- Motorola G86 - majdnem Edge
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- iPhone topik
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Megvan a Magic V5 európai startdátuma
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
aleister #227 üzenetére
Szerintem Nálad a hiba, mit nevezel területnek. Nálad a szenzor mérete. Nálam a kép.
A 24MP és a 36MP ugyanúgy képméretre utal, nem szenzorméretre. Arra semmi nem utal ezekből a számokból, és mi erről beszélgettünk. Szóval úgy gondolom, a Te okfejtésed hibás.Ja, nem értem, mit vagy fennakadva 150%-os megapixel eltérésen. Lófax.
D90-hez: fw frissítés és csatlakozók tisztogatása. Ha utána sem jó, átadható az akta Murder és Scully ügynököknek.
-
törölt tag
válasz
aleister #223 üzenetére
Ki beszél itt fizikai szenzorméretről? A végterméked, a képed területe a megapixel. Sosem arra kér Téged senki, hogy tölts már fel egy 10x7 centis képet és majd vonalzóval megnézi a monitorán, hogy annyi-e
, hanem tölts fel egy 1024x768-as képet és nincs több kérdés.
Az pedig áll egy vízszintesen és egy függőlegesen definiált pixelsorból (sorokból) és ezek szorzatából, tehát TERÜLET. A megapixel a képed területe. Nem a szenzor területe, a képed területe.
A képed nem 36 milliméter x 24 milliméteres zsebkendőszélnek is kevés paca, hanem 7360 x 4912 pixeles, 36 megapixeles gyönyörűség amit akkorába nyomtatsz, amekkorában akarsz, de ez attól még terület, T = a x b, ahol "a" és "b" pixelmennyiség, akárcsak "T".
Szóval hagyjuk az elemi matekot, 24-ről 36-ra nőni 150% növekedés területre nézve, de csak 120% az oldalfalakra nézve. Ami nem egy nagy cucc vizuálisan.
-
Real_Necro
veterán
válasz
aleister #220 üzenetére
Értem én, hogy számít, mit tudtok a gépre csavarni, nem is vitatom, csak éppen ez olyan, mintha lehetőség lenne a Holdon már most telket venni, csak még nem tudom hogy/mikor jutok oda, pedig szeretnék.
Vagy ennyire rossz a helyzet Nikonéknál, hogy hiába vesz az ember egy csúcskategóriás vázat, nem lehet mit rácsavarni csak kompromisszumokkal, vagy éppen a hozzá tökéletesen passzoló objektívek árai a csillagos eget verik? Így viszont meg az ugrik be, amikor valaki ide jön és gépet szeretne vásárolni, hogy sokszor ajánljuk a kisebb vázat és inkább pár jó obit, mint az újabb vázat meg az alapobit. Szóval ez kissé így ködös számomra.A hozzászólásod második felét nem tudom kinek címezted, minden esetre engem nem zavar az eszmecsere, azt viszont egy publikus fórumon hadd döntse el mindenki maga mit tart ide valónak és mit nem. Elvileg mindenki szabadon megírhatja a véleményét, szóval miért ne szólhatnék hozzá, írhatnám le a saját véleményem én is. Akár tetszik, akár nem.
-
törölt tag
válasz
aleister #220 üzenetére
Atok a területet nézi, és helyesen. A 150% nagy számnak tűnik itt papíron, matek alapján, de a valóságban egy kinyomtatott kép, papírlap, festmény, akárminek ha a 150%-át veszed, ALIG nagyobb az eredetinél.
Nincs az a brutál "úhhh" effekt. Még a 2x-esére sem (ami 200%), mert az oldalak szélessége még mindig nem 2x-es.
- Egy 10x10-es négyzetnek a 150%-a oldalak alapján (!) 15x15 lenne. Ami látványos változás.
- Ugyanakkor egy 10x10-es négyzetnek a területe 100, míg ennek a területnek a 150%-a 12,25 centis oldalakat ad ki, a fentebbi 15 helyett.És a megapixel az egy terület mutató, nem oldalélek. Szóval 24 és 36 között nincs az az "uhh" effekt, nem kell hanyattesni tőle.
-
Throme
veterán
válasz
aleister #176 üzenetére
Tudnál ilyen tesztképet ide berakni, vagy akár pü-ben küldeni, hogy D800 85-ös fix és egy másik obovila 85 mm-en, szintén D800-al?
Ha nincs másik 85, akkor azzal , mind1 csak kíváncsi lennék a különbségre, hogy konkrétan mit jelent az, h nem rajzolja ki annyira jól az obi a 36 MP-el.
Ez most pixelvadászat, vagy tényleges , látható probléma?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Corsair Dominator Platinum 2x32GB (64GB) Kit 5200MHZ DDR5
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest