- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Yettel topik
- iPhone topik
- Körvonalazódnak az S26 Edge kamerarészletei
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Lendülettel mehet nyaralni a Samsung
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Karima
őstag
-
fi:zi'k
nagyúr
Én is csak ezért gondolkozom rajta, mert úgy tényleg apró cucc lenne. Optikailag elég korrekt, bár állítólag sokat nem hoz a 10-30-hoz képest, csak a képszéleken erősebb és persze a nagyobb fényerő.
Néztem a 32/1.2-t is, de horror áron van, meg már úgy nagy is lenne.Amúgy a 10-30-cal sem vmi nagy:
-
-
aleister
veterán
Mondjuk a kisszámú specifikáció és a spekulációk egyikétől sem látom, hogy miért lenne az új váz jobban D700 utód.
Ez nekem inkább tűnik egy 70D vetélytársnak a fícsörök miatt, csak épp fullframeben. Főleg, ha megkapja a tapizhatóságot a kihajtható kijelzőre. És remélem megkapja!
Egy ilyen nem ártana a közép belépő (D5400) - haladó (D7200) vonalba sem, ha lépést akar tartani a Nikon szolgáltatások terén a konkurenciával. -
LimaBravo69
tag
Nem akarom szétoffolni a totyikot, de végülis Nikonom van
Igen, valóban az ügyfelekhez való hozzáállás ami példaértékű.
És valóban, a sztorit mindenhol mesélem, baráti-ismerősi körben osztom, mint követendő példa - akár számomra is.
Ma válaszoltak a németek is, hogy a gyártását ennek a modellnek már befejezték, de ingyen és bérmentve ők is postára adnak egy alkatrészt - hátha jó lesz.
Szóval nem vagyunk már olyan messze -
Úgy láttam kint,hogy annyi pénz forog a gazdaságban,hogy nekik ez nem tétel.Nem kell minden fillérért megküzdeni és emiatt könnyebben foglalkoznak garanciális ügyekkel vagy akár az ügyfelekkel is,mert le tudják nyelni a plusz időt és kiadást.Nem úgy mint itthon,ahol minden fillért a földről kell összekaparni és utána rengeteget adózni ráadásul.Ott ebból a szempontból jobb,hogy hitelre vehetsz mindent,pont a pénzforgás miatt.Ha hitelre veszed olcsóbb.Minél több hiteled van és fizeted rendesen,annál olcsóbb hitelt kapsz később.Ha ésszel csinálja az ember sokat nyerhet vele.Már aki tud persze.Mesélte kint a haver,hogy egy idős nő rengeteget vásárolt a tv-ből és nem tudta fizetni a hitelét.Mivel nem volt reális,hogy a halála előtt képes legyen visszafizetni,törölték a hitelét.Utána megint kapta a hitelkártyákat,mert nem volt tartozása
Olyan mint itthon az IKEA.2 hónap után szó nélkül visszavették a szekrényt,mert volt jó az ismerős nyralójába.Klappolt minden.
Viszon amcsiban presszó kávét nem tudtak nekem adni a kis büfében,emiatt főztek fél litert belőle.Így állt a szemem utána -
imyourfriend
őstag
Fixek terén más megoldást személy szerint nem látok 100ezer környékén. Talán 20/2.8D, de mint említetted neked belső motoros kell szóval a D-s obik kizárva. De ezen tartományban kompromisszumot kell kötni vagy az árral vagy a képminőséggel, szerintem tesztelj le egyet ha van a környéken. Lehet hogy jobb a 17-50 2.8-as Tamron de ez az obi meg 1.8-as kezdővel rendelkezik ami low lightban jól jöhet.
-
t_a_m_a_s
addikt
Kikérem magamnak, alig 1-2 órácskát szunnyantottamAzért a 8x jóval nagyobb mint a 7x, neked 2 obival és egy markolattal több van benne. Kiránduláshoz, gyerek után szaladgáláshoz viszont nekem ennyi cucc is elég lesz. Ha ezt is sokallom majd, tényleg eladok a tökbe mindent, és veszek egy mókusvillantót..
-
t_a_m_a_s
addikt
Ejj, nem is figyeltem annyira a fotóstalin, hogy neked is Tamrac tatyód van. Pedig nem túl elterjedt márka, kevesen használjuk...
Végül ennek a kistesóját, a 7x-et vettem meg. Belepróbáltam a cuccot, D500+70-300, 18-105 és az SB600 patentül belefér, meg az elejébe a pénztárca és a bizbaszok. Szerintem szeretni fogomBakker, Larrynek milyen komoly feje van a 28/28-on
Jó volt ez a tali
-
Balinov
titán
-
Larry303
addikt
tudom én, hogy jó az, csak mókás, croppos váz tudod
pite, kutyu: amikor olvasom ezeket a posztokat, már majdnem elhiszem, hogy ezek a hitvány vasak, szinte akadályoznak minket abban, hogy jó képeket lőjjünk és csak ezekkel az álmodott szériákkal teljesülhetne ki a fotos énünk...aztán persze gyorsan tovább lapozok
-
törölt tag
Kleroo ebből egy egész szakdogát írt meg, ő ezt tanulta (meg még sok mást így a fotó és optika körül). A lényeg, hogy ahogy nő a megapixelszám, a mérés annál pontosabb, illetve egy adott chart annál jobban "megy össze" - de csak szép lassan.
Példa a micro-Nikkor 105-ön:
- 10 MP-s vázon 2250-es skálán 2264-et tol, picit fölé is lő.
- 24MP-s vázon már 4000-es a skála a szenzor miatt, itt hozna - saccra - 3900-at, de inkább mégtöbbet.. szinte plafont
- 36MP-s vázon 4500 a skála maximuma a szenzor miatt, itt hozna - szintén saccra, saját tapasztalatból - úgy durván 4000-et.Tehát a plafontól a megapixel növekedésével egyre inkább távolodik az adott üveg összes élesség-értéke, minden oszlopa.. konvergálnak a nulla fele (= soha nem érik el, csak mennek össze). Egy 100MP-s FX vázon, ahol a skála adna .. mittomén.. 12000 max pontot, valszeg már csak 7-8000 körül lenne az üveg maximuma, jelezve, hogy bizony ez már olyan tömény felbontás, hogy ezen a szenzoron már csak "good" kategóriába esne a legjobb érték is, nem az excellent-be, mert annyira nagyon finomat, amit a szenzor tud, ő már nem rajzol ki.
Ésígytovább, 1000 MP-n kapna saccra a 120.000-es skálán
70-80-ezer helyett már csak 50-60-ezret.
Abszolút értékben többet kapna nagyobb szenzoron, de RELATÍV a szenzormaximumhoz képest egyre kevesebbet, ahogy nő alatta a megapixelszám.
Ezért kapott a Zeiss több pontot, mint a Canikon testvérek és ezért lehet még így is picivel alattuk, vagy nagyjából-maximum ott, ahol ők (középen. Szélen semmiképp).
-
törölt tag
Igen, Te.
1. Nézd meg, hol a Zeiss.. mekkorát romlik képszélre..
2. Nem a képközép a lényeg, sokkal jobb egy erős képközép és hozzá mérten alig kevesebb képszél, mint egy penge képközép és aztán a szélek esnek össze. Eleve ha aranymetszésbe teszel, vagy ilyen-olyan szélsőbb pontokra fontos elemet, a Zeiss-nál máris buktál nem keveset általa.
3. A Zeiss 36-os vázon van tesztelve, a CaNikon 22-24-esen, ezért más a skála. De sosem az abszolút értéket kell nézni MTF chart-oknál, hanem a relatív magasságát a vonalaknak. Ez elég összetett dolog, majd Kleroo elmagyarázza, itt nem annyi a történet, hogy több pontot kap, uhh, jobb.
Csak azonos szenzorsűrűség mellett lenne több ponttal jobb is tényleg. A növekvő megapixel a mérést teszi pontosabbá kb, de abszolút értékben nem nyilatkozik arról, hogy az obival mit lehet felbontani egy másikhoz képest, ami egy tökmás szenzoron lett tesztelve.
Ha mindegyik üveget 22-24 MP körül tesztelték volna, mérvadó lenne a Zeiss 4000 felett - bőven maxolva a szenzor elméleti maximumát, de így kb annyi, hogy nagyon éles középen, a szélek meg paff, nesze.
Az MTF nem egy fekete-fehér dolog, csakis azonos szenzorsűrűségnél, azonos OLPF-hatás mellett, stb.
(Tehát még egy Canon-Nikon összehasonlítás a maguk 22-24 MP-ével sem tökéletes, de lényegesen közelebb vannak egymáshoz, mint az A7R OLPF-mentes 36-osa).
Másik példa: a Micro-Nikkor AF-S 105mm f/2.8G IF-ED VR például a mindössze 10MP-es D200-on van tesztelve, FX-en nem és a D7000-en sem. A chartot kimaxolja. A megapixelszám növelésével valszeg némileg csökkenne ez az érték és bekerülne 24 környékére a plafon köré-alá a max érték, de relatíve mutatja, mit tud az üveg. És mikor felcsavartam az Atok példányát a D800-amra, csak úgy záporoztak a "hűbazmeg"-ek
Vicc az a Zeiss, ahhoz a Zeiss minőséghez képest, amit a laikus gondolna róla, csak azért, mert cájjjjssz. Az OTUS egy legenda lett. Van még 1-2. De itt ki is fújt. A Sony meg az obiparkjával végképp.
Tehát visszakontrázva az MTF chart-okra: a számokat kevésbé kell nézni (csak ha a szenzor tökazonos alattuk), a chart-ok többet beszélnek.
-
gurabli
őstag
Köszönöm ismét a válaszokat!
Lehet, hogy sikerül egy d3100-at tiszta újan 75e körül kit obival és táskával megvennem, 3 év garancia, stb, az már viszont nagyon jó vétel, nem? Nem lenne érdemes bármi használtat keresni...
Amit olvastam a neten (pl. Ken Rockwell, de más helyeken is), gyakorlatilag nem létezik ma jobb választás amatőr számára a D3100-nál, alap dolgokra, család, stb.
Mennyire rizikós 50/1.8-at használtan venni? Pl. a fókuszmotor, akármi meghibásodása miatt?
Vakuból, ha nem SB400, akkor mit érdemes, ami azért nem esik szét a kezemben
Valóban drága az SB400.
-
Frigetrus
aktív tag
Pontosan. Én is gondoltam ilyenre, de hamar beláttam, hogy nettó hülyeség. Több okból is:
1. Mindig kb. fix érték felett kiírta ezt, mégpedig olyan 1/40-1/30 felett valamikor.
2. Függetlenül attól, hogy milyen gyújtótávolság volt beállítva, akár 18mm-en, akár 200-on. Ha figyelné a gyújtótávolságot, akkor 200mm-esnél (ekvivalens 350-en) már akár 1/400 után ki kellene írnia, de akkor még nem teszi.
3. Nehogy már a Nikonnál döntsék el azt, hogy én milyen gyújtótávolságot milyen záridővel tudok kitartani.
A reciprok szabály butaság, nem veszi figyelembe, hogy kinek mennyire remeg a keze, stb. Van hogy az 50-est (ekv. 75) kitartom 1/40-nel, de van hogy 1/100-al sem tudom.Akkor lenne ennek értelme, hogy ha én állíthatnám be, hogy mekkora záridő az amit már nem nagyon tudok kitartani, és figyelmeztessen a gép egy "LO" üzenettel. Mint mondjuk az autoISO-nál ahol be lehet állítani a maximális záridőt amelyet átlépve ISO-t emel a gép.
Amúgy maga az üzenet teljesen jó, hogy van, de ne úgy legyen, ahogy az én gépemben van, hanem rendesen működjön, mint másoknál.
-
Freddy76
addikt
A kereső nálam is feltétel, perpill három olyan milc körül variálok, amelyben van (oly om-d em-5, pana gx7, fuji xe-1). Az olympus ep-5 bitang, veszett jó, nagyon jól néz ki, de a kereső hiánya miatt kiesik.
Megjegyzem, annyi logika van az utólag vakupapucsra feltehető keresőben, hogy amikor vakut kell használnod, akkor rendszerint nem túl jók a fényviszonyok, azaz pont nem gond a tükröződés, tehát tudod használni a hátsó lcd-t. Vagyis nem igazán tudsz olyan szituba kerülni, hogy kell vaku, mert kevés a fény, de közben az erős fény miatt tükröződik a kijelző. De ettől függetlenül nekem sem jön be az utólagos keresőzés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- One mobilszolgáltatások
- Akciós ingyen digitális tartalmak
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Véget vetne a hibrid magdizájnnak az Intel?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- World of Tanks - MMO
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Honor 200 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest