolgáltatások
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
Aktív témák
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
biggamer #4924 üzenetére
Találtam egy ilyen obit: Sigma 28-300mm F3.5-6.3 DG MACRO kb. olyan árban van mint a 18-70-es. Nagyon jól hangzik ez a 28-300mm, de itt meg gondolom fényerő problémák lennének. Gyanús, hogy a google csak árlistákat dobott ki, míg a 18-70-esre keresve csomó fórumot, tesztet, stb találtam.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
biggamer #4919 üzenetére
Igen, köszönöm, a tesztet megnézve nagyon jónak tűnik. Azthiszem beruházok egybe, a kitobi helyett. Ha jól látom, makrón kívül is jobb képminőségem lesz Ezt árban el tudom érni. Aztán később ha vázat cserélek, ez az obi jó lesz rá. Már csak egy kérdés: Ez az obi jó olyan vázra is, amiben nincs fókuszmotor? Konkrétan a D40x-re gondoltam.
-
Hydra SR
addikt
válasz
biggamer #4915 üzenetére
Mivel nettóban tudok vásárolni újonnan és olyan 72k körül láttam a legolcsóbb helyen (ez nettó természetesen), ennél többet nem szánnék rá.
Még hozzáteszel ugyanennyit és megvan a 17-40 F4L
Egyszer én is akarok egy olyasmit de amire ez kell azt nem váltja ki egy kisebb zoomátfogású és 1-fé-vel gyengébb obi, akármilyen atomkirály is a rajzolata és megtéveszthetetlen az autófókusza. Ezt két külön obival fogom megoldani. -
pacorro
aktív tag
válasz
biggamer #4765 üzenetére
Nem azt mondom, hogy rendelésre írják, és nem kérdőjelezem meg a segítőkészségüket sem, de gyakran sikerednek oda kicsit reklámízű cikkek. Persze kevés igazán objektív objektívtesztet láttam eddig, a tesztelő is ember, neki is van rossz napja, jó napja, kedvencei. A FotoArt sokszor nagyon nyíltan dicséri a Sigmát és a Canont, ha a lap hirdetéseit nézzük, akkor érthető is, miért. De természetesen ettől még lehet tényleg jó az adott objektív.
-
MLaca
őstag
válasz
biggamer #4379 üzenetére
[link]
''Verdict
Every now and then EOS, the goddess of mercy, seems to speak to the Canon lens designers and this time they listened carefully. The Canon EF 70-200mm f/4 USM L IS may well be the very best tele zoom on the market today - it is certainly the best Canon zoom lens tested locally to date. The lens was capable to deliver a near-flawless performance in all categories. The resolution figures are stunning regardless of the setting. Distortions, vignetting and CAs are nothing to worry about. The build quality is excellent with the new sealing as a another highlight. On top of that the lens now features a image stabilizer with an efficiency equivalent to 4 f-stops (at cost of shutter speed). The only heartbreaking drawback for some is the price tag which increased significantly to a whopping grand (1050€/US$) - price/performance-wise this is still very sound though.'' -
werttzui
addikt
válasz
biggamer #4392 üzenetére
Ha nem tudod kipróbállni így is úgy is lutri a kétszerezővel viszont a 2.8 egyértelműen jobban lágyul viszont naplementénél is lehet vele fotózni úgyhogy fényerő kontra képélesség döntsd el de ha nem megy akkor vegyél nikont (jó kis d200-as ill 70-200 as vr-es obi mindent visz
).
-
werttzui
addikt
válasz
biggamer #4389 üzenetére
2.8 -asa itt nem nagyon lessz senkinek különben is neked nem mindegy,hogy egy idegen ember fotóit nézed és olvasod a tapasztalatait vagy egy PH-ét az eredmény ugyan az . /nem feltétlen megbízhatóbb az egyik a másiknál /de ha neked mindenáron tapasztalat kell hát próbáld ki .
-
dorog.zultan
tag
-
zsiga667
addikt
válasz
biggamer #4075 üzenetére
Szerintem megéri a 2,8-at venni, ha 2x extenderrel is akarod használni akkor meg mindenképp. A 4L IS nem jelentősen jobb képminőségben (a gyakrolatban nem igazán lehet észrevenni a különbséget), és a stabija se jobb annyival hogy érdemes legyen azt venni, a nagyobb fényerő bőven kárpótol érte. A 4-hez nincs állványgyűrű se, ami még +40k körül van, és anélkül problémás állványról használni.
Ami a 4L IS mellett szól az az ára illetve a kisebb súly/méret. Én már csak ezért is ezt választanám, mert én nem bírok el hosszútávon egy másfél kilós objektívet kényelmesen, annyit meg nem fizetnek érte hogy kompenzálja a szenvedésemet. -
sszever
őstag
válasz
biggamer #3718 üzenetére
Ha jól emlékszem a 100-400-as canon az toló zoom-os, tehát vagy megbarátkozol vele, vagy eladod gyorsan, ha nem megy (én kipróbáltam, hát a hátamon is felált a szőr tőle). Ugyanakkor viszont a képminősége hagy kívánni valót...
70 - 200 vs 50-500-ról annyit mondanék, ha esetleg protrézás is szóba jöhet, illetve tárgyfotó, zárt helyek, kevesebb fány, akkor értelemszerűen a 70-200-as a jobb választás, egyrészt a fényerő miatt, másrészt nem hátrány a kiseb súly (hacsak nem bedobsz előtte egy spenót konzervet)
-
Dtomi
őstag
válasz
biggamer #3716 üzenetére
Hali!!!
szépen sorjában haladva a kérdésekre:
[link] #4684 től felfelé elg sok kép van mind 50-500-al
a 70-200 egy fantasztikusan sikerült obi simán veri a canon hasonló L-es méregdrága cuccait.
A madárfotózás a legnehezebb része a fotózásnak sok türelem és a legjobb technika szükséges.
Az mit jelent hogy magasabb értékek felett teljesít jobban?? Legkisebb CA f4-5.6-on van viszont a legszebb képet f8 on adja
a 70-200 követi a 17-70-t de az 50-500 is fedi. Nagy fixet??? hijj akkor jó mélyen a zsebbe kéne nyúlni!! Viszont érdemes meggondolni mit nem tudsz megvalósítani például a bigmával amit megtudnál 1 fix 400 assal árkülönbségről nem tudok nyilatkozni, itthon talán 2 milka is lehet.
Én kifelyezetten madárfotózásra vettem. De ez több szemponttól függ. Mennyire vagy megszállott és türelmes mennyire ismered a természetet. Ha ez minden megvan akkor nagyjából a 200mm is bőven elég mivel ugye ismered a természetet és megszállott is vagy tudod hol kell felállítani a lessátrat és türelmesen megvárni még a célpont elég közel jön!! csodálatos képeket lehet így látni. [link] itt.
Viszont ha ezek közül valami nem stimmel akkor kell az 50-500. Én türelmes is vagyok és nagyjából a természetben is otthon vagyok viszont csak az igazi vadmadarak érdekelnek nekem még az 500mm is kevés sokszor 1.6 os szorzó mellett!!!! Nekem nagyon kevés lett volna a 200mm még 2X es szorzóval is csak 400 és akkor már közelébe sincs a minősége a bigmáéhoz és ha jól tudom az AF is gyakrabban téved.
Ha pedig eszed ágába se jut lessátorba gubbasztani hanem inkább a cserkelést kedveled akkor a 200mm édeskevés!!!
A bigma mérete halandó fotósnak elképesztő és sokan el se tudják képzelni, hogy lehet egy egésznapos fotózást kibírni vele. Én volt olyan, hogy a siófoki wakeboard pályán állvány nélkül fotóztam 36fokban tűző napon 6órán át kéztámaszból!! 20D +markolat két aksival, csodálatos képek lettek, és utána estig úszkáltam a balcsiban. De a legtöbb ember már egy fele ekkora súlyú obira is nemet mond. a 70-200 súlyra a fele se a bigmának. 77mm es szűrő még nem veszélyes viszont 86os szűrőt nem igen kapni ha mégis inkább elmegyek az árából nyaralni.
Ha van még kérdés csak nyugodtan. -
Dtomi
őstag
-
pacorro
aktív tag
válasz
biggamer #3660 üzenetére
Én a helyedben valamelyik 70-200-at venném (Sigma, Canon), az a 320 mm ekvivalens fókusztávolság már nagyon sok tud lenni. És sokkal több célra használható, mint egy fix 300-as.
Esetleg körülnéznék a használtak között is, hátha árulnak egy Tamron 70-210/2.8-at, Tokina 80-200/2.8-at vagy Sigma 70-210/2.8 APO-t. Ezek még mindig jobbak képminőségben, mint a Bigma, árban pedig messze elmaradnak a Canon 70-200/2.8-tól és a Sigma 70-200/2.8-tól.
De a puding próbája az evés, szerintem próbálj meg kölcsönkérni pár napra egyet-egyet a felsorolt obikból, aztán könnyebben tudsz dönteni! -
ThufirHawat
senior tag
-
zsiga667
addikt
válasz
biggamer #3669 üzenetére
A fotóstalin te nem próbálgattad a 70-200-at?
Egyébként te magad is csinálhatsz egy ilyen összehasonlító képet. Fogj egy képet amit 70mm-en lőttél, rajzold be az átlóit, jelöld ki a négy szakasz (a két átló a metszéspontjuknál két-két egyenlő részre osztja egymást) középponthoz közelebb eső harmadolópontját. Kösd össze a négy kijelölt pontot, így megkapod hogy ugyanonan fotózva mi fért volna bele egy 200 (egészen pontosan egy 210)mm-es objektívbe. -
werttzui
addikt
válasz
biggamer #3661 üzenetére
vedd előbb a 70-200 at és majd jövőre ha kevés már jobban tudsz dönteni ill addig is lessz egy nagyon jó obid . Madarazáshoz 300-500 körülit nézz majd a 600-on már pici a látótér túl közel hozza a cuccot picit nehezebb vele dolgozni meg marha drága./hali 300 assal madaraz elég jó képeket csínál őis max 500 ast keres .600 fölött pedig sz.tem azok már nem mozgó tárgyakhoz valók ill hold hoz. sz.tem vedd meg előbb a sigmát aztán ha megy a fotózás jövőre legfejjebb választassz egy nagyobb fix telét . A zoom obiknak pici a fényereje .1-2 éven belül úgyis tudni fogod,hogy mit akarsz pontosan vagy ha már fix vegyél egy régi manuál obit legalább megtudod mi a fotózás full manuál módba és óccsóbban jössz ki.De neked kell döntened PIROS VAGY KÉK KAPSZULA???
-
_Gudella
senior tag
válasz
biggamer #3660 üzenetére
Akkor már elgondolkozhatsz a Canon 70-200 f2.8on, 280körül szerezhető be (nem is változat), és az a valaha készült legjobb objektívek közé tartozik. Minden állásban nagyonjó a képe, és a felépítése is tökéletes, túlél mindent. Még csakpozitív beszámolót sikerült róla olvasnom. Aztán ha meg figyelgeted a hirdetéseket, és ha van jó áron telekonverter akkor veszel hozzá. A Sigma EX 1,4x-el nagyonjó, 2x-essel nem tudom mennyire
Ez az obi tökéletes, állítólag az IS változatnak már valamivel rosszabb a képe (+5 lencsetag a képstabi miatt.. ígymár 23)
[Szerkesztve] -
gyuri10
tag
válasz
biggamer #3647 üzenetére
Ha linkelt kepeken a tavoli allatokon kivul makro kepek es gyermek portrek voltak. Makrozni sokkal olcsobban is lehet, ilyen gyermek portret zoom nelkul meg csak egy zsak nyaloka beigeresevel tudsz csinalni
Egyebkent a zoom nem csak flexibilitast ad, de 420-as telenel en mar sokszor ''eltevedtem'' azaz a targy kivul volt a latomezomon, es csak bolyongtam, nem tudtam, hogy balra/jobbra/fel/le kene mozdulnom, hogy megtalaljam. Ilyenkor zoom ki es zoom ujra be segitett egy pillanat alatt, meg mielott a madar elrepult volna. -
csiga997
őstag
válasz
biggamer #3647 üzenetére
Nem akarok akadékoskodni, de ezeken a képeken hol látszik, hogy ''nem távoli dolgok''? Pl. itt van mindjárt a Hold, hogy csak egyet mondjak.
Hogy a témához is hozzászóljak, szerintem is inkább a 70-200-at vedd, a kétszerezőre pedig nincs is szükség. Sose értettem, hogy miért is akar mindenki valami irtózatosan messziről lefényképezni mindent? A modern világban nincs is már az embereknek lábuk...? -
zsiga667
addikt
válasz
biggamer #3639 üzenetére
Nem akarlak lebeszélni, de a 17-70 és a fix 300 között nagyon nagy űr van, szerintem jobban jársz egy zoommal általános használatra. Egy ilyen nagytele (ez ugye majdnem 500mm ekvivalens a 30D-n) nem az a mindennap használható üveg mint mondjuk egy 70-200, nagyon speciális és szűk a felhasználási területe.
Ha az f4 elég, akkor ott van pl. a 70-200/4L. ''Kici ócó'', és olyan képe van hogy besz@rsz, ellentétben az említett Sigma zoomokkal (de a 100-400L-t is megeszi reggelire), amik bizony elég ratyik. -
sszever
őstag
válasz
biggamer #3637 üzenetére
25 ezerrel több, ha van hozzá gari?
Inkább legyen hozzá gari, minthogy magadd szídd...
Anno, mint írtam a Sigma 50-500, Canon 100-400 L, 400 L és a 300 L IS között válogattam.
Namármost, a két Fix obi és a két zoom obi közt bizony volt különbség képminőségben, nem is kicsi (a fix-ek javára, s ezen, bár nem ismerem nagyon közelről a 70-200-as Sigmát a kétszerező csak rontani fog), a 400 L és a 300 L IS között pedig az IS döntött, mert bizony sokszor nagyon jól jött már! (kétállású IS van benne, így svenkelés közben s igen jól használható)
Madarak és egyéb négylábú állatkákra tökéletes! Közelpontja, ha jól emlákszem 1,5 méter körül van, s ott használható makróra is (bár ey igazi makró obit (EFs 60 mm, vagy Sigma 150-es) nem vált ki.
[link] 350D vel, 1/1250, F10, ISO 400
[link] 350D-vel, 1/800, F7,1, ISO 400
[link] ez is 350D-vel, + 1,4 x-ző, 1/200, F5,6, ISO1600 -
-
sszever
őstag
válasz
biggamer #3633 üzenetére
Az egy ki***-ul jó obi!
Lassan már egy éve, hogy megvan, és nem cserélném el semmi másra!
1,4x és 2x-ővel is király képeket csinál. Hihetetlenül gyors, s 1,5 méterről még makrózni is lehet vele (bár nem 1:1 leképzéssel, meg hát egy origi makró obi kenterbe veri). Csak ajánlani tudom.
Anno 50-500 Bigma, 100-400 L, és ez volt versenyben. Kipróbáltam mind 1-2 napig, s nem bántam meg a döntésem. -
Stitch
őstag
válasz
biggamer #3616 üzenetére
Sigma AF 100-300mm f/4 EX HSM APO + 1.4x (Kenko, Canon, stb.) párosítás nem jöhet szóba? Nekem ez a legszimpatikusabb.
ArthurMiller: én egy vagyok a sok közül, aki ezt az objektívet használja, igaz még csak 3 hónapja, de nem bántam meg, hogy a Tokinát választottam a digit nagylátó-zoomok közül. Mindegyik (Tamron 11-18, Canon 10-22, Sigma 10-20, Sigma 12-24, Tokina 12-24) sántít valamilyen szempontból, hosszas tanakodás után dönöttem a Tokina mellett. Gondolom sok tesztet, véleményt olvastál már, igazándiból csak megerősíteni tudom azokat. Én egy 300d-n használom, amin 19-38 az ekvivalens gyujtótávja, ettől szélesebb nekem tényleg nem kéne. Tehát a látószög óriási (persze tudni kell, hogy mire való), az obi felépítése remek, a képe kontrasztos, viszonylag éles (csodát nem kell várni..), jó a színvisszadása. Az egész zoomtartományban érdemes f5,6-f/8-as rekeszt használni, de szükség esetén f/4-en is elfogadható képet ad. A CA-val együtt lehet élni (nem árt, ha RAW-ban fotózol), a kész jpg-eken nem is nagyon szokott látszódni a színhiba, ahol meg durván előjön, ps-ben pár mozdulattal korrigálja az ember. -
sszever
őstag
válasz
biggamer #3616 üzenetére
A 70-200-as mellett mindenképp a fényereje beszél, kétszerezővel is legalább f5,6, de mindez a minőség rovására megy természetesen.
A Bigma pedig ugyancsak egy jól eltalált darab, volt már a kezemben, eléggé megnyerő darab, van súlya, viszont szerintem széleslátóban kissé gyenge.
Ha nekem kelllene döntenem, és nem tehetném meg, hogy a 300 feletti tartományba fix-et használjak, inkább választanám a Bigmát, mint elérhető legjobb ár / érték mutatóval rendelkező versenyzőt. Az alsó tartománya pedig áthidalható (ha jól rémlik van egy 70 -ig terjedő zoom-od). Azért az az 500 mm ngyon csalogató ám! Főleg ezen az áron! -
BEE
addikt
válasz
biggamer #3616 üzenetére
Én az elsőt venném.
Ha jól csalódok akkor a géped szorzója 1,6 és az így keletkező 320mm
egyáltalán nem kevés. Aztán meg a fényerő sem hanyagolandó szempont.
A másodiknak túl nagy az átfogása ahhoz, hogy ezt nagyobb
kompromisszumok nélkül összehozzák.
Szerintem. De én nem nagyon értek hozzá.
BEE -
orbano
félisten
válasz
biggamer #3530 üzenetére
Látom sokat fotózol Esztergomban. Hétvégén én is ott próbálom ki kedvesem FZ4-ét
Szépek a képeid, ha csak fele ilyeneked fogok tudni alkotni, boldog leszek. Egyébként úgy vettem észre, fény- és színahtásokra kevésbbé vagy fogékony
Az egyik mária valéria hidas képed nagyon tetszik (#352 az egyéb képeknél) Régóta űhítozom egy ilyen kompozícióra -
j.bravo
addikt
válasz
biggamer #3000 üzenetére
Az a baj hogy az emberek tudták mit néznek, és elfogultak
Kéne vaktesztet csinálni dehát kinek van erre ideje (meg kedve)...
még majd nézegetem az objektíves oldalakat - ha megvan bennük a kitobi...
(ugye a dilemmát akár úgy is megfogalmazhatnám, hogy inkább legyen két, kitobi minőségű obim, amivel le van fedve az alap nagylátótól egész a középteléig, vagy inkább egy, jobb minőségű/rajzolatú obi, ami viszont csak a kisteléig megy. Az első esetben lehet hogy kevésbé élesen vagy részletgazdagon, de akkor is lehetnek képeim amikor a jobbik obit már nem tudom tovább tekerni, és nem születik kép.)
pillanatnyilag a 350d felé hajlok egyébként a legkevésbé. Akkor inkább már d50, igaz ott nélkülöznöm kéne a tükörfelcsapást, ami makrózásnál jól jöhet (bár láttam már gyönyörű makrókat d50-nel...).
[Szerkesztve] -
bitfarkas
őstag
válasz
biggamer #2767 üzenetére
Amit Stitch kolléga helyesen eltalált. 28-70 f:2,8.
Használtan vettem, csak az alsó végével elégedetlen voltam. Meg nagyon nem szereti az ellenfényt. Az obi hossza egyébként sem gyujtótávolság-, sem élességállításkor nem változik. Egyébként itt megtekinthető:[link]
Egy szószerint méretes és súlyos darab. Önvédelmi fegyver
[Szerkesztve] -
bitfarkas
őstag
válasz
biggamer #2748 üzenetére
30 mm alatt legalább 5,6, felette bármi.
Az az igazság, hogy valós körülmények között nem ennyire látszik a dolog. A következő képen nem hiszem, hogy bármit észreveszel a vignyettálásból, sőt a bal felső sarok a fény iránya miatt még jóval világosabb is. Igaz, 9-es blendével fotóztam.
[link]
A digitális fényképeim #3337 is mintha 21 mm-es gyútáv lett volna 6,3 blendével, ott sem látni semmi zavaró dolgot. -
-=ZS=-
tag
válasz
biggamer #2719 üzenetére
Kösz
, csak furcsa véletlenek összejátszása lehet ;-)
1:2 leképezésnél tényleg csak a szerencsén múlik, hogy bemozdul, vagy nem. Az egész virág mindenestől volt úgy 4-5 cm átmérőjű.. Ha tudtam volna lejjebb rekeszelni, hogy legalább a virág közepe legyen benne az úgy-ahogy éles tartományban, akkor jobban mutatna, de ahhoz IS kéne..
szerk.: Meg amúgy is valami rüszmeteg kóró, nem egy orchidea
[Szerkesztve] -
flugi
tag
válasz
biggamer #2681 üzenetére
a link már működik (te voltál türelmetlen, még feltöltés közben néztél oda
)
a reciprokszabály egy ökölszabály, hogy látható bemozdulás milyen zoomállásnál milyen rövid záridővel kerülhető el: 1 / hány mm. Ez nagyon durva, jó kezű emberek ennél hosszabb záridőket is aránylag biztosan kitartanak, másoknak ez sem elég, de egy jó start ahhoz, hogy mindenki kitapasztalja, hogy mit tud a kezével.
Nekem madarászásnál gyakran kell szembenéznem azzal, hogy vagy kitartom 500mm-en (ami 750) a 1/400-at, vagy életlen lesz. 1/400-on már sokszor bemozdul a képem. De ugye 500mm-en az ember azért csinál kézből három képet, hogy a madár feje is és farka is bennelegyen egyáltalán a képben, mert ennyire rezeg az ember kezében a gép. -
csiga997
őstag
válasz
biggamer #2655 üzenetére
Most akkor jól rakom össze a mozaikból, hogy Nikon D200-at akarnál venni egy Sigma 50-500-al?
Igazából én sosem szerettem ezt a tizedszázalékos mérési eredmények közötti kutakodást ezért a számszerű eredményeket nagyon nem érdemes elemezni, a mintaképeket megnéztem viszont és azok alapján végülis egész elfogadható. Mondjuk, nem értem miért ISO800-on nyomták mindegyik képet, de biztos van erre is magyarázat.
Ami engem illet, én még mindig inkább a 80-400 OS-t venném, ahogy ez már többször felmerült a topikban. Ill. van ez Nikonból is [link] igaz, ez egy százassal drágább.
UV szűrő szerintem felesleges. A lencse védelmére legjobb az objektívsapka. Ráadásul, az 50-500-ra valami 80-akárhány mm-es szűrő kell, ami már összemérhető az objektív árával.
Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Véget vetne a hibrid magdizájnnak az Intel?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Futás, futópályák
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- AKCIÓ! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest