- iPhone topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Netfone
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Már készül a rajtra a Xiaomi 15T Pro
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
akela91
addikt
Nyaralásra vinném tengerpartra. Zoom obit tájképre használnám persze. 50mm 1.8g-vel is nagyon sok mindent meg lehet oldani, és szeretek is vele megoldani, mert imádom. A kérdésem akkor inkább az, hogy akár fel lehet tenni átalakítóval egy nagyobb szűrőt is, és az ugyanolyan képet adna, mintha egy rá való polárszűrőt tennék rá?
(#3507) Cayman : okés, köszi. Nem használtam még polárszűrőt, ezért nem tudtam, hogy teljesen azonos képet adna-e.
-
spanyoll
addikt
Nyammogásra inkább nem válaszolok érdemben, a lényeg, hogy én sem állítom azt, hogy csak a d300 a jó dx-ek között, simán csak azt, hogy én ezt szeretem. Kész. A d7k pl nekem grippel is picuri, hiába nincs nagy kezem. Lehet, hogy minden másban jobb, de attól még nekem ez kizáró tényező, de ugye ezért vesz mindenki olyat amilyen neki kell és neki tetszik, mert másnak meg a nagy váz a zavaró
-
spanyoll
addikt
Jó, remélem te sem gondoltad komolyan, hogy a két gép egy súlycsoport...
Mod: Amúgy hétfőn adták fel postára Németországból a szűrőmet, kicsit parázok, hogy nehogy összetörjön a levélborítékban, még ha bubisba is rakták, ekkora összegűre meg csak nem kérek biztosítást ugyanannyiért. Kíváncsi vagyok, hogy mikor jön meg és milyen állapotban, na meg milyen minőség
-
-
L4mie
veterán
Igen, igaz, csak bosszantó, ha előfordul, és mondjuk ha úgy, hogy LCD-n visszanézve nem igazán látszik.
statikus témánál tényleg mind1btw: na most majd jól élvezkedem, hogy nem csak AF-S obikat tudok felrakni, elkérem majd exéktől a
70-300-at aztán majd lövök éles gellérthegy-hold kompót -
aleister
veterán
Ez is csak a korai generációkra volt igaz. Nekem sosem volt vele gondom. Amíg erről az egészről nem tudtam, és valaki azt mondta volna, hogy rossz a D800 bal fókuszpontja, akkor azt válaszoltam volna, hogy "te hülye vagy"
. Aztán jött Eperkutyus a rémhíreivel, és elkezdtem figyelgetni rá én is. Végül nagy nehezen ki tudtam kísérletezni, hogy miképp lehet előcsalogatni a hibát:
Ha a bal szélső AF pontot használod, akkor elsőre tökéletes fókuszt fog találni a váz. Ha ezt követően másodjára is rá akarsz fókuszálni, akkor pedig némi szkennelés után nem fog fókuszba állni. Harmadjára ismét tökéletes lesz a fókusz.
Ha kicsit elmozdítod az első fókuszálást követően, akkor nem áll fenn a jelenség, csak ha a tökéletes fókusz állapotában van.Könnyen belátható, hogy valós használat esetén ilyennel SOSEM fogsz találkozni, mert:
1. még ha alapvetően mozdulatlanul állsz, akkor is van egy minimális bemozgásod
2. a téma dettó bemozdul
3. a környezeti fények változnakHomogén, állandó fényű közegben, állvánnyal-tesztábrával bele lehet futni. Aki ilyeneket akar fotózni, annak érdemes pörögni a témán. Aki meg fényképezni szeretne, annak nem annyira.
Túl van dimenzionálva a dolog. -
Crow
tag
Hali Throme!
Szennyeződést D7100-asnál emlékeim szerint egyetlen felhasználó említett -az összes általam ismert fórumon együttvéve- , szóval erre nyugodtan mondhatjuk, hogy elszigetelt eset, ettől még én sem parázok
Az első HSZ-emben egyébként csak példaként írtam, mint az újabb Nikon DSLR-eknél észlelt hibajelenséget. Ezek szerint nem nagyon megy nekem most ez a fogalmazósdi
Ha elmész a vázat személyesen megvenni, akkor vigyél laptopot és próbáld ki a gépet.
Ez teljesen igaz, de sajnos az én pénztárcám is véges, ezért a boltok között - a 3év gyári gari után- nálam az ár a legfontosabb szempont. Az ezek alapján kiszemelt üzlet pedig egy webshop, tehát a helyszíni próba kilőveEzen felül ott a 3 nap cseregari (ha tényleg rossz valami) és utána 3 évig a szerviz.
Neten rendelve meg 8 nap elállás.
Így van, pontosan az lenne a cél, hogy még az elállási idő alatt le tudjam tesztelni a vázat.És milyen tesztet kell lőni, vagy mi a kérdés?
A gép állványon, egy f/1.8 vagy nyitottabb rekeszű obival.
Kontrasztos, jól megvilágított "célpont" (tesztábra/könyv/ilyesmi) a gép elé helyezve fél méterre.
Lőni pl. 3-3 képet a középső pont, majd a szélső oszlopokban lévő pontok kiválasztásával.
Összehasonlítani, hogy az képek mennyire élesek.
+Ha ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor az elején lehet egy AF finomhangolást csinálni a középső fókuszpont alapján.
Gyurma01 is kb így csinálta.Valós hibáról beszélünk, vagy csak valakinek vak sötétben nem volt hajlandó fókuszt találni a gépe és elsírta magát?
Esetleg belinkeled az oldalakat, ahol panaszkodnak?
Persze, parancsolj:
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
Szerencsére eddig jóval kevesebben panaszkodtak ennél a típusnál a left-focus problémára, mint a D800-nál.És a végére egy kis kitérő (ha esetleg érdekel):
Ez szerintem a legösszeszedettebb leírás a hibajelenségről, annak teszteléséről, okáról, és a német márkaszerviz javítási módszeréről. (A cikkek a D800-as típusról szólnak, aminél először jelentkezett ez a probléma): -
gyurma01
tag
-
gyurma01
tag
Throme:"Bocs, de ez nem lehet opció. Működjön minden fókuszpont megfelelően.
Én pl sokszor használok szélsőket is...."
Igazad van, ezért is próbáltam ki Crow kollégának az összes pontomat. Egyébként szerintem a D7100 szélső pontjai nagyon a szélén vannak, pénteken próbaként fotóztam a gyereket, hát majdnem leesett a képről.A fókuszpontokra majd dabgergő és gulyópapa reagál mert nekik is 7100 van.
-
Graphy
aktív tag
Mert a D300 volt a cél...és a D7100 szinte ugyanazokkal a paraméterekkel bír (sőt), és ráadásul rendkívül kedvező áron jutottam a vázhoz.
-
Krisz79
őstag
Végül is,remélem senki nem harap belém....
A fotóim valamiért úgy érzem,hogy nem elég élesek. (Vagy zajossak.)
Ezért kérnék segitséget,milyen beállitásokkal tudna jól szuperálni.
18-55Vr obim van fent. uv szűrő,illetve polár szűrő nincs fent. (ha minden igaz,holnap jön a 18-105vr.)
Sajna a képfeltöltés nem megy még.Esetleg beállitásban mik a leg ideálissabbak?
Hátha az Enyémen valami el van állitva.
Uraim!
Köszönöm! -
törölt tag
Nem hinnem, hogy ciki neki. Nyilvan ha nem hozta volna szoba a nevet a párbeszédet kezdemenyezo, nem jott volna fel a valaszban.
Vagy neked pl ciki, hogy az X forumtarsad jobb kepeket csinal toled? Nem jutna eszedbe felhozni magadtol ha csak nem kezd el valaki peladlozni vele, nem? -
törölt tag
Ez a fröcsögés annyira magyar, a nagymegmondó "művészúr" beszólt a rózsaszín köd mélyéről, hogy mit hogyan kell csinálni. Mintha kb. Dalí-nak mondaná meg Picasso, hogy "hülye vagy b+ nem úgy kell" .. (bár gyanítom, itt még SK csak-csak megfeleltethető egy festővel az analógiában, de a fröcsögő illető nem biztos)..
-
Sequoyah
tag
Lassan én is ráállok ezeket is kitapasztalni, de eleinte még túl sok volt az újdonság, hogy a fókuszfajtákkal is foglalkozzak komolyabban.
Viszont valamelyik automata módban (nem emlékszem h full auto vagy 3D volt) levadászta a pillangót röptében mezőháttérben, amit a keresőben nem is láttam rendesen
-
M_o_g_y_i
őstag
Szerintem (érzésre) kicsit kevesebbet tud, a ráírt érték ellenére.
De sok-sok képet lőttem vele, nem tudtam megszámolni mennyit.
El lett felejtve figyelgetni, kicseréltem oszt' jóaz!
De az árát szerintem megéri.
Ha más típust találsz ami jobb lehet, azt meg lehetne próbálni. -
spanyoll
addikt
Ezaaaz
A morci throme jófej, tőlem megy neked egy pirospont.
Amúgy a felszerelésmániáról írtam már én is hasonlót valamikor, persze hangsúlyozva, hogy nem akarok jönni a faszkalapos szöveggel, miszerint "Fotózzon mindenki filmessel, aztán amikor ért hozzá akkor térjen csak át digire és merjen pofázni".
Én is anno bele voltam pistulva, hogy jaj FF jaj ez jaj az, aztán mostanra megállapodtam nagyjából, 1-2 kisebb óccóbb terv van még, aztán pá (természetesen ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem lenne létjogosultsága a FF vázaknak, sem pedig azt, hogy én nem látnám a hasznát, de cserébe belátom, hogy nekem jelenleg fölösleges).@flash: Ki az a dzséjtí?
-
-
imyourfriend
őstag
Diákként feltétlen néznem kell azt is. De hogy időjárásálló vagy éppen hány AF-pont van a keresőben, vagy hogy 2 kártya megy bele a foglalatokba, vagy hogy jobb a D300 AF-rendszere. Persze lényeges dolgok ezek hisz különben nem tették volna bele őket a vázba, többször is meggondolom hogy átváltok e majd időjárásálló gépre ha dolgozni kell vele, és szeretnék például szakadó esőben lőni képeket.
(#2342) Ijk: Én hallottam hogy a 70-300VR-el vigyázni kell 24 mpx vagy felette, olvasatodból ha leméretezi az ember a képet akkor "eltűnnek" a hibái az objektívnek (már ha vannak hibái)?
-
-
Ijk
nagyúr
Úgy értettem hogy az obik 90%-a FX-re készült, valahogy jobb érzés ha teljesen kihasználod az üveget és nem egy "kivágott" képet kapsz.
Mindegy, szerintem hobbi szinten sem kell megmagyarázni a váltást, van pár indok rá azon kívül hogy konzumidióta valaki. Én már csak a nagyobb kereső miatt szívesen használnék FX-et. D200 után már nem is tudnék pentatükrös keresőre visszaszokni. -
Graphy
aktív tag
Maradhat az alap beállításon 240 pixel/inch.
De megadott képméretre is tudod csökkenteni a képet, akár a képernyő felbontására is, csak a legördülő menüből a megfelelőt kell kiválasztanod...akár a leghosszabb oldal méretét is meg tudod adni, én általában ezt használom, ha küldenem kell valahova képet, és nem a teljes felbontás kell.Felette a "File Settings" itt a JPEG-nél a tömörítés mértékét is be tudod állítani a file méretének csökkentéséhez, ezt ne vidd le semmiképpen sem 70-es érték alá. A Color Space, az maradjon sRGB beállításon.
-
-
HThomas
őstag
(#2148) Freddy76: hát ez az, legszívesebben eladnám már az egész tükrös rendszert, elegem van belőle, hogy a fél életemet szervízbe járással vagy fókusztesztekkel töltöm. Elterveztem egy évvel ezelőtt, hogy 18-105, 35mm, aztán majd szép lassan 90mm macro, tele, és valami nagylátó... de hát amiket mostanában olvasgatok pl a Tamronokról teljesen elment tőle a kedvem. Nincs időm erre, ráadásul megöli az egész élvezetét (nyilván akinek munkaeszköz ott más a helyzet).
(#2149) Throme: sajnos zavaró. Ha már megvan az obi, akkor szívesen használnám közeli, kis mélységéllességű fotókra, és nyitott blendén beltéri képekre. És ez a kettő egy fine-tune érték mellett nagyon nem jött eddig össze. (persze, rekeszelni tudok, de akkor meg miért fizettem az 1.8-ért).
Azért van némi halvány reményem, mert a 35mm 1.8 most volt benn először, hátha azon állítottak valamit.
-
Byk01
őstag
De ha elhagyod a fény méricskélést, és az első kép alapján nyomod a lockot, akkor lehet, hogy az utolsó képeden bebukik, vagy kiég minden. Tehát ha optimálisan akarod kiexponálni a teljes panorámát úgy, hogy a túl világos részek se égjenek ki és a sötétek se bukjanak be lehetőség szerint, akkor ezt a méricskélést nem hagyhatod ki. Ha meg kihagyod, akkor M-ben is kihagyhatod, és még a lockot sem kell nyomnod közben.
-
-
törölt tag
Ahogy Eperkutyus is írta, panorámát mindig M módban kell készíteni.
Az oké, hogy a fókuszt lockolod (mondjuk egyszerűbb az obit manuálba kapcsolni), de milyen módban készíted a képeket? Ha nem M módban, akkor minden kép másképp lesz exponálva, ami egy kék égen sávosodást okozhat.
A panoráma minden képét ugyanazon beállítások mellett kell készíteni.
Először berakod A módba a gépet, beállítod mekkora rekesz kell neked, aztán belenézel keresőbe és végigpásztázod a rész, amit szeretnél lefotózni. Megnézed milyen expozíciós időket dob ki a gép a világosabb és sötétebb részeken, majd ezeket az értékeket átlagolod és azzal készítesz képet M módban. +fix wb és isoÁllókép az tökéletes. Ha távoli dolgokat fotózol akkor simán mehet kézből is.
-
törölt tag
-
akela91
addikt
Igaz, bár gondoltam, még neki sincs fogalma, kevésbé is ajánlottam a 40mm-est. Bár a kérdés az volt, hogy macrora pici pénzért mi jöhet szóba.
(#1634) Sn00k : Pedig az speciel tényleg 0% THM volt, élt is vele valaki innen.
(#1632) Sn00k: Pénzérméhez, elég a 18-105 + közgyűrű is!
De kelleni fog állvány, vagy rendszervaku + fényterelő(házi is akár) Ez a combo, közelképekhez megfelelő lehet kezdésnek.
-
-
dabgergo
őstag
Throme: köszi, megvan a MY MENU is, lehet választani h az legyen vagy a recent settings.
Ezt a sebességes dolgot valakiével szívesen összehasonlítanám azért, nem vészes de mintha kicsit lassú lenne. Pl amikor kikapcsolom a gépet akkor a fenti kijelző még egy rövid ideig úgy marad (direkt?). A bekapcsolás villámgyors, meg maga a fényképezés, fókuszálás stb is.
A jótállási jegy magyar, van rajta Nikon KFt-s pecsét féle is, meg a dombornyomott Nikon logo is szal jónak tűnik de dátum nincs sehol... Akkor most ez mi ez?Eperkutyus: csak az nyugtat meg h a D800-nak is ilyesmi puha
Nem értem amúgy h ez mindek jó, na mindegy, szokni kell. Valszeg csak így d90 után tűnt fel, nem hinném h hosszútávon is zavarna (remélem...).
atok666: köszi a linket! Egyébként tényleg látni sztem is a különbséget, más a zaj, de kérdés h normál méretben is látszik-e...
És ha losslessen hagyon de 12biten az nem jó középút? Vagy a 14-en a compressed? -
Real_Necro
veterán
Párom nem hitte el, hogy a magyarok lesznek a döntőbe sorsoláskor az elsők, akit említenek.
ON:
Nem cserélek D7K-ra mostanában, annyit nekem nem ér. Most örülök a 17-50-es taminak.
Igaz, megfordult a fejemben, hogy mitől kell megválnom, ha egyszer mondjuk FF-re váltanék, de kb a 70-200 maradhatna... Szóval maradok egy jó darabig DX vonalon, D90-re meg van még 1,5 év garim. -
Real_Necro
veterán
"csak kisebb a választék..."
Azért talikon megfordul szerintem pár olyan obi, ami nem biztos, hogy Nikon napok tapogatható. Jelen szerencsés esetben pl talin lesz N 24-70 (ha Atok engedi tapizni), ami Nikonéknál a korábbi bosszús eset miatt már sajnos nem elérhető. Ellenben kíváncsi lennék, hogy egy ilyen nyílt napon csak az újan is megvásárolható obik vannak, vagy régiek is tapizhatók?
-
törölt tag
-
JohnyBlue
addikt
Nem akartam bele offolni a kontakt lencse megbeszélésbe
Tehát: Nikon 24-120 f4 vélemény
Full Frame vázon nekem semmi tapasztalatom vele, Kutyus és Kleroo mestereknek nagyon bejött az üveg
DX vázon, az átfogás nagyon bejövős. Kezdő 24 mili nem zavaró (nekem) a 120 milis végállás meg elég jófajta.
Stabi nagyon szépen teszi a dolgát. Fókusz: gyors és pontos.
Torzítani biztos torzít de nem zavar, akit zavar az LR + 1 klikk. Sötétetdés nem jellemző rá. A végállás fele kicsit lágyul, de az se vészes.
Holnap délelőtt csinálok az új állványommal egy obi tesztet
Csak hogy mindenki boldog legyen
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Autós topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Gaming notebook topik
- Austin F.: Intel Iris Xe driver frissítés
- iPhone topik
- Formula-1
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- BestBuy topik
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
- Canon EOS 250D kiegészítőkkel, táskával (CSAK 200 expoval !!! )
- Csere is érdekel! Canon C100 super 35mm cinema kamera +Canon EF-S 18-135 obi +Power Zoom adapter
- Eladó egy DZOFILM Pictor Zoom objektív szett: 20 55mm T2.8 és 50 125mm T2.8
- Olympus M.Zuiko Digital ED 8mm F1:1.8 Fisheye PRO
- Insta360 X5 8K Akciókamera, ÚJ, számla, gari - AKCIÓ!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA CM 750W
- Csere-Beszámítás! Prémium felsőkategóriás Gamer PC! X870 / R9 9950X / 9070XT / 64GB DDR5
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest