Hirdetés
- OnePlus 8T – fazonigazítás
- Redmi Note 7 - nota bene
- Apple Watch
- IFA 2024: Szó szerint pofátlanul vékony a Honor Magic V3
- iOS alkalmazások
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Yettel topik
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
Hirdetés
-
IFA 2024: A Timekettle új fordítógépe már közel van ahhoz, amire várunk
ma Ezek a hordozható fordítógépek évről-évre sokat fejlődnek, most a Timekettle mutatta meg, hogy hol tart az iparág.
-
Dragon Ball: Sparking! Zero - Fókuszban a karakterek
gp A legújabb videóban a Majin Buu saga szereplői kerülnek a középpontba.
-
IFA 2024: hordozható Acer gépek alternatív triója
ph A két Copilot+ PC plecsnis notesz egyike ARM architektúrán alapul, míg a másikon tobzódik a szénszál, és egy tablet is tiszteletét tette Berlinben.
Új hozzászólás Aktív témák
-
joghurt
addikt
A keresőpiaci (magyarul: minden információt begyűjtünk mindenhonnan) monopólium sokkal durvább. Egyrészt konkrét kapuőrök: az első helyen visszaadott találatok sorsdöntő mivoltáról talán senkit nem kell meggyőzni, de ugyanilyen fontos az is, milyen információkat rejtenek el a kereső felhasználók elől.
És akkor ott van még az üzletágaik összefonódása. Még a nagy riválisaik sem képesek olyan kurrens térképi szolgáltatásokat nyújtani, mint ők, hiszen a kereső üzletág generálja nekik az átrágott weblapokból, Gmail levelekből, közösségi médiás posztokból, hogy itt nyílt egy étterem, ott megváltozott a műkörmös nyitvatartása stb.
A tej élet, erő, egészség.
-
E.Kaufmann
addikt
Én nem estem hasra pl az étterem nyitvatartásokkal kapcsolatos pontosságáról.
Futottunk jópárszor lyukra. Összefonódás: Szerintem meg pont, hogy mostanában borogatták meg az ökoszisztémát gondolom EU szabályzások miatt, nem tudom, miket kellene még állítgatni, de nem megy olyan flottul már a kereső-térkép átjárás, mint régen.[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
nagyúr
válasz E.Kaufmann #2 üzenetére
Emiatt a nyomorék döntés miatt kellett erre kiegészítőt telepítenem Firefox-ba, komolyan most ezen múlik a gugli monopóliuma, hogy a kereső találatokból nem tudom megnyitni a térképet? Elmegy az összes ilyen csinovnyik a jó édes....
Thanos was right.
-
joghurt
addikt
válasz E.Kaufmann #2 üzenetére
Ez a kis visszaesés a versenyelőnyükben kizárólag a (részben még mindig kijátszott) EU-s szabályozásoknak köszönhető. Most otthon is kezdenek ráébredni, hogy egy kicsit túlnőttek.
A tej élet, erő, egészség.
-
cog777
senior tag
"A jelentések szerint terítéken van az Android rendszer vagy a Chrome leválasztása a Google-ről, de az AdWords eladatása is."
Helyes. Ujbol legyen verseny es ne a G eroltesse ra a hulyesegeit, szabvanyait a vilagra. Akkor talan nem kapcsolodik ossze a bongeszobeli adblock tiltas es a reklam uzletag" hiszen a kereső üzletág generálja nekik az átrágott weblapokból, Gmail levelekből, közösségi médiás posztokból, hogy itt nyílt egy étterem, ott megváltozott a műkörmös nyitvatartása stb."
Oke, de ennek hol a hatara? A lakasomba is telepitseg G asszisztenst hogy nagyobb pontossaga legyen a kereseseknek?
Inkabb lemondok a szuperpontossagrol."Most otthon is kezdenek ráébredni, hogy egy kicsit túlnőttek."
Eleg keson, en el kezdtem hinni a 201x evekben, hogy az USA direkt hagyja a multijait tulnoni, hogy nagyobb dominanciat szerezzen a vilag folott. Aztan sztem rajottek hogy ez rossz otlet.[ Szerkesztve ]
HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
updog
senior tag
"Egyrészt konkrét kapuőrök: az első helyen visszaadott találatok sorsdöntő mivoltáról talán senkit nem kell meggyőzni, de ugyanilyen fontos az is, milyen információkat rejtenek el a kereső felhasználók elől."
Valaminek kell elsőnek lennie (hacsak nem arra gondolsz hogy tipikusan az első 2-3 helyen hirdetés szokott lenni, de azt gyakorlott user úgyis átgörgeti, a fogalmatlan usernek meg teljesen mindegy). Amúgy aki mindig az első találatra kattint kérdés nélkül, azt szintén fogalmatlannak tekintem
Ugyanez az "elrejtett információkra" is igaz. Valamilyen módon szűrni kell a találatokat, nem rakhatsz mindent a userek elé, tök mindegy hogy tudatlanságból származó vagy szándékos hülyeség/ferdítés.
És akkor ott van még az üzletágaik összefonódása. Ömm. Ez lenne a lényege az egésznek, amiért sikeresek tudtak lenni.
"hiszen a kereső üzletág generálja nekik az átrágott weblapokból, Gmail levelekből, közösségi médiás posztokból, hogy itt nyílt egy étterem, ott megváltozott a műkörmös nyitvatartása stb."
Ne keverjük az alap térképet a Google cégprofilok (a térképbejegyzések) karbantartásával, amit főleg a userek és maguk a vállalkozások végeznek. Pont emiatt egyébként sokszor előfordul hogy a google találatban és a cég weboldalán más a nyitvatartás, pont belefutottam egy ilyenbe (és a google maps-os volt a jó, mert egy user frissítette pár hete, mert a vállalkozás tojik a saját weboldalára De azért gúgöl ijen: rósz ).
Amúgy a vicc kedvéért megnéztem mit tud a Bing térkép... majd ha arra a szóra hogy "IKEA" (úgy hogy be vagyok zoomolva az Örs vezér terére) nem dob át "Ikea Way, Burbank, CA 91502, United States" címre, akkor beszéljünk arról hogy sajnáljuk-e a google konkurenseit hogy nem tudnak érvényesülni
A cikkre:
"hogy több lehetőséget adjon az androidos felhasználóknak az appok letöltésére [...] monopolizálja a fogyasztók appokhoz való hozzáférését és in-app fizetési lehetőségeit Androidon, ezzel pedig elnyomta a versenyt" Gondolom a scammerek már tűkön űlve várják az ügy végét, hogy amint szabad a pálya elárasszák a fertőzött appjaikkal a szabad piacot...
[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
BTW most is letölthetsz apk-t, és fel tudod telepíteni. Mondjuk ehhez kell pár agysejt. Alternatív alkalmazásboltokat sem tudom, mennyien tennének fel, de az iagz, hogy a lehetőség legyen adott (most ugye nem, mert elég rendesen tud rinyálni a Play Services).
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
azbest
félisten
A vertikális integrációval tudnak hatékonyak és sikeresek lenni a cégek. Aztán meg az a baj, ha sikeres.
Ezeknél a cégeknél egyébként sem arról van szó, hogy kifejezetten visszaéltek volna a helyzetükkel. Ők maguk hozták létre ezeket a rendszereket, szolgáltatásokat a korábbi hányavetett szemétdomb helyett. Azért hozzájuk mentek az ügyfelek, mert belefáradtak már abba, hogy ezer különböző idiótával egyenként szerződjenek.
Másrészt ők voltak, akik nagyrészt elképzelték, kiépítették a jelenlegi digitális világot. Más korábbi óriások bedőltek, mert nem fejlődtek és mert emberek milliárdjai kapcsolódtak az internetre.De oké, legyen valahol szétválasztva egymástól nagyon különböző üzletág.
Az androidos részt nem is értem
"a felhasználók és fejlesztők rugalmasabban tölthessenek le és terjeszthessenek appokat, a Play Áruházon kívül is"
Ez teljes mértékben adott jelenleg is. Ők azt szeretnék, hogy a play storeban lehessen ingyen, ellenőrzés nélkül, idegen fizetési rendszerket használva terjeszteni ingyen appokat. Ők a google nevében szeretnének olyasmit csinálni, amit megtiltanának, hogy felügyelhessen a google.Ha maguk akarják terjeszteni az appot, akkor most is azt csinálnak, amit akarnak. Persze sivalkodnak, hogy jaj a telefon szól, hogy random idegen alkalmazás esetleg veszélyes lehet, ellophatja az adataikat és pénzüket.
A telefongyártók pedig jelenleg is tesznek fel saját appstoreokat is. A mobilszolgáltató társaságok is szoktak feltenni saját appstoreokat. Appstore-t maga a user is tud feltenni, amazon appstore is így kerül fel a legtöbb készülékre.
de ha ennyire fáj, akkor kötelezzék arra a telefongyártókat, hogy tiszta indításkor kérdezzen rá, akar-e a felhasználó google szolgáltatásokat és csak akkor tegye fel a play ökoszisztémát. 99.9% fel fogja tetetni, mert ezt akarják használni. A google-t arra kötelezhetik, hogy ne írhassa elő, hogy ha a gyártó play rendszert akar, akkor az alapból aktív legyen.
[ Szerkesztve ]
-
válasz E.Kaufmann #10 üzenetére
Ez a gond amúgy, hogy nem annyira ellenőrzött. Az Aptoide-re is mindenki azt tölt fel, amit akar, és akármi is lehet benne (van is) (a nagyobb gond az, hogy a Play is tele van malware-el).
Céges telefonra Google fiók nélküli Intune is kb. az, hogy letöltöd a MS-tól. De csomó mindent nem tudsz megfelelő helyről.
Szóval értem, amit @azbest ír, és sok minden jogos is - én azért szeretném, ha a Play helyett választhassak saját app store-t, akár cégként használhassak saját app store-t, ahogyan saját szoftver repókat is PC-s Linuxon, Windowson is lehet.
"Ez teljes mértékben adott jelenleg is. Ők azt szeretnék, hogy a play storeban lehessen ingyen, ellenőrzés nélkül, idegen fizetési rendszerket használva terjeszteni ingyen appokat."
Nem, azt szeretnék, hogy Play-től eltérő áruházak is lehessenek a telefonon (de pl. a Samsungnak is van saját app store-ja, más kérdés, hogy nem sok értelmét látom).Mutogatni való hater díszpinty
-
azbest
félisten
"ha a Play helyett választhassak saját app store-t, akár cégként használhassak saját app store-t, ahogyan saját szoftver repókat is PC-s Linuxon, Windowson is lehet."
Jelenleg ezt a telefongyártókon kell számon kérni. Leginkább azt, hogy a play csomagot le lehessen szedni vagy eleve használatba vételkor legyen opció nem telepíteni. Ugyanis a telefon gyártók teszik fel.
A google úgy kerülhet képbe, ha előírja a vele szerződő gyártó számára, hogy nem lehet eltávolítani a play csomagot vagy alkalmazásokat, ha a gyártó playes telefont akar árulni. Mintha valami hasonló panasz régebben lett volna már, de talán részben ezt orvosolták is.
Arra viszont a telfongyártót sem lehet kötelezni, hogy play opció nélküli telefonokat is áruljon, mert valójában 99.9% vásárlónak a play kell, mégha nem is érti a technikai hátterét. Aki meg alternatív szolgáltatást akar, az szembesül annak minden hátrányával is az előnye mellett. És nem visszaélésről van szó, hanem arról, hogy nem véletlenül van központosított szolgáltatás és nem ezer app külön hívogatja a netet és fogyasztja az akkut ugyanabból a célból.
Aztán persze az ezerféle céget, akik appot fejlesztenek is lehet kérni, hogy támogasson alternatív szogláltatásokat is, ne csak googlet, amit az emberek és cégek 99.9% használ. Egyébként app fejlesztésnél ma is vannak olyan szolgáltatók, akik közös apit csináltak többféle (ms, google, apple) szolgáltatáshoz, hogy csak egyszer kelljen az appoknál ezt befejleszteni... így más alternatív szolgálatót is be lehetne venni. Péládul firebase push üzenet.
Például az amazon firetv stickemen tudtam telepíteni olyan streaming appot, ami itthon csak playen át érhető el, amazonon itthon nem támogatott. De ha valaminek kifejezetten a play szolgáltatáscsomag kell, akkor az nem működik nélküle. És ez sem visszaélés, csak nem akarnak 0.1% ügyfél miatt költeni nem támogatott megoldásokra.
Ahogy írtam is, semmi akadálya nanak, hogy ezerféle alkalmazásbolt legyen android telefonon. A telefongyártón múlik, hogy mit telepít elő. De utólag is telepíthetőek. Csak egy biztonsági kérdésen kell átmenni, hogy kártevők számára ez ne legyen automatikus. Ha hiányzik ez az opció, akkor azt a telefongyártó vette ki.
De szerintem ők mégis a playen át, a google nevében akarnak forgalmat, mert az elér 99.9% vásárlóhoz, viszont ők védelem nélkül, jutalék nélkül, szabályok nélkül akarják a google hírnevével visszaélve űzni a saját üzleteiket.[ Szerkesztve ]
-
" Ugyanis a telefon gyártók teszik fel." A Google így kerül képbe.
Tehát a gugli nyomást gyakorolt a gyártókra, hogy az ő app store-jukat használják.
"De szerintem ők mégis a playen át, a google nevében akarnak forgalmat,"
Idézek a cikkből :
"Az Epic azt kérte Donatótól, hogy tegyék könnyebbé az appok külsős alkalmazásboltokból (például az Epicéből) való letöltését, és tiltsák meg az androidos eszközökre a Play Áruház automatikus telepítését."
Tehát nem a Google Play-be akarják a saját cuccukat."Aztán persze az ezerféle céget, akik appot fejlesztenek is lehet kérni, hogy támogasson alternatív szogláltatásokat is, ne csak googlet, "
Ez meg egy sima vendor lock-in. Azért van mindenhol Google Play, mert mindenhol Google Play van. Ugyanaz, mint a Microsoft.
Micsoda népharag lenne, ha csak és kizárólag Fordot lehetne kapni autó címén...Mutogatni való hater díszpinty
-
azbest
félisten
Az, hogy a play támogatást fel kell tüntetni, ezt érted félre véletlenül úgy, hogy nyomást gyakorol? Érted, hogy azért kell feltüntetni, hogy kompatibilis a play-el a telefon, mert kapható a piacon már széles körben olyan telefon, ami nem play kompatibilis?
A huawei telefonok nem play kompatibilisek és ha valaki tévedésből olyat vesz és nem tudja, hogy nem play kompatibilis, akkor azért is a googlet és az android brandet fogják szidni, pedig nem android brandű, nem play tartalmú.Ezt a vendor lock int annak lehet eladni, aki nem érti a techniai hátterét.
Csinálhatsz minden gyártó egyedi megoldására, egyedi appokat, egyedi api támogatást. De az sokkal több pénzbe kerül. A cégek nem akarnak csak azért többszörös költséget, hogy egy-két hipszter telefonon elfusson. Ők egy komoly támogatással rendelkező, megbízható beszállítót akarnak, olcsón.
Anno epikék is azért fejlesztettek erre, mert olcsó volt és mert rengeteg embert elértek vele. Csak hát most már fáj nekik, hogy kell fizetni jutalékot, ha óriási pénzeket keresnek a platformon. És most azt akarják, hogy törvény legyen rá, hogy őket promotálják.
-
E.Kaufmann
addikt
-
azbest
félisten
válasz E.Kaufmann #19 üzenetére
Nem csak vásárlásra, app letöltésre való a play.
A programok működéséhez általában használnak play szolgáltatásokat. A play storeból letöltött appok használhatnak ilyen szolgáltatásokat. Ha play szolgáltatásokat használsz, akkor szerződést kötsz velük a szolgáltatás feltételeinek elfogadásakor.Ha külső forrásból telepítesz, akkor lehet nem kell semmi hozzá. Ha újabb huawei telefont veszel, azon nem lehet előtelepített play az us embargó miatt. Szerződhetsz a kínai állammal helyette.
De van már néhány gyártó, akiknél elvileg semmi hasonló nincs fenn. De akkor ne legyen elvárás, hogy működnek a valamelyik szolgáltatást használó alkalmazások.
Persze azt is lehet kényszeríteni, hogy a play szolgáltatás és a play áruház legyen szétválasztva. Ezesetben viszont havidíjas előfizetést fognak követelni, mert nem ingyen van a szerver.
[ Szerkesztve ]
-
"Az, hogy a play támogatást fel kell tüntetni, ezt érted félre véletlenül úgy, hogy nyomást gyakorol? "
Nem. Ezt . Konkrétan fizetett/fenyegetett."Ezt a vendor lock int annak lehet eladni, aki nem érti a techniai hátterét."
Ha érti, akkor is az. Pont azért, amit leírsz.Amúgy fogsz egy AOSP vagy Lineage OS-t, felteszed, és a legtöbb dolog működik. Ami Play Services-t igényel, az jóhogy nem. "De akkor ne legyen elvárás, hogy működnek a valamelyik szolgáltatást használó alkalmazások." -> Nem is ez az elvárás.
-
-
Gargouille
őstag
Tök jó, hogy daráljuk le a Google-t, legyen verseny. Legyen ezerféle kereső a piacon, amiből egy se lesz, ami igazán jól használható, így legalább azzal tölthetem az időt, hogy próbálgassam vajon melyik használható. A webmesterek is örüljenek, hogy hatszáz különböző keresőhöz kell SEO-zni a weboldalakat... Aztán ha lesz megint egy, amelyik jó, akkor mindenki azt fogja használni (nyilván), abból több pénzük lesz mint a többieknek (nyilván) így az a kereső hatalmasra nő (nyilván) és újra kezdődik előröl, törjük el annak is a lábát, hogy megint legyen verseny. Faja.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
dabadab
titán
válasz Gargouille #27 üzenetére
Jó, hát nem muszáj elolvasni a cikket vagy megérteni, hogy miről szól, lehet helyette hülyeségeket is posztolni
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
azbest
félisten
na azt érdemes lehet vizsgálni, és akár a telkót akár a googlet megcseszni érte. De azelőtt teljesen más témát linkeltél ugyanazzal a szöveggel. Ez egy totálisan más dolog és köze nincs a szövegedhez.
Hát akkor hajrá, de vagy a 0.00001% aki maga telepít oprendszert a telefonjára.
#25hcl
az meg magyarul sem túl értelmes, hogy szolgáltatásra előfizetni nyomásgyakorlás lenne. Mondjuk a firefoxnak most lesz kapa, esetleg ha az ms fizet neki életbentartó infúziót akkor megmarad. A userek nem fizetnek. Egy modern böngésző fejlesztése pedig olyan mocskosul drága, hogy még az ms sem akar teljesen sajátot, hanem inkább az open source chromiumot használja alapnak.[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
oké, szétdarabolják a guglit.
és akkor azok a szolgáltatások, amelyek mindig veszteségesek voltak, mint pl. tecső, keresztfinanszírozás híján mennek a levesbe?nekem gondot okoz hirtelen kitalálni, hogy mi lehetne a jó megoldás, mert problémák vannak, de hogy mitől tudnának jobb megoldást kitalálni, mint pl. az at&t feldarabolása, az erősen kérdéses.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
cami][us
senior tag
Szóval a hír szerint egy félig kínai cég miatt fognak tönkretenni egy amerikai céget, egy amerikai bíróságon? Pláne a picipuha hasonló darabolós pere után ez nettó baromságnak hangzik.
-
azbest
félisten
úgy írják, hogy 15 milliárd dolcsi körül voltak az előfizetési díjak bevételei és reklámmal együtt úgy 31 milliárdot hozott nekik 2023as üzleti évben. Persze a nagy kérdés, hogy mekkora kiadás mellett.
Ha jó számot nézek és a netflixnek volt 34 milliárd körüli beétele, akkor valsz már bőven nem veszteséges a youtube.
#32joghurt
Ha komolyan gondolják, akkor feltételeket szabnak, hogyan üzletelhetnek egymással az utód cégek. Mert az csak szemfényvesztés, ha 5 néven lesz, de egymásnak simán átköltségelhetik, ahogyan az országok közt is optimalizálják a nyereséget.[ Szerkesztve ]
-
Nem, ezek egy téma : a gúgli piacbefolyásolása. Kicsit utánanézel, lesznek még szép dolgok.
"y szolgáltatásra előfizetni n"
Figy, tudod, miről volt szó? A Google lefizette a gyártókat, hogy az ő keresőjük legyen az alapértelmezett. Ugyanígy a Play Services, Play store is."még az ms sem akar teljesen sajátot,"
Vagy csak balf*ok voltak még egy böngészőt lefejleszteni is.@Gargouille : Nemtom, nekem az pont elég rossz, hogy a Google-el is küzdeni kell, hogy azt keresse, amit mondok neki.
Igen, biztos először nem lenne olyan jó, de mi van, ha 3 olyan nőne ki a felszabaduló piacon, ami nem játszik adathörcsögöt, és hatékonyabban használható?Mutogatni való hater díszpinty
-
azbest
félisten
Ha google a piac, mert mindenki más balfasz, akkor azzal nincsen gond.
Ez a lefizeti a gyártókat... azok meg örülnek, hogy kapnak pénz, mert más nem fizet nekik, és úgyis googlet fog beállítani a többség.Ha legalább valami olyasmit hoznátok fel, ami nem csak ilyen irigy-hater panaszkodás.
Például azt, hogy tán a google csinált arról tanulmányt, amiben kiszámolták, hogy ha rosszabb minőségű lesz a szolgáltatásuk, akkor sem csökken a bevételük. Na az már ciki, hogy már meg sem próbálnak jól szolgáltatni, mert a konkurencia annyira béna, hogy így is megelőzik.Emlékszem, hogy az ms is próbált "lefizetni" fejlesztőket, aztán semmi sem lett belőle, mert béna volt az egész platformjuk. Kutya nem akart fejleszteni rá.
[ Szerkesztve ]
-
Dehogynem. Az az igazi gond. Látod, pont ilyesmiket csinálnak, hogy priorizálnak találatokat, meg csak azt nem adja, amit keresel, mert inkább hidetésket kapsz. Ez baromi káros. És olyat is lehet, hogy bizonyos cégre vonatkozó találatokat nem dob fel, mert a konkurrencia többet fizetett.
" úgyis googlet fog beállítani a többség."
Így van. Még 5 év múlva is. És 15? A lehetőségnek kell adottnak lennie. Ezek folyamatok, nem egyik napról a másikra történnek." Na az már ciki, hogy már meg sem próbálnak jól szolgáltatni, "
Tehát akkor nem szolgáltatnak jól, köszi, hogy igazolsz.Nem haterség ez, egyszerűen a napi hírekből lehet tudni a gyakorlataikól.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
"Tehát akkor nem szolgáltatnak jól, köszi, hogy igazolsz."
akkor próbáljuk meg együtt értelmezni a szöveget. Nem olyan nehéz, csak arra kell figyelni, hogy a vesszök után következő részek még ugyanahhoz a témához tartoznak, nem pedig véletlenszerűen szétszórt, összefüggés nélküli mondatrészek.
"a konkurencia annyira béna, hogy így is megelőzik."
-
Gargouille
őstag
"Nemtom, nekem az pont elég rossz, hogy a Google-el is küzdeni kell, hogy azt keresse, amit mondok neki."
De akkor miért azt használod, ha nem jó? Vannak alternatívák most is.
"Igen, biztos először nem lenne olyan jó, de mi van, ha 3 olyan nőne ki a felszabaduló piacon, ami nem játszik adathörcsögöt, és hatékonyabban használható?"
Vajon lehet hatékonyabbat csinálni? Ha igen és van hatékonyabb szerinted, akkor miért nem használod azt? Ha meg nincs hatékonyabb, akkor él bennem a gyanú, hogy azért nincs mert nem tud más sem ilyet csinálni a gyakorlatban.Másik oldalról nézve mi lenne az, amitől "nem játszana adathörcsögöt" a többi? Ha egyszer abból keletkezik a bevétel és pont attól működik jól, hogy rengeteg adatokat gyűjt és ezek alapján finomítják tovább folyton az algoritmust. Nekem ez egy ilyen - nem bántásból mondom, értsd jól - naiv, idealista álmodozásnak tűnik inkább, hogy ha a "gonosz" Google-t legyőzzük, akkor majd jönnek a "jóságos" konkurensek, akiknek majd fontosabb lesz a személyes szférád védelme, mint az árbevétel.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
Te se szoktad, amit írok
A konkurrencia nem tud labdába sem rúgni, így jóhogy megelőzik.
Amúgy próbálj ki pár alternatív keresőt. Nyilván nem lesz olyan jó magyar keresésekre, de sokszor kapsz értelmesebb találatokat ahelyett, hogy el akarná neked adni, amire éppen kerestél.Meg mondjuk nem tudom, hány éves vagy, én azért emlékszem a 90-es évek végére, amikor ha tízféle kereső nem volt, akkor egy se.
@Gargouille : "De akkor miért azt használod, ha nem jó? "
Brave az alapértelmezett, ha valami nagyon nincs meg, akkor gúgli."Vajon lehet hatékonyabbat csinálni? Ha igen és van "
Tuti lehet, de még nincs"Ha meg nincs hatékonyabb, akkor él bennem a gyanú, hogy azért" , mert a Google mellett senki nem tud megélni.
"majd jönnek a "jóságos" konkurensek, akiknek majd fontosabb lesz a személyes szférád védelme,"
Nem, hanem esetleg betartják a törvényeket, és nem élnek vissza a monopóliumukkal. (Gondolom akkor neked a többi platform adatgyűjtése is rendben van.)Mutogatni való hater díszpinty
-
azbest
félisten
90es évek végén a google egy garázscég volt pár egyetemistával és nem volt pénzük. Mégis lenyomták a többit, mert jobbak voltak.
Az is közrejátszott, hogy akkoriban nem sírt mindenki, hogy a féltve őrzött weblapját beindexeli egy kereső, hanem örült neki. Ma meg lehet beperlik az új céget, ha elkezdi indexelni
[ Szerkesztve ]
-
Igen, ezzel nincs is gond. Meg akkor még az alapelvek között ott volt, hogy "Don't be evil". Meg egy külön cég volt, nem az Alphabet tulajdona. Az alapítók már ott sincsenek.
"Az is közrejátszott, hogy akkoriban nem sírt mindenki, hogy a féltve őrzött weblapját beindexeli egy kereső, hanem örült neki. "
Annak ma is örül. A disznóságoknak nem.[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
A jelentések szerint terítéken van az Android rendszer vagy a Chrome leválasztása a Google-ről, de az AdWords eladatása is.
~ ez lenne az alap, igazából.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Gargouille
őstag
"Brave az alapértelmezett, ha valami nagyon nincs meg, akkor gúgli."
Akkor viszont nem értem, hogy miért kell "küzdened a guglival", ha nem is azt használod? Vagy ez most ilyen költői túlzás volt csak?"Tuti lehet, de még nincs"
Elméletben egészen biztosan lehet, bár elkerülte a figyelmed - pedig még vastagon ki is emeltem -, hogy én azt mondtam, hogy a gyakorlatban nem hinném, hogy lehet. Ez azt jelenti, hogy fenntartható, a törvényeknek megfelel, üzleti szempontból is nyereséges, ingyenes, gyors stb. Mert az oké, hogy megálmodjuk, hogy milyen lenne a tökéletes
nőkereső, de egyáltalán nem biztos, hogy az működne is a gyakorlatban."mert a Google mellett senki nem tud megélni."
Mármint most azt mondod, hogy a többi kereső azért nem tud jobb lenni, mert a Google ott van? De miben gátol ez bárkit is, hogy egy jobban működő keresőt fejlesszen? Odamegy a gugli és elveszi a billentyűzetet a fejlesztőtől?
"Nem, hanem esetleg betartják a törvényeket, és nem élnek vissza a monopóliumukkal. (Gondolom akkor neked a többi platform adatgyűjtése is rendben van.)"
Várj, előbb még az adathörcsögség volt a gond, nem a törvények be nem tartása. Ha ez a kettő ugyanaz, akkor ha "betartják a törvényeket", vagyis nem gyűjtenek adatokat akkor mégis hogy a fenébe fognak nyereségesen működni és releváns találatokat adni? Előfizetéses lesz a használata? Mert ez üzletileg azonnal bukta nagyjából. Vagy miből termelnek nyereséget?A másik felvetésedre válaszolva, igen, részemről nagyjából rendben van az adatgyűjtés. Na nem azért mert ennyire ostoba vagyok, hanem mert:
1. tenni érdemben nem tudok ellene, maximum akkor ha nem használom (direkt kiemeltem az "érdemben"-t, tehát az önáltatáson és részeredményeken kívül)
2. az egész IT iparág ma már erre épül, nincs más opció
3. ez teszi lehetővé, hogy "ingyen" használjam (értsd. nem kell pénzzel fizetnem érte)Így jobb híján elfogadom a tényt.
-
Rive
veterán
válasz Gargouille #45 üzenetére
..a többi kereső azért nem tud jobb lenni, mert a Google ..
Persze ha hozzáadjuk, hogy a gugli messze nem csak egy kereső, akkor már inkább az a kérdés, hogy bármi más kereső hogyan is tudna 'jobb' lenni egy kereső+reklámmogul+böngésző+OS gyártó+kismilliómáslóf@sz konglomerátumnál akitől az érintett iparágak tekintélyes része függésben van?
-
Rive
veterán
válasz Gargouille #47 üzenetére
Volt már ilyen, nem egy: a tipikus vége a történetnek darabolás, aztán időleges megtorpanás után széleskörű fellendülés a teljes iparágban.
Szóval nem, nem kell ezt csinálni.Kuglit szétszedik, kirakják a gugli-specifikus reklámnyalást a chrome-ból és az androidból, szétszedik a keresést és a reklámot: a gugli megtanul versenyezni és szolgáltatni, oszt mindenki jobban jár.
-
Gargouille
őstag
Arra gondolok csupán, hogy a guglit szétkapják a szolgáltatásaik színvonala lecsökken, mások helyzetbe kerülnek. Majd közülük ki fog emelkedni az újabb "gugli". Más lesz a neve, más színű a szeme, picit más a fazonja, a lényege meg pont ugyanaz. Lehet, hogy az majd nem így fog adatot gyűjteni, hanem úgy, az már eleve úgy építi fel magát, hogy a monopol helyzetét jobban elfedje (tanulva elődei hibájából)... A díszlet változik, meg a színészek is, de a színdarab örök. Szerintem.
-
cami][us
senior tag
Nem teljesen világos mit jelentene az Android leválasztása. Önmagában életképtelen az AOSP. Hiába szabad, attól még ugyanúgy van fejledztve, mint egy zárt rendszer. AdWords nélkül meg bedölne az egész Google. A Chrome leválasztása szintén érthetetlen. A Chromium ugyanúgy elérhető lenne és ugyanúgy telepakolhatják a saját blobjaikkal. Ennyi erővel a Kubernetest is leválaszthatnák róluk, azzal se érnének el semmit. A szokásos boomerkedés megy, mert egyesek szerint a legnagyobb internetes céget fel lehet darabolni, csak mert egy futottak még fejlesztő stúdió kevesli a gagyi játékaik után járó pénzt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Retroid Pocket 4 Pro teszt
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- IFA 2024: Erős, bár drága NAS-ok a Ugreentől
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Call of Duty: Black Ops 6
- Autós topik
- Külpolitika
- Formula-1
- Call of Duty: Black Ops 6 - Már játszható a nyílt béta teszt
- További aktív témák...
- MSI B450 Gaming Plus Max + Ryzen 5 2600
- SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 6950 XT
- DELL Vostro 5481 Fémházas Ultrabook Laptop 14" -70% i5-8265U 4Mag 8Gb 256GB SSD FHD IPS
- Új HP Pavilion Fémházas Laptop -40% 15,6" AMD Ryzen 5 5500U 6Magos 8/512 FHD AMD Radeon Graphics
- Creality Ender 3 Pro - Erősen moddolt, inkább alkatrésznek vagy kalandvágyók számára
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen