- iPhone topik
- Xiaomi Mi 11 Lite - 4G-vel vagy 5G-vel kéred?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Magisk
- Mobil flották
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Listázzák az olaszok a Redmi 15C-t
- Megvan a Magic V5 európai startdátuma
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Az iPhone-t oktatja a Vivo X200 Ultra
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
skyny
tag
Igen en nem arra gondoltam hogy a gepvaztol leszek a profi hanem arra hogy egy picivel jobban kezeli a kepzajt mikor rakuldom az ISO-t.Szoval ilyen finomsagokra gondoltam
.persze hogy nem a gep teszi a fotost profiva.
Szoval ha kesobbiekben csere akkor egy 24-70 es mindenkepp jo valasztas lenne.kerdes az hogy Tamron vagy Nikkor.arban van boven kulonbseg de nem tudom megeri e annyival a Nikkor. -
m3ss
veterán
kicsit rosszul fogalmaztam, megelhetesi profifotosok alatt ertem azt is..hogy mondjuk profi tajkep vagy makrofotos legyen vki. igaz azok nem annyira megelhetesi fotosok, de ertitek..
szoval teszemazt megtanitani vkit h bekeruljon 1x-re. sztem 10-bol 2-4 embert meglehetne...bar most ezen elgondolkodtam, ez lehet kicsit tulzas.
sztem kicsit tulertekelitek a kreativitast "jo muvesz masol, nagy pedig lop"(#14663) A Zéé hmm nem tudom. sztem meg siman meg lehetne tanitani. abbol kiindulva h pont mostanaban gondolkodtam h kezdenek kicsit tul hasonloak lenni a tajkepeim. es ahogy vegiggondoltam kb van egy elkepzelesem a kompokrol es hasonlo semakat/formakat keresem mindenhol. boviteni kellene az adatbazist
megjegyzel, eltanulsz par jol bevalt szabalyt/kompozicios semat...aztan azokat alkalmazod, mint 1 robot
nincs vegtelen sok kombinacio, variacio. sztem. kivancsi lennek meg lehetne-e irni/tanitani egy robotot/softwaret hogy tajkepfotozzon erdemenyesen. nem csodalkoznek rajta
itt a ket kep amin agyaltam, mar itt vannak 1 ideje a vinyon de csak felraktam, pedig egy napfelkeltet akartam innen...mondjuk az ff-en a tonusokkal nem vagyok kibekulve lehet ujragyurom majd -
A Zéé
addikt
lehet, hogy én tévedek, fenntartom a jogot hozzá
De nekem valahogy ilyen ez. Hiába tanultam, olvastam sokat, valahogy mindig otthon 'utómunkánál" jövök rá, hogy ha egy picit máshogy lett volna, egy pár centivel odébb állok, vagy ha egy picit szűkebb lett volna a rekesz, akkor mennyivel jobb lett volna a kép. Ott a helyszínen szinte sose veszem észre. Ez az a része, ami szerintem nem igazán tanulható ha nincs meg alapból, maximum rengeteg gyakorlással elmélyíthető.
És valahogy szinte mindig ez van bennem, hiába tanultam meg a kompozíciós alapszabályokat, meg azt, hogy mikor milyen rekesz és záridő kell. -
törölt tag
-
Larry303
addikt
ha jól vettem ki akkor tömörítéssel...én még csak notiról tudtam megnézni, de tényleg kicsi az a kép hozzá, hogy bármit mondjak...ekkora méretben csak nagyon keresve lehet látni.
amúgy 7100rawját én nem szeretem 100 shadowval megküldeni mert a sötét részek sávosodnak. d7k szenzora ebben a tekintetben jobb volt.szerk: nem lehet, hogy export után vm utólagos élesítés bármi tönkrevágja?
amúgy értem a kérdést én is vettem már észre, hogy export után mást látok, mint lightroomban de úgy gondoltam eddig hogy az élesítés miatt...ki is kapcsoltam. -
dabgergo
őstag
Igen, ebben az esetben több hibát is elkövettem
(de kevésbé tetszett kisebb shadows-al) de nem ez a lényeg hanem h miért esik szét ha egyszer LR-ban még jó. De 100%-os jpg-ként jobb kicsit de ott sem tökéletes. Mindegy hagyjuk, ezt tényleg én bonyolítottam túl
100%-on is exportáltam de nem úgy szoktam feltölteni netre. Sztem nincs gond a szenzorral, inkább a LR exportáláson gondolkodom h mi a legjobb ha pl. FB-ra akarok vmit kirakni. (Ott mégjobban szétesik egy ilyen kép).
-
MC Pite
veterán
Imádom a mostani gépem, tűnhetek kissé elfogultnak - ki tudja, lehet az is vagyok - de 99%ban eltalálták hogy mit szeretek. Régóta tudtuk hogy * színeit, vakuját, dr megoldását szeretem, sőt, kb etalonnak tartom, még bridges időkből. Aztán hogy szeretem a rf like vázakat, evf-et. Imádtam mindig is a fém obikat fogdosni, érezni ahogy kattannak a kezelőszervek. Nálam nagyon betalált, na.
Egyesek szerint az X-T1 a csúcs * fronton, de nekem az nem annyira tetszik, kész, hiába jobb pár paraméterében.
Szeretek kipróbálni, megnyomkodni mindent. Mindenben van valami jó
csak az eos m-ben nem találtam még meg. Pentaxoknál a vázak, nikonnál az üvegek, szenzor, canonnál a nagyobb vázak, mftnél, bridgenél, apsc csc-nél, telefonnál; mindennél találok vmit. Szinte mindenem volt is, és jellemzően egyszerre többféle cuccom van is - másnem egy-egy hétvégére.Kereső nélküli gépek nálam szóba se jöhetnek, annyira, hogy még a nejem se kap olyat.
Nem tudoknem akarok olyannal fotózni, kész, nálam a praktikumon felül az fílinghez is hozzátartozik.Aki akarja, érti mit jelent a kész kép, aki nem akarja, nem érti. Egyszer, egy sörözésen nézz bele egy hibrid keresőbe - kíváncsi vagyok tetszene-e. Nekem piszkosul tetszik. OVF és EVF előnyei egyszerre, szevasztok
Speciel esküvőfotósból szivárognak át milcre is. A nagyja a meglévő tükrös cuccával nyomja. És akkor mi van, semmi.
Így igaz, ezt pártatlan vita, és egy igazság nincs.
Akinek hely és variálhatóság kell, könyöklő kell neki panoráma szélvédővel és tespedés hosszú úton; hiába ajánlanak neki sportkocsit, másra gerjed. Aki kanyarvadász, együtt él az autóval/úttal, és versenyez ahol tud; hiába adunk neki egy remek suv-ot, nem lesz vele boldog - és így tovább.
De ettől még nem kell hogy egymás autóit/cuccait lefitymálják vagy fikázzák. Egyszerűen más dolgok kerülnek előtérbe.Elkezdődik a fókusz (még a gyerekedet se tudod lefényképezni, dobd a kukába) meg a kereső (mi ez, régi szgépes játék? Bakker, hányingerem lesz ha ezt nézem 5 percig) fikázás, amire jön az ellenérv hogy már nem a középkorban vagyunk, hanem; és kezdődik a ping-pong...
-
Freddy76
addikt
Csak azt nem értem, miért kelsz ki magadból állandóan, amikor ez a téma felmerült
. Flash kérdezett valamit, láthatóan a teljes tájékozatlanság miatt (nem támadásnak szánom, láthatóan egyáltalán nem tudja, hogy milyenek ezek a keresők, ezért kérdez, tök jó, erre való a fórum). Erre te jössz egy erősen fikázó válasszal, majd minden viszontválaszt/ellenérvet hasonló stílusban fitymálsz le. Lehet, hogy nem mindenki hülye/tudatlan/béna/fotózni nem tudó aki úgy merészeli gondolni, hogy nem az ovf az atyaúristen. Nekem az omd em5 evf-je sokkal jobban bejött, mint a d7000 ovf-je. Ez tény, és senki nem győz meg az ellenkezőjéről.
Az pedig, hogy a g3 keresőjéből azt vonod le, hogy minden evf olyan, mint 20 fps-sel lövöldözős játékot játszani, a te bajod
. Én is kurva sokat játszottam fps-ekkel, de valahogy nem azt a fílinget adja vissza, mint amikor a gyengus gépemen próbáltam kimaxolni a half life 2 grafikáját. A következő pálinkázásra meglesz az em10, és belenézhetsz annak az evf-jébe is
ha megint hozol bonbont. -
A Zéé
addikt
az nem igaz, hogy sokat ajánlgatnak milcet, csak te ezt vontad le végkövetkeztetésként, amikor azt mondták, hogy bármelyik másik tükörnélküli rendszer jobb, mint az eos-m, hiába van rá adapter a mostani üvegeidhez
Azért elég sokat ajánlgatnak ott K500-at, D5100-at vagy 650D-t is, sőt... De ha nézed a kérdezőket is, akkor nagyon sokan keresnek max 150-ért, obi cserélgetés nélkül, és elég sokan "üveg belenézőke" helyett a hátsó lcd-t preferálják. Azoknak nem igazán kell dslr...
-
MC Pite
veterán
Nekem tűnt csak úgy hogy régen nem voltál ennyire szemellenzős?
A D90 élőképének kb semmi köze egy mai EVF-hez. De annyiszor leírtuk, hogy nem teszem, lehet; hogy amíg nem próbálod, neked se kéne?
Infókat válthatod - disp/back gomb utt van a kis ujjacskámnál, 3 féle nézet közül választhatok (alap, üres, egyéni (pl vízszintezővel, stb)).
Legtöbb embernek tetszik a G3 féle EVF-is, mert előtte/utána látják (kb-ra) amilyen a kész kép lesz, fejtől elemelés nélkül. Van akiknek ez fontosabb, van akiknek nem.Larry303, több infód is lehet benne, sőt, af közben is belenagyíthatsz ha akarsz - miért ne hasonlítsuk össze? Ok, világosabb és nagyobb az ff kereső mint egy olcsóbb dx-é, tetszik, persze.
De fele akkora gépen is lehet ekkora képem ennél világosabban is.Azonos expóval:
D5100+DK21M (azaz kb D7K méret, 17% nagyítás)D5000/D5100LV egy lassú szar, atom nagy laggal (ezt korábban is tartottam). Elvileg a következő fw-el egész tűrhető laggal fog a keresőm rendelkezni, bár nekem most sincs hiányérzetem (előzőnél is csak sötétben volt, bár ez érezhetően gyorsabb).
Azon kívül neked már linkeltem tök sötétben mit csinált a régi, lassabacska evf-em: [link]
Most ugyanez történik, csak már sokkal jobb frissítéssel.De az egész hamvában holt vita, mindenki azt használja amit szeret, és ettől még nem kell a másik megoldást... piszkálni; kész.
-
Freddy76
addikt
Canon milc áráról érdeklődni itt annyira off, hogy már szinte on
.
Amúgy az evf-nek van előnye, azért az nem olyan nagy baj, hogy a keresőben is a kész képet látod, be tudod állítani, hogy a kiégések, bebukások valamilyen színnel "kiemelődjenek", információkat tudsz vetíteni a képre, és tök sötétben is használható. A régebbi/olcsóbb evf-ek hajlamosak szaggatásra, alacsony a felbontásuk, kontrasztszegények, és millió gyerekbetegségtől szenvedtek, ez tény. De az újabbakra ez már nem feltétlenül igaz. Az okés, hogy egy nagy, világos ff kereső baromi jó dolog, de pl. egy d3100/5100 picsányi kukucskálójánál jobb egy jó evf. Szerintem. Majd a legközelebbi sörözésre viszek pálinkát és egy em-10-et is, jó evf-fel.
-
törölt tag
Többi obival (50 és 85) szerintem jó.
Unatkozom melóhelyen, hülyülök a 24-essel, az túlzás, hogy jó fényviszonyok között, iroda.
De ez is olyan, mint a 35-ös volt. Néha betalál, néha nem. A szélsők meg inkább nemTávolra (3-4 méter) rosszabb a helyzet, közelre ok. Na de nem csak 1 méterről akarom használni
Remélem nem állítgatták, elég újnak nézett ki mikor átvettem, meg nem is olyan arc volt, mint aki foglalkozott volna ilyesmivel. -
imyourfriend
őstag
17-70 nálam önálló életet élt, ha lefelé volt tartva akkor kicsúszott a tubusból ha felfelé akkor visszacsúszott a tubusba. 24-85 nem csinál ilyent, ezért kedveltem meg elsősorban.
Egyszer takarítottam eddig, azóta lőttem ~50 képet, majd ha meglátom akkor előkapom a szenzorpucolót és begyűjtöm az olajat.
Annyira azért nem nyomott, 350-ért már lehet keríteni 1-1 jobb állapotút de inkább 370-390 ahogy nézegettem annó. F/1.8-nál nem látszódik, de f/8-nál alig látszódott. 16-os rekeszen már annál jobban,de nem olyan vészes ez így elsőre mint amilyennek mondják. Lehet hogy egy jó példányt fogtam ki, egyenlőre megoldottnak tűnik a gond.
(#13897) Eperkutyus: LR-t használok, de ha ACR annyival jobb akkor kipróbálom idővel. LR-ben nincs gond a sebességgel bár a nagyobb raw-ok miatt picit többet kell várnom hogy importálja/exportálja a képeket, nemgond. Auto iso-t kell beállítsak én is úgytűnik, eddig A módban voltam és fix isoval, épp amilyen az időjárási viszony vagy amilyen fények voltak belőttem egy értékre aztán kész. Bele kell tanuljak komolyabban az utómunkába, ez egy új dolog nekem hogy kétszeri élesítés de majd kipróbálom csak menjen el ez a fránya nátha.
Utómunkát eddig nem gondoltam túl jelentős dolognak, de ahogy látom mennyit beszéltek róla és mennyit számít hozzá kell fogjak én is.
-
-
aleister
veterán
Szerintem is.
Rákerült egy távolságskála (amit az esetek 99%-ában nem használsz), egy ED lencsetag, meg kirajzolja a full frame-et. Hozzátenném az alap 35 DX egész jópofa képeket rajzolt FX-re. Kapott egy beépített vinyetta effektet, de ettől függetlenül a teljes érzékelőre vetített. Bizonyos fotózási stílusnál simán feature, nem bug kategória.Ezért én sokallom a több, mint 3x-os árat.
Kíváncsi vagyok, hogy DX képkivágaton, ha összevetem a 2 üveget milyen különbség van a kettő között.
-
atok666
őstag
Kalibralas elott kinyomod a programhoz mellekelt tesztabrat, felpattintod a gepet az allvanyra. majd usbn keresztul a szamitogepre.
Maga a kalibralas kb 5-10perc/objektiv. Canonnal nem szukseges a gephez nyulni, mindent automatikusan csinal a szoftver. Nikonnal manualisan kell a program altal kijelzett AF fine tune ertekeket bealligatni.
Beallitod sorban -20,-10,0,10,20ra, a gep kozben exponal, rawot analizal majd beiteral a legjobb ertekzhez. Kb ennyi az egesz. (Tobb, mas funkcioja is van a programnak pl. meri az egyes fokuszpontok pontossagat stb., de ezeket nem probaltam)
0 AF fine tuneval hasznaltam az uvegeimet, nem tunt fel, hogy gond lenne barmelyikkel, csak a proba kedveert vettem a programot. A program +1et mert a 85/1.8ra, -2ot a 70-200ra es +6ot a 24-70re. Mivel a 24-70et altalaban a szeles vegen hasznalom es ritkabban 2.8on ezert eddig fel se tunt, h frontos picit. A 105, meg az 50meg hatravan, de azokkal sincs gondom, ugyhogy szerintem azok is rendben lesznek.Atok
-
spanyoll
addikt
A 17-50 most lekopogom, de jól zenél, viszont rendezvényeknél meg ilyesmiknél nem ártana hangulatfotókhoz bokéskodni.
Azödé teszteléssörözés meg azért váratott még meg fog is egy kicsit talán mert szerencsére most van munka elég, ebből adódóan idő viszont kevesebb, de nem felejtettem el mert az a kis bogár amit a fülembe tettél még mindig ott mocorog -
szeva000
addikt
ezek nem obi hibák...aD90,D5100,D60-on is tökéletesek. Ez váz fw hiba és kussol a nikon...sajna látni,hogy ez nem csak ennél a váznál gond.
Amúgy én tavaly kérdeztem tamron kalibrálást a Camera kft-nél...60000-ért akartak egy 90-es tamit kalibrálni
vicc ez az egész ország... -
szeva000
addikt
4 obiból 3megmaradt...sigma 50-500,sigma 70-200 és a tami 90-es makró....mellé jött a 18-105 helyett a 24-85...mindnél téveszt kalibrálás után is...ez a vicc.
és -20-as kalibrációkról beszélek,ahol már nincs tovább...A tamit pl ott tudtam belőni...a sigma 50-50-at is...a 70-200 és a nikkor 24-85 még elmegy minimális kalibrálással.
De nem az a fő gond.... a sok tévesztés.és nem felém futó...vadak..őz.....szarvas...néha autó és repülő...kép nincs,meee...hosszú...társaságé minden.de sokszor oldalról lekapva és brutál sok a tévesztés.
-
törölt tag
Igen. Vagy akár meg is tarthatja a 18-105-öt, 70 környékén (igaz csak 50-es adat van róla 70-hez legközelebb) még tök jó rajzolatú és mégiscsak 105-ig megy. Szóval.. én az élesség miatt nem cserélném le, fényerő miatt lehet, a stabin meg agyalni kell, belefér-e vagy sem.
@iyf: hát a baleseti fotónál a D800 egyetlen előnye a felbontás lenne számomra. Napközben ugye adja magát, este pedig az összezúzódott autóroncsból kikandikáló, péppé zúzott véres agyat és annak körülményeit megmutatni tökéletes, ha a helyszínelő illető egy SB900-al telibeveri a képet és jónapot. Emiatt aztán a D800 nem hülyeség ide, pedig az is lehetne, mert az újságba a vérmentes képek úgyis pici fotók lesznek, ha leközlik.
A "nincs különbség köztük"-öt viszont nem értem, valszeg nagylátózik ahol tényleg kicsi az eltérés köztük, mert 70-en már van különbség egy "gyengus-jó" határon lévő és egy "nagyon jó" képszél között. De pont a pongyola obiválasztása és Neked tett nyilatkozata utal számomra arra, hogy mégsem a felbontás miatt dolgozik 800-assal és/vagy nem ért hozzá, esetleg hülye, de megbántani nem akarom látatlanba sem. Szóval, valami mellé kicsit. Persze dolgozik az a rendszer így is biztosan, csak na.
De szerintem csak Te kamuzol, ugyanis a D800 egy FX váz, említett üvegek pedig DX üvegek, ergo ha egy baleseti helyszínelő egy D800-on használt egy DX üveget és azután nyilatkozik, hogy nincs különbség köztük, ott nagyon nagy baj van az illető agyában..
Hub+ ez nem áll össze sehogy sem.. ..
-
*Ropi*
félisten
-
-
JohnyBlue
addikt
Na holnap ha magamhoz térek a genyó éjszakázás után beleásom jobban magam a témába. Mondjuk sose figyeltem erre a jelenségre amit mondtok. genyó fényeknél is simán "harapott a fejre a 7000" (24-120f4+501.8d párossal) (90es tamit nem nagyon használtam)
imyourfriend: tudtommal alapértelmezett...
-
imyourfriend
őstag
Még jó hogy a másik módra van állítva. Amikor MM-ben próbáltam ott focus priority-ra volt és nem akart fókuszt találni egyszerűen, persze az a gép úgy el volt állítva hogy egy reset settings se segített rajt. Legyen már vége a vizsgáknak és irány az éles lövöldözés, nem csak az elemek..
-
imyourfriend
őstag
Vanni van, csak kíváncsi vagyok mások véleményére is, nekem D90-ben levő acélosabbnak tűnik. Mintha biztosabb is lenne a dolgában, D7000-nél ez a priority mód nem befolyásolja a sebességet az előbb megnéztem. Attól félek ha elkél most D90 és D7000 megbolondul akkor milyen váz után fogok nézni vajon..
(#12361) Eperkutyus: Még táplálom magamba a lelket hogy nem lesz semmi gond a D7000-el, maradjon is így.
-
flash-
veterán
d3100al nekem öröm bodottá a Nikkor 35 1.8G , ha jól emlékszem innen a topicból d3100al másnak is jó volt..
a szórással kapcsolatban meg nekem az a tapasztalat hogy 3.4 4.5 es rekeszen szór úgy mint a 18-105 ,1.8on nagyobb a szórás igen.
de szerintem ez csak a kis mélységélesség miatt van. -
Nézd sok olyan felhasználója lehet világszerte, akik azt hiszik, hogy a hosszú záridő miatt formáznak csillag formájú fényfoltot az objektívek a fényforrásoknál. Olcsó, képe jó(mert ha lefotózza vele a felhasználó a TV távirányítót, akkor hátteret is mos), ezért sok van belőle.
-
Kleroo
veterán
Én a másik oldaláról nézem. Végre van lehetőség arra, hogy megcsináld, ha netán rossz. Nem muszáj, mint ahogy most sem. Vagy a hangyányit itt-ott(különböző gyűtávon) tévesztő példányt faraghatod tökélyre. Végeredmény, hogy 1 napot rászán az ember a teljes obiparkjára, kicsit őszül, de utána öröm bódottá, nincs további 7685274 teszt, és sopánkodás, hogy akkor most mivan, másik példány kéne, vagy wtf van az obival, vagy vázzal.
-
Real_Necro
veterán
Nem a hobbisták vannak tőle beszarva, csak olyan embernél, aki életében nem fogott a kezében tükrös gépet, vagy mondjuk úgy ez lesz az első saját, és egy használt gép vásárlásakor nem tudja még eldönteni, hogy az adott használt gép teljesen rendben van vagy sincs, érdemes garis példányt választania, hogy ha valami gond van legyen hova vinnie és ne érezze kidobott pénznek a rászánt összeget. Szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Apple MacBook
- PlayStation 5
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vezetékes FEJhallgatók
- Melyik tápegységet vegyem?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest