Hirdetés
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- iPhone topik
- November 24-én jön a Honor 500, itt az első kép róla
- Fordulat: időben startol S26+, nézd meg, milyen lesz!
- Szakított a OnePlus és a Hasselblad
- Amazfit Helio Strap – képernyőmentesen
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hahakocka
őstag
Pont most voltam PC gamer táborban csak 1 napig ugyan, de pont egy 13900K val volt a srác s mondta hogy hát igen 250W az átlag nála sajnos az ultra gaming és az egyéb CPU igényes munkák során amikor majdnem maxon megy pl cpu heavy programok alkalmazásánál. Nem mindig 250W nem is ezt mondtam de sajnos ha kemény munkát végez éppen vagy erős gaminget szépen felmegy. S hát elég sok fórumon is erről van szó. De most tapasztaltam is sajna. Sorba váltják le cégek is AMD re servereiket vagy a Threadripperekre vagy 9950X ekre vajon miért szerinted? A fogyasztás nekik sokat számít ahol egész nap maxon pörög akár a proci. Nemrég voltak olyan hírek is hogy lehet az Intel is visszavált a 8 mag 16 szál, 12 mag 24 szálra amúgy. Nagyon sokan ahogy régen a kazán s sokat fogyasztó AMD re nem váltottak akkor én is Inteles voltam, most emiatt sem vesznek (legalábbis az egyik ok ez) amúgy Intelt hogy legyen átlagember vagy egy nagy cég akár.
Raymond:
Intelről nem én beszéltem először itt egy egész sorozatnyi szöveg van lassan alant. Nvidia topikban. Csak reagáltam. De akkor nem reagálhatok se ezek szerint? Igazi szabadság érzet. -
-
Sajnos már nem tudjuk mi a reális. Annyira megdrágultak a waffer költségek, a fejlesztési költségek,( szerintem ez a legjobban,a mérnöki munka),a szállítmányozás a logisztika és a gyártók is pénzt akarnak keresni, hogy igazából kizártnak tartom( persze valós háttérismeret és tudás nélkül, inkább csak feltételezem) hogy egy kártyát 100 dollárból a polcokra lehetne tenni.
200 dollár már működhet (szintén tipp valós ismeretek nélkül) ha nem akarnak rajt nagyon keresni de annak akkor mi értelme.
Én nagyon szeretem ezeket a kis SKU-kat, projektor mellé, a multimédiázni, de ennek akkor lenne értelme ( 5050 nek)ha 75 W ból teljes multimédiás támogatással jönne és persze fullos felskálázással alkalmi játékra. Amúgy nem csak én vágyom erre kb az 1050 óta erre szükség lenne.
Amúgy igen egyetértek veled abszolút hogy ez lenne a reális, mint kiadás a vevők részéről.
Igazából múltkor pont én linkeltem hogy azt nyilatkozta valaki, hogy 10 dolcsi egy Iphone előállítása így utólag vissza gondolva lehetelennek tartom én is. -
Kajoszbobber
lelkes újonc
Ez nem igy mukodik... itt szerzodesek vannak ervegyben es kutyat nem erdekli ha az nv 5x tobbet fizet se.... A megoldasok meg nyilvanvaloak, epulnek uj tsmc uzemek szerte a vilagban, viszont az nem csak annyi hogy csettintek egyet es kesz is uzemel....
Gyartasi kapacitast mar novelt a tsmc, ezen mar tulvagyunk.... -
Kajoszbobber
lelkes újonc
Nem tudnak tobbet rendelni, ha tudtak volna lekotni mennyiseget akkor a blackwell 3nm keszult volna, de az emlitett gyartok mar 2 eve lekotottek az osszes 3nm-ert ami van. Ami maradt az a 4n-4np, az meg nem akkora biznisz tsmc szamara mint a 3nm. De legalabb az csak az nv-e. Plusz ez nem ugy mukodik hogy hopp nekunk tobb kell fizetunk csinaljatok. A kapacitas veges.... Letehetsz te 50x annyi lovet is hogy ha nem tudnak kiszolgalni mert lehetetlen.
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Mind az apple, mind pedig a qualcomm nagyobb ugyfel a tsmc-nel mint az nvidia.
''IGP-k miatt részben jogosan, de csak részben. Mert azért az 50-es tier-nek illik egy top IGP teljesítményének legalább a 2,5-3x-osát hoznia, plusz ugye dedikált VRAM.''
A top igp a strix halo, ami erosebb egy mobil 4070-nel annal nem lesz egy 5050es gyorsabb 3x, meg masfelszer se.... -
-
Túl van ez lihegve. Az hogy remeg a föld meg most mi lesz. 13 milliós negyedéves bevételről beszélünk miközben az AI láz elött ez 3 volt. Ha bezuhannak 5 re vagy 6 ra akkor mi lesz ? Semmi, egy rohad sikeres cég lesz akkor is akik konkurencia nélkül nem fognak fejleszteni még ennyire sem mint most.( amúgy nem enném olyan forrón ezt a Deep Seek kínai dolgot mert elég érdekes hogy nagyon sok kínáról szóló infot nem ad ki a keresőmotor, erősen szűrve van stb.)
Itt , ebben a topikban homokozó lesz akkor is, AMD remény farm.
Bármit hoz az AMD, nulla előrelépést akkor is az Nvidia hibája. Ha az AMD hülyét csinál a rajongóiból 3 hónapja elmarketingeli nekik milyen jó fejek, akik nulla előrelépéshez is tapsolnak, semmit nem tudnak róla, ha Ada szintű fogyasztást megközelít elájulnak, itt meg a plusz 15 % miatt sírnak.
Nagyon remélem tényleg úgy sül el ahogy tervezik én is, hogy Nvidia hozzon fejlesztéseket és előrelépést.
Most 15 % előrelépéssel is azt elérte,az 5070 TI vel küzd az AMD felsőházas kártyája ellen míg az előző genben legalább a 80 ig volt konkurencia és az ezt fogja eredményezni ,de legalább nem húza le a rolót az AMD a VGA fronton.Én nem, egyáltalán nem tartom jónak azt, amit most hozott az Nvidia de nem látom tragikusnak sem. Egy kamugenerációváltást hoztak, tisztán látszik.
Mindenki rácsodálkozik olyan dolgokra és köpköd az Nvidiára hogy megjelenés napján nincs MSRP áron kártya vagy hogy 5090 32 Gigával nem áll hegyekben, a DLSS 4.0 ból csak a framegent 4x látják pedig amúgy egy 2080 Ti-n is rohadt jól működik ( az 5700 RX nem tudom mit kap az AMD -től) stb stb . csalódottság van, én megértem. -
Quadgame94
őstag
Mondjuk a TI Super helyett kb. bármi jobb lenne

Ebben generációban biztos lesz 5070 Super, mert több mint 2700 mag van az 5070 és 5070 Ti között. Bár csak kb 25% lesz közöttük teljesítményben. 5070 Ti meg 5080 között lesz kb. 20% differencia.
Ha lesznek 3 GB modullal gyártott kártyák akkor érdekes neveket kaphatnak. Én simán bedobnám az RTX 5070 GTS-t
Tetszik. -
-
Quadgame94
őstag
Mondjuk a GB203 egy refreshnek tűnik nekem eleve. Nem tudhatjuk mekkora előrelépést hoz maga az architektúra de IPC növekedést én nem várok. Én a helyükben egy az egyben kiadtam volna az AD103-at 5070 és 5070 Ti néven oszt csókolom.
4080 -> 5070 Ti 699 USD MSRP
4070 Ti -> 5070 599 USD MSRP
4070 Super -> 5060 Ti 449 USD MSRP -
huskydog17
addikt
Rossz embernek válaszoltál. Nem én állítottam, hogy parasztvakítás. Nekem nem szokásom leszólni olyan dolgokat, amikhez nem értek és/vagy nincs vele tapasztalatom.
Szerintem gainwardgs kollegának akartad címezni.Ha majd eljön az idő, hogy olyan játékot fogok tolni, amiben van Frame Gen, nagyon nagy valószínűséggel be fogom kapcsolni, mert már nem 60 Hz-en vagyok. Engem érdekel ez a technológia, mindenképp ki fogom majd próbálni és számomra nem parasztvakítás.
#44563 -=RelakS=-: Nyilvánvaló, gondoltam ezt nem kell hozzátenni, mert feltételezem mindenki tud grafikont értelmezni és aki kicsit is jártas a témában, annak se kell ezt külön kiemelni. Akkoriban, 20 éve az az 1600×1200 volt kb. az a felbontás, mint ami ma a 4K, az über alles, akkoriban az élsimítás ölte a kártyákat, ma az RT. Mindig van egy új technológia, ami megfekteti a kártyákat. Idővel majd aztán az RT is semmiség lesz, ahogy ma az AA.
-
gainwardgs
veterán
Én csak azt mondom, hogy lassan mindenhez frame gen kell meg felskálázás hogy fusson normálisan, hát persze ez benne nekik az üzlet.
Tényleg van pár cím ami úgy is néz ki és indokolja, a többi jó nagy adag marketing.
Aki nem ért hozzá azt is elhiszi hogy duplazódik az fps egy frame gen-től, pedig korántsem
Ezért hívom én csak parasztvakításnak, mert a kártya valós teljesítményéről is hamis képet ad szerintem. -
hahakocka
őstag
Én 27 colost néztem én is 4K ra bőven elég lesz nekem szerintem egy LG vagy Samsung. Persze csak 60hz mert a nagyobbak sokkal drágábbak és úgyse tudnám medium-highon kitolni a 120 fps-t se konstans pl bár kérdés milyen lesz az RTX 5070--Új Intel-8800xt hármas 4K-ba.
8K mennyire ad a 4K hoz képest hozzá? Sokan a 4K-t is feleslegesnek tartják még a 8K-t meg aztán főleg. De akkor nektek már van tapasztalatotok. Élesebbnek élesebb az tuti, de színekben, HDR-ben stb miben igazán több, jobb, más a 4K hoz képest? -
-=RelakS=-
veterán
Én meg pont hiányolom a nagy monitorokat. 42-48" 4K vagy 8K.
Melóban 31"-os 4K monitort használok, és időnként kicsi. Főleg akkor, ha kollégának kell magyarázni, mert olyankor szinte össze kell bújni, hogy mindketten lássuk a tartalmat
Semmi fura nincs benne, FullHD 15" az ugye hogy kicsi, a pixelméret meg azzal egyenértékű
-
t72killer
titán
"az NVIDIA hajtja fel az árakat"
Ez hülyeség, az árat a piac alakítja. Ha megveszik x-ért, akkor az x-be fog kerülni, nem x-5-be.Én sokkalinkább az AMD-t hibáztatom az árak miatt: miért b.sznak stabil jó driverkörnyezetet biztosítani (nem, nem csak linuxra, hanem gondoljanak már arra a pár windóz felhasználóra is...), miért sz.rják telibe a VR-t, AI-t, RT-t... Oké, azt elfogadom, hogy cudás alkalmazások nem fognak száguldozni a karijaikon, de van ott még egy sereg foltozható tétel, amit ha időben rendberaktak volna, akkor a hóm júzer számára teljesértékű versenytárs lennének. ÉS ha mennyiséget is tesznek a boltok polcaira (ld ugye #43985 ) akkor az NV se húzhatja akármilyen vastagon a ceruzát. VERSENY kell életképes versenytársakkal.
-
"sokkal korrektebb árazású AMD vagy Intel kártyákat"
wtf? ezt te tudod amúgy hogy nem igaz?vagy most komolyan mi van itt az emberekkel napok óta?
Nézem Alza, Ipon, Aqua árakat alig van választék AMD ből és sokkal jobb vételnek tűnik az Nvidia.csak példaként pl Alza [link] : 4070 Super- 256 K, 7800XT -230K 10% kal olcsóbb,de raszterben 10 % kal lassabb RT ben 30% kal el van maradva, a 4060 szintjén van, és többet eszik.Nem kérdés hogy a 4070 supert venném 19 ezer forint fejében.

7900XT legolcsóbb 330K, 4070 Ti super 349 K raszterben egyformák, RT ben 22% kal ersőebb az Nvidia és kevesebbet eszik, több szolgáltatást nyújt. 5% árkülönbség...

RTx 4080 Super 448 K- 7900XTX 440K...izé Hol sokkal olcsóbb és jobb ár/értékű az AMD ?

A 4090 ami elszállt árakon van, de ez van, ha monopol kártyaként ülsz a trónon -
t72killer
titán
"a sokkal korrektebb árazású AMD vagy Intel kártyákat" he
? Amikor majdnem annyit elkérnek egy 7900XT-ért, mint amennyibe egy 4070 TiS kerül?Egy "sokkal korrektebb" árazás minimum 20-30% árengedmény lenne azonos raszter szinten, vagy ugyanaz az ár de 20-30%-al nagyobb teljesítmény.
-
Busterftw
nagyúr
A kepletbol kihagytad a konzolt, a "legmeghatarozobb vilagkultura" gyakorlasat megteheted 300-500 eurobol, ami kiszolgal 5-6-7 evig.
Illetve pont most van PC oldalon kanaan, mert rengeteg valasztek van, van 3. gyarto is, AMD-nel az elozo gen is piacon van tomegevel, a DLSS-FSR-XeSS-nek koszonhetoen nem kell draga kartya jatszani. -
t72killer
titán
-
t72killer
titán
Ha EU+Észak-Amerika+UK illegál fizetőeszközként tekintett volna rájuk, akkor bukott volna az egész, szimplán a nem éri meg alapon.
VGA-k: a szitu nagyon egyszerű: a kibocsátáskori játékokat (ami azért nem 1-2) 99.99%, hogy fogod tudni játszani az adott konfin 5év múlva is. A VGA-komcsi elképzelés, miszerint jövőbeli szoftverekkel legyen kompatibilis egy legyártott hardver, igencsak bilibenyúlós és nincs az a jogállam, ami ilyet kényszerítene egy gyártó cégre.
Autók: a globális ökoszisztémának a CO2 nagyobb probléma, mint a lokálisan amúgy is leülő korom. EUR5 után mondvacsinált probléma az egész, ha nem akarnak tömeget az utakon, akkor vegyék észre, hogy XXI.század van és aki amúgy is billentyűzetet püföl egész nap, az sziveskedjék ezt otthonról végezni napi 30-50-100km végigpöfögése nélkül.
Telefonok: noigen, ott nagyon sokmindent szabályozni kéne, leginkább annak érdekében, hogy egy tényleg létfontosságú eszközből ne legyen 6-8évnél hamarabb egy kvázi kezelhetetlen hulladék. Törésállóság kontra íveltüveg őrület, hipervékony agyrémség kontra cserélhető akksi és ugye szoftveres oldalról a biztonság...
-
t72killer
titán
Egyáltalán nem kellett volna elfogadni, hanem mint súlyosan környezetterhelő tevékenységet csírájában el kellett volna folytani a 🌳szba. Egész 1szerűen azzal, hogy illegálisként kezelnek minden bányászott kriptót. Egyáltalán nem irreális, miközben az autómért amivel dolgozni járok megnyúznak.
Telefon-hasonlat: egy középkat vga-val is pontosan ugyanúgy el tudsz lenni 5 évig, ki fogja tolni a jelet a monitorra ha nem purcan ki. Ja, az nem alapvető emberi jog, hogy a közben megjelenő újabb címek is akadásmentesen fussanak. Közben telefonra már alapvető BIZTONSÁGI frissítéseket sem kapsz 3-4év után.
-
Raymond
titán
"A gamer VGA valóban nem megélhetési kiadás, ellenben a mára elsőszámúvá vált világkultúra elengedhetetlen kelléke. Ez bőven indokolna szerintem emiatt majdnem ugyanolyan kemény fellépéseket a hatóságokat részéről, mint az alapvető megélhetéshez szükséges árucikkek esetén, hiszen a gigantikus (milliárdos) tömeget képző vásárlók legtöbbje így mégiscsak nélkülözhetetlen áruként tekint rá."
-
t72killer
titán
Rossz helyen kopogtatsz. Talán az a probléma, hogy míg itt a hanyatlónyugaton 2 heti nettó minimálbérből megvan egy zsírúj 4070 Ti kártya, a pannon turbópuma épülszépüléknél, ahol többe kerül egy ház, mint itt Skóciában, ugyanezért jóval többet kell gürizni.
A gamer VGA aztán végképp a legeslegutolsó prioritás piacszabályozás tekintetében. Ha már covidról habláztál, hol van a masszívan többet romboló BÁNYÁSZAT? Ja az oké, mert ott a féktelen vásárlók okozták a galibát?
Én TELEFON és AUTÓ téren várnék el lényegesen jobb tartósságot. Előbbi simán kerül annyiba, mint egy közép VGA és nem megkerülhető jószág, utóbbit meg valamivel lassabban zabálja meg a rozsda, de egy 2évesről indult Skoda elsőéves amortizációjából vehetsz egy 4080-at... És azokról az ugyan elsőre olcsóbb csotrogányokról, amiknek az alvázáról KISPÓROLJÁK a normális korrózióvédelmet = simán szétrohadnak, nem is beszéltem.
-
t72killer
titán
, Lenin lájksz disz. Mencsük ki a plebset mert amortizálódik szegénykének a gémer vga-ja
.Ez ha egyáltalán keresztülvihető lenne (pl vmi Venezuela szintű rezsimben, aminek történetesen lenne gpu+vga gyártója) amúgy helyben fojtaná meg úgy kb 0ra a fejlesztést/zárható is lenne a topik vagy 80évre.
-
hahakocka
őstag
S az RT erő miatt nem? Ennyi erővel 20GB os 7900xt is lehetne.
Lehet akkor az árat írtam el, de azért mert a 7800xt ről is szó volt hogy mennyivel olcsóbb mint a 4070 - 4070 szuper. S azt írtam még, hogy a 7900xt lassan árban meg odaér a 4070 super mellé ha ideér a mostani csökkentés hatása MO-ra is. 315e most és csökkenéssel lehet 300 alá megy s annyi egy jobb 4070 super. 280-285e. S ott a 20 gb vs 12gb is azért ott már.
4070ti Super tuti 350e-370e lesz kb. De ha nem akkor örvendek ha most végre nem találtam el.
-
Ránéztem a computerbase tesztekre is, ott 34% és 38% az előny 4K-ban (RT nélkül és RT-vel). Pár játékban 40% felett van a 4090 előnye, úgyhogy vszleg még itt is van pár CPU-limites eset. Így viszont már elég tűrhetően helyén van a dolog - amit az ALU-k meg a ROP-ok hoznának pluszban, az elúszik az L2-n.
Hogy a platform-limitnek mi az oka, abba most nem mennék bele részletesen, de miután szinte mindegyik AAA játék schedule crunch-csal jön ki, vélelmezem, hogy optimalizálásban lenne még mozgástér...
-
S_x96x_S
addikt
> hogy a jónéhány beszállítónk közül
> csak egyetlen egynél jelent meg eddig pár féle modell,
> ráadásul azok is csak botrányos 2-3-4 hetes szállítási időkkel...akkor más beszállító is kell.
szerintem ott is lehet alza ..
amit a magyar alza.hu -n látok:Inno3D GeForce RTX 4070 SUPER Twin X2 12G
265 490 Ft / Szállításra kész > 5 db
GAINWARD GeForce RTX 4070 SUPER Ghost 12GB GDDR6X
ELŐRENDELÉSI ÁR / 265 490 Ft
ASUS DUAL GeForce RTX 4070 SUPER O12G
ELŐRENDELÉSI ÁR / 266 090 Ft
MSI GeForce RTX 4070 SUPER 12G VENTUS 2X OC
272 490 Ft / Szállításra kész > 5 db
...
és a lista még folytatódik.
16 különböző RTX 4070 SUPER termék
ebből
7 típus Készleten.
8 Kérés esetén megrendeljük
1 Pillanatnyilag nem elérhető -
-
csaba951
veterán
SZVSZ teljesen felesleges arról ábrándozni, hogy a politikusok betiltják majd az AI-t.
A politikusoknak a cégek adnak pénzt a választási kampányukra. Aki keresztbe tesz nekik, annak majd nem adnak kampánypénzt.
Gondolatkísérlet: A politikusok betiltják az AI-t. Ez azt jelenti, hogy nem lesz majd AI? Baromira nem. Csak annyi lesz, hogy a háttérben megy a fejlesztés tovább (mert látják, hogy versenyelőnyre tudnak vele szert tenni), csak éppen az eredmények nem lesznek nyilvánosak.
Az Nvidiának piszok nagy mázlija van, hogy a crypto lázzal az egekbe tudta tornászni a nyereségét. Ekkora nyereséget a játékosok nem tudtak és nem is akartak kifizetni. Még ennél is sokkal nagyobb szerencse jött, az AI láz, ami a sztratoszférába lőtte a nyereséget. Van bőven pénz és tudás még jobb AI kártyák tervezésére és gyártására. Egyszerűen nincsenek rászorulva a játékosok pénzére, mert nem ebből élnek. A gaming szegmes ma csak egy hobbiprojekt. Hiába ez alapozta meg a céget, ma már nem létszükséglet nekik. Nincsenek a játékosok alkupozícióban. Ehhez az AI és a crypto földbeállása kellene, egy brutális vga túltermelési válsággal. Ennek ma nem látszik semmi realitása.
-
Persze ez szép és jó,de az emberiség soha nem a mértéktartásáról volt híres.
Amit te felvázolsz az nem az AI hardvergyártási része, hanem inkább az etikai, felhasználási szabályzásáról szól.( persze értem az összefüggést)
EZ nem fogja a az igényeket lejjebb vinni szerintem, mert már elkéstek vele.
A versenyszférában a szoftverek és hardverek terén ha nem tudsz ilyen hardvert vagy szoftvert nyújtani véged van ezért mindeki igyekszik erre orientálódni. Apple,Microsoft, a Google , az Amazon az űrkutatás a művészet,hadipar, minden.
Az Nvidia a hardveres ellátásról gondokodik ,nem arról hogy fogják azt felhasználni és nagyjából minden AI képes hardvert gyártó cég ezzel így van, legyen az Intel ,AMD, ARM.
Jelenleg a mi szempontunkból ami problémát okoz, a robbanászerű gyártási igény, amit majd az Intel bérgyártói piacra lépése talán helyre tud billenteni ,a GloFo is talán vissza tud szálni pár év múlva és a Samsung is bővít ezerel, Kína meg ellátja talán magát késöbb. Én a megoldást ebben látom.
Nem tudok abban bízni ,hogy ez egy üres lufi ami egyszer csak kipukkad aztán lesz sok hely a Geforce kártyáknak és Nvidia a földbe áll és szomorúan néz maga elé, mert elveszített egy csomó játékost. Jelenleg az AMD nek sem a játékosok a fontosak ,és nagyjából senkinek sem.
A technológia jelenlegi új mannája az AI.
Nem tudok neked olyan szegmenst most mondani,( orovostudomány, gyárfejlesztés élelmiszeripar stb) ahova ne ilyen hardvereket akarnának betenni vagy ilyenre fejleszteni.
A kiapadást majd esetleg még abban látom ,ha minden harvernek és szoftvernek alapvető része lesz és nem lesz kiemelkedő lesz a szerepe, csak alapvető funkció lesz, mint az X86, vagy ilyesmi.Akkor lenne igazán fontos a szabályzás része ,de ahhoz már ezt rég meg kellett volna tenniük.
Persze ez csak az én saját véleményem, tökre lehetséges hogy igazad lesz. -
S_x96x_S
addikt
> .. egy NVIDIA is jobban teszi, ha kellően megbecsüli.
csak az igazi piaci versenyben reménykedhetsz,
mert semmi mástól nem lesznek
- vásárlóbarát árak,
- jó kínálat
- és innovációpersze ha mindenki a TSMC-nél gyártat, az még nem igazi verseny ..
úgyhogy reménykedjünk, hogy a TSMC-nek is lesz alternatívája,Nvidia RTX 5090 release details just tipped by leaker — and it could be heavily influenced by AMD’s RDNA 4
A Q4 2024 launch is possible if AMD is a threat
https://www.tomsguide.com/news/nvidia-rtx-5090-release-date-could-come-down-to-amdA verseny jó ..

-
"Kézzelfoghatóbb jeleket öltő módon készülnek igen összehangoltnak tűnően egy jó fullasztó adag bürokráciával nyakonönteni a lufit, hogy az szépen leeresszen arra a szintre, ami mindenkinek egészséges. "
Miben látod, hogy annyira küzdenek ellene? Egyedül kínát és az oroszokat szabályozzák a többi cég próbálja az Nvidia egyeduralmát megtörni és egyre jobban az AI kerül a fókuszba. Áézzelfoghatóbb jeleket öltő módon készülnek igen összehangoltnak tűnően egy jó fullasztó adag bürokráciával nyakonönteni a lufit, hogy az szépen leeresszen arra a szintre, ami mindenkinek egészséges. Épp ellenkezőleg látom.
A másik, hogy ha mégis bárhogy küzdenek ellene, semit nem tudnak tenni, mert minden ebbe az irányba megy . A böngészőknél az AI tört fel ,a játékonzolokba( Ps5 pro) a telefonokban a GPU-kban mindenben az AI egy beépítendő elem lett, fél mindegyik vég, hogy lemarad, és onnantól hogy mindenbe belekerül ( vagy írhatok múlt időt is) onnantól azt használni fogják és egyre nagyobb mértékben. EZ nem egy lufi, hanem egy fejlődési irány, amit lehet támogatni, elítélni, félni tőle vagy isteníteni, mindegy. -
Nem igen találkoztam az utóbbi időben olyan játékkal amivel ne tudnék játszani a 3 éves 3080 kártyámon. Értem én hogy mindenkinek aza mérce hogy full extra grafika 4 K ban 120 FPs de valójában nagyon sok játékhoz ott a DLSS az 1440P és mellé egy max 60 FPs cél és ahhoz még egy 2080 Ti is elég lehet akár ,természetesen kompromiszumokkal,de bőven konzolos grafikai szint felett. Én azt mondanám, az utóbbi időben nem a játékok grafikája indokolja a grafikus kártya cserét hanem az optimalizálatlan félkész portok tömkelege. Egy jól megvalósított Unreal 4 vagy egy SnowDrop engine tökéletesen kimaxolható lenne 2 generációval előző kártyákkal is.
Aki nem akar kompomisszumot kötni az Options fülön annak biztos van pénze rá..
Mégegyszer leírom hogy nagyon drágának találom ezta generációt mindkét gyártó részéről és látszik hogy lehúzzák rólunik abőrt is,de nem látok kiutat ebből, ha az ember játszani akar PC-n.
Épp mai hír hogy a 2 nm 50 % kal drágább lesz , mint a 3 nm...[2nm Wafer Pricing Expected to See a 50% Price Bump Compared to 3nm, Attributed to High Manufacturing Costs]
-
Ezek nem alapvető élelmiszerek. Szerintem Nem nevezheted befektetésnek, csak ha dolgozol és pénzt keresel velük. Szórakozás, luxuscikk ha úgy tetszik.
Igazából ha megnézed , egy nemrég 1600 -2000 dolláros 3090 Ti teljesítményét megkapod 800 dollárért.Ezzel nem azt akarom mondani, hogy olcsók vagy nem lennének drágák, értem mit akarsz mondani ezzel,de amí g akét cég egymásról gondoskodik, kartel teamet játszanak addig sanos ez lesz.
Nézd meg az összes EU és amcsi Elektromos autó gyártó már most pánikol a BYD EU megjelenése miatt.
Hamarosan olcsóbb lesz a Tesla és a német autók felhozatala.
Szükség lenne a konkrencia harcra és azt az Intel jelenthetné egyedül de mivel az AI szegmens akkora falat lett igazából már a gaming vonal már harmadrendű dolog
nekik is sajnos, tehát már a konkurencia harc sem jelenhet megoldás. Erre rájön a dráguló gyártás még habnak.
Innetől az van hogy el kell fogandunk ami lesz vagy van, mert nem látok esélyt a jelentős javulásra személy szerint. -
Ez a mondtad semmit nem jelent
Az Ada-Ampere váltás brutálisan nagy volt. az hogy kisebb lesz , nem sokat jelent megjósolni sem kell hozzá nagy tudás úgy ha monilotikus lesz.
A teljes értékű GA102 és a telejs értékű AD102 között( ilyet még nem láttunk) szerintem lazán 60-80 % fölötti teljesítménykülönbség van( ha lenne 4090 Ti szerintem 15 % simán benne van) miközben a fogyasztás csökkent. Hozzá tenném az RX7900XTX és a 6950 XT között kb ennek a fele van..
nem nehéz 60 % alatti előrelépést megjósolni egy hírben
Ettől függetlenül azzal elégedettek lehetünk, Kár előre bármiféle negatív vagy pozitív dolgot mondani mivel semmit nem tudunk róla. -
Abu85
HÁZIGAZDA
A nagyobb kereskedőpartnerek kapnak kompenzációt, ha jön egy új sorozat és ezért a régebbit nem tudják az eredeti áron eladni. Szóval erre van egy alapvető garancia az eladók felé, hogy az NV átvállalja a költségek egy részét. Persze ehhez partnernek kell lenni, állandó rendelési kötelezettséggel. Egyébként ilyen az AMD-nél és az Intelnél is van.
-
Busterftw
nagyúr
Azt értettem, hogy a datacenter bevételeket a felhasználók (mi) nem tudják bojkottal/pénztárcával manipulálni.
Én az Nvidianak azért szavazok személy szerint bizalmat, mert konzisztensen hoznak egy jó szintet, generációk óta.
Legyen az szoftver, hardver és innováció.Van ennél drágább hobbi is.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Pont nemrég írta meg a CEO körlevében a cég munkatársainak, hogy az NVIDIA "AI company" lett. Ez azért fontos, mert ezzel jelzi Jensen, hogy mi a prioritás, ami a pénzt termeli az az AI. Ha nem veszitek meg a mostani áron a GeForce-okat, akkor az már nem jelent problémát, mert nem ez a kritikus piac. Ezért sem fogja érdekelni az NV-t, ha haragból vesztek Radeont. Mi van akkor? Majd kevesebb pénzt fektetnek be, és még inkább az AI lesz a prioritás. Az egyetlen dolog, ami fontos, hogy drágán vegyél GeForce-ot, mert ha olcsón akarsz, akkor nem éri meg kifejleszteni a hardvert.
-
igen pont most olvasom itt.[link]
"Sources say Nvidia RTX 4070 Ti / 4080 graphics cards will be out of stock as soon as this month"Hogy már több helyen ebben a hónapban kifogy a 4070Ti és a 4080. Ez egy jó lehetőség a konkurenciának, ha csak nem lép Nvidia .D szerintem nem fognak, nem szokásuk kapkodni. valószínűleg marad a januári start.
Árazásról nincs infó. MliD számomra nem releváns, bármit is mond. -
hokuszpk
nagyúr
"plusz ott van az az árnyék is, amit pl. a 3000-es Ryzen széria vet az újabb megoldásokra: megjelenéskor ugyanígy agyon dícsérték őket, hogy mennyire odavernek az Intelnek, meg hogy mennyire jó, hogy nem kell a legdrágábbakat venni az OC lehetőséghez, alaplapból sem, aztán pár év elteltével hirtelen valahogy olyan hirtelenséggel fogyott el az erejük, hogy aki előtte pl. hozzám hasonlóan Intel Sandy/Ivy Bridge környékéről jött, az csak nézett, hogy milyen nap van...."
pont van nálam egy 6700K, aminek olyan modon fogyott el az ereje, hogy kidolt alola a lap.
ugytunik vitte a procit is, de nem ezert offolok ; csak amig a tulaj osszeszedi magat, kolcsonadtam neki lappal egyutt az m-zarolt keszletbol egy 3xxx procit ; és most kezdem furcsallani, hogy még nem kaptam reklamációt, hogy mi ez a tetulassu cucc ? -
Busterftw
nagyúr
A piac épp hogy egészségesen működik.
Az Nvidia és a partnerek annyiért adják amennyiért az userek megveszik. Drágább? Persze, kifizetik elegen így is? Igen.
Amíg az Nvidianak és az usereknek megéri, addig mennek el."Büntetni" úgy tudnának az userek, ha nem vennék meg.
De megveszik elegen.Versenyezni pedig így is lehetne, ott pattog az AMD-nél a labda, de inkább jó a húgymeleg pocsolya.
Ment a duma, hogy hát hozhattak volna ám ők is 4090 szintű kártyát. Szarnak bele, inkább kihoztak egy 7800XT-t, amit néhol ver a 6800XT.
-
Quadgame94
őstag
CPU piac teljesen más. Ott platformot is veszel. Rengeteg ember aki vett egy 2600-at az most vehet egy 5600-at és nem kell platformot cserélni. Az AM5 ugyan ez. Akinek van lóvéja egy 13600K-ra az sokkal jobban jár ha belefektet az AM5-be és 2026-ba még talál majd frissen megjelent procit és belepattintja. Nem beszélve az Intel fogyasztásairól. Az a 7800X3D fele annyit sem eszik mint egy 14900K. Még egy 360 AIO-val is 95 fokos
Most ide kevered a CPU piacot, de teljsen más tészta. -
A piac nem a felhasználókból áll, hanem a kereskedőkből, a gyártókból és a vásárlókból.
A mostani generáció kijövetelekor fullon volt és még most van a piac az előző generációs kártyákkal a kereskedőknek ki kelett azt futtatni ,mert amúgy kutya nem vett volna kiskereskedelmi szinten 7900XT kártyát 600 dolláért ha tele vannak 6950XT kártyákkal ugyan annyiért és nem tudják azokat eladni.
Ugyan ez igaz Nvidia oldaláról,de ott a 3080 -3090 már időben elfogyott.
Most futottak ki az előző generációs kártyák úgy ahogy,de még 6700XT/ 3070 és 6800XT is simán beszerezhető boltban
Tehát AMD nélkül illetve az asszisztálásukkal az Nvidia nem fog olcsóbban adni több teljesítményt ekkora piacrésszel.( Nem AMD-t hibáztatom, hanem arra világítok rá hogy együtt oldották meg a kereskedelmi láncok megtisztulását az árazással, a mi kárunkra) Most kezdődik az igazi generáció váltás 2024 től de ha az AMD nem lesz hajlandó levinni jelentősen az árat akkor az Nvidia sem és ez a gen így fog maradni. -
Quadgame94
őstag
Alapvetően abban igazad van hogy a piacnak jót tenne, mert az eladásokból teljesen látszik hogy nagyon sokat esnek vissza azbeladásoo (2022Q2: 10m v 2023Q2: 6.6m) viszont azt is látni kell hogy az NV még mindig dominálja a piacot (80% share). Igazából az AI lufi kipukkanásátol való félelem az egyetlen ami miatt az NV majd jobb árban fogja adni a kártyáit.
-
reálisan gondold végig miért is adna az Nvidia 815 dollárért ( kb 20 % kal olcsóbban)a jelenleg neweggen legolcsóbban 950 dollárba kerülő,de átlagban 1000+ dolláros 7900XTX teljesítményénél gyorsabb kártyát több szolgáltatással stb?Hogy piacrészt szerezzen az AMD től ?

Nem értem ezeket a reményeket. -
Persze figyelve rá, hogy ezek tényleges MSRP-k legyenek, az AIB gyártók is érvényesítsék gondosan minden piac bruttó végfelhasználói áraiban legalább az alapmodelleknél.
Ez nem így működik. Lehet az NVIDIA meg az AIB partner bármennyire gáláns, az általad elvárt 815 dolláros 4080S-t max. 2 napig lehetne boltban annyiért kapni. Ha a nagyker nem rak rá 200 dollárt, akkor rárak a kisker, és ha a kisker sem, akkor jönnek a scalperek. Pontosan ezért már a lánc eleje is ráteszi a 200 dollárt...
-
Yutani
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Milyen processzort vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen monitort vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Napelem
- Újra nekifeszül az asztali konzolok piacának a Valve
- jakra: Retro gyujtemenyem (cloud synced for safety...)
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- Pötyi: 4. RETRO KONZOL ÉS SZÁMÍTÓGÉP BÖRZE - '25. november 16.
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- PC bontás - Thermaltake ház, Fsp 650W, GIGYBYTE AB350M, AMD RYZEN 5 1600x, 16GB DDR4 3000, GTX 1080
- 27% - GIGABYTE RTX 3080 Ti OC 12GB GDDR6X GAMING Videokártya! BeszámítOK
- ASUS RTX 5090 32GB GDDR7 ROG ASTRAL OC - Új, Bontatlan, 3 év garancia - Eladó!
- Veszek RTX 4070!!
- MSI GeForce RTX 3080 10Gb GAMING Z TRIO
- Gamer szék ASUS ROG Destrier Ergo SL400
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- GoPro HERO12 Black (CHDHX-121-RW) akciókamera
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi 14T 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciaval
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

.