Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Kezünkben a OnePlus 15 és az Oppo Find X9-ek
- iPhone topik
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
pletyka - az RTX 50 SUPER-rel kapcsolatban.
https://x.com/unikoshardware/status/1986674389300224279
"[rumor] due to the crazy shortage recently, 3gb gddr7 cant make it to the consumer market for desktop, thus the super series is cancelled. and the current models are expected to be more expensive very soon, because of the increasing cost of 2gb gddr7."Wccftech: "NVIDIA GeForce RTX 50 SUPER GPUs Rumored To Be Delayed Due To 3 GB GDDR7 DRAM Shortages"
https://wccftech.com/nvidia-geforce-rtx-50-super-gpus-delayed-due-to-3-gb-gddr7-memory-shortages/ -
S_x96x_S
addikt
TomsHW: DGX Spark + Cyberpunk 2077 ~ 50 FPS (1080P)
Eredeti https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/1opofuj/cyberpunk_2077_runs_on_dgx_spark/
( Box64 -el ; x86->ARM emulation layer ) -
S_x96x_S
addikt
"Inside Nvidia GPU: Discussing Blackwell's Limitations and Predicting Rubin's Microarchitecture"
https://github.com/zartbot/blog/issues/3 -
Raymond
titán
Nvidia hits record $5 trillion mark
“I don’t believe we’re in an AI bubble,” says Huang after announcing $500B in orders.
-
[NVIDIA Launches BlueField-4: The Processor Powering the Operating System of AI Factories]
Rengeteg cikk, hír jött ma a GTC -n itt : [link]
-
Raymond
titán
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Na sikerul megneznem a valaszokat is most (kerulo uton mert nincs X-em) igy mar picit vilagosabb a dolog. En nem latok ott semmi felezett teljesitmenyt. Ez egy Blackwell arch es Carmack azt irja hogy "assuming 1 PF sparse FP4 = 125 TF dense BF16", de nem az. Az 5070-es spec (ennek felel meg a Spark-ban levo GPU) az 54-ik oldalon kezdodik itt [link] es az 55-iken vannak az ideillo ertekek. FP4 spare az 987.8 TF az FP16 es BF16 dense viszont mindketto csak 61.7 TF, tehat annyi amennyit a benchmarkban ott mertek a Carmack es Hannun is.
Ergo, nothing to see here, csak annyi hogy Carmack ritkan ir felre tech temeban de ugy latszik most sikerult.
-
Raymond
titán
Ez a "hivatalos" NV verzio ami 240W tappal jon igy a SoC TDP nem lehet 240W. Az a tap ugy van dimenzionalva hogy a 2x 200Gbps halozati adaptereket is etetni tudja ha kell. Az hogy csak a GPU-nal kb. 100W lehet a max szerintem nagyon valoszinu. A kerdes meg mindig az hogy Carmack miert hiszi hogy 240W a GPU TDP.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Raymond
üzenetére
Eléggé össze vissza írják az egyes gyártók is, hogy olyan táp van hozzá, vagy annyit fogyaszt. Mondjuk én nem teljesen értem hogy egy ennyire kis dobozba hogy akarnak 200W-ot lehűteni értelmes szellőzés hiányában. Megint valami marketingest jól beszopatott egy dizájner aztán mehet thermál limiten az egész.
-
S_x96x_S
addikt
eléggé le van fojtva a DGX Spark,
és csak a reklámozott 1PF teljesítmény felét tudja most.
John Carmack says NVIDIA DGX Spark runs at half of the rated power and delivers half the quoted performance---
JC:
"DGX Spark appears to be maxing out at only 100 watts power draw, less than half of the rated 240 watts, and it only seems to be delivering about half the quoted performance (assuming 1 PF sparse FP4 = 125 TF dense BF16) . It gets quite hot even at this level, and I saw a report of spontaneous rebooting on a long run, so was it de-rated before launch?"Amúgy a llama.cpp + DGX Spark teljesítmény itt elérhető
-
válasz
Chiller
üzenetére
Bocs hogy nem tudod értelmezni mi a lényeg, az újítás és amivel büszkélkednek a két demóban, pedig ott van a címében.
Bonsai Diorama Demo | NVIDIA RTX Unreal Engine 5.6.1 Features RTX Mega Geometry and RTX Dynamic Illumination for full path-traced nanite meshes in real time.RTX Amusement Park: Features RTX Dynamic Illumination rendering over 1,000 shadow-casting lights in real time.
gondolod nem fogok belinkelni a topikba technológiai újításokat mert támogatja a demó az FG-T és a DLSS-t mellékesen?Megfogtad a lényeget a demókból.
Amúgy meg a DLSS miatt aztán nem kell szégyenkeznie az Nvidiának.
-
Aki tesztelni akarja az újabb képességeket a kártyáján letöltheti innen őket tegnaptól : [link]
Bonsai Biodrama demo: "Features RTX Mega Geometry and RTX Dynamic Illumination for full path-traced nanite meshes in real time.
Enhanced by DLSS Super Resolution, Ray Reconstruction, and Multi-Frame Generation."RTX Amusement Park:
"Features RTX Dynamic Illumination rendering over 1,000 shadow-casting lights in real time.Enhanced by DLSS Super Resolution, Ray Reconstruction, and Multi-Frame Generation." -
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
NUC ban azért lehetne visszafogottabb árazás, bár Asusnak így is elég vastagon fog a ceruzája.
-
S_x96x_S
addikt
az egyik első DGX Spark benchmark.
"NVIDIA DGX Spark In-Depth Review: A New Standard for Local AI Inference" https://lmsys.org/blog/2025-10-13-nvidia-dgx-spark/
benchmark:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1SF1u0J2vJ-ou-R_Ry1JZQ0iscOZL8UKHpdVFr85tNLU/edit?gid=0#gid=0
video: https://www.youtube.com/watch?v=-3r2woTQjecNVIDIA DGX Spark
ollama gpt-oss 120b mxfp4 batch= 1
Prefill (tps) : 94.67
Decode (tps) : 11.66ollama gpt-oss 20b mxfp4 batch=1
Prefill (tps) : 12,053.98
Decode (tps) : 49.69 -
gV
őstag
válasz
Yutani
üzenetére
én épp azt néztem, hogy új kártyákat nézve ma az a helyzet mint 2012-ben. akkor 138000 Ft-ért vettem a 680-at, inflációval az most 248 676 Ft vagyis egy drágább 5070. (690 Ft-os ára nincs meg ezért innentől $) akkor is tudtál $2000-ért VGA-t venni (690 SLI) ami 2x volt gyorsabb mint a 680 az akkori csúcs felbontáson (3x fHD) [link], most az 5090 4K-n 2.2x ver az 5070-re [link]. $1000-ért rasztert nézve elmarad az 5080 vs 5070 (1.45x) a 690 vs 680-hoz képest (1.58x) viszont ma már van RT is ott meg közel 2x gyorsabb 4K-n [link]. persze pont a 680-nál lett a Gxxx4 feltolva x80-nak, de nekem így is kellemes meglepetés a 2012 vs 2025.
-
Raymond
titán
válasz
VoltanIgor
üzenetére
"Ismert"
-
Jacek
veterán
válasz
Quadgame94
üzenetére
Igen 2026 végére én elképzelhetőnek tartom csak most átálltak erre a CES startra, én most tavaszra érrtettem.
-
válasz
Komplikato
üzenetére
Mondjuk ennyire még nem volt csend az új generáció körül ennyivel a régi után félidőnél kb. Konkrétan egyetlen morzsa vagy infó sincs.
-
Yutani
nagyúr
Ezt mondom kolléga, AMD preferencia mellett 5070-et vennék... Hozzáteszem, nekem az NV nem az ördög, a hőskorban az FX-ig kb. csak NV kártyáim voltak.
Lehet, meg tudna győzni a 9070, ha meg lehetne kapni 200k körül, tehát 5070-10%, csak hogy kipróbáljam, de a mai AMD nem akar jó ajánlatot letenni az asztalra. Ez az AMD már nem az az AMD, ami volt mondjuk a Terascale vagy GCN eleji, illetve Polaris időkben (a Polaris egy zseniális húzás volt, én imádtam). De még az RDNA2 is ilyen volt. De most hiányzik az igazán jó ajánlat. Legalábbis így érzem.
-
lenox
veterán
válasz
Raymond
üzenetére
Lehet, bar az 5000-est 15%-kal a 4090 fole tippelik. Mondjuk nem tudom mennyi van mar usereknel, nem minden szam egyezik a tpu adatbazissal. Mindenesetre szerintem 384 bit + 14k maggal 4090 folott lesz 10+ %-kal. De lehet, hogy nem adnak ki 384 bites 14k magos 5080-at.
-
Komplikato
veterán
válasz
Quadgame94
üzenetére
Pesszimista vagyok, ha Videocardz-os info morsza igaz, akkor lesz abból még 2027 CES, mire jön valami. Más kérdés, hogy az RTX 5000 Super széria után szvsz NVidia sem fogja addig törni magát új gamer generációval. Az meg senkit nem hat meg, hogy lesz közbe plusz egy AI generáció.
-
hahakocka
őstag
Igen én ezért nem választanám pl a 9070xt -t a 9070 helyett mert +100W ot eszik legalább a +10-15% előnyért nem éri meg. Jobban melegszik és sokkal méretesebb is. (Bár már csak +30-40e Ft a difi) 5070 nél meg a 12gb a limitáló meg a TI-hez képest az erősen megkurtított adatok. 9070 pedig túl van picit árazva 242-245e a minimmja csak, de az 5070 most 215-225e ért is van. Az 5070 Super érkezése sok mindent megváltoztathat viszont. Árazás s teljesítmény függvénye csak. Elején lehet megint drágább lesz a vártnál ala 5070 aztán csökken.
Kérdés mikor jön a 6000 es és a 10000? es generáció. 1 év múlva vagy pl 2 év.
Én kivárnám az újat, ha pl jövőre jönne -
hahakocka
őstag
válasz
deathcrow42
üzenetére
Azért volt ár elég sok példa eladták s a plusz Ramért és a kis + teljesítményért szoktak azért cserélni. Persze nem tömegesen. De nem érné meg számomra se. 4-5 évig voltak a kártyáim eddig is akár NV akár AMD a mostani is 6 éves lassan.
Sose tudod úgy eladni a használtat, hogy ne költs rá+ az újra, s évente 2 évente ezt megtenni egyszerűen nem éri meg.
Plusz akik a sima változatot vették biztos nem érzik jól magukat az miatt hogy most a Super pl +6gb vrammal jön. Azért az kitolhatja még 1-2 évvel pl az élettartamot akár a high-very-high-ultra textúra beállítás közt 1440p -n főleg RT mellett pl. Ha egyszerre jött vola a két lehetőség akkor tuti a Supert választja mindenki, akár a kis felárért cserébe, s kb nem ér semmi a sima. -
-
Jacek
veterán
Az sokat fog szamitani hogy a pletyka szerinti stel jonnek a superek mert ami eddig szivargott ott az 70super nem csak tobb memom hanem kicsit tobb minden mig a Ti es a 80 meg csak memo tehat ott semmi eretheto tempo valtozas nem lesz.
Ha leiro ha
ez lesz termeszetesen. -
Jacek
veterán
válasz
Yutani
üzenetére
Pedig nost ha 5070 teljesen versenykepes a 9070 sima.
DLSS igen jobb mint az FSR4 de mar oruasi a kulonbseg, holnez gyorsabb hol az.
A AMD tobb memot zabal ez tuti .
Most csak dunezek de ott a 4k ultran AMD 15Gb koruls siman megeszik mig az NV 10Gb ezt 5070-el es 5080-al is tij mindegy hogy ott 16Gb van, gondolom a koncepcio is mas.
RDNA4-vel az AMD megint elbacta hogy tul van feszelve eszementul a cucc.
9070XT 330-3340w eszik max power levelell 375-400w. Pl spedway teszben megy dobozbol 6600 pont, 3-4 kattintok 260w fogyival 6700 pont, nem lett volna jobb igy kiadni? Ra adasul a -20% power level miatt 50 fokos a GPU es teljesen hangtalan..Ez nem biztos hogy on topic volt

Szoval en most azt latom teljesen jo QHD-ig biztos a 5070 meg a 9070.
Volt eddig 70/70Ti/80 es 70/70XT tehat nem teszteket olvasgatva okoskodom.
En AMD fankent 5070-et vennek
-
válasz
Yutani
üzenetére
Ha használtat nézel hozzá előrelépésként a zöld oldalon 1440Pben [link] ott a 3080 ami kb 40 % kal erősebb + 2 GB vram kb 130 K vagy ott a 3080 Ti 12 GB vrammal 160 K kb 55-60 % raszterben és 250 % RT ben köszönhető a több Vramnak
DE inkább azért ott a 4070 ( 3080 teljesítmény) 160-170 K és a 4070 Super ami olyan 180-190 K körül néha felbukkan, ami ár / értékben valamivel jobb int az 5070 de szerintem nem éri meg az 5070 -nel szemben most már.
Persze fogyasztásban az első kettő azért több. Szóval azért ha nem is jobb ár-értéket de jobb teljesítményt elérhető áron hasznátról hazsnáltra kaphatsz, plusz nekem az 5070 pont a 3060 Ti hez nem tűnik tragikusnak ha azt nézem hogy az utóbbi új 2-3 év garis és 50% kal több vram van rajt.Amúgy a használtpiaci árak nem követik le igazán a bolti árakat.
Vannak fent az aprón olyan magán hírdetők aki az új bolti árhoz képest kb 5 % ban látják a használtsági amortizációt vagy olyanok akik meg drágábban adják mint ha megrendelem egy nagyobb webáruházból stabil garanciális háttérrel.
Épp nézem használt árak lásd 4070 Ti / 4070/ 4070 Super használt kártyákat 220 K-250 K árakon. miközben az 5070 újan annyi vagy akár olcsóbb. -
Yutani
nagyúr
Még adnak érte annyit? Én már ilyen 65k-val számoltam. Úgy jönne ki mondjuk a 3.5x szorzó. Viszont ha még ilyen jól el lehet adni, akkor most kellene lépnem, bár a 12GB Vram riaszt kicsit. Mondjuk egyelőre fHD-n maradok, oda elég.
Szerk: már 75k körüli árakat látok. Szóval inkább 3x lesz a szorzó, de le kell nyelni a békát, ha az ember fejleszteni akar.
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
És be is ugrott 200 alá.
-
Yutani
nagyúr
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Egyesekben olyan erős az ár / FPS-fétis, hogy minden upgrade-nél pofánköpve érzik magukat. Ez van, nem lehet a dolgon segíteni.
-
válasz
hahakocka
üzenetére
Emberek nem szoktak azonos generáción belül váltani, csak azért, mert kijött a super egy év után.
Ami 5070 megy most, az 2-4 év múlva is menni fog, és akkor is el fogja tudni adni az ember. És nagyon nem 100 ezer forint lesz az 5070 3 év múlva, hanem mondjuk 140-150.
Az 5070 super meg picit drágábban kelne el. Lehet drágább is lesz, árazást nem tudjuk. Na bumm, veszített ezer forintot per hó, de +1 évet játszott. És sok embernek akkor is kelleni fog az 5070 jó áron. -
hahakocka
őstag
válasz
deathcrow42
üzenetére
Valamennyit lehet emelnek. de 100-at 200-at már csak nem. Az szívja csak meg aki már megvette a sima változatokat. Használtan azért nem fogja ugyanannyiért eladni s arra jön még a + amit kérnek a + vramért.
Érdekes hogy AMD nél sose jönnek 50-es végű kártyákkal a Superekre. Talán ezszer a 6750XT volt ugye ha jól emlékszek de ennyi, s az se sikerült szuperjóra. -
válasz
deathcrow42
üzenetére
-
Komplikato
veterán
válasz
hokuszpk
üzenetére
Olyanról már halottam, hogy valaki olyan speciális Rectenna-t rakott össze, ami a fény összes tartományát képes energiára konvertálni, és a légkörben "pattogó", szétszóródó infra tartományból éjjel több energiát tud termelni, mint napelem fényes nappal. A probléma az, hogy évek óta egy hang sincs róla, így nálam ment a kamu mappába.
-
válasz
hokuszpk
üzenetére
Én max olyanról hallottam, hogy napközben begyűjti az energiát valami sóoldatba (azt felemelegíti), aztán este azzal fűt meg vizet melegít.
Ez a visszasugárzás szerintem inkább mendemonda, mint fizikailag megoldható. Annyira minimális, hogy effektíve többszáz négyzetméteren kéne csinálni minimális energia visszanyeréséért.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
deathcrow42
üzenetére
ugyan. "csak" ki kell telepíteni az űrbe a napelemeket, ott mindig süt.
apropos, hallottatok már az inverz napelemről ? -
Busterftw
nagyúr
válasz
deathcrow42
üzenetére
Mindenkeppen, mar nem csak a Samsung szallit es ehhez beszall a Micron is majd.
-
-
_drk
addikt
válasz
deathcrow42
üzenetére
Túl szép lenne!
Ráadásul olyan szépen beleillene a termék palettába a sima 5070 és Ti közé, hogy a bőrdzseki is csettintene. -
Terek
tag
Azt azért ne felejtsük ki a képletből,hogy a 4000-es Super széria nem hozott ram bővítést így engedhettek az árból de itt most egy 50%-os rápakolás lesz ami a vramot illeti.Szóval ez más felállás lesz mint a 4000-es szériánál.Maradjunk annyiban,hogy az 1000%,hogy nemfognak több vramot adni ugyanannyiért sajna

-
Heroes fan
őstag
válasz
deathcrow42
üzenetére
Jaja jó volna.
-
válasz
Heroes fan
üzenetére
Szerintem marad a régi áron, elég kick-ass vga lenne 250k környékén 18GB vrammal.
-
Terek
tag
válasz
Heroes fan
üzenetére
Egy alap 100$ emelés simán bennevan.Az nv nem ad ingyen egy deka MB-ot sem.
-
Heroes fan
őstag
Mennyi lesz?
-
Quadgame94
őstag
válasz
deathcrow42
üzenetére
Kopemnzációképpen majd ültetnek fát oszt jó van.
-
válasz
Quadgame94
üzenetére
Azért elég necces lenne egy 7/24 működő megoldást napenergiára bízni
-
Quadgame94
őstag
válasz
deathcrow42
üzenetére
Kérdés hogy mennyi lesz ebből mondjuk napenergia álltal biztosított áram.
-
-
Busterftw
nagyúr
OpenAI and NVIDIA announce strategic partnership to deploy 10 gigawatts of NVIDIA systems
- Strategic partnership enables OpenAI to build and deploy at least 10 gigawatts of AI datacenters with NVIDIA systems representing millions of GPUs for OpenAI’s next-generation AI infrastructure.
- To support the partnership, NVIDIA intends to invest up to $100 billion in OpenAI progressively as each gigawatt is deployed.
- The first gigawatt of NVIDIA systems will be deployed in the second half of 2026 on NVIDIA’s Vera Rubin platform. -
Hi!
Csak egy ötlet, de bedobom ide is, hátha valaki találkozott már ilyen "fícsörrell". Másik topikból: [link]
Köszi, hogy megnézted. -
[Jensen Huang said we’ll have useful quantum supercomputers in 5 years]
Úgy néz ki az Nvidia következő nagy dobása a CUDA-Q lesz. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Quadgame94
üzenetére
Itt konkretan az RTX Pro 6000D-rol van szo.
-
válasz
Quadgame94
üzenetére
Helyette megveszik Geforce formában aztán szétszerelik.
-
Quadgame94
őstag
-
[NVIDIA to Tap TSMC's A16 Node for "Feynman" GPUs]
" Nobel-díjas amerikai elméleti fizikus sokak szerint a 20. század de különösen a II. világháború utáni időszak egyik legnagyobb hatású elméje."
Foton kutatásai kiemlkedők, nem tartom kizártnak, hogy a Feynman és az optikai gyártás összefonódik.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- HP 200W töltők (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm, 928429-002
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- Bomba ár! HP ProBook 450 G3 - i3-6G I 8GB I 128SSD I DVDRW I HDMI I 15,6" HD I Cam I W11 I Gar!
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
ami volt kitem 32gb 31e volt netto most 62e
lol