- Yettel topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Motorola Edge 30 Ultra - a 200 megapixeles kérdés
- Egy óra, két rendszer
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Honor Magic V2 - origami
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MC Pite
veterán
válasz
#40935168 #21102 üzenetére
Eladod a zoomot?
Hogy fogsz akkor elindulás előtt töprengeni hogy mit vigyél magaddal?Holnap megyünk nagyon lásztminit londonba, most kerültem a szokásos végtelen ciklusba. OKé, 14es kell. 35ös? Vagy inkább palacsinta 27? Vagy inkább utóbbi kettő helyett zoom? Vagy mindhárom helyett zoom? Vagy... vigyem az egész cókmókot és kevesebb ruhát? ... És ezután már csak a fed-ben lévő régebbi film mihamarabbi befejezésén és OM-el való örömködés közül kell választanom
Menthetetlen vagyok
Johny, mire lesz?
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
#40935168 #20903 üzenetére
Itt most a zajszűrés minősége a lényeg, hogy azt milyen hatékonyan csinálja, ilyen jót még nem látta!. Az mondjuk igaz, hogy meg is szenved a gépem, mire ezt eléri. Értsd: normal zajszűrés esetén egy kép aránylag hamar, néhány másodperc alatt mentve van nálam, míg prime esetén 2-3 percig is vacakol. Szóval nem éppen arra való, hogy egyszerre több tíz, több száz képet dolgozzunk fel.
spanyoll: próbáld ki a programot, ez nagyon jó benne. A tempója már kevésbé.
-
Larry303
addikt
válasz
#40935168 #20785 üzenetére
nos, csak hogy szemléltessem is...
ez a gond a 7100 szenzorával
+3 expo +100shadows, nem egy real life szitu, viszont előbb is elő lehet csalni belőle...amire nagyon figyelni kell, hogy mindig inkább fölé, mert ha túl sok a korom a képen, és nagyon bele kell nyúlni akkor azért előjön...persze nem ennyire, ez kb worst case, na de akkor is...
itt van uez csak jobbra expozva, módosítások uazok, viszont anomáliák nélkül...
még mielőtt vki beszól, hogy ferde és megszakértid600vsd7100 dinamika tesztnek készültek
-
Larry303
addikt
válasz
#40935168 #20785 üzenetére
nem a 24mp el van baj...sőőt
élesebb a 24mp en az összes üvegem mint a 16on volt, bár sztem a szűrők-üveg ami a d7k szenzora előtt van nagyon beletaknyol a végeredménybe...isoban kb 3200vs4000 -not a big deal.
viszont a d7100el már nem egyszer sikerült kemény anomáliákat előcsalnom a szenzorból, míg a d7k szenzora kb szerelem volt, kb nem lehetett elbaszni a képet..én nagyon kiegyeznék egy d7100el d7k szenzorralColonel: d300at nehogy, szvsz nagyon gyenge isoban, nem sokat használtam, de 1600is erősen kompromisszumos számomra
Dare2Live: akinél a d600 élessége nem elég/ok ott elég komoly gondok vannak, teljesen nyitva is pixelkukkolva is 1:1 24es monitoron is teljesen rendben vannak a képek
-
aleister
veterán
válasz
#40935168 #20733 üzenetére
Nem kutyus.
A vaku teljesen másféle képeket csinál, mint egy egyenletes környezeti fény. Az utóbbinak egy vízszintes vonal a teljesítmény-idő grafikonja, a vakunak meg olyan, amilyet linkeltem.
Ha környezeti fénynél valamit hosszabb záridővel lefotózol, akkor sima bemozdulásos képed lesz, mert az alany minden pillanatban ugyanannyira lett kiexponálva, tekintve, hogy ugyanannyi fényt kapott.
Ha vakuzol, akkor a teljesítmény legnagyobb része az első pár milliszekundumban leadódik. Ez ad egy kimerevített, éles képet, mindemellett a maradék kibocsátott+környezeti fény, ha nem is teljesen, de valamilyen szinten bele fogja rajzolni az érzékelőbe a témát. Nyilván egy csutkára lefojtott vakunál, segg sötét szobában ilyen nincs, de ilyen elég ritkán van.
Ha első redőnyre szinkronizálsz, akkor a mozgás eleje lesz kimerevítve, ha hátsóra, akkor a vége. minél hosszabb a záridő, annál nagyobb lesz az utánhúzás.Ajánlom figyelmedbe a 6.7 oldalt tökéletes példákkal.
-
törölt tag
válasz
#40935168 #20733 üzenetére
Amúgy meg rohadtgyors mozgást ilyen vegytiszta stúdiókörülmények között bulb módban vagy kioldóval (és én kitartom az expót) fotóznék: expó indít a sötétben, jön a villámgyors vaku és elengedem az expógombot. Záridőre tojok magasan, hogy most fél mp lett, vagy 2-3 mp, mert a képemet a villámgyors vakufény merevítette ki, a maradék környezeti fény pedig szűk rekesznél nem szól bele a képbe.
-
Larry303
addikt
válasz
#40935168 #20678 üzenetére
egy halom verzio van a 80-200akból sztem nem egyről beszélünk, mert nagyon éles üveg...700eur ment el ez a darab elég gyorsan, és itthon sem láttam nagyon olcsóbban ezt a típust.
pz link csak egy dolog, ha gondolod mutatok képet is d7100-vel -
torzo
őstag
válasz
#40935168 #20544 üzenetére
Szóval 400/2.8 meg némi tartozék, ez eddig minima 3 de inkább 4 misi, ilyen optikát használtan nemigen kapni. És ezek után magának fotóz!?!?
Hát, nem sz@rral gurigázik a barátod, az biztos. Netán a psychiatere javasolta ezt a munkamódot?A zsíros deszkát meg összekoldulja, gondolom.
Azért vannak irigylésre méltó emberek. OK, semmi közöm hozzá, de azért nekem ez strange very much! -
aleister
veterán
válasz
#40935168 #20539 üzenetére
Az a baj, hogy a TC már a jelenlétével rontani fog valamennyit a képen. Nyilván, ha kell a gyutáv, akkor nincs mese.
Egyébként anno meglepett, hogy nem a makró obiknak a legnagyobb az élessége, hanem a fix teléké.
200, 300, 400 f2.8-ak vannak az élen, jó 10%-kal ráverve az utánuk jövőkre. De még pár nagylátó és zoom is megelőzi a Nikkor 105-öt.
Nem gondoltam volna.Egyébként jól csinálja az ismerősöd. Szeretem az olyan embereket, akik komolyan veszik a dolgokat. Kiépített, fix lessel is megpróbálkozik?
(#20541) BigBlackDog:
Nem vagyunk egyformák.
Valahogy bennem sincs meg ez a vágy. -
-
m3ss
veterán
válasz
#40935168 #20368 üzenetére
mondjuk a 40-45 jobban hangzik. azert az is majdnem dupla annyi, mint a mostani 21-25 megas rawok. gep miatt en sem felek igazan, mostani gepen sem veszem eszre hogy most 5d vagy 6d fajlokkal dolgozok, siman eleg, panot leszamitva. inkabb a hattertar. azert jo sok hely kellene...
de a legnagyobb problema a kb 40%-os arkulonbseg
meg en nem vagyok olyan karc fetisiszta mint te, nem attol lesz jo egy portre..persze nem art az sem. szenzor vonz inkabb, dinamika miatt.
ha croppolni kell (ami fix obikkal elofordul) jol jonne a 36 mpixel, amugy nem sok elonyet latom, sajat felhasznalasra. -
torzo
őstag
válasz
#40935168 #20370 üzenetére
Az természetesen lehet, hogy én hülye vagyok, de a párhuzamodat nem teljesen értem. A 24 MP pixelsűrűségét nem lehet szerintem FF méretre átszámítani, mert a dx szenzorra kisebb kép vetül, nem? Tehát a dx 24 MP felbontás 50%-kal elmarad a d800 36 MP-től.
Vagy csak a szenzortechnikára gondoltál, mert akkor mégiscsak értem. -
torzo
őstag
válasz
#40935168 #20370 üzenetére
Igaz, ebben az amatőr kiadványban csak 384 oldalt szentelnek a témának, mármint a szűk alapoknak, és gondolom, van ennél durvább megközelítés is.
-
torzo
őstag
-
torzo
őstag
válasz
#40935168 #20359 üzenetére
Francot hibbantam meg, csak azért írtam a tiff után pontokat, hogy azzal aztán lesz méret, ha valakinek ilyen görcse van. Vicc volt, sutka. Egyébként találkoztam már nem egy olyan őrülttel, aki tiff-ben mentett el mindent.
A 45-50 MB ezek szerint kissé pontatlan volt, mert már nem emlékszem pontosan. De tényleg, hol van már a d800? -
gab.m
senior tag
válasz
#40935168 #20341 üzenetére
Még nem tudjuk mennyi lesz a pontos ára, valahol 250et írtak, máshol meg 210et. Én gyanítom, hogy 210 lesz pár hónap múlva, annyiért pedig nem drága. Ez egy speciális objektív, a Sigmának van hasonlója és ha megnézed újonnan az is kb. 200ba kerül. DX-re a Sigma 18-35 miatt nyilván semmi értelme nincs, de FXen egy zseniális objektív, de mégegyszer hangsúlyozom, speciális objektív, így evidens, hogy nem mindenkinek jön be, nincs rá mindenkinek szüksége, csak úgy érzem, hogy nagyon szidod az objektívet egyszerűen csak azért, mert neked nincs szükséged rá.
Én erősen fontolgatom, hogy a 28 1.8-at lecserélem majd erre... -
gab.m
senior tag
válasz
#40935168 #20336 üzenetére
Nem teljesen ingyenes az árajánlatkérés... Csak akkor ha egy odatelefonálásból megvan, de ha ott kell hagyni a technikusnak, hogy
két hét utánárajánlatot adjon rá és azt nem fogadod el, akkor ha jól emlékszem háromezer párszáz forintot kell fizetni, mint bevizsgálási vagy milyen költség. (Ezt persze nem kell kifizetni, ha kéred a javítást) -
Real_Necro
veterán
válasz
#40935168 #20332 üzenetére
FF-re igen...
Egyébként a 250 tényleg elég húzós. Mennyire jó lenne ha 50-es fix árán lehetne kapni...
M3ss:
Nem mondtam, hogy vennék, csak régóta várjuk a 35mm alatti fix üveget DX-re. Most jön egy...
18-35 meg minek, akkor én is írhatnám, hogy ott a 12-24-em... igaz f/4-es.
-
MC Pite
veterán
válasz
#40935168 #20297 üzenetére
AZ objektív keresése... hetekig olvasgatni, hasonlítgatni, melyik milyen, a legjobbnak tűnőt megvenni majd némi használat után kiderül hogy annyira mégse jó, vagy elindul a hangya hogy milyen lehet a másik...
Magamhoz képest egész lenyugodott vagyok obikeresgélés/próbálgatásban. Ami... hogyismondjam, gondtalan, felszabadító érzés mostanában amikor az apsc kompaktom kapom fel (mert övtatyóba is befér). Nem agyalok hogy melyik obikat vigyem, kis táska vagy nagy táska, állvány, derítő, vaku kell-e... Persze persze, kicsik, a háromszögtáskára mind ráaggatható a sok kiegészítő; de mindig végigjárom fejben a 'csak a zoomot'-tól a full felszerelésig.
Ennél semmi gondolkozni való nincs, ráheggesztett 23mm f/2,0 + beépített ND, leaf shuter hogy hangtalan legyen az expó (azóta jobban zavar hogy a fő vázam milyen 'hangos'), oszt kész.Kb mindent megoldok vele, és nem kütyüzök, hanem fényképezek. És azt veszem észre magamon, hogy már megint csak kompaktért nyúlok (jó, persze, amúgy is egy igen hangulatos gép) ha megyünk valahova.
Ha nagyon elgurul a gyógyszered, szólj, bezárjuk a cuccod, és kapsz egy hétre valami fincsi filmes vasat egyetlen obival
-
válasz
#40935168 #20297 üzenetére
Kissé bolond vagy... de
Amíg nem veszed meg a tuti 1.4-es(vagy olcsóbban az 1.8-as) sort, addig csak agyalsz, hogy mit kéne...
Mi a bajod a Tamronnal 5,6-on? Esetleg a bukéja lehet xar, de más mi? Nem elég éles?
Nem kell a vázat maximálisan kihasználni, hanem jó képeket kell vele készíteni... -
dabgergo
őstag
válasz
#40935168 #20270 üzenetére
Egyetértek nagyjából a Canon VS Nikon gondolatmenettel, de azért a Canonnál a 85-ös széria nem rossz. főleg mert van 85/1.2 ami elég király és én hiányolom és van "normális" 135/2 is... na ezeket hiányolom, ja és ott amúgy van jobb 50/1.4-es... bár az igaz h a N 50/1.8G szuper jó, csak hát az mégsem 1.4 vagy 1.2...
-
aleister
veterán
-
hp1950
tag
válasz
#40935168 #20271 üzenetére
Megnéztem a D800 vázat a három objektívemmel. Egy viszonylag pontos fókusztesztet csináltam.
-50 f1,4G : -18
-24-12 f4G : -3 (szerintem 0 is pontos volt)
-70-200 f4G : 0Az elmúlt vázaimon D600, D610 ugyan azok a beállítások voltak! Az 50 1.4G volt szervízbe mikor megvettem. Annál volt az af shift jelenség. Gyakorlatilag beállíthatatlan volt. Visszajött azóta nem mászik el a fókusz. Mondjuk 1.4 elég lágy képe van, de gyakorlatilag f2-f8-ig nem vehető észre! Próbáltam különböző tárgytávolságokkal 1,5-4m. Próbáltam életszerű használathoz beállítani. Úgy érzem sikerült.
Ami érdekes, hogy mind három váz esetében -15--20 AF korrekcióra volt szükség (50 1,4). -
Larry303
addikt
válasz
#40935168 #20263 üzenetére
nekem valójában egy gondom van az eszmefuttatással, mégpedig az, ha vki olyan olvassa akinek nincs tapasztalata, kb az jön le, hogy inkább ne vegyél gyors (1,8 vagy gyorsabb) üveget...pedig azért ennyire nem rossz a helyzet.
LVnél meg garantáltan nem használ semilyen pdaf adatot a váz, elég nagy badarság lenne.
mess: ez a sávosodás mennyire jön elő mindennapi fotozásnál? Ropiékkal nem beszéltetek róla?
-
m3ss
veterán
válasz
#40935168 #20264 üzenetére
en is megyek a varkertbe fotozni a napokban
amugy nezegettem megint 5dIII vs d800 teszteket. hat pfeej. mas vilag a ketto, dinamikaban. itt is. meg csak nem is kell nagyon kontrasztos tajkepekben gondolkodni, hogy kijojjon ez a kulonbseg. eskuvon is millio ilyen szitu van, plane ha alexpos a fenymeresem.
asszem tenyleg eladom a fullframe d90-etmeg shadow rangatas nelkul is kepes csunyan bandingolni a canon. pl ennel a kepnel elkezdtem huzni a shadowt, es kb +30 korul mar olyan piros banding lett a fekete auto alatt, hogy nem is ertettem...nem nagyitva nezegettem, siman lehetett latni amugy is. f22, meg hosszu zarido kezbol, azert ilyen eletlen..
-
m3ss
veterán
válasz
#40935168 #20255 üzenetére
azert nem biztos, hogy minden felrefokuszalt kep oka a focus shift. foleg egy tamron obival, nem?
ha nem tesztabraztal...valo eletben, hogy tudod megallapitani, hogy shift vagy csak masra mert az obi, vagy epp szor az obi.
nekem minden obim szort idaig (kiveve a 85-ost) szoras alatt azt ertem, hogy neha kicsit mashova allitja az elesseget ha mondjuk nem vegtelenrol jovok, hanem kozelpontrol. vagy ha 5x fokuszalok vegtelenrol indulva, nem biztos hogy mind az 5x pontosan ugyanoda fog fokuszalni...szornak az uvegek nalam. mar amelyik
persze ha van 5-10 mfa-nyi kulonbseg 2.8 meg 4 kozott, akkor nem nehez kiszurni hogy shiftel... -
Larry303
addikt
válasz
én már csak azt nem értem, hogy pl az említett 50 1,8g vel lövök a legtöbbet.
1,8ra kalibráltam, csípőből -nem tesztábrázva az esetek nagyrészében 1,8 -2,8 között lövök vele, de jópárszor kellett vele 5,6ig vagy akár f8ig menni. na most elvileg a shift egy constans dolog, ergo rekeszelve szarnak kéne lennie az összes képemnek ha jól gondolom. nos nem azok...van pár rontott nyilván, de nagyon kevés. szal akkor most azt nem tudom, hogy ez akkor példányfüggő és teszem fel ez kevésbé shiftel, vagy állandóan user error van amivel kompenzálom a shiftet
körülmények is változók, a családi felhasználástól (értsd a pillantra meg nem álló lányomtól, az állványról való ételfotózásig volt minden.)
dell u2412m en nézem, pixelszinten elég jól lehet látni, ha akár mm is mellémegy. -
Dare2Live
félisten
válasz
akiknek nem világos ezen számomra legalábbis egyértelmű lett a probléma.
[link]De ez ha jól sejtem nem váz hanem objektív függő, max 24mps vázakon kevésbé jelentkezik és amíg nem lehet adott obinál különböző rekeszekhez (és zoomnal még fokusztávhoz is!) finomhangolni az AFet addig nem is lesz változás legyen a váz D810 vagy D750.
-
gab.m
senior tag
válasz
#40935168 #20240 üzenetére
Egy diszkrét kérdésem lenne, nagyjából hány expó ment a vázba amit csak tesztelés miatt lőttél?
Ilyen shift, olyan shift, izé, valós körülmények között is kijönnek ezek a hibák? Én szerintem egy cuccomat se teszteltem annyira agyon, mint te az itt felsorolt obikat, és nincs velük problémám (mondjuk csak Nikon obik és csak 12mp-es váz, de itt is bőven látszik amikor nem jó helyen van a fókusz, ami nem túl gyakori és inkább user error). -
aleister
veterán
válasz
#40935168 #20243 üzenetére
Igen lassú, mint állat. Most ez a víz alatti képeknél ki is derült. Kb használhatatlan. Második nap már fázis alapon lőttem, de úgy meg a tok miatt nem láttam át normálisan a kukucskán.
Szóval belenézés nélkül csípőből ment a tüzelés...gondolhatod milyen komponálás volt.
Node ez itt már off...Nekem 150-es van, azt se nagyon rángattam még meg...pedig megérdemelné.
-
Larry303
addikt
válasz
#40935168 #20243 üzenetére
1,4es üvegeken sanszos, hogy teljesen nyitva shiftes az összes...ez inkább az obik illetve a pdaf fizikáján-kapcsolatán múlik, nem pedig branden.
1,8 illetve felette már azért elvileg jobb a helyzet, FF még nem próbáltam, de most már hamarosan ki fogom az 50esem, de a 24mp dx szenzoron is látnám ha durván shiftelne...nos nálam nem teszi. -
aleister
veterán
válasz
#40935168 #20240 üzenetére
Node ezek obi problémák, nem a váz hibája.
Az 50-es őrület engem egyébként is elkerült. A 85 1.8G meg szerintem tök rendben van. Igaz nemigen megyek f2.8 alá vele. Ott szerintem nem csúszkál az semerre.Egyébként használj kontraszt alapú AF-et, ha ennyire zavar. Ott nincs focus shift.
(#20241) hp1950:
Első kézből úgy tudom, hogy annak a váznak már van gazdija. -
Ba.G
aktív tag
válasz
#40935168 #20172 üzenetére
És ezek minőségre (kevésbé izgalmas: szolgáltatásra, pl. címkézésre, katalogizálásra) milyenek?
Ezen a cikken kb. átrágtam magam, persze a freewarekkel nem számol. Ezek alapján nekem eddig a DXO jön be.
(Pardon, ha off! Nem találtam adekvát helyet a problémának, aztán mégis főleg a Nikonommal merült fel. Mióta megvan, minden kép megvan NEF-ben. Is.
)
-
Throme
veterán
válasz
#40935168 #20153 üzenetére
Én is elégedett vagyok az auto wb-vel, és ezért is kérdeztem.
Persze visszanézem a képeket többnyire a fényképezőn és megesett, hogy az auto beállítás nem hozott olyan jó eredményt. Pl beltérben nem fehér plafon vakuhasználat mellett, vagy nyaralás során esti utcarészlet valami energiatakarékos izzóval megoldott közvilágítás..... -
Andrew31
senior tag
válasz
#40935168 #20157 üzenetére
Nem rossz, az biztos, de tényleg ráér várni az ember egy kicsit, ha kevesebb problémát szeretne.
A kijelző forgítás jó ötlet, nem is értem, hogy miért gondolták, hogy nagyobb kategóriában nem kellhet.
Ez is teljesen fejre fordítva készült, tök a talajon, a telefonomat rá tudnám kötni, de abban az app forgatja a képet, hiába tiltom le a képernyőforgatást. Jobb lett volna telefonnal, de még jobb lenne, ha nem forgatná, többet használnám...
Azt még nem próbáltam, hogy mi van, ha a gépben állítok be kép elforgatást.Nekem a (javított
) 810-ért fáj inkább a szívem.
-
Andrew31
senior tag
válasz
#40935168 #20147 üzenetére
Köszönöm.
Azt a bizonyos cikket én sem találom, pedig ott elég jól le volt írva, képekkel illusztrálva. (Sok ilyen cikket találtam, de konkrétan azt a cikket nem. Majd még keresem.)
A 750-ről ua. a véleményem, talán bölcs lesz kivárni, hogy mi a hibája, mert a 810, 600 után könnyen előfordulhat bármi "apróság"...
-
gab.m
senior tag
válasz
#40935168 #20148 üzenetére
Majd meglássuk..
Igazából az eddig kiszivárgott infók alapján nekem tényleg megfelel a váz, kérdés már csak a hivatalos hazai ár és a forgalomba kerülés ideje (ja, meg még az nem tisztázott, hogy pontosan milyen/mekkora vázban lesz milyen control-layouttal, nagyon remélem nem D600 feeling lesz...)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Erdély története I-II-III egyben 3990 ft
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest