- Mobil flották
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Aktív témák
-
ThufirHawat
senior tag
válasz
zsiga667 #4931 üzenetére
Az lehet, hogy megvárja (bár nekem egy sem várta meg). De hogy ki nem bonthatod, amig ki nem fizeted, az tuti. A futár nem ért hozzá.... Te szétcincálod a dobozt, aztán azt mondod neki, hogy hiányzik belőle a slaffantyús kallantyú. Nem tudja eldönteni, igazad van-e vagy nincs, de se a sértetlen csomagot, se a pénzt nem tudja majd leadni a telephelyén.
Mivel Te nem tőle, hanem az on-line bolttól vásárolsz, így neki tök felesleges reklamálnod. Neki Te nem vagy vevője.
Hozzáteszem gyorsan, hogy én még csak a Gaia-tól rendeltem on-lány, és Bp-en kívül. Viszont tőlük sokszor.
De ne offoljuk szét... Megbízható helyekről kell rendelni, vagy személyesen átvenni, és kész! -
Hydra SR
addikt
válasz
zsiga667 #4638 üzenetére
Eleinte én is ebben a kombóban gondolkodtam. Tulajdonképpen ha lenne rá pénzem, valószínűleg most is
Ez a másik érv ami a 70mm-es végű nagylátó zoom mellett szól, hogy sok jó tele kezdődik 70-en. Meg pár rossz is de azok meg olcsók.
Könnyebb dolgom lenne, ha specializálódnék valamire de egyelőre úgy tűnik, mindent akarok fotózni és ahhoz minden kell. -
Maki73
tag
-
Dtomi
őstag
válasz
zsiga667 #4120 üzenetére
táska kata banana 150000
kártya 16GB Extreme III CompactFlash Card 200000
állvány ''GITZO állvány MANFROTTO HYDROSTATIC BALL HEAD REL.RCO + MANFROTTO 303PLUS VR szférikus panorámafej +MANFROTTO Fogaskerekes fej
'' 750000
fénymérő Sekonic L-758C 200000
háttértár JOBO GIGA VU PRO 40GB háttértár 220000
rendszer vaku Quantum Instruments 264000
gép 1DsMIIN 1700000
obi sigma 300-800 1610000
obi 600L 1550000
obi 500L 1155000
obi 400L 1452000
obi 300L 1000000
obi 70-200L f2.8 600000
obi 85 f1.2 L 500000
obi 50 F1.2L 500000
obi 14 f2.8 L 600000
obi 16-35mm f/2.8L USM 322000
Ez pontosan 12773000 vám nélkül
Hozzávetőlegesen
Hasselblad H2D 39 11000000HUF
Sinar 40mm f/4 2500000HUF
összesn 13500000 vám nélkül
[Szerkesztve] -
Hydra SR
addikt
válasz
zsiga667 #4050 üzenetére
''nem jelentősen nehezebb mint egy szűrő'' -> hát 150-es még nem volt a kezemben, de a 250-es tutira sokkal nehezebb, mint egy szűrő. Sztem simán 8-10 deka, ha nem több
De végülis ez legyen a legnagyobb baj, az MF működik úgy is, inkább a geometriai torzítás, CA, lágyulás érdekelne, meg hogy pl egy kitobival bele lehet-e kellően zoomolni, hogy ne látsszon a keret, és hogy mennyire lesz közel a gyújtópont 55mm-en, meg ilyenek.szóval hogy van-e értelme megvenni a kitobira, esetleg egy másikra, vagy inkább egy makró obi vagy közgyűrűsor, és ezek anyagilag és használhatóságban hogy viszonyulnak egymáshoz.
-
ThufirHawat
senior tag
válasz
zsiga667 #3948 üzenetére
Így van. Örülnék biza... De a dolog innentől izgalmas, ugyanis a teljes egyenlet így fest:
4/3'' + 150/2 @ ISO100 = FF + 300/4 @ ISO 400
És itt jön képbe a zaj. Biztos, hogy jobb zaj szempontából mondjuk az 5D ISO400-on, mint az L1 ISO100-on?
És a kompaktoknak mégkisebb a szenzora, magyarán mégrövidebb időt igényelnek ugyanakkora DOF-hoz. Simán lehet hogy ott már ISO800-at kell állítani FF-en. -
ThufirHawat
senior tag
válasz
zsiga667 #3929 üzenetére
'' És mivel lehet hozzá nagyon durva fényerejű üvegeket kapni ([link] 70-200/f2... ) ezért szerintem nincs velük gond ilyen szempontból.''
Botrányosan drágán. Egy Oly 150/2-as áráért kapsz egy Canon 135/2L-t meg egy 200/2.8L-t, meg egy 400D-t.
És ez ''csak'' egy 300/4-es optikával lesz egyenértékű... Ami pedig (ha van fullframe vázad) kijön 350E-ből a Canonnál, IS-el. Szóval...
A kis szenzor egyetlen előnye (lenne), hogy sokkal kevesebb fényben is tudják azt mint a nagyok. A fent példában pl. egy 5D-nek 300/4 optikával négyszer annyi fény kell, mint egy 4/3-os váznak a 150/2-vel. A képek azonosak lesznek minden értelemben (most a felbontást, optika minőségét hagyjuk).
A baj csak az, hogy senki nem gyárt kisszenzoros gépre brutál fényerejű optikákat. Azt, hogy szerintem miért nem fejlesztenek komolyabb cuccokat APS-C-re már írtam... -
ArthurMiller
senior tag
válasz
zsiga667 #3365 üzenetére
A fix 50/1,8 pár nap múlva meglesz. Egyébként én is gondoltam több fix obira.....A 18-200-at még nem próbáltam, lehet bemegyek jövő hétem az üzletbe, megnézem. Ez nem volt tervbe véve
Viszont a sigma 28-70mm/2,8 már meg van rendelve. Volt a régi canon gépemen, én elégedett voltam vele. A cipekedést illetően, nem vagyok túl jártas a témában, de erősen riogattak, hogy nagyon gondoljam meg, mit viszek magammal
-
ThufirHawat
senior tag
válasz
zsiga667 #3327 üzenetére
Zsiga? Hogy jön ide a leképzési arány? A DOF az ugye a mélységélesség, ami függ a beállított (a teszt esetében a maximális) rekesztől, a tárgytávolságtól, és a fókuszhossztól, azonos méretű szenzor v. film esetében. A leképzési aránynak sehogyse passzol ide... Egy 50/1.4-esnak akkora a mélységélessége mint egy 100/2.8-asnak. vagy egy 28/1.8-asnak, mint egy 200/12,8-as objektívnek.
-
pacorro
aktív tag
válasz
zsiga667 #3149 üzenetére
Ja, ha valamilyen eseményt KELL fotózni, ahol gyorsan változnak a dolgok (pl. esküvő, tüntetés, meccs), akkor nem lehet sokat tökölődni. De ez sokszor nem is igazán fotózás, hanem favágás, ritkán születnek igazán jó képek.
Az az igazi, amikor magának fotóz az ember, azt amit akar, ott ahol akar, úgy ahogy akar.
Gondolom Ken is erre érthette. -
Dtomi
őstag
válasz
zsiga667 #3141 üzenetére
Az a 600/4 es kicsi ahhoz képest amit fogtam az bőven nagyobb de megnéztem ezt a fix 1200mm-est olyan képen ahol jól lehet látni az arányokat attól meg bőven kisebb ez az 1200inkább egy légvédelmi ágyú mint objektív. de hol van ez a photokinás carl zeiss-hez képest
amúgy itt elég nagy a négyzetméterre eső 1200-ak száma mert amivel készült is az. Az exif szerint ugyan nikonnal készült a kép de nem tudom [link] kiváncsi lennék akkor milyen autók állhatnak a parkolóba
[Szerkesztve] -
Dtomi
őstag
válasz
zsiga667 #3139 üzenetére
Akkor valóban rosszul gondoltam mert az biztos h csak 600 vagy max 800mm-es de az nincs a képen ezért gondoltam arra. Egyébként nem sokkal kisebb és kb u.a ritka de még megvan!! Uh. majd lefényképeztetem magam vele már amúgy is le akartam.
Nem akartalak meggyőzni. Főleg ha neked már ilyen van akkor te már meggyőződtél róla mikor megvetted, hogy neked ez kell, és ha még mindíg megvan akkor gondolom elégedett vagy vele és nem bántad meg. De akik választás előtt állnak azoknak lehet elgondolkodtató
[Szerkesztve] -
Dtomi
őstag
válasz
zsiga667 #3131 üzenetére
Így van ahogy mondod. Így gondoltam. [link] [link] Miért ne lehetne ezeket összehasonlítani? Ha megnézed a teszteket láthatod, hogy annyira minimális a különbség a 2 obi képe között, hogy azt te normál használatnál soha az életbe nem mondod meg, hogy melyikkel készült a kép. Melyik az amatőr tele? a sigma 100-300?? Szerintem az már annyira nem amatőr tele mint ahogy a 70-200 sem. Csak azért hasoinlítom ehhez mert a sigma alapból 225e a 70-200 f4 172e +30e az állványtalp +90e a canon 1,4 X ez így 292 ezer és ha belegondolsz a két obival most pont ugyan úgy állsz de a canonod 100-280 as átfogással a sigmád 100-300 al van. úgy, hogy ha minden igaz így már tényleg nem jobb a képe mint a sigmának sőt. Elviekben Ezt a sigma pont a 70-200 f4 ''ellen'' dobbta ki és szerintem annyira nem egyértelmű a választás hacsak valaki nem canon fanatikus.
-
csiga997
őstag
válasz
zsiga667 #3073 üzenetére
A képek maguk egészen biztosan fotosoppal készültek, de mivel a) a zeiss saját site-ján van rajta, másrészt b) ki is állították Kölnben ezért nem gondolnám, hogy kamu. Talán majd hamarosan láthatunk róla igazi fotókat is.. (Felteszem, az az egy db készült, amit aztán ki is állítanak. A képeken látható arab feliratokból következtetve valami unatkozó olajmilliárdos hobbicucca lehet.
)
-
csiga997
őstag
-
csiga997
őstag
válasz
zsiga667 #2417 üzenetére
Természetesen, ez a kártya maximális teljesítménye, ami nem feltétlenül általános használatra igaz (szekvenciális írás/olvasás), és feltételezi, hogy a kapcsolódó fényképező/kártyaolvasó is támogatja a nagyobb sebességeket (CF 3.0+UDMA33/66 -- ne feledjük, a CF kártya tulajdonképpen egy standard ATA csatolós harddrive). Jelenleg azonban a legtöbb eszköz CF 2.0-ás és/vagy csak PIO módokat tudnak.
De itt egy jókis tesztoldal: [link][link]
Innen is látszik, hogy az extreme kártyák sebességtartaléka jobbára tartalék is marad és nincs eszköz ami teljesen ki tudná használni. -
csiga997
őstag
válasz
zsiga667 #2412 üzenetére
Sebességben minimálisan van az UltraII felett
Hát, ha a 20MB/s és a 10MB/s közötti különbséget minimálisnak tekintjük, akkor igen.
A szűk keresztmetszet however a host-hardver szok lenni, vagyis, hogy maga a fényképező nem képes gyorsabban hajtani az adatokat a kártya felé, mint amit a kártya amúgy bírna.
A fő különbség az élettartam garancia (except Europe -- sütheted), meg adnak hozzá egy data recovery szoftvert amivel (elvileg) visszaállíthatod a véletlenül letörölt fájljaidat.
-
Ninoka
tag
válasz
zsiga667 #2357 üzenetére
Köszi a linket, megnéztem. Lehet, hogy igazad van, mert amik ezen az oldalon vannak, azok is nagyjából úgynéznek ki, mint a Sony gyári objektívje, ez: http://www.sonyszalon.hu/products/product_680.html
Csak az a baj, hogy azon az oldalon amit írtál, ott nincs olyan méretű, ami nekem jó lenne (58mm). -
Ninoka
tag
válasz
zsiga667 #2357 üzenetére
Nem, szerintem amire én gondolok az objektív, vagyis mindenhol így van írva. Pl teleobjektív 1.7x , de csak ez az egy fajta van hozzá, meg egy fajta nagylátószögű objektív.. Az előtétlencse az nem menetes mint pl a szűrők? Mert szűrőm az van hozzá pl UV. De amit én néztem gyári Sony teleobjektív, vagy konverter (nem tudom), az nem egy sima ''lencse'', hanem egy elég hosszú valami.
[Szerkesztve] -
pitman
őstag
válasz
zsiga667 #2322 üzenetére
De a Bigma kezdő rekesze ugye nem 6,3? Gondolom a váz intelligens annyira, ha egy zoomobjektív kezdő fényereje a nagylátó részen 5,6 alatt van, és ez ténylegesen rendelkezésre is áll (nincs konverterezve), akkor nem tilt le a tele végén, mégha ott már csak 6,3 a fényerő. Ha nem így lenne, akkor pl a Simga 18-200 sem menne a 200-as végén nem pro vázzal.
-
Badb0y
addikt
válasz
zsiga667 #2172 üzenetére
Asszem így lesz. És akkor inkább megtartom a tamronomat (28-75), és lesz egy 80-400 OS-es. Közbe meg mindenhol - még az eredeti dobozán is - rajta van, ho
Úgyhogy úgy nézem megnyugodott a lelkivilágom.
Ezt írják az oldalon: ''OS mechanism cannot be used with other camera models.In addition, OS mechanism and Auto Focus operation of this lens do not work with F5 cameras.''
Tamron 28-75, sigma 80-400 os.
Még nagylátóba kéne egy. 4 játszik:
Tokina 12-24
Canon 10-22
Sigma 10-20
Sigma 12-24
[Szerkesztve] -
ArthurMiller
senior tag
válasz
zsiga667 #2186 üzenetére
Köszönöm az eddigi segítséget. Visszavittem ma de. az obit, mert nappal is akadt az autófókusz. Vettem helyette egy vakut, a kissebb canont. Remélem több hasznát veszem.
Ami a tisztítást illeti, nem boldogultam végül, bevittem ma a gépet a Kamera kft-hez. Kifujogatták, de nem lett tökéletes, mert állításuk szerint a mattüveget nem lehet érínteni, így csak a csere oldja meg a problémát, ami 7k. Viszont nagyon apró porszemek vannak rajta, nem nagyon zavaró, így halasztottam a cserét.
Pedig nem is értem hozzá, csak a fülpiszkálóval -
bitfarkas
őstag
válasz
zsiga667 #2196 üzenetére
Igazad van, az ember azt az obit szereti, amivel a használatban meg van elégedve. Csak ott a gond, hogy vásárlás előtt nem adják oda két napi használatra, pedig még fizetne is érte az ember. A vignettálást, ha nem túl nagy mértékű, igazán homogén felületek esetében veszi észre az emnber, ott viszont zavaró tud lenni.
-
bitfarkas
őstag
válasz
zsiga667 #2185 üzenetére
A Sigma 12-24-et torzításban egészen kiválónak mutatják a mérések, a felbontása 12 mm-en közepes, 18mm-től egész jó, de a CA-ja kifejezetten gyenge.(photozone)
A digitcamen levő tesztképek alapján a felbontás a teljes tartományban a képsarkokban (digi méretnél is) csak erőteljesebb rekeszeléssel megfelelő. [link]
Vignettálás valszeg azért nem tapasztalható, mert ez teljes méretű érzékelőre/filmkockára készített obi. -
ArthurMiller
senior tag
válasz
zsiga667 #2181 üzenetére
Változó, mindennel próbáltam. Egyébként mennyire használható obi ez?
Megpróbáltam én is fülpiszkálóval tisztítani, de ahogy írtad, csak rosszabb lett.
Pontosan a mattüveg és a tükör poros, a képeken nem látom, eszerint az érzékelő még nem poros. Nem is mernék hozzányúlni.
[Szerkesztve] -
Badb0y
addikt
válasz
zsiga667 #2165 üzenetére
De vajon számít vmit az, hogy az 50-500 digitális gépekre is van optimalizálva, a 80-400 pedig nincs? Sőt, 80-400-ba hsm sincs. Csak az a csúnya OS ami nem mind1
Mert ha 80-400 lenne, akkor megmaradna a tamron 28-75, viszont ha 50-500, akkor vennék inkább eg canon 17-40-et.
Nem tudom, sokan mondtátok a 80-400-at, de sokan az 50-500-at is.
Azt lenne jó tudni tényleg, mit számít ez a digit gépre való optimalizálás -
sszever
őstag
válasz
zsiga667 #2064 üzenetére
Fél disznó. Ez jó.
Bár nem szándékozom belepakolni fél disznót
Mondjuk a Kata hátasamba belefér a fél lakás, de az nem fotózásra való, hanem inkább utazásra, ha magammal akarom vinni a cuccaimat, a notebook-ot, és jó ha minden egy helyen van. De azzal azért nem mennék ki egy repülős napra -
hali01
őstag
válasz
zsiga667 #2066 üzenetére
Teljesen igazad van!
Azt elfelejtettem hozzátenni,h nem mindegy merre fotózgatsz.
Én gyakrabban a természetben és ritkábban a városban.
Én mondjuk leginkább itthon rakom össze a cuccot,sőt többnyire szét sem szedem.
Leginkább a 100-300 van rajta konverterrel vagy anélkül. -
-
d-boy
senior tag
válasz
zsiga667 #2051 üzenetére
Azért vagyok a 150mm-es mellett, mert olcsóbb... Annyival sajna nem ér nekem többet a 180-as.
Ja és nem L szériás hanem EX, de kb ugyanazt jelentené. Nyilván a canon L jobb.
most hétvégén próbálgattam egy 180-ast nikon vázon... hát elég komoly mérete van az obinak. Kissebb ágyú a napellenzővel
[Szerkesztve] -
sszever
őstag
-
bitfarkas
őstag
válasz
zsiga667 #2030 üzenetére
Én is valahogy így vagyok vele, és már fel vagyok háborodva, mikor vinném lefelé a gyútávot és kiakad
Ami érdekes, (de magyarázható) hogy ugyanarról a témáról, ugyanazzal a kivágással készített képek a 4L nél nagyobb fájlméretet adnak, mint egy gagyi Canon telénél, vagy a Tokinánál. Ékes bizonyíték a jobb felbontóképességre.
Nagyon szeretném kipróbálni a 17-40 L-et is, de attól tartok, ottragadnék mellette. -
Petrisz
tag
válasz
zsiga667 #1830 üzenetére
Az ötlet jó, és már gondolkodtam rajta. De közgyűrűvel jobb eredményt érnék el, ha lenne egy telém, ami meg nincsen. Plusz a rajzolat meg az építési minőségbeli különbség. Még agyalok. Asszem kölcsönkérek egy közgyűrűt tesztelésre
Azt más is mondta, hogy 1.4-el végtelen fókusszal például jól lehet barlangokban fotózni
Ha ehhez hozzáveszem, hogy legutoljára talán 1998-ban jártam barlangban, hááát
-
csiga997
őstag
válasz
zsiga667 #1722 üzenetére
Látom, komoly szemantikai zavar kezd kialakulni a ''flagship'' körül, de tegyük akkor ezt egyszer s mindenkorra tisztába!
''Flagship'' = zászlóshajó. Az a hajó a hadseregben, amelyiken - surprise surprise - a zászló van. Vagyis ez vezeti a flottánkat a háborúba. A miénket! Viszont azért, mert a másik hadseregnek (az ellenségnek) van egy a mienkénél is nagyobb hajója, attól még az ő hajója nekünk nem lesz zászlóshajó. Az az ő zászlóshajója. Ebből következik, hogy egyszerre több zászlóshajó is létezhet ugyanazon a tengeren!
Tehát amikor dévédé kolega zászlóshajózik, akkor ott az ő kedvenc csapatának a zászlóshajóját kell érteni (úgy is mint top-of-the-line), és nem pedig abszolút értelemben a létező legnagyobb hajót. Fontos ezt látni, már csak azért is, mert a fotográfiai ipar egészét tekintve meglehetősen kevés olyan Canon-zászlóshajót találni, amelynél valaki más ne gyártana jobbat. Ahogy az 50/1.0 nem a legnagyobb fényerejű objektív a világon, vagy az 1Ds nem a legnagyobb felbontású kamera, és még lehetne sorolni, de ettől még mindegyik flagship a maga csapatában.
Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 256GB okostelefon garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! HP Victus 16-D0655NG notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Cooler Master 700W
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- IPhone 15 128GB Zöld ÚJ! 12 Hó Jótállás!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest