- iPhone topik
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Magisk
- Samsung Galaxy A16 5G - a hetedik évben megpihen
- Milyen okostelefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sleek
senior tag
válasz
Roachy #44015 üzenetére
Egy időben csak úgy beleolvasgattam különböző fórumokba ,ahol ment az agyalás.
Fx vagy Dx.
Több esetben az volt a válasz, inkább egy fullos dx set mint belépő fx(már ha lehet az fx nél belépő kategóriáról beszélni).
Hozzá teszem én mint laikus még az 5300as funkcióit sem használom ki.
Én arra vettem a gépet ,hogy ami megtetszik lefényképezzem.
Szgépen meg egyéb eszközökön nem szoktam faragni javítgatni a képeket.Ha nem tetszik törlöm.
Lehet egyszer eljön majd a dolog és leköt. De nekem sokkal jobban tetszenek a természetes képek, mint az agyonhúzott tájkép stb.
Ezért szeretek régi fotókat is nézegetni. -
gaben22
senior tag
válasz
Roachy #44015 üzenetére
Annak, aki agyal az FX-en, nekem D7000 után D750 lett pár éve, van pár jobb fajta optikám is hozzá, de tehetség és gyakorlat híján ugyanolyan szar képeket csinálok, mint előtte
. Mindenki arra költi a pénzét nyilván, amire akarja, én szoftverfejlesztőként gerjedek a műszaki cuccokra, ezért vettem csak ilyet, amúgy lehet picit túlzás volt milliókat költeni erre a hobbyra.
-
i-sti
senior tag
válasz
Roachy #44006 üzenetére
A D610-nél a szenzor méreten és annak hatásain kívül nem jutsz igazán előrébb, a 7200-nál meg pont fordítva. A 750-nel mindkét téren jelentős a javulás. De az árban is jelentős a különbség, főleg hogy optika is kell mellé.
Tökéletesen leírtad a helyzetemet. Jár a keksz!
D610 most olvasom, hogy szenved egy olajfogyasztási problémától. Még nem teljesen értem, hogy honnan és hova megy az olaj, csak hogy nagyon nagy számú véleményt találtam erről amit elméletileg ebben a modellben kellett volna megjavítania a Nikonnak.
Most elbizonytalanodtam a D610-et illetően.Még azon agyalok, hogy ha maradok a 7200-nál onnan a következő lépcső már csak az FX széria (jó, lehet D500 is venni), ami ahogy mindenki leírta szenzorban és képminőségben csak egy kicsit félturbózót D5200-as.
-
csacsi77
senior tag
válasz
Roachy #43903 üzenetére
Ha az EU-s site-ról rendelsz nincs vám és áfa. Én is rendeltem onnan és megjött rendben. Volt csomagkövetés, státuszjelzés, lefényképezett és becsomagolt csomagról kép.
Szerintem nagyon is ajánlott bolt. Csak fogadd el, hogy nincs rá gari. Én tuti nem küldeném vissza hozzájuk, inkább benyelném a javíttatás költségeit. Még úgy is olcsóbb lenne, mint ha itthon veszed. -
sarasota123
aktív tag
válasz
Roachy #43197 üzenetére
én is így gondoltam, 1-2 héten belül terveztem egy sigma 17-50 2.8-ra cserélni a kitet, de sajnos az szombatig már nem fog összejönni. nagyobb csoportképekhez azért kelleni fog sajnos a 18-105, de a lagzin szerintem az ötvenes lesz fent végig, max hátrébb lépek kettőt mindig
-
Throme
veterán
válasz
Roachy #42966 üzenetére
Az aps-c vázakkal lehet még legózni, hogy adnak valamit hozzá, meg elvesznek, de ezt lehet megunja a piac.
Aps-c milc-cel szerintem lenne kiút ebből a katyvaszból.
Valószínűleg a már említett problémájuk van ezzel, hogy adapterezni kéne az új vázat, hogy menjenek a régi obik....
Ők tudják... -
Kiskopika
senior tag
válasz
Roachy #42305 üzenetére
Ezt gondoltam en is, mert van helyzet amikor hibatlan. De ez tenyleg vagy telibe vakuzva, vagy verofenyes napsutes. De most legutobb a napsutesben se allt helyt. Bar jobban bele gondolva legutobb napsutesbe vegig vakuval deritettem, szoval lehet azert lettek jok. De az nonszensz hogy nappali fenyben, vakuznom kelljen. Foleg hogy a fenyeket is megakarom tartani.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Roachy #41968 üzenetére
Kosz! Ez az, ami nekem is kell!
(#41966) kutga válasza tvamos (#41965) üzenetére
Amikor kell a gep, fel szoktam csattintani a gepet a vallpantra. Valami ilyesmi van: [link]
Nem zavaro a merete, meg 30-110-zel sem.Meg esetleg valami kis meretu es igenyesebb obi zsak kellene, hogy a 30-110-et belerakhassam, amig a 10mm-essel fotozok. A 10-est siman zsebre szoktam vagni, a tele azert nagyobb.
-
Salex1
őstag
válasz
Roachy #41943 üzenetére
Találkoztam már pár ázott elektromos kütyüvel és ami kiszáradás után nem működött, azt nem érte meg javítani. Próbáld meg alapos kiszáradás után bekapcsolni, és ha mutat életjelet, akkor érdemes vele foglalkozni. Ha nem akkor sajnos kuka. Bár ha megy, akkor is sok baja lehet még...szerintem nem fogja megérni.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Roachy #41909 üzenetére
"Másodszor pedig ez csak egyetlen optika, egy olyan tesztből, ahol egy pár éves 50 Mpixeles Canon váz, versenyez egy 10 éves fele akkora felbontású Nikon vázzal."
Ez az előzmény nem volt meg: akkor én sem írtam volna.
"Sajna Nikonnál a profi szegmensben is jóval drágábbak az obik. De egyáltalán nem rosszabb minőségűek. "
Te beszéltél a pro kategóriáról, akkor viszont nem tudom, miért lenne létjogosultsága a kitobis linkelésednek.
-
*Ropi*
félisten
-
Throme
veterán
válasz
Roachy #41535 üzenetére
A "kétes eredetű szürke importokra" nem egyenlő a "külföldi hivatalos kereskedőtől" fogalmommal.
Az ilyen-olyan (nem márkakereskedés) bolti garis megoldásokra miért kéne vállalni a gyári garit?
Külföldi hivatalos kereskedő (feltételezve a szóhasználatban a hivatalos = márkakereskedő) rendes garancia papírt ad, mint az itthoni, csak az adott országban élő nikon garanciaidővel. Asszem nem mindenhol 3 év vázra, de ebben nem vagyok biztos.Nem akarom én védeni az itthoni szervizt, mert nem, de ebben nem hiszem, hogy a külföldi másképpen járna el egy itthoni szürkeimportos és egy itthoni márkakereskedésből származó nikon termékkel... Míg az előbbit nem valószínű, hogy elfogadja az utóbbit viszont igen.
De hogy példát is mondjak az én problémás obim a 220V-tól származik, amikor még szürkék voltak (nem tudom most kifehéredtek vagy sem, de mindegy , mert már nem veszek onnan semmit). Elvittem szervizbe, és mikor kérték a garpapírt, és villantottam a 220V-tól kapottat, akkor húzta a száját a srác, de bevették. Lehet emiatt szopattak és nem javították meg, mondván a referenciával összehasonlítva jó az obi... 220V meg beállt emögé... szóval tanulópénz...
Azóta rá se nézek a 220V-ra, és csak online rendelés, személyes átvétel. Még egyszer nem nem lépek ugyanabba a szarba.... -
Throme
veterán
válasz
Roachy #41315 üzenetére
Jah, hogy erre gondolsz. Akkor kapott mégiscsak útravalót...
(#41318) marcitp: Valaki a közelmúltban mintha írt volna a d7200 sávosodásáról is... El lettek pufogtatva a petárdák a 7100-ra.
Amúgy a "szarozók" eltűntek a fórumról... de sajnálom
Mára a 7200 is látótérbe került, ahogy kijött a 7500, így egyre kevesebb szórakoztatásban lesz részed, úgy tűnik(#41316) nesa: legalább nem rohad le róla a gumi borítás, mint a D90-ről. Asszem volt d3000-red is, ami szintén a műanyag ipar csúcsa...
-
Lac-coo
őstag
válasz
Roachy #41014 üzenetére
Pedig elég egyszerű, már le lett írva , hogy működik !
Beállítod a minimum ( leghosszabb ) záridőt pl 1/60 , állítasz szokásos módon egy ISO értéket mondjuk 100 ....
Mindaddig ameddig elég a helyes expohoz a fény és megvan az 1/60 vagy felette ( 16 125 , 1/2000 stb ...) addig megtartja a beállított ISO értéket ( példában 100 ...)
Ha csökken a fény, vagy zársz a rekeszen és már lemenne az expo a példában beállított 1/60 alá , mondjuk 1/30 lenne a helyes akkor emel az ISO-n , hogy újra elég legyen a minimumnak állított 1/60 ...Vagyis a példában ISO 200-ra állít .
Ez ennyit tud, nem többet .
-
rekid
addikt
válasz
Roachy #40830 üzenetére
Természetesen jó a tanulási kényszer ebben egyet értünk csak szerintem túl magasra teszed a lécet egy tök kezdőnél.
Szerintem ebből az lenne, hogy: "vett a muter egy drága gépet amivel még zoomolni se lehet."
Fogalma sincs arról, hogy két képből lehet egyet csinálni hiszen teljesen amatőr. Mire erre a szintre eljutna addig bőven elment a kedve.Amúgy igen a 35mm croppon is torzít mindamellett, hogy bele kell mássz az alanyod arcába.
Boree: Ha már ilyen jó fej vagy akkor ígértess meg a lányoddal, két dolgot mikor megkapja:
1. Az elejétől a végéig végigolvassa legalább 2x a használati útmutatót. (Ebből már rengeteget fog tanulni a foztózásról.)
2. Nem használhatja a gép "automata" üzemmódját a gép tetején lévő forgótárcsáján. -
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Roachy #40830 üzenetére
Átlagjúzer teljesen jól el tud kreatívkodni a kitzoommal is. Abból, hogy valami kényelmes, miért következik az hogy majd gátolja a fejlődést?
Egy 16 éves lányról van szó, majd most fog kiderülni hogy érdekli-e egyáltalán ez az egész... Simán ajánlható neki a belépő váz kitzoommal. -
Throme
veterán
-
rekid
addikt
válasz
Roachy #40827 üzenetére
Szerintem olyas valakinek aki most kezd el erdeklodni a fotozas irant nem a legjobb. Mi van ha tajkepzni akar? 35mm oda mar kenyelmetlen foleg kroppos vazon. Bokeh lenne az 1.8 miatt csakhogy a portrehoz meg rovid mindamellett, hogy torzitja a fejet. Szerintem sokkal inkabb elveszi a kedvet a fotozastol igy a legelejen mert korlatnak fogja megelni nem kihivasnak. Ne feledd total kezdorol beszelunk kb nulla elmeleti tudassal.
-
N.GÁBOR
aktív tag
válasz
Roachy #40551 üzenetére
Igen, ez teljesen igaz. Beszéltem az egyik fotós barátunkkal, aki mindenféle barkács megoldásokkal is csodákra képes. Átrágjuk a vele a témát. Arra mindenképpen jó volt ez a beszélgetés itt prohardveren, hogy a kezdeti hirtelen fellángolásomat - húú kell egy vaku - lehűtse, és kijózanítson, hogy gondolkodj, gyakorolj aztán vásárolj ha kell.
Az ablakos módszer eddig is bevált, próbálkozom tovább.
-
-
szacsa82
tag
válasz
Roachy #40288 üzenetére
Hát nem tudom, ha az ember elfogadja a (videó esetén sokszor amúgy is megfelelőbb) manuál fókuszt, akkor az a videó kép, ami a d7200amból kijön, egészen elképesztően jó, főleg egy jó üveggel. Pusztàn a kép minősége abszolút versenyképes, rengeteg projektet csinàltam végig vele, én videó célra sem érzem a kísértést bármi másra váltani, amíg 1080p elég...
-
Viperator
őstag
válasz
Roachy #40207 üzenetére
Akciós áron van (9.900 Ft) a Peakdesign csuklópánt (már meg is rendeltem)
-
Ed Parker
nagyúr
válasz
Roachy #40016 üzenetére
na jó, de ez így ebben a formában akkor nem teljesen igaz.
lehet vezérelni vakut, ha az opcionális tartozékokat megveszed hozzá.
ugye mert ezek valahol rejtett költségek, ezen az áron akár integrálva is lehetne egy wr10-es kioldó, hogy csak a vakut kelljen hozzá megvenni. -
válasz
Roachy #40018 üzenetére
Mondjuk logikus, hogy a saját palettájuk felé terelnék a népet... de hát a konkurencia is pont ugyanolyan jó fele áron.
Nálam épp a vaku az, amiből nem áldoznék a gyárira. Nikonhoz minden cuccom ami a megvilágítással kapcsolatban van az Yungnou és soha nem volt gondom velük. -
Throme
veterán
válasz
Roachy #39981 üzenetére
Nem baj, a belépő és haladó amatőr váz vásárlók (vagyis DX, kivéve a x00 sorozatot), illetve leendő vásárlók - akik szerintem nagyobb számban vannak, mint az FF - is elmozdulnak milc irányba (mert szép lassan sztem elmozdulnak).... jah hogy nem lesz aps-c nikon milc... hmmmm
Szerintem, ha elmozdulnak, akkor minden vonalon el kéne. Lehet összevonásokat csinálni, mert nincs szükség külön 3x00 és 5x00 vonalra.
Egy 7x00 sorozat többlet tulajdonságait simán lehet applikálni egy 5x00 gépbe, egyedül a méretbeni különbség marad, amit pl egy gyári, nem túl drága markolattal meg is lehetne oldani, hogy ne legyen 2 külön váz emiatt... -
szacsa82
tag
válasz
Roachy #39943 üzenetére
Az én benyomásom a pletykák alapján nem a DX hanyagolása, inkább az, hogy a 8 kategóriát 6-ra szűkítik lassanként, ebből jön, hogy a 7000 vonal veszít is a profi elemekből, így az 5000 széria lassan kettéválik és átolvad a 3000-be és a 7000-be, így lesz 3 jól elkülöníhető dx kategria, és ugyanez FX-ben is valahogy bekövetkezik (600-700-800 sorozatból kettő lesz). És emellett pedig fogadni mernék egy sörben, hogy a következő igazi nagy dobás egy új MILC rendszer lesz.
-
Throme
veterán
válasz
Roachy #39943 üzenetére
"Eddig a D7xxx széria valóban a D300 utódjaként funkcionált"
Amikor megjelentek a 7x00 vázak, a fórumokon mindig azt lehetett olvasni, hogy ok-ok, de hol van már a d400 (ami ugye sosem jelent meg, és már van d500)?
Emiatt én úgy gondolom sosem tekintették igazi utódnak a 7-es szériát, csak felértékelték az emberek. DX vonalon ezek voltak a csúcson (ill a canon 7D MII megjelenésével már megoszlottak a vélemények)...
Még a D9xxx széria is pletykaszinten, rövid ideig létezett, hogy majd ez lesz egy komolyabb DX -
-
Brumi
senior tag
válasz
Roachy #38324 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a véleményét!
Ma felavattam a gépet egy tihanyi túrán, a fókuszrendszert is próbára tettem a fűben rohangáló ürgékkel, egyelőre még nem sok sikerrel, csak pár kép lett jó (bár ez inkább amiatt volt, hogy képtelen voltam hosszabb távon kitartani a gépet a konverterrel és a 70-200-as obival. Egy monopod jól jött volna.
És hogy miért D500 és nem D750? Egyrészt fontosabb volt a modernebb fókuszrendszer, elég sok lehetőség van benne, és talán hosszabb távon időtállóbb. A másik, hogy pl ma is sokat számított az 1,5-ös crop, FX-en esélyem sem lett volna ezeket az apró állatokat lefotózni, közelhozni, és terveim szerint azért fogom még ilyesmire használni. Kellett a BT is a Snapbridge miatt, mert már utáltam, hogy a képeket egyenként kell beállítanom, hogy hol készültek, így viszont a telefonról minden képhez átrántja a pontos GPS koordinátákat és geotagben eltárolja. Még egy Canonos ismerősöm is ajánlotta a D500-at, és ő elég profi természetfotós
Azt remélem, hogy 6-7 évig most ez is kihúzza. Egyelőre csak a gépből kiesett jpeg-eket nézem (mindkettőben lövöm, raw-ban és jpegben is), de már ettől leesik az államAz iso-t meg majd megnézem még, egyelőre azt is rettenetesen élvezem, hogy nem túl optimális körülmények között is magas isoval elfogadható képet ad, ez korábban nem volt jellemző a D300s-re.
-
metal01
őstag
válasz
Roachy #38116 üzenetére
Igen, a keret sajnos most elég szűk. Ebből az összegből kell gazdálkodni. A videózás és a fényképezés egy eszközzel valóban elég nehezen kivitelezhető. Muszáj lesz kompromisszumot kötni. Vagy ez, vagy az elsőre. Mivel a keresztfiam még csak 14 és most tanulja a fotózást és videózást, így neki kezdetnek talán jó lesz egy belépő szintű masina is. Aztán ha rákap a fotózás/videózás ízére akkor idővel úgyis fejleszteni fog
MILC-eket is nézek, olvasok folyamatosan teszteket. A szűk keresztmetszet itt is az anyagi keret sajnos :/
Videózásnál sok-sok tesztet olvasva és videókat nézegetve valóban a Canon jön ki győztesnek. A fotókat tekintve viszont én elfogult vagyok a Nikonnal szemben
(#38117) anaqer: 1080p rendben lesz, már tényleg alap. A Nikon D3300-nak pl. van külső mic bemenete, de az ugyanebben a kategóriában lévő Canon D1300-nak nincs... 18-24 MP-t akartam írni, csak félregépeltem. A fent említett Canon 18, még a Nikon 24MP. Ezeket vettem alapul. De még nézelődök MILC vonalon is.
(#38121) szacsa82: Nem egyszerű kérdés ez. A srác szeretne majd plusz objektíve(ke)t később, így a bővíthetőség fontos kritérium. Egyre inkább afelé hajlok, hogy külön fényképező és később egy külön kamera lesz ebből. Így nincsenek kompromisszumok.
(#38122) Dare2Live: Ballagási ajándék lesz, nem nagyon szeretnénk használt cuccot venni. Bár tény, hogy használtan a célra jobb eszközök lennének ennyi keretből. Ahogy fentebb is írtam, valószínű, hogy első nekifutásra egy fényképező lesz (Nikon) és később egy kamera. Így tényleg nem lesz kompromisszum az egy eszközt tekintve.
Köszönöm a sok segítséget, könnyebb lesz a döntés és a választás!
-
Papa-Het
aktív tag
válasz
Roachy #37948 üzenetére
Nem is feltételeztem hogy nagyobb felbontást ad a DX gépnek
Azt gondoltam, ha full frame lencse, akkor ahhoz a legideálisabb, mert arra van kitalálva és ha máshoz használom, valami hiányt szenvedhetek ezmiatt.
Egyébként igen, arra gondoltam amit írtál. Mivel nem ismerem ezt a szaknyelvet, ezért konyhanyelven próbáltam elmagyarázni mire is gondolok. A választ megkaptam, köszönöm.
-
Throme
veterán
válasz
Roachy #37852 üzenetére
Én makrózáshoz nem javasolnék elektronika nélküli közgyűrűt. Kis dof mellett kézzel állítgatni az élességet nem könnyű, pláne ha kis keresős váza van a kérdezőnek.
Így jószerivel csak a statikus témákra lesz lehetősége, azoknál is akkor, ha pl nem fúj minimálisan sem a szél.Azt értem, hogy kipróbálás, és utána a megfelelő rendszer beszerezhető, de ez elveheti a kedvét az egésztől
szvsz
-
bartimre88
tag
-
-
Bass
addikt
válasz
Roachy #37729 üzenetére
Hát 6 hónap garit ad rá a Nikon de költözés és lakás felújítás miatt a dobozában pihent,és a gari lejárt.Pécsi vagyok és csak Pesten van szerviz sajnos. Gondoltam visszatérek a gyári 1.0-s firmware-re de nem találom a letöltések közt. Csak az a vicc hogy a resetelést látszólag megcsinálja de csak egy két dolgot állít vissza. Lehet jövő héten megpróbálom hívni őket ,nem tudom mire megyek velük. Tudom hogy 10 éves gép de úgy néz ki mint az új és ha sikerülnek a képek azok nagyon szépek. Holnap csinálok kint pár képet és belinkelem ide (a mai rosszakat már töröltem)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Star Trek
- iPhone topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Milyen TV-t vegyek?
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Mini-ITX
- Milyen videókártyát?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- További aktív témák...
- Edelkrone Slider PLUS PRO Long eladó !
- Eladó: 4 darab Dulens Apo Mini Prime objektív (EF bajonett)
- Csere is érdekel! Canon C100 super 35mm cinema kamera +Canon EF-S 18-135 obi +Power Zoom adapter
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Canon EF 100-400 f4.5-5.6 L IS USM II objektív eladó
- Bitcoin miner Bitmain Antminer S9 S9I 13.5 - 14 Th 1250W eladó
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Villámgyors internet, egyetlen kártyával!
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest